Wednesday, November 23, 2011

Kisah Cinta Dengan Perfume La Kan...


(Gambar sebelah are some of the perfume yang I tak buang-buang lagi botol perfume yang I dah habis guna, on which I akan buang sebab menyemak aje. Some, I gave away, some, I tak sempat guna or I dont like the smell and dah rosak. So I gunakan untuk sembur bilik mandi).

I have been wanting to write and share about my love story with perfume for a very long time. In fact I wanted to share it in my previous blog. But I never got the chance to do so until now and I don’t know why.

Anyway, for as long as I can remember, my first encounter with a perfume was when we lived in Singapore. I ingat lagi Wo and me akan curi-curi guna perfume brand Topaz Mummy when Mummy went out to do her marketing. Wo akan sembur sikit-sikit but not me, I akan sembur kat kiri kanan tengkuk I automatically. Bila Mummy balik dari marketing, tau aje dia kita orang dah guna. Dia tak marah tapi dia tanya (actually guessing accuse la tu), “hah.. guna pefume Mummy eh….?” I cakap, “spray sikit aje, eh macam mana Mummy tau?”. Mummy bagi warning sign dengan jari telunjuknya.. “hah”. I dengan Wo yang tersenyum guilty lepas tu cepat-cepat lari.. hehe… Sekali sekala, I akan spray perfume Old spice Daddy (adooii..nampak sangat akan betapa retro nya I..), oh I love that 70’s iklan.. and also iklan perfume Charlie’s.. best tau… I ingat lagi iklan Old spice, lagak sorang lelaki surfer pakai short putih tak berbaju, buat somersault with his surferboard and background ombak and as for iklan Charlie tu, perempuan rambut orange bejalan-jalan dengan penuh kegembiraan, kegirangan dan free sambil tu kejap-kejap laki berpusing kepala tengok dia and theme song keep on saying Charlie, Charlie….

Bila I meningkat remaja, cinta I kepada perfume tak pernah padam. I akan beli yang jenis spray perfume dalam tin, ala yag murah tu. I spray banyak-banyak kat badan or baju tapi frust sebab dalam masa sejam bau dah habis. Al maklum la beli kat supermarket kan. Kelakar bila ingat balik. Bila I dah start kerja, I masih lagi beli perfume dalam tin, mana la mampu nak beli yang mahal-mahal beside tinggal kat Sarawak kita orang tak expose and tempat tinggal pun bukan bandar besar masa tu. Masa tu I tak tau perfume yang branded branded nih. Gradually, I start beli perfume yang dalam botol tapi brand tah apa-apa and pun murah je, made in mana I pun tak pernah perasan tapi bau bunga-bunga rose. Bila pakai je, tak lama kemudian kepada I dah start pusing, pening ala ala mabuk laut. Kadang-kadang both Wo and me would go to supermarket yang ada section perfume eau de toilette (nak menyebut pun tak tau) and I start try and smell a few. Bila bodyshop bukak cawangan kat the only shopping complex (yes the only shopping complex masa tu), kita orang akan masuk sekali sekala and try try bau tapi kadang-kadang jenguk dari luar aje, sebab malu, nak beli tak mampu although it was not expensive. Gaji masa tu tersangat la ciputnya. Sedih pulak ingat kisah dulu-dulu. Tak sanggup nak cerita kisah kisah dulu nih… sedihh oo…

One night tu, I keluar “date” but more as a friend date with my friend (now my husband ler..). Masa tu tak couple lagi but goodfriend. We would meet up with each other everyday and itu belum lagi termasuk bab-bab bergayut kat telephone lagi. Tapi both of us sudah suka yang mendalam towards each other tapi belum sampai ke tahap cinta. We are so comfortable with each other that, kita orang tak kisah kalau kutuk mengutuk each other tiap kali bejumpa. So anyway, that night or two nights before Christmas, si dia ajak I keluar (both of us masa dating dulu pakai smart-smart, rambut I, siap I set tinggi-tinggi and kembang-kembang ikut time tu hehehe… Sekarang nie kalau dating macam nak pegi pasar malam atau pegi Giant je). On the way to the restaurant, dia suruh I tengok apa kat belakang seat kereta. Dia kata, dia ada beli jersey and suruh I tengok and comment. I pun ambik paper bag and dia suruh I tengok kat dalam. I cakap dalam hati, eh, besarnya kotak siap wrap lagi and then I tanya, eh, jersey dalam kotak and kenapa bau sedap? Dia suruh I bukak wrapping paper tu. I pun obediently bukak and I still tak paham what is he trying to tell me. Bukak aje wrapping paper, I tengok ada tulis Ralph Lauren kat kotak. I tanya balik ada jersey brand Ralph Lauren. Dia tanya, eh tak pernah dengar brand nie ke. And dia suruh I bukak. I bukak aje, I tengok ada perfume Lauren by Ralph Lauren empat segi colour chocolate and a bottle of lotion. I cakap eh.. nie perfume and lotion not your jersey. Dia senyum and cakap, it is for you. I was so shocked. Tak pernah dalam hidup I orang belikan I perfume and branded pulak tu. I cakap thank you thank you banyak kali. I rasa macam nak peluk and cium aje pipi dia sebab excited (bukan sebab stim) but I didn’t do it since he was my boyfriend and we’re just a goodfriend. Kālau dia boyfriend I masa tu pun I tak sanggup nak cium pipi dia yang mengerutu itu wakaka.. jahat I kan..hehehe.. or silap-silap kena tendang keluar dari kereta yang sedang bergerak, mana la tau kan. Well.. beside sifat-sifat wanita ketimuran masih menebal dalam diri I tau….

Dia tanya lagi, tak pernah ke dengar brand nie. I tipu, I kata ada la jugak but I’m not sure or jarang dengar. Padahal I tak pernah pun dengar. And yes again, that is the biggest surprised and the best gift ever from someone. I pun spray kat tengkuk sikit and I sapu lotion tu sikit-sikit kat tangan I. Oh, harum semerbak. I cium tangan and botol perfume tu non-stop and I couldn’t stop smilling. Dalam kesamaran malam, dalam perjalanan ke restaurant, disimbahi cahaya lampu jalan dan lampu kereta, I lihat senyuman di wajahnya yang sekali sekala menghala ke jalan, senyuman yang tidak dapat I lupakan hingga kini, senyuman malu tersipu-sipu seorang lelaki melayu yang penuh sopan, senyuman yang penuh dengan kepuasan kerana berjaya membuat kejutan besar untuk I, senyuman yang sarat dengan perasaan yang mendalam dan lirikkan mata yang mendamaikan, membuatkan jiwa I resah dan berbunga ria. Dalam diam hati I berbisik sendiri, oh, lelaki ini sungguh hebat dan menawan. And for the first time in my life, I rasa sungguh dihargai. Perasaan sayang dan malu yang bercampur baur perlahan lahan menyelinap di hati I masa tu. Pandai dia beli jiwa I. I tau kisah nie dah lama, but I tak pernah lupa that moment. Antara saat terindah dalam hidup ini... feeling feeling lagi ekeke….

The next day, kita orang jumpa lagi and dia cakap, seumur hidup dia, dia tak pernah tengok orang suka sangat macam I bila dapat hadiah dari dia. Dia kata, kalau dia tau that I’m that excited dia akan belikan I something that is more special lagi. I kata, hey! that is the best thing anybody ever did or gave me. A few nights later, on New Year’s eve, dia belikan I another perfume, this time Poison by Dior dengan sabun sekali. Memang rasa macam kena racun aje bila I spray kat badan I sebab bau tersangat la kuat and I hate it but I didn’t tell him hehe… From that onward cinta I pada perfume terus berkembang segar hingga sekarang, siang malam lepas mandi I mesti sembur kat badan.

Note : Lepas kita orang couple, I bagitau dia malam tu masa dia bagi I that first perfume in his car, I was so excited rasa macam nak cium aje pipi dia. Dia reply, nape tak cium aje, I kata, you gila..haha…

Tuesday, November 22, 2011

Bola, MCM dan XFactor

Petang semalam husband I balik cepat so we decided to watch episode Vampire Diaries yang tertinggal kat tor… Tengah syok-syok tengok tiba-tiba I terbau something yang menyelinap kat hidung I. I pandang dia, dia tengok I dengan penuh tanda tanya, I pegi kat dia, I cium-cium, rasa macam ada bau tapi lepas tu hilang lenyap. A few minutes later, I tercium lagi bau and this time memang betul dari arah dia. I pandang dia balik, dia tanya, kenapa? I cakap, eh, you hidup lagi eh? Ingat dah gone sebab you dah start berbau ahahaha.. Husband I bangun and dengan tesipu-sipu dia cakap dia mungkin terkentut tanpa sedar, yick.. apa la husband I kan… Then kita orang tengok jam, eh bola dah nak start, apa lagi cepat-cepat tukar remote.

I was so happy that Malaysia (Harimau Muda) won against Indonesia last night. Actually, I tak ada la tengok sangat sebab kalau I tengok mesti I stress and tak dapat bernafas. I sangat patrotic and I’m glad that sekarang nie kita dah tak macam dulu lagi..dulu boleh la dengan sikap “its ok, tak apa”, but now, kita orang dah tak tahan asyik kena hentam and pijak dengan korang. What have we done that make you guys hate us so much? Nak kata tak bagi bantuan, each time ada kecelakaan kat negara korang, we all la yang the first one to hantar bantuan. And on top of that korang la yang beduyun-duyun cari rezeki kat negara kita orang and still tak puas hati lagi? Apa hal?

So, sesambil tengok bola, I sempat lagi tengok MasterChef, well..mana boleh tinggal walaupun kekadang I meluat tengok kan.. I don’t know la.. ingat tak I support Chef Riz yang image nya tercalar a week or two ago? I rasakan makin lama I tengok dia, makin hilang integrity dia pada pandangan I. I rasa macam… I don’t know la. Ok enough about it, past is past. Best jugak tengok Ary Malik buat pastry cake etc.. although dia nampak kelam kabut. Maunya tak, kalau I pun mesti macam tu.. Tapi bila la I nak buat eh, aritu bukan main lagi plan nak buat kek la.. niat tu ada tapi alahai, lazy bum nya I.

Back to my kisah bola, masa tendangan penaliti tu I tak tengok, cuma tengok yang the first three aje. After that I tak tengok tengok dah sebab I can be so emotional and itu belum lagi part suara I menjerit-jerit. Sebelum tu masa pejaga gol dorang dapat tangkap bola masa tendangan penaliti, I siap hentak meja lagi…hah engkau, so I decided baik la I mandi tu cool off kan.. Masa tengah bermandi manda tu I dengar dari flat kat sebelah sana, orang dah menjerit-jerit and siap ada bunga api meletup-letup. Then husband I datang dengan tersenyum lebar and bagitau Malaysia menang.. I was so happy tapi frust sebab I tak tengok saat-saat itu nevertheless I’m so gumbira ria. Congrats to Harimau Muda.. Masa lagu Negaraku hendak dinyanyikan, I siap bangun and bila husband I tengok I bangun dia pun bangun sekali. And I, I…. menyanyi dengan penuh semangat lagu Negaraku siap ada soprano dan alto keluar sekali ehehe..

Habis bola, switched remote lagi sekali and tengok result The X-Factor US first season. Husband I dah agak dah siapa bottom two and as for me, I thought kumpulan Lakoda Rayne sebab last week dorang bottom two with Stereo Hogz. Tapi rupa-rupanya Stacy Francis and Brian “Astro” Bradley. But we all dah agak, mesti Stacy Francis akan tekeluar and memang pun but Astro nie, OMG belagaknya budak seekor nih.. tak padan dengan umur baru 14 tahun. Masa peringkat pemilihan dulu, I dengan husband I cakap, jangan la budak nie terpilih sebab tersangatnya cocky and big headed. And malam tadi dia dah menunjukkan belang nie yang memang dah berbelang pun. Dia punya mentor L.A Reid siap bagi dia warning lagi and Simon apalagi, hentam dia sampai dia menangis. Padan muka, somebody should put him in his place. Perasan la sangat sampai siap cakap tak nak nyanyi sebab dia bottom two. Dia memang la talented and wrote his own hip hop lyric but then kalau asyik genre tu one dimension siapa tak bosan kan… Lagipun dia cocky… Nasib baik Simon, L. A. Reid and Paula vote him to stay masa final showdown between dia and Stacy. Mintak-mintak next week si arrogant nie kena buang.

Wednesday, November 16, 2011

Popcorn dan Periuk Belanga


Oh hey, dua hari lepas husband I berjaya membelikan popcorn ala ala gourmet yang kononnya menjadi igauan I itu. Dia beli perasa butter, caramel and the other two yang mix tu dia tak ingat. He also bought me air Gong Cha ke apa tah nama tak ingat. Well.. to me popcorn nie tak ada la sedap mana. Yang butter tu rasa dah lemau and liat-liat. Yang caramel tu ok la masih keras same goes yang campur-campur tu. It is not what I expect, ingatkan sedap giler but biasa je. I don’t think so I will berkeinginan anytime soon.



And also, husband I bawak balik a few tefal pans which was a big surprised to me. I nak gelak pun ada jugak tengok sizes of the pans, ada satu tu sama aja size except for the label, satu label merah and satu label biru tapi brand yang sama. Sebelum tu both of us dah plan nak beli sama-sama. Nak tukar periuk belanga yang lama to a new one sebab nampak dah uzur sangat. I can’t remember when was the last time we bought the old periuk periuk belanga itu.

Husband I tanya a few times whether I like it or that dia akan tambah-tambah mana yang tak cukup. Dia takut I tak suka. I kata ok la and offcourse I like it. Dia kata nanti dia nak cari yang bertangkai on both side. I have no complaint in fact I’m quite touch. He always try his best to impress me. Husband I selalu buat benda yang unexpected but in a cute way…

Monday, November 14, 2011

Weekend Update

Friday

Last weekend, Friday and Saturday both of us berturut-turut ke KLCC.. Friday evening to sebab husband I ajak berbuka kat Madam Kwan. Dia kesian tengok I asyik masak hari-hari. Lagipun dia nak belikan I buku sebab due date of getting discount kalau semua dah kena stamp dekat kad Kinokuniya was by the end of this November. Kita orang selalu lupa nak guna kad kinokuniya yang lepas-lepas. We came just in time for my berbuka but bila waitress tu hantar air, I terus minum sebab lupa yang I puasa. Tiba-tiba I teringat, eh dah masuk time ke. I tengok jam macam 5 minit lagi nak berbuka but my husband assured me that dah masuk, I was hesitate and rasa macam tak sure aje. But its ok la.. God knows that I tak sengaja. Both of us order Nasi Bojari, as I don’t know what else to order. Menu sama aje, tak berubah dari dulu sampai sekarang. How I wish they added more menu so that we will have other selection. I makan tak habis pun. Oh I order wonton soup and itupun tak habis.

Lepas makan terus I pegi Kinokuniya andhusband I pegi ke kedai sport. I masuk aje, something caught my eyes. The book was called Hotshots. The book is about 40 years of great news images by newspaper The Star/photographers. Terus I melekat kat situ and belek-belek. I sungguh tertarik kat buku tu, rasa nostalgia pun ada browsing through the pictures and reading the story that comes with it. After that I went around and select a few books. I sungguh gembira rasa macam nak tinggal je kat kedai buku kalau boleh. Husband I tak beli apa-apa buku as usual, dah puas I pujuk-pujuk and telling him the benefit of reading but to no avail. Yes, Kadang-kadang sakit hati I sebab it’s knowledge. And I want him to read what I read so that we can discuss about it and I want to know or hear his point of view. Alasan dia, dia dah puas baca buku masa sekolah dulu. Apa punya alasan. Itu belum lagi part dia belagak cakap dalam sejam dia boleh habis baca satu buku tebal, nyampah I, pegang buku pun I tak pernah tengok ada hati nak cakap besar. Bila I cakap sudah la…, mula la tersengih dengan muka tak malu. Sungguh cocky kan?

Lepas I capai a few, husband I suruh tambah lagi, I kata tak apa la. Sometime husband I akan recommend I a few books after dia baca narrative kat belakang. Sometime ada a few books yang I hesitate nak beli ke tak nak,I akan letak balik and I saw my husband, pandang I and akan ambik senyap-senyap and hide behind his back which he always did. And I will pretend that I don’t know what he’s doing (but I guess sometime he knows that I know). That is sort of our manja-manja “game”. Then he would ask me to hand over any book that I have chose and cepat-cepat nak pegi bayar. Then he told me to walk around while waiting for him to pay and choose more books. I akan tanya kenapa nak bayar or pegi dua tiga kali kat counter and he would say it’s ok. When we done with our book shopping, he would hand me the plastic containing the books and asked me to look inside. I would be “surprised” and would thank him profusely. There would be a twinkle in his eyes and a smile of excited, that he managed to do something special for me. This sort of thing, his way of showing and shower me with much attention, even if it is just a books, are the thing that makes me fall in love again and again with him… (melodramatic la pulak kan…). So anyway, since there’s a gift of RM50 of the coupon because we managed to get it all stamped up from buying the books, I pun teringat the Hotshots book that I saw when I first came in just now. Sungguh sesuai untuk dijadikan coffee table book but I think I’m going to put in my bookshelf je. So I grabbed it immediately.

Then we mingled a little bit and saw there’s a candy shop kat ground floor. Apalagi terus masuk tapi I tak ada la beli banyak-banyak, just a few aje sebab takut la kena diabetes beside Mummy ada and chances of me getting it is very high since I suka makan junk food manis-manis nih. Mintak di jauh Tuhan. Then next to the candy shop tu ada kedai popcorn jual macam gourmet style. I remember, this is the popcorn that was recommended by Oprah in one of her special segment show about things that she love and like to share. Kita orang tengok kat counter dah macam tak ada apa-apa. Bila tanya kat girl yang kerja kat situ, dia kata dah habis. Frust je. After a while, we went back.

Saturday

Ingat nak pegi FRIM Kepong since ada acara kebudayaan kat situ. I ingat nak ambik-ambik gambar and experience something new. Furthermore, lama dah nak ke situ but asyik tangguh je. Husband I kata, mesti hujan since this past week kejap-kejap hujan. And pikir balik, iye la kan and beside its quite far. Next time la pegi situ. Then husband I ajak pegi KLCC balik sebab dia nak belikan that gourmet popcorn and I decided to bring along my camera. Beside it is almost our lunch time.

Sampai situ terus cadang pegi makan dulu. We don’t know what we want to eat. Asyik benda yang sama aje, kalau tak Madam Kwan mesti Little Penang. So that Saturday we decided to try kat Restaurant Indonesia called Bumbu Desa that we always pass by but never stop. Nampak macam ramai orang aje and food display dari jauh nampak macam sedap je.

Masuk je, I dah tertarik with the interior yang sungguh Indon itu. I jalan-jalan tengok food display. I understand that, that is not for buffet but kalau kita ndak, we can either pointed out of which we want or order from the menu and they will heated it up for us. Kira separuh masak la yang display tu.

Sementara tunggu food sampai, I snap a few pics around and the waiter was kind enough to show me around and told me what is the right angle to snap. I bet lots of people datang and snap-snap gambar kat dalam so that is why he/they know which spot or patung-patung that is worth taking/snaping.

Then bila food sampai, both of us cepat-cepat makan as we are hungry. Food wise.. mmm.. it was totally different from ours. To me our Malaysian food is much better, delicious, rich and flavourable then theirs. I’m not bias but maybe I’m not use to their food. Rasa makanan dorang, ada masam, manis dan masin tapi cair and not much to desire. I don’t like it at all. Like I said, maybe I’m not to use to their taste. And I’m sure dorang pun kalau first time makan kat our restaurant kita pun tak suka agaknya. But we went to the Indonesia restaurant (not their branch) when my husband worked in Singapore before and I think it was much better.

So lepas makan, husband I tanya, lapar lagi ke. I told him I’m ok. We walked around and I snap a few pictures around. We went to check out the popcorn shop and well.. tutup la pulak. Husband I cakap mesti kena investigate. Pandai la dia buat assumptions. Then I tengok panjangnya queue kat tempat orang jual air just in front of it. I pun join in sekali sebab curious nak taste… I bought two drinks and it was so delicious.. apa tah nama kedai tu, Gong Cha if I’m not mistaken.

On the way back, I told my husband that I nak beli a lot of lock and lock plastic container to put all my spices sebab all this while, all my spices was not on the same container sizes and not in the right order, macam disarrayed aje. We went home to put our stuff/my camera as I don’t want to get the attention, kang orang ingat reporter mana nak buat liputan kat Careffour. We shop for our spices too. After a while, we went back.. husband I suruh I pegi spa, I told him I malas la. I nak mandi and etc. Sebenarnya I was so excited and can’t wait to revamp my spices look…

Oh on, Sunday which was yesterday. Both of us tak keluar and I masak rendang ayam and kuah lodeh. Husband I beli lemang and ketupat kat luar. Macam Hari Raya aje kan. So itu la kisah our weekend.

Saturday, November 12, 2011

Update


Hari tu I ingat nak masak makanan berbuka macam biasa but husband I called from the office and ajak makan Steak kat Tony Roma’s. Apparently husband I lama dah ajak makan steak but since lidah I yang agak “local” ini merasakan berbuka dengan nasi serta lauk atau mee adalah lebih mengenyangkan dan menyelerakan. Lagipun puas hati and lepas tu boleh relax tengok tv but since husband I lama dah hint for the last 2, 3 weeks, I feel that it is not fair for me ikut selera I although I yang berpuasa, kena la give and take. So I kata ok la.. Dia balik kerja terus both of us pegi situ.

Sampai kat Pavillion, I teringin nak buang air kecil, sebenarnya tak ada la nak sangat but since dah jadi habit so cari la toilet.. Husband I kata kat bawah, I kata la kenapa tak cakap, nie dah naik escalator. Jalan-jalan kat atas, I cakap jom turun bawah since I saw an escalator kat depan mata, husband I kata nevermind kat hujung tu ada toilet. Mula la I mengomel, I kata mana ada, dia insist kata ada.. sampai kat hujung nun di sana, hati dah berapi sebab dah la penat and puasa-puasa nie asyik nak naik angin semacam, especially bila nak dekat time berbuka… cubaan betul. Sampai kat hujung, tertulis kat depan pintu nak masuk ke toilet “Khas untuk VIP”. I apalagi melenting la.. I jeling husband I macam nak telan dia, dia sengih-sengih and try to say something, I kata shut up (dengan suara perlahan) and don’t say a word. Wah, kakak nie kalau marah tiba-tiba speaking London..kan.. hah ambik kau. Husband I sengih-sengih (he knows I don’t mean it) sebab tau dia salah, I terus jalan laju kat depan.. Masa turun kat escalator, dia nak cakap lagi, I kata shut up but this time I couldn’t stand it anymore and giggling sebab I dah tak tahan tengok wajah syurga I itu sibuk nak explain and terjengau-jengau cari tanda toilet, kejap-kejap dia cakap, itu dia sign toilet, I kata bukan, itu sign nak naik lift. Nampak I gelak, apalagi dia ketawa dengan sungguh exaggerate…nyampah I.

Turun bawah, cepat-cepat I masuk toilet sebab takut terlambat nak berbuka nanti. On the way nak basuh tangan, I perasan ada pompuan rambut colour orange, macam colour rambut Horatio (CSI Miami) pandang I masa I tengah basuh tangan and then masa I tengah peratikan diri kat cermin besar. Tiba-tiba dia kata, eh… kat I, I pandang muka dia, rupa-rupanya my cousin yang dah lama I tak jumpa. I was surprised and I asked her what is she doing here. Dia kata dia kerja kat atas and dia sebut nama boutique tu. And dia speaking dengan I with slang omputih yang semacam and when her R is pelat I rasa a bit pelik. But I ingat-ingat lupa when we were back home, her parents speak to her in English with a Chinese slang and a mix of iban, furthermore her father (my uncle by marriage) is a chinese. And I try to remember when was the last time I talked to her and I realised we only say hi and bye beside our age gap is 10 years. So you see, there’s not much to share about.


So I pun tanya how’s her family because I happened to meet her by chance about 10 years ago when she was on a holiday with her husband and children at Sg Wang. She sounds surprised and tanya I, didn’t my younger sister tell me, I cakap I tak bercakap dengan dia. Dia kata dia dah separated from her husband and the childrens is with her husband but will move with her soon and I don’t know whether her estranged husband join sekali, I didn’t ask in details. I’m not going to elaborate or tell you guys how he got married to her estranged husband or her personal life before she met him because it is none of my business. But I do want to tell you that her mother and her others sisters (my dad’s three sisters) were not happy when I was about to marry my husband because he is a malay and offcourse muslim and my conversion. Anyway, itu kisah lama and tak ada la dorang menentang habis-habisan cuma dorang cakap kat Mummy je not to me (only one of my other auntie did mentioned to me once). Bila Mummy cakap kat I, I smiled and said, Mummy dorang ada anak, we shall see.. tu aje comment I.

On the way out of the toilet, she met my husband who was waiting for me, I cakap kat husband I, look its (my cousin’s name), remember? We went to their house during Christmas and she played a Christmas’s song with her keyboard to us. My husband smiled and say hi to her. Oh.. she said, I tak berubah and masih macam dulu lagi and that I kurus..muehehe.. (suka la I..). Before we parted from each other, we exchanged phone number and I do know we wouldn’t be contacting each other any time soon as we are not close and I’m sure if we happen to talk, there wouldn’t be anything to talk about. I love her, I do she is my cousin although she was adopted when she was a few days old. But to me she’s my flesh and blood cousin.

So anyway, we ordered from the menu immediately when we got our sit at Tony Roma’s. I ordered short rib sebab masa tengok kat internet macam enticing aje. Husband I order ribs and steak. While waiting for our food to come, I cerita sikit-sikit to my husband pasal dia and that I don’t really know much about her life. Like I said, I tak campur and I’m interested to know about other people’s life. Bila food sampai, both of us makan sesuap dua and exchanged because I like his and he likes mine. Lepas makan, both of us passed by Sticky Candy and decided to make a stop and bought one bottled of mix sticky candy there. Then we went to the supermarket to do a little bit of marketing. On the way back, we bought a few sticks of chakoi and fresh soyabean.

Next day, Wo called me up to tell me that our auntie (my dad’s second cousin) from sabah(whom we tak kenal sebab kecik lagi masa tu but had been staying with us before), wants to meet up with us since she is in KL visiting her children. Wo said she couldn’t make it and I pun tak nak la jumpa kalau Wo tak dapat datang sama kan. I kan pemalu (eceh ceh…) and I’m sure I akan kaku and clumsy nanti. Kalau ada Wo at least I tak segan. I do want to meet her and I hope umur panjang I will definetly meet her someday. At first, I malas nak bagitau Wo about my meeting with our cousin but since she is my only link to any gossip or story back home, I told her about my meeting with the cousin. Wo pun story story pasal her latest news which came as a surprised to me. And Wo said Wo pernah terbaca about her status etc. kat facebook before she make it a private. Well.. what can I say, that is her life and the main thing is.. as long as she’s happy!

Life is funny sometime... and no, I don't hold any grudge on them...

Friday, November 11, 2011

MasterChef Malaysia La Kan....


I antara peminat setia masterchef Malaysia yang sedang keudaraan sekarang ini. I tak pernah miss dari episode pertama (except yang 5 mins) until now. Dari mula-mula bersiaran lagi I dah suka, although ramai yang kutuk-kutuk program nie. Pada I best apa, although tidak mencapai standard I or should I say masih di tahap tidak memuaskan when in comes to the challenge when they were supposed to cook something but still given a resepi yang diberi. Although (banyaknya guna perkataan although) sukatan tak diberi but still bahan-bahan diberi dalam resepi which is unfair when compared to the US punya version. I think as someone who has a passion in cooking, their taste palate should know better and automatically dah boleh tau whats is the ingredients in the dish/meal yang disediakan. Oh yeah, the kitchen was impressive to me and I love that, the jury are very particular about the kebersihan and how they prepared their food.

I already have a clear favourites, I support budak-budak muda such as Danial, Amir and Saiful. Being that young and still managed to produce a good quality of food is a talent and gifted to me. As for yang dah berusia tu, I guess they learn from experienced. I tidak menidakkan kebolehan yang dah berumur itu and I know the more experienced the better they can be and offcourse talent is playing a big role in it. But I still go for the younger generation. Imagine… 10 years from now, people like Danial or Amir will be more and excellent or should I say brilliant chef. I can’t wait to see them during that time, kalau I hidup lagi la. I just hope jangan la dorang ni jadi penagih dadah, putar alam or tukang kongkek atau kena kongkek dengan perempuan atau lelaki kan. But pada I yang membuatkan cerita nie menarik was because all of them came from a different background and also kerja. But yet the managed to cook some of the most amazing food around.

Ok part yang seterusnya, I nak kutuk pasal contestants pulak. Here’s the thing, this is a competition. Yang korang nangis-nangis bila orang tu kena eliminated, apahal? Nak nangis boleh but berpada la kan, especially si Emelda tu and also some of the contestant. Sorry Em, if you read this. I love you girl. Siap kena guna inhaler lagi adeihh. I know you feeling-feeling sebab they are your good and close friend but like I said, please don’t deviate yourself from the real reason why you masuk masterchef nie, it is because you want to win. That’s all.. fullstop! Korang patut suka kalau your competitor tu dah blah. Tak payah nak buat kisah sedih or classic black and white movie. I don’t know, maybe I’m the coldhearted kinda person or should I say heartless?? Err..sapa la yang selalu cari tissue paper bila tengok movie yang merana-rana (pointing at myself hehe…). But then again maybe the situation was so tense that they tend to be emotional?

Ok next, still nak kutuk contestant nie. First and foremost don’t try to be the saviour or the one that took the blame for other people or everybody. Tak payah nak gentlemen-gentlemen or kekonon honest nak tunjuk “hero”. Why do you want to put yourself in a chopping block or danger. The best thing is senyap aje unless jury tu call your name and told you about your mistake, otherwise senyap je la. Don’t call the unnecessary attention to yourself. Part nie memang buat I betul-betul menyampah. I sungguh-sungguh meluat tau. I don’t know why la korang macam tu, maybe typical Malaysian punya character/attitude ke or maybe I yang selfish ke... nevertherless..I stand by with my view and believe. Everyone for him or herself.

Ok next about the jury. Dalam tiga jury kat situ paling I suka sekali offcourse Papa Joe. He is my favourites. Reason? Because dia sangat cool, cara dia bercakap memang macam hero ala-ala smooth talker and grandfatherly. He is such a calm person. I wish he was my father or my grandpa or even my uncle. And the way he dress up, sungguh kemas dan berkarisma. Cara dia berkerja dan ketelitiannya itu, sungguh hebat. I memang respect Papa Joe. He is someone that I look up. Chef Zubir..hmm.. Chef Zubir, what can I say about Chef Zubir. He’s ok but I don’t like the way he talk or when explaining to the contestant. Telinga I sakit la, dia cakap dengan gaya or tone yang menekan and sometime, he makes them like they are from a special school, you get what I mean, cakap slow-slow macam guru besar? Macam cakap dengan murid-murid tadika pun yea jugak. Gaya classic pun ada jugak. Chef Riz..hmm.. I don’t know whose his fashion consultant. I just can’t believe that he or Astro Ria would let him get away with that style. I wish someone would tell him or what kind of a fashion statement did he try to make? And I wish I jadi dia punya fashion consultant and I’m pretty sure I know how to dress him up. But I suka cara penyampaian or cara dia bercakap. He is as cool and smart as Papa Joe. He knows what he’s talking about and knows his food well. He is one of my favourite too. But, ada but jugak… the recent event sungguh memalukan and I siap berdebat hebat dengan husband I pasal kes tu.

I feel like Chef Riz has let me down in a way. I bukan main lagi mempertahankan dia and I can’t believe that he’s actually go that far and sanggup lagi mempertahankan his cv’s and statement before that. I cakap kat husband I, he is not that stupid to lie over something serious like this, husband I cakap pulak well.. he is, because why would the people kat tempat dia berkerja kat NY denied his claim. I cakap maybe orang dengki kat dia and tengok la he even defend his claim. Husband I cakap, people do anything to lie to get what they want. I cakap we’ll see what his father has to say tomorrow (we argued two nights ago sampai tidur dekat pukul 2.00am berdebat pasal kes tu, dengan mata pejam-pejam atas katil, lampu dah tutup masa tu, nak tidurkan). I siap pointed my finger to my husband, I cakap lagi, whatever it is, I put myself in Chef Riz’s shoes and that he has the same thinking or principal like I do..and I believe him. And look where did it get me? Finally, dia mengaku and his dad pun tak support what he had done. Didn’t he know that once he’s a well known figure, people will try to dig (mostly the bad stuff) everything about him? Especially orang-orang yang dengki kat dia or someone close to him. That is why, it is best to come up clean rather than try to defend (at first) or that don’t lie or cheat if you know that you are going to be famous or that having someone famous in your family.

Balik kerja petang semalam, I read Chef Wan’s fb statement to my husband. He look at me, smile and said.. betul tak dia cakap. I kata yea yea.. sambil menjeling tajam kat dia. I was so disappointed at Chef Riz nie but I still support him and I don’t hate him at all in fact I felt sorry for him, mesti embarrassed besar and sure ada yang make fun of him. I hope he or anybody yang nak famous or tengah famous, terus terang aje kalau orang tanya about your past or benda-benda sensitive or what have you done before or don’t try to defend it, if it is a lie. He is just a human being, like you and me. We make/made mistake or make a wrong judgement everynow and then. We learned from it and hope we wouldn’t do the same mistake again. But if we do, we pick ourself up and Chef Riz, held your head high and don’t worry what other people think of you. If they want to say something nasty to or about you, let them be. That is their issue not you. My thought of you before and after the “incident” never change or waiver. As far as I’m concern and many more people out there, we still on your side all through the way. Let’s move on Chef Riz.

Lastly, on the food, tengok contestant nie masak, terus bersemangat I nak try resepi-resepi dorang and kejap-kejap telan air liur je. Tak lama lagi ada la I start nak hias-hias makanan bagai wakaka… Tapikan best la dorang masak, so creative and food presentation wise, menarik. I salute you guys. And I wish I jadi food taster/tester kat situ, kira represent the people la kan.. but this kakak tak boleh la makan makanan yang pedas and masam. Demand la pulak wakaka… Oh yeah, before I forget to mention, I suka la dorang nie semua cakap bahasa melayu tak kira cina ke india, macam sedap je. Sungguh menarik di dengar dan bahasa yang digunakan kadang-kadang ala-ala puitis. So anyway, good luck to all of you that are still in the show..ahak!

Thursday, November 10, 2011

Ke Muzium Negara


Last month, this pasangan season went to our National Museum. Since we haven’t had anything to eat from the morning, we decided to have our lunch in that place. At first, we thought we’re gonna have our lunch outside, hati sudah tak sedap sebab mesti panas and berpeluh but thanks God, there is an air condition section kat dalam. The food was not bad but quite pricey. Minuman pun mahal. I told my husband, mesti sebab the rent is expensive, husband I kata tak ada la sebab kerajaan punya, takan nak charge rent mahal.

So anyway, this is not the first time that I went to our National Museum. The first time was when I first came her with my then BF (now husband ler), when he wants to introduce me to his family. The second time was when I brought my sister and my cute darling niece Abby. After that, we didn’t go there for about 15 years, until now. Oh yeah, sebelum both of us ke situ, ada acara perdebatan la kan.. dia kata entry ticket is RM20.00. I kata mana ada, government tak charge mahal and it is for public. Dengan penuh confident beliau cuba mematahkan hujah I. I suruh dia call pihak muzium, call a few times but nobody seems to be working or keluar lunch. Next day tu, he went to buy the ticket, I went around and snap snap kat luar. When he came over, I tanya, berapa harga ticket.. dengan tersipu-sipu malu si comel itu cakap RM2.. you should see his face and the smile penuh belagak kat muka I.. ehehehe..


Masuk aje kat muzium nie, si pengomel dah complaint kata tempat kecik la, etc.. I cakap, they didn’t plan it when they first built it, maybe tanah/space limited and maybe they didn’t realised how important it was for the future generation, maybe, maybe ahh this is just my point of view. Pepandai la I bagi reason kan. Anyway, I love our museum or any museum in the world.. I suka pegi.. I don’t know why. Si pegomel I nie asyik tak puas hati dengan semua benda, sometime I wonder why is he so unhappy over something as remeh as this? He wouldn’t be enjoy anything if he kept on see things in a negative way kan? But dia tak pernah complaint pasal I or whatever I do. Complaint la I kalau berani.. kalau rasa ilmu ketahanan diri serta mental tu kuat wakaka…


Like I said, I love going to any museum and I was so happy beside I need to go back to my photography world that I’ve neglected for such a long time.. So sibuk la I snap gambar sana sini and si kekasih I itu pun sibuk ler nak snap gambar I. Hey, a photographer also needs her pictures to be taken in action.. hehe..

I was kind of worried that the pictures that I took wouldn’t come out well due to the lighting beside I didn’t play with it for quite sometime but when I uploaded it, I was surprised that it turned out to look well and in fact beyond my expectation. I’m not saying that I’m satisfied with my work, I’m not, but I felt relieved as I have no hope that it would look that good. Ok enough about me memuji diri sendiri ini ehek… So sampai kat section sang pengkhianat komunis, I cakap kat husband I dengan penuh berkobar-kobar betapa hinanya perangai dorang nie, husband I senyum-senyum je kat I. Well..apa nak buat semangat patriotic I sungguh membara di dalam jiwa raga ini although I was not born during the komunis era kan. It is good that the muzium and the government instill this thing to the new generation because I tengok kebanyakkan generasi muda sekarang nie tak ada atau kurang semangat nasionalisme nya. Wah, as usual mesti I emo kan, kalau bab-bab tentang negara I yang tercinta atau bahasa manjanya terchenta ini..


After that we went to another section of the building, pameran khas pasal kapal karam punya peninggalan. Ingatkan free, rupa-rupanya kena bayar RM3. As for pelancong luar, dorang kena bayar RM8. Ingatkan besar, masuk je.. alahai macam dewan sekolah tadika je… kecik tau. Dalam hati I cakap, tak apa la as long as isinya menarik. But it was kinda disappointed sebab asyik-asyik pinggan mangkuk yang pecah-pecah je banyak. Not much or many to see… I was not happy about it.. Husband I kata, with this kind of exhibition patutnya entrance free je siap muka masam muncung-muncung lagi. On the way out kat luar guest book siap la I tulis tak puas hati on the exhibition.. si pengomel kat sebelah itu pun bukan main suka lagi kalau part-part negative nie…

After a while we went back… sekian kisah sehari di Muzium Negara…

Note : Nanti kalau I dah update gambar-gambar kat flickr I akan bagitau..

Saturday, November 5, 2011

Update


There were a few things that had happened in my life these past few weeks. Tak ada la interesting mana but still there is a memory. Firstly, I continue balik with my fasting until now although puasa ganti dah lama habis. Itu je jalan I nak kurus selain untuk jaga kesihatan. Beside I tak payah la susah-susah nak masak tengahari, husband I pun tak balik lunch sebab dia nak balik kerja cepat and dia pun nak kuruskan badan, which I think will never happen sebab gendutan perutnya itu is ireversable haha. And other reason is offcourse I nak dapat pahala. Lagipun I tak ada bergossip or kutuk-kutuk orang. I kan sorang-sorang je kat rumah and I tak suka keluar berpelesaran tanpa tuju arah and without my husband. Facebook pun I tak masuk. So chances nak buat extra dosa tu is nil.

Last few weeks, I went out and did my snapping around. My first in such a long time. Nanti I update gambar and cerita sikit. I dah type halfway tapi tak habis lagi. I don’t know why sekarang nie masa makin lama makin tak cukup untuk I. Banyak benda I nak kena buat.. I mengemaskinikan/menyusun barangan dan peralatan dapur, cuci-cuci icebox, buang barangan yang dah outdated/expired. Sekarang tengah dalam process menyusun balik baju-baju dan baju yang tak pakai letak kat bilik lain. I’m so happy because project mengemas I berjalan dengan lancar. I buat sikit-sikit, day by day, tak nak rushing sebab I kan puasa.. alahai manjanya alasan kan hehe..

Masa hari cuti deepavali, Aida and family buat open house kat rumah sewa dorang. They sold their condo about a few months ago and move to that rented house sebab dorang dah beli rumah lain kat another area. The house that they bought will be ready by next year. Mula-mula ingat nak pakai baju kurung but husband I cakap pakai je jean and t-shirt. Sampai kat rumah dorang, alamak, I sorang je minah rock, orang lain semua pakai baju kurung.. membebel la kejap kat husband I, malu la kan.. Nasib baik anak buah husband I punya wife pun pakai jeans but as usual I’m the only one yang tak pakai tudung wakaka.. pinjam tudung Aida masa baca doa selamat. Don’t ask me when I akan pakai.. this kakak memang tak sedar sedar…

Oh on the 28th October, Aiza (adik Aida) gave birth to a healthy baby boy.. Bertambah lagi cucu saudara kita orang.. I’m so happy because baby and mother selamat.. Ingat lagi masa Aiza kecik-kecik, garang bukan main lagi makcik tu and as usual suka nyanyi. And sekarang dah ada anak sendiri.. macam tak percaya because she kinda grew up in front of my eyes. I’m sure she and her husband will be a good parents to their son just like her parents to her.

On Sunday, finally all of us (excluding Aiza and her husband) went to have our long awaited dim sum feast at Quality Hotel’s Chinese restaurant. We arrived early, 9.30am almost all of us dah ada kat situ. So acara belasah membelasah pun bermula. Kalau makan berdua tak best tapi kalau makan ramai-ramai suddenly berselera betul I. Banyak jugak yang I makan. It was a wonderful eating/outing with the family. Lepas makan, we decided to go to Jln TAR sebab I nak cari telekung yang tertangguh dari aritu lagi. I suruh husband I stop kat tepi and I cepat-cepat pegi beli.

Oh yeah, I didn’t realise that my blog nie dah berusia dua tahun on the 27th October aritu. Happy birthday to my blog and by far this is the longest and yang paling lama bertahan dalam sejarah blogging I. I hope it will last for as long it can go…

Last but not least, Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha…