Posts

Showing posts from November, 2011

Kisah Cinta Dengan Perfume La Kan...

Image
(Gambar sebelah are some of the perfume yang I tak buang-buang lagi botol perfume yang I dah habis guna, on which I akan buang sebab menyemak aje. Some, I gave away, some, I tak sempat guna or I dont like the smell and dah rosak. So I gunakan untuk sembur bilik mandi).

I have been wanting to write and share about my love story with perfume for a very long time. In fact I wanted to share it in my previous blog. But I never got the chance to do so until now and I don’t know why.
Anyway, for as long as I can remember, my first encounter with a perfume was when we lived in Singapore. I ingat lagi Wo and me akan curi-curi guna perfume brand Topaz Mummy when Mummy went out to do her marketing. Wo akan sembur sikit-sikit but not me, I akan sembur kat kiri kanan tengkuk I automatically. Bila Mummy balik dari marketing, tau aje dia kita orang dah guna. Dia tak marah tapi dia tanya (actually guessing accuse la tu), “hah.. guna pefume Mummy eh….?” I cakap, “spray sikit aje, eh macam mana Mumm…

Bola, MCM dan XFactor

Petang semalam husband I balik cepat so we decided to watch episode Vampire Diaries yang tertinggal kat tor… Tengah syok-syok tengok tiba-tiba I terbau something yang menyelinap kat hidung I. I pandang dia, dia tengok I dengan penuh tanda tanya, I pegi kat dia, I cium-cium, rasa macam ada bau tapi lepas tu hilang lenyap. A few minutes later, I tercium lagi bau and this time memang betul dari arah dia. I pandang dia balik, dia tanya, kenapa? I cakap, eh, you hidup lagi eh? Ingat dah gone sebab you dah start berbau ahahaha.. Husband I bangun and dengan tesipu-sipu dia cakap dia mungkin terkentut tanpa sedar, yick.. apa la husband I kan… Then kita orang tengok jam, eh bola dah nak start, apa lagi cepat-cepat tukar remote.

I was so happy that Malaysia (Harimau Muda) won against Indonesia last night. Actually, I tak ada la tengok sangat sebab kalau I tengok mesti I stress and tak dapat bernafas. I sangat patrotic and I’m glad that sekarang nie kita dah tak macam dulu lagi..dulu boleh la den…

Popcorn dan Periuk Belanga

Image
Oh hey, dua hari lepas husband I berjaya membelikan popcorn ala ala gourmet yang kononnya menjadi igauan I itu. Dia beli perasa butter, caramel and the other two yang mix tu dia tak ingat. He also bought me air Gong Cha ke apa tah nama tak ingat. Well.. to me popcorn nie tak ada la sedap mana. Yang butter tu rasa dah lemau and liat-liat. Yang caramel tu ok la masih keras same goes yang campur-campur tu. It is not what I expect, ingatkan sedap giler but biasa je. I don’t think so I will berkeinginan anytime soon.


And also, husband I bawak balik a few tefal pans which was a big surprised to me. I nak gelak pun ada jugak tengok sizes of the pans, ada satu tu sama aja size except for the label, satu label merah and satu label biru tapi brand yang sama. Sebelum tu both of us dah plan nak beli sama-sama. Nak tukar periuk belanga yang lama to a new one sebab nampak dah uzur sangat. I can’t remember when was the last time we bought the old periuk periuk belanga itu.

Husband I tanya a few times …

Weekend Update

Image
Friday
Last weekend, Friday and Saturday both of us berturut-turut ke KLCC.. Friday evening to sebab husband I ajak berbuka kat Madam Kwan. Dia kesian tengok I asyik masak hari-hari. Lagipun dia nak belikan I buku sebab due date of getting discount kalau semua dah kena stamp dekat kad Kinokuniya was by the end of this November. Kita orang selalu lupa nak guna kad kinokuniya yang lepas-lepas. We came just in time for my berbuka but bila waitress tu hantar air, I terus minum sebab lupa yang I puasa. Tiba-tiba I teringat, eh dah masuk time ke. I tengok jam macam 5 minit lagi nak berbuka but my husband assured me that dah masuk, I was hesitate and rasa macam tak sure aje. But its ok la.. God knows that I tak sengaja. Both of us order Nasi Bojari, as I don’t know what else to order. Menu sama aje, tak berubah dari dulu sampai sekarang. How I wish they added more menu so that we will have other selection. I makan tak habis pun. Oh I order wonton soup and itupun tak habis.

Lepas makan terus I …

Update

Image
Hari tu I ingat nak masak makanan berbuka macam biasa but husband I called from the office and ajak makan Steak kat Tony Roma’s. Apparently husband I lama dah ajak makan steak but since lidah I yang agak “local” ini merasakan berbuka dengan nasi serta lauk atau mee adalah lebih mengenyangkan dan menyelerakan. Lagipun puas hati and lepas tu boleh relax tengok tv but since husband I lama dah hint for the last 2, 3 weeks, I feel that it is not fair for me ikut selera I although I yang berpuasa, kena la give and take. So I kata ok la.. Dia balik kerja terus both of us pegi situ.

Sampai kat Pavillion, I teringin nak buang air kecil, sebenarnya tak ada la nak sangat but since dah jadi habit so cari la toilet.. Husband I kata kat bawah, I kata la kenapa tak cakap, nie dah naik escalator. Jalan-jalan kat atas, I cakap jom turun bawah since I saw an escalator kat depan mata, husband I kata nevermind kat hujung tu ada toilet. Mula la I mengomel, I kata mana ada, dia insist kata ada.. sampai kat …

MasterChef Malaysia La Kan....

Image
I antara peminat setia masterchef Malaysia yang sedang keudaraan sekarang ini. I tak pernah miss dari episode pertama (except yang 5 mins) until now. Dari mula-mula bersiaran lagi I dah suka, although ramai yang kutuk-kutuk program nie. Pada I best apa, although tidak mencapai standard I or should I say masih di tahap tidak memuaskan when in comes to the challenge when they were supposed to cook something but still given a resepi yang diberi. Although (banyaknya guna perkataan although) sukatan tak diberi but still bahan-bahan diberi dalam resepi which is unfair when compared to the US punya version. I think as someone who has a passion in cooking, their taste palate should know better and automatically dah boleh tau whats is the ingredients in the dish/meal yang disediakan. Oh yeah, the kitchen was impressive to me and I love that, the jury are very particular about the kebersihan and how they prepared their food.

I already have a clear favourites, I support budak-budak muda such as D…

Ke Muzium Negara

Image
Last month, this pasangan season went to our National Museum. Since we haven’t had anything to eat from the morning, we decided to have our lunch in that place. At first, we thought we’re gonna have our lunch outside, hati sudah tak sedap sebab mesti panas and berpeluh but thanks God, there is an air condition section kat dalam. The food was not bad but quite pricey. Minuman pun mahal. I told my husband, mesti sebab the rent is expensive, husband I kata tak ada la sebab kerajaan punya, takan nak charge rent mahal.

So anyway, this is not the first time that I went to our National Museum. The first time was when I first came her with my then BF (now husband ler), when he wants to introduce me to his family. The second time was when I brought my sister and my cute darling niece Abby. After that, we didn’t go there for about 15 years, until now. Oh yeah, sebelum both of us ke situ, ada acara perdebatan la kan.. dia kata entry ticket is RM20.00. I kata mana ada, government tak charge mahal …

Update

Image
There were a few things that had happened in my life these past few weeks. Tak ada la interesting mana but still there is a memory. Firstly, I continue balik with my fasting until now although puasa ganti dah lama habis. Itu je jalan I nak kurus selain untuk jaga kesihatan. Beside I tak payah la susah-susah nak masak tengahari, husband I pun tak balik lunch sebab dia nak balik kerja cepat and dia pun nak kuruskan badan, which I think will never happen sebab gendutan perutnya itu is ireversable haha. And other reason is offcourse I nak dapat pahala. Lagipun I tak ada bergossip or kutuk-kutuk orang. I kan sorang-sorang je kat rumah and I tak suka keluar berpelesaran tanpa tuju arah and without my husband. Facebook pun I tak masuk. So chances nak buat extra dosa tu is nil.

Last few weeks, I went out and did my snapping around. My first in such a long time. Nanti I update gambar and cerita sikit. I dah type halfway tapi tak habis lagi. I don’t know why sekarang nie masa makin lama makin ta…