Posts

Showing posts from January, 2010

A Case Of Overlooked.....

Case No. 1
Last Friday morning like any other morning, the moment I open my eyes the first thing that I think off and grab is my Mr Lappytoppy. I went immediately to my facebook click on my Farmville and cafeworld. But I noticed the movement of my cursor was so slow and suddenly there is no sign of it anymore. I try to move it around but it still wouldn’t work. I have no choice but to unplug it because I can’t even go to the start. Then I switched it back on, everything works fine but the cursor won’t appear eventhough I try lots of time to move the mouse around. Dalam hati I sudah berkira-kira that I’m gonna get a new one..wohoo... It is not that I don’t like or appreciate my current awesome laptop Sony Vaio , 16.4-inch WXGA (1600 x 900) but the thought of that I’m able to get anything easily due to my well..charm/manipulative way, yeah I admit ;P so I don’t really have a panic attack. I’m just so worried about stuff that I DL, pictures, my writing and all the website that I save in f…

Adnan Sempit

Image
After reading about lots of enticing review about cerita Adnan Sempit nie yang rata-rata mengatakan cerita nie sangat best dan sangat kelakar, I decided to watch it myself but I have some reservation, knowing how filem filem Melayu yang sungguh suck selama nie. Please don’t get me wrong, I bukan nak simply condemned but those who knows what I’m talking about would understand.

So dua hari lepas with not much anticipation and hope that I would enjoy myself, I told my husband that I wanna watch this movie. Terkejut yang amat dia, he didn’t expect it at all. He asked me again, what, are you sure? I said, yeah..I wanna watch this movie while trying to look serious but there is a hint of grin at the corner of my lips. Then after work dia pun beli ticket and around 8.30pm both of us keluar rumah.

Sampai je kat situ, dia kata nie mesti tak ramai sebab masa dia beli ticket earlier on, cuma dua row je yang ada org booked, itu pun sikit. I kata, hey, orang siap beratur la nak tengok movie nie. I k…

Life On The Refrigerator Door by Alice Kuipers

Image
I bought this book during BBW Sales last month and it cost about RM8.00, worth buying huh? ^^.

I’d read/finished this book in just one day about two days ago. It is a simple book with a few sentences/lines in each page. True to the title, the story revolved around the relationship and the communication between a mother and her daughter, leaving notes to each other on the door of a refrigerator. It was different, unique and interesting book to hold on to. It was the first time that I came upon this kind of genre where everything was written on a notes and became a story.

Example, the mother asked the daughter to buy them an egg, bread, milk etc. Or the daughter (name Claire), asked for an allowance/cash, her key, going out babysit, at her bestfriend's house, what she cooked or that someone/friends called etc.. They fought, the made up, they expressed and professed their feeling to each other. And there’s so much love between them too. I can picture every scenario that took place, esp…

Chef Academy

Image
(Pic from http://bit.ly/5D0tL1)
(Chef Novelli)
Base on the title above offcourse most of you dah tau, nie mesti pasal masakan isn’t it. Yes it is. I came upon this series when I was surfing as usual. So I decided let’ justs give it a try and I pun DL la tor nie. I dah tengok series nie sampai abis/ finale. They have all kind of character plus the yummy one.. ;p. Chef Novelli nie suka kenakan student dia but at the same time he is serious when it comes to food. I was captivated by his skill of cooking and apa-apa dia masak semua menjadi and nampak macam sedap aje. I terliur and teringin nak makan masakan dia everytime dia finished cooking up all the dishes. One thing, he make is so easy but yet it was somewhat classy and detail.


(Pic from http://bit.ly/5WCHJN)
(With the students masak atas kapal)

Chef Novelli’s english memang bagus tapi pelat dengan French nya yang membuatkan sometime kelakar bila dengar. Series nie memang best sesangat. Antara adegan yang paling menarik part Chef Novelli…

Another Example Of Stupidity

Dah mampos buat cara mampos la.
Oleh : AdukaTaruna
Dah mampos buat cara mampos la. Boleh plak simpan mayat nak tunggu Datuk Bendahara balik dari shopping. Boleh meeting isytihar sedang terlentang. Pada hal dah mampos pagi tadi. Pergi mampos sama lu. Bodoh punya kerajaan spesis stupid (Apa dia rasa kalau orang cakap macam tu pasal father or family dia?)
Petang semalam I surf as usual then I stumbled upon another “not interesting” blog. Title is a bit catchy “ Permohonan Maaf Kepada Seluruh Rakyat Malaysia”. I immediately clicked and wah... tekejut I baca the reason why dia minta maaf. I tak pernah dengar nama or tahu pasal mamat nih. Tapi secara tak langsung dia menjadi “cheap thrill” akibat dari kelancangan mulut/jari dia seperti kes Hani Tarmizi but worse! How could he be so stupid enough to say such thing? I’m not a Johorean but I can understand how they must have felt when their leader/head of state di hina macam tu. Tak ada respect langsung. Sungguh keterlaluan, angkuh dan bongkak sta…

Untuk Makluman Encik Nakkal @ Beskut

Image
Untuk pengetahuan Encik Nakkal, di atas adalah Mesin Jahit Tepi BUKAN Mesin Jahit Lurus. Beberapa bulan yang lepas saya telahpun meng upload/posted mesin ini di blog saya yang lama semasa baru membelinya dulu. Mungkin Encik Nakkal telah lupa, tapi tidak mengapa kerana saya dengan berbesar hati dan penuh gembira menjelaskan kekeliruan Encik Nakkal itu. Mesin Jahit Tepi seperti yang telah diketahui umum hanya untuk mengemaskinikan kain yang telah digunting agar tidak terburai dan benang kain tidak terkeluar dengan sewenang-wenangnya.
Kegunaan Mesin Jahit Tepi adalah amat jauh berbeza dari Mesin Jahit Lurus (gambar telah saya posted/published beberapa hari yang lepas) kerana seperti yang telah saya terangkan tempoh hari, Mesin Jahit Lurus hanya untuk menjahit apa-apa jenis design/pattern yang lurus sahaja, contohnya langsir, cadar tilam dan sebagainya (baju, seluar semua boleh janji lurus). Sementelah, nama pun Lurus. Selain daripada itu Mesin Jahit Tepi menggunakan tiga benang, iaitu unt…

My New Sewing Machines

Image
(My new sewing machine brand brother NV30^^)

70 stitch types
F.A.S.T needle threading system
1 step automatic buttonhole
7 Point feed
Drop feed lever
LCD display screen
LED sewing light
Quick start bobbin
Stitch length/width adjustment
Automatic bobbin winding
Hard casing
NV30 / Innovis 30 computerised sewing machine will inspire you to be creative.The NV30 / Innovis 30 offers fantastic versatility. The electronic “jog dial” provides fingertip control to choose from 70 stitch patterns, including 7 buttonholes. The LCD screen means you can see at glance information about the stitch you have chosen, and the electronically controlled functions allow you to adjust the stitch sizes in a much more precise and simple way.
Oh did I tell you that I dah tukar sewing machine baru? Lupa nak cerita, about a month ago, my husband bought me an industry machine khas untuk jahit lurus after I ngomel pasal singer yang sungguh tak guna tu. Masa cina tu hantar ke rumah tiba-tiba husband I pointed to another box. I k…

Ayam Penyet dan Masak Lemak Pucuk Ubi

Image
Yesterday evening both of us decided to makan kat luar (again), lunch ada lagi kat rumah tapi teringin nak makan kat Popeye (selepas upload gambar kat blog haha).On the way nak ke situ, lalu dekat deretan restaurant then I ternampak nama Restaurant Ayam Penyet.Actually masa pegi The Curve/Power House, being the adventurous eater I ajak husband makan kat situ.Being the not adventurous guy at all, dia bagi macam-macam reason tapi dia tak akan menolak kalau I insist tapi I malas nak dengar songeh dia tu.
(Ayam Penyet or Smashed Chicken)
Like I said I ternampak nama Restaurant Ayam Penyet nie, I cakap, you mesti tak nak makan kat situ kalau I ajak, susahlah tak adventurous macam I. Dia hesitate and finally agreed. I pulak buat-buat jual mahal and guna reverse physcology, I kata tak pe la, nevermind la, etc. I nak buat dia rasa guilty.Immediately dia kata ok, sungguh senang I nak sicko kan itu abang haha...I kata takpe kita tengok kat dalam shopping complex mana tau ada yang lain lagi (ewah …

Weekend - Fri, Sat & Sun

Image
Friday Evening 15th Jan, 2010


This past few days I was kinda busy and I thought of blogging something tapikan rasa macam tak dapat tulis apa-apa. Entahlah..idea tu ada tapi bila nak compose a sentence macam tak jalan aje hahaha... Dua tiga kali I pegi kat blog, konon nak dapat ilham tapi blank je.

(Pendant Marilyn Monroe dari dekat)

(Sembur kat badan lepas mandi..ahh... refreshing)
So anyway, last Friday evening, both of us cadang nak pegi makan and ntah macam mana agenda makan bertukar menjadi shopping mopping. We went to this kiosk selling vintage accessories, bags, dress etc. I immediately fell in love with some of the stuff there and took a few including a summer dress and a spring sweater yang nipis sesuai untuk negara kita nie. I tertarik dengan a quite number of body mist displayed on the table and decided to take one... bau sungguh harum dan menyegarkan.

(Air ruby yang pink tu sungguh delicious)

Lepas shopping both of us decided to try the new fastfood restaurant, actually tak tau…

American Idol 2010 Season 9

Image
(image from http://bit.ly/4P5dio)

American Idol 2010 with season 9 is back.. wohoo..
Petang semalam I dah siap-siap goreng nasi for dinner before 6pm sebab it was the time that AI start. Husband I lambat balik pulak, kejap-kejap I tengok jam sebab I don’t want to miss it hehe.. macam budak budak. Bila dah pukul 6pm I terus makan dulu, tapi slow-slow sambil tu I dah on kan tv kat bilik. I tak nak tengok kat living room.

This year Paula Abdul dah tak ada and tempat dia digantikan oleh Ellen DeGeneres. But yesterday she was not there, I think dia akan muncul during top 20 agaknya. So guest judge for yesterday was Victoria Beckham. Biasalah minah nie punya dress up. Tapikan surprisingly she was very well mannered, well spoken and very polite. Suara dia lembut aje, bila dia bagi comment and tegur pun baik-baik aje. Even bila dia sound Simon sebab Simon rolled his eyes pun punyala baiknya. I jadi suka pulak dengan dia. I thought she would be snobbish or belagak ke or not approachable ke.. Tapi…

Azam/Resolution

I know it is kinda late for some but not for me to talk about Azam/Resolution in the middle of January but then it is still in January. To me personally it is good kalau anybody ada azam at the beginning of every year. Especially kalau ada azam yang baik-baik, contohnya yang hendak memperbaiki kelemahan diri because at least they know that what they did all this while was wrong or hurt anybody’s feeling with their action or word. It is good to have something to hold on to or something that you’re looking forward or try something different and new such as plan nak take up scuba diving ke, sky jumping ke, belajar buat kek ke or apa-apa la, yang boleh improve diri sendiri. And there is no better time to do it or plan for it then at the beginning of the year. It is like starting a new leaf. I don’t see anything wrong with it. I like to hear or read about it and mana tau I boleh ikut azam dorang.

It doesn’t matter whether they will follow it through or not. It doesn’t matter kalau hangat-ha…

Avatar

Image
Yesterday evening husband I called me up and told me that dia dah beli two tickets to watch Avatar in 3D. Dia kata show cuma ada pukul 8.45pm. I kata no probs. Lama tak tengok wayang pun, the last time was I think The Chronicles of Narnia kot... huiii lamanya. Then I terpikir pasal farm I yang suppose to be harvest around that time. But ahh.. who cares.. I should be in control of the game not the game kan. Husband I balik dah siap-siap beli kebab sebab takut kelam kabut nak makan nanti. So around 8.10pm kita orang keluar. I told him I nak bagels untuk bawak masuk panggung. When it was time for us untuk masuk we all beli jugak pop corn/drinks.

On the way nak masuk I sempat lagi buang air kecil, tau je la pompuan kalau tak ke toilet sebelum apa-apa acara sekalipun memang tak sah. Bila nak masuk dalam panggung tu ada orang dah sediakan speck 3D untuk digunakan masa menonton. Actually it was not my first time pakai speck 3D untuk tengok wayang sebab masa makan angin kat warnerbros theme pa…

Birthday/AJL 24

Last Sunday (10th Jan) was my husband’s birthday and mula ingat nak lepak-lepak kat rumah because we didn’t plan anything. We planned to have dinner next week as malam nie I nak tengok AJL but when we on our hp, we received sms and missed call from anak buah tanya ada nak pegi mana ke. Then dorang bagitau nak celebrate birthday husband I and cousin dorang which selang sehari from each other, my husband 10th and Yan 11th. Dorang ajak Karaoke, I bukannya suka pegi tempat-tempat macam tu dengan bau rokok dan aircond yang sejuknya but since anak buah punya perancangan takan both of us say no pulak lagipun kita orang sayang kat dorang semua.

Tengahari tu tiba-tiba rasa sakit perut yang amat. Sudah...I start “membuang”, habis je terus rasa letih and cepat- cepat makan ubat. Nasib baik la Karaoke tu plan pegi around 5.00pm. I sempat la take a nap for about 10 minutes. Bangun je dah kelaparan but I tak berani nak makan apa-apa sebab takut nak “membuang” balik.

Around 5pm kita orang bertolak dar…

Visiting Si Girl Yang Naughty

Image
(kira pose manja la tu hehe.. ) Last Saturday we went to visit my sister and her family. Actually dari last year lagi nak visit tapi asyik tertangguh with other things to do. Rindu pada dia and my nieces. Nasib baik dah siap-siap beli toys for the little one and a few shirts untuk anak dara remaja tu. Kita orang bertolak around 11.00am sebab nak stop beli breakfast and donut for them. Sampai sana around 12.30pm and the weather as usual tersangat panas dan humid nya. Me and my husband betul-betul tak tahan pegi situ and that was the main reason malas nak kesana, dengan peluhnya even on full blast aircond kereta pun rasa macam dalam oven.

The moment sampai kat pintu, I tengok si comel tu dah tunggu lepas tu belari masuk dalam. Cutenyaaaa niece I yang sorang nie. Geram I, kecik je badan dia tapi isi dan tulang keras.. Rasa macam nak bawak balik, action pulak tu, banyak songeh dan manja yang amat. Nak geget je. Naughty yang amat. Husband I yang memang famous dikalangan anak-anak buah dia s…

Good Riddance Kerek!

I’ve been busy this past two days. Hari Khamis malam 31st I ada kelas, the last with cikgu kerek tu. Sebab lepas nie dia akan ke negeri lain mengajar kat sana. But siang tu me and Siti ada kelas dengan dia bukan kat kelas/sekolah tapi kelas persendirian (untuk dress yang kita org design the other day) kat one place nie. Janji pukul 11 - 12 dia datang pukul 1pm. Sebelum tu I called tanya bawak mesin jahit sendiri ke, dia kata mana sempat kata datang pukul 11am, padahal sendiri datang lambat. Typical. I’m glad I siap-siap beli makanan for lunch and also the drink sekali. Sementara tunggu dia sampai, both of us makan dulu. Butik nie kecik aje but comfortable. I guna meja, Siti tertonggeng kat lantai, sian nengok dia. So dlm mengajar-ngajar tu sesambil macam biasa la I begurau dengan kerek tu. Tapi kerek tu tiba-tiba sentap kat I or should I say brush me off. I was so surprised padahal I gurau manja aje. I selalu begurau dengan dia but this time she was way too much. Lepas tu I terus diam…

Happy New Year 2010

Happy New Year 2010