Posts

Showing posts from 2011

Wo and Me Episode 28

Image
(Again Wo duduk sebelah Daddy and I sebelah Mummy.  Tension-tension.  Tengok la kita orang asyik pakai baju yang sama aje.  Mummy and Daddy, bukan main lagi melaram.  Sampai hati wakaka...)
One night before Christmas, lampu clip clip yang Daddy gantung two nights ago kat tingkap, di nyalakan. Both of us were so excited. And petang tu both of us dah jemput kawan-kawan sepermainan sebelah menyebelah untuk datang ke rumah and sibuk la kita orang bagitau kalau datang dapat goodie bag, hebat la konon goodie bag tu kan..hehe.. Mummy susun goodie bag dalam bakul and siap pesan kita orang, one person, one goodie bag and one topi kertas yang berbentuk kon itu and it is only for kids. Sesambil tu, kita orang tengok tv that shown Christmas movie, black and white. I lupa cerita apa. Mummy sibuk di dapur prepare sikit-sikit apa-apa untuk di masak pagi-pagi esok. Selesai part tu, Mummy start keluarkan pinggan mangkuk and susun balang-balang biscuit. Mummy tak isi or simpan biscuit dalam bal…

Wo and Me Episode 27

Image
(Gambar nie di snap, rasanya di pagi Christmas, tengok la rambut I, Mummy siap blow dry lagi hehe...Masa nie I tengah sakit hati sebab I nak bergambar sebelah Daddy tapi Wo dah chop dulu, sebelum gambar nie di snap oleh tripod, Wo sempat lagi, dengan action cakap, yay..Wo bergambar sebelah Daddy, geram I masa nih hehe... Daddy senyum-senyum bangga sebab anak dara dia berebut nak duduk sebelah dia. Mummy pulak menjeling kat kita orang. Oh, Christmas tree (pucuk pokok Ru kebanggaan keluarga wakaka...)
Hello, ingat lagi akan kisah Wo and Me, well.. I'm back with this special story....

Ah! Christmas datang lagi. I have lots of fond memories about my Christmas experienced and I really would like to share some of it with all of you. It is not that I admire Christmas since now that I’m not a Christian anymore but that is who I am, part of my history. I guess some story are worth to be told and the story that I’m about to tell you is one of the most memorable ever in all my Christmas…

Reality Show (that I watch) – End of Season

The X-Factor UK/US
I was so happy because my ayam tambatan, Little Mix won The X-Factor UK 2011 Season 8. It was the first time that a group become a winner and on top of that a girl group. The moment they announced the winner, kakak nie pun menjerit kegirangan hehe… I started following these series from season 6 and 7. Had I know that it had been shown from 2004 (first X-Factor UK), I would have watched it. I know some might say I’m too old for these kind of reality show whose follower are usually are a kid or teens. But hey, age and for the love of music/song has no boundaries regardless how old you are. Let just say darah seni di dalam diri ini sentiasa membara and there is no sign of stopping anytime soon kui kui kui. Itu belum lagi I nak review pasal SYTYCD or DWTS hehe.. Nevertheless, I’m happy with the result. So, it’s the end of season 8. Oh I can’t wait for 2012, next season.

About The X-Factor US, which is currently ongoing right now, semi final, I was so sad and cried when la…

Andaiku Pergi Dulu

A few days back, we went out to have our dinner/my berbuka puasa. I tak masak hari tu because we need to buy something beside tak buat marketing lagi. Masa masuk kat cosy house, I tengok ada sorang pompuan and budak pompuan montel cute sitting next to our table. From the moment I sit on my chair until the food arrived, the lady and I presume her daughter or adik ke, kept on starring at me. I don’t know whether I should smile or not, you tau aje la kat KL nie lain sikit tak macam kat bandar-bandar kecik lain. You senyum kat orang tu tak semestinya orang tu senyum balik. I stared blankly back at her although I saw a hint of smile on her eyes. I don’t know how to react to that. I told my husband and asked him to look, maybe to sedara I ke or anybody that I know but I totally forgotten about it. Oh my memory is very poor, don’t forget that. Husband I pun notice both of them asyik-asyik pandang I aje. I nak berborak or makan pun rasa uncomfortable. Any food yang sampai kat meja or how I ea…

Meeting Vagg, Gab and Afi

Last Friday Vagg, Gab and Afi datang sini sebab Vagg ada urusan. They stayed at Eastin Hotel PJ. A few weeks before that, Vagg had informed me and both of us arranged the best time for us to meet up. Before meeting them that Friday, we ate a little bit (alas perut) since the meeting was after Friday prayer. So after solat Jumaat husband I ambik I kat rumah and off we go to the hotel, kes memonteng la nie hehe. We were lucky because tak jam and around ½ hours dah sampai kat area tu but not before husband I missed the lencongan for 2 times.

Sampai kat bawah hotel, I smsed Vagg and she told me to wait for a while since Afi just finished doing his “business” hehe... Bila ternampak aje dorang kat bawah, we quickly hugged each other. Afi sudah besar and sungguh cute sekali. Dagu runcing macam ibu dia. Kulit putih melepak and licin. I rasa macam nak geget aje pipi dia. Tapi takut ibu dia pulak mengigit pipi I yang telah mengendur ini huhu..

We went to One Utama to have our late lunch. As usua…

Masakan Orang Berpuasa Bukan Dibulan Puasa

Image
(Mee goreng dengan taugeh, selalunya I guna sayur)I kan sekarang nie tengah puasa, bukan puasa ganti atau puasa sunat. I just nak puasa sebab firstly, I nak mengawal segala perlakuan dan offcourse nak pahala. Secondly, sebab I nak kurus and also nak jaga kesihatan sebab walaupun badan I tak berisi masa I check up long time ago kat clinic, doctor cakap I punya cholesterol is very high. So that is the reason why I puasa. Lagipun I rasa sungguh gembira bila I dapat memakai jeans or baju size S. And also I rasa sungguh confident and no more low self esteem.
(Lontong - yang nie bukan lauk berbuka tapi yang I masak last weekend)So talking about makanan berbuka, hari-hari I masak but each time I makan, I rasa lauk sangatla masinnya although husband I kata, tak masin or sedap je or cukup rasa. I don’t know why, maybe my tastebud berubah due tu puasa. But I make sure, I mesti makan kurma for berbuka and also sirap yang husband I buat. Sebab dia buat sedap and I selalu cakap, besar pahala buatka…

Kisah Cinta Dengan Perfume La Kan...

Image
(Gambar sebelah are some of the perfume yang I tak buang-buang lagi botol perfume yang I dah habis guna, on which I akan buang sebab menyemak aje. Some, I gave away, some, I tak sempat guna or I dont like the smell and dah rosak. So I gunakan untuk sembur bilik mandi).

I have been wanting to write and share about my love story with perfume for a very long time. In fact I wanted to share it in my previous blog. But I never got the chance to do so until now and I don’t know why.
Anyway, for as long as I can remember, my first encounter with a perfume was when we lived in Singapore. I ingat lagi Wo and me akan curi-curi guna perfume brand Topaz Mummy when Mummy went out to do her marketing. Wo akan sembur sikit-sikit but not me, I akan sembur kat kiri kanan tengkuk I automatically. Bila Mummy balik dari marketing, tau aje dia kita orang dah guna. Dia tak marah tapi dia tanya (actually guessing accuse la tu), “hah.. guna pefume Mummy eh….?” I cakap, “spray sikit aje, eh macam mana Mumm…

Bola, MCM dan XFactor

Petang semalam husband I balik cepat so we decided to watch episode Vampire Diaries yang tertinggal kat tor… Tengah syok-syok tengok tiba-tiba I terbau something yang menyelinap kat hidung I. I pandang dia, dia tengok I dengan penuh tanda tanya, I pegi kat dia, I cium-cium, rasa macam ada bau tapi lepas tu hilang lenyap. A few minutes later, I tercium lagi bau and this time memang betul dari arah dia. I pandang dia balik, dia tanya, kenapa? I cakap, eh, you hidup lagi eh? Ingat dah gone sebab you dah start berbau ahahaha.. Husband I bangun and dengan tesipu-sipu dia cakap dia mungkin terkentut tanpa sedar, yick.. apa la husband I kan… Then kita orang tengok jam, eh bola dah nak start, apa lagi cepat-cepat tukar remote.

I was so happy that Malaysia (Harimau Muda) won against Indonesia last night. Actually, I tak ada la tengok sangat sebab kalau I tengok mesti I stress and tak dapat bernafas. I sangat patrotic and I’m glad that sekarang nie kita dah tak macam dulu lagi..dulu boleh la den…

Popcorn dan Periuk Belanga

Image
Oh hey, dua hari lepas husband I berjaya membelikan popcorn ala ala gourmet yang kononnya menjadi igauan I itu. Dia beli perasa butter, caramel and the other two yang mix tu dia tak ingat. He also bought me air Gong Cha ke apa tah nama tak ingat. Well.. to me popcorn nie tak ada la sedap mana. Yang butter tu rasa dah lemau and liat-liat. Yang caramel tu ok la masih keras same goes yang campur-campur tu. It is not what I expect, ingatkan sedap giler but biasa je. I don’t think so I will berkeinginan anytime soon.


And also, husband I bawak balik a few tefal pans which was a big surprised to me. I nak gelak pun ada jugak tengok sizes of the pans, ada satu tu sama aja size except for the label, satu label merah and satu label biru tapi brand yang sama. Sebelum tu both of us dah plan nak beli sama-sama. Nak tukar periuk belanga yang lama to a new one sebab nampak dah uzur sangat. I can’t remember when was the last time we bought the old periuk periuk belanga itu.

Husband I tanya a few times …

Weekend Update

Image
Friday
Last weekend, Friday and Saturday both of us berturut-turut ke KLCC.. Friday evening to sebab husband I ajak berbuka kat Madam Kwan. Dia kesian tengok I asyik masak hari-hari. Lagipun dia nak belikan I buku sebab due date of getting discount kalau semua dah kena stamp dekat kad Kinokuniya was by the end of this November. Kita orang selalu lupa nak guna kad kinokuniya yang lepas-lepas. We came just in time for my berbuka but bila waitress tu hantar air, I terus minum sebab lupa yang I puasa. Tiba-tiba I teringat, eh dah masuk time ke. I tengok jam macam 5 minit lagi nak berbuka but my husband assured me that dah masuk, I was hesitate and rasa macam tak sure aje. But its ok la.. God knows that I tak sengaja. Both of us order Nasi Bojari, as I don’t know what else to order. Menu sama aje, tak berubah dari dulu sampai sekarang. How I wish they added more menu so that we will have other selection. I makan tak habis pun. Oh I order wonton soup and itupun tak habis.

Lepas makan terus I …

Update

Image
Hari tu I ingat nak masak makanan berbuka macam biasa but husband I called from the office and ajak makan Steak kat Tony Roma’s. Apparently husband I lama dah ajak makan steak but since lidah I yang agak “local” ini merasakan berbuka dengan nasi serta lauk atau mee adalah lebih mengenyangkan dan menyelerakan. Lagipun puas hati and lepas tu boleh relax tengok tv but since husband I lama dah hint for the last 2, 3 weeks, I feel that it is not fair for me ikut selera I although I yang berpuasa, kena la give and take. So I kata ok la.. Dia balik kerja terus both of us pegi situ.

Sampai kat Pavillion, I teringin nak buang air kecil, sebenarnya tak ada la nak sangat but since dah jadi habit so cari la toilet.. Husband I kata kat bawah, I kata la kenapa tak cakap, nie dah naik escalator. Jalan-jalan kat atas, I cakap jom turun bawah since I saw an escalator kat depan mata, husband I kata nevermind kat hujung tu ada toilet. Mula la I mengomel, I kata mana ada, dia insist kata ada.. sampai kat …

MasterChef Malaysia La Kan....

Image
I antara peminat setia masterchef Malaysia yang sedang keudaraan sekarang ini. I tak pernah miss dari episode pertama (except yang 5 mins) until now. Dari mula-mula bersiaran lagi I dah suka, although ramai yang kutuk-kutuk program nie. Pada I best apa, although tidak mencapai standard I or should I say masih di tahap tidak memuaskan when in comes to the challenge when they were supposed to cook something but still given a resepi yang diberi. Although (banyaknya guna perkataan although) sukatan tak diberi but still bahan-bahan diberi dalam resepi which is unfair when compared to the US punya version. I think as someone who has a passion in cooking, their taste palate should know better and automatically dah boleh tau whats is the ingredients in the dish/meal yang disediakan. Oh yeah, the kitchen was impressive to me and I love that, the jury are very particular about the kebersihan and how they prepared their food.

I already have a clear favourites, I support budak-budak muda such as D…

Ke Muzium Negara

Image
Last month, this pasangan season went to our National Museum. Since we haven’t had anything to eat from the morning, we decided to have our lunch in that place. At first, we thought we’re gonna have our lunch outside, hati sudah tak sedap sebab mesti panas and berpeluh but thanks God, there is an air condition section kat dalam. The food was not bad but quite pricey. Minuman pun mahal. I told my husband, mesti sebab the rent is expensive, husband I kata tak ada la sebab kerajaan punya, takan nak charge rent mahal.

So anyway, this is not the first time that I went to our National Museum. The first time was when I first came her with my then BF (now husband ler), when he wants to introduce me to his family. The second time was when I brought my sister and my cute darling niece Abby. After that, we didn’t go there for about 15 years, until now. Oh yeah, sebelum both of us ke situ, ada acara perdebatan la kan.. dia kata entry ticket is RM20.00. I kata mana ada, government tak charge mahal …

Update

Image
There were a few things that had happened in my life these past few weeks. Tak ada la interesting mana but still there is a memory. Firstly, I continue balik with my fasting until now although puasa ganti dah lama habis. Itu je jalan I nak kurus selain untuk jaga kesihatan. Beside I tak payah la susah-susah nak masak tengahari, husband I pun tak balik lunch sebab dia nak balik kerja cepat and dia pun nak kuruskan badan, which I think will never happen sebab gendutan perutnya itu is ireversable haha. And other reason is offcourse I nak dapat pahala. Lagipun I tak ada bergossip or kutuk-kutuk orang. I kan sorang-sorang je kat rumah and I tak suka keluar berpelesaran tanpa tuju arah and without my husband. Facebook pun I tak masuk. So chances nak buat extra dosa tu is nil.

Last few weeks, I went out and did my snapping around. My first in such a long time. Nanti I update gambar and cerita sikit. I dah type halfway tapi tak habis lagi. I don’t know why sekarang nie masa makin lama makin ta…

Penggaru Itu....

Image
For as long as I can remember, belakang husband I sentiasa gatal. Nak kata dia bersandar kat benda- benda miang tak pernah pun I nampak. Nak kata nyamuk gigit pun tak ada jugak. Apa yang pasti dia asyik mengaru-garu belakangnya tanpa sebab. Dia selalu suruh I check kalau ada merah ke bengkak tapi bila I tengok tak ada apa-apa pun. Kadang-kadang dia cari bucu dinding yang strategic bagi mengasah belakangnya itu. Bila dia dah mula menunjalkan belakang dia, kening sebelah akan terangkat macam kening Mr Bean je.

I tak tau bila beliau mula menggunakan atau membeli penggaru belakang. I tak ingat bila tapi satu hari tu tiba-tiba I tengok dia bawak balik penggaru kayu yang dia beli entah dimana. Or was it, dia beli masa sama-sama dengan I?, I kurang pasti. Tapi yang I pasti, sejak dari haritu kemana-mana beliau pegi dalam rumah mesti ada penggaru kayu tu bersamanya. I mula-mula tengok macam kelakar aje, macam orang tua (err..bukan dia or both of us dah tua ke? Wakaka..) or macam taukey cina ka…