Wednesday, February 29, 2012

Sunday's Update


(Nasi Kerabu dan telur masinnya yang suku itu, no solok and no daging bakar! Husband I order Roti Jala)

Setelah sekian lama betapa dirumah akibat ketidak seimbangan kesihatan I, maka last Sunday itu, pasangan merpati yang suka joli-joli ini telah melangkahkan kakinya nunnn ke Mid Valley. Pembukaan ayat adooooiii… hehe.. Eh bukan two weeks ago I pegi Sg Wang ke? A’hah eh.. Anyway, masa pegi Sg Wang tu I shopping beli t-shirt utk orang muda tapi diri ini yang tak sedar diri nak jugak beli and pakai.

Izinkan I menyambung cerita yang tak best I masa kat Mid Valley ini. Seperti biasa, both of us telah mungkir janji untuk yang kesekian kalinya iaitu, tak nak keluar tapi nak duduk rumah aje. But that early Sunday morning, sama-sama telah serentak suggest untuk pegi situ and then sama-sama buat-buat terkejut la konon, padahal memang kaki bejalan.

So kita orang pegi awal-awal around 11am sebab nak cari parking kat situ yang sangat la susahnya. Sampai je, wah, banyak parking kosong lagi. Then terus naik atas sebab I tiba-tiba lapar, padahal kat rumah I dah makan sebiji telur sementara husband I makan tiga biji telur..oh dear… Sampai kat one place nie, I think I dah pernah makan dulu tapi tak ingat order apa. Masa nak order tu, both of us terjengau-jengau panggil waiter yang entah di mana. Berapa kali panggil buat tak tau or maybe owner nie hire orang buta kot. I told my husband kalau kita panggil and signal dorang untuk yang kesekian kalinya and dorang tak datang, mari kita blah aje sebelum I menjegilkan mata sepet I ini. Tiba-tiba ada pulak waiter nie kat sebelah I. I ordered nasi kerabu and husband I ordered roti jala. Then I teringin nak makan kuih lompang. Husband I ambikkan and I tanya macam mana nak makan tak ada sudu. Hati sudah mula panas. Husband I pegi mintak, orang tu suruh tungguh..duhh..

Then waiter nie datang bawak makanan and sudu kecik tu sekali. I rasa sikit kuih lompang terus I stop sebab manis nak mampus and tak sedap langsung. Bila waiter tu bagi I nasi kerabu, I suruh dia angkat balik, sambal belacan dan budu. Then dia tanya I nak kuah asam. I kata I tak nak. Only then when I look at my nasi kerabu baru I perasan, solok tak ada, daging bakar pun tak ada. Apa punya nasi kerabu nih. I panggil waiter tu, I tanya mana solok, dia kata tak ada and sekejap dia tanya kat dalam. Dia datang balik and cakap dah habis. Excuse me! Ingat I bodoh ke, pagi-pagi datang dah tak ada solok kalau I datang petang I can understand. But I malas nak bising I kata ok je. Ada ke makan nasi kerabu tak ada solok? What the hell is this? Bila I rasa ikan goreng pulak, oh.. tak sedap langsung. Can you believe it, ikan goreng yang senang untuk di goreng pun tak sedap? Tak garing dan moist yang semacam aje. And telur masin pun dorang bagi suku. Bukan setengah atau separuh tapi SUKU!

Since I dah lapar I makan jugak but half heartedly, sambil tu I dengan husband I tak habis-habis mengutuk-ngutuk. I makan tak habis and told my husband jom berambus je from this place, I couldn’t stand it anymore. Kalau sedap and mahal tak apa jugak, nie dah la sepinggan nasi kerabu with ikan RM13.90 nasib baik I tak order with ayam percik cost RM15.90, ini dah la tak sedap and mahal pulak, rasa rugi sangat. How can you do that to your customer who paid for your so called expertise in the food that you serve? Kat pasar malam lagi sedap with solok, daging bakar, telur masin baru je berapa ringgit. Both of us serik nak datang situ lagi. First and the last!

Sepanjang-panjang nak ke MPH, both of us tak habis-habis menyumpah-nyumpah makanan kat situ. Tak abis lagi perasaan geram la konon. Eh, MPH dah pindah tempat. Dulu besar and sekarang dah pindah kat ground level and agak sempit jugak. I think the company dah tak dapat maintain rent agaknya. Same goes to Borders yang dekat Berjaya, dah jadi kecik je and kat lower ground. Times kat Pavillion pulak besar. Kinokuniya masih maintain lagi. So anyway, husband I belikan I a few books, I sungguh gumbira, yes! Then shopping beli baju and seluar husband I yang dah ketat itu. Sempat singgah kat The Body Shop husband I belikan set toiletries chocolate, sedap rasa macam nak makan je. Mula-mula I tak nak sebab kat rumah ada lagi a few bottles yang belum bukak, husband I kata tak apa ambik je.


(Mee Rebus yang sungguh menyelerakan and Nasi Pulut Kuning)

After walking from this corner to that corner, up and down, lapar balik la kan. Lagipun I tak habis makan dekat kedai yang mula-mula tu. Both of us ternampak kedai nama Warung kat tingkat berapa tah lupa, so we decided to give it a try. I don’t want to have any hope that the food would be nice and beside I masih risau akan perut I yang baru nak recover. But since I nak jugak cuba so I ordered mee rebus yang nampak so enticing itu, husband I ordered pulut kuning. Wah, sedapnya mee rebus I walaupun simple and bahan tak sebanyak mana but still delicious. I was so happy and satisfied. Air cincau yang I ordered pun banyak sampai I kena mintak bungkus bawak balik. Husband I tak abis makan pulut kuning dia sebab dia kata cepat muak. Nevertheless, I’m happy with my choice of food, I makan sampai nak abis kuah and semua makanan kat dalam mangkuk tu licin I sapu hehe… Next time, kalau I datang kat Mid Valley nie, I will go to kedai nama Warung nie. Promotion free tau….

Balik dari Mid Valley, husband I suruh I pegi steam rambut. Mula-mula tu I malas, tapi he kept on pujuk and cakap rambut I dah kering and let them urut-urut kepala I. And he also suggested that I go to spa. I kata kena buat appointment dulu kalau nak pegi spa. So husband I suruh pegi steam rambut dulu and spa to next time. But I told him, I want to go back first as I need to solat zuhur sebab dah dekat pukul 3pm and beside salon tu dekat je dengan rumah. Lepas solat terus pegi salon and sempat la I bergossip dengan mamat soft soft yang buat treatment kat rambut I. I suruh dia potong, cuci and steam sekali.

Lepas siap, husband I datang ambik and sementara tunggu dia ambik, I pegi kedai cake kat area situ and suddenly I ternampak macam one waitress that as old as my mummy tengah serve customer. I teringat masa I kerja dulu, me and my colleague, Rozana and Jen, would sometime have our lunch there. One day, while we were ordering some food, I saw a hickey (lovebite) on her neck. I realised that I'm not the only one who saw it.  Rozana I yang memang sekepala dengan I, look at me and gave me the mischevious smile. Bila waitress yang dah berumur tu berlalu,  both of us terkekeh without having the say it out. Jen tanya, what are you two laughing about.  So I cakap la and Jen cakap, you two are crazy! hahaha..  Then I cakap kat both of them hickey, hickey hehehe.. Rozana cakap kalau muda tak ada la nampak funny but the waitress was so makcik makcik hehe.. I kata tua-tua nafsunya rakus, bisa dong! (the waitress is an indonesian and she is quite friendly each time we went there).  Bila dia hantar makanan, kita orang senyum-senyum je but gigi emas dia tidak dapat I lupakan sampai bila-bila..wakaka..

Tuesday, February 28, 2012

Update Orang Merajuk...


Again my story pasal tak sihat nie.. well, I tak ada story lain nak share hehehe…

I kan ada cerita akan “penderitaan” yang asyik-asyik tak sedap perutkan. So for the past 2 weeks perut I masih lagi gassy with lots of angin and mencucuk-cucuk setiap corner kat dalam tu and also pinggang I. Rasa macam senggugut pun ada jugak. I sungguh sakit hati sebab I tak tinggal makan and makan macam orang kebuluran. Bila makanan masuk aje I sendawa macam katak puru dalam longkang besar. Benci betul I. And on top of that berat badan I naik melambung-lambung. So how and why? Bila nak duduk, I mengalami kesukaran untuk bernafas sebab perut buncit mengelebeh I sudah menekan bahagian pernafasan I. Yes I naik a few kilos within 2 weeks! And I have a bad gastric? Can you believe it? Jeans yang biasa I pakai dah tak muat. I teringat masa tengah mengemas and nak simpan jeans jeans yang bersaiz besar konon, wah! bukan main lagi I ketawa dengan penuh bongkak huhuhu… Sekarang nie dengan muka yang sakit hati dan redup I kena cari balik kat kotak plastic yang menyimpan jeans jeans badak itu…ohhhhhhh…… I rasa sungguh low self esteem sekarang. Husband I kata, tak ada la I gemuk and just nice tapi bila I tunjukkan lapisan perut ala ala mak india pakai sari, dia tersengih-sengih..ohhh… I have to do something about it, exercise balik… yela tu… asyik bertangguh je… whinning tak habis-habis but I didn’t do anything about it kan?

Oh, sepanjang-panjang I tak sihat nie, extra sensitive la pulak kan and main merajuk-merajuk (uweekk..) kat husband I. As you know, my husband is always caring regardless whether I’m sick or not but he will give extra attention such as, he would urut belakang, letak vicks kat perut and really looking after me. But sometime I feel that is not enough. Ah, makcik nie tak pernah appreciate and always tak satisfied. The thing is, kalau I tak sihat dulu-dulu, dia akan bagi I hadiah such as teddy bear (pitam), bunga, chocolate or even a card. But nowadays tak ada apa-apa pun (ala ngadanya I). Then I pikir, sometime my husband need to be reminded because what is the point of me being quiet and menjeruk hati kan and he doesn’t know about it. So haritu masa tengah makan tengahari kat rumah, I pun mula la dengan ayat telefilem I, I pandang kat makanan dengan muka syahdu and said, “Sekarang nie you dah berubah”, husband I yang sentiasa blur pandang I penuh tanda tanya nerd nya itu.. Dia tanya, apa dia dah buat. I memuncungkan mulut setebal anjelina jolie tapi hanya mencapai mulut nenek kereput aje. Dia tanya lagi and berkerut dahi orang tua tu. I kata, I know you are caring and all that but you didn’t buy me any “sakit” gift anymore (wakaka.. benci la bila I tulis nie and teringat balik rupa I masa tu, dengan tak mandinya and also berbau lauk sambil ikan hahaha….). Then husband I cakap, dia memang nak beli something, I kata porah lah (demand lagi), tak payah la beli apa-apa pun, sesambil tu I pegang-pegang perut dan paksa sendawa angin keluar… hahaha..ceh lah!


Dalam hati I cakap, balik kerja nanti mesti dia belikan I something, kalau dia tak beli memang husband I tak sayang kat I lagi (hahaha.. shit punya statement hahaha..). Balik kerja petang tu seperti yang telah I duga, husband I belikan sejambak bunga and small Get Well Soon card (gambar kat atas). So pelakon kelas B ini pun mengukirkan sebuah senyuman pelesunya.. yelah kan sebab kira macam I dah baca skrip and dah tau apa akan berlaku kan wakaka… I ambik a few snap and then letak dalam pasu and spray air sikit.. I puji-puji I kata cantik la colour..etc.. alahai…. memang pun colour rose either it is pink, red, white etc..nampak sangat tak ada modal nak cakap. Husband I cakap, tengok la gambar cartoon kat card tu. Then I cakap nak makan apa petang nie, nak I masak something ke? Sebelum sempat dia kata apa-apa, I cakap, tengok la mana you nak cari bini macam I nie, sakit-sakit pun I still think about you and want to cook something for you (psychology babe). I tambah lagi, nasib baik I boleh la masak (rendah diri tu kui kui…) and I can cook whatever you want (bongkak balik). Kalau you dapat pompuan lain as your wife, I don’t think so they are as good as me (ANGKUH! muehehehe..). Husband I kata, offcourse la, bini dia is the best. I angkatkan sebelah kening and cakap.. hah, tau pun…. Hehehe…

You know what, some husband need to be reminded that how lucky they are to be married to us. Because sometime they tend to forget.

Tuesday, February 14, 2012

Update Yang Membosankan

Actually I nak buat ulasan on 54th Grammy Award yang I tengok live pagi semalam tetapi disebabkan I mengalami cir bir malam tadi, mood sudah hilang. I know, I asyik kena aja. I pikir-pikir apa yang I makan semalam then I realised I ate pretzel yang husband I beli kat tempat tu. Then both of us teringat yang I dulu pernah terkena because of that pretzel, we’re totally forgot about it. Pagi tadi husband I pulak terkena sampai lambat pegi office. Around 10am, husband I balik rumah and hantar ubat yang dia beli kat farmasi as I don’t feel like going to the clinic sebab takut kena jangkitan flu dari pesakit lain. You know, kalau pegi clinic mesti ada je orang sakit flu and batuk. Dah banyak umur nie antibody dah kureng. Bila husband I balik dia tanya nak makan apa nanti dia beli but I decided masak ikan goreng je, so husband I tolong I kat dapur, siang ikan and potong sayur. Lepas makan, I tertidur sampai petang. Well, so far this year is not so good for me on health issue. Bulan lepas I gastric, cir bir, bulan nie pun kena lagi, itu tak termasuk lidah I pecah and nak becakap pun macam orang pendek lidah. Pedih tu jangan cerita la, each time I makan, air mata rasa macam nak menitik aje sebab bisa semacam. And senggugut I sungguh sakit bulan nih. I kan each time nak period I mesti nervous sebab takut. I nie tak abis-abis whinning kan. Husband I kata, it’s ok, maknanya Allah sayang kat kita kalau selalu kena sakit nie, kira macam nak ingatkan kita… Ah Ustaz Bulat kesayanganku itu…
 
Oh yeah, I tidur awal sekarang nie, pukul 1am dah masuk tidur. I dah tak main game lagi. Kalau I login pun I cuma spent 5 minutes aje just to check things out (yes, antara azam I tahun nie, so far so good cuma nak update blog selalu je macam kurang berjaya sebab I tak ada story and my thought seems to be so limited nowadays, tak apa Dek, at least you try). I dah mula dapat tidur tengahari, selalunya I took a nap for about 15 minutes aje but nowdays I dapat tidur sampai 2 or 3 jam hehe… I nak start exercise balik. As for makan, I try to kurangkan makanan yang berminyak which is so hard since I suka makan makanan yang berminyak and goreng-goreng nie. As for makanan berlemak I try to kurangkan sebab I ada high cholesterol. And I cukup suka minum air yang manis-manis, kalau tak minum air manis rasa macam lemah je satu badan. I campurkan ais so that rasa manis tu kurang sikit and I try and force myself to drink lots of plain water as much as possible, although I don’t like it.
  
Anyway about the Grammy Award semalam, well..malas I nak buat ulasan but what I can tell you, it was not as good as the past. Hambar je and nothing special. And I hate Nikki Minaj punya show yang kononnya harus dinanti-nantikan. Meluat sungguh I tengok, kekonon nak buat something different la, instead macam sial je.. (mind my curse). It was so horrible and made me sick! I miss past performance from previous Grammy Award yang tak over the top but still leave an impact to everybody’s watching. Sekarang nie, artis-artis dorang nie mengharapkan image yang tah apa-apa, contoh Lady Gaga yang sungguh menjelikkan itu, suara biasa aje. Nak compensate suara yang tak sedap la tu. As for Adele yang menang tu, well, she deserved to win and membolot all the award, dah agak pun but entahlah… I rasa Bruno Mars patut dapat at least one award. Persembahan yang paling best pada I semalam was Taylor Swift and Jennifer Hudson. Taylor Swift sebab bersahaja tapi cool and tak payah nak melampau. Jennifer Hudson tribute to Whitney Houston, oh.. sungguh merdu, mendayu membuatkan I merasa sungguh sendu.

Sunday, February 12, 2012

Goodbye Miss Houston


I was so shocked when I read in the internet/yahoo that Whitney Houston had passed away at the age of 48 today.  My first thought was, ini mesti drug abuse but the reason was still unknown.  I quickly sms Wo.  I rasa sedih although I tak ada la minat dia mati-mati but hell! during our (me and Wo) teen’s life, her song was all around us.  I’m going to tell you about my memories with her and how I see it.  I first heard “Saving All My Love For You” when I was around 16 years old and terus I terpersona. I tak pernah dengar suara orang sesedap tu masa tu and that she can belted out suara setinggi itu was so amazing. I tengok cover album, eh, why did she look old with the make up and all. Then Wo cakap, cuba listen to her song lyric closely.  And we realised that the song was about perempuan yang ada affair dengan laki orang.  But nevertheless, we still love the song and sing it all the time.  Then one by one hit song from her came out.  Kalau pegi club lagu “I Wanna Dance With Somebody” and “How Will I Know” mesti ada, kalau DJ tak mainkan rasa macam tak kena je malam tu.  We would dance and sing to her song as loud as we can.  Hari-hari kita orang pasang cassette (sadis!) dia masa tu.

During those years, I would read through a teen magazine about her and watched her video clip each time keluar kat tv.  Masa tu MTV etc. mana ada lagi.  Not to mention internet, jauh sekali.  So we got our info from the magazine or newspaper je la.  And we never miss any of Grammy Award, just to see her and all the singer/group perform during that time.  I always knew that each time her name was being nominated, she will definitely win. Yang I kurang syok tu bila dia nyanyi mesti muka dia berminyak-minyak and berpeluh.  Spotlight kuat kot atas stage.  Then, there were one gossip saying that before she was married to Bobby Brown, Bobby was Janet Jackson’s boyfriend and that Janet nie cakap kat Whitney yang Bobby sure tak terpikat kat dia since dia tak pandai menari.  Then I dengar/baca Whitney nie dah diva-diva, macam-macam demand la.  So berbagai-bagai gossip dan version keluar pasal dia. Bila dia kahwin dengan Bobby Brown, music industry kat sana kata she make a big mistake sebab Bobby nie wild and out of control.


I remember, there was one time I went out with my husband (masa tu we are still friend and belum jadi boyfriend lagi).  We were at one of a karaoke center.  Masa tu karaoke belum ada bilik lagi and it was lika a stage where everybody can see you macam audience.  And we were so fed up listening to the amoi-amoi monopoly the stage and syok sendiri nyanyi lagu china dorang yang tak habis-habis tu.  So I got up of my seat, when to the stage and requested to sing.  When it was my turn, I chose Whitney’s “Greatest Love of All”.  Habis nyanyi, husband I, the loudest one to clapped his hand and I’m the only one who sang an English song.  We went back right after that and when we were in the car, husband I cakap, wow, sedapnya suara I, ayat Casanova la tu.. Mana ada sedap, I nyanyi ikut I punya key yang langsung tak tinggi wakaka…

(some of my collection album of hers)

Then bila filem dia “The Bodyguard” with Kevin Costner (a hot actor during that time), I baru kahwin masa tu and watched it with my husband kat laser disc yang sebesar piring hitam masa.  Oh, I was surprised that she can act very well. To me, this movie is a success and my favourite all time movie. Ditambah dengan lagu-lagu yang sungguh menarik and right after watching the movie we went out to buy the soundtrack of the cassette (sadis lagi!).  Bila I nak bersenam aerobic masa tu, I akan pasang lagu “Queen Of The Night or “I’m Your Baby Tonight” or kalau I rasa touching I akan dengar lagu “I Have Nothing” hehehe… uish jangan gelak wakaka…
Over the years macam-macam kisah pasal dia abuse drug or that dia berperangai macam-macam yang I dengar.  Kena pukul, gaduh-gaduh and berbaik balik dengan laki dia la, pegi rehab la.  There was a few times that I saw dia nyanyi with a raspy voice and that dia nyanyi tak sampai and tak dapat tarik lagu tinggi-tinggi.  I felt bad for her.  When, she make a come back, I wish this time dia tak akan buat hal lagi kan sebab sayang suara dia sungguh sedap.  But I never lost hope that she will recover.  Rugi betul because she has an amazing voice.  The last time I saw her was when she was being interviewed and guest at Oprah’s.  And the last time I tengok dia nyanyi live was when she was at The X-Factor UK (Season 6) on which baju dia ada malfunction and terbukak kat belakang…….

Oh antara video clip yang paling I suka sekali ialah Exhale (Shoop Shoop).  She looks so happy and fresh.  And I love the movie too.   I’m so glad that I still have a few of her album and my precious one is Whitney Houston : The Greatest Hits that I bought more than 10 years ago.

Tiba-tiba hati I menjadi hiba… she was part of my memories after all…

Rest in peace Miss Houston, I hope you will finally find your peace..

Thursday, February 9, 2012

Keturunan

Masa I belajar menjahit dulu-dulu I kan mix around and met with all kind of people, jadi rapat and ofcourse, we started to share and trade story about our personal life etc. I pernah cerita pasal hantu yang dorang cerita kat I dulu but I think the story that I’m about to tell you is something I rasa… I tak pernah cerita kot? Kalau I pernah cerita, buat-buat la macam I tak pernah cerita okay…hehe..

Macam nie, tadi tiba-tiba I teringat balik akan benda yang one of my ex menjahit mate told me/us and so I decided I should blog about it since I malas sangat nak cerita benda lain especially pasal movie or series yang I tengok. I dah type halfway but I biarkan begantungan je, nanti la kalau I rajin, I will pick up from where I left it. Anyway, back to the story that I’m about to tell you. This ex menjahit mate of mind is a Syarifah/Sharifah/Syed but I don’t want to tell you her real or full name as it is not appropriate of me to do so. Mula-mula tu kita orang cerita pasal macam mana kisah mula-mula kahwin and how penerimaan from the parents and saudara mara. I think I tak banyak bagi input pasal mine as I like to listen to theirs. So ex mate nie cerita macam mana parents especially nenek dia tak suka akan bakal husband dia sebab bukan dari keturunan Syarifah/Syed nih. Nenek dia kata kalau bukan Syed dia tak nak kasi harta etc. Mak dia kata kalau nak kahwin mesti yang berpangkat etc.

Syarifah nie cakap sedara mara dorang semua tak suka kat dia and her family because of this. Macam-macam la pekara yang berlaku and how dorang nie di singkirkan when they attended the kenduri-kendara etc. I dengar macam tak percaya je, but I’m sure not everybody yang keturunan Syarifah/Syed nih macam tu kan. It is so happened that berlaku kat keluarga/sedara mara dorang.  I tanya dia, betul ke orang yang keturunan Syarifah/Syed nie tak boleh terima zakat, sebab I teringat husband I bagitau kat I dulu, dorang nie is a direct descendant of Nabi Muhammad S.AW., Syarifah kata memang betul.

Then dia cerita macam-macam pasal penolakkan dan cinta terhalang keluarga-keluarga dorang yang tak setuju anak-anak dorang kahwin dengan orang yang bukan keturunan yang sama dengan dorang. Dia cerita ada one of her cousin nie fall in love with a non Syarifah/Syed but she was so worried that her parents will not agreed as they had warned her before about it. Tapi disebabkan perasaan cinta gelora jiwa dan terukir di bintang (eh mana datang yuna nih ekeke..), maka si teruna itu telah berkomplot dengan daranya untuk menukar nama dengan menambahkan Syed di awalan namanya untuk membolehkan mereka berdua disatukan. Kiranya kalau nama dia Shahrizal jadi Syed Jaszle la kan (sekadar memberi contoh wakaka…). Masa nikah tu Shahrizal nie pun guna nama Syed Jaszle but lepas nikah je Shahrizal or Syed Jaszle nie jadi gila. A few of us tekejut dengar cerita Syarifah nie kan sebab tak pernah dengar kejadian macam nie. The way Syarifah nie cakap, kira macam tak boleh main-main la dengan keturunan dorang kan. Then Syarifah sambung lagi, lepas cousin dia bercerai dengan Sharizal/Syed Jaszle nie, baru la mamat tu kembali normal and tak gila lagi.

Balik rumah, I cerita kat husband I pasal kisah yang Syarifah nie cerita. Husband I kata, ah mengarut la, it is not because of dorang nie keturunan Syarifah atau Syed si Sharizal/Syed Jaszle jadi macam tu but because pekara nikah nie mana boleh main-main/tipu-tipu and senang-senang nak tukar nama just because you want to get married.  Nikah is a religion thing.  Memang tak boleh la kan, contohnya kalau I couple dengan Remy Ishak (wakaka..), bila nak nikah je tiba-tiba darling Remy tukar nama kepada Bront Palare (sambil menjeling Zue), hah sapa nak jawab nie kui kui kui…..

By the way, Syarifah is a very sweet and nice young lady. I miss talking and listening to her story. Berapa orang anak Syah sekarang eh?

(nama-nama yang digunakan di atas tiada kena mengena dengan yang hidup atau yang telah tiada, jika ianya berlaku, anggaplah ianya hanya satu kebetulan sahaja)

Wednesday, February 1, 2012

Update

(Oh tidakk.....only 6 entry for last month??  Nampak sangat tak ada story kan hehehe...)

Hari nie Hari Wilayah and guess what? My husband didn’t know and he went to “work” just now hahahaha.. I pun tak tau, bila I bangun I baca-baca internet and I quickly sms husband I. Around 10.30am he came back dengan membimbit bungkusan roti canai and roti telur. Tengok dia masuk je terus I gelakkan dia. I asked him, how did he finally know that it is a holiday, dia cakap dia tengok eh, kenapa sunyi je jalan and sampai kat parking space kat office dia hairan tengok lapang je, tak ada orang hahahaha… I kata rugikan, dia kata, ah tak ada la. As usual, dengan berseluar short, sibuk la dia bukak hidangan breakfrast kegemaran dia itu. Husband I makan, dua roti telur and satu roti canai. Tak lama kemudian dia masuk bilik and katanya nak tidur 5 minit je. Yela tu…

Anyway, semalam husband I buat I tak terkata bila, around 6pm, dia teringin nak makan cornflakes with milk. Orang makan untuk breakfast dia makan petang. Then dia panaskan I mee kolok yang dia beli kat Pavilion. I tak nak makan that early but husband I pujuk suruh makan jugak. Tengah-tengah makan, husband I cakap, eh tak sedap la yang kecik-kecik yang dia campur dengan cornflakes dalam mangkuk dia. I tanya apa yang kecik kecik dia letak, dia tunjukkan kat kitchen counter. I masih tak faham, I tanya, what do you mean and what did you put. Bila I pegi dekat-dekat, I tanya dia balik, “you letak quacker oat ke”? Ah’ ha kot.. Laa.. I kata quacker oat makan dengan air susu panas not susu sejuk macam you makan cornflakes ke honeystar ke. Husband I kata, ye ke dia tak tau… I tanya, dia tak pernah makan quacker oat ke? Dia kata dia tak ingat. And then, he did the unthinkable, dia masukkan mangkuk berisi conflakes and quacker oat ke dalam microwave oven untuk dipanaskan. I just look at him with a shocked. I am speechless. I tak tau nak gelakkan dia or nak marah dia or entah. Yang pasti I terkedu… I’m not saying my husband is not good or anything because he is a genious in mathematic, economics and a very wise man but when it comes to a simple thing like this, his way of understanding is aaaa.. weird..

Ok for example, one day tu both of us tengah shopping and tengok-tengok barang. I stop at the other place and he was not far from me looking for other stuff. He carried a few plastic bags sebab dia tak mau I pegang apa-apa, dia kata a true man wouldn’t let his wife/girlfriend carry anything unless tak cukup tangan. Husband I seorang yang gentlemen and perasan macho. Tengah I belek-belek something, I look at him and I was shocked that instead of putting the plastic bags down, dia kepit kat celah kangkang dia. I rasa macam malu je but at the same time I sengih sorang-sorang. I pegi kat dia, I kata what is wrong with you? Why did you stick it in between your leg? Dia kata, tak ada tempat nak letak, I kata letak la kat bawah ke, dia kata takut lupa. I suggested kepit la kat ketiak ke or sangkut kat lengan dia. Husband I kata, ah itu macam style girls aje, sissy la konon kan. I terus tarik and terbukak celah kangkang dia kejap. Oh My God, my husband never fail to amuse me hahaha..