Posts

Showing posts from 2015

Puasa, Hari Raya dan Genangan Air Mata Ini

Image
Hello,
First of all, I nak ucapkan Selamat Hari Raya to all of you out there..either you’re celebrate or come as a guest... There’s not much going on or activities during Puasa or Hari Raya ini. During puasa, I jarang sangat masak although ada buat lauk frozen, itupun I dengan husband I tak makan. Either tapau or makan kat luar aje. Itupun tak ada makan-makan heavy, yang simple aje. But for the first time in my sejarah berpuasa nie, I tak miss sahur kecuali period. Itulah you, I pun macam tak percaya. I sahur pun simple je, mostly I minum oats dengan vico without sugar, kadang-kadang roti. Tapi berat badan tak turun-turun, maintain kembang...perut I makin buncit, maybe minum air banyak kot kata diri ini memberi alasan untuk menyenangkan hati yang tengah gundah. Ish! orang cerita pasal sembahyang terawih and pasal malam israk mikraj, I cerita pasal makanan during puasa and sahur...tetaplah tak berubah... 

As for Hari Raya for this year, hmm... I tak buat open house, cukupla…

Sweet Memories with Uncle Unjie

Image
(Long entry is back)
Dalam banyak-banyak bulan, bulan May la yang paling banyak pekara berlaku di persekitaran I. Lama dah I nak buat entry pasal the passing of one of our family member but I decided to hold on to it for a while sebab rasa macam it is not fair for me to write something sad and a few days later cerita pasal benda-benda yang buat I happy. Kena la respect.  
Here goes... early last month, I got a news that my dad’s younger brother passed away. Remember masa I balik Kuching two years ago and visited my uncle yang tak berapa sihat itu? Yes, that Uncle Vincent. I think I ada post gambar dia dengan I, mmm...tak ingat I. So my uncle nie passed away due to his illness. I was sad but I didn’t shed any tears because I tak rapat dengan dia but when someone that you know and tambah lagi your relatives and you pernah cakap dengan dia, you akan tetap rasa kehilangan dia. It is like something has been taken out of your chest...rasa macam ada ruang kosong kat dalam tu. Tha…

Ke Sepang Gold Coast Bulan Lepas

Image
Last month, Khairul ajak me, my husband, Khairil and family and also my ipar Abang Yem and Kak Aya ke Gold Coast.... wait bukan Gold Coast Australia.. tapi Gold Coast Sepang you... Khairul sponsored our stay kat situ for one night, that is very kind and generous of him. I dengan husband I shared satu ‘rumah/hotel” with Khairil and family, whereas Khairul and family shared with their parents, Abg Yem and Kak Aya. Sampai situ dah petang and sementara tunggu bilik dorang siap, they all lepak kat tempat kita orang. Punyalah lama orang tu nak siap bilik, pukul 5pm pun masih tak siap. Kesian tengok dorang yang kepenatan menunggu. I pulak perut dah berbunyi, dalam hati tak sabar nak makan malam nih... (View dari balcony bilik) 
So petang Shida whatsapp suruh I cari tempat makan. I cakap makan seafood and redah je mana-mana tempat yang macam ok. Malam tu kita orang pun cari la restaurant... orang sangat ramai.. tau je la weekend kan. Then I nampak satu restaurant nama restaurant nie Art C…

Puasa dan Tauhu Anura

Image
Kejap je dah setengah tahun kan? What have I achieved so far (for this year)? Dalam usia begini apalah sangat percapaian hidup I ini... (macam pasrah je...), selain dari melakukkan pekara-pekara routine sahaja. I pun baru je start balik baca buku. Buku Sunan yang I start baca awal tahun baru abis dua tiga hari lepas. setengah tahun baru abis you... Sesambil tu, jiwa peladang dan petani Hay Day masih kental di jiwa ini... gigih sungguh I. Berbalik kepada setengah tahun ini in terms of tentang kehidupan, what I can tell you is that, it is not been good for the both of us. Bukan lah kerana orang ketiga atau kaseh berubah tetapi pekara-pekara lain yang sangat memeritkan di ketika ini. I hope whatever it is going on in our life right now, it will be over soon. I believe that hard times will not last forever, uhuk... that’s life heh!  (Masa goreng nie, hati I telah berbunga, macam ok je..hehe.. suka la tu)
Anyway, hari nie dah masuk hari kesepuluh kita berpuasa. Sebelum puasa I dah mena…

Kisahku Dan Tahi Lalatku (Part 3 and Final)

Image
(Bersedialah korang membaca yet another post yang teramat panjang dari I..)

23rd March, 2015 to 30th March 2015
Balik dari KLCC, I jadi sedih balik bila memikirkan akan keputusannya yang hanya akan di perolehi pada Isnin depan. Berbagai-bagai scenario yang I bayangkan di tambah dengan emosi yang syahdu. Husband I kata, jangan risau, it should be ok. Then husband I buat joke, dia kata, dia rasa I nie memang tersalah ambik masa kat hospital masa I baru lahir dulu. I tanya, meaning? Dia kata, just imagine, somewhere out there, ada perempuan muka and features macam adik beradik dan parents you kat family omputih tu. Mesti family and sedara mara omputih nie question, macam mana anak/kakak/cucu aku nie lain je rupa tak macam adik beradik caucasian dia yang lain, pendek-pendek bulat, jahat tau husband I.. terus I berdekah-dekah ketawa... ahahaha.. dalam kesedihan itu ku tertawa jua. Husband I tambah lagi, dorang semua gelap-gelap, you je putih and lawa pulak tu tak macam family you....alahai…

Kisahku Dan Tahi Lalatku (Part 2)

Image
(Tetap nak mengabdikan kenangan walau sekadar mengisi borang..aiyaa..I look so old) We went to another doctor yang akan buat surgery I nanti. Sampai situ kita orang buat appoinment, Monday, 23rd March 2015, 4pm... dengan Doctor Eileen Fong.

Monday, 23rd March 2015

Dekat pukul 3.45pm baru husband I sampai rumah disebabkan jam yang agak teruk. Bergegas kita orang ke Gleneagles and thanks God kita orang sampai pukul 4.05pm...phew! Husband I drop I kat situ and cari tempat parking. I terus naik ke clinic Doctor Eileen. Masuk situ, I di panggil untuk di ambil berat, tinggi dan blood pressure. Then I isi borang, masa isi borang tu husband I pun sampai and sempat la jugak I suruh husband I ambik gambar I memandangkan masa surgery nanti sure tak ada masa nak ambik gambar.

Tak lama kemudian I di panggil masuk ke bilik doctor. Wah, Doctor Eileen nie boleh tahan lawa jugak. Kecik, kurus dan bergaya dengan dress renda orange menaikkan seri di wajah beliau. I peratikan keseluruhan muka d…

Kisahku Dan Tahi Lalatku (Part 1)

Image
(Mingguan Malaysia bertarikh 22.2.2015) About a month ago, my husband went out to buy a newspaper The Star for himself for the weekend. Balik aje, dia bagi I newspaper Mingguan Malaysia, hari Ahad 22.02.2015. I tanya, eh, kenapa you belikan I? You know I don’t read this weekly or any other paper anymore, the last time was about ten years ago. Dia kata, saje je beli sebab dia teringat I suka baca dulu especially ruangan sisipan. I kata, jangan haraplah I nak baca-baca paper nie semua, bukan I anti mana-mana newspaper ke apa tapi I tak ada masa. So I biarkan lah selama beberapa hari until one day, I decided to have a look at it. I went straight to the ruangan sisipan/ruangan tengah. It was ruangan Kesihatan and what stop me of my track was that the title in bold and caps “AWAS KULIT CERAH” and gambar tahi lalat. As you all know I banyak tahi lalat. Bukan hanya di muka sahaja malahan di kiri kanan tangan berserta kaki dan juga di badan I. I terus baca isi kandungannya. I rem…

Kisahku dan Gigiku

Image
I’ve been wanting to go to the dentist for quite sometime because each time I floss one of my teeth, I rasa ngilu. Setelah berbulan memikirkan masa yang sesuai akhirnya on Saturday I berkesempatan untuk pegi. I went to Klinik Pergigian Zalinda. Dulu klinik Pergigian Zalinda kat Permata but sekarang dah berpindah ke Wangsa Maju. Let me tell you a story about me and my gigi.  
(Di Klinik Pergigian Zalinda, with Doctor Zalyana, sambil mulutku terbuka, wah..boleh buat rap nie.. sempat lagi ber snap-snap dengan seadanya hehe..)
Bermula la kisah...(dengan nada syair...)

Masa I kecik-kecik dulu, Mummy and Daddy selalu bawak I dengan Wo ke klinik tentera called Sick Bay kat Singapore. I cukup takut pegi situ sebab takut kena inject (sekarang orang panggil jab... but I prefer to use ayat retro, sebab I rasa lebih feel lagi menulis..). Each time I dengan Wo pegi situ, Wo always came out from the doctor’s room with a wonderful experienced and a kind doctor whereas it would be a different one…

Kisahku dan Star Wars

Image
(picture from http://screenrant.com/star-wars-episode-8-release-date-2017-script-director/)

Akhirnya tamatlah sudah kesemua movie Star Wars yang I mula-mula tengok pada bulan lepas. Yea, encik dan puan-puan, di abad yang ke 21 ini I finally got to watched all the episodes in just over a week. Yea, again I know I sangatlah ketinggalan but hey, it’s better than not at all...

 Marilah I menceritakan permulaan dan pengalaman I dengan kisah Star Wars ini. The first time I heard about this movie was when I was 7 years old. Masa tu kita orang tinggal kat Singapore lagi. I was curious beside budak-budak kan suka cerita si fi nie furthermore masa tu tv series Space 1999 sangat famous ditambah dengan cerita ala-ala robot or fantasy such as One Milliona Dollar Man dan Bionic Woman, itu belum lagi I nak tambah Superwoman lagi.. I dengan Wo tak pernah miss tengok cerita-cerita khayalan yang sungguh menyesatkan ini lagi hehehe.. Oh, zaman tv kotak black and white keagungan masa itu. Anyway…