Saturday, August 8, 2015

Puasa, Hari Raya dan Genangan Air Mata Ini

Hello,

First of all, I nak ucapkan Selamat Hari Raya to all of you out there..either you’re celebrate or come as a guest... There’s not much going on or activities during Puasa or Hari Raya ini. During puasa, I jarang sangat masak although ada buat lauk frozen, itupun I dengan husband I tak makan. Either tapau or makan kat luar aje. Itupun tak ada makan-makan heavy, yang simple aje. But for the first time in my sejarah berpuasa nie, I tak miss sahur kecuali period. Itulah you, I pun macam tak percaya. I sahur pun simple je, mostly I minum oats dengan vico without sugar, kadang-kadang roti. Tapi berat badan tak turun-turun, maintain kembang...perut I makin buncit, maybe minum air banyak kot kata diri ini memberi alasan untuk menyenangkan hati yang tengah gundah. Ish! orang cerita pasal sembahyang terawih and pasal malam israk mikraj, I cerita pasal makanan during puasa and sahur...tetaplah tak berubah... 
 


As for Hari Raya for this year, hmm... I tak buat open house, cukuplah sekadar menyambut di rumah in-law pada setiap tahun. Sis in-law I ada tanya, ada buat open house ke? I kata, tak ada sebab tak ada mood. Hah.. terus terang lagi, tak kuasa I nak bagi berbagai-bagai alasan or corner kiri kanan just because nak menyedapkan hati orang nanti memakan diri sendirk. Open house ke tak open house ke tak penting, yang penting kita nie menyambut kemenangan setelah sebulan mengawal diri dari melakukkan pekara-pekara rutin. Tapikan you, sampai sekarang I still amaze that, kalau I tak makan betul or lambat makan, I akan rasa mengigil satu badan, mulut rasa sejuk, sesak dada and rasa pening-pening nak pengsan. Bila puasa je, langsung tak rasa apa-apa, in fact I boleh belari-lari lagi and sampai petang pun I masih rasa segar. I rasa macam wow... tak tau macam mana I nak explained, sedangkan I bukan la alim mana but of course solat I jaga. I sangat terasa kenikmatan dan humble dengan kebesaran serta kekuasaan Allah. Itu yang sometime I hairan kenapa masih ada orang yang tak boleh/tak nak berpuasa and orang-orang lelaki yang kena tangkap sebab curi-curi makan haritu.

Anyway, hari raya this year Bigail datang lagi sebab nak celebrate dengan both of us. Actually, dia cakap dia datang hari Rabu, I ingat hari Khamis. Bila dia hantar gambar ticket last week, I tak perasan lagi but bila dia whatsapp cakap dia dah dalam bas, tekejut I, I tanya bila datang dia kata today, I pun kelam kabut kemas bilik and sediakan tilam, selimut, bantal untuk dia tidur. This is the second time dia datang sendiri-sendiri, the first time was last year. Dia datang naik bas and LRT. Risau I sebenarnya dengan anak dara I sorang tu. Takut penyamun penyamun brengsek nie kacau-kacau dia. Bila dia kata dia dah dekat nak sampai, cuma one more station, lega rasa hati I. I dengan husband I buat marketing kat supermarket and beli food for berbuka, so I suruh datang situ. I tunggu kat tempat cookies sebab janji kat situ tapi dari jauh dah tersengih-sengih ikut husband I dari belakang. Geram I tengok pipi gebu dia..rasa macam nak gigit je.. She is so cute. Walaupun umur dah 20 tahun tapi I dengan husband I masih anggap dia macam budak-budak lagi. Yelakan, dari merah-merah baru sehari lahir I dah kenal dia.

Sebelum dia datang, dia dah pesan kat I, yang dia are on strictly diet tak makan nasi tapi sempat lagi tanya ada tak ice cream kat rumah sebab dia nak belasah puas-puas hahaha... nak diet konon... heh! Pening la kepala I memikirkan nak bagi dia makan apa. Then I dengan husband I decided that, kalau dia tak nak makan. I akan tetap masak nasi hehehe.. kejam I kan. So masa kat shopping complex tu, I tapau nasi ayam for berbuka for all of us and doughnut Big Apple which is her fav’s. Oh yeah..she’s fasting. Last year dia puasa penuh but this year dia puasa jugak but ada sekali dua dia makan kurma pukul 6.30am hahaha... tak pe la dia bukan muslim but I respect her and cuma period dia tak puasa. You see, if she can do it, I don’t see why the muslim can’t do it. Dia tak bangun sahur lagi, kadang-kadang aje.

So masa hari raya, I bagi dia baju yang I buat tapi tak pernah pakai. Ngam-ngam kat badan dia. On the way to in-laws house, husband I stop kat tepi jalan belikan lemang for them and then on the way nak balik, husband I beli lemang and rendang for us and for our chinese neighbour. We didn’t go anyway sebab husband I kena ghout kat kaki. I pun tak tau dia makan apa. Sampai rumah, I masak lontong untuk bagi neighbour sebelah, berserta dengan lemang, rendang dan serunding. Bahan-bahan untuk lontong dah prepare siang-siang with the help of Bigail, of course. Rajin dia tolong I tau.. Haritu masa dia baru datang, I tengah simpan barang kat dalam icebox, sekalikan air kelapa tertumpah, terus dia ke kitchen without being told and ambik mop, terus dia mop beberapa kali. So tell me how orang tua macam I nie tak sayang habis kat dia? Dia pandai ambik hati I yang sangat lembut lagi gebu ini hehehe...

We didn’t go anyway sepanjang dia kat sini, melepak aje kat rumah, tengok tv and of course berborak non stop, kadang-kadang sampai ke solat subuh. You tau je la, I nie kuat berborak hah... Itu belum lagi part I mengulang cerita, borak dengan orang tua macam I, memang macam tu you... Kalau tak repeat topic yang sama, memang tak sah, itu belum lagi I nak cerita how forgetful I am. Sabar je la Bigail melayan I. Bila dia bangun and siap-siap mandi, dia akan tanya I ada apa-apa nak tolong kat dapur or I akan panggil dia tolong I. I only need her for 1 or 2 hours je, selebih tu dia buat hal dia, main tablet, whatsapp dgn kawan-kawan dia or borak dengan I and makan sama-sama depan tv. Bercakap pasal whatsapp nie, dia ramai betul peminat and kawan-kawan, bak ahli perniagaan yang business nya tengah masyuk. Nak tergelak I tengok. Kalau dia borak dengan I, dia akan ignore all the calls, I tanya eh, tak nak jawap ke girl, dia kata tak apa..wah.. she can take her sweet time lagi you, bila-bila dia nak reply.. punyalah laku hehe... Kalau ada orang call, I akan usik dia, I buat suara background ala-ala filem tamil tengah bergaduh la or kalau ada mamat yang nak kacau dia, I siap tulis ayat-ayat funny kat kertas masa dia tengah borak dengan orang tu, sebab nak bagi dia ketawa, mengigil dia tahan gelak. Nasib la dapat aunty macam I. Bigail cakap I nie sometime dia rasa hubungan dia dengan I macam kakak dengan adik aje but sometime rasa macam aunty. Hai, I nie kan pelakon serba boleh makanya semua watak memang berjayalah I lakonkan hehe... Tapi yang sebetulnya bukan I belakon but I’m just being myself beside I don’t know how or the right way to handle a daughter or those who is way younger than me as you know I dengan husband I kan tak ada anak. So I just treat her like a friend and be an aunty (according to me la) at the same time.  Itu belum lagi husband I yang akan ambik food bila dia nak capai or buat-buat nak bawak food lari.. hahaha..

I ajak dia tengok Masterchef Australia (finale two weeks) yang latest, sekali ada la mamat bujang sorang nama Reynolds yang cute. Of course la dia support Reynolds nie bukan main lagi you... Dia kata kat I handsome kan aunty, cute kan aunty and this or that kan. I tengok alahai.. pangkat anak aku je nih. Not my taste la nak uhhh and ahhh or syok pada anak hekan nie. Pelik la kalau tiba-tiba I tersipu-sipu malu tengok budak-budak bujang yang muda nie..ish! Oh, wait.. don’t get me wrong or take it personally with my statement. It has nothing to do with Che Tar ke or Hellah or Erang Pazirang or any other women yang kahwin or couple dengan lelaki muda. Lain perempuan lain la taste nya kan. Tapi even if I’m single pun I memang tak minatlah. Tambah-tambah I jenis yang malas nak layan kerenah orang... Errr... am I speaking too soon? Kang ada la yang duduk atas peha anak hekan sambil memintal mintal rambut sendiri dan berlaga pipi sambil ber selfie mulut arnab gigi kapak...hapa??? Anyway, I cuma sengih-sengih je la tengok perangai dia, kadang-kadang I dengan husband I pandang each other sambil memberi signal keat belakang dia... oh she is so cute... Teringat zaman I muda remaja dulu, dengan emotion yang ups and down dan extreme itu hahaha... Tapi yang pasti, I memang anak yang baik dan paling tak menyusahkan Mummy and Daddy, seriously, nanti la I cerita (kalau I ingat) akan diri yang memang impian para ibubapa seluruh dunia wakakaka...uwekksss..... cuma itu la..sensitive je hehe...

After spending a few days with us, it was time to send her back. We dropped her at the nearest LRT station so that she can catch a bus back to Malacca. Sebelum tu, we all pegi makan dulu sambil selfie lagi you... Lepas hantar dia balik, I pun terus la nak ke bilik tempat dia tidur sebab nak kemas bilik, bukak sarung bantal, cadar tilam dan selimut untuk di basuh, tiba-tibakan hati I jadi sebak especially bila tengok baju, tuala dan beg yang dia tinggalkan di situ. Cepat-cepat I keluar dari bilik dia, tanpa sempat mengemas dan sebagainya.. Rumah terasa sepi tanpa gelak tawa dan borakkan I dengan dia. Sebelum ini I tak tau apakah maknanya sunyi dalam erti kata yang sebenar (mula la meleret...), tapi petang itu hanya kedengaran kipas siling yang berpusing. I peluk husband tanpa dapat melafazkan kata-kata sambil airmata I bergenang.....
Sekian antara catatan yang ketinggalan ini...
 

Tuesday, June 30, 2015

Sweet Memories with Uncle Unjie

 
(Long entry is back)

Dalam banyak-banyak bulan, bulan May la yang paling banyak pekara berlaku di persekitaran I. Lama dah I nak buat entry pasal the passing of one of our family member but I decided to hold on to it for a while sebab rasa macam it is not fair for me to write something sad and a few days later cerita pasal benda-benda yang buat I happy. Kena la respect.  

Here goes... early last month, I got a news that my dad’s younger brother passed away. Remember masa I balik Kuching two years ago and visited my uncle yang tak berapa sihat itu? Yes, that Uncle Vincent. I think I ada post gambar dia dengan I, mmm...tak ingat I. So my uncle nie passed away due to his illness. I was sad but I didn’t shed any tears because I tak rapat dengan dia but when someone that you know and tambah lagi your relatives and you pernah cakap dengan dia, you akan tetap rasa kehilangan dia. It is like something has been taken out of your chest...rasa macam ada ruang kosong kat dalam tu. That is how I feel and still is. Then teringat masa mula-mula I jumpa dia masa kita orang balik Sarawak masa tinggal kat Singapore dulu. I ada cerita dalam entry Wo and Me punya series. Let me recall balik lah... 

Masa tu kita orang make a stop over kat Kuching sebelum balik kampung Daddy. Uncle Vincent or nick name dia Uncle Unjie tinggal kat Kuching and kerja kat RTM. My first impression of Uncle Unjie nie masa first time jumpa dia, wah... chubby jugak pipi Uncle Unjie nie. With his Shaun Cassidy’s hair, bell bottom pants, kasut boot bertumit tinggi dan baju t-shirt ketat, well..Uncle Unjie was so hot during that time. Masa tu I darjah satu ke dua..tak ingat lah. Sengihan dan gelak ketawa tak pernah lekang dari wajah Uncle Unjie. Dia tak banyak cakap cuma like I said asyik gelak-gelak kecil aje. So for a few days jugak lah kita orang tinggal kat bilik bujang beliau. Rumah bujang Uncle Unjie nie macam hostel yang kat U or college. Sebilik sorang tapi share bilik mandi. First time masuk bilik dia, omg, bersepah macam tongkang pecah terdampar di tepi pantai. Kita orang terbeliak bijik mata masa mula-mula masuk bilik beliau yang sekangkang itik itu. Katil pun tak nampak apalagi lantai yang strewn around with all kind of stuff. Tersembul perkataan “apuuuu” (apu tu is an expression dalam bahasa iban yang bermaksud... oh my oh wow...kira macam tak percaya..) dari mulut kita orang hehehe...dan I dengan Wo terang-terang cakap, bersepahnya bilik uncle nie... Mummy yang pandai cover senyum-senyum je.. but dalam hati who knows la kan.. sementelah adik ipar beliau..takan la dia nak maki-maki kan.. I tell you, Mummy nie pandai bermanis-manis, itulah trait yang diperturunkan kepada Wo hehehe..

Anyway, Mummy pun teruslah mengemas bilik Uncle Unjie nie, sambil I dengan Wo buat inspection bilik rakan-rakan beliau sebelah menyebelah. Kadang-kadang terserempak dengan budak-budak bujang lelaki perempuan lalu kat depan bilik Uncle Unjie. Bila time nak mandi, masuk kat bilik mandi ada la a perempuan dengan tuala keluar dari situ sambil senyum manis. Budak-budak bujang kat situ semua baik-baik dan peramah. I teringat lagi muka one of the girls dengan rambut bertocang, pakai tuala pink, berkulit hitam manis, lalu sambil tanya-tanya I dengan Wo. Bila Uncle Unjie and daddy balik aje, terkejut Uncle Unjie sambil tergelak kecil tengok bilik dia Mummy dah kemas. Wo dengan I pun sibuk la cakap, tengok uncle, tengok uncle, your room Mummy dah kemas. Wo cakap, dulu sepah sekarang dah bersih dengan sengihan gigi depan yang sumbing itu wakaka..

There was one night, since Wo and I were so bored and we got nothing to do, yelah kan.. I tak ingat ada tv ke tak bilik Uncle Unji, makanya Wo dengan I pun pegilah menziarah bilik budak bujang sebelah bilik Uncle Unjie. Masuk je, tekejut I dengan Wo tengok wall dia penuh dengan gambar perempuan bogel dengan berbagai pose itu. Since masa tu kecik lagi and perasaan malu pun tak ada. I dengan Wo tengok satu persatu and hairan kenapalah perempuan-perempuan omputih nie mengangkang bagai dan ada bulu-bulu, masa kecik mana la ada bulu pubic lagi kan. Tapi sempatlah I cakap, eh.. tak malunya perempuan nie. Budak bujang tu gelak aje. Tak lama kemudian, Mummy datang cari kita orang. Bila Mummy jenguk je, Mummy buat-buat senyum bila tengok dinding, Mummy cakap,”suka letak gambar yea.. hobby eh?. budak bujang tu cakap, “yea” sambil tersenyum-senyum malu, merah muka dia. I didn’t understand the “exchange” back then, bila dah tua nie baru I faham. Rupa-rupanya uncle tu segan kat Mummy. Then Mummy ajak kita orang balik bilik Uncle Unjie. 

Next day, Uncle Unjie bawak I dengan Wo ke tempat dia kerja, iaitu RTM Kuching. Bila colleague dia tanya, siapa dorang nie Vince? Uncle Unjie cakap, “my anak or my daughters”, dorang cakap, “ish tipu la”, I pun cakap, bukan, “he’s my uncle, my daddy punya adik”. Uncle Unjie senyum-senyum and gelak-gelak je. Dia bawak both of us merata-rata and introduced us as his daughter, last-last, I sampai malas nak explained, I cakap bukan and senyum aje. Now that I realised, he was so proud of us and show us off to everyone and even mengaku anak dia... (tiba-tiba I jadi sebak). There was one place, bilik rakaman and it was so cold and ada cermin. I tengok ramai budak-budak sebaya I dengan Wo kat dalam tu, I think dorang tengah nyanyi kot. I cakap dalam hati, I should have been in there “hmm... suara I lagi sedap”. I kecik-kecik lagi dah perasan bagus you wakaka...  
 
 (Nie la rupanya gadget itu, tapi the colour is orange but style semua sama even the cover pun)

Bila time nak tidur, Uncle Unjie tidur bilik kawan dia kat sebelah, I think yang ada gambar perempuan bogel tu kot. I tak ingat. But sebelum tu, Uncle Unjie belikan I dengan Wo, gadget yang bila tarik je bunyi lelaki ketawa. So kejap-kejap I dengan Wo tarik, sampai Mummy fed up and suruh kita orang jangan main lagi. Next day tu, we showed it to the girls bujang yang menyewa kat situ and one of them cakap, “ingatkan apa malam-malam dengar bunyi orang lelaki ketawa, takut dengar sambil tersenyum-senyum. Wo dengan I apa lagi gelak sakan, yelakan berjaya buat orang gerun.. ah, the simple toy/gadget during the 70’s. After that we went back to the kampung and leave Uncle Unjie. I dengan Wo sempat pesan, “Uncle nanti , mesti bilik Uncle bersepah balik, jangan malas kemas tau...” Uncle Unjie gelak besar. Mummy cakap,”ish mulut korang nie”... hehehe..

That was the last time I saw Uncle Unjie until we move back to Sarawak many years later. One day, we went back to Dad’s kampung, Wo came to me and told me Uncle Unjie is bringing his GF or fiancee (both of us are not sure) to meet up with the family. She was a teacher and berbangsa Bidayuh. I dengan Wo pun sibuk la pikir macam mana muka GF or tunang dia itu. Then bila dia introduced Aunty Ann (Anna) to us, eh..I tengok macam muka melayu aje, ditambah dengan kulit dia yang hitam manis (I’m not saying all melayu kulit gelap or sawo matang sebab ada juga melayu yang kulit putih but generally). She has a beautiful huge eyes, very sweet but reserve and a bit quiet. Mestilah kan, baru berkenalan. Dia panggil inik (nenek kita orang), mummy, sekalikan bila Aunty Ginjah dengar, terus la dia kutuk-kutuk Aunty Ann behind her back, Aunty Ginjah kan banyak mulut and dengki kat Aunty Ann masa tu. Bila I dengan Wo dengar, makanya si gossiper dua orang ini terus bagitau Aunty Ann. Aunty Ann bengang la kan tapi dia diam aje but from that onward, Aunty Ann panggil inik, Indai (Mak dalam bahasa iban). Tapi sebutan Indai, Aunty Ann lain sikit, instead of Indai dia panggil Inai (Wo dengan I apalagi gelak each time dia panggil Inai, bunyi sengau and after diperbetulkan barulah dia panggil Indai). Oh lupa nak cakap, on the way nak jumpa kita orang, both of them terjumpa one cat warna kelabu and terus bawak ke situ. And that cat became Mbo’s pet and kucing tu kita orang panggil kelabu and can always be seen lying down or sitting bawah buaian Mbo masa Mbo kecik but after that we don’t know where is the cat has gone too...dah mati ke merajuk lari... tak ingat I.  Then I heard they got married or registered the marriage but I'm not sure if they have any wedding ceremony/ocassion or makan-makan.

There was one time, me and Aki went to visit Uncle Unjie and Aunty Ann when they lived in Sri Aman. And then we lost touch with Uncle Unjie and Aunty Ann until both Wo, myself and our Aunty Helena came to visit them at Kuching. I think we only spent two nights at their house and hang out with our cousin Melvin Crista, Uncle Edward’s daughter ( Uncle Edward is Dad’s eldest brother – Daddy ramai adik beradik, 9 orang termasuk Daddy). Melvin Crista or fondly call Endun stayed with them because she was taking a typing course in one of the school. Kat kampung mana ada such course during those time. Uncle Unjie has two kids, our cousin, Andrew and Cherrie Marie. Those two were so naughty and likes to disturb Endun. Uncle Unjie yang memang pendiam langsung tak bercakap with all of us and send us to wherever we want to go. And I don’t see any laugh only a hint of smile from him. Kalau balik kampung during apa-apa occasion, we will just exchanging smile and greet, “Hello Uncle” and dia akan jawab, Hi Dek and that’s all. After that I didn’t see him anymore except for a few gossip among the family about his marital problem and his drinking issue. There was one time, I heard that he was admitted to the hospital due to his liver issues and something to do with his drinking. Our cousin Bedi was crying and visiting him and told him to stop drinking or else he will die soon. The last time I saw him was two years ago when I went to visit Mummy and Mbo and family in Kuching. I was shocked to see that he look haggard, not as vibrant and cheerful as before. He look so weak and can’t hardly speak. Seeing him like that, broke my heart. I was crying inside and all of the sweet memories came rushing to me but I try to control myself because I don’t want to make him sad. But I know he can read the expression on my face. I nie kan susah nak sembunyi akan perasaan yang sebenarnya, memang terserlah di wajah I ini..

We stayed in their house for about an hour, talking and catch up with all kind of stuff. When we were about to leave, Uncle Unjie look so sad, I know he want us to stay longer and he even said, “kenapa sekejap aje, I still want to talk to all of you?” I pun memang masih nak becakap-cakap and bermesra dengan cousin I Cherrie Marie and Aunty Ann, tak puas hati (memang sekejap pun, the reason? I can’t share with you guys because it was tensed and embarassed at the same time.. let’s just say someone that we didn’t expect to come showed up in his house and making all of us feel uncomfortable and awkward, I really want to tell and share with all of you from my first entry masa I pegi Kuching dulu but I can’t, maybe someday). You know, my life nie penuh drama dan wayang, yang apa-apa I share kat blog nie cuma 2% aje, yang I tak share..huiii...it will make a good soap opera or tv series... Dallas (yang ada bapak JR zaman dulu bukan yang baru-baru nie) or Dynasty (budak sekarang takan tau punya) pun kalah. Belum lagi I nak cerita pasal secret or kisah setiap ahli keluarga on my dad’s side or kisah keturunan nenek moyang I..., sure kena sue haha...


Anyway, that was the last time I saw Uncle Unjie until I heard of his death from Mbo through Whatsapp last month. I didn’t go back to visit or pay my last respect to him but he is always in my heart and part of my life/memory. Goodbye Uncle Unjie, till we meet again...
 
Sekian catatan I untuk kali ini... 

Monday, June 29, 2015

Ke Sepang Gold Coast Bulan Lepas

Last month, Khairul ajak me, my husband, Khairil and family and also my ipar Abang Yem and Kak Aya ke Gold Coast.... wait bukan Gold Coast Australia.. tapi Gold Coast Sepang you... Khairul sponsored our stay kat situ for one night, that is very kind and generous of him. I dengan husband I shared satu ‘rumah/hotel” with Khairil and family, whereas Khairul and family shared with their parents, Abg Yem and Kak Aya. Sampai situ dah petang and sementara tunggu bilik dorang siap, they all lepak kat tempat kita orang. Punyalah lama orang tu nak siap bilik, pukul 5pm pun masih tak siap. Kesian tengok dorang yang kepenatan menunggu. I pulak perut dah berbunyi, dalam hati tak sabar nak makan malam nih...
  
(View dari balcony bilik) 

So petang Shida whatsapp suruh I cari tempat makan. I cakap makan seafood and redah je mana-mana tempat yang macam ok. Malam tu kita orang pun cari la restaurant... orang sangat ramai.. tau je la weekend kan. Then I nampak satu restaurant nama restaurant nie Art Catering, kita orang terus order. You know, all of us were so hungry, Khairul cakap nie dah bukan lapar lagi tapi starvation hehe.. sian I tengok An An Rayhan mengadu lapar. I kejap-kejap tengok jam, nasib baik food sampai tak lambat, apalagi terus la kita orang makan, I kan sampai guna dua tangan, al maklum ada ketam. I know I patutnya kena la berbahasa basi sikit dengan my ipar but kelaparan mengatasi perasaan malu. Nasib baik dorang sporting, tak tau la kalau dalam hati mengutuk aku yang non-stop membaham ini wakaka.. maafkan la ipar tak senonoh mu ini abg yem and kak aya hehe...
 
(Our Models Rayyan and Rayhan)

Lepas habis makan, husband I pegi counter untuk bayar bill. Then Khairul cakap siapa yang dapat teka or the nearest dapat teka harga makanan nie semua akan dapat sepuluh hinggit daripada dia.. Semua bagi macam-macam harga. . Husband I datang balik kat seat and tunjukkan harga and well.. since I’m the nearest one, I la menang hehe... maka dapat la I sepuluh hinggit itu. Oh, by the way, food dia tidak mengecewakan..sedap jugak. After that kita orang balik and on the way balik Khairul cakap setakat KFC punya ayam dia boleh belasah lagi, I cakap I pun wakaka.. boleh tahan makcik korang nih... pelahap yang ampuh! Balik hotel, Khairul datang and kekonon nak pancing kat balcony bilik kita orang sesambil tu I sibuk melayan Rayyan dan Rayhan. Suka begambar budak dorang nie. Rayhan dengan mulut becoknya tak abis-abis becakap on which I sepatah haram pun tak paham. I angguk-angguk je. Then I ajak husband I bejalan malam-malam kat luar and I'd snapped a lot of pictures.

(Some of the food)
 
Esoknya I dengan husband I balik awal. Sorry I malas nak cerita panjang-panjang, entry nie macam melepaskan batuk di tangga je.. Yang sebenarnya I nak tukar header with the pictures that I took..tu je tujuan asal... hehe.. I dah karang a few cerita tapi asyik half way aje..nanti lah I akan habiskan...

Sekian catatan I untuk kali ini...

Saturday, June 27, 2015

Puasa dan Tauhu Anura

Kejap je dah setengah tahun kan? What have I achieved so far (for this year)? Dalam usia begini apalah sangat percapaian hidup I ini... (macam pasrah je...), selain dari melakukkan pekara-pekara routine sahaja. I pun baru je start balik baca buku. Buku Sunan yang I start baca awal tahun baru abis dua tiga hari lepas. setengah tahun baru abis you... Sesambil tu, jiwa peladang dan petani Hay Day masih kental di jiwa ini... gigih sungguh I. Berbalik kepada setengah tahun ini in terms of tentang kehidupan, what I can tell you is that, it is not been good for the both of us. Bukan lah kerana orang ketiga atau kaseh berubah tetapi pekara-pekara lain yang sangat memeritkan di ketika ini. I hope whatever it is going on in our life right now, it will be over soon. I believe that hard times will not last forever, uhuk... that’s life heh!
 
 (Masa goreng nie, hati I telah berbunga, macam ok je..hehe.. suka la tu)

Anyway, hari nie dah masuk hari kesepuluh kita berpuasa. Sebelum puasa I dah menanamkan semangat untuk tidak ke Pasar Ramadhan seperti tahun-tahun yang lepas, kira nak menyambung tradisi la katakan... tetapi.. on the first day itself, tiba-tiba teringat la akan keenakkan tahu anura di Pasar Ramadhan Melawati. Ya, tauhu anura dan puasa bagai tidak dapat dipisahkan dalam diari puasa I. Makanya, di petang yang terik dan hari pertama berpuasa, I dengan husband I mengorak langkah ke pasar ramadhan Melawati dengan niat untuk membeli ala kadar sahaja... (yela tu..). Masuk je kat Pasar Ramadhan, cun cun booth tauhu anura sudah berada di depan mata dengan penjualnya yang mahal dengan senyuman itu dan hanya memandang sekilas lalu (sempat lagi meluahkan perasaan). Seketul tauhu anura nie RM2.50, dulu rasanya murah lagi..blame it on GST, husband I beli empat ketul aje. Lepas tu, we decided to check out all the stall selling all kind of food. We bought a few (a few? porah!) kuih muih etc. Lepas puas hati (tak puas hati sebenarnya tapi menahan nafsu...) dengan “hasil tangkapan”, makanya kita orang pun balik ke rumah tapi sebelum itu, berenti kejap kat truck orang jual rambutan sebab sebelum tu, I cakap kat husband I masa kat rumah yang I teringin nak makan rambutan.. tengok-tengok ada... Syukur Alhamdullilah...

(Akhirnya... tercapailah impian untuk membuat tauhu anura)
 
Malam lepas berbuka, I cakap kat husband I, nanti I nak cari resepi tauhu anura, I nak cuba buat sendirilah. Husband I kata, kalau I buat mesti sedap nak mampus wakaka.. tetaplah nak memuji... A few days ago I pun mencari-cari la akan resepi ini. I terjumpa a few and bila baca and tengok macam senang aje.. I asked my husband to buy the tauhu kering since bahan yang lain dah ada and a few days later I decided to give it a try. Ini lah hasilnya, it was so easy to make.. as for the kuah, I tak buat sebab I malas. Furthermore, husband I tak makan kuah cicah..so xdela I nak buat. Resepi boleh didapati di sini http://aziancollections.blogspot.com/2012/05/my-specialitytahu-anura.html. Bila time buka husband I terus capai and baru masuk mulut je, dia dah uhhh ahhh... I tau tak ada la sedap mana biasa-biasa je (merendah diri nampak...). I pun buat-buat tanyala, walau I tau akan jawapannya, sedap ke? Husband I cakap sedaapppp.. (dengan panjangnya). I’m always being hard on myself and selalu tak puas hati dengan apa-apa yang I masak or buat, I tanya lagi, ye ke? (sungguh low self esteem). Dia cakap, lagi sedap dari pasar ramadhan dan kenapa I tanya, I rasa tak sedap ke? I cakap I rasa biasa je... Dia cakap, you memang, semua you rasa biasa... So buat la..senang je..

Sekian, catatan pendek I untuk hari ini...I tak ada mood la you...

Thursday, April 2, 2015

Kisahku Dan Tahi Lalatku (Part 3 and Final)


(Bersedialah korang membaca yet another post yang teramat panjang dari I..)

23rd March, 2015 to 30th March 2015

Balik dari KLCC, I jadi sedih balik bila memikirkan akan keputusannya yang hanya akan di perolehi pada Isnin depan. Berbagai-bagai scenario yang I bayangkan di tambah dengan emosi yang syahdu. Husband I kata, jangan risau, it should be ok. Then husband I buat joke, dia kata, dia rasa I nie memang tersalah ambik masa kat hospital masa I baru lahir dulu. I tanya, meaning? Dia kata, just imagine, somewhere out there, ada perempuan muka and features macam adik beradik dan parents you kat family omputih tu. Mesti family and sedara mara omputih nie question, macam mana anak/kakak/cucu aku nie lain je rupa tak macam adik beradik caucasian dia yang lain, pendek-pendek bulat, jahat tau husband I.. terus I berdekah-dekah ketawa... ahahaha.. dalam kesedihan itu ku tertawa jua. Husband I tambah lagi, dorang semua gelap-gelap, you je putih and lawa pulak tu tak macam family you....alahai husband I tak abis-abis ingat bini dia la yang paling cantik hehehe.. I cakap, “Ish.. you nie ada je, buat buat jeling marah la konon.. wakaka...padahal perasan bukan main lagi I. Husband I cakap lagi, you tengok la.. perangai dorang macam mana...mana ada sama dengan you..dorang are a cold hearted people, whereas you are a very kind, warm hearted, sensitive and  gentle  person (hapa?? Katakan ini semua statement khayalan)...Husband I kata tak apalah dia yang untung sebab dapat kahwin dengan bidadari, serba serbi perfect .... alahaiii... hehe... (nah bucket muntah untuk korang wakaka...). Best betul kalau share statement yang buat orang meluat macam nie kui kui kui....
 
 
(Atas permintaan dari Zue yang nak tengok stitch I kat muka ini.  Bahagian lain I tak tunjuk, kang ada yang steam tengok perut I yang macam pancake or hips I yang penuh dengan celoreng-celoreng cellulite wakaka.. Korang yang baca nie bukan boleh pecaya some of you nie might be a pervert wakakaa...)
 
 Sampai rumah I berkira-kira should I shower my whole body or lap-lap aje. Doctor pesan I boleh mandi macam biasa tapi jangan soak lama-lama walaupun kat bahagian perut, hips and kaki guna plaster waterproof tapi bahagian muka jangan sekali kali kena air hanya selepas tiga hari sahaja. Maknanya I tak dapat solat untuk tempoh itu. Bila time nak mandi, I cakap kat husband I yang I nak mandi macam biasa sambil basuh kepala but I make sure bahagian muka tak terkena air sebab doctor tak plaster bahagian berjahit itu and seperti yang I katakan tadi, jangan sekali-kali kenakan air. Husband I cakap, no, jangan mandi, I kata I kalau balik hospital I mesti mandi sebab mana tau aura-aura orang berpenyakit atau roh orang mati ikut I balik... (tah apa-apa theory I nie but this is my amalan dari dulu, balik hospital or orang meninggal I mesti mandi betul-betul or mandi wajib). Masa I mandi tu, bila I rasa macam air mengalir kat muka atau plaster waterproof tu, I pun menjerit la sorang-sorang kat bilik mandi, itu misi, cepat-cepat datang and mula la bising seraya berkata, “hah..tak nak dengar cakap orang dengan dahi berkerut beliau, ah.. I buat derk je. Tapi memang tak puas lah mandi sebab kena lap-lap aje walau rasa macam nak jirus badan satu baldi je tapi I tahan la. I know, I kena dengar cakap husband I sebab kalau I tak ikut cakap dia mesti ada je benda terjadi kat I, dapat on the spot pulak tu. 
 
 (Nah, I bagi gambar x-large)

So the next day, balik dari kerja, I tengok husband I ada bawak satu plastik memory lane besar. I tanya, eh, apa tu? Husband I dengan tersenyum simpul menyerahkan kepada I. I tengok, wah.. ada kotak besar dan satu get well soon card. Terharu I sekejap and I cakap, I pun tertunggu-tunggu jugak, ada ke hadiah untuk I, tengok ada jugak, ingat you kat I eh.. (maksud yang sebenarnya ialah “nasib baik you bagi I something or else I merajuk besar” dan akan keluar lah ayat, you tak sayang I lagi wakaka..). Then bila I bukak je kotak, terkejut I sebab tengok ada one huge teddy bear ..wakaka.. aiyoo..ingat I nie budak-budak ke (kata I dalam hati tapi mulut menguntum senyum walau sebenarnya tak berapa puas hati hehe..). Husband I tanya, suka ke..I kata of course, walaupun rasa agak canggung, tua-tua pegang teddy bear...ewww... I pun terpaksa la peluk teddy bear tu untuk menunjukkan perhargaan I pada beliau. Tapikan bila I peluk je kan, tiba-tiba hati I rasa sangat lega. No wonder la kalau orang or especially budak-budak sakit kat hospital and di beri teddy bear, emosi dorang akan berubah and rasa happy. I pun meneruskan lakonan I itu untuk jaga hati beliau walaupun I sangat segan.. masa kecik tak ada pun segan-segan or malu-malu macam nie. Yea, maknanya I dah tua la sekarang nie. Ditambah lagi kalau I buat tak tau nanti dia tanya-tanya tak suka ke? Kang melepas pulak nak dapat hadiah yang lain-lain in the future. I sentiasa memikirkan masa depan dan hadiah-hadiah yang bakal I perolehi hehehe.. So kena la I bagi senyuman selebar-lebarnya and convince dia yang I sangat suka. Untuk hari pertama dan kedua kalau teddy bear tak ada kat sebelah husband I tanya, mana tedduy bear you? Aduhhh mak.. makanya terpaksa la ku kepit merata-rata. Kalau nak tidur, ada je dia letak sebelah I...OMG, tua-tua tidur kepit teddy bear... malunya I. Tapi masuk hari ketiga, dia dah lupa and I rasa sungguh lega hehehe..I bukanlah hipokrit but at the same time I want him to know how much I appreciate his gift, adatlah berumahtangga, dengar tu adik-adik. Tengoklah betapa baiknya dia dengan I selama ini, dia pun pandai ambik ati I. I know I kept on memuji-muji husband I but man, he is a gift from God to me. He is such an exceptional guy! Yelah nie cakap masa tengah sayang-sayang, cuba kalau I tengah marah-marah...habis segala kecaman hebat I hamburkan kat dia, itu belum lagi silent treatment wakakaka... So, for the first few days, kesan jahitan kadang kala terasa berdenyut dan seperti di cucuk jarum tapi I tahan je sebab tak ada la sakit sangat. Bila I mengadu sikit, husband I tanya, ubat painkiller tak makan ke. I kata, I tak nak. I tell you, I kalau boleh memang I tak nak makan painkiller ke panadol ke walau kadang-kadang period pain I rasa seperti perut I di pulas-pulas dan macam kena jerut je. Selagi I boleh tahan, I akan bertahan. Part nie, I tak dengar cakap husband I, dia selalu mengomel bila tengok I sampai merangkak atau berpaut kat kerusi ke dinding ke..itu belum lagi I nak bagi memek muka yang sampai terpejam-pejam mata wakaka..character actress you hehehe...

Anyway, jahitan di muka harus di sapu dengan alcohol swab dan disapukan dengan gel tiap-tiap hari selama tiga hari berturut-turut dan plaster waterproof harus di ganti selepas tiga hari. Jantung I berdebar tiap kali I sapu alchohol swab kat bahagian pipi sebab ada pedih-pedih sikit, maklumlah tempat yang baru di potong dan di jahit. Itupun I main acah-acah sikit je, as for the gel tu tak rasa apa pun I main acah-acah jugak. Time nak tukar plaster waterproof adalah acara yang mendebarkan jugak sebab the thought of jahitan di dalam itu...huiii... Part nie I suruh misi I buat. Husband I belum bukak plaster lagi I dah menjerit hehe.. I warning beberapa kali suruh dia be careful. Bila husband I mula bukak, start la I cakap adui, adui... husband I tanya, sakit ke, I kata tak, ngeri je. Mula-mula I tak nak tengok kesan jahit but I was curious so I jenguk la jugak...huh! nampak benang... seram I. Kat belakang kaki I tak tengok sebab susah kepala I nak terteleng cuma kat perut and hips aje. Since I nie jenis pengeli and always imagine kalau plaster nie lekat lama-lama akan tumbuh fungus la, kulit I rosak la, so I suruh husband I beli plaster waterproof sebab doctor cuma kasi one set je. Sebenarnya tak ada apa-apa and sure doctor akan bagi extra tapi I nie paranoid. So after three days barulah I dapat basahkan muka yang selama ini I lap sahaja. After that I mandi seperti biasa but I still make sure plaster waterproof nie tak kena air lama-lama. I rasa sungguh lega finally dapat shower all my body.

During those one week, hati I sentiasa resah kerana tak tau apakah result dari lab. Kadang-kadang I rasa nak menangis, sedih and down sangat. Kadang-kadang redha and bersedia menerima apa-apa berita buruk yang bakal I perolehi nanti. All this while, I google merata-rata and baca anything about moles, melanoma/skin cancer ini. There are times airmata I bergenang dan berkeluh kesah mengenangkan nasib ini. Husband I selalu menenangkan I and said tak ada apa-apa, belum tau lagi dah susah hati etc. I kata of course la, it’s happened to me, it’s my body mesti la I emosi. One evening, I baring kat bilik then husband I datang duduk sebelah I. I cakap, if it is a bad news, I would be so sad, I wouldn’t want to do anything anymore, I’m not looking forward for the future or our live together. I don’t want to do anything, I would just lie on my bed. I’m not giving up on life but I have no will power to do anything anymore. I kata, kalau dah masuk bloodstream habis la and boleh jadi lymphoma and sure macam-macam procedure kena buat and I tak nak buat chemo. I pesan kat husband I bila I mati nanti, please jangan tinggal sembahyang dan buat charity banyak-banyak sambil tu air mata I bergenang (hahaha.. shit la bila ingat balik). I cakap kat husband I yang I dapat merasakan umur I tak panjang sebab dari kecik lagi I dah rasa macam tu. Macam ada suara hati I berbisik that I wouldn’t be able to grow old with him and that I memang di takdirkan mati awal... mula la I dengan my ala-ala clairvoyant mind (mengarut kah kah kah...). Husband I cakap, kalau I tak ada, habis la dia, dia pun tak akan lama hidup sebab memang macam tu (alahai..wakaka..). Dia pun bagi a few example pasal couples yang laki dia mati and a few months later bini dia pulak mati. I kata tak semestinya, tengok you pegi enjoy but I don’t mind because you have the right to do anything you want to do even if you nak kahwin lain, kahwin la. I dah mati, mana la tau pasal your life. Dia kata kalau I dah tak ada dia akan berenti kerja. I tanya kenapa? Dia kata buat apa dia nak kerja, life dia dah tak ada.. Macam script film 70’ an je ala-ala Ruming dan Juling je wakakaa...

So last Monday 30th March 2015 at 3pm, we went back to visit Dr Eileen sebab nak bukak jahit. Dalam perjalanan ke Gleneagles, I senyap aje sambil membayangkan berita buruk yang bakal I perolehi. Husband I try to talk to me but I jawab tanpa perasaan dan muka yang separa nak nangis. Again husband I cuba reassure I but since I always think negative nothing he said dapat comfort hati I yang lara ini. I cakap buat apa I nak think positive and have high hope and suddenly I dapat bad news sure I jatuh terjelepuk nanti. Sampai kat clinic Dr Eileen kena tunggu sekejap sebab ada patient kat dalam. Bila I masuk aje bilik dia, doctor tanya, how are you? I kata, I’m not good and sad as I don’t know what is the result. Doctor cakap, hey, there’s nothing to worry about. I said, what? Nothing to worry about? What do you mean? Doctor ulang balik there’s nothing to worry about, here..sambil menunjukkan result kat paper. Macam la I tau apa terms or benda yang di tulis itu. Doctor pun explained one by one. The first one is dekat pipi I. Yang nie I suspense sebab dia cakap, moles kat pipi I bukan moles dan bukan cancer or melanoma. I tanya, what is it then? Doctor cakap, the features are those of dysplastic naevus but don’t worry about it, it’s not cancer. I suruh dia ulang lagi and then I tany, so I don’t have to worry about it. Dia kata no. But I tak puas hati, I tanya lagi, how about the big one next to my belly button. Dia kata, itu is just a normal moles. Ah..lega I.

Then doctor suruh I baring untuk bukak jahit. Mula-mula dia bukak yang kat pipi. Tak ada la sakit mana but knowing me yang mesti ada sound effect, I pun au au la kan bila terasa sikit hehe.. sikit je.. Doctor cepat-cepat kata sorry.. Dia buat slow and sangat careful. Dalam pada tu sempat la jugak I tanya, what do you think I should do to my face (memandangkan dia plastic surgeon). Doctor kata, no la, you still young, wait until ten more years time, I kata ok, I will look for you in ten years time, gelak gelak doctor tu yang tak berapa boleh nak gelak memandangkan muka beliau yang sangat straight akibat face lift (mesti punya) itu. You know macam kita kena ulcer kat dalam mulut, bila nak gelak or ketawa kan kita kena katup mulut, hah.. macam tu la expresi doctor tu..meaning ada bunyi ha ha ha tapi versi tertutup atau bukak sikit mulut tapi sengihan macam tak menjadi cuma ada sedikit garisan di tepi hujung mata. Kalau you tengok kat internet profile muka dia macam biasa but bila you tengok in person dia memang lawa dan bergaya penuh sopan. Tak ada la macam amoi-amoi cina yang macam nak pegi disco siap dengan stokin hitam berjaring atau yang nampak g-string itu. This lady is classy. Anyway, yang kat hips and belakang kaki I dia tak bukak jahitan sebab masih belum heal, dia cuma dapat bukak yang kat perut and pipi aje. So tomorrow I kena datang balik untuk bukak the last two nie. Doctor bagi I another set of alcohol swab dan strip untuk di ganti dua kali sehari dan hari-hari di bahagian muka I. Yang bahagian perut I pun dia suruh I buat benda yang sama tapi memandangkan I akan jumpa dia untuk bukak jahitan kat kaki, dia suruh I biarkan dulu. 

(Ah...a touch of paradise....)

Balik dari Gleneagles, husband I kena pegi office but dia suruh I tunggu kat KLCC. On the way ke situ, I non-stop tersengih-sengih kegembiraan. I was so happy with the result, those one week was the most stressful week of my life. I was so emotional, di tambah dengan sakit period pain lagi and of course bila period lagi la mood I tak bagus. Semangat pun hilang and murung memanjang. Rasa macam nak gila pun yea.. bila I tengah relax or happy-happy suddenly I teringat akan result yang masih menjadi tanda tanya teruslah I down balik. Now, bila teringat discuss pasal mati-mati, macam nak gelak la pulak hehe. Anyway, this is the second time this year I pegi KLCC, the first time was last week yang masa I beli dinner kat Coffee Bean. Lama jugak I tak pegi, ada dekat setahun dua kot. So, I decided to go to Kinokuniya yang telah berkurun tidak I kunjungi. I was still excited with my result earlier on, so I splurge on books. I bought four books as a present for myself although I already promised myself not to buy anymore since banyak buku kat rumah tak baca-baca lagi. Yang beli kat Big Bad Wolf zaman dahulu kala pun tak bukak-bukak lagi. Masa I risau aritu I promise macam-macam pada diri sendiri, kalau good news, I akan mengotakan janji I one but one and slowly. I want to take every minute of my time and create a beautiful memory on this earth. And of course one of my janji was to rajin-rajin update blog, eceh senyum Zue. hehehe...kalau tak kan, nanti dia whatsapp I macam chettiah tagih hutang je wakaka.. Promise yang lain-lain tu nanti I share..

Anyway, sementara tunggu husband I habis kerja, I ambik a few pictures and sent one to my husband. Tak lama kemudian husband I datang and I ajak dinner kat Chilli’s. Sampai situ orang tak ramai. I think this is the second time I makan kat Chilli’s. The first time was masa mula-mula KLCC bukak kot... Well it was long time ago. Sementara tunggu food sampai, dengan wajah risau, I told my husband pasal ladang I yang I tinggalkan.. wakaka.. Hay Day la. I cakap boat I tak lama lagi nak berangkat and my crate tak penuh lagi. I tak collect butter lagi untuk dimasukkan kat crate wakaka... Husband I tanya waiter kat situ ada internet ke kat Chili’s nie, waiter kata tak ada. Then husband I cakap, don’t worry about it. Dia keluarkan one of his phone, take out the sim card and masukkan kat tablet I. Alaa.. sweet la husband I. I was so happy. Makanya I pun sibuk la menguruskan ladang I kejap, dengan binatang ternakkan yang perlu di bagi makan, menjual hasil tanaman dan berbagai-bagai lagi tugas seorang peladang berjaya hehe.. Nasib baik I tak terlepas boat, kalau tak rugi I hari tu tak dapat collect duit, bintang dan card wakaka..

Anyway, the service from the waiter/waitress is always good and warm but the food was bad. Dah la lama tunggu, bila sampai food dah sejuk. Bila waiter tanya, how was the food? I kata my food sejuk and boleh tak dia panaskan balik. Dia hantar balik ke dapur. I was worried that they might spit or do something to it. I’m not saying Chilli’s is doing that but I banyak baca kisah-kisah pasal tukang masak or waiter yang sakit hati dengan customer cerewet kat restaurant-restaurant nie. I also teringat akan cerita cikgu I dulu-dulu pasal this kind of thing. I tak cerewet and I cakap baik-baik kat waiter tu tadi, takut oo... we are at their mercy. Bila food I sampai balik, I peratikan rupa food I or any sign of tampering and thanks God, it was exactly like when it left my table before from the postion of the brocolli to the shape of the fish that I’d cut. I also look at the texture if there’s any sign of other foreign object/fluids ke kan..I know..I memang paranoid hehe... Anyway, I tak makan abis sebab tak sedap. The rest, husband I habiskan.

Masa dalam kereta kat parking lot time nak balik, I bagi husband I duit. Dia terkejut and tanya kenapa.. I cakap I niat nak belanja dia kat Chilli’s tadi, so this is the money. Husband I mula-mula tak nak, you tau la lelaki macho dan control freak itu, he always think that he is the provider and his job is to pay for everything. Tapi I pujuk dia, I cakap, this is my niat kalau I dapat good news and I dah lama plan nak belanja dia and please take it, I insist. Akhirnya dia ambik dengan berat hati. I tak nak bagi kat restaurant tadi knowing my husband akan rasa tercabar kelakiannya kalau I buat macam tu, that is why I bagi dalam kereta... (I cukup masak dengan perangai husband I). A liberal and an open minded guy but yet ciri-ciri lelaki lama masih menebal dalam diri beliau.

Anyway, kesimpulannya di sini, please please, if you have a suspicious moles you better go and check. Yang membuatkan I suspense was that, I punya mole kat perut nie dulu kecik tapi lama-lama dia besar and it has been there for as long as I can remember. Colour bertukar, dari hitam jadi brown dan tak sekata, ada pink brown dan hitam kat mole tu. Ada macam isi ternaik dan mengerutu. Size pun besar dari pemadam pencil yang kat belakang pencil dan tidak bulat macam mole biasa. What if it is melanoma and I biarkan aje? If If and If. Jangan ambil mudah pekara-pekara macam nie. Jangan dengar cakap orang yang cakap, ahh..tak ada apa-apa tu, jangan risau sangat, itu tahi lalat biasa je etc. Orang boleh cakap apa saje sebab tak terjadi kat dorang. It’s your body, you yang kena decide bukan orang lain. Pegi je check and dapatkan nasihat doctor, kalau bukan melanoma tak apa, you tak rugi, at least you dah tau and tak perlu risau-risau and kalau it is a melanoma and masih stage 1 or baru, you boleh prevent cepat-cepat sebelum melarat. It is better to know than not knowing at all. Ignorance is not always bliss. I know I nie menceceh panjang sangat but because I care for all of you my reader although some of you I may not know personally.  You all know Bob Marley kan. You tau tak, mati-mati I ingat Bob Marley nie mati overdose drug memandangkan beliau yang rasta itu. I need to change my mindset yang selalu pikir asal superstar je, mati overdose or makan dadah (bak kata Mummy). Anyway, Bob Marley nie mati disebabkan oleh rare form of skin cancer start kat toe nail dia. Dia tak nak toe or kaki dia di potong memandangkan agama dia melarang untuk berbuat demikian so doctor ambik skin dari thigh – skin graft and letak kat kaki dia or something. Last-last cancer tu melarat ke seluruh badan dia. Doctor cakap kalau kaki or toe dia di potong chances of dia sembuh is 99%!

But you know what? Like I said in my Part 1, punyalah lama tak baca baca Mingguan Malaysia or any paper, out of the blue last month husband I beli and kebetulan pulak pasal tahi lalat that prompt me untuk pegi check cepat-cepat, sampai sekarang I masih tertanya-tanya and wonder what makes him tergerak hati nak beli, yes after all these years. Syukur Allhamdullilah. Allah is working through him and I’m so grateful to my husband, nak jadikan sebab, I owe my husband my life. And this thing happened for a reason so that I’m aware and educate myself more on this matter and also what if my moles lama-lama boleh jadi cancer kalau tak remove awal-awal, who knows kan? Nowadays, I look at my moles differently and tidak memandang enteng lagi. Tak ada nye tahi lalat nie pemanis pemanis. I look at each of it closely and every three months I will go to Doctor Gan to have it check.

There’s a few procedure that I plan to do but untuk bulan nie I nak rehat kejap, penat la, bulan January lepas dah pegi check my breast which I have to do annually, March pulak moles nie. I will do other procedure soon, maybe somewhere in May or June I will share with all of you nanti.   

 Sekian catatan I untuk kali ini...   

Tuesday, March 31, 2015

Kisahku Dan Tahi Lalatku (Part 2)

(Tetap nak mengabdikan kenangan walau sekadar mengisi borang..aiyaa..I look so old)
 
We went to another doctor yang akan buat surgery I nanti. Sampai situ kita orang buat appoinment, Monday, 23rd March 2015, 4pm... dengan Doctor Eileen Fong.

Monday, 23rd March 2015

Dekat pukul 3.45pm baru husband I sampai rumah disebabkan jam yang agak teruk. Bergegas kita orang ke Gleneagles and thanks God kita orang sampai pukul 4.05pm...phew! Husband I drop I kat situ and cari tempat parking. I terus naik ke clinic Doctor Eileen. Masuk situ, I di panggil untuk di ambil berat, tinggi dan blood pressure. Then I isi borang, masa isi borang tu husband I pun sampai and sempat la jugak I suruh husband I ambik gambar I memandangkan masa surgery nanti sure tak ada masa nak ambik gambar.

Tak lama kemudian I di panggil masuk ke bilik doctor. Wah, Doctor Eileen nie boleh tahan lawa jugak. Kecik, kurus dan bergaya dengan dress renda orange menaikkan seri di wajah beliau. I peratikan keseluruhan muka dia dan hidung dia yang mancung itu tiba-tiba I terpandang di belakang beliau ada berbagai-bagai jenis dan bentuk breast silicon, oh yeah?? By now, you all mesti dah masak dengan I and my obession and also my frustrated with “anak dara sunti” nenen ini, cit! Baru lah I perasan, I sebenarnya sedang mengadakan consultation dengan doctor plastic surgery. Masa I ambik card kat luar tadi, I tak baca pun apa yang tulis kat card dia. So, it says” Consultant Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgeon”..hah itu dia. Mata ini tidak lepas-lepas memerhatikan berbagai rupa silicon di atas meja belakang beliau yang di longgokkan bak ikan di pasar malam itu. No wonder la, doctor nie nampak presentable dan bergaya. Mestilah kan, nak jual product atau perkhidmatan, diri sendiri kena nampak lawa. I kan kalau ada sales girls nak jual product skin care tapi muka mengerutu terus I turn off. Kalau you nak jual benda macam tu, muka you sepatutnya licin despite period ke tak, yelah kena ada living testimonial – diri sendiri and that it is a good product. Macam mana you nak tarik costumer kalau sendiri tak dijadikan contoh kan. Same goes dengan orang yang gedempol jual pil kurus or orang kulit gelap jual krim pemutih kulit, jual cerita dongeng apa?

Anyway, doctor cakap moles macam I nie kebanyakkan terjadi dekat white people of western descent (again). Nasib baik husband I tak ikut masuk, kalau tak maunya I nak tergelak. Yelah kan, muka I nie clearly dengan hidungnya yang kecik dan matanya yang sepet. Then I membayangkan muka ahli keluarga I (termasuk I) serta saudara mara I yang memang penduduk asli “omputih” itu membuatkan I gelak baring-baring dalam hati wakaka.. Bukanlah I nak kata omputih nie perfect, nooo.. tapi I just membuat perbandingan features aje. Please don’t get me wrong, tapi omputih nie selalu perasan yang dorang superior dari kita, just because they think they are better looking then us, padahal... malas la I nak kutuk-kutuk rupa orang, dosa tau.. (yela tu..we’ll see on your future post nanti..haha.. shut up.. I’m entitle to make any comment I want uwek..). Anyway, I kata no, I’m iban and my family has dark skin except me. I kata iban sama je macam kebanyakkan melayu punya skin colour. Doctor cakap tak semestinya and she think I have some kind of genetic or hereditary dahulu kala that I don’t know. I cakap I don’t think so. Tetaplah bangga dengan asal usul diri. Yelah doctor, if it is true I nie ada sedara mara keturunan omputih, apakah agaknya my surname itu? Smith, Rhys, de Klerk (hah..keturunan racist la pulak gua) or tribe swahili, hakuna matata. Nie nak kena buat DNA profile nih.

Again anyway, banyaknya statement terkeluar tajuk, doctor ada mentioned a few times syndrome apa tah nama... I tak ingat la, teruknya my level of memory nie.. dia kata I kena datang jumpa Doctor Gan untuk check my moles nie every three months takut ada growth or bertukar colour. I tunjukkan kat perut and kat muka and then I decided might as well I show semua kat dia atau dengan kata lain, I half naked jelah depan dia. Mesti doctor nie cakap dalam hati, “eh, gendut dan mengelebehnya perut minah nie”, iya me and my assumption and of course memanjang inferiority complex hehe...syyhh.. Doctor terjumpa two more suspicious moles kat my hips sebelah kanan and belakang atas sikit dari lipatan kaki kanan I. Dia tanya nak remove this one ke, I kata what do you think? Dia cakap if you ask her, of course kena remove and analyse. I kata remove la, apa la doctor nie.. Then dia buat cycle dengan pen and explained to me what is she going to do. Dia kata kalau melanoma masih awal stage dia akan removed potion or buat biopsi disekeliling skin yang affected and skin yang healthy. I tanya bahaya ke skin cancer/melanoma nie, dia kata kalau dah dalam and sampai kat bloodstream bahaya. I terus jadi sedih. Dia kata jangan sedih sebab tu kena remove and hantar kat lab to analyse. Of course la I’m sedih, I tak nak sakit-sakit, keluar masuk hospital, baring-baring kat single bed beralas kain putih with all the wire kat seluruh badan I di usia yang masih remaja ini... (puiikk) and tak nak mati cepat kan... I tak nak buat appointment awal-awal malaikat Izrail and “berkenal mesra” dengan malaikat munkar dan nakir. Lepas habis semua penerangan beliau, I pun di bawa nurse dia untuk turun ke bilik operation for minor operation di bahagian emergency. Masa I turun dengan nurse dia and husband I, sempat lagi I bergossip dengan nurse tu. I tanya lawa eh Doctor Eileen nie, dia kata yes and doctor nie ada buat plastic surgery. I kata..oo.. no wonder la hidung dia mancung. sengih-sengih je budak nurse itu sambil mengiyakan kata-kata I. Sibuk la pakcik pengossip kat belakang, tanya I apa yang I bualkan dengan budak tu, sibuk je orang tua nie..yela kan pendengaran beliau dah berkurangan sekarang nie (oh, nanti I story wakaka..). Then I terpikir mesti segala nip and tuck doctor nie buat or liposuction ke..itu pasal la badan dia slim tapi still terbentuk. Nenen pun menegak je. Ini kalau pakai bikini two pieces..fuh.. mesti cun leper je perut. Tasha Shila.. tayang la perut and your abs sekarang, tunggu la sampai umur I nanti.. tetap la nak bagi statement warning jealous...

Sampai situ, I dengan husband I duduk sekejap sementara tunggu nama di panggil untuk masuk dalam bilik surgery. You tau tak, I yang terkenal dengan wanita penuh emosi (dikenali di kalangan you all ler..) dan sentiasa gelabah yang amat, sikit pun tak nervous atau takut. I sendiri hairan, kenapa lah I cool sangat. In fact I tak sabar nak masuk. I guess, I want to get this thing over with quickly. Tak lama kemudian nama I di panggil. I masuk dan tukar baju. Then doctor suruh tanggalkan gelang, jam dan cincin. Rantai and anting-anting tak apa. I keluar kejap dengan baju surgery tu, doctor kata eh, jangan keluar macam tu, I kata “don’t worry doctor, I tak kisah”. Then I terpikir nak bawak handphone ke tak sebab ingat nak ambik gambar dalam tu but I pikir balik, ah tak payah lah. Masuk dalam balik, baru I perasan kat dinding ada notice tulis, tak boleh bawak handphone or ambik gambar. Nasib baik I tak bawak or pose-pose sengsara kat dalam tu, kalau tak, sure kena warning... Makanya I pun di suruh berbaring kat katil surgery. But since this is a minor one, so I tak di beri oxygen or di bius keseluruhan cuma di bahagian yang hendak di potong sahaja.

I yang sangat tenang tadi tiba-tiba jadi gelabah bila doctor kata dia nak inject bius kat tempat yang nak kena potong. You know la my love story and injection nih...hehe.. mula la I gelabah, mulut jadi bertambah kertu, pernafasan pun jadi kencang. I tanya sakit tak doctor, doctor kata tak, sikit aje. I cakap, ok sebelum you inject I, I need to hold the nurse’s hand (wakakaka...). Kira I nak dapatkan kekuatan la. Dia kata ok no problem. I tell you, this doctor cukup tenang melayan kerenah I hehe.. Ok, silakan continue baca dengan penuh kemenyampahkannya yea kui kui kui... Then nurse suluh dengan lampu yang sangat terang dekat tempat yang I nak kena potong, tempat pertama, bahagian muka I di bawah dagu sebelah kanan. Muka I ditutup dengan kertas dan cuma di buka di bahagian yang hendak di potong itu. I cakap kat doctor, sebelum you inject I, please let me know and that let the nurse hold my hand. Dia cakap, yes dia akan bagitau (hehe.. siap remind doctor you, punyalah nervous). Nurse pun datang la dekat I sambil memberi tangannya kepada I hehehe... Budak nie muda lagi dalam 19 or 20 tahun kot. Dia senyum-senyum je. Bila doctor start inject I, mula la badan I jadi stiff kejung sebab takut nak mampus wakaka... Nurse and doctor cakap, relax yea.. I tell you.. inject bius sakit ooo... I merengek-rengek hek hek you... yucks! Tapi nak gerak I tak berani, takut tersalah inject, kang kena inject lagi, so you imagine la, I merengek bawah kertas biru dengan pernafasan yang turun naik berserta dengan badan kejung itu wakaka.. benci la..bila ingat balik. Bila doctor dah habis inject, dia cepat-cepat cakap dengan I. I tanya kenapa lama sangat dia inject kat tempat tu, berapa kali dia inject. Dia kata dia inject tiga kali, oh wow! Tiga kali in one place, no wonder la sakit. Tak ada la sakit giler, sakit macam kena cubit but sakit la jugak. Lepas tu I tak rasa apa-apa dah bila dia potong moles I and jahit kulit dalam dan kulit luar. Cuma I boleh rasa benang tu bila dia tarik, kepala I and bahagian lain yang dia jahit pun ikut gerak. At one stage doctor tanya, rasa ke sebab yelakan I ikut benang bila benang kena tarik. I kata tak, cuma suspense bila you tarik benang tu wakaka.. tapi tak sakit langsung and same goes to kat perut I yang bawah tepi pusat, hips kanan dan belakang kaki kanan I itu. Lama dia buat kat satu-satu tempat and I siap boleh berborak dengan budak nurse tu, macam-macam I tanya and dia pun cerita-cerita tapi ada malu-malu sikit kat I. Biasalah budak muda kan taraf confident tak sama dengan orang tua macam I nie.

Oh yeah, nurse nie bukan nurse yang kat bilik doctor tu, nie nurse hospital Gleneagles. Apparently budak nie nurse in training, kira intern la kot. Mak dia pun nurse, kira dia mewarisi profession mak dia, tinggal dengan family and rumah tak jauh dari KL Festival Mall, siap boleh jalan kaki lagi. Kesian la pulak bila I teringat I genggam lengan and tangan dia dengan kuatnya each time doctor inject I. Sure biru-biru lebam tangan dia I kerjakan. Each time lepas I genggam lengan or tangan dia, I cakap sorry dik..dia kata tak apa sambil senyum-senyum manis. Oh I sempat tanya, mesti dia pernah tengok orang yang masuk kat emergency room nie datang dengan berbagai rupa... dia kata iya, then I tanya lagi pernah ke assist doctor and then orang tu mati...hahaha... dia kata tak pernah lagi.. you wait jela dik, the time will come when you have to face it wakaka.. kejam I bisikku sendirian. I hope this girl will become a successful in her career. I kan admire budak-budak muda yang dah ada vision or know what they want to do in their life unlike me bila muda-muda orang tanya nak kerja apa. I cakap nak kerja kat office yang ada aircond... hehehe... (nampak sangat tak ada guidance dari parents I). Tea lady pun kerja kat office and pantry yang ada air cond...aparaa I nie..

Lepas habis semua moles I doctor removed and jahit balik, doctor bagi serba sedikit penerangan macam mana nak jaga tempat jahitan kat muka I serta dekat perut, hips and kaki I. Then I keluar untuk mendapatkan husband I yang sedia menunggu. Bila I sampai kat dia, seluruh badan I tiba-tiba mengeletar (maybe sebab kesan bius kot) and I explained kat dia akan kesakitan yang I alami. I exaggerate je, tak ada sakit mananya kena inject tu tapi tetaplah nak menjual cerita ngeri sikit bagi meraih simpati. Husband I cakap, kesian dengan muka layunya itu. Habis bayar bill, husband I belikan I air milo panas dekat machine untuk mengembalikan tenaga I. Then husband I ajak terus pegi office dia yang tak jauh dari KLCC. Dia suruh I tunggu kat KLCC. I suruh dia jumpa I kat Coffee Bean sebab nak take away for our dinner. I ordered macam-macam, sandwhich turkey, sandwhich chicken, chinese chicken salad, peach tart, chocolate blended dan vanilla blended. Almaklum la lepas operate la katakan, walau sekadar minor sekalipun. Sementara tunggu bungkusan food siap. I took a few snap of my stitches yang dekat muka itu. Tak lama kemudian husband I pun sampai.

To be continued...

Sekian catatan I untuk kali ini.

Saturday, March 28, 2015

Kisahku Dan Tahi Lalatku (Part 1)

(Mingguan Malaysia bertarikh 22.2.2015)
 
About a month ago, my husband went out to buy a newspaper The Star for himself for the weekend. Balik aje, dia bagi I newspaper Mingguan Malaysia, hari Ahad 22.02.2015. I tanya, eh, kenapa you belikan I? You know I don’t read this weekly or any other paper anymore, the last time was about ten years ago. Dia kata, saje je beli sebab dia teringat I suka baca dulu especially ruangan sisipan. I kata, jangan haraplah I nak baca-baca paper nie semua, bukan I anti mana-mana newspaper ke apa tapi I tak ada masa. So I biarkan lah selama beberapa hari until one day, I decided to have a look at it. I went straight to the ruangan sisipan/ruangan tengah. It was ruangan Kesihatan and what stop me of my track was that the title in bold and caps “AWAS KULIT CERAH” and gambar tahi lalat. As you all know I banyak tahi lalat. Bukan hanya di muka sahaja malahan di kiri kanan tangan berserta kaki dan juga di badan I. I terus baca isi kandungannya. I remember a long time ago or more, I pernah ajak husband I pegi hospital untuk check one of my suspicious tahi lalat kat bahagain perut yang agak besar and it has been there for as long as I can remember. But husband I doesn’t take it seriously, dia kata tak ada apa-apalah and that he asked me kalau tahi lalat I tu pernah rasa sakit or berdarah. I kata tak ada. Dia kata don’t worry. So, I just let it go and totally forgot about it.

For as long as I can remember, dari kecik lagi I memang banyak tahi lalat especially kat muka. Kadang-kadang budak-budak usik I, kata muka I jamban lalat la.. geram la jugak tapi tidak la menyebabkan I marah because I know it is not true. Bila balik rumah, I tanya Mummy kenapa muka I banyak tahi lalat dan kenapa dinamakan tahi lalat, kenapa tak diberi nama lain. Mummy kata memang dah bahasa macam tu. But I still tak puas hati sebab of all the name in the world why did moles nie hendak diserupakan dengan something that is dirty and unhealthy dalam bahasa melayu, tahi.. hmm... Wo pulak selalu cakap dan membanding-bandingkan tahi lalat dia dengan I. Dia pasti akan cakap sambil tersengih dengan gigi gongaknya (bak kata husband I), ‘ hehe.. aku ada satu je kat muka tahi lalat and maknanya manis, Dek ada banyak”..nyampah I tau..hahaha. Bila I meningkat remaja, I realised that, my tahi lalat ini membuatkan I dan rupa I lain dari yang lain, yelahkan orang muka bersih je, I punya muka bertaburan bak bintang di langit itu wakaka..tetaplah nak bersastera. I know, each time orang tengok or pandang muka I, mesti dalam hati dorang cakap, “eh, banyaknya tahi lalat kat muka minah nie”. Masa I sekolah dulu, sempat lagi kawan-kawan I guna eyeliner hitam and put more dots on my face. Tapi I tak kisah sebab I participate dengan penuh rela and then gelak-gelak bersama.

One day, masa jalan-jalan kat Berjaya Time Square, this was about mmm.. 10 or more years ago, we saw ada booth dekat tengah-tengah ground floor. I saw ada one old chinese guy and gambar-gambar orang bertahi lalat. Bila I datang dekat, rupa-rupanya laki cina nie boleh tanggalkan tahi lalat on the spot dengan menggunakan sejenis ubat sapuan. I cakap kat husband I, I nak try buang la sikit. Husband I kata, tak payah la, kan cantik tahi lalat I. I kata nak try satu dua je. So cina tu pun sapu la satu kat muka I and dua kat badan I sebab I nak test macam mana or I takut ada reaction apa-apa. During dia buat tu, dia cakap, I nie jenis yang peramah, banyak cakap and I patut buat charity work and I nie senang nak dapat kerja (which is so true hehehe.. asal interview je, mesti dapat). Then dia kata I jenis yang sensitive (kah kah..) tapi baik hati (double kah kah..). I kata, ye ke? Cewah buat-buat tak tahu tapi dalam hati alahai.. kembang you. Dia kata dia baca dari tahi lalat I. Tapikan I tak pecaya apa dia cakap sebab kalau kita dah tua-tua memang tak susah nak baca perangai orang, banyak pengalaman lah katakan. So anyway, ubat nie macam kapur, dia sapu kat tahi lalat tu. Sakit ooi..rasa macam nak terbakar je kulit I. Nasib baik letak sikit. Dia kata a few days nanti tanggal and hilang with no parut. After a few days dan hingga kini, tahi lalat tak hilang pun, tipu lah cuma colour je pudar and still ada tanda tahi lalat tu..

Back to my earlier story, bila I baca what was written on the paper, hati I jadi resah and penuh emosi. Terus rasa nak nangis. Husband I cakap, jangan risau nanti kita check sama-sama. Hari-hari I menjadi agak mendung, jiwa I kacau you. So we googled around and check which skin doctor/dermatologist yang kita orang nak pegi. It took us about two weeks to decide and plan which one we want to go. We read and checked all the doctors or any dematalogist around and their credentials and testimonial. We decided we should go to Gleneagles Hospital since dah selalu pegi situ and go for the consultation. After asking the receptionist at the ground floor which doctor should we go to, the receptionist gave us two name, Dr Chang Choong Chor and Doctor Gan Ain Tian and said both are good. I tanya, yang mana lebih senior/tua and she told me Dr Gan. So we went up to his clinic to make an appointment. Assistant/nurse/receptionist kat dalam tu cakap, hari nie doctor tak ada, dia kat hospital kat Jalan Tunku pada setiap hari Isnin dan Rabu tapi hari lain dia ada kat Gleneagles. I kata nanti I decide. I dengan husband I keluar dari clinic dia and discuss kat luar. Nak pegi kat dia ke or nak pegi kat another doctor. Husband I cakap, baiklah pegi yang tua sebab they are more knowledgeable. I kata, tak semestinya sebab doctor yang lebih muda, lebih advance and familiar with all the new technologies. Husband I kata, both are not much different. Experience is better. Then I tanya balik, what do you think? Wakaka..nampak sangat I yang undecided. Husband I kata, tak apa, buat appointment nanti kita decide together. Masuk balik, assistant tu kata, tak payah buat appointment, datang je and dia akan slot in sebelum pukul 1pm. It was very nice of her.

Tuesday, 17th March, 2015
The next day we went back to Gleneagales to Doctor Gan’s clinic. Orang tak ramai kat clinic dia, sorang dua aje. Then husband I kata, why don’t we check out clinic Doctor Chang pulak. I kata ok and we went to his clinic and wow, his clinic was so impressive. It was modern and receptionist/nurse/assistant siap pakai uniform lagi. Orang agak ramai, air cond sejuk and the place was so beautiful and new. Both of tanya-tanya a few question and assistant to cakap dia boleh slot I without appointment dalam masa satu jam but doctor akan start bercuti dari esok sampai 28th. I cakap, ok tak apa nanti I discuss dengan husband I. Keluar dari clinic Doctor Chang, kita orang discuss lagi kat hallway. I kata clinic Doctor Chang lawa la, modern, lively etc. Husband I cakap, pegi je kat Doctor Gan balik, orang tak ramai and doctor kulit semua sama aje. So we went back to clinic Doctor Gan yang agak retro itu. Rasa seperti melangkah ke zaman Bruce Lee hehe.. dengan kerusi kulit pvc colour biru kehijauan yang sangat “government look alike”. Sebelum nie I tak perasan pun akan persekitaran until I masuk ke clinic Doctor Chang. Bila masuk balik I peratikan hiasan painting kat dinding yang ancient itu, gambar-gambar, poster serta gambarajah tentang kulit yang telah pudar di telan dek zaman dan suasana muram bagai ada kesedihan yang berpanjangan. You know la I nie, asyik mementingkan keindahan luaran dari quality dalaman sometime..

Tak sampai lima minit duduk , I dengan husband I masuk ke bilik doctor. The first thing the doctor asked me was, are you a caucasian? I cakap no, I’m iban dengan tidak memandang husband I sebab husband I pasti akan buat signal muka kat I. And I definietly knows what he is going to say after we go out from the doctor’s clinic afterward with the doctor’s remarks about me being a caucasian. The doctor said, the reason why he asked was because usually this kind of skin and moles happened to a white people. I cakap, my family semua kulit gelap except for me. Anyway, Doctor nie kurus dan agak berumur tapi wajah beliau sangat tenang dan berperawakkan cool. I pun tunjukkan my suspicious moles di bahagian perut dan muka. I peratikan muka doctor itu yang ada moles jugak, dua butir di wajah beliau berdekatan dengan hidung dan satu dekat mulut. Then I tengok ada satu butir di tangan beliau. Then doctor suruh I baring sebab nak tengok di bahagian punggung I. Doctor kata bahagian punggung tu tak ada apa-apa same goes yang dekat breast but yang dekat perut dan muka tu I kena check. Meanwhile doctor discuss berbagai option and memberi serba sedikit penerangan and during those moment berbagai-bagai reaction dari I tapi yang pasti muka panic sepanjang masa and kadang-kadang menghela nafas tapi Doctor Gan ini sangat tenang dan tidak lekang menguntumkan senyuman manis di bibir beliau. Sambil I membayangkan kalau la doctor nie hot macam Doctor Derek Shepherd atau paling-paling aura Doctor Owen Hunt yang bagai ada unsur-unsur albino itu, pasti ku pengsan dengan panahan senyuman itu. After that, doctor recommend I pegi dekat another doctor untuk buat minor surgery to remove the moles and then send it to the lab untuk buat analysis. 

Keluar dari clinic, husband I mula la usik I, caucasian la, white people la etc.  Husband I cakap, nie mesti I anak angkat la, tersalah ambik kat hospital la... eeee..    I cakap, eh ingat, pure asian tak ada kulit putih ke?  I  cakap I saje tak nak tengok you masa doctor cakap tadi sebab I tau you akan buat muka kat I and sure I tergelak besar... hehehe.. I cukup masak dengan kerenah husband I itu.

We went to another doctor yang akan buat surgery I nanti. Sampai situ kita orang buat appoinment on, Monday ,23th March 2015, 4pm.

To be continued..... (yes, me and my drama again...tak habis-habis...)

Zue, kalau zue nak tau, inilah yang membuatkan hati sis berkocak masa Zue whatsapp sis.. :(

Sekian catatan I untuk kali ini....

Monday, March 23, 2015

Kisahku dan Gigiku

I’ve been wanting to go to the dentist for quite sometime because each time I floss one of my teeth, I rasa ngilu. Setelah berbulan memikirkan masa yang sesuai akhirnya on Saturday I berkesempatan untuk pegi. I went to Klinik Pergigian Zalinda. Dulu klinik Pergigian Zalinda kat Permata but sekarang dah berpindah ke Wangsa Maju. Let me tell you a story about me and my gigi.  

(Di Klinik Pergigian Zalinda, with Doctor Zalyana, sambil mulutku terbuka, wah..boleh buat rap nie.. sempat lagi ber snap-snap dengan seadanya hehe..)

Bermula la kisah...(dengan nada syair...)

Masa I kecik-kecik dulu, Mummy and Daddy selalu bawak I dengan Wo ke klinik tentera called Sick Bay kat Singapore. I cukup takut pegi situ sebab takut kena inject (sekarang orang panggil jab... but I prefer to use ayat retro, sebab I rasa lebih feel lagi menulis..). Each time I dengan Wo pegi situ, Wo always came out from the doctor’s room with a wonderful experienced and a kind doctor whereas it would be a different one for me. So while waiting for my turn, I would sit on the bench, looking at the snake or any kind of animal yang sudah mati yang dorang awet dan simpan dalam balang kaca and I wonder why. Kadang-kadang I datang dekat-dekat but other time, I just sit and just look at it. Nak ketuk-ketuk balang kaca tak berani la pulak. Sometime, there’s a few patient yang duduk menunggu kat bench and some of them ada yang kaki bersimen or mata bertampal dan pakai baju putih. Muka serious aje. I pun tak tanya, I nie masa kecik sangat la pemalu tapi kalau I dah kenal orang tu I akan banyak cakap but still I masih malu-malu.

Anyway, balik dari Sick Bay, Wo would tell us about how wonderful the doctor were to her. Doctor akan borak-borak la, cerita macam-macam dengan dia la, bagi dia gula-gula la and cakap baik-baik. I akan tanya balik, was that the same doctor that treated me too. Dia kata yes la. I hairan la sebab doctor tu tak ada pun borak-borak dengan I. Doctor cakap open your mouth and said a few words. I tak dapat gula-gula pun. Dalam hati I pikir, kenapa doctor nie treat me differently? Dia tak suka I ke? Or you think Wo are telling the truth? I cakap kat Wo, doctor tu biasa je dengan I, tak ada pun borak-borak? Wah, I tengok muka Wo bukan main puas hati bila I cakap macam tu. Dia pun continue la dengan sengihan “kemenangan” dan “dongengannya” itu.. (I jealous la kan). Biasalah sibling rivalry. Bila sampai rumah pun dia tak habis-habis cerita. Each time we came back from the Sick Bay, ada je la cerita “indah-indah” dari dia. Lepas tu dia tanya, “you macam mana dek? I kata, “tak ada pun, sikit-sikit je (nak sedapkan hati)” sambil mencebikkan mulut I yang well..cute itu haha...

Bila pindah kat Sarawak, kat sekolah rendah tu ada disediakan doctor gigi. I tell you, this doctor gigi and perempuan sangatlah garangnya dan kasar. I don’t know why dia anti betul dengan kita orang budak-budak sekolah nie. Nak kata kita orang kacau dia, tak ada pun, we are too busy studying and playing with each other to even notice akan kewujudan dia. Tapi kegarangan dia memang cukup tersohor. Each time, my rakan sedarjah balik dari jumpa dia, mesti ada je cerita-cerita ngeri dari dorang. Doctor nie maki-maki lah, membebel and buat gigi dorang dengan kasarnya. Bila budak-budak mengadu sakit, dia tengking and cakap ngada-ngada lah. Some of my friends akan nangis-nangis bila balik dari visiting doctor rimau ini. One day, I was told by the teacher that I need to see the doctor You tau, I punya la risau, jantung I berdegup laju. Rasa macam nak lari aje. Dengan penuh debaran I menyusuri tangga menuju ke arah bilik doctor ini dengan fikiran berkecamuk. Masuk aje bilik doctor, I senyum kelat and ucap selamat pagi dengan muka pucat dan mata yang terbeliak seram. Doctor kata duduk dengan kasanya tanpa memandang I. Lepas tu dia suruh bukak mulut dengan separa herdik (apa kena dengan minah senget nie? I tak cakap apa-apa pun). Then dia tanya, bapak kerja apa. I kata, navy. Tiba-tiba doctor yang berwajah garang itu berubah, dari muka masam terus macam muka takut-takut. I pun hairan. I perhatikan rambut dia yang ala-ala negro dan kulitnya yang agak gelap itu. Sambil tu I masih terpikir akan perubahan drastik beliau. I tak ingat apa yang dia buat kat I, samada tampal or tak buat apa-apa. It was long time ago. Lepas abis dia buat something kat gigi I ke apa ke. Dia tulis something and cakap ok. On the way out, tanpa memandang beliau, I cakap, TERIMAKASIH NURSE...hahahaha.. Don’t ask me, sampai sekarang I tak tau kenapa I panggil dia nurse, maybe sebab dia pakai cap and baju nurse colour putih kot or memang dia nurse but kat sekolah tu semua orang panggil dia doctor. Balik dari jumpa doctor nie, kawan-kawan I tanya, how was it. I cakap la mula-mula dia cakap kasar muka masam but bila dia tanya bapak kerja apa, I cakap navy terus dia turunkan voice and tak cakap or marah-marah. Kawan-kawan I cakap eh, peliknya and mulalah kita orang buat andaian yang kemungkinan besar boyfriend dia navy lah, bapak dia navy lah, or nak tackle uncle navy la, you jangan, kecik-kecik kita orang memang hebat part gossip nie wakaka... One of my friend cakap, nanti kalau doctor nie tanya bapak dia kerja apa, dia nak cakap kerja polis, terekek kita orang gelak, semua pakat-pakat nak tukar profession bapak masing-masing hehehe... Ahh..tiba-tiba teringatkan my kawan sedarjah ini, I jadi rindu yang teramat...nabila, edot, zalia..I was wondering, di manakah kalian or 6 kaki ke bawah...uishh..ngeri I..

Sejak dari hari tu (darjah tiga) hinggalah ke zaman remaja, I or Wo tak pernah di bawa berjumpa doctor gigi selain dari yang kat Singapore dulu. Not because we don’t want to go but because my parents tiada kesedaran or keperhatian and they never empasize or told us about the important of taking care of our teeth or that we need to put on a braces etc. One day after a few years of hidup berumahtangga I noticed that one of my gigi dah pecah. I sangat takut untuk berjumpa doctor gigi sebab lama tak pegi and bila teringat akan sakitnya kena inject masa kecik dulu, I pendamkan perasaan I itu. Lagipun, dengan penyakit aids yang mula menular dan diperkatakan hebat oleh semua orang masa itu. Dengan kisah-kisah orang yang terkena jangkitan hiv/aids nie from doctor gigi yang tak membersihkan equipment etc. Masa tu lots of people masih belum educate clearly and also orang masih question on how hiv/aids nie boleh berjangkit. Husband I cakap, not to worry about our Malaysian doctor, lain la kalau kat negara miskin yang lain and beside dia cakap jangan kena sakit gigi sebab sakit gigi adalah sangat sakit. Dia kata dia pernah kena dulu, satu badan rasa sakit yang amat and berdenyut-denyut. I pun jadi risau dengan cerita beliau, so one day I decided to go and do whatever necessary.

We look around at this small town kat Sarawak and found the one and only. This pekan is so small within 10 minutes dah boleh cover semua tempat. Anyway, doctor gigi nie doctor cina and kurus je. I was so scared, I rasa macam nak menangis aje bile nama I di panggil. Husband I ikut masuk. You tau I siap mengigil. Doctor kata jangan takut. I kata I takut kena inject. Dia kata sakit sikit aje. Bila dia inject I, I rasa macam nak menjerit and menangis sikit...(apalah I nie...). Husband I pujuk and cakap, dah inject dah... hahaha.. ceh... Then mula la mulut I terasa kebas and tebal. Bila dia dah habis buat, I rasa sangat lega. Then doctor bagi I cermin besar and suruh I tengok-tengok sendiri. Rasa macam budak kecik aje... Then doctor cakap, mana ada sakit. I senyum-senyum malu hehe..

After that, I tak pegi doctor gigi, lama jugak la until we move to KL. Yea, I jadi orang Keh Hel! One day, I saw my gigi, the same spot yang doctor tampal kat Sarawak tu pecah balik. Aisye, nak kena pegi doctor gigi lagi!.. I tension you... Satu petang tu, balik dari kerja, we decided to redah aje mana-mana klinik gigi. We saw one huge sign kat Taman Permata, depan Giant tertulis Klinik Pergigian Zalinda. Kita orang pun naik la atas and dalam menunggu doctor tu sempat la I berborak dengan makcik-makcik (mudalah konon masa tu) tentang permasalahan gigi dorang. This one makcik cakap dia sakit gigi sampai tak dapat tidur satu malam, dia kumur-kumur dengan air asam jawa pun tak jalan, dia menangis satu malam. Dia cakap dia takut betul nak jumpa doctor gigi. I pun cakap, a’aha I pun takut etc. tapi I buat-buat cool.

Di pendekkan cerita, bermula la episode I ke Klinik Pergigian Zalinda nie beberapa kali, dengan tampalnya, dengan root canaling nya, dengan crown/cap nya, dengan penambahan giginya sebab gigi I jarang kat bahagian bawah, dengan pertukaran tampalan gigi dari besi ke putih. Inject jangan cerita la, banyak kali ooo... Oh, I tell you, macam-macam suasana ngeri, drama, tangisan tak berlagu, nyanyi-nyanyi kecil tanpa irama to distract my mind from the injection, dengan mengenggam tangan asisstant dan juga husband I..wakakakaka...macam orang nak beranak je, dengan mengadu au au lagi. Kalau I nak cerita secara terperinic, sehari semalam pun tak habis tau... But this doctor Zalinda ini, sangat patience dan lemah lembut. Suara dia alahai..so sweet la.. And dia suka berdakwah dengan I and told me about some of her patient dari tak bertudung hinggalah bertudung the next time datang buat appointment (hey don’t look at me, I tak nak pakai tudung, I nak tutup aurat je wakaka..bila tu? Jangan tanya... I nak jadi macam kak nita wakaka...lodeh hoi mak lodeh...). Anyway, doctor nie berhijab hitam you... I pulak dengan pakaian balik kerja dengan baju kebaya, baju sulaman, tampalanya lagi...itu belum I nak cerita akan kemerahan lipstik, high heels dan beg yang berbagai-bagai tiap kali I visit dia. Ikut theme la katakan... Wah, baru perasan betapa glamour nya I time kerja dulu. Sekarang nie jangan cerita la, dengan pakaian lusuh harian dan baju pyjama yang menjadi favourite I huhu...perfume pun perfume bau lauk je sekarang nih..huhuhu... Waaa...I nak kerja balik...huk huk....

So anyway, two Saturdays ago.. (ada ke grammar/sentence nie), I went to visit Klink Pergigian Zalinda ini yang terletak di Wangsa Maju. Puncanya sebab I rasa each time I floss one of my gigi nie rasa ngilu. Klinik beliau yang kat Permata tu dah tak ada lagi. I also found out that klinik nie ada fb. So I pun bacak-baca sikit. I called and nak buat appointment but receptionist cakap tak payah buat appointment and boleh datang terus aje. I cakap I nak doctor Zalinda, receptionist nie cakap, doctor Zalinda bercuti dan hanya available bulan April. I pikir-pikir, ndak ke tak ndak dengan doctor lain nie sebab doctor Zalinda aje yang memahami perangai I yang banyak songeh ini... but I decided... I try la doctor lain kat klinik dia nie. Lagipun, I tak nak tunggu lama-lama sebab husband I cakap, kalau kena sakit..huiii sakit rasa macam nak pengsan. Suspense I. But thanks God, so far I tak pernah lagi mengalami sakit gigi sementelah wisedom tooth pun tak tumbuh-tumbuh pun walau sudah bergelar neneks. Dalam pada itu, hati I rasa a bit lega jugak tak jumpa doctor Zalinda kang dia tengok I sure dia cakap dalam hati “ wah...minah nie tak tutup-tutup aurat lagi walau dah bertahun-tahun and makin tua” ah.. me and my assumption...

Sampai situ, I tak lama tunggu, kejap je, tak macam dulu. Dulu berjam-jam I kena tunggu. Bila assistant dia panggil, I maasuk je, I cakap nak pegi toilet dulu. Doctor yang rawat gigi I nama dia doctor Zalyana. Doctor nie pun baik and sangat cool. Assistant dia pun bagus sangat. Dalam process itu, sempat lagi la I berambik gambar hehe..mula-mula doctor nie tak nak, I kata..ala..(dengan penuh manja lagi).. I nak letak kat blog wakaka... Doctor siap gelak kat I, dia kata ok and siap nak tengok gambar yang I ambik hehe..Lepas tu dia kata promote la klinik nie, I kata of course dengan jelingan ayu (uwek..) I took lots of pictures and sempat lagi I hantar whatsapp gambar I kat group sisters Wo and Mbo itu. Oh yeah, lupa nak cerita, detik-detik yang I lalui. Mula-mula doctor tanya, nak jab (wah jab la pulak) ke? I kata tak nak tapi kalau I tak tahan nanti I akan mintak jab..(cewah..). Doctor nie buat bagus and dalam dia grill I punya gigi, sempat la I mintak pegang tangan assistant dia yang sweet itu wakaka.. drama tetap drama haha..(huii..banyaknya hehe hahah wakaka.. nampak sangat blog syok sendiri). Masa doctor check gigi I, dia kata dia nampak satu lagi gigi I ada shadow selain dari gigi I yang ngilu bila I floss itu. Dia kata nak tampal satu dulu ke and then next week datang lagi. I kata ok but then I decided suruh dia buat dua-dua sekali, wah...I sudah berani. Lagipun I malas nak datang banyak kali. Then doctor nie tanya nak buat scalling tak..I kata buat je... Ngilu ooii.. but I tahan dengan sepenuh hati.

Lepas abis dia buat semua gigi I.. I tanya ada tak gigi-gigi I rosak sebab I nak settle semua sekali. Doctor kata tak ada, I siap tanya lagi you. Then I tanya berapa kali setahun I kena check gigi, eventhough I tau but just to be sure, doctor cakap, after six month. Anyway, my gigi dengan dua tampal and scalling cost about RM290.00. Like I said, doctor nie bagus and yes, I tidak takut lagi untuk ke doctor gigi dan tiada langsung debaran di hati before, during and after. I guess, with all the experienced of my gigi history, ianya betul-betul mendewasakan I and membuatkan I lebih berani walau sekadar ke doctor gigi. If you rasa macam nak ke doctor gigi, pegi je, there’s nothing to worry about or jangan takut-takut. Tak ada apa yang nak ditakutkan. Kalau takut tengok jarum, jangan tengok pejamkan mata or mintak jarum untuk budak-budak macam I dulu. Kalau boleh tahan kena cubit, apa la sangat jarum itu. I buat root canalling dulu, lagi la seksa, dah la kena pegi banyak kali, procedure dia memang macam-macam and dengan kesan after effect each time balik dari klinik...huii..but percaya la if I yang pengecut ini can get through it, apalagi you all...kan? Pegi la Klinik Pergigian Zalinda, doctor dan assistant serta receptionist baik-baik from my experienced dari dulu sampai sekarang. Wah, iklan free nih.

Oh yeah, I got more story to share with you all... haha... apa lagi me and my drama la.... Nanti I karang yeahhh...tapi kena tunggu la.. nak kena cari mood jugak...

Sekian catatan I untuk kali ini...

Friday, March 13, 2015

Kisahku dan Star Wars

(picture from http://screenrant.com/star-wars-episode-8-release-date-2017-script-director/)

Akhirnya tamatlah sudah kesemua movie Star Wars yang I mula-mula tengok pada bulan lepas. Yea, encik dan puan-puan, di abad yang ke 21 ini I finally got to watched all the episodes in just over a week. Yea, again I know I sangatlah ketinggalan but hey, it’s better than not at all...

 Marilah I menceritakan permulaan dan pengalaman I dengan kisah Star Wars ini. The first time I heard about this movie was when I was 7 years old. Masa tu kita orang tinggal kat Singapore lagi. I was curious beside budak-budak kan suka cerita si fi nie furthermore masa tu tv series Space 1999 sangat famous ditambah dengan cerita ala-ala robot or fantasy such as One Milliona Dollar Man dan Bionic Woman, itu belum lagi I nak tambah Superwoman lagi.. I dengan Wo tak pernah miss tengok cerita-cerita khayalan yang sungguh menyesatkan ini lagi hehehe.. Oh, zaman tv kotak black and white keagungan masa itu. Anyway, everynow and then I heard people were talking about movie Star Wars nie baik dari kalangan rakan-rakan sekolah dan juga dari saluran tv yang menyiarkan sedikit sebanyak sedutan, documentary dan juga cara-cara pembuatan filem ini. Selain itu, quote “May The Force Be With You” sentiasa kedengaran di mana-mana jua. But since masa tu kecik lagi, I still don’t understand what are they talking about or what kind of a movie it was so I didn’t give it a much thought and it was just a passing through je, yelahkan umur masa tu apalah yang I pikirkan sangat. Jangan harap la I boleh mintak or ajak Mummy and Daddy tengok wayang, kalau nak kena jegil biji mata boleh la, and then dorang akan bagi alasan “tak ada duit la, korang kecil lagi la, tak boleh tidur lambat la, budak-budak tak bagus tengok wayang la, bla bla bla..., bukan macam budak-budak sekarang, mak bapak siap offer anak-anak pegi tengok...

Many years later, we went back to Daddy’s kampung and sekolah kat situ sekejap. During that time, I befriend with a girl name Sophia whose eldest sister was engaged to my uncle, one of my dad’s younger brother, so I kenal Sophia nie pun through my uncle sebab dorang pun selalu datang rumah my aki and inik kat kampung. Since we know each other and our family pun rapat la, so each time dia datang visit, I akan borak-borak dengan dia and during one of the school holiday, I spent my time in her house and even slept a few nights at her house. We would be cycling around town and just hanging around. Furthermore, my uncle has been spending some time at their house too, after all it was his future’s in-laws house, so on and off he would have his dinner, lunch or sometime spend a few nights there. So during one of my night at their house, masa tu tengah baring-baring and borak-borak with her kat bilik tiba-tiba I terdengar familiar soundtrack Star Wars kat tv luar. I terus ajak dia keluar bilik and ingatkan movie tapi rupa-rupanya documentary pasal movie Star Wars yang mula-mula sekali produced in 1977. I was so excited, finally I got to watch a full documentary of this movie, since masa kat Singapore tak ingat sangat sebab kena masuk tidur awal. Documentary pun documentary lah, tau jelah tinggal kat kampung, apa la sangat hiburan yang ada selain dari tengok uncle-uncle and sedara mara I yang sentiasa buat barbeque, minum-minum, menari dan mabuk-mabuk itu.. wakaka.. Makanya, documentary sebuah filem pun boleh memberi effect adrenaline rush untuk I. I pun cakap, “wah, I’d been waiting for this documentary since I never watch the movie before. I’d said a few times and laugh with Sophia, sekalikan my uncle yang sangat pendiam itu tiba-tiba bersuara, “go to your room”. I kata “eh, uncle I want to watch this” but my uncle dengan suara yang tegas ulang balik kata-kata dia and suruh I masuk bilik. Uncle I tu memang, semua orang takut dengan dia and dia sangat-sangat pendiam dan kita orang memang suspense je dengan dia, even bila dia mabuk pun dia tak bercakap cuma senyum aje. Although we stayed together in one house, memang susah nak dengar suara dia or even bercakap dengan dia but we know he’s there. Sometime I pikir, uncle I nie gila ke sebab punyalah pendiam tapi yang peliknya boleh pulak dia bercakap dengan ayam sabung dan musang belaan dia. Orang-orang kat kampung memang respect kat uncle I yang ala-ala pendengkar makan timun yang penuh tattoo satu badan itu. So chances nak melawan tu memang nil. Anyway, I was wondering why and punyalah sedih I masuk bilik and menangis.

Sekali aunty Rosalind, kakak Sophia, tunang uncle I itu pun masuk bilik and pujuk-pujuk I. I kata what did I do, I just want to watch the documentary. Then Sophia masuk bilik and cakap, “he didn’t ask me to go to the room pun”. I cakap dalam hati of course la, you are his bakal sister in law. Then dia cakap, it’s ok, let’s go to sleep. Sejak dari malam itu, I terus tak teringin or tak mau ambik tau apa-apa tentang cerita Star Wars ini. I nie kan dari kecik memang dah kuat merajuk dan emotional terbawak-bawak sampai ke tua... You tau la I nie, kalau terasa kesannya sampai bila-bila... Sampai macam tu sekali I trauma kan. Apa yang I tau kisah Star Wars nie pasal spaceship, tembak-tembak bom dengan alien berbagai rupa. Itu je la dalam fikiran I. Over the years, movie Star Wars keluar one after another, with all kind of episode. Bila ada keluar episode Return of The Jedi. I punyalah ignorant, I even pronouced Jedi tu Jay Dee..hahaha.. I pronouced dalam hati je, so no one knows wakakaka.. and now sekarang you all dah tau.. hehe.. Lepas tu I ingat, episode nie, pasal binatang or benda yang berbulu-bulu nama Chewbacca bangsa Wookiee. I ingat nama dia Jedi wakakaka... gelak la lagi kat I hehehe... Rupa-rupanya Jedi nie is a knight, pahlawan yang ada lightsaber.. cewah..dah pandai discuss pasal Star Wars pulak sekarang eh.. hehe. Jedi nie is the best dalam semua-semua character kat Star Wars ni, in my opinion la kannn...

Anyway back to my story, bila I couple dengan boyfriend I masa tu (kini suami kasamku), dia pun selalu cerita pasal betapa best Star Wars nie tanpa memberikan jalan cerita sepenuhnya beside I tak paham apa-apa yang dia cerita, yela, kena tengok sendiri baru la boleh menghayatinya. Dalam hati I cakap, “alahai.. orang yang tengok cerita nie semua fikir macam budak-budak or orang tua yang never grow up” or nerd or geek je suka cerita gadget dan penuh fantasy, unrealistic and also tak masuk akal ini”, kata I bercerita sendiri, walau bibir ini menguntum senyum bagi menyembunyikan isi hati yang tersimpan... hehehe..., I cakap..oh really? Boyfriend I asyik cakap you should watch the movie, you will definietly like it. I kata..ah..no way..it’s not my kind of movie... (bongkak, beside I kan ada peristiwa sedih hahaha..). Bila I kerja kat KL and bila ada movie Star Wars yang baru keluar kat wayang, officemate I pun sibuk la bagitau, I should watch this movie..I kata ye ke sambil lewa..dalam hati I ini tetaplah gelakkan taste dorang.

Tetapi.... tetapi... tiba-tiba, tiba-tiba...bulan lepas, hati ini terdetik untuk menonton cerita Star Wars... Why? It is still a mystery to me until now... So I pun check kat internet, which sequence should I go first... Ikut episode ke or ikut time cerita tu mula-mula produce. Lepas baca a few comments, I decided to ikut dari mula, which mean dari date dikeluarkan instead of the episode. I pun download la semua movie nie and choose quality bluray la beb. Setelah habis semua I download, I decided not to watch it immediately. I cari waktu yang sesuai dan masa minda I betul-betul relax. Makanya...pada suatu petang itu dalam suasana senja yang suram bertemankan warna-warna jingga mencuri masuk dicelah-celah pagar dan helaian langsir lusuh kusam jahitan sendiri yang sekian lama setia bergantung dan telah bertahun tidak menyentuh air, I memulakan pengembaraan yang, little did I know that it would leave or create something that I never imagine in my movie life before... I started my journey with Star Wars : New Hope 1977.

Mula-mula I tengok, alahai comotnya rupa Puteri Leia nie, tembamnya pipi, kelakarnya rambut bun yang di kiri kanan telinga dia..hilang la sikit mood nak tengok, walau I pernah tengok poster star wars nie. You know la, kita manusia nie kan sangat judgemental. So I pun tak rasa apa-apa lagi effect menonton, in fact I was laughing a lot bila I tengok uniform dorang ehehe... you tengok la helmet separatist/rebel dorang nie, nak kata nak pegi bicycle racing tak jugak, nak kata naik motor pun tak jugak. And then for them to pakai all the time sure tak comfortable and berat. I sengih-sengih non- stop. Bila I tengok peralatan kat dalam spaceship or mothership dorang, I gelak lagi, tengok handle, button and screen wakakaka...Itu belum lagi I nak comment pasal jet-jet dorang yang sungguh crooked itu. And tak masuk dek akal langsung when dorang nie boleh breathe kat ruang angkasa with no safety or doors untuk tutup secara kejap. Yang I tak boleh tahan sekali bila tengok hologram dorang yang ada line and colour biru..wakaka.. Yelakan..who can blame me..it was so outdated and furthermore I nie kan penonton tegar CSI.. you know la how sophiscated their labs are. Husband I tak tengok dengan I, dia sibuk buat hal dia and bila dia tengok I gelak-gelak dia mencelah dia cakap, masa dia tengok dulu-dulu all the gadget look fantastic and amazing. Tetaplah nak mempertahankan favourite movie dia. Oh yeah, C-3PO sangat annoying. Bila I habis tengok movie nie, I tak ada la memberikan kesan sangat, biasa biasa je, best la jugak but I was so excited for myself, finally, I berjaya tengok cerita Star Wars sepenuhnya after all this years, 38 years you. I was so so happy... hari ini dalam sejarah...I never thought that I got to watch it after years of listening to all the people around me yang asyik memuji-muji kata best la best la best la... I rasa macam satu pencapaian dalam hidup I la pulak kan walau sekadar menonton sahaja. Tak habis habis I cakap kat husband I dengan senyuman yang memanjang, finally...finally.. akhirnya.. tak sangka tau.. I dapat jugak tengok cerita nie. Husband I cakap, why don’t you jadikan this is one of your resolution. Then I terfikir, yelakan, it is a good idea since I nie macam tak ada azam or matlamat untuk tahun 2015 (macam bunyi orang give up aje kan..). So esok tu, I tengok lagi the next one Star Wars : The Empire Strikes Back 1980. Kalau yang New Hope tu is just a warm up, this one is macam dah mula nak panas-panas sterika minimum... Then I perasan, wah..handsome jugak Harrison Ford nie masa muda walau ada scars di dagu beliau. Princess Leia itupun I tengok makin cantik la pulak..

Makin lama I tengok eh, boleh tahan best cerita nie and sekejap je dah habis. Tak terasa menonton dekat dua jam makin intrigued and sekejap je I rasa dah habis. Then I decided to watch Star Wars : Return of The Jedi (1983). To me, this one la yang paling best sekali dalam ketiga-tiga yang terdahulu. It was so funny and ketawa berdekah-dekah especially towards the end part makhluk bulu-bulu pendek yang cute itu, apa tah nama. Rasa macam nak peluk-peluk bawak balik je...hehe.. ah I’m a sucker for cute teddy bear bulu bulu stuff. Their character was so hilarious... and also part perang-perang tu best sangat... Then I meneruskan “pengembaraan” I untuk menonton movie Star Wars yang seterusnya, Star Wars Episode 1 : The Phantom Menace (1999), Star Wars Episode 2 : Attack of The Clones and Star Wars Episode III : Revenge of The Sith. Cerita penuh hikayat ini, ada love story, politics, dendam, evil, perangai amarah yang tak bertepi yang boleh membawa kejatuhan dan keburukkan kepada seseorang manusia itu. Tapikan part betrayal la yang paling meninggalkan kesan di hati I, part yang masa dorang tengah battle dorang pusing and bunuh ally dorang balik. I tell you.. tarik nafas I tengok part tu. I don’t know how to describe it to you but it was so good. But I tak tengok Star Wars : The Clone Wars and the one that they made into tv series sebab ianya di buat dalam versi animation.

Di pendekkan cerita, (tak larat I nak mengulas panjang-panjang, ini pun dah panjang, kataku mencelah di helaian kata-kata...ayat sastera pastiku serapkan walau dalam cerita star wars sekalipun hehe..  Ini pun dah panjang sangat) tonton la setiap movie ini kalau anda belum menontonnya lagi because it was so awesome fantastic movie. Tapi pening la jugak I memikirkan peranan-peranan, position dan politic views some of the makhluk yang sangat ugly itu kecuali Yoda yang ala-ala puppet sesame street yang tangkas dan memiliki seni mempertahankan diri yang sangat jitu itu and si bulu bulu Chewbacca yang bejalan ala-ala feminin itu. Karya epic yang di olah tesangat indah dan sempurna pada pandangan I. I rasakankan, how George Lucas wish that he can do something about the hologram biru line-line yang kuno itu kepada yang modern macam hologram sekarang nie tapi memandangkan movie pertama yang keluar adalah episode yang terkemudian, I think he has no choice but to go with the old version...hehehe.. pandangan I la kan..... By the way, tak sabar nak tunggu yang akan keluar December 2015 nanti...

Oh, last but not least, if I were to choose which character that I want...of course I choose to be the Jedi... pahlawan hebat you.. *smiles... lightsaber pls...

Sekian catatan I untuk kali ini...oh, may the force be with you....