Posts

Showing posts from March, 2012

A Day Trip to Universal Studio Singapore

Image
Hari nie pagi-pagi dah bangun and turun breakfast. Buffet breakfast tak banyak tapi food ok la. Lepas breakfast husband I as usual nak membuang. I told him not to membuang kat bilik hotel since I’m going to be in the room. I suruh dia membuang kat lobby hotel wakakaka…. Semalam masa dia baru sampai pun I suruh dia membuang kat tempat lain hehe.. Kat rumah both of us memang tak share bilik mandi, dia guna bilik mandi for guest dan telah menjadi bilik mandi dia. Bathroom kat master bedroom tu, is mine. Kalau dia kadang-kadang nak mandi or buang air kecil je baru boleh, itu pun tak selalu. But dia memang di larang untuk membuang kat bilik mandi I. I know I kejam heh.. Anyway, lepas membuang kat lobby, dia naik atas and tekan loceng, I tak bukak pintu, instead I ambik card and tolak bawah pintu so that dia bukak sendiri. Masuk je kat bilik hotel, dia tak insert card tu kat tepi pintu. Dia jalan-jalan dalam bilik and complain kenapa panas then baru dia perasan yang card kat tang…

Trip to Johor Bahru - JPO

Image
(Mutiara Hotel JB)
You know, I always have a soft spot for Johor and it is always close to my heart. I think this is because masa kecik-kecik dulu I sekolah kat Johor memandangkan Daddy dulu navy and kita orang tinggal kat Singapore. Tiap-tiap hari pegi balik lalu tambak Johor/immgresen nak pegi sekolah. Tiap-tiap hari jugak la I tengok the buildings, places, sounds, smell yang sama Ahh.. I bernostalgia wakaka.. benci I kalau hati jadi sentimental tau…
(Johor Premium Outlet)
Last week we decided to go to JB since lama dah tak cuti-cuti domestic nih. I teringin nak ke Johor Premium Outlet (JPO) sebab I baca-baca kat blog dorang kata best, murah, bawak duit banyak-banyak etc. Husband I pun book dekat La Grandeur Palm Resort Johor since it was near to the JPO but at the last minute we decided to book at Mutiara Hotel JB since we planned to go elsewhere. So pagi-pagi last Monday tu, I buat bekal for breakfast, I rebus telur and goreng mee hoon. Kita orang bertolak around 7am tapi jam…

Sunday's Update

Image
Last Sunday, I ajak husband I tengok pertunjukkan Hot Air Balloon or Belon Udara Panas. Actually I dah letak dalam Table Planner early of the month as a reminder to myself. I know husband I is not that keen to go to that kind of place. And I know the reason was because dia tak suka bersesak, berpeluh and also panas. I pun tak suka and I’m sure semua orang tak suka kalau pegi tempat-tempat yang merimaskan. We decided to go after lunch. Husband I ajak keluar awal, makan kat luar but I told him I rather cook since we will go there after lunch. Lepas makan around 2pm, kita orang pun berangkat dari rumah. We were so glad sebab jalan tak jam but bila dah masuk dekat putrajaya and masa nak cari parking, jam la pulakkan.
I tengok dari tingkap kereta, eh mana belon besar nih? Kenapa tak nampak floating di udara? Hati rasa macam tak sedap, ada ke tak ada nie? Biar betul, tak kan dah abis, bukan 18hb is the last day ke? Hati sudah mula panas sebab rasa macam tak berbaloi drive jauh-jau…

Saturday's Update

Image
There’s not much happening to me last week, ahh the usual, tau je la kalau tak mix around or go out memang tak ada story nak share, anyway last Saturday, both of us berfoya-foya ke Empire Gallery Subang. Dia ajak a few times to check the place out so we thought we should give it a try. I never been to that place before and the last time I went to the area was when Carrefour was the first and only one around during those time. Tapi Empire tu memang tak pernah pegi beside tak buat lagi masa kita orang pegi ke Carrefour dulu. Husband I cakap dia tau tempat tu pun masa baca paper and it was said tempat tu pernah meletup last year disebabkan oleh kebocoran gas. The place was nice but small since kita kan dah biasa pegi shopping complex yang besar kat KL/Selangor kan. Anyway, like I said the place was nice and new but we didn’t explore much since there’s not much to see. Oh yeah, Tangs pun ada but we didn’t go there.
(Serai Platter)
We decided to try one of the restaurant there name Serai…

Mentor 6 la Pulakkan...

Speaking about Mentor 6, patutnya malam ahad tu start pukul 9pm, tapi sebab ada masalah technical (pepandai la I speculate), so di tangguhkan sehingga pukul 10.30pm. Sebelum tu husband I dah sibuk cakap, tak ada la, ini la. Bila start aje, I was surprised because I thought, dorang dah pilih portege and terus buat persembahan. Rupa-rupanya it was a beginning of a show, peringkat audition. Adooiii.. kalau I tau I tak tunggu. You might be surprised why I sibuk nak tengok Mentor this year beause selama nie I tak pernah peduli pun nak tengok Mentor yang lepas-lepas. Kalau tengok pun sekali sekala and I don’t follow it religiously. But this time, Im looking forward sangat nak tengok because I’m curious of what kind of a protégé that these famous mentor are looking for. I’m not saying yang dulu-dulu punya mentor tak best. But this time banyak varity and pemilihan mentor sangat memikat hati I. I’m curious macam mana dorang akan membentuk protégé dorang. Ada Adam yang muda, Ogy yang…

Update

Image
(Lunch hari nie I masak mee soup guna mee udon and bahan sampingan I letak yong tau foo.  Delicious and healthy)
Semalam patutnya I update blog, nak story pasal Mentor 6 yang I tengok last Sunday night but petang semalam, husband I ajak keluar buat marketing, beli barangan dapur. Sebenarnya sebelum tu, I dah smsed husband I and suruh dia beli french bread on his way back for my dinner. Tengahari semalam I masak mee hoon goreng for lunch so malas la nak makan mee hoon lagi untuk malam kan. Balik kerja petang tu, I tengok barang yang husband I beli. Wah, tetiba I tak puas hati dengan french bread yang beliau beli, I specifically ndak French bread yang kat Bread Talk bukan kat Carrefour. And I also tak puas hati with the roti hot dog since I prefer brand Gardenia bukan yang beli brand biasa. Mula la I buat demonstrasi and ngomel-ngomel, then my husband surprised me by opening the refrigerator and showed me what he bought for me; a box of a few slices of chocolate cake and Ice Chocol…

Kisah Cerai la Pulakkan..

We were supposed to go out today since last night dah plan to berfoya-foya riang ria gelak ketawa. We woke up early and I terus surf internet but entah macam mana tengok time je dah dekat pukul 11am. So we decided to just stay at home and that I masak kat rumah. Husband I keluar beli paper and beli barangan dapur yang dah habis.
Dalam I surf internet and ofcourse la ke gossip blog, I was surprised to see that seripah leyah and laki dia dah bercerai. I thought those two were a happy couple and I don’t see the reason why the marriage should fail since they have two beautiful twin daughters. But then again, we never know what goes behind the close door.
Firstly, I’m not a fan of seripah leyah nie but her being one of the celebrity, I can’t help but notice it and ofcourse berita perceraian dia jadi tajuk-tajuk utama kat blog or paper. But yang buat I menyampah nie, bila baca comment dari pengomen yang macam bagus aje. Pepandai je speculate and bagi reason. Macam la dorang nie tingg…

Reality Show Yang I Tengok Tadi

Image
Oh I sungguh busy hari ini kerana menonton berbagai-bagai reality show’s series.
Top Chef season 9 telah melabuhkan tirainya sebentar tadi and I was soooo happy sebab ayam tambatan I Paul Qui menang. I menjerit bila Padma announced his name as the winner (I siap rewind lagi sebab nak excited lagi sekali hehe..). He deserved it! He was the best and the coolest top chef contestant ever. He won eight elimination challenges, yes eight! Beside if it is an international competition, I definitely support contestant from Asia dulu. Yep I’m bias. But he was really really good. Padan muka Sarah tak menang, I memang nyampah kat makcik dengki tu, asyik-asyik nak hentam Beverly. Busuk hati betul and kaki pembuli nombor satu. I thought I sorang je menyampah kat Sarah nie but bila I baca comment dari orang lain, semua kutuk minah nie cukup-cukup. Then masa Tyler tolong dia during the finale, bukan main rude lagi dia treat mamat tu. Masa Padma nak announce, jantung I berdebar-debar and dada …

Seluar Short Budak Itu

Image
My husband has been nagging me for ages, melampau la ages kan. I mean my husband has been nagging me for the past 1 ½ years for me to make him or sew a short pants for him. Dia kata dia sangat suka seluar short yang I jahit dulu-dulu and sedap di pakai.. Alahai pandai sweet talk I. Dia kata kalau jual kat kedai harga beratus ribu ringgit pun dia akan berebut beli… melampau la dia kan. Dia suruh I, please make more for him as I did before. I don’t know what is wrong with him because, I buat tak cantik and jahitan tak kemas pun and I ikut contoh short yang beli kat kedai je bukan ikut pattern yang kat buku and beside I tak ada belajar pun buat short nie kat sekolah menjahit dulu. I pakai hentam aje. But from time to time, husband I sibuk la memujuk and asyik tagih bila I nak buat kan dia. I kata kan banyak seluar short yang beli dulu tu yang RM5.00 sehelai. Husband I kata tak sedap la, dia tak suka la. Tiap kali dia pakai seluar short yang I pernah jahit kat dia dulu mesti dia k…