Wednesday, November 20, 2013

Update Basi

Ahh... lama I tak update blog I due to something that is bothering me right now... Nanti la I cerita but right now I need to habiskan baki-baki kisah my nenen ini.. Here goes...

Sebelum balik, we decided to singgah kat rumah in law kejap on the way to the hospital to bukak my bandage. I jumpa my bedridden mother in law, I cakap nak terbang balik malam tu jugak lepas jumpa doctor. Mother in law I yang jadi quiet lepas bedridden tiba-tiba cakap, “tak payah balik laaa..” dengan nada sayu, tiba-tiba I rasa terkedu bercampur sedih. I usap-usap kepala dan tangan dia yang mengeletar itu, I cium pipi dan dahi dia, I kata kejap je, nanti I balik sini semula yea. Mother in law I pandang I dengan wajah lesu and then dia pejam mata perlahan-lahan.. Tak lama kemudian, assistant kat clinic doctor called and suruh I datang early than the appointment, I cari husband I tah mana-mana dia pegi. Bila husband I naik atas I cakap dengan husband I pasal apa mak cakap and hospital suruh datang awal. Kita orang pun cakap dengan mak nak kena pegi cepat. Dia pandang I lagi, I tak tau apa nak cakap, then spontaneously, I tarik t-shirt I sampai nampak bandage and cakap nak kena pegi sekarang sebab nak bukak nie...tak senonoh la I, what was I thinking? Lepas tu baru I pikir, eh, tak ke I menambahkan kerisauan di hati beliau... ish ish.. Sebelum pegi, I usap-usap balik kepala, peluk cium pipi dahi, tangan and cakap I akan visit dia lagi.

Then I turun bawah nak jumpa kakak ipar I, kak Aya, dia kat dalam bilik mandi, I cakap I nak kena pegi hospital and malam terus terbang then I ketuk-ketuk rumah Aiza, dia tak dengar or tidur kot.. Then I dengan husband I cepat-cepat pegi.. Sampai kat clinic as usual doctor nie punya bilik is always pack with people, perempuan la ramai. Masa I duduk tu, I tengok about four perempuan macam muka cina, tengah cakap dalam bahasa indon. Memang orang bangsa cina kat sana berbahasa indon among themselves. Masa I mula-mula dengar dulu, I hairan sebab ingatkan once orang tu bangsa dia, dia akan cakap bahasa dia. So anyway I was sitting next to this makcik, I pun tanya dia buat follow up ke, dia kata dah buang cyst and all. Then all of a sudden dia cakap kat I dengan slang penang or kedah nya, something like this” tengok dorang nie, bangsa cina tapi cakap bahasa indon, tak macam kita kat sini, sekolah pun mintak segregate. Naik kepala pulak tu”. Wah dalam hati I, ini makcik boleh tahan. Then I cerita kat dia I dengan husband I tinggal kat Bangkok and barangan kat situ semua mahal kecuali baju-baju, harga minyak one liter RM4 and kat sini murah lagi pun dah bising... makcik tu cakap, itula orang kat sini tak sedar diri.. Nak tergelak I. Then I cerita pasal I punya operation and I kata I hope my kesan jahit nanti tak hodoh and I tunjuk kesan jahit I masa buat operation gall bladder dulu..OMG.. kenapala I pegi tunjuk kat dia sambil tarik baju I, kenapa la I tak terpikir orang lain boleh nampak? What is wrong with me? Tapi nasib baik la kita orang duduk kat corner and hopefully orang lain tak perasan kan? Makcik tu cakap don’t worry sebab bekas jahitan doctor nie kemas.

Lepas dia cau, nama I kena panggil but I told the assistant, I nak pegi toilet dulu. I nie kan kalau tak buang air kecil pegi clinic nie memang tak sah, at least dua tiga kali I bangun. Sampai kat toilet, I kena tunggu sebab ada orang. Bila toilet di buka, I realised one of doctor nie punya patient kat clinic and this lady berbangsa indian tanya I, I buat apa kat clinic, I kata I nak kena remove my bandage and then dia start cerita kat I pasal dia punya breast. I kata, nanti kita discuss kat dalam clinic sebab nama I dah kena panggil. Balik dari toilet, indian lady nie tengah duduk, I kata nanti I cakap dengan dia sebab nama I dah kena panggil and sempat la lagi I ucapkan happy deepavali kat dua assistant doctor nie. I was asked to lie down sebab nak bukak bandage and mula la jantung mengelabah dan badan I start mengigil. I tanya assistant doctor nie sakit tak, dia kata tak ada.. Then dia bukak my bandage and tak lama kemudian doctor Suseela pun datang untuk bukak another layer of my bandage. Bila dia nak cuci, I tanya ubat apa dia letak, dia kata, bukan ubat just water... fuhh.. nervous I sebab I takut pedih-pedih ke kan. Bila dia cuci automatically kedua-dua kaki I terangkat haha.. Apparently, another layer of the bandage melekat kat tempat bedah tu, ofcourse la kan sebab ada darah beku kat layer tu masa I jeling-jeling sikit, suspense I nengok. Dia tanya sakit ke, I kata tak tapi nervous di tambah lagi dengan air yang sejuk itu, but I bet it is a solution and not just water. I kata I tak nak tengok, dia kata ok jangan tengok. Lepas doctor cuci dia kata dah boleh mandi and kena air tapi jangan gosok dulu. Then asisstant dia cakap, biarkan air bercampur sabun lalu je kat situ. Lepas seminggu baru boleh gosok bahagian tu. I cakap kat both of them I tak nak cuci and tak nak air lalu pun. Doctor kata, mana boleh tak cuci nanti tak boleh naik kapal terbang sebab bau busuk..haha.. Doctor nasihat kat I macam budak-budak la pulak.. Yelakan perangai I kan tak senonoh. Lepas tu masuk bilik dia and discuss a little bit and I cakap I tak makan the painkiller sebab I boleh tahan. Doctor cakap, itula semua tak nak dengar cakap doctor, doctor kata tak sakit maknanya memang tak sakit hehe.. Then she showed me the result of the lump yang hantar kat lab tu, thanks God, it is not cancer. Ok, this is the interpretation, Left breast lump : Benign duct papilloma and benign proliferative breast disease. No malignancy is seen. Syukur Alhamdullilah, syukur sangat-sangat but the doctor told me kalau tak di buang, lama-lama boleh jadi cancer...phew!. Then dia cakap I kena buat follow up dengan dia next month sebab dia nak tengok kesan jahitan tu macam mana.

Sementara tunggu bill siap, I borak dengan the indian lady tadi and dia pun ceritala pasal kes dia. Dia kata masa dia jumpa dia punya lump dia pegi la kat doctor lain. And this doctor tak buang habis ke or tak buang langsung, sorry tak ingat I. My memory is very poor but for the next three years she had go through lots of procedures, makan ubat la, check darah la etc.. and after three years it seems that the lump bertukar jadi cancer, kesian kan dia. Then kawan anak dia recommend doctor nie kat dia. The sad thing is dia tak ada insurance and she has to use her saving of business cakes and cookies dia. Dia kata apa nak buat, tak apa la umur pun dah 60 tahun, dah hidup lama. This is the second time I heard orang yang ada breast cancer nie cakap macam nie kat I. Dorang nie pasrah and you know it’s life and sooner or later I or kita semua akan mati jugak kalau tak pasal penyakit, it would be other circumstances. I can’t help feeling sad and scared at the same time.

Anyway, lepas jumpa doctor, kita orang terus balik rumah and bersiap ndak pegi airport in an hour time. First time I dapat mandi tanpa bandage but I make sure tak kena air, punya la takutkan. Since doctor tak bagi plaster or anything, I letak tissue kat bahagian bedah tu and each time masuk toilet kat airport, I checked to make sure tissue tak melekat and kept on changing it. Suspense bila tengok ada darah sikit kat tissue and I tengok some part of my nipple nie macam red maroon.. Sampai rumah kat Bangkok I peratikan betul-betul the red maroon nie and thanks God, it was darah beku and not darah keluar.

I boleh cuci bahagian tu but I do it gently and I dah tak payah mengiring ke kiri ke kanan atau membongkok bila nak cuci rambut. I dah mula tak tidur terlentang these couple of days but everynow and then I can feel macam ada rasa jarum cucuk-cucuk bahagian tu. I guess it is part of the healing process kot... And ada benda is bothering me right now like I said earlier. I’m so depress and tak ada mood nak makan or minum and I’m loosing weight. Oh, the drama queen, belum tau apa-apa lagi dah risau but from googling around, I’m very sure it’s the symptom that I’m having right now. I will tell you after I meet with the doctor kat sini but if there’s something or anything arise, I will definietly balik KL and do it overthere.

Please, please pray for me as I really need it right now and I sungguh tak tenang....

Sekian catatan I untuk kali ini...

Friday, November 8, 2013

I Dah Balik Ke Bangkok

(Stock yang diangkut balik)
 
Hello, me and my husband are back in Bangkok about two days ago guna flight malam. 

Banyak benda I nak story tapi I dengan husband I terkena diarrhea for these past two days..huhu.. Ini mesti makanan kat, “you know where – clue belon” sebabkan nasi dia I makan rasa mentah and ada bunyi krup krup lagi, nasib baik I makan sikit and I gave it all to my husband. Tak ada la tuduh, I agak je... abis what else kan.. or maybe nasi lemak yang makan pagi tu but then selalu makan tak ada pun kena.. Anyway, I kena siang the next day tapi husband I malam sampai kat Bangkok, berberapa kali dia bangun tengah malam pegi toilet, yelakan..takan pegi pasar malam.

I masih lemah lagi. Ingat hari nie dah ok tapi tadi makan sikit an hour later ke toilet cir bir sampai dua kali. Perut pun dah kempis. Semalam perut I bunyi mengelodak. I kata kat husband I, kalau kat KL, I will go to my fav’s doc/clinic and mesti cepat baik makan ubat dia. I ada bawak ubat dari doctor tu masa nak pegi sini dulu masa first time datang Bangkok, I telan dua biji and lepas tu I tak nak makan lagi. Husband I beli ubat kat pharmacy, jenis chacoal, dia kata dia makan dah kurang sikit but I tak nak la makan, biar la baik naturally. I minum air banyak-banyak. Mintak-mintak esok I dah ok kan... sambil meletakkan kepala ke bantal dengan muka penuh sayu....(acara meraih simpati mana boleh tinggal hehe...).

Sekian, catatan ringkas I untuk kali ini...


Tuesday, November 5, 2013

Dating with My BFF


I met my BFF, Noreen yesterday. Ah..buat pertama kalinya I keluar selepas kena bedah. It was a long awaited appointment. Noreen was my ex colleague. We worked in the same company but different division. We were not that close before but each time I pegi toilet and lalu depan parition dia, we would say hi to each other and kadang-kadang I stop to have a chat with her. I think I once keluar lunch dengan dia, but that’s all. But one thing I hairan, why our colleague selalu kutuk-kutuk or mengata dia. Masa tu I pun tak berani la nak berbaik-baik dengan dia and kalau I cakap dengan dia pun I becareful but the longer I know her, the more I like her. I find that she was so cool, funny, outspoken and honest. Whatever our colleague said about her was not true at all. Then we found that we have something in common with each other and we have a different mentality from the rest of our colleague. But I still tak berapa rapat sangat dengan dia.  One day, she and her boss was transfered to another office building in a different location. After that, I didn’t hear anything or contact her.

One day I heard a rumours that there was something going on about her in that office. They just said ‘ada something”, I don’t know what it was, nobody wants to tell me but then again I never ask. I think, she called me and asked me after I quit my job, if I know or heard anything, I told her, I dengar orang cakap ada something but I don’t know what are they talking about. I heard she quit her job too and one day she called me and asked to see me. I ingat lagi I jumpa dia kat KLCC and she told me everything. After that both of us terputus hubungan. Four years later, in 2011, out of the blue, she called me up, we exchanged each other fb add and starting from that onward we become goodfriends. Mula-mula I agak sceptically jugak. Kalau I baik dengan orang tu pun, I still keep my distance. You know, I nie susah nak close or trust orang but I tengok dia bersungguh-sungguh untuk rapat dengan I. Dia rajin, hantar sms, whatsapp and cari I kat fb kalau I tak masuk until I bagitau yang I nie kurang gemar masuk fb and kalau masuk pun main candy crush je. Oh, I jadi sayang kat dia and it doesn’t take us long to become BFF. I find that, she is such a caring and lovely person.

Beberapa kali jugak kita orang plan nak jumpa-jumpa but selalu tertunda, actually, dia yang selalu ajak jumpa and I je yang tak dapat bagi commitment due to my laziness and kera sumbang ini. But after a while, I realised, she always stood by me, dia bagi I banyak support and she said I’m her bestfriend. I rasa sungguh terharu. Tak baik I buat macam tu kat dia. Bila I bagitau dia yang I ada lump, bersungguh-sungguh dia bagi I all kind of advise and ajar I berzikir untuk menenangkan jiwa I. She is such a gold and she never give up on me. So before our date nie, masa I baru balik KL last week, sebelum kena bedah, I dah janji dengan dia, yang I akan jumpa and belanja dia.

So semalam, I janji dengan dia jumpa kat Alpha Angle, Wangsa Maju. Dari jauh I dah nampak dia, wah.. dia sudah berisi and nenen dia sudah mengkal? Aiii??. Bila both of us dah dekat each other, apalagi kecoh dan adegan peluk memeluk cium mencium pipi pun berlakulah.. We really miss each other so much, rasa macam tak nak lepas aje... Tapi, hati ini tetaplah berbisik, apakah rahsia nenen beliau yang ranum itu? Seingat I masa kita orang kerja sama-sama dulu, nenen dia sekempis I. Lepas duduk je kat Johnny’s, I terus tunjukkan nenen I yang masih ber bandage lagi kat dia. I kena betulkan baju sebab plaster sampai ke leher lepas tu I don’t care la kalau ada yang nak tengok, tak kuasa I asyik-asyik nak betul-betulkan baju aje. And then I tanya, apahal nenen dia boleh besar..wakaka... I memang obsess dengan nenen nih ahaha.. Dia pun cerita la apa dia buat. Dia kata dia ada guna ubat urut and ubat makan, tah lupa nama supplement apa. Dia baru guna empat bulan tapi hasilnya dah nampak. Dia spent RM120 sebulan for the ubat tapi dia kata bulan nie dia stop kejap. Dia kata ubat nie safe and diiktraf. Wah, I pun rasa macam berkenan je tapi takut-takut memikirkan akan side effect nanti eventhough it was safe, terus I batalkan niat nak ber lana nodin ini...  Lagipun husband I tak kisah langsung, I aje yang hari-hari sibuk pasal kekurangan diri ini. Tapi seriously, nenen dia sungguh cantik, I siap rasa/sentuh lagi wakaka.. mesti pelanggan kat Johnny’s ingat I nak berlesbo dengan dia.

Lepas berborak sekian lama, barulah teringat nak order. The reason why I prefer Johnny’s, selain dari makanannya yang healthy dan delicious, eventhough I order chicken wing gorengnya, kat situ boleh lepak lama-lama selagi makanan tak habis. Tapi yang tak bestnya orang asyik pandang-pandang, maklumlah I berborak dengan dia tak ingat dunia and dengan outspoken nya lagi.  Oh yeah, dia nie bekas artis dulu-dulu masa zaman arwah Izi Yahya, masa kerja dulu kadang-kadang ada jugak dia cerita pasal kisah-kisah arits and all.  I love talking with her sebab like I said kita orang punya level mentality is the same and ada chemistry. Furthermore, dia setahun je tua dari I. We can talk about everything, we don’t judge each other and we accept each other for what we are. We are both very open and trust each other with our personal stuff. Selain tu bukan main lagi we talked about some people that we both know kat fb. Dia kan, sambil borak dengan I sambil ber fb, expert betul and as for me, since I nie kureng gemar ber fb and kalau nak masuk pun, I prefer using my laptop rather than my handphone so I tengok je la akan kecekapan dia mengunakkan jari, mata dan mulut dia, so cute la..We also talked about religion, families and all. I suka dengar part part agama nie since I nie jahil la sangat dan I nie kan bakal ahli syurga, rasa macam bercahaya je wajah di ketika ini wakaka.. 


Lepas abis makan, I ajak dia lepak kat Starbuck since I nak minum hot salted caramel yang yummy itu. I order for both of us yang big mug since tambah singgit je kalau order mug yang kecik tu. Then kita orang ambik two slices of cakes... Dalam hati I cakap, habis diet I malam nie. Dahlah salted caramel ada cream and caramel nya lagi...ahh.. ku buang perasaan bersalah itu jauh-jauh. Maka kita orang sambung borak kat situ sambil ber snap-snap kiri kanan. I panggil budak waitress and suruh budak tu ambik gambar both of us hehe.. Tengah minum-minum ada budak waiter sorang lalu and tanya how’s the drinks and all, I kata sedap, siap tunjuk jari good lagi you..haah.. Budak tu suka and cakap thank you thank you... After a while we decided to go back. Sebelum balik I cakap kat dia, sorry sebab I susah nak whatsapp dia or bertanya khabar. Itu bukan bermakna I tak ingat dia tapi I nie jenis yang slow part-part macam nie. Dia kata don’t worry, dia tak ambik ati pun and tak kisah langsung.. Thanks God for a friend like her. Kita orang janji, lepas nie akan jumpa-jumpa selalu... One thing for sure, I really  love her and she’s the best!

Sekian catatan I untuk kali ini... I kena tulis story nie cepat-cepat sebab internet buat hal dari semalam asyik putus-putus je..

Saturday, November 2, 2013

Update

Tempoh I dalam confinment (amboi.. bunyi macam orang berpantang) ini terasa begitu panjang sekali. I sungguh tak tahan bab yang tak boleh mandi dengan sepenuh hati ini. Nasib baik bahagian perut ke bawah boleh basuh macam biasa, but bahagian atas tu, huii asyik berlap aje, rasa sungguh tak lengkap method yang sering I praktikan. Dah la nak pakai deodorant pun kena careful sebab plaster di tampal sampai separuh ketiak belah kiri ini. Nasib baik ketiak I tak bau hapak tapi tak sedap la tak dapat dioles (ambik kau bahasa indonesia, belum lagi I guna perkataan pengobatan, kanker ke atau menit) macam biasa, kena careful takut plaster terbukak la pulak kan.

I masak buat pertama kalinya semalam selepas pembedahan hari tu. Sebelum nie asyik makan makanan tapau je. Beberapa hari makan makanan kat luar nie, berat I naik mendadak 2kg. Yea, 2kg sebab husband I beli macam-macam makanan, Manhattan la, A&W, KFC, Ikan penyet etc, nak nak menu siang and malam berbeza dan I pulak demand macam-macam kasi chance la selera orang sakit kannn.. Then I realised, oh, semua makanan yang I mamam adalah heavy duty belaka, tapi masa makan, I sorokkan dari ingatan ini, lepas makan I menyesal panjang sambil memandang lipatan demi lipatan perut yang umpama apam balik ini. Malam tadi Khairul and Shida datang rumah, visit I, such a sweet couple, bless their heart. Dorang bawak KFC and spagetthi cabornara masakkan Shida.. yum yum. Tanpa menunggu lama I terus menyediakan pinggan-pinggan dan terus ajak makan, nampak sangat la I nie kebuluran. Tadikan I masak jugak, sekalikan I pun tumbuk la bawang, sedang syok I menumbuk tiba-tiba I terasa nenen sebelah kiri I macam kena cucuk-cucuk dengan jarum. Ah..apalagi, terus I panggil husband I and suruh dia take over, ingatkan dah ok kan, teruslah I cakap sakit dan mengaduh kiri kanan dengan membuat ekpresi muka dengan sebelah mata tertutup tutup, padahal, takde la sakit mana, sikit je, lepas tu tak rasa lagi, tapi biasalah.. I nie kan suka mintak simpati dari dia. Then kakak ipar I, Kak Aya called, dia tanya how am I doing etc. Dia kata sorry tak dapat datang visit, I kata it’s ok, seriously, memang I tak kisah and tak terasa dia or any of my relatives tak dapat datang visit. I punya surgery like I said minor je, even if it is major pun I still tak kisah. That doesn’t mean they didn’t care for me kan. Yang penting dorang ingat kat I. Masa borak dengan Kak Aya, sempat la jugak I mengadu pasal I tumbuk bawang and sakit nenen tadi, ngadu konon, sambil menjuihkan mulut penuh manja kat tepon..uweekss, dia cakap, jangan tumbuk, slice je bawang and kenapa tak suruh husband I tumbuk.. I kata itu yang I suruh dia tumbuk buat lepas tu.  

I pun dah start solat pagi semalam syukur. Sebelum tu I cakap dengan husband I masa balik dari surgery yang I nak solat. Tapi husband I kata tunggu dulu, don’t do it right away. Tunggu bila dah betul-betul sembuh takut nanti terbukak tempat yang kena potong tu. Tapi I degil nak try jugak. So masa dia keluar I pun try la solat zuhur, the next day. Nak rukuk I kena pendekkan lutut and then masa I tengah sujud tiba-tiba adeeihh..rasa bagai nenen ini di tarik-tarik. Berdebar I tau, mana tau tiba-tiba je keluar darah kat bandage kan, macam mana nak concentrate solat kan.. macam la selama nie my head tak wandering around, padahal kadang-kadang dalam solat boleh terpikir nak makan apa or nak pegi mana, puii la sangat I nie.. But I do hope Allah terima solat umatnya yang lemah ini (ahh..). Husband I balik dari beli food, I pun cakaplah dengan dia. Wah.. dia kata, kan dia cakap jangan buat dulu and not to worry, nanti boleh ganti, bukan I sengaja tinggal. I cakap kat dia, I nak solat immediately sebab I rasa sungguh bersyukur sebab I punya surgery goes smoothly. Then I tanya, macam mana nak solat duduk. Maka misi gendut tiba-tiba bertukar character jadi ustad la pulakkan. Sambil duduk atas katil, dia pun bagi I tunjuk ajar. Tapi disebabkan dia yang susah untuk memakai baju as usual (I know I kept on saying this) and bila dia start angkat tangan, pusing kiri kanan, perut dia pun join in sekali, cutenya, ahh..pemandangan itu membuatkan I tergamam antara nak gelak atau pasrah aje.. Tapi dia still kata jangan dulu. I kata oklahhh... walau dalam hati rasa guilty automatically. Oh, adakah ini tanda-tanda ahli syurga.. ehehe.. mesti ada yang rasa macam nak cekik je baca nih, sambil buat “Mata Syasya, macam cantik jer, macam cantik jer...”ah..that kid punya youtube was so cute... I suka sangat..walau ramai yang kutuk dia. Kesian Syasya dah kena buat another youtube mintak maaf la kan..

In a few days time I akan jumpa doctor untuk bukak my bandage. I rasa macam nak siat je sekarang nie, tak tahan la rasa macam ada tangan yang pekup dan berpaut kat nenen I, rimas lah.. Masa mula-mula balik surgery rasa gatal semacam kat bahagian plaster, cepat-cepat I suruh husband I letak powder tapi sempat la jugak I mengaru-garu, I really can’t stand it but nasib baik dah tak gatal lagi tapi kesan garu I masih ada lagi. Mm.. What else, oh, I kena makan ubat sampai habis, ubat antibiotik yang pahit maung itu dan ubat swollen. Ubat pain killer I tak makan sebab I boleh tahan lagi and beside like I said, kesan dia tak sakit.

Anyway, that is all for now and I’m in the process untuk menghabiskan all the food dalam fridge yang di beli hari tu as soon as possible sebab nak off kan fridge balik sebelum terbang kembali ke Bangkok...

Bye for now and have a pleasant weekends, holidays etc..
 
Sekian catatan I untuk kali ini....