Thursday, October 13, 2011

Penggaru Itu....


For as long as I can remember, belakang husband I sentiasa gatal. Nak kata dia bersandar kat benda- benda miang tak pernah pun I nampak. Nak kata nyamuk gigit pun tak ada jugak. Apa yang pasti dia asyik mengaru-garu belakangnya tanpa sebab. Dia selalu suruh I check kalau ada merah ke bengkak tapi bila I tengok tak ada apa-apa pun. Kadang-kadang dia cari bucu dinding yang strategic bagi mengasah belakangnya itu. Bila dia dah mula menunjalkan belakang dia, kening sebelah akan terangkat macam kening Mr Bean je.

I tak tau bila beliau mula menggunakan atau membeli penggaru belakang. I tak ingat bila tapi satu hari tu tiba-tiba I tengok dia bawak balik penggaru kayu yang dia beli entah dimana. Or was it, dia beli masa sama-sama dengan I?, I kurang pasti. Tapi yang I pasti, sejak dari haritu kemana-mana beliau pegi dalam rumah mesti ada penggaru kayu tu bersamanya. I mula-mula tengok macam kelakar aje, macam orang tua (err..bukan dia or both of us dah tua ke? Wakaka..) or macam taukey cina kat kedai kopi aje. One day tu dia complaint, dia kata penggaru kayu nie tak sedap la, keras la, sakitkan belakang dia la.. Dia kata dia nak cari yang baru.

A few weeks later, dia balik bersama dengan penggaru plastic. Dengan penuh bangga, masa dia baru balik dari kerja, depan-dpan pintu lagi dia dah angkat and tunjukkan kat I. Punyalah excited nak bagitau I berita gembira beliau. I senyum aje tengok perangai dia. Bak chewing gum yang dah kehabisan manisnya, begitula juga husband I meninggalkan penggaru kayu yang sebelum ini telah berbakti kepada beliau. Kasih sudah beralih arah ke penggaru plastic. Maka penggaru plastic itu menjadi teman baru beliau. Kemana- mana dia pegi pengaru plastic tu mesti ada. Kadang-kadang dia selitkan kat dalam short dia, lepas tu dia saje jalan sebelah I atau pusing-pusing ataupun mengelilingi I, so that I notice. Tapi I buat tak tau je sambil menjeling ke atas or buat-buat busy. Dia senyum-senyum kat I sebab dia tau yang I tau tapi I buat saje je kan hehe. Bila dia tengok I still buat tak tau, dia akan pura-pura tanya, nampak tak penggaru belakang dia, I buat pandang ke lain lepas tu dia buat-buat tekejut and cakap “Eh, kat sini rupanya” sambil menarik perlahan-lahan dari short berpinggang getahnya itu, lepas tu dia buat-buat nak garu kat tangan I, benci I tawww hahaa.., dia cuma stop kalau I menjerit. Kalau tak dia akan continue doing it.. geram I… Dan permanent place for that penggaru plastic is on our coffee table. Selain dari digunakkan untuk mengaru belakang, penggaru plastic itu digunakkan untuk mengaru kaki, ke or mana-mana part kat badan dia. Kadang-kadang dia buat-buat garu ketiak and try nak garu badan I, acah-acah la konon, I cepat-cepat lari, yuckss.. nak muntah I.. Lepas tu bila tengok I lari, bukan main suka lagi dia. I kata buat la macam tu kalau berani, you pegi kerja I bakar or baling keluar. Dia kata dia boleh beli baru, beli la I kata, I akan buang lagi or I bagi kat beruk kalau kawan-kawan beruk dia make a surprise visit to us again… wakaka…

One day tu, beliau mencari-cari sesuatu and tanya I mana penggaru plastic dia. I kata, mana I tau, memang I tak tau pun. Nak dekat dengan benda tu pun I geli. Then dia accused I sembunyikan. I kata, ingat I tak ada kerja lain ke kat rumah? (memang I tak ada kerja pun kat rumah wakaka..) Ada wajah muram di wajah beliau bagai merindui sesuatu. Malam tu bila tengok tv, I perasan dia rasa macam kurang selesa, kejap-kejap pandang I sebab dia masih suspect I lagi. Then I tengok, dia cari pengaru kayu yang lama and start garu belakang dia, itu pun kejap aje sebab dia cakap, tak best la.. ini la itu la and then dia stop guna. Sejak dari hari itu I tengok dia tak garu lagi belakang dia, tapi kadang-kadang dia akan membengkokkan ibu jari dia and mengaru dengan sungguh uniknya hahaha.. I kata padan muka, itu la niat jahat kat I.. selalu usik I and ugut guna pengaru tu… Dia kata kalau dia jumpa dia nak garu kat seluruh badan I. I kata you tak akan jumpa selagi niat you buruk sebab I bini paling baik dalam dunia hahaha… (uweek..) Husband I kata memang la sebab I kan bidadari dia, alahai perasannya dia….

So one day tu, tengah I berkemas-kemas kat ruang tamu, I terjumpa penggaru plastic idaman kelabu dia. I sengih sorang-sorang, especially bila I teringat akan mulut cute dia yang mengomel complaint pasal kehilangan penggaru plastic itu. Then I letakkan betul-betul depan tv so that bila dia switch on remote dia akan nampak. Malam tu seperti biasa dia landing kat favourite spot dia dengan sebelah kaki kat atas and sebelah kat bawah hahaha.. dia on tv macam biasa.. tapi I tengok dia macam tak perasan aje. I tanya tak perasan ke? Dia pandang keliling rumah, dia cakap “wah! kemasnya..” I kata “bukan tu la.. tengok betul-betul”. Kepala dia pusing kiri kanan and still confused. I kata “tengok la kat tv tu”.. dia pandang and still tak perasan lagi.. I kata” tengok la betul-betul…” Tiba-tiba dia tersenyum lebar and sibuk la tanya, mana I jumpa and terus dia mencapai penggaru plastic itu dan start garu belakang dia. Padahal masa penggaru tu tak ada, tak pulak dia garu belakang dia dengan penggaru kayu tu hari-hari, cuma sekali aje. Tak lama kemudian I tengok dia tertidur dengan penggaru plastic itu yang diletakkan didadanya… Nyampah I tau.. macam pasangan kekasih pulak….

Wednesday, October 12, 2011

Kisah Sabtu Lepas

(Tiga selipar kat atas tu husband I beli, yang dua bawah tu I beli)

Last Saturday both of us pegi ke Ampang Point sebab nak test mata I yang berzaman tak check. Lepas makan kat Octopus terus ke kedai Optical.. Ingatkan nak beli spec baru untuk pakai malam-malam lepas bukak contact lense but fikir balik..nanti la dulu sebab I dah ada dua spec and style yang salesgirl to bagi, sama je macam kat rumah and I need to betulkan yang rim colour black tu. The other one style spec biasa aje. Oh masa opthemtrist to checked I was so glad sebab mata I tak naik and in fact turun lagi… cuma silau aje yang bertambah… other than that everything is perfect. Then order contact lense baru untuk pakai selama 6 bulan macam biasa. But this time, order/beli yang latest and pricey but salesgirl to convinced, it’s the best and comfortable.. tak dry, latest and tak pernah dengar customer complaint etc.

Lepas abis dengan kedai Optical, we went to kedai buku. Its like a habit that I have to masuk kedai buku and mesti ada je yang I grab, walau pen nan sebatang sekalipun. I bought a key chain on my birthday’s date and glow in the dark hehe.. and I grab one recipe book.. nampak macam interesting aje. I can’t wait to try although it is still wrapping in a plastic kat rumah. Then we went to look for my slippers @ selipar jepun yang bertumit tinggi jenis platform. I told my husband I nak beli sendiri, kira macam I punya birthday gift untuk diri sendiri. I beli dua and terus pakai kat situ sebab yang tengah pakai masa tu dah terputus tali. Lepas tu both of us keluar dari that kedai kasut jukebox and we saw ada banyak varities of slippers nie kat kiosk exactly berdepan dengan kedai kasut jukebox. I kata kat husband I, jom pegi kat situ sebab I nak beli lagi. Husband I insist nak belikan I. I pilih dua and dia pilih one very nice for me and dia kata please biar dia bayar. Husband I kan, tak suka kalau I nak beli or bayar sendiri. I tanya kenapa, dia kata that is his job to pay for everything.. kira macam tak macho kalau I bayar kot. I selalu kata, but it is from the money that you gave me.. He said it doesn’t matter and told me to just keep the money he gave me.

Lepas beli selipar, we went down to beli kerepek-kerepek and after that husband I hantar barang ke kereta because both of us nak ke Giant beli barangan dapur sikit. Bila husband I beratur kat counter I took the opportunity to stand outside. I was playing with my rings while waiting for him queing to pay and tiba-tiba I perasan the ring on my right hand was gone. I was so sad and mengadu kat dia. Dia suruh I tanya tempat-tempat yang both of us pegi tadi. I pun pegi balik kat kedai optical tanya salesgirls kat situ, habis dia bongkar kat tong sampah tapi still tak jumpa, pegi toilet and check kat sinki, ke tempat I beli selipar kat kedai kasut jukebox and kiosk tanya salesgirls kat situ, dorang kata tak ada. I was so down. Husband I try tenangkan I and masuk dalam kereta dia suruh check dalam plastic, I kata buat apa memang gerenti terbuang sebab masa I bukak spec and pakai contact lense kat kedai Optical I cuci dengan sabun, sure jatuh ke dalam sinki.. and also masa I pegi toilet I basuh tangan dengan sabun mesti slipped through kat situ jugak and I remember lepas basuh I goyang-goyang tangan I sebab nak keringkan jari jemari I.

Hati I memang sedih masa dalam kereta, air mata pun bergenang kat kelopak mata, well actually tak ada la sedih sangat sebab I kena terima hakikat, kalau dah fated that it is gone, it is gone, walau macam mana sedih I sekalipun kan… Tapi I senyap je dalam kereta sebab that is one of my fav’s ring and banyak kenangan… My husband specifically choose that diamond design and cincin and then Habib’s salesperson letakkan/clamped kat cincin tu. Bila dia tengok I senyap and muka pun ala-ala pilu macam Fauziah Ghous kat Tahajud Cinta. Sedaya upaya dia pujuk I, sambil mengenggam tangan I, dia cakap, cincin hilang, tak apa boleh beli baru asal jangan you yang hilang… wah.. cair abis hati I masa tu hehe.., sambil memandang ke arah beliau I memberikan senyuman hambar walau hati I gundah gulana.

Then husband I pujuk suruh I pegi cuci and steam rambut. I pun terpikir jugak nak buat sebab lama dah pegi salon. I cakap how about I pegi spa sebab I tak ada mood nak borak dengan pekerja salon. Husband I kata, that is even better to go to the spa. Sampai kat bali spa, I tanya ramai orang ke or ada therapist ke sebab I tak buat appointment, in fact I tak pernah buat appointment each time I pegi situ.. sebab it is always spur of the moment kinda thing. Masuk dalam tu, I ingat nak senyap aje tapi tak lama lepas tu I pun bagitau apa terjadi kat I, tak sampai 5 minute, husband I called kata dia dah jumpa kat dalam plastic kerepek. I hairan macam mana boleh termasuk kat situ sebab husband I yang bawak.. entahlah.. Then husband I kata, nie hah cincin dia.. Dalam hati I nak tergelak, mana la I boleh nampak kat hp unless dia guna whatever it is. Then sibuk la dia kata, dia suruh I check kat plastic I tak nak… bla bla.. I kata yela yela, I kata kat dia I nak off hp so that dia tak kacau I lagi hehehe.. Husband I gelakkan I dengan penuh nada ketamilannya.

Masa husband I angkat I, dia cakap lagi.. hahh.. ada kat dalam plastic dia jumpa and dia check thoroughly.. bla bla.. I know he wants to be appreciated hehe.. I kata yela yela sambil memusingkan anak mata I ke atas, husband I picit pipi I hahaha.. On the way nak balik I sangat lapar then we went to Setiawangsa to buy the Nasi Ayam Kukus.. Lepas mandi and solat maghrib terus makan. Oh.. sedapnya… especially cili cicah dia…

Itulah kisah both of us on the weekend/last Saturday... kalau dalam seminggu tak ada drama dalam hidup I, macam tak sah je kan?

Tuesday, October 11, 2011

Kisah September and Latest Update

There are a lot of things happened during the September month. Firstly, offcourse Hari Raya yang lepas, barangan kat rumah tak berganti pun. Kain langsir yang bergantung last year langsung I tak basuh.. tak kuasa, selalunya 4, 5 tahun baru I bawak turun cuci. Itu pun I ada dua je.. kalau satu basuh, pakai yang satu. As for kuih raya, I beli je kat Giant and JJ.

So first day raya tu selalunya pagi-pagi lagi husband I dah bagi angpau tapi this year dia tukar concept, bagi I hadiah rantai emas, siap dengan pendant love celoreng emas putih lagi hehe.. Dia cakap hadiah serentak dengan our annivesary sebab fall on the same day of Hari Raya. Sungguh romantic pagi raya kami berdua. Tapikan I hairan kenapa orang menangis-nangis mintak maaf kat laki ke or anak-anak minta maaf sambil peluk-peluk syahdu. Sebabkan I tak ada feeling pun bila I mintak maaf and cium tangan husband I dan sesambil tu cium-cium pipi mungil dia sekali. In fact I boleh cakap, “hah… sorry kalau I banyak buat silap tapi, you la selalu buat I marah..” Apa punya bini. Lepas tu, both of us pegi rumah in law, makan-makan, ambik gambar beramai-ramai and balik rumah. Balik je terus tukar baju pakai jeans and t-shirt sebab nak pegi Giant, nak beli bahan-bahan untuk esok sebab anak-anak buah nak datang esok. Selalunya on the first day of raya itself dorang akan datang but memandangkan ramai yang balik rumah in law on the first day so they decided to come tomorrow.



(Ayam Golek, siap dengan pisau tercacak lagi and mee goreng)
Masa pegi kat Giant, wah..meriahnya orang-orang kat situ dengan baju sedondon siap bersampin lagi. I dengan husband sempoi abis.. Orang selalu cakap, raya kat KL tak meriah la, tak best la. I tak rasa pun maybe sebab I tak pernah merasai suasana macam mana kan furthermore I’m not too keen to berkunjung mengunjung nie, nanti takde benda lain yang dorang akan tanya, anak berapa orang, dah check doctor.. bla bla and all that shit! Daripada dada I berapi baik la I tak payah jumpa-jumpa orang. Bukan tu je, kalau jumpa dengan sesiapa orang yang baru berkenalan dengan I, itu la yang di tanya. Part paling “best” bila dorang tanya, tua nanti siapa nak jaga? Dalam hati I, terus I menyumpah sambil berdoa “mintak-mintak anak kau baling kau kat longkang atau lombong bila kau dah ganyut nanti”. So sesiapa yang rasa nak cakap ayat kat atas tu kat orang-orang yang bernasib baik macam I, silakan la… Wah, emosi la pulak. Tak abis-abis issue yang sama I omelkan hehehe…
Anyway, second day raya tu pagi-pagi sibuk la both of us, masak memasak. I masak ayam golek, mee goreng, nasi tomato and buat sirap bandung. Selain daripada tu, rendang and lemang beli je. Husband I beli KFC sebab memang acara wajib tiap-tiap tahun or kalau berbuka dengan dorang mesti request KFC, kira husband I nie mascot barrel/bucket KFC hehe.. We had such a great time and sibuk la berborak-borak. I kan kadang-kadang risau kalau borak dengan dorang sebab telinga I bukannya clear sangat. Tak tau kenapa la, nak kata pekak, kalau orang berbisik dari jauh boleh pulak dengar tapi kalau borak dekat-dekat tiba-tiba kepala I jadi blank and telinga I langsung tak dapat tangkap percakapan dorang.. memang dari kecik lagi dah macam nie. Bukan tu aje, lain yang orang cakap telinga I filter benda lain.
Selain daripada tu, I dah ganti puasa masa I uzur bulan puasa sebanyak sepuluh hari although kalau nak di kira lapan hari aje. I suka lebihkan. Lepas abis puasa ganti, I puasa enam pulak. So I puasa 16 hari la kan. Then I period and offcourse tak puasa, lepas period I membelasah macam biasa and berat badan I menunjukkan tanda-tanda peningkatan. Habis period, I relax kejap and I start puasa balik last week for five days. Hari Sabtu and Ahad I tak puasa. And masuk hari nie, hari kedua I puasa lagi sekali untuk minggu nie and sama macam last week, weekend is my off day from puasa. I’m going to make this as my routine. Husband I pun tak balik tengahari, dia pun cakap nak kurangkan berat badan dia. Bila dia cakap macam tu I senyum-senyum je sebab ituler azam dia berabad yang lalu.
(Buffet at Mid Valley Karaoke)

Next story pulak, a few days after raya, anak-anak buah called ajak berkaraoke ke The Garden at Mid-Valley. Mula-mula both of us malas nak pegi because it was malam Jumaat and who wouldnt want to miss Tahajud Cinta. But luckily ianya tak ditayangkan that week because it is still a week of raya and furthermore I puasa ganti. So penyanyi-penyanyi bertaraf international ini pun dengan penuh confident menaiki satu kereta untuk kesana. Buffet was provided and the food…oh…makanan sungguh class, sangat delicious and berbagai-bagai jenis Rambang mata I, semua I nak makan. Sampai tak habis, punya la tamaknya. Masa karaoke tu, I nyanyi lagu Ning, habis all the soprano punya suara keluar.. wakaka… Lagu Sudirman pun I sapu jugak.. Itu belum lagi lagu English, mana nak cari penyanyi karaoke multi lingua nih! As usual, husband I kalau tak puji bini dia yang maha perasan nie memang tak sah. I tau suara I tak sedap langsung but husband I make it like I la penyanyi yang paling banyak menang grammy award ekeke… Aiza, jangan kira la.. suara memang sangat la sedapnya and si Khairul, penyanyi lagu-lagu indon yang tegar same goes to husband Aiza… lagu rock kapak mesti ada…

Oh last but not least, my insomnia problem dah sedikit demi sedikit kembali pulih. I dah boleh tidur awal, dalam pukul 1.30am I dah ngantuk and malam tadi I tidur pukul 12.30am. I am so happy and I hope it will continue and I boleh tidur awal lagi.. Syukur Alhamdullilah.

Sekian, kisah sepanjang September and latest ini.

Monday, October 10, 2011

Birthday Ku Yang Dah Basi

My birthday was about a week ago, but yeah, I tau.. I sepatutnya update blog I yang lama dah mengumpul habuk ini. Sian blog nie kan.. kejam betul I meninggalkannya begitu saje. Anyway, about my cerita birthday yang sudah basi ini, two days before the actual birthday, husband I dah siap-siap bagi hadiah petang tu. I was so surprised and was wondering bila dia bawak masuk without my knowledge.



(Birthday Gift)
So petang tu dengan wajah yang penuh pengharapan husband I surprised I with the gift. I was so happy, walaupun hadiahnya sangat simple but that is what I want. Apparently, he remembered drama last year on which I merajuk (menyampah bila ingat balik). Dia belikan I set toiletries crabtree hehehe.. yes, case last year la… Nasib baik dia ingat..kalau tak..memang berdrama lagi ler.. In fact last week during my birthday pun ada drama.. nie nak cerita la nie… The next night after jam pukul 12.00am Oct, 2nd, husband I keluarkan cake kecik (dapat free sebab dia beli dua kek for next day event because one of our anak buah punya birthday dengan I dekat-dekat, dia 1st Oct and I 2nd Oct.. so buat sekali) and siap letak lilin untuk I tiup.. Alahai.. romantic la konon... Sebelum tiup, I made a wish (yela tu..tua-tua pun nak ber wish kan..) dengan lilin yang 5 batang itu.. kalau nak letak semua memang tak cukup muka cake tu, benci I taw..


(Pra Birthday Cake (konon) Sebenarnya beli dua cake dapat satu free.. cake atas nie free)

As planned, the nieces and nephews dah bagitau a week before that, that they planned to take us out to breakfast or lunch at Quality Hotel, Chinese restaurant. But dorang cancelled at the last minute sebab one of our anak buah punya grandma past away on my birthday. Mula-mula kita orang berdua nak cancel but husband I kata carry on je, kita dua je pegi makan situ. On the way nak pegi, as usual husband I mengomel tak abis-abis pasal orang kat jalan la, indon la, politic la.. and all kind of thing.. Tiba-tiba I rasa fed up because I thought that day is my birthday I want to have a peaceful mind and enjoy the scenery, sementelah lama memerap kat rumah so sekali sekala nak la jugak menikmati persekitaran dengan suasana yang tenang. I terasa hati, I cakap kat husband I, boleh tak for once dia senyap and let me enjoy my moment (enjoy moment la konon), muka I sudah masam and hati sudah remuk..

Bila dah nak dekat sampai kat situ, I dah tak ada mood nak makan.. I cakap kat husband I, I tak nak makan… mood dah hilang.. Dengan penuh risau, dia tanya nak makan apa… Dalam kecewa tu sempat la lagi I cakap makan kat KLCC je la (wah.. demand kakak sorang nih), lepas dia belok nak pegi ke arah KLCC, tiba-tiba I teringat dia beria-ria nak makan kat dim sum masa kat rumah. Hati ini yang sungguh lembut lagi berbudi perkerti..wakaka..pun mengubah fikiran kembali. I cakap, ok la makan dim sum.. Dia bagai tidak percaya tapi memang sudah cukup memahami isterinya ini yang tidak tetap pendirian serta seorang yang tidak sampai hati (muntah la korang baca hehe..), membelokkan kembali ke arah sebelum ini.

(Cake Birthday I yang sebenarnya)
Lepas makan, I tak ingat mana kita orang pegi.. maklumla last week punya kisah lagipun I punya ingatan memang teramat teruknya… Kalau last week orang kenalkan I pada somebody, this week memang I definitely tak ingat muka serta nama…. Oh yeah..malam tu husband I keluarkan cake yang sebenar, yang malam semalam tu cake pra birthday..(wah pra la pulak). Seperti biasa dengan tidak berbaju beliau meletakkan cake kat atas meja and pasang lilin sekali lagi.. I tengok perut dia rasa macam nak cucuh dengan lilin yang telah dipasangkan api itu. I dah malas nak cakap kat dia suruh pakai baju putih pagoda itu, pakai lima minit terus mengadu tak selesa la panas la…

So sekian, cerita I yang tidak seberapanya ini.. Nanti I story pasal kisah I bulan lepas yang tak update itu.

Note : Macam mana boleh tau birthday sis nie, sis tak bagitau pun kat sesiapa...