Friday, November 21, 2014

Kisah Pembikinan Shorts Husband I...


Hello, makcik gemuk perut berlipat melambai-lambai dari kejauhan ini hehehe... How are you all doing? As for me biasa je, there’s not much happening with or in my life these past weeks, drama pun hardly ada (eh ye ke? Adaaaaaa.... hehehe..tapi malas la I nak cerita ....embarassing you... ahak!)

So, what have I been doing lately? Well..finally, I berjaya menyiapkan my husband’s short sakti ala-ala style polis malaya era 50 dan 60’an that I started two months ago. Yea.. you I kan Miss Halfway, makanya, project I nie selalu tergendala. Masa mula-mula beli kain dulu, dalam hati semangat berkobar-kobar, balik nie mesti terus ku potong and buat seberapa segera. Tapi sampai rumah I biarkan untuk beberapa hari, then one day, tiba-tiba teringin nak buat. I managed to potong semua sekaligus but lepas potong I berhenti lebih sebulan. Then one day, I decided to jahit tepi and jahit separuh. Jahit separuh pun bukan habis siap satu short tu, jahit bahagian tertentu aje...then I berhenti balik lebih sebulan. And then a few days ago, I decided to finished up everything... akhirnya kesemua short-short sakti husband I yang berjumlah sepuluh helai siap dengan sepenuhnya dua tiga hari lepas.

The main reason why I nak buat short husband I was that sebab short yang I buat four years ago dah macam kain buruk. I suruh dia buang and jangan pakai lagi but dia still degil nak pakai. Koyak-rabak and dah reput kat bahagian getah. Beside, seluar-seluar short asyik melurut je. I memang tak nak ganti getah tu sebab short memang dah buruk sangat but my husband refused to let it go. I don’t understand him sometime. Dia sangat susah untuk melepaskan atau buang apa-apa yang pada pandangan kita dah buruk or sampah but to him, it is a treasure. Itu pasal I cakap husband I nie ada penyakit horders... google la untuk penerangan lanjut... Nie I nak suruh dia kemas our store and the other room yang macam series “Storage Wars”
 

Anyway, back to my story, you tau tak sebenarnya bukan lama pun kalau nak siapkan short- short nie, dalam masa dua hari je dah boleh siap dari peringkat pertama iaitu, ukur, potong, jahit tepi, jahit sambung, iron, letak label dan masukkan getah tapi like I said, I nie kan suka buat kerja separuh jalan. Punca kenapa terjadinya pekara ini datangnya dari husband I la, teruslah nak salahkan laki. Yea you, I kan apa-apa la benda yang I buat bila I rasa macam tak nak teruskan or nak stop kan I cakap dekat dia, “I malas la nak abiskan or penat la”, “I sambung next time la”, husband I akan cakap, “don’t force yourself”, “do it whenever you feel like doing it”, “you should enjoy what you do instead of stressing up yourself”, “buat slowly bila-bila you suka”, “even kalau you tak siapkan or tak nak teruskan apa-apa yang buat separuh jalan, it’s ok”. I pulak la rasa guilty, lepas tu I pun buat-buat macam concern, I kata “you dah beli benda-benda nie semua,buat membazir duit je...” (the same ol’ “sympathic” script). Husband I akan cakap, “it’s ok..don’t worry about it...” So you tell me, macam mana la I tak mengada and buat kerja sambil lewa? Haha..

Dalam process pembikinan short sakti husband I kan, part yang I tak boleh tahan bila I kena ukur pinggang dia. Kita ukur lilitan pinggang dia sebab nak dapatkan ukuran tapi dia tiba-tiba aje memberikan tindak balas yang tak sepatutnya, terus kedua-dua tangan dia peluk I balik, tak mau lepas-lepaslah..menyampah I wakaka.., ambik kesempatan betul orang tua nie, nak romantic comedy la konon hehe.. Kadang-kadang, dia buat kembung-kembung dan kempis-kempiskan perut dia, so macam mana I tak geram? Bila dah siap and I suruh dia try, the first thing that my husband did was.... dia akan...”uhhh...ahhh.. sedapnya pakai seluar nie, rasa macam kena peluk dengan bidadari” wakaka...then mulalah dia menari dengan mengelek-gelekkan pinggang dia, lari sana lari sini, regangkan kaki kiri kanan, oh my God wakaka melampaukan...sesambil tu dia cakap nak bagi feel and test hahaha... Bila I suruh bukak, dia buat-buat tak nak bukak la... alahai... overacting. Kalau iya pun nak ambik ati I, berpada-pada la kan wakaka...

Anyway, I’m so happy, project yang tertunda sekian lama itu dah selesai. Sekarang nie I dah mula plan and start on my next project but I’m very sure tradisi tangguh menangguh akan di teruskan kembali hehe.. but I hope kalau bertangguh pun tak la sampai berbulan-bulan, furthermore I need to continue reading my book yang macam library itu, so far this month I’d read two books and I already on to my next. Ah..don’t get me started over the tv series/reality that I watched or currently watching... lama tak review series or drama.. I can’t wait to share something with all of you, I will find the time to write about it. Oh, by the way, I nak active kan balik my instagram yang I create about two years ago yang cuma ada tiga pictures itu, two days ago I managed to uploaded one more... haha... I tak tau la nak letak gambar apa lepas nie... rasa macam tak kena aje tua-tua pose-pose cute (uweek, I sendiri pun nak muntah).

Sekian catatan I untuk kali ini....