Saturday, March 31, 2012

A Day Trip to Universal Studio Singapore

Hari nie pagi-pagi dah bangun and turun breakfast. Buffet breakfast tak banyak tapi food ok la. Lepas breakfast husband I as usual nak membuang. I told him not to membuang kat bilik hotel since I’m going to be in the room. I suruh dia membuang kat lobby hotel wakakaka…. Semalam masa dia baru sampai pun I suruh dia membuang kat tempat lain hehe.. Kat rumah both of us memang tak share bilik mandi, dia guna bilik mandi for guest dan telah menjadi bilik mandi dia. Bathroom kat master bedroom tu, is mine. Kalau dia kadang-kadang nak mandi or buang air kecil je baru boleh, itu pun tak selalu. But dia memang di larang untuk membuang kat bilik mandi I. I know I kejam heh.. Anyway, lepas membuang kat lobby, dia naik atas and tekan loceng, I tak bukak pintu, instead I ambik card and tolak bawah pintu so that dia bukak sendiri. Masuk je kat bilik hotel, dia tak insert card tu kat tepi pintu. Dia jalan-jalan dalam bilik and complain kenapa panas then baru dia perasan yang card kat tangan dia and dia lupa nak insert balik wakaka…


Around 8.15am van datang ambik because there’s only two of us. Driver tu prefer guna van sebab cepat dari naik bas on which I agree sebab kalau pegi ramai-ramai mesti lambat nak tunggu orang lain yang terhegeh-hegeh. Oh, lupa nak cakap, kita orang guna package from Mutiara Hotel JB untuk ke USS (Universal Studio Singapore). Harga package 3D2N for two persons RM776 (one person RM388) plus breakfast and ticket ke Universal Studio Singapore. Murah kan dari tinggal kat hotel Singapore on which, masa I survey, one person RM1,067.00 from KL and naik bas. Our driver was very friendly and helpful. Something bad happened to me masa kat immigration Singapore. The guy yang jaga counter immigration, a Singaporean was so rude over small matter, I tersalah isi information in one of the column. Bukan main lagi dia sound I kaw kaw. Dia marahkan I macam I nie penjenayah kelas 1. I dah nak sound dia balik, but I changed my mind (and I don’t think so my husband will like it) because there is no point for me to do so. This type of people has a very low self esteem and since they think they are in that “position”, so they try to show off some power, that is how pathetic they are, in this case he is. Dia menghinakan diri dia sendiri. I tak nak kecoh-kecoh sebab nantikan tak pasal-pasal dia buat issue or accuse I. I langsung tak cakap apa-apa or even look at him and buat dia macam orang bodoh menyalak sorang-sorang. Bila dia perasan I tak respond, dia bagi I balik passport and IC, I and cakap ok slow slow. I angkat passport and terus blah withough even looking at this low life guy. Tapi hati I sungguh sakit. Sial betul mamat scumbag tu. Just because you lead a miserable life and kena tindas kat negara you, that doesn’t mean you have to be rude to people who come to your country and spending money to your country. Ingat I datang free ke? I pegi immigration kat UK or other country pun dorang tak rude macam nie, instead they gave us a warm welcome. Dulu-dulu husband I selalu cerita pasal attitude malay Singaporean nie, macam mana dia pernah beberapa kali deal dengan dorang nie dan bagaimana belagaknya dorang nie but I selalu cakap, tak semua dorang macam tu. I guess now, I have to agree with him.


Masuk van I bagitau kat driver tu, apparently dia pun kena sound tadi. Dia tanya I, I deal dengan cina ke melayu. I kata melayu, dia kata dorang nie memang. Dia kata kalau terkena dengan pompuan melayu yang bertudung lagi teruk. Oh wow! Today is not our good day. Macam-macam la dia and husband I cerita pasal dorang nie. Anyway, enough about this people, let just say I can’t wait to see the USS yang selalu I baca dan diperkatakan orang. I don’t have any high expectation because lain orang lain opinion and experience dorang kan. Our driver was so good and really took care of us until we got our ticket kat ground floor baru dia balik and akan ambik around 8pm nanti. Naik atas je, I terus ambik gambar globe biru bulat and like I said earlier on that I don’t have any expectation but bila I masuk aje ke dalam, wahh…hati I sungguh gembira dan berbunga. I was so excited to see the building and the surrounding area. Itu baru beberapa langkah, belum lagi masuk ride and everything kan. I jadi macam budak-budak tak sabar nak survey semua tempat and sibuk ambik gambar merata-rata. But since I dah potong rambut pendek, I look so ugly in the picture. I know I’m ugly and fat but I guess rambut pendek nie tak sesuai dan membuatkan gaya I seperti perempuan pra menapouse.


I terus ajak husband I queue untuk naik ride. Both of us naik ride yang manja-manja aje. I nak naik yang thrill punya ride but husband I tak izinkan, dia kata tak selamat, takut nanti terbukak palang keselamatan la, takut jantung I tak dapat terima la, high blood pressure la, macam-macam la dia. Dia lagi la tak nak naik, badan je besar tapi kecut. Husband I is not the adventurous type tapi kalau part perasan macho, nombor 1. Tapikan walaupun both of us naik ride yang lame tapi still best, I suka. After a while kita orang stop makan. There’s a few halal food around. Lepas makan sambung balik, naik ride, tengok show. At one time masa beratur hujan turun dengan lebatnya. Stuck about one hour kat queue area. Pekerja kat situ suruh kita orang pegi indoor game but I malas nak bejalan so lepak with some of them kat situ.


After a while we decided to leave and sambung naik ride kat another area. Dalam banyak-banyak ride kat situ, I dengan husband I paling suka Transformer ride. That is the best. Queue punya la panjang and banyak area nak kena lalu but it was worth a wait. Mula-mula ingat ride nie manja-manja je, was I wrong. It was so scray and I menjerit dari mula sampai habis and sampai jeritan I jadi garau wakaka… Sungguh menakutkan tapi like I said best giler. Bila petang, all the cartoon character sibuk bergambar with tourist kat situ. I cuma ambik satu gambar degang Betty Boo, manjanya Betty Boo nie. I tak sempat nak ambik gambar dengan yang lain-lain sebab banyak tempat nak tengok and beside I tak ada hati nak ambik gambar dengan dorang nie. Semua ride kat situ memang menyerononkkan. You have to go there to experience it yourself. Around 7.30pm both of us turun ke waiting area to wait for our van to pick us up. USS tutup puul 7pm. I frust sebab ada a few rides yang I tak sempat nak naik. Satu hari tak cukup although kita orang datang awal pukul 9.30am. We will definitely come again in a few months time.


On the way back our driver tersalah hantar ke hotel. Instead of hantar kat Mutiara JB Hotel, dia hantar kita orang kat New York Hotel. Mula-mula kita orang tak perasan but bila masuk kat dalam lobby, lain macam aje. I cepat-cepat belari keluar and nasib baik driver tu baru nak keluar. Dia punya la malu and mintak maaf banyak kali hehehe.. I kata tak apa, sebab kita orang berborak non-stop dari kat Singapore lagi. Husband I bagi RM50 tip kat dia because he was such a nice guy, humble, friendly and took really care of us.

Thursday, March 29, 2012

Trip to Johor Bahru - JPO

(Mutiara Hotel JB)

You know, I always have a soft spot for Johor and it is always close to my heart. I think this is because masa kecik-kecik dulu I sekolah kat Johor memandangkan Daddy dulu navy and kita orang tinggal kat Singapore. Tiap-tiap hari pegi balik lalu tambak Johor/immgresen nak pegi sekolah. Tiap-tiap hari jugak la I tengok the buildings, places, sounds, smell yang sama Ahh.. I bernostalgia wakaka.. benci I kalau hati jadi sentimental tau…
  
(Johor Premium Outlet)

Last week we decided to go to JB since lama dah tak cuti-cuti domestic nih. I teringin nak ke Johor Premium Outlet (JPO) sebab I baca-baca kat blog dorang kata best, murah, bawak duit banyak-banyak etc. Husband I pun book dekat La Grandeur Palm Resort Johor since it was near to the JPO but at the last minute we decided to book at Mutiara Hotel JB since we planned to go elsewhere. So pagi-pagi last Monday tu, I buat bekal for breakfast, I rebus telur and goreng mee hoon. Kita orang bertolak around 7am tapi jam kat KL so betul-betul keluar KL around 8am. Sempat la I tertidur dengan mulut ternganga sekejap. Husband I ajak stop kejap kat one of the rest stop sebab dia nak basuh muka ngantuk, apparently sebab I tak layan dia and tertidur kan wakaka..
(Johor Premium Outlet)

Sampai kat hotel Mutiara around 12.20pm and check in cepat sebab tak ada orang and beside it was a weekdays, kalau weekend sure check in pukul 2pm. Bilik hotel were spacious, clean but for a 5 stars hotel they should have a slippers and a bathrobe, nevertheless, pekerja-pekerja polite and courteous. But the internet connection was poor, that is why I tak dapat update my blog kat hotel, sangat lembab. Husband I book bilik deluxe king size bed but since dah tak ada, hotel bagi two queen size bed. I kata kat husband I, sleep in your own bed since you sorang je tidur dah penuh satu katil tu wakaka… Lepas rehat kejap, tukar baju and zuhur both of us keluar around 2pm ke JPO. On the way nak ke sana husband I missed the junction to the highway makanya tersesat ke town kulai dengan deretan kedai dan ditambah lagi dengan hujan yang lebat. Membebel la I tak puas hati sebab once you miss simpang, you’re out of the way. Kalau ikut highway, it took about 20 to 30 minutes to JPO but since dah sesat sibuk la menanya kat station minyak and kedai, we reached there around 3.30pm. 

(Absolute Thai Restaurant)

Sampai kat JPO, we decided to have our lunch which was quite late kat Absolute Thai Restaurant. The food was delicious but the green curry chicken, huii pedasnya. Since perut I extra sensitive, I cuma rasa sikit je. Tak berani I. Lepas makan, both of us jalan-jalan and check kedai-kedai kat situ. Oh, yeah, the place is quite nice, clean and new tapi tempat tu tak besar and I think Bicester Village lagi besar and banyak lagi choice. Nevertheless, JPO is still new and I think akan expand lebih besar lagi in the future. But barangan or branded item kat situ memang discount banyak around from 20% to 70% etc. It is a heaven for those yang suka branded item and suka membeli belah.  Memang banyak beza harga, berbaloi and jimat.  But I cuma beli dua kasut Nike je. One pair for indoor and another pair for outdoor. I tak tau bila la I akan guna but I must buy since the price is so cheap and I sangat berpuas hati. Yang indoor kalau kat luar RM379.00 jadi RM179.00 and as for outdoor RM199.00 jadi RM159.00.

(A few stuff that I bought)

Dalam survey barangan kat situ, I berpisah kejap dengan husband I sebab dia nak pegi ATM and tukar duit. I took that opportunity to buy him a perfume as a belated birthday, Ralph Lauren 2 (125ml), dari RM240.00 jadi RM156.00. Murah kan? I rasa macam tak best je sebab tak belikan dia apa-apa. Bila jumpa balik dengan husband I, I bagitau dia barang yang I beli nie is make up I.  After a while we went back and stop at KSC which was not far from the hotel to have our dinner. Lepas dinner, survey sikit-sikit tempat tu and bought a few t-shirt we went back to our hotel.  Sampai hotel I bagi kat husband I hadiah perfume, dia tekejut, dia tanya I, bukan ke that was my make up.  I kata bukak and check.  Wah, husband I suka and cakap dia memang pikir nak beli perfume nie tadi and coincidentally pulak I belikan dia.  Lepas tu dia nak kasi I duit.  It wouldn't be a gift if I were to accept money from him.  Dia insist but I still wouldn't accept it.  Don't worry dear, you don't have to give me now but I will ask later muehehe....

So anyway, we sleep early as tomorrow we will go to Singapore. 

Tuesday, March 20, 2012

Sunday's Update


Last Sunday, I ajak husband I tengok pertunjukkan Hot Air Balloon or Belon Udara Panas. Actually I dah letak dalam Table Planner early of the month as a reminder to myself. I know husband I is not that keen to go to that kind of place. And I know the reason was because dia tak suka bersesak, berpeluh and also panas. I pun tak suka and I’m sure semua orang tak suka kalau pegi tempat-tempat yang merimaskan. We decided to go after lunch. Husband I ajak keluar awal, makan kat luar but I told him I rather cook since we will go there after lunch. Lepas makan around 2pm, kita orang pun berangkat dari rumah. We were so glad sebab jalan tak jam but bila dah masuk dekat putrajaya and masa nak cari parking, jam la pulakkan.

I tengok dari tingkap kereta, eh mana belon besar nih? Kenapa tak nampak floating di udara? Hati rasa macam tak sedap, ada ke tak ada nie? Biar betul, tak kan dah abis, bukan 18hb is the last day ke? Hati sudah mula panas sebab rasa macam tak berbaloi drive jauh-jauh and dengan tersekat kat jam lagi. Tapi I tengok kereta banyak sangat sampai park kat jambatan. I kata kat husband I nanti I tanya la orang-orang yang lalu lalang ada ke tak ada pertunjukkan belon udara panas nih.

Then I ternampak ada orang tukang sapu kat situ, mesti dia tau kan, so I keluar dari kereta sebab jam and I’m not worried that kereta akan bergerak. Tukang sapu yang sorang kata kat bawah sana and the other guy kata dah abis semalam. I masuk balik kat kereta and bagitau husband I and ajak dia balik. Dia kata, tak apa and lets go out and check out what’s going on and kebetulan ada parking. Orang punya la ramainya and banyaknya buih-buih belon berterbangan budak-budak kat situ main. I suka sebab rasa macam kat kayangan je wakaka... banyak la kayangan I. I rasa macam nak beli and nak main tapi memandangkan usia ini sudah hampir ke tamat tempoh, I batalkan aje niat I, beside rasa macam tak sesuai aje I yang pangkat nenda nie masih nak main buih kan…wakaka.. benci I tau….

Husband I nampak ada pak guard kat situ and tanya dia, pak guard cakap pukul 5pm start. I bengang la because what are we going to do for the next 1 ½ hours. Dah la panas, melekit and husband I yang hobinya mengomel pun mengutuk-ngutuk la dengan jayanya. I pun join sekali la apa lagi orang tua tu, bertambah-tambah hujah beliau. Then husband I nampak Segway ride and suruh I try. Harga sekali naik and pusing-pusing kat jalan simen and rumput sesambil tu try to navigate and belok-belok kat kon is RM15. Masa mula-mula nak naik orang tu bagi tunjuk ajar sikit. I nervous sikit-sikit jugak mula-mula tu, mana la tau jatuh terlentang ke kan. After that, it was so much fun. Oh, I suka sekali rasa macam tak nak turun je dari Segway tu. Photographer kesayangan I tu pun sibuk la snap-snap gambar I tapikan tak berapa terang and banyak yang kabur but its ok, at least I have the experience tapi sempat jugak la I mengomel tak puas hati dengan gambar-gambar kabur yang husband I ambik. Camera I yang di guna aje terang, nasib baik tapi angle pulak tak cantik. Yang camera dia, angle cantik tapi gambar kabur. Dia pujuk-pujuk I suruh naik lagi, I kata tak apa la, lagipun kalau gambar yang dia ambik terang still jugak rupa I buruk, badan I yang fatty bom bom dan penampilan I yang super serabai ini huhuhu… But you guys should try, best, don’t worry, you won’t fall but if you do, please don’t look for me.  I tak bersalah hehe..
 

After that we went around and took a few pics but I tak ada mood nak ambik-ambik gambar kat situ. Then we decided to wait and sit on the grass like everybody else. Around 5pm the time that pertunjukkan belon udara panas tu suppose to start, we saw that crew kat situ buat tak tau and take their sweet time sambil minum minum lagi. Macam bagus je. I dengar orang sebelah menyebelah yang duduk sama pun mengomel, husband I jangan kira la. I je yang cool..cewah. Out of nowhere the supervisor I presume sebab ada walkie talkie and pass kat dada datang kat that group or crew and told them to start right away. Dengan gaya siput dorang memulakan tugas.

Bila dorang start punggah and pasang belon besar tu, sibuk la husband I ajak pegi dekat-dekat untuk ambik gambar. Mula-mula tu I macam malas je tapi disebabkan cina kat belakang kita orang tak ada kerja lain asyik mengentot siap dengan bunyi pot poott, I terus duduk mencangkung and one minute later terus move to another strategic spot, tak kuasa I terkena gas beracun cina tu. Lepas pukul 6pm baru la belon tu betul-betul mengembang and a few penumpang mula naik turun at the same spot. Yang kita orang pegi nie bukan VIP punya area so belon tu cuma turun naik aje. Bila crew kat situ pasang belon yang satu lagi, baru la I pegi dekat-dekat, itupun pasal husband I sibuk suruh ambik gambar and sempat la I snap gambar and process dari mula sampai belon tu mengembang. Pak guard kat situ siap suruh orang ramai, bediri jauh-jauh sebab kita orang datang dekat sangat. Then kita orang bejalan ke area belon untuk VIP. Yang ini baru terbang betul-betul and it was beautiful. Lepas ambik-ambik gambar kita orang jenguk kejap bazaar around and I suruh husband I ambik a few sample of mountain dew sebab I haus. I ada bawak air dari rumah tapi air putih je but teringin nak minum air gas kan.

Tak lama kemudian kita orang berangkat balik. On the way nak balik, husband I tersalah masuk highway, intstead of menuju ke KL, we went the opposite way ke Ayer Hitam wakaka.. Malam-malam drive tak nampak and then husband I salah masuk lagi, kita orang termasuk jalan ke UKM Bangi wakaka… Husband I kata sorry kat I, I kata its ok cuma I lapar je, sambil pura-pura nangis sedih, I ambik tangan husband and lapkan kat bawah mata and pipi I yang kering itu, husband I kata, wah! basah kuyup wakakaka.. Kita orang memang cukup pakar kalau bab-bab belakon telefilem nih!

Around 9pm baru sampai rumah and I cepat-cepat mandi, in time to watch concert pertama Mentor Musim Ke 6. Secara ringkasnya I suka persembahan portege Ferhad and Ella as for portege Ogy well.. to me her persembahan is quite forceful, it is like she was forcing herself to be something that she is not, or should I say tyring too hard, well.. that is my opinion. Yang lain-lain tu, so and so je…

Note:  I rajin nanti I update semua gambar-gambar kat flickr, alahai.. gambar-gambar kat muzium tahun lepas pun I tak update lagi..

Monday, March 19, 2012

Saturday's Update

There’s not much happening to me last week, ahh the usual, tau je la kalau tak mix around or go out memang tak ada story nak share, anyway last Saturday, both of us berfoya-foya ke Empire Gallery Subang. Dia ajak a few times to check the place out so we thought we should give it a try. I never been to that place before and the last time I went to the area was when Carrefour was the first and only one around during those time. Tapi Empire tu memang tak pernah pegi beside tak buat lagi masa kita orang pegi ke Carrefour dulu. Husband I cakap dia tau tempat tu pun masa baca paper and it was said tempat tu pernah meletup last year disebabkan oleh kebocoran gas. The place was nice but small since kita kan dah biasa pegi shopping complex yang besar kat KL/Selangor kan. Anyway, like I said the place was nice and new but we didn’t explore much since there’s not much to see. Oh yeah, Tangs pun ada but we didn’t go there.

(Serai Platter)

We decided to try one of the restaurant there name Serai. Masuk je I dah suka akan environment yang sungguh cool dan bersih. Husband I terus cakap, it would be nice if we own this kind of restaurant with this simple touch of style. I can’t agree with you more darling. I ordered Serai Platter and husband I ordered Nasi Ambang. I tak confident whether the food would be good so kira berserah je la and I was worried that I wouldn’t get any stomach problem. Tau je la kan perut I nie tersangat la sensitive. But from the look of the pictures in the menu and the way it was describe, it seems like macam sedap aje.

(Nasi Ambang)

Tak lama kemudian our drinks and food pun sampai. Masih berasap lagi, it’s either they heated kat microwave or baru masak, it doesn’t matter yang penting food masih panas lagi. I cium bau nasi I, oh harum and bila I rasa lauk-pauk di keliling pinggan I, wah… it was sooo delicious. I was so happy. Really, sungguh sungguh sedap, the food was tasty but the lamb was a bit pedas so I makan sikit tapi rasa rugi tak abiskan sebab, like I said sangat enak. I punya honey squid, ahh heaven and the fried chicken was freshly fried. Then I rasa lauk-pauk Nasi Ambang husband I, tidak mengecewakan langsung, rendang daging empuk and cukup rasa. Mee goreng pedas tapi sedap. Both of us were so happy and satisfied with our food of choice. We wish there’s another Serai Restaurant or branch in KL because Subang is a bit far from our place.

(Apple Peeler)

Then lepas makan we walked around a bit and decided to buy Apple Peeler that we saw earlier on when we browse around in one of the shop. Before heading back I bought a few macaroons because it looks so enticing and I was curious of how it’s taste. Balik rumah, I tidur kejap and then we went to WW because I saw ada discount on books at Popular. I only grab one recipe’s book and then kita orang tapau food kat Popeye’s.

Malam I decided to check telefilem kat TV3. And I’m glad I did, telefilem Warkah Cinta Mat Rock was so hilarious. I gelak from start to finish. Shanaz Ahmad can really act. I mean, I only saw him once acting kat telefilem Patah Seribu, itupun 15 minutes je I tengok cerita tu bosan nak mampus but his acting in Warkah Cinta Mat Rock sungguh superb, kelakar nak mampus. Di tambah dengan lagu-lagu rock kapak 80’s, which was during my teen’s time, so I pun ikut ler nyanyi sekali wakaka.. Lawak gila la mamat nie, with Nabil Raja Lawak, Fathia, Ezanie, Jasmin Hamid and mak Shanaz kat cerita tu yang sungguh super cool dan sporting. I never saw any telefilem or movie like this before and to me walaupun cerita comedy tapi ianya sungguh menghiburkan dan tidak membosankan langsung. Kisah pasal Eddie mat despatch rock kapak tegar yang jatuh cinta kat Nina, executive satu office dengan dia and macam-macam la perangai dia buat nak tackle Nina nie. I suka cerita nie sebab TAK ADA kisah orang kaya pakai Mercedes berlagak atau rumah macam istana and bila makan kat rumah pakai fork and spoon. I tertarik dengan cerita nie sebab scenario menunjukkan the real life of mat despatch yang tinggal kat flat, share satu bilik and even Nina yang executive pun naik motor je. Baju yang dorang pakai pun simple. Again budak Shanaz nie berjaya membawakan watak yang sungguh sengal itu and also pelakon-pelakon sampingan pun best jugak. Like I said, I gelak dari mula sampai habis. To me this is the best telefilem genre kelakar yang pernah I tengok. 

Wednesday, March 7, 2012

Mentor 6 la Pulakkan...

Speaking about Mentor 6, patutnya malam ahad tu start pukul 9pm, tapi sebab ada masalah technical (pepandai la I speculate), so di tangguhkan sehingga pukul 10.30pm. Sebelum tu husband I dah sibuk cakap, tak ada la, ini la. Bila start aje, I was surprised because I thought, dorang dah pilih portege and terus buat persembahan. Rupa-rupanya it was a beginning of a show, peringkat audition. Adooiii.. kalau I tau I tak tunggu. You might be surprised why I sibuk nak tengok Mentor this year beause selama nie I tak pernah peduli pun nak tengok Mentor yang lepas-lepas. Kalau tengok pun sekali sekala and I don’t follow it religiously. But this time, Im looking forward sangat nak tengok because I’m curious of what kind of a protégé that these famous mentor are looking for. I’m not saying yang dulu-dulu punya mentor tak best. But this time banyak varity and pemilihan mentor sangat memikat hati I. I’m curious macam mana dorang akan membentuk protégé dorang. Ada Adam yang muda, Ogy yang selalu bikin heboh, kak Melah yang 80’s, Faizal Tahir yang tak pernah mengecewakan, Ferhad is a true entertainer and Ella ratu rock legend. It is an interesting group of mentor.

So malam ahad aritu, Faizal Tahir, Ogy and Ferhad punya audition. Here’s the thing, I hairan la tengok kebanyakkan orang yang pegi audition. Kenapa tak prepare? Kenapa tak buat study background on the artist/people that you want yourself to be mentor with? Kalau you want your mentor, offcourse la you dah or kena tau background and die hard fan to them? Why must you tell about your financial issue and the reason why you nak jadi artist/protégé sebab you nak bayar hutang you? Why kind of a reason is that? Why do you have to memalukan yourself for everybody to see? In terms of preparation, why didn’t you look presentable? Kenapa tak pakai attire or baju yang proper? Separuh tu macam nak pegi pasar ikan aje. Isn’t your appearance is everything? That is the first clue of who you are to those who looking at you for the first time. Kalau orang dah kata suara you tak sesuai or dengan kata lain tak sedap, kenapa you tak boleh terima? Who are you to mempersoalkan orang yang lebih arif in the industry. Kalau tak puas hati, pegi la nyanyi kat youtube so that a bigger audience boleh judge you and baru you sedar diri yang suara you sedap or boleh di terima atau tidak. Why do you want yourself to be slap by the mentor just to show that you are….. apa eh? I don’t understand. Why do you have to waste the mentor’s time by wanted to see him or her instead of showing your “talent”? Why, do you have to cry bila wajah mentor ada persamaan dengan mak you. Kenapa cengeng sangat? You are a guy you should be tough and show how cool you are. But I rasa sangat touching when one girl told her/their life story/living condition and bapak dia yang tinggalkan dorang to Ogy. She also asked her father, part tu I dah tak boleh tahan terus l airmata I keluar automatically, kesian kan dia and her family? Husband I pun mula la mengomel and dia cukup anti lelaki yang tidak bertanggungjawab and aniaya perempuan and budak kecik.

Another thing, I don’t agree that budak-budak kecik di beri encouragement untuk support yang melampau terhadap their favourite’s celebrity. Minat boleh minat but kena la berpada-pada. Kids should be expose and encourage to some other stuff such an intellectual, educational stuff. They are still young and their mind develope rapidly, they absorb things and it is in a way define their personality when they grew up. Even FT sendiri cakap dia tak nak anak dia tengok tv or encourage anak dia to do this kinda stuff. But then again, what do I know? I don’t have any kid of my own. Satu alasan yang menunjukkan seseorang itu is not a true singer, was that, bila orang tu cakap dia nak jadi penyanyi sebab nak tolong family dia. I thought the main reason you want to be a singer because you love it!

Lastly, oh menjadi penyanyi tidak menjanjikan kemewahan unless you have a great talent and pure luck!

Note:  Kalau la I jadi penyanyi, mesti macam-macam scandal I and hari-hari I dapat gossip liar muehehe...

Tuesday, March 6, 2012

Update


(Lunch hari nie I masak mee soup guna mee udon and bahan sampingan I letak yong tau foo.  Delicious and healthy)

Semalam patutnya I update blog, nak story pasal Mentor 6 yang I tengok last Sunday night but petang semalam, husband I ajak keluar buat marketing, beli barangan dapur. Sebenarnya sebelum tu, I dah smsed husband I and suruh dia beli french bread on his way back for my dinner. Tengahari semalam I masak mee hoon goreng for lunch so malas la nak makan mee hoon lagi untuk malam kan. Balik kerja petang tu, I tengok barang yang husband I beli. Wah, tetiba I tak puas hati dengan french bread yang beliau beli, I specifically ndak French bread yang kat Bread Talk bukan kat Carrefour. And I also tak puas hati with the roti hot dog since I prefer brand Gardenia bukan yang beli brand biasa. Mula la I buat demonstrasi and ngomel-ngomel, then my husband surprised me by opening the refrigerator and showed me what he bought for me; a box of a few slices of chocolate cake and Ice Chocolate Blended from Coffee Bean because he remembered that I did ada mentioned to him that I teringin nak makan benda-benda tu a few days back. Tapi I yang tak tau diri di untung, masih mengeluh tak puas hati kat french bread and also roti hotdog without realising how horibble I am towards him. I was so ungrateful and being so hard on him. Kena baling kat Africa baru padan muka I, french bread and roti hot dog brand Ah Kong pun pasti I bedal dengan lahapnya. He explained that he couldn’t go to Pavillion because it was raining and jammed badly. Then he asked me whether I ada nampak tak my favourite’s magazine bulan March yang dia baru beli on the dinning table. I jeling je tapi dengan muka masam (wah-wah banyak cantik muka I). I didn’t even say thank you pun. I know, I was so bad.

Then I masuk bilik, he followed me and pujuk-pujuk ajak keluar buat marketing and buy whatever I want. I kata I tak nak sebab nanti schedule I dah berubah. Wah, tinggal rumah pun ada schedule kaaa? Hahaha.. I kata around this time, I have to do this, that and beside I malas nak keluar (so fussy kan?). Sebenarnya I don’t have to follow any schedule pun and I can always break my stupid rules and that I can do it some other time. It is not like it’s the end of the world pun kalau schedule I bertukar kan. Bila tengok I tarik muka yang memang dah buruk ini, husband I menekupkan mukanya ke bantal and buat-buat belakon menangis terisak-isak dan menyedut udara bagai orang kena asthma sambil pujuk-pujuk ajak I buat marketing hahaha… I macam nak pengsan menahan diri dari nak terkekek gelak kat dia. Husband I memang tau, tau je macam mana nak menyejukkan hati rimauku ini. Tak sampai seminit I give up, then I kata ok la, kita buat marketing sekarang. Husband I terus tersengih and dengan penuh bangganya berkata, pujukkan dia berjaya sambil mengembangkan dadanya yang penuh lemak nenen itu. I kata blah la… wakaka…

Dalam kereta, I cakap sorry kat dia. Husband kata, it’s ok and terus la nak beromantik dengan I sambil pegang tangan I and letak kat dada dia wakakaka... I pandang ke sebelah cermin kereta sambil senyum malu sebab mengingatkan perangai I yang macam budak-budak nie. Sampai kat supermarket, terus I capai plastic untuk ambik timun sebab ingat nak makan hot dog for dinner since husband I dah beli roti hot dog. Bila I nak bukak plastic tiba-tiba husband I calit ibu jari dia dengan air liur sebab dia kata senang nak bukak plastic macam tu. I tarik plastic tu cepat-cepat and cakap, hey, no way kang pengsan bila I nak telan timun tu nanti hahaha… Husband senyum simpul. I suruh dia pilih buah. Husband I kan, kalau dia tengah ambik barang or pilih buah ke apa-apa la kat supermarket, dia mesti cari or pandang I walau dari jauh. Bila both of us terpandang each other, I akan kenyitkan mata atau buat mata juling kat dia hehehe.. Lepas tu dia akan angkatkan kepala or kening dia sambil senyum-senyum malu. I tengok mee udon and yong tau foo kat bahagian sejuk beku. I pikir, why not, esok I buat mee soup tapi guna mee udon and instead of letak ayam as the soup base and isi, I letak yong tau foo pulak. Kira experiment la nie kan. Bila dah abis barangan yang nak di beli, sampai kat kaunter bayaran, eh, banyaknya barangan yang di beli padahal masa kat rumah dah plan nak beli sikit aje. Husband I kata tak apa nie makanan and definitely kita akan makan.

Sekian....

Saturday, March 3, 2012

Kisah Cerai la Pulakkan..

We were supposed to go out today since last night dah plan to berfoya-foya riang ria gelak ketawa. We woke up early and I terus surf internet but entah macam mana tengok time je dah dekat pukul 11am. So we decided to just stay at home and that I masak kat rumah. Husband I keluar beli paper and beli barangan dapur yang dah habis.

Dalam I surf internet and ofcourse la ke gossip blog, I was surprised to see that seripah leyah and laki dia dah bercerai. I thought those two were a happy couple and I don’t see the reason why the marriage should fail since they have two beautiful twin daughters. But then again, we never know what goes behind the close door.

Firstly, I’m not a fan of seripah leyah nie but her being one of the celebrity, I can’t help but notice it and ofcourse berita perceraian dia jadi tajuk-tajuk utama kat blog or paper. But yang buat I menyampah nie, bila baca comment dari pengomen yang macam bagus aje. Pepandai je speculate and bagi reason. Macam la dorang nie tinggal dengan seripah leyah and laki dia. Jaga la rumahtangga sendiri yang dah kahwin tu or kalau yang belum kahwin tu jangan nak memandai-mandai, kena kat batang hidung diri sendiri baru tau. Siap cakap, artis-artis nie kahwin kejap je lepas tu ramai yang cerai berai, excuse me. Bangang ke apa punya statement. I have a few friends or people that I know who is not an artist or celebrity nie bercerai ok and it occurs everyday to the "common people". Just because people know them and kalau ada news pasal rumahtangga artis porak peranda terus tuduh artis-artis selalu bercerai.

Lepas tu ada setad and setazah jadian, pepandai nak bagi advice suruh bertolak ansur la, ini la, itu la, consuling la sangat. There were one or two opinion yang I agree but yang lain-lain tu are so biol. To those yang tak sedar diri and ingat they are so expert dalam hal rumahtangga orang lain nie, dari you sibuk-sibuk nak bagi your stupid opinion, go buat susu untuk your kid or tolong your wife kat dapur and kalau you bini orang pegi kemas rumah, layan laki you entah-entah dia tengah berasmaradana kat sms or dating kat luar dengan jantan or betina lain.

I suka dengan pendapat yang simple such as, doa yang terbaik untuk mereka and takziah. They might get back together, who knows. To seripah leyah, ex-husband and family, you guys know what is the best for the both of you and tabah yea...

Friday, March 2, 2012

Reality Show Yang I Tengok Tadi

Oh I sungguh busy hari ini kerana menonton berbagai-bagai reality show’s series.

Top Chef season 9 telah melabuhkan tirainya sebentar tadi and I was soooo happy sebab ayam tambatan I Paul Qui menang. I menjerit bila Padma announced his name as the winner (I siap rewind lagi sebab nak excited lagi sekali hehe..). He deserved it! He was the best and the coolest top chef contestant ever. He won eight elimination challenges, yes eight! Beside if it is an international competition, I definitely support contestant from Asia dulu. Yep I’m bias. But he was really really good. Padan muka Sarah tak menang, I memang nyampah kat makcik dengki tu, asyik-asyik nak hentam Beverly. Busuk hati betul and kaki pembuli nombor satu. I thought I sorang je menyampah kat Sarah nie but bila I baca comment dari orang lain, semua kutuk minah nie cukup-cukup. Then masa Tyler tolong dia during the finale, bukan main rude lagi dia treat mamat tu. Masa Padma nak announce, jantung I berdebar-debar and dada I rasa sesak nak bernafas, judges asyik puji-puji food dia, so I thought mesti si hati busuk nie menang, tapi nasib baik Paul yang menang. Bila I tengok bapak Paul menangis kegembiraan, tiba-tiba touching moment la pulak kan sebab sebelum tu Paul cakap bapak dia tak puas hati dia drop out of school to become a Chef and dia rasa sebak bila bapak dia akhirnya menangis kegembiraan. Again, congratulation Paul!

Then I tengok American Idol Season 11 elimanation round for top 13. Maknanya 6 orang kena buang. Hati yang baru habis excited dengan kemenangan Paul jadi gundah gulana balik. But mm.. I tengok masa boys and girls nyanyi dua hari lepas macam tak best aje. Only a few je yang best. Sumbang la, pitching lari la (aisye.. judge no. 4 dah bagi comment la pulak hehe..). Tapi Randy, Jennifer and Steven bukan main lagi puji melambung. Siap tutup-tutup mata and mulut muncung-muncung menikmati lagu. Bila, judges pilih 3 untuk masuk on the existing 10 again jantung I berdegap-degup. I really want the guy yang rambut kerinting kuning, Deandre Brackensick masuk because his voice remind me of Maxwell and I was so happy when he was the last choice to be selected by judges. Muka mamat tu dah panic macam nak pitam and nak menangis aje sebelum nama dia kena announce, bila Steven announced je nama dia, dia menangis bukan main lagi, so cengeng la budak itu (and again I rewind lagi sebab nak tengok reaction dia tekejut and sebab nak excited lagi sekali hehe..). But I was so glad sebab yang masuk top 13 almost semua yang I suka kecuali Si Giant Jermaine Jones tu aje yang tak sepatutnya masuk but voters pilih dia. Ini mesti undi kasihan and I’m very sure of that. Ah me and my theory. The best part was Heejun Han yang sungguh clown itu is on that top 13, he was so funny and apa-apa dia cakap kelakar and buat I tersengih-sengih. Yea.. yeaaa… I support Asian ok :p .

Habis American Idol, I tengok pulak American Next Top Model season 18 with the theme British Invasion. This time, 7 models from British compete with 7 models from the US. Well.. I’m not to keen on watching this season because for once, British model yang dibawa ke US nie sudah basi as in, they are past British top model, previous season whereas US punya is still fresh and baru. Tak ada ke pompuan-pompuan yang baru kat UK tu? Recycle la jugak yang di pilih. On top of that, semua dorang nie (termasuk UK and US) sungguh buruk di pandang mata (mata I ler), tak ada mempersonakan langsung untuk I pandang. This is the first time in my history watching ANTM, that I’m not excited at all. Rasa macam tak nak DL je (yelah.. suka tak suka, I know I akan DL jugak). Tyra nie betul-betul tak ada taste. Model-model yang dia pilih macam berkerak aje and langsung tak ada seri. They don’t have to be beautiful or pretty but they should have something in them when orang tengok orang akan terpikat and asyik nak pandang aje.

Sekian…

Thursday, March 1, 2012

Seluar Short Budak Itu

My husband has been nagging me for ages, melampau la ages kan. I mean my husband has been nagging me for the past 1 ½ years for me to make him or sew a short pants for him. Dia kata dia sangat suka seluar short yang I jahit dulu-dulu and sedap di pakai.. Alahai pandai sweet talk I. Dia kata kalau jual kat kedai harga beratus ribu ringgit pun dia akan berebut beli… melampau la dia kan. Dia suruh I, please make more for him as I did before. I don’t know what is wrong with him because, I buat tak cantik and jahitan tak kemas pun and I ikut contoh short yang beli kat kedai je bukan ikut pattern yang kat buku and beside I tak ada belajar pun buat short nie kat sekolah menjahit dulu. I pakai hentam aje. But from time to time, husband I sibuk la memujuk and asyik tagih bila I nak buat kan dia. I kata kan banyak seluar short yang beli dulu tu yang RM5.00 sehelai. Husband I kata tak sedap la, dia tak suka la. Tiap kali dia pakai seluar short yang I pernah jahit kat dia dulu mesti dia kata…ohh.. rasa macam syurga je bila pakai seluar tu, tah apa-apa tah…. I tak tau kenapa dia hendak sangat I jahitkan dia.

Actually kain untuk buat short kita orang dah beli lama and ada separuh tu beli yang sama colour and pattern as he likes it so much. Ntah kenapa last week tiba-tiba I rasa teringin nak buatkan dia beside I’m so tired of him asking me to do it. I letak syarat, I kata don’t force me, I will do it but I will take my sweet sweet time. Dia kata its ok, dia sanggup tunggu as long as I buat. Nyampah I. I letak another syarat lagi, wah..demand minah sorang nie, I kata, I akan charge this time (jahat kan I, dengan husband sendiri pun berkira, padahal orang tu perlindung I and bagi I makan wakaka…). I kata I miskin, tak kerja, tak ada income tetap (sesambil tu tarik muka sendu).  Oh my God, ayatttt.... can you believe it? Hahaha.. So much for being a beggar. Dia kata no problem, berjuta-juta pun dia sanggup bagi… husband I kalau exaggerate no. 1. Ah... sudahlah berjuta-juta rupee. So every day I buat sikit-sikit, bila I terasa nak buat I buat. Oh I buat empat pasang sebab kain pun kita orang beli empat je pun (dia la beli, I cuma teman aje..I kan tiada income tetap hehehe...)

Each time I went to the sewing room, he would followed me and puji-puji apa yang I buat, padahal baru gunting aje heh! Kejap-kejap dia belek and try try dari luar. Macam budak kecik je. Then a few days later, keempat-empat seluar short sakti dia siap. When I showed it to him masa dia balik kerja, he was so happy. Then I suruh dia try and bila dia pakai je dia kata, eh, dia dah pakai ke sebab rasa macam tak pakai je, punya la sedap hahahaha…. Tiba-tiba dia menari gelek depan I.. Sesambil tu dia angkat kedua-dula belah tangannya dan disatukan ke atas… hahaha. Alamak, macam tengok wayang seram aje wakaka… seriau jantung I.  I gelak macam nak pengsan.  Tapi dia buat tak tau sambil memandang I dengan muka penuh serious nya itu dan terus ligat menari...wakaka..

Then husband I cakap, dia tak nak pakai dulu. Dia nak pakai dalam hotel bila pegi jalan-jalan. Eh, I kata, habis tu kenapa dia beriya-iya suruh I buat kan? Dia kata, sayang nak pakai. Ish! Husband I nie. I’ve been married to him for so long and yet sometime, I don’t understand him at all. Then I told him dengan muka penuh suci konon wakaka.., I’m not going to charge him anything. I buat ikhlas, penuh kasih sayang dan dari hati murni ini (uwek la sangat kan hahaha...), BUT, wah, ada BUT lagi, kalau dia nak bagi jugak siapalah I untuk menolaknya ahak! and I terima dengan hati yang rela…wakakaka… (I sungguh tak ada perut malu). Husband I kata, offcourse dia akan bagi even if I tak mintak…

Then I kata kat dia, dengan ini saya mengisytiharkan akan penutupan bengkel jahitan ini buat selama-lamanya hehehe…. (penat tau, sakit pinggang..adoii..).

Note : Yay! Bini Hashim tengah rajin update blog….. hehehehe…