Posts

Showing posts from November, 2009

Ada Paham?

Oh..masa I sibuk menjahit seluar husband I, my ex colleague called me up out of the blue. I dah agak, kalau somebody yang tak berapa rapat and tak pernah-pernah contact kita and suddenly call kita mesti ada something. And yeah, my guess is right... Mula-mula tu dia kata, dia check-check phone and nampak ada nama I and terus rasa nak call (yeah sure, the old tactic nye alasan). Then tanya-tanya how am I, apa buat skrg, bla bla... lepas bertukar-tukar info and dia bagitau dia ada buat business jual cosmetic, health products... (ding ding ding)... After that dia kata ok la, bye (haha..yeah right). I tanya product apa, then start la dia brok bek brok brek buat promosi kat I. Suruh I datang office and let me know pasal ada class percuma etc. I think she has the good intention nak share-share especially health health nie kan... which is good. Then I kata, ok tengok nanti, kalau I free, I datang. Lepas aje I end the conversation terus dia sms bagi I nama product and the website (I belum chec…

Kisah Seluar Short

Image
(Kain cotton untuk buat short, murah aje RM 3.50 semeter, untuk buat short cuma guna dua meter sudah memadai)
Last Saturday, I dah plan tak nak keluar sebab I nak masak kat rumah and nak buat seluar short yang husband I has been requesting for quite some time. I told him I tak tau buat and belum belajar lagi. First time I buat untuk dia masa zaman dulu kala sebab I was so excited masa mula-mula dia belikan Imesin jahit. Masa tu dia suh I try buat tapi since I langsung tak ada basic, I tak buat proper and terus potong ikut seluar yang sedia ada and tersangat buruknya. Selain buruk, seluar tu pun senget benget dan nampak macam kain dhoti je..serious. So since I dah ada basic menjahit (although I tak belajar buat seluar lagi), tetapi memandangkan I dah ada confident and mendapat sokongan yang teramat luar biasa dari beliau, I pun memberanikan diri membuat.
(Mula-mula nak ambik gambar I try gantung kat hanger tapi tak dapat sebab pinggang seluar husband I besar hehe..) Maka bermula la kisa…

Aktiviti Di Hari Raya Haji

Image
Seperti biasa every year dan pada setiap kali hari raya, tak kira hari raya aidilfitri or aidiladha, both of us akan kerumah family yang tak jauh dari rumah kita orang which is about 15 minutes drive. This year we decided to wear something casual sebab last year masa I pakai baju raya, dorang pakai t-shirt je, lagipun after that nak pegi tempat yang I have been waiting for the last two weeks. I was very very excited. So husband I suruh pakai casual je. Sampai-sampai je, tekejut I tengok dorang semua pakai baju kurung/raya except for me, husband and bini anak buah yang preggy tu. Aisaymen... segan la pulak. I pun sibuk la cakap, lepas nie nak pegi somewhere else. As usual, dorang tak kisah, see this is why I love them so much. Family I nie is very cool, always put me at ease and very understanding.
Sambil makan, berborak mesra dengan dorang. And I pun mula la mengayat kakak ipar I pasal tudung-tudung nie. I cakap I baru belajar buat tudung yang orang sekarang nie selalu pakai. Kalau di…

Shopping With The Girls

Image
Sampai je kat sekolah semalam, I terus naik and melepak kat situ sementara tunggu Siti datang. When Siti arrived, we have to wait for a while because somebody (future student) is coming to meet with Mek Ti and planning to join the class. After that, kita orang terus ke TAR/Masjid India. Mula-mula ke Butik Ariani. Berbagai-bagai jenis tudung kat situ and ada jualan on some of it, such as buy one free one. Tapi harga pun boleh tahan jugak. Kalau buat sendiri or even upah orang buat, lagi murah sebab we wouldn’t charge that much. Tapi sebab butik offcourse dorang kena mark up the price sebab nak bayar pekerja lagi, sewa butik, this and that, so I understand kenapa la harga tak sama, lagipun berjenama punya barang. Pompuan-pompuan memang ramai kat situ. Then the three of us proceeds to Kedai Jackal, kat situ pun ramainya manusia. Dorang tak kerja ke? Siti bought a few kain jersey kat situ sebab ada customer upah dia buat tudung. I belek belek aje, mula-mula ingat nak beli satu kain buat b…

Semalam dan Sekarang...

Petang semalam bersiap nak pegi kelas then husband I balik and told me that he was not able to buy the pre dinner for me as there was a tremendous traffic jam and he couldn’t find a parking space at KLCC. Normally, both of us or should I say me, akan makan dulu sebelum ke kelas. I ada masak tengahari tu, like I said mee kasar goreng but I wouldn’t want to eat the same meal for dinner. Kira macam menu lunch is for lunch and dinner menu lain pulak. So anyway, petang semalam he bought me a mamak rojak. I takde choice, makan aje although I tak berapa nak makan sebab, kuah kacang ada udang kering. I kan masih ada allergy lagi. Masa makan tu risau I, takut my itchness kat kaki nie jadi bertambah. Nak tak ndak, makan aje untuk alas perut.

On the way to the kelas, we stopped at a gas station sebab I nak beli roti bun untuk I makan kat kelas as I don’t like rojak mamak yang I makan tadi, although nak dekat abis jugak I belasah, yela kan alas perut. Masuk kelas, I tengok cuma ada I and Siti aje …

Hari Nie..

There’s not much activities today so far either. Hari nie I don’t feel like having rice so I decided to fried a mee kasar low cholesterol (yang kita kena masak kat air panas untuk melembutkannya before boleh mengoreng). These past few days or should I say weeks, I have been having a lot of unhealthy food. I’m off the track apparently. So mee kasar tu I goreng dengan olive oil, fish ball, nugget ayam dan sausage. I masukkan serbuk perasa ayam sikit, kicap, black pepper dan I banyakkan sayur batang putih. I tak letak oyster sauce as I’m having a bad allergy itchy kat both legs at the moment. Beside, I nak kurangkan my seafood intake.

During makan for lunch, husband I tanya my handphone dah ok ke tak as yesterday it was acting out on me. Sim card tak dapat baca. It was the first. So I bagi kat dia and bila dia check, it was still the same. So I’m out of the hp at the moment as he has to bring the phone/sim card to maxis.. But I don’t mind at all because I don’t and nobody calls me or text…

Semalam Yang Tak Ada Cerita...

There’s not much activities yesterday as both of us preferred to stay at home. Pagi-pagi lagi sambung tengok cerita Bruno yang sungguh sickening itu. I tak tengok last Saturday night sebab I decided to watched “ The Biggest Loser Season 8 (US)”. Tengahari I masak sesambil tu menjeling tengok Melodi yang sungguh membosankan itu.

Petang tengok “Survivor Season 19” then I buat jemput-jemput ikan bilis. Malam I jahit pinggang for the first time by myself and I was soooo happy sebab jadi. Akhirnya pinggang itu berjaya ku conquered! After that tengok “The Apprentice Australia”.

Lepas tu I surfed and tidurrrr....

Hari Nie..

Image
Today, both of us went to JJ (Aeon) around 12.30pm for lunch at Johnny’s. Lepas makan I tengok ada budak jual chocolate with all kind of colours and shapes. Sebelum nie I dah pernah tengok and tanya tapi I lupa nak beli on the way out aritu. But tadi I decided to buy one or two. Then I teringat both of us nak cari kain. So antar chocolate nie balik sebab takut cair sambil tu sembahyang zohor terus sebab takut miss nanti. Sebelum keluar, I tukar baju yang macam sweater because sekarang nie weather asyik sejuk aje even kat rumah pun.

Then terus pegi ke Kamdar kat TAR. Lama I dah tak pegi Kamdar, the last time was about 10 years ago or more than that. Can you believe it? Actually, I cuma nak beli satu kain 2 meter untuk matching dengan bahagian kain yang I dah jahit last week tapi disebabkan terpegun dengan tanda sale yang terpampang merata-rata, apalagi akak, sapu la dekat 7 helai. I check kain jersey untuk buat tudung, it is quite costly, around RM20 over permeter tapi cantik sangat y…

Di Kelas

Image
(Pengeras pinggang sebelum di jahit ke pinggang)

As usual I went to my class last night. And I sungguh lega sebab kain yang I buat sendiri kat rumah and showed to Aishah betul. I made two kain and brought to the class, yang satu zip jahit kat tepi and yang satu lagi jahit zip kat belakang tapi design sama. Semangat menjahit I yang hilang semenjak dua menjak nie datang balik. Legaaa...

Then tiba la part yang paling I menyampah iaitu jahit pinggang. You know, jahit pinggang is my sworn enemy. I dah pikir dalam hati... not again, mesti tak dapat buat lagi nih. But I was so happy that finally, I paham apa yang Aishah ajar and dia explained betul-betul kat I. Jahitan pinggang I (untuk letak pengeras dan getah) tak siap lagi but I boleh nampak and rasa that it is going to be ok sebab masa start jahit pinggang tu dah ok tapi ada sikit salah on the other side of the pengeras sebab jahitan benang tak kena kat pengeras. Itu masalah kecik aje. But nevertherless I was so happy. I hope it will be co…

Haritu....

Haritu I workout macam biasa dan seperti biasa jugak husband I usik-usik tapi I buat derkk aje. Bila tengok I tak bagi perhatian dia pegi to the other side of the room. Then from the corner of my eyes, I can see that dia sedang melakukkan sesuatu. I kan kalau dia senyap, I mesti kena extra careful or jaga-jaga, sebab mesti dia tengah menjalankan modus operandi dia secara sulit, meaning cari jalan nak kacau I. I notice dia slowly melurutkan sikit getah seluar short petak petak biru yang dia tengah pakai, sambil tu mata dia tak lepas-lepas peratikan I. I buat buat tak tau and pandang tempat lain sebab I tak nak dia perasan and I was wondering what is he going to do this time, knowing him well. I mula risau and pikir yang bukan-bukan, apa orang tua nie nak buat. Takan la steam tengok I belari dengan peluh-peluh nie? Then dia pegi kat I, bediri depan I sesambil tu meliuk liukkan badannya yang gumuk comey yang tidak berbaju itu, dia cakap, “ Tengokla I tak exercise pun I dah kurus, tengok …

Ayam Tambatan Ku Kecundang

Image
(from http://bit.ly/2SCNKN)

Aritu I tengok x-factor tapi I was so heartbroken (cewah) sebab one of my ayam tambatan, Jamie Archer aka Jamie The Afro telah terkeluar...huhuhu.. It was so unexpected that he was in a bottom two with Lloyd Daniels, which was not surprise by the way but not Jamie. I siap menjerit what lagi. Then bila dia kena nyanyi for the last time to the judges, meaning singing for his life, wow what a powerful, performance and it was so fantastic unlike Llyod yang nyanyi dengan flat note nye itu. Masa host, Dermot tanya judges sapa yang patut keluar it was a deadlocked sebab biasala Louis akan pilih vote Jamie out sebab dia kan dengki kat Simon sebab 3 singer Simon tak terkeluar lagi. Cherly offcourse vote Jamie out jugak sebab Llyod is one of her singer other then Joe. Danii choose Llyod to keluar, which was a right decision.

Since it was a deadlocked, Dermot kena base dengan vote from the public. Bila nama Jamie kena announced keluar I dan abang Simon look at each othe…

Hari Nie dan Semalam

Image
(cubaan membuat tudung di rumah)
Malas betul I nak berblog dua tiga hari nie. First kerana internet yang sangat slow disebabkan upgrade...katanya, kedua..I sibuk baca buku sambil berangan, ketiga.. I ingat nak tukar nama blog, macam tak best aje, keempat..I tak tau apa nak cerita, kelima..I busy la (sambil menyengaukan suara).
Last Monday, I pegi kelas macam biasa. I datang awal and cop spot yang strategic itu, depan aircond, meja ikea yang tinggi dan bawah lampu terang benderang. Start buat pola dan potong kain. I rasakan I suka sangat begurau and usik mengusik dengan student-student yang lain. Kita orang kan kecoh tau tapikan I rasa macam nak curb sikit my naughtiness. Tapi susah la nak kikis sifat tu. I know they don’t mind at all and bila I senyap mula la sibuk dorang kacau I balik, especially Siti tu, suka betul dia memberi gangguan seksual kat I (dah la kat rumah ada pemangsa yang unggul). Bila dia lalu sebelah I, ada je tangan atau pembaris dia slap atau cuit I punya bootyliciou…

Belajar Buat Tudung/Hari Nie..

Image
Lepas sembahyang subuh pagi tadi terus I tak tidur sebab takut tak terbangun sebab hari nie I ada kelas belajar menjahit tudung pukul 10am. So I siap-siap goreng nasi..huhu..(yea dietku lari... terutama di hujung minggu). Sampai aje I tengok ramai jugak student yang I tak kenal and mula-mula dorang macam tak friendly, I pun buat dunno jugak. Memandangkan I sungguh peramah, I sibuk-sibuk jugak menegur and it turn out all of them are very nice. So lega hati I. Bukan la I busy body ke apa tapi sebab I memang peramah and I don’t like to be in a hostile surrounding. Meaning, I tak suka suasana yang tegang, serious muka. I like yang ceria-ceria and penuh gelak ketawa.

The class was going so well, offcourse la, Siti (one of the student and my friend) is the teacher so I ngada-ngada la hehe... She was so nice in helping me to jahitkan some part of the tudung. I cuma potong, jahit tepi dan jahit jelujur aje. Bukan I tak nak tapi dia ada bawak dia punya portable sewing machine and machine kat s…

Hari Nie..

Image
Hari nie I cukup busy berjalan jalan dengan darling I. Mula-mula dah plan nak pegi MPBJ Dewan Kelana Jaya sebab nak beli buku jualan murah MPH but after check the review/feedback from those yang dah pegi, both of us changed our mind, tunggu yang big sale nanti. Then ingat nak pegi Mid Valley, hujan la pulak, takut jam nanti. After much contemplation both of us agreed to go to KLCC maa... dekat dan cepat. Husband dah kelaparan, masa dalam kereta I siap boleh dengar perut dia krok krook...

Sampai kat situ terus pegi ke Little Penang, both of us order Penang Fried Kuey Tiaw (habis diet aku huhu), half way makan tiba-tiba I terasa muak, lepas tu terpikir kenapa la I tak order laksa lemak or mee hoon kari ke, punya la tamak haloba... ampun.

Lepas makan we all pegi Kinokuniya, pekara wajib tu. I ingat nak browse through because I plan nak pegi yang big sale nanti tapi husband I cakap, ambik aje sebab kat big sale nanti mesti tak ada discount buku yang I ndak and mesti buku yang dah lama aje d…

Gossip la pulak...

Image
(Pics from http://bit.ly/1Nnw1G)
First and foremost I tak minat and tak kisah tentang Nora Danish yang sungguh cute itu although bila ada gossip pasal dia or any other artis I still baca-baca macam tu aje but since sekarang nie heboh pasal kisah beliau yang menarik diri dari drama Spa Qistina on which I never watch and I don’t know which channel, what time, etc. Back to Nora Danish, I can understand why she was so mad and still tak boleh tengok that perempuan. That shows she is not hypocrite. There is no such thing as being professional when it comes to the matter of a heart and how she or anybody was hurt before. And what can be more hurtful when someone that you love once are taken away from you and broke up your marriage and while you’re still pregnant. Knowing the present of perempuan itu kat set pengambaran eventhough dorang tak bertembung can set her off, to me, she has the right to do so and to feel that way.

Even if it is true the gossip about both of them bertarik rambut nie pu…

Merajuk....

Pagi aritu I merajuk kat husband I, ala pasal bende yang cukup remeh sekali, nak bagitau pun malu. So bila I majuk seperti biasa I bagi dia silent treatment. Bila dia tanya I tak nak jawab, Mr Romantic bukan main lagi memujuk tapi tak jalan. I buat-buat tidur tapi obvious sangat bijik mata I bergerak-gerak kat dalam. Then I cakap kat dia, I xmo masak dan dia tak payah balik tengahari. Ada ke patut dalam banyak-banyak bende I boleh gertak, I gertak tak nak masak. Macam la masakan I sehebat Chef Wan atau Gordan Ramsay ke. Nampak sangat I xde modal nak gertak dia. Kalau nak gertak lari dari rumah, leceh la, nak berus gigi, mandi, kemas beg la.. By the time I siap-siap, hati I dah sejukkan lagipun I panic, nak naik belon. Nak gertak cari anak ikan, xde pun yang memberangsangkan hehe.. perut mungil itu gak yang masih seksi. Nak gertak jadi pelakon atau penyanyi, I’m way out of my age limit... kalau jadi pelakon pun either dapat tawaran jadi mak-mak, bomoh pompuan, mak datin belagak ke atau…

Dah Siap

Image
Akhirnya siap juga kebaya tradisional yang memakan masa selama 1 bulan untuk I siapkan... lama tu. Banyak halangan yang terpaksa I tempuhi, terutama sekali mesin jahit kat class yang weng weng itu memang cukup mencabar kesabaran I. Berbagai-bagai kata maki nista yang I hamburkan berbaloi juga. Tetapi sungguh buruk hasilnya, tetapi memandangkan I tak akan memakainya, so I tak peduli sangat. Jika di luar nampak amat buruk apalagi di bahagian dalamnya. Begitu juga dengan jahitan I yang ikut sedap hati dan I langsung xmo memperbetulkan kalau ada kesilapan yang berlaku. I memang tak mempunyai kesenian yang jitu. Mula-mula ingat xnak teruskan but like I said since I anggap it is just for practice and at least I dah belajar/dapat jugak knowledge or method nak membuatnya, I teruskan juga dengan menghabiskannya walau rasa nak bakar aja hasil kerja I ini.

Rasa macam xmo aja sambung belajar untuk buat baju yang lain tetapi memandangkan I sentiasa berhenti half way dalam apa-apa yang I lakukan sel…

Kisah Semalam

Not much happened to me yesterday. I terlambat bangun around 9.15am. Before masak, I finished up menjahit button yang tak siap-siap. Then I masak tapi not health food huhuhu... sebab I teringin. Habis diet gua... but I xmo la sekat-sekat kalau nak makan, Cuma kena moderate la kan... Anyway last Monday my menu was asam pedas rebus dan bayam rebus. On Tuesday pulak I masak Ikan bawal putih goreng kicap and again bayam rebus. Since lama dah tak makan bende bergoreng, I makan dengan amat gelojoh sekali, bila I realise how gila I belasah tanpa menunggu makanan hadam dalam mulut terus I slow down, macam org kebulur ooo... Then semalam I masak sambal ikan bilis dengan tauhu goreng habis diet I lagi huhuhu, kangkong goreng ikan bilis cili padi dan stew ayam , I campurkan jagung manis, carrot dan kentang. Mula-mula I ingat nak rebus aje ayam tu but since I ada minyak zaiton so I decided to use it untuk menumis instead. I makan sikit aje sambal tu, I think I ambik 2 keping kecik tauhu yang tela…

Love Aaj Kal

Image
(from http://bit.ly/1HwO6u)

Last weekend (Sunday), both of us tengok cerita Bollywood. Cerita hindustan nie adalah cerita hindustan yang pertama I DL dalam sejarah "pengdowloadtan" I (mesti kena kecam dgn dewan bahasa dan pustaka nih hehe). Title cerita nie, "Love Aaj Kal".
Oh...best giler cerita romantic comedy nie lakonan lakonan Saif Ali Khan (my favs) and Deepika Padukone. I tak pernah tengok Deepika nie belakon tapi she was so good. Riak wajah malu-malu manja sungguh berkesan. Tengah concentrate tengok tiba-tiba ada satu tangan perlahan-lahan mengenggam lembut jari I tapi penuh erat. I jeling hero sebelah, mula-mula nak control senyum lepas tu I tak tahan I terus gelak hahahhaa.... adeiih nak beromantic pulak lalaki nerd ku ini, kelakar la. Kang tak pasal-pasal berlaku satu trajedi ngeri muahahaha.... Ahh..the wonder of hindi movie...
Btw, I malas nak story (mcm biasa), korang tengok la sendiri, light, romantic comedy and highly recommended. :p
p/s : Seperti biasa…

Monkey Business Part 2

Image
Malam semalam tiba tiba si cute berhenti betul-betul depan pintu toilet (nak pissing la tu) seraya berkata kepada I dengan wajah penuh excitement, “Eh, you tau tak kat paper ada cerita pasal monyet kena tangkap dalam sangkar and dijadikan pet?”. I was in front of my laptop and buat-buat tak interested. I thought he was just kidding I kata, ahhh.... When he saw that I was not keen to hear, dia sambung lagi. Dia kata, “padan muka monyet tu and you tau tak rupa dia macam nie.. sambil tu dia ikut rupa monyet kena tangkap dalam sangkar, siap dengan tangan-tangan sekali. I xmo tengok and buat dunno lagi tapi dalam hati I macam nak pengsan gelak.

Then tengah malam, dia ulang lagi. Dia kata macam nie rupa monyet tu, sambil tu dia berbaring dengan meyilangkan tangan dan tapak tangan mengadap kat I. I dah tak tahan I gelak kuat-kuat. Dia kata betul and dia bangun cari paper and tunjuk kat I. Memang betul ada cerita pasal monyet kena tangkap dengan gambar sekali and exactly macam yang dia demonst…

An Hour/Seduced By Madness

Image
An Hour To Live, An Hour to Love Author Richard Carlson and Kristine Carlson


Buku nie anak buah I kasi pinjam about a month ago but I didn’t get around to it until last night because I was so busy reading other books (Seduced By Madness). Dia kata baca la, best and touching. So last night I pun baca. Oh... memang best and sangat menyentuh perasaan.

It is a true story, pasal husband dia bagi wife dia a long letter on their eighteenth wedding anniversary. Dalam surat tu, husband dia tanya if you were given an hour to live, Who would you call? What would you say? And Why are you waiting? And husband dia bagitau apa dia akan buat. It was one of the most beautiful love story that I ever read... It was so touching, sincere and pure love. I baca dalam masa sejam aje (buku tak tebal). This book is such an inspiration to me and I'm sure others who read it will feel the same as I do.
Buku nie somewhat memberitahu that material possession, achievement in life is not a goal in life and it meant…

Hari Nie..

Image
(Lunch)
Semalam pegi class macam biasa tapi I dah plan nak balik cepat sebab nak tengok muzik-muzik separuh akhir. Ingat baju I dah boleh siap malam tadi tapi ada je obstacle along the way... grrrr... Tapi this coming Monday, definitely akan siap sebab tinggal nak buat pinggang aje lagi.. I akan tie up mende-mende remeh kat rumah such as jahit kaki kain, lengan, button, buat padding etc.

Today, I ingat nak masak tapi malas la pulak. So I pengaruh itu abang macam biasa. Beside, we need to buy some stuff. Both of us pun pegi la ke Carrefour and I nak kena beli kain tudung sebab next Sunday ada class belajar buat tudung (walaupun ahkak tak pakai tudung but it is for my own knowledge). Masuk Carrefour, wah! ada jualan murah for books RM5.00 aje but buku yang kurang famous tapi it is still worth buying. We bought 3 books. Tak tau bila I nak baca because I still have lots of book yang tak terbaca lagi, I think more than 100, seriously!

Then we move to another aisle, tiba-tiba I terdengar suar…

Exercise

Image
Yeahhhhh....I berjaya jugak nak exercise last night setelah berminggu-minggu memikirkan bila I nak keluar peluh nie.. I was so happy because I managed to make a full use of the threadmill that the darling bought a few years ago. I think ada dalam 5 tahun yang lampau kot... lama oo... It was my second time actually, the first was like 2 years ago. I promised myself that I will fully utilise it.

So malam tadi ada la permulaan untuk kearah kesihatan dan tubuh badan yang sihat. Mula-mula tu I set untuk for walking and speed cuma 2 aje, wah macam slow je... xmain la slow-slow hehe.. I lajukan sikit I bagi speed 3. Then I set to lose weight programme sesambil tu I baca paper. Tiba-tiba I perasan makin lama makin laju, apahal kan? I pun kena la belari laju-laju ikut threadmill tu then tiba-tiba speed sampai ke 10. Mak, engkau cepat-cepat I tekan stop, maunya tak tercungap. Then I set ke walking and I bagi speed 5. Sesambil tu I try belari-lari and buat excercise tangan, kekononnya ada dumbbel…

My Sister's Keeper

Image
(image from http://bit.ly/2taaNp)


I was so engrossed with the book that I read at the moment membuatkan I selalu lambat masuk tidur around 1am and beyond. I should stop my bad habit of tidur lambat nie. It has been taking a tol on my eyes and I feel so malas nak bangun. Pagi-pagi dah terjaga, I try to get back to sleep tapi tak dapat, bergerak-gerak mata I dalam pejam.

So, last Wednesday night, we decided to watch this movie. I was hesitated at first as I don’t think so it was a good one. Ingat drama biasa aje. Man, was I wrong. OMG! It was the most heart wrenching movie that I’ve watched for this year. Sedih gilerrr... ooo... Dari mula-mula start sampai abis, air mata asyik begenang aje. Masa tengah concentrate tengok cerita tu kan, both of us senyap and sekali sekala aje bersuara. Bila I cakap sikit, suara I sampai tak terkeluar macam tersekat aje, maklumla tengah sayu hehehe.. I duduk depan dia and I slow-slow tarik nafas and tahan airmata I bila scene-scene pilu menjelma. I xmo dia …

Ulusan X Factor Season 6

Image
(image from http://bit.ly/1gUMh6)


Yesterday afternoon, I watched X-Factor S6E17&18 (latest) di laptop yang I pasangkan speaker Altec Langsing sekali hehehe, dentam dentum bunyi ooo.. I xmo tengok kat desktop sebab I kan pemalas asyik nak baring aje sambil mengunyah ngunyeh (perkataan yang definitely I reka sendiri, harap maklum). I rasa sungguh sedih bila tengok Danyl Johnson nyanyi semalam. Remember, I pernah cerita pasal dia kat blog I yang lama during the audition lagi, yang bertapa terpersonanya I akan persembahan dia? Two weeks ago dia jatuh bottom two dengan Miss Frank. Tapi nasib baik dia tak terkeluar, Miss Frank yang keluar. But it was a shocker because both of them were very good then contestant lain yang sungguh suck itu. Macam nak jatuh jantung I masa tunggu result. I hairan la kenapa la dia jatuh bottom two. Kat press/paper dorang , teruk dia kena kutuk and that was why dia punya performance last night was so bad. Dorang kata dia cocky but to me he is not cocky but he …

Hari Nie..

Image
Hari nie I rasa sangat payah untuk bangun. Bukan hari nie je, hari lain pun macam tu gak. Kelesuan dan perasaan berat hati untuk meninggalkan tempat beradu amat kuat mencengkam tubuh badan I. Tiba-tiba I terpikir adakah I mengalami sindrom penuaan? Adakah I mengalami depression tanpa sebab atau adakah..... adakah I sedang menghidap sejenis penyakit? Sedang I berpikir sambil bergulung dalam comforter yang sepatutnya digunakan untuk mengalas tilam, baru la I mendapat conclusion nya. I sebenarnya mengalami syndrome malas, tu je... tak de lain.

Then dalam posisi berbaring I pun mulala melayari blog-blog yang tak pernah I jengah atau dengan kata lain, surfing through la. I pegi kat blog kawan virtual I and tiba-tiba rasa macam nak masuk blog yang ada kat link dia. Mula-mula tak perasan apa yang mamat nie tulis, bila I baca betul-betul and sampai abis satu entry nie baru ler I tau yang dia nie OKU tapi bukan dari azali lagi. Beliau terkena penyakit denggi berdarah and terus lumpuh dari paras…

Menu Dua Hari Lepas

Two days ago (Monday), I makan, nasi sikit, ayam steam, soup yang di masak rebus with chicken fishball, cauliflower and baby corn. Macam lauk hospital aje sebab colour soup to sungguh clear. Then a few hours later I terasa lapar, so I munched on muesli, 2 pieces of kiwis and china’s pear. I took my dinner at around 5.30pm because I have to go to my class at 6.00pm. My dinner was chicken kebab. Balik dari class, we stopped over at my neighbour’s shop and beli 4 pots (kecik je) of non fat ice cream from her shop (Taiwan’s snowflakes ice cream). Sampai rumah I tak lapar cuma haus although I bawak air apple and almost finish it. After watching Amazing Race around 12am I teringin nak makan the ice cream that we bought earlier on. So I belasah 2 pots of it but I’m not worried because it is not fattening at all.

Yesterday (Tuesday), I makan china’ pear around 12pm. For lunch I masak ikan bawal putih masak singgang and peria yang I goreng with satu sudu kecil minyak. One hour later I minum air…

Paranormal Activity

Image
(Image from http://bit.ly/1BDNOj)
On Sunday, we spent our time watching movies in the comfort of our home. We watched lots of movies lately such as Perfect Getaway, Orphan, Surrogates and the latest one was Paranormal Activity. It was made into a documentary film and it was so spooky. It was a bit slow at first but half way through, oh dear God, it was scary shit! Although the demon/ghost or whatever it was, was not appeared but the gangguan and sometime the eerie stillness was so overwhelming, tak tau nak cakap dah. I think the unforeseen force and not knowing what it will do to you, I mean the anticipation was so unbearable. But the ending is not what I expected and it is kinda..mmm.... how should I put it.. macam tak kena je....

After watching the film, me and the mamat cute argued about whether the film was authentic or fiction. I was adamant that the film/documentary is not real but the mamat yang amat suka dengan cerita non-fiction berbentuk seram nie kata it was real. So I checke…

Weekend - Saturday

Image
(Fried Rice Pineapple) As usual I was busy shopping on the weekend. Bila nak start balik berblog I jadi malas. I didn’t surf the net for quite sometime. I still hold on to my “eating healthy regime” phew thanks God! But last Saturday, segalanya lebur menjadi debu when it comes to makan kat luar. We went to The Curve sebab nak cari beg yang anak buah I beli. I was very much interested in the design but I wouldn’t buy the same pattern but yang penting jenama. Before that we plan to have our lunch as we didn’t have our breakfast and hungry at the same time. Since tak tau apa nak makan, ndak tak ndak, no choice terpaksa la makan kat one place where we’ve eaten before. After going through the menu, I have no choice but to order the nasi goreng nenas (pineapple fried rice). My other half pun order nasi goreng, ABC and Curry Chicken Yogurt adeeihh...temptation. Before that, the waiter were asking me whether I want the nasi goreng to be spicy or non-spicy, I choose spicy lerrr... I was hoping…