Sunday, August 18, 2013

I Ke Rumah Terbuka Tun Mahathir

 Ahhh.... today is one of the happiest and the most memorable day in my life! But first and foremost, my wishlist check! Yep, meeting him was the first on my “going to be” long list of wishlist. I always want to meet and greet Tun Mahathir for as long as I can remember. I told my husband, tengok dari jauh pun jadilah as long as I tengok dia secara live. I never dream that I would ever salam and wish him Hari Raya pun. Meeting him is a big deal to me, yelakan, siapalah I yang tiada tinggi ilmunya ini and chances of people like me orang biasa-biasa, meeting him is highly unlikely. And not everybody got the chance to see him.

Like I said, I always want to see him and I was wondering macam mana caranya eh? I googled around to check whether ada schedule dia akan kemana-mana ke kan, so that I boleh terserempak before hand ke but I couldn’t find any. Yang ada kat internet adalah tempat or pekara-pekara yang telah beliau pergi or lakukan. So I decided to join any group kat fb yang ada berkaitan dengan dia. I found a few and I join kesemuanya sekali. Maka dari situlah I know lots of stuff on him and his activities but I masih lagi tak dapat schedule yang beforehand. Dalam hati I kata, tak apa, sabar, one of these day, I akan dapat jumpa jugak.

Bila hari raya datang, I told my husband, mesti dia ada buat open house and kalau ada I MUST go. Tak lama kemudian, one of the group that I joined, announced yang Tun akan buat open house, I was so excited, I basically scream hehe... Eh, I bukan obsess or taksub but I was just so excited. Bila Khairul and Shida datang beraya on the first day of raya tu, I dah bagitau both of them and ajak dorang pegi sama-sama. Dorang kata ok. Husband I suka la sebab ada gang. So hari-hari, I masuk fb and went to the page, just to check whether ada perubahan schedule ke apakan, manalah tau, venue berubah ke, punyalah paranoid. And I pun sibuklah plan nak pakai baju apa, accesories apa, perfume apa, bag apa, kasut apa (alahai macam nak pegi date aje) etc. Sepanjang-panjang minggu tu dari hari pertama yang I tau, I dah mula practice kat cermin macam mana cara I greet dia and what I would say to him. Cara I senyum and salam pun I practice you hehehe... kang I tersenyum unta ke kan. Then bila husband I masuk bilik cepat-cepat I stop tapi kekadang terlepas jugak mulut ini terkamit-kamit, practice you.

(Me with Datuk Mukhriz, Menteri Besar Kedah)

Bila dah nak dekat hari yang dinanti-nantikan itu, tiba-tiba pulak badan I rasa tak sihat and asyik batuk-batuk aje.. sudah! Two days before the event, I whatsapp Shida and informed her on it. She said, she will get back to me later. The next day which was yesterday, when Aiza were here, Shida told me that they can’t make it due to, like I said yesterday good news. She and Khairul kena pegi check up to reconfirm kat doctor la kot, pepandai la I buat andaian. Bila husband I dengar yang dia tak ada gang, dia jadi malas and hint this and that. I pun jadi tak sedap hati, takan nak paksa kan (yeah right!). Husband I pun cakaplah, I tak sihat batuk tak baik, macam mana nak pegi nanti bertambah teruk. Tiba-tiba je jadi misi, kejap-kejap check temperature badan I wakaka... Dia buat-buat muka terkejut and cakap, eh, panas la badan you...padahal..... propa je lebih. I jadi berbelah bagi, part of me said, go and part of me said I can go next time, next year, I was not meant to see him, it is fated that this thing happened for a reason bla bla bla... Rasa macam 70% tak nak pegi, 30% nak pegi.

Sebelah malamnya, I tak ada mood nak cakap dengan husband I. Although he said, he agreed to go but I pulak rasa macam tak best. Masa time nak tidur, dia greet goodnight macam biasa, tapi I tak reply and I buat macam patung batu singa... adeeih! Next day, which was today, according to our plan before, we were supposed to go early in the morning but we woke up late since I macam dah tak ada mood kan. Husband I cakap dia ada kejutkan I, ajak I pegi but I tak terbangun... really dude?? Then dia berborak seperti biasa, but I buat-buat malas nak cakap, apahal? I’m the one who can’t make up my mind whether I want to go or not and I, in a way try to make him feel bad try to put the blame on him, padahal dia allright je... dasar pelakon antagonist! Then I masuk fb and pegi ke page tu, I tengok wah...bukan main meriah lagi with all kind of comments and pictures orang-orang yang pegi. I saw one girl asked Tun to sign the book. Ini tak boleh jadi, I told myself, I must go and I want to bring my books for Tun to sign too. By hook or by crook I must go! So I decided to go for the afternoon schedule 3pm to 5pm. Dalam pukul 1pm, I told my husband that I want to go and he must be ready by 2pm for us to leave the house. Husband I kata dia siap kejap je dan dia cari backpack untuk bawak buku I untuk Tun sign.
 
 (I tengah duduk bersimpuh kat bawah, tengah mintak signature for the book, gambar tak terang tapi still la jugak nak publish)

Tepat pukul 2pm kita orang pun bertolak and anggaran pukul 3pm sampai la nanti but it was not to be sebab banyaknya kereta and nasib baik tak jam but kereta jalan slow. Hati I pulak jadi tak tenteram. Bila nak masuk ke simpang Mines Resort, as usual mesti terlepas simpang because of the confusion on the simpang yang nak masuk, terus la sampai ke highway Belimbing whatever it is. Tak lama kemudian buat U-turn or else sure sampai ke Seremban. Then masa nak masuk simpang, terlepas la lagi but we decided to masuk ke kawasan perumahan, nasib baik ada jalan terus ke Mines, dulu pun macam nie jugak..alahai.. Sampai situ, kita orang masuk ke parking lot Mines nie and tanya guard yang berjaga kat simpang nak masuk rumah Tun. He told us nanti ada shuttle bus datang ambik. Tak lama kemudian van budak sekolah pun datang, ingat bus. Sampai situ, huii ramainya orang, ingatkan bila petang tak ramai. We decided to beratur terus sebab tujuan utama datang sebab nak salam Tun. But makcik-makcik yang sama beratur kat situ suruh kita orang makan dulu sebab dorang kata sure lama and makanan akan habis. Husband I tak nak so I suruh dia tunggu sementara I masuk and menjamu selera.

Bila I masuk aje, food semua dah habis and no more refill. But I tak kisah, I ambik je pesembor yang masih ada lagi sikit without the kuah since kuah pun dah habis. And you know what? Ada orang tapau siap bawak plastic lagi, itu belum lagi I nak cerita orang-orang yang siap bawak balik dua tiga bekas biscuit raya, tak payah la I cakap kaum mana, you all tau sendiri la kan... Kang kalau I sebut, orang kata I racist, buat cerita and all tapi I tengok dengan mata kepala I sendiri. No wonder, food tak cukup..selfish and tak ada perut malu langsung, dasar opportunist! I minum segelas soya bean and I ambik satu mineral water untuk bagi kat husband I. Then ada one malay guy serve us biscuit raya, I ambik two pieces, one for me and one for my husband. I tak lapar sangat sebab dah makan half roti canai and half tosei for breakfast kat rumah pagi tadi. Like I said, the main reason I datang is to meet Tun.

Then I masuk queue balik. Queue beratur memang panjang but tak terasa sebab cepat je. Walaupun weather tak berapa panas tapi I berpeluh-peluh masa beratur tu. Hati I bukan main berdebar lagi nak jumpa Tun, I cepat-cepat keluarkan buku yang masih dalam plastik lagi. Bila dah nak sampai turn kita orang, tiba-tiba Tun masuk dalam rumah. Kita orang semua dah resah... selang dua tiga orang je lagi depan I untuk salam dengan Tun. Then I pun tanya la orang-orang yang macam ahli jawatankuasa kat situ. Orang tu cakap, Tun masuk sekejap sebab dia tak sihat and sekarang nie patutnya time Tun makan ubat. Sebenarnya dah dua hari Tun kat IJN. Tiba-tiba hati I jadi sayu... jangan la anything happened to Tun and adakah I memang ditakdirkan untuk tidak dapat berjumpa Tun secara reality? I rasa sangat-sangat sedih. Then orang tu cakap, tak tau bila Tun keluar, maybe dia akan keluar nanti. Berpandukan maybe itu, I kata I tunggu. Then I bagitau orang-orang yang queue kat belakang I and dorang pun semua nak tunggu jugak, wah...macam nak mogok la pulak kan dan I ketuanya wakaka... Satu family kat belakang cakap dorang pun tak peduli nak tunggu jugak sebab tak pernah jumpa and laki dia kata last year dia pegi pun dia tak sempat jumpa. I cakap kat husband I kalau Tun tak keluar nanti dalam masa 15 minit nanti kita balik la although it was a lie, setahun pun I sanggup tunggu, if it’s come to that... ye ke?

 (Sila abaikan muka besar itu)

Tak lama kemudian Datuk Mukhriz datang untuk take over tempat bapak dia. Husband I suruh I bergambar dengan dia, mulanya I tak nak sebab I nak Tun jugak. Then dia suruh I, mintak Datuk Mukhriz sign buku, I kata I still want to wait for Tun because it was written by Tun. Husband I kata biarlah ada dua signature, bila Tun keluar nanti suruh Tun sign. I kata no. Tak lama kemudian I decided to ambik gambar dengan Datuk Mukhriz, who knows he might be our Prime Minister one day and the possibility is there. I pun bersalam denga dia and introduce husband I. Then bila husband I nak ambik gambar, Datuk Mukhriz sempat mengusik and cakap, besarnya camera, I kata, a’hah, sambil gelak kecil. Lepas I masuk line, terus Tun keluar, wahh, good timing and then semua orang bertepuk tangan. I was so excited. Tapi tak syoklah sebab ramai yang potong queue ambik jalan lain... Bila tiba time I, I salam dia, I wish dia and I kata, mintak maaf Tun, nak mintak Tun punya singature sambil duduk bersimpuh, kira macam anak mintak maaf kat bapak. I berdebar-debar nak selakkan buku and Tun tolong selakkan hehe.. Then I bagi dia pen. Then I cuba la pose-pose and husband I kena tolak sana sini, so gambar pun kabur. Ahli jawantankuasa mana tah suruh cepat-cepat, geram I..nanti kau. Tapi tak apa, itu tak penting, yang penting, I dapat salam Tun and dapat signature for my book. Tangan Tun sungguh halus. Wajah dia berseri-seri dan terpancar keikhlasan. Namun begitu Tun nampak kurang sihat dan kepenatan, I felt sorry for him. He didn’t talk much cuma senyum je. Oh My God! I am soooo happy and tak dapat I nak gambarkan dengan perkataan, rasa macam nak menangis pun ada.

Lepas tu I rasa macam tak puas hati sebab I tengok gambar husband I ambik tak terang and I pun pegi la dekat-dekat untuk ambik gambar dia. Then ada sorang mamat yang rupa macam datang dari timur tengah dengan bermata chocolate cair, hidung mancung, berjambang dan bermisai bediri kat situ sambil berpeluk tubuh and tanya I nak ambik gambar ke. I kata yes, so I tanya dia, “Have you salam Tun”, dia cakap dah. Then I tanya lagi, “Why are you standing here”, you know what he said? He said, he just want to look at Tun dengan muka penuh admiration. Tergamam I sejenak. Then I cakap, Oh, he is one of the best leader in the world and then dia cakap, he’s the best, I cakap yes, he’s the greatest! Then I teringat each time I pegi oversea, bila I cakap I’m from Malaysia, tak kira omputih ke but especially orang yang berwajah arab nie mesti puji Tun melambung-lambung. So you see, orang luar pun appreciate him but not you guys yang so idiot itu. Then dia offer untuk ambik gambar I. He took a few and thanks God ada yang jadi although gambar Tun nampak jauh. Dia nak ambik lagi tapi I kata tak apa and said thank you. 

(Tun's signature, simple je)

Lepas tu kita orang terus balik, but this time tak naik shuttle sebab the weather was beautiful although macam nak start hujan and jalan kat kawasan tu macam resort, kehijauan di kiri kanan serta padang golf kecil, lampu-lampu antik di kiri kanan, jalan berbatu bata merah...ahhh..sungguh mendamaikan. Lagipun hati I sungguh gembira dan bernyanyi-nyanyi ria. You see, I’m so easy to please...err... ye ke? I cakap kat husband I, nie kalau berbasikal kat kawasan nie sedap nih.. Sempat la jugak ambik dua tiga snap. Then we decided to tapau McDonald kat Mines Resort. On the way balik, I tak habis-habis said thank you to my husband, thanks for your support bla bla bla. Tak habis-habis I bercakap pasal Tun dan senyuman tak lekang-lekang dari wajah kertu I. I love all of his vision and what he had done to this beloved country of mine. Jasa-jasa beliau adalah terlalu besar untuk rakyat Malaysia. Perasaan I bercampur baur, excited yang amat sangat, terharu, sedih tengok Tun sebab dah nampak uzur and tak sihat dan yang pasti, akhirnya I berjumpa jugak with one true great leader of the world!

So far bulan August 2013 ini adalah bulan yang terindah buat I.
 
Sekian catatan wanita yang masih tersenyum-senyum.....kiss kiss...

Saturday, August 17, 2013

Kunjung Mengunjung

Last Monday, sedang I solat asar, tiba-tiba whatsapp I masuk. Dalam solat tu sempat lagi I pikir, mesti Mbo tapi selalunya kalau Mbo whatsapp mesti masuk bertubi-tubi, then I pikir lagi, nie mesti my BFF. Nampak sangat solat tak khusyuk, siap pikir-pikir lagi. Lepas solat I check, oh, Shida rupanya. Dia jemput datang beraya kat rumah. Wah, ini sudah bagus..tiba-tiba I telan air liur, tah apa-apa punyalah kebulur. Dia pesan, jangan bawak apa-apa tapikan memandangkan I nie seorang yang sangat pemurah lagi baik hati serta sarat dengan kasih sayang ( mesti ada yang rasa masam-masam je tekak baca statement epic ini wakaka...), I ignore akan request beliau itu. Rasa macam tak best je tak bawak apa-apa sebab aritu dia datang bawak KFC kat rumah kita orang. I dengan husband I pun pikir-pikir apa nak bawak (banyaknya perkataan pikir, belum lagi perenggan kedua), then we decided to buy ayamas perasa blackpepper, cheese cake and swiss roll pandan/chocolate ke rumah dorang.

Around 8.30pm, kita orang sampai ke rumah dorang. Bukak je pintu, Khairul cakap, kang orang dah kata tak payah bawak, banyak makanan kat rumah. I dengan husband I kata, tak apa, memang saje nak bawak. Then bila Shida nampak, dia pun cakap the same thing hehe... Then I tanya, ada jemput Khairil and family ke, dorang kata tak ada, then Khairul called Khairil. Lepas dia called Khairil, Khairul cepat-cepat simpan remote memandangkan Rayhan cukup arif dalam bidang tekan menekan punat ini..

Tanpa menunggu Khairil and family datang I sudah siang-siang duduk di meja makan sementara husband I and Khairul kat ruang tamu dan Shida kat dapur, I punyalah pelahap. Banyak makanan terhidang di atas meja such as, mee hoon goreng, roti jala, kari ayam, kari ikan, rendang daging, kek chocolate, lemang and the food that we brought with us. Masakan Shida sedap-sedap, mee hoon I tambah dua kali, rendang dia..huii.. sungguh menepati selera I. Lepas makan I duduk-duduk di ruang tamu and tak lama kemudian Khairil and family pun datang. Then I tengok gambar kahwin dorang dalam album. I suruh Khairul adjust lampu bagi terang since lampu dorang nie ala-ala suram romantik macam kat lobby hotel. Tapi puaslah I squinting this eyes of mine, still la jugak gambar-gambar yang agak kecil contoh gambar orang yang beramai-ramai agak kurang jelas pada penglihatan mata I, apa nak buat faktor usia memusykilkan segala-galanya huhuhu... nampak gayanya I nak kena pakai cermin mata rabun dekat la pulak waaaaa.... pilu. Namun begitu, album kahwin orang-orang sekarang sungguh cantik, bukan macam masa zaman I dulu, it was either, masukkan gambar ke dalam plastic album or lekatkan aje... album sekarang nie macam buku tebal. Nyesal lahir cepat, kan banyak dah rugi... Takpe next time I kahwin dengan Ryan Gosling, ambik kau album cover bertakhta berlian bersulamkan emas 375 wakaka....

After a while, Khairil ajak beraya rumah dia since alang-alang dah ada kat rumah Khairul yang satu building dengan Khairil tapi different level. So all of us termasuk Khairul and Shida pun terus la beraya ke rumah Khairil. Biscuit raya masih dalam bekas kedai belum masuk balang kuih lagi. Kita orang nie the first guest datang rumah dorang. Lepas minum-minum and makan biscuit raya, we decided to leave. It was a lovely evening surrounded by the people that we love...
Today
 
 
 
Lepas I masak tengahari, which was sangat simple, ikan bakar and soup kobis rebus, I received a call from Aiza saying that she and Adam would like to come to our house for a visit. Dorang adik beradik nie semua bagitau nak datang last minute, saje je nak menyeksa auntie and acu dorang hehehe.... I kata ok, datang la. Then I suruh husband I beli extra food, mula-mula husband I nak beli KFC but dia teringat Aiza kata KFC dah kureng sekarang nie, so husband I kata, dia beli nasi ayam. I pun cepat-cepat kemas rumah and seperti biasa, office merangkap meja makan husband I pun cepat-cepat beliau kemas. I don’t know la but everytime I tengok dia kemas “mobile” office dia, macam kelakar aje, macam pekedai tak ada lese , cepat-cepat kemas sebab nak lari dari kena angkut dengan DBKL je...

Around 1.35pm, Aiza dah sampai, I masa tu baru lepas mandi, I suruh dia tunggu sekejap, on the way nak keluar sempat la I berborak dengan neighbour depan rumah sekejap... Baju dia pakai cantik, sempat lagi I pegang-pegang kain baju dia, I nie senang kena distract. Tak lama kemudian, husband I pun sampai. Oh, Adam is so cute and very naughty. Tak boleh duduk diam, I rasa macam nak cubit je pipi dia. And Adam, you kacau la dia, usik la macam mana, dia buat tak tau je, apa lagi kalau you panggil-panggil dia, rasa macam panggil kerusi je hehe... rasa macam nak gomol kang tak pasal-pasal kena cekik dengan Aiza. Sempat la jugak Adam meninggalkan “bekalan” nya di rumah kita orang, kira nak mark dia punya territory haha..

Lepas makan, kita orang melepak sambil tengok tv, borak-borak dan mata tak lepas-lepas memerhatikan Adam yang tak boleh duduk diam. Mamat nie senyap je tapi licik, I panggil dia silent assasin. Jangan harap nak dengar dia menangis ke, kecuali terhantuk, itupun sekejap je tak sampai seminit. Adam is such a cool kid. Tak lama kemudian Aiza bawak tidur, I suruh tidurkan kat bilik and katil kita orang. Habis malam nie sure ngigau Adam, aura hero tamil melekat kat dia, awas. Tapi dia tidur tak lama, just a nap. Then husband I bawak dia jalan-jalan kat luar sebab dia bangun tidur a bit grouchy. Around 7pm, dorang pun balik... Ah, what a wonderful Saturday, berkasih sayang dengan anak and cucu sedara.....

Oh, I got a good news to share, next year I dengan husband I akan dapat cucu sedara baru...waaaaweeeiiii..... We’re soooo happy....

Sekian catatan I di malam yang kelam disulami batuk-batuk yang telah beberapa hari tak reda-reda ini...

Sunday, August 11, 2013

I ke BookFest


About a month ago, I’d read somewhere that, there would be somekind of book sale ke apa, I totally forgotten about it until I went to Popular and bought Khairi’s book and mine too. Itupun I tak perasan lagi until I went back and masa nak buang plastic Popular I tengok eh kat plastic bag ada tulis BookFest kat KLCC Convention Centre from 3rd to 11th August. Wah, nie kena pegi but I was worried that it might be macam yang I pegi kat PWTC dulu. Boring sebab banyak novel-novel melayu, majalah dan buku-buku untuk student/universiti etc. I have nothing against novel-novel melayu nie but 90% of the books are so... how should I put it.....rasa macam sick aje bila I baca sebab penuh dengan mengada-ngadanya, ditambah dengan khayalan yang tak logiknya, especially novel-novel cinta, sangatlah puiknya... Baca separuh jalan terus I pissed off. Having said that, not all of novel malay nie suck because ada yang bagus jugak, although percentage nya sangat la rendah and in my case you know who’s my favourites malay’s author kan.

Anyway, dari malam hingga ke pagi, I berkira-kira nak pegi ke tak nak, part of me said yes and another part of me kata tak payah. Pagi-pagi lagi I dah bangun, it is not like me to wake up early, lepas bangun solat subuh I akan tidur balik sampai pukul 11am. But pagi nie pukul 8am I dah bangun then I teringat akan bookfest nie, I kata tak apa let me think about it. I decided to buat breakfast (hapa? Breakfast?, when was the last time I had breakfast, seems like a hundred years ago...alahai ayat). Tengah I menyediakan bahan-bahan nak mengoreng nasi nie, I nampak neighbour I kat dapur, I panggil dia and bagitau dia pasal bookFest kat KLCC Convention Centre nie, dia kata dia pernah pegi, sangat bagus and I can get good bargain/price and nak masuk harga ticket pun tak mahal. Wah, terus I tetapkan hati nak pegi.

Bila husband I nak keluar beli paper, I cakap, I nak pegi, husband I kata ok, dia balik beli paper nanti terus pegi. I pun siap-siap and rebus telur lagi, itu wajib sebab mana la tau kebulur ke nanti, (seriously?) and ofcourse satu botol air putih. Husband I cakap, macam budak kecik siap bawak bekal, kang I bawak pampers orang tua-tua nanti, siapa nak jawab? Wakaka...sadis. Kita orang keluar rumah around 12pm and park kat KLCC. Orang sangat ramai, memandangkan last day and weekend pulak tu and kebanyakkanya berbangsa cina, almost 100%, bangsa-bangsa lain melayu and india boleh di hitung dengan jari. Bayaran masuk RM2.50 per person and kena pakai gelang tag, rasa macam pegi theme park. Bila masuk aje, I tengok harga buku, wah, it was a great deal, sangat murah dan banyak variety. Apa lagi rambang mata I. I suruh husband I ambik bakul, mula-mula dia kata tak payah la leceh, I kata tak apa, kalau dia tak nak bawak nanti I bawak, terus la husband I angkat, physcology you. Dan seperti biasa husband I ikut je mana-mana I pegi, I suruh dia pegi tempat lain dia tak nak, kejap je dia hilang dari pandangan mata I tapi lepas tu I tengok dia terjengau-jengau cari I, rasa macam nak sembunyik aje biar dia suspense. Oh yeah, I whatsapp Aida and bagitau dia pasal bookfest nie, then dia called kata dia baru balik dari Johor, kalau tak mesti dia akan pegi.

This time I tak beli banyak buku and a abit choosy memandangkan buku-buku yang beli dulu-dulu masih banyak dan tak baca-baca lagi sampai sekarang. Buku resepi pun I tak beli banyak. While browsing around, I tengok ada one book husband I sembunyi kat belakang badan dia, I don’t take it seriously or even ask because lambat laun pun I akan tau jugak. Then husband I pegi bayar, after that we went to another hall and I was wondering what kind of a book yang ada kat sini, kat situ tulis chinese book tapi I yang curious dan gatal hati decided to check it out la jugak. I masuk dalam, sudah! Semua tulisan berbahasa cina, puas la I menapak cari exit. I cakap dengan husband I suruh tunggu kat tempat yang dia tunggu sebab I akan pegi kat dia and that I nak pegi another section. Lepas jumpa dia balik, I cakap I nak pegi level 3, I pegi kat counter and tanya orang kat situ apa yang ada kat level 3 nie and how to get there, orang tu cakap, tempat CD’s, stationaries and all. Husband I kata dia tak nak ikut. Bila I masuk lift aje, tiba-tiba I tengok husband I dah masuk..hehe..mana boleh jauh kesuma jiwa dia nie.. I cakap, eh, ikut jugak, dia senyum-senyum je.

Sampai kat level 3, kita orang check-check benda kat dalam and I tengok husband I melekat kat one of the section. Section apa lagi kalau bukan model kereta/vehicles etc. I tengok, husband I macam pikir-pikir nak beli ke tak, I cakap let me buy for you for our advance wedding anniversary. Dia kata tak apa, I ada duit ke, bazir etc..I kata don’t worry, I memang nak belikan dia present (senang, ringkas and at least I know what he likes kan, sungguh la tak romantiknya). Penjual cina tu tanya raya kat mana and panggil husband I pakcik..wakaka..nak tegelak I sebab sepanjang-panjang hidup I, tak pernah pun I dengar orang luar panggil husband I pakcik selain dari anak-anak buah sebab selalunya orang luar panggil dia abang..nampak sangatlah kita orang nie dah berusia.

After that, we decided to go back to KLCC and have our late lunch dalam pukul 3.30pm. Sepanjang-panjang jalan tu I kejap-kejap panggil husband I pakcik this pakcik that. Lepas makan, kita orang terus balik rumah. Sampai rumah, husband I suruh bukak plastic bag sambil tersenyum simpul, I buat-buat kata why (so full with kepura-puraan) I dah tau mesti ada surprise. Bila I bukak aje, eh, ada satu buku resepi yang bukan I ambik or pilih. Baru I teringat it was a book yang dia sembunyikan kat belakang badan dia tadi. Dia kata, that is his anniversary present to me too, title “the food of france – a journey for food lovers”, wah.. I tak pernah ada french cook book, oh, this is so exciting, I can’t wait to try or should I say, when will I give it a try...

Then I tak puas hati, I tanya, betul ke you belikan I buku nie as our annivesary or you just ikut I sebab I dah belikan you that bus model, dia kata, dia memang dah terpikir tapi I dah cakap dulu. I kata ye ke? Demi Allah? Husband I cakap, Demi Allah, alahai... macam budak-budak je.. Then I cakap, wah, we have the same thinking...... husband I cakap, yes...

Sekian catatan I kali ini....    

Saturday, August 10, 2013

Khairil And Family Came To Visit

Lepas I masak tengahari tadi, I pun duduk-duduk la sambil cari cerita untuk I download, tiba-tiba hp I berbunyi, I tengok Khairil call and dia cakap dia nak datang. Ah, sudah I tak mandi lagi sebab baru lepas masak and jam dah pukul 2.30pm, I know I nie kasam kadang-kadang haha... I kata datang la, dah makan, belum? Dia kata dah makan then dia cakap husband I was on the other line (husband I kat luar beli paper). I suruh dia cakap dengan husband I. Then I called husband I and cakap suruh dorang datang lambat sikit sebab I nak masak something. Takan la orang datang, ndak ndak anak buah, nak kasi makan biscuit kuih raya hamper (bestfriend husband I bangsa India bagi, tiap tahun) aje kan. I suruh husband I beli mee kuning, sebab I nak buat mee goreng, memandangkan it was Khairil’s fav’s, masa bujang dulu dia selalu suruh I buat mee goreng. I pun terus terkocoh-kocoh siapkan bahan. Then I teringat I ada chicken wing yang I marinate masa I masak tengahari tadi, untuk saje-saje makan petang, furthermore I nak experiment sebab selalunya marinate dengan berbagai-bagai bahan sampai satu malam but this time sekejap aje and guna butter, garam and black pepper aje. Macam tau-tau aje orang nak datang. I keluarkan wings yang belum marinate, nasib baik tak keras lagi, I campurkan dengan yang dah marinate, check! Then I teringat kuah spaghetti bolognese yang berbaki haritu, ok still in good condition, then I teringat ada roti putih gardenia, then mozarella ada lagi, I decided to make pizza guna roti gardenia tu, check! I keluarkan, isi ayam, fishball, sotong and udang untuk mee goreng. Sayur I guna sayur kobis. I cepat-cepat rendam semua bahan and tunggu mee kuning husband I beli. I buat air and simpan kat ice box bahagian keras. I kemas rumah cepat-cepat, keluarkan pinggan etc.. Oh, you should see how I work, macam lipas kudung, belari sana sini, dalam otak pikir ini itu hehe but I was so excited! Yelakan life I dengan husband I nie kan dull, monotonus aje, lacking in variey. Muka pun muka chenta hati aje yang I asyik mengadap hari-hari...(wah..macam tak grateful la pulak... haha..).

Anyway, lepas semua siap, cun-cun Khairil and family sampai. Wah! confirm boleh masuk masterchef or top chef nih... I can actually work under pressure...voila!. I pun keluarkan biscuit hamper itu, nasib baik ada biscuit sebab tahun nie satu pun tak beli. Then I teringat kerepek-kerepek India yang beli a few days before hari raya, I keluarkan sekali. Biscuit and kerepek nie bukan I letakkan dalam balang kuih pun, in fact masih dalam bekas plastic kat kedai and kerepek tu dalam tupperware besar aje wakaka... macam hari raya koboi je. Kita orang makan tak formal, ambik food atas meja makan and makan kat depan tv dalam keadaan santai. Kira macam minum petang. I rasa sungguh seronok and terharu macam kes Khairul and Shida jugak sebab Khairil and family sudi datang meluangkan masa untuk menjenguk auntie dan acu nya yang dua batang kara ini (again with the sympathy card, such an attention seeker hahaha...).

Si Rayyan mula-mula malu dengan kita orang, biasalah Rayyan tu, action lebih hehe.. Kalau cakap pun sikit-sikit, nak makan pun segan, rasa macam nak tangkap and peluk aje tapi kang mesti dia menjerit. Husband I bagi dorang kereta-kereta kecik, hot wheels. Wah, cepat tangan mencapai, as for adik Rayhan, dia relak je yang penting, ada food and drinks... ala cutenya. Husband I has a lot of collection kereta hot wheels, model kereta-kereta racing yang besar, build yourself kapal terbang, kereta tank etc.. Kalau masuk bilik belajar dia, rasa macam masuk kedai mainan. Then husband I tiup belon for the both of them, rumah kita orang nie macam nursery pun yea jugak, stock belon memang sentiasa ada. Oh, itulah ice breaker for Rayyan, tiba-tiba aje engine dia dah panas and main tendang-tendang and baling belon dengan I and husband I. Excited bukan main lagi. Now, kita orang dah tau rahsia nak tackle hati Rayyan, main baling-baling dengan belon. Around 5.30pm dorang balik untuk kerumah kawan dorang yang lain.

I rasa macam tak percaya aje tengok Khairil with his kids, rasa macam baru semalam je hang out dengan dia. We used to go everywhere together, the three of us, me, my husband and him, inseparable. And now, he has his own family, a good job, a wonderful wife and two beautiful boys. I’m so glad that he turn out so well. In fact all anak-anak buah husband I, who I considered mine are doing so well in life and works. I’ve been with them almost through out of their life for more than 20 years, ahh.. tak terasa, how time flies without we realising it.

Minggu nie banyak pekara-pekara yang mengembirakan hati I. 

Sekian catatan wanita yang banyak modal untuk ditulis diblognya minggu ini....

Friday, August 9, 2013

Buku Dan Khairi Di Pagi Hari Raya

One day before hari raya, I bought one book for Khairi, A Thousand Splendid Suns by Khaled Hosseini. I kalau jumpa dia, automatically both of us, would talk about a books that we read and recommended to each other. We have been doing this for as long as I can remember dari zaman dia sekolah lagi. We have so much passion and it never bored us. I suka sebab at least I have somebody to share my interest with, yelakan, kat rumah I nak discuss dengan siapa, dengan husband I? I must be joking... Kalau I recommended a book for him to read, he would gave all kind of alasan, “I masa study, dah banyak baca buku, I kat office asyik baca this and that contracts, paperwork, I’m a speed reader, dalam masa sejam boleh habis satu buku bla bla bla”. Porah!

Sebelum tu during one of puasa where me and my husband makan kat rumah in law, as usual we were talking about a book and he wanted to lend me a hardcover 1Q84 book by Haruki Murukami for me to read and one other book. I kata, “It’s ok nanti I beli or maybe not sebab I dah download kat my Samsung Note 10.4 beside Khairi said 1Q84 nie a bit slow. I buku yang slow nie memang buat I cepat turn off. And also, I jenis yang prefer to buy for myself rather than borrow from others and I don’t mind kasi orang pinjam mine. Dulu I kasi dia pinjam one set of Ghost Stories from Singapore (ada cerita seram yang amat) and rasanya macam ada yang lain lagi but that was long time ago. Then we were talking about A Thousand Splendid Suns nie, I told him I dah baca and I can lend him on my next visit. He was so excited. Like I said one day before Raya tu, I decided to buy for him instead of lending to him. Seingat I, I never gave him anything but husband I kata pernah, I je yang lupa. But nevermind, since he was generous to me (oh, dia pernah bagi I CD Destiny Child dulu, I still simpan sampai sekarang), I thought, why don’t I surprised him di pagi raya yang mulia ini (eceh).

So back to a story about the book that I bought for Khairi and gave him on the first day of Hari Raya.  Sampai sana, I salam-salam with all of them and lepas dia habis salam I, I cakap, Khairi wait, I want to give you something. I bagi dalam plastic aje, mula nak wrap but rasa macam formal la pulakkan. Dia kata, oh, buku yang nak kasi pinjam, I said no, a gift for you, terkejut dia and I saw a twinkling in his eyes and a smile on his face. Ahh...I tell you I paling suka bila I bagi orang something and I can see the sincerity, plus the element of surprise in their expression. You can also catch either they are sincere or not right away. In his case, pure joy and exciting. The art of giving is so great and nikmatnya tak terkata. I think, I should buat kerja charity, I’d told my husband a few times on my interest on charities work but dia kata tak payah la, charity nie semua penipu, dorang ambik duit and not giving to the right channel. My husband is very suspicious and not trusting just about everything except me.  

Anyway, Khairi tanya, bagi eh?, I kata yes, dia kata thank you thank you sambil menguntum senyuman bujang yang tak lama lagi akan bertunang itu. Dia baca belakang buku, dia cakap ada harga, I sengih je... aisye, lupa nak buang. Then I cepat ubah topic, I kata buku sekarang mahal, tak macam zaman auntie dulu 24 hinggit je. Dia kata dia lama dah nak beli buku nie tapi dia berkira-kira because of the price. I wish harga buku nie murah-murah especially for orang yang berpendapatan sederhana, in my case, langsung tak ada pendapatan ini, hanya mengharap sesuap mee maggi perasa tomyam dari husband I (mula la nak tarik simpati, apahal? haha..) but I do know it is not the government’s fault because government dah buat macam-macam nak kasi masyarakat malaysia nie untuk menjadi pembaca yang tegar and in fact dibolehkan untuk tolak tax of the price of the books up to RM1,000.00 a year. Ini importer yang greedy punya pasal, naikkan harga berlipat kali ganda. Anyway, I saw that he can’t take his eyes of the book when he put it near the gerobok tv yang usianya sudah menjangkau puluhan tahun and dia baca-baca sikit masa dia baring-baring...

I can assure you that, he will enjoy reading the book as much as I do.

Sekian catatan I kali ini....

Thursday, August 8, 2013

Kisah Hari Raya Aidilfitri

Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin to all my readers.  

Hari Raya for me this year lebih kurang sama je macam tahun-tahun sebelum ini cuma last year aje I pegi resort but other than that, routine nya sama aje. So today, pegi rumah in law, salam-salam, makan-makan, duduk-duduk, tengok tv walaupun tiada tumpuan langsung ke arah cerita tv drama atau movie yang sungguh mengarut itu sesambil berborak dengan anak-anak buah, making small talk bak kata omputih. Around 12.30pm, time nak balik, I tapau makanan Hari Raya. On the way back, stop kat 7-11 beli air slurpee. Sampai rumah, I surf internet download movie, tv series etc. Then I decided to makan makanan hari raya yang I tapau tadi. Half way through, I dengar neighbour sebelah and family balik dari berjalan. I stop makan half way and hantar makanan cepat-cepat sebab I tak suka berlengah. I bagi biscuit, cake, rempeyek, lemang and rendang for them. I kan kalau jumpa neighbour sebelah, berborak memang tak ingat dunia, walaupun dia berbangsa cina tapi dia memang sangat peramah dan baik sekali. Tiap kali dia balik bejalan, tak kira oversea ke or dalam negeri ke, dia mesti bagi souvenir dan kudap-kudapan. Anyway, I berborak dengan neighbour sebelah sampai dia ajak masuk rumah (which she always did, I lost count berapa kali I masuk rumah dia, padahal dia sekali je pernah masuk rumah kita orang) sebab nak tunjukkan product baru yang dia jual kat kedai dia. It was a plastic to store a water where you can fold after you finished up and macam-macam cara nak guna. 

Neighbour nie memang business minded punya orang, dia bagitau dia ada tapak kedai baru and menu baru kat kedai dia. Nanti I nak check tempat baru dia, kedai lama dia, I dengan husband I ada pegi for a few times dulu and take away dia punya snow ice cream...yummy... Talking about menu baru kat kedai dia, dia kata kedai dia ada jual, chicken chop, pop corn chicken, hot dog korean style, macam sedap aje, the way dia describe, dia kata dia ada jual air tea yang ada black pearl and all kind of teas. Dia kata tea dia yang brewing sama macam kat Gongcha kat KLCC dan bukan jenis yang tepung. And she told me that Monday nanti dia akan bawakkan I dari kedai dia..wah.. ini sudah bagus. Dulu masa I pegi kedai dia yang lama, masa tu dia ada kat situ, I dapat free a few tub of snowflakes... I’m so glad I have her as my neighbour, it is not that I want a free stuff or anything but it is very rare nowadays to have such a neighbour from other races who is so kind to you. Hey, I love my neighbour Amy and her family!
 
Lepas berborak dan mendengar keluhan dia akan birokrasi pasal business dia, I balik rumah and told my husband of the latest news, husband I tanya, halal ke makanan kat kedai dia, I kata halal la kot but it’s ok, I will ask her in the future. Then I sambung my makan sambil tengok cerita yang I download. Oh, I love Shida’s Dendeng Daging, sangat sedap. Sebelum tu, I ada whatsapp dia and compliment her on her delicious dendeng, dia kata nanti dia buatkan I...wah ini sudah bagus. But seriously, memang sangat sedap. I suka makan lauk pauk yang kering-kering dari berkuah, so memang menepati selera I. And I believe in compliment and letting them know how much I enjoyed their food. I like to make them feel good and that their work/food are being appreciated. Not because I saje-saje mengampu but that is my nature and I’m sincere about it. Lepas makan, I decided to keluarkan balik sebab perut I rasa kembung semacam, lagipun I rasa guilty semacam aje, yela makan macam nak gila. Puaslah I korek tapi still tak nak keluar-keluar.., husband I tak kasi I buat macam tu and dia suruh tahan je nanti hilanglah kembung I. 

After that, I melepak sambil sambung tengok cerita balik. Tak lama kemudian Khairul called husband I, cakap nak datang lepas solat maghrib. I tak buat open house this year memandangkan some of the anak buat balik rumah in law dorang on the first day of hari raya. Kalau semua anak buah ada barulah I buat and in the evening, kira for dinner. Khairul kata dia akan bawak KFC, I kata ok. I was so excited for them to come and visit us, membuatkan I rasa dihargai and I’m very sure my husband felt the same way too.. I told my husband, I want to cook something because they make an effort and want to spend their precious time with us, that shows they care for us. I teringat semalam ada beli sos spaghetti kimball and ada spaghetti baru belum bukak pun ada. Then I teringat, husband I capai dua belahan watermelon...ahah! that is for dessert. Then I decided to have chicken soup campbell sekali. Macam menu a few days ago je, cuma tak ada crouton dan BBQ chicken wing. Husband I pulak, kelam kabut vacum ruang tamu, buat air, kemas meja makan yang menjadi “office” beliau itu and cuci dapur while I masak-masak. Lepas azan maghrib, semua dah ready, I sungguh pantas, terus la perasan nak join masterchef australia heh!  

Around 9pm they came to our house. I tunjuk food I masak, Shida terkejut dia kata cepatnya I masak...ehem... Lepas duduk-duduk seketika, kita orang pun makan. I ingat I tak nak la makan banyakkan sebab I masih kenyang dengan makanan petang tadi but, it was not to be sebab when you’re in a conversation in front of a food, you know what will happened. Licin makanan atas pinggan on each of everyone of us. Oh, I dengan Shida rasa sangat kenyang and I tengok mata dia separa layu hehe.. Lepas makan, I buatkan husband I and Khairul kopi panas and sambung lagi borak. I tell you, we talked about everything but kalau dengan Khairul topic wajib ialah, cerita, movie yang best, download. And dia memang cukup pakar dengan media/sound system etc., you name it. He knows what he’s talking about and a very particular one. I’m impressed of his knowledge on those thing. 

Sambil berborak tu, I tengok how he communicate with Shida and terpancar kebahagiaan di wajah both of them. Sangat compatible and comfortable around each other. He is more open, calm and relax. I never saw him this happy before. On top of that, I like Shida so much sebab pandai ambik hati I and for her, for making him the way he is now, lagi menambahkah kesukaan I pada dia.  And yes, I’m so happy for the both of them. I told them thank you kerana sudi melayan auntie and acu yang terasing sendiri-sendiri ini. And I love talking to Shida yang cakap lemah lembut dan naive, although I know dia mesti penat melayan I yang non-stop bercakap ini haha... habis la memang nak nahas la siapa yang rapat dengan I, jalan keluar memang dah kabur... ala-ala hotel california, although I didn’t see much similarity to it.. saje nak tambah ayat perisa.
 
Oh ya, dalam borak-borak pasal book, I told Shida about the  novel melayu yang capture my heart, siapa lagi kalau bukan karya Ramlee Awang Murshid nih.   So I told her about masa mula-mula I introduced kat Wo and Aiza who was a bit sceptical who preferred buku omputih, same goes with me too masa mula-mula Fiez, Pump and Rizz introduced dulu.  I never thought there would be any good malay's novel until I baca and the rest is history.  Ok back to Wo and Aiza, bila dorang dah baca the first series novel of Sunan nie (buku-buku dia yang selain dari rangkaian cerita Sunan nie, I tak baca lagi beside Harajuku), dua-dua pun terjatuh "chenta".  I showed her the series and bagi dia pinjam.  Dia kata dia baca satu buku dulu.  I hope it will have the same impact that it did to Me, Wo and Aiza.

Around 11pm, they decided to go back because tomorrow they have to leave for Ipoh, Shida’s hometown, celebrate raya kat sana pulak. I tell you punya la rancak berborak, sampai kat muka pintu pun masih lagi tak habis-habis... Lepas dorang balik, I cepat-cepat timbang berat badan I and naik 2kg...waaaaa... I tengok perut I macam roti boy perasa buttermilk waaaaa... 
 
Sekian catatan wanita yang happy happy tapi merana sebab naik berat badan dalam tempoh sehari, hari ini...  

Tuesday, August 6, 2013

I Dapat 'Cash' Ayo Ayo Kezambo

Petang semalam, husband I telah menjadi mangsa gangguan maha hebat dari I. I kacau dia non-stop, I panggil-panggil and ejek dia. Tiap kali dia lalu sebelah I or I lalu sebelah dia, I akan tepuk perut dia la, punggung dia la, cubit lelemak dia dan tak ketinggalan nenen dia menjadi sasaran utama, dia kan topless. Tapi, dia buat derk aje... Ini menambahkan lagi semangat kemonyetan I dan menjadikan I seorang yang kreatif dengan memikirkan cara-cara untuk mendapat tindak balas dari beliau.

Sebelum itu ada satu lagu dari filem lama yang sentiasa bersenandung di fikiran dan hati murni ini ekeke... . Tapi I lupa apakah tajuk filem klasik hitam putih itu. Tapi lagu dan iramanya sangat kelakar dan masa I usik-usik husband I, I ubah lirik tanpa mengubah intonasi suara si penyanyi lama yang nyaring macam nenek berbahasa baku itu. Maka I pun melayari persada maya and I decided to go to the youtube kerana merasa amat yakin I bakal bertemu dengan lagu-lagu dari filem lama walau lagu dalam fikiran I tak I temui.

Then I pikir ofcourse lagu dari filem “Panggilan Pulau” Ayo Kezambo yang hebat serta agak menjengkelkan bagi setengah-setengah pihak but not me, I suka sebab kelakar dan berseni wakaka... I pun tengok la cara-cara penari wanita hebat yang memberi sepenuh perasaan akan tarian beliau serta penari iringan sexy sakai beliau. Yang pasti I memang tak boleh pakai kain berkemban atau hanya lilitan kain di dada kerana pasti akan terlucut memandangkan nenen I yang bersaiz A for Airport yang lapang ini, mana mungkin kain itu dapat menyangkut di bahagian dada ini uhuk...

Anyway, I memerhatikan tarian penari wanita itu dengan penuh khusyuk, kejap-kejap kaki beliau terkangkang ke kiri, kejap-kejap ke kanan dengan kain belahan hingga ke peha, daring sungguh orang dulu-dulu. Pelakon dulu-dulu relak je kalau pakai berkemban ke sexy ke, tak ada siapa yang nak hentam tapi sekarang nie cuba la, kalau nak baca saban hari orang menyumpah-nyumpah. So, selepas merasa yakin yang I dapat mengikuti choreography kencang itu, I pun berdiri depan husband I yang tengah duduk di meja makan yang beliau jadikan “office” , dengan laptop, suratkhabar, kipas kecik dan tidak ketinggalan pengaru belakang kesayangan beliau itu. Then husband I pandang I dengan tandatanya di wajah beliau. Serentak dengan itu, I terus menyanyi dan menari macam penari kat filem Panggilan Pulau itu, siap dengan kaki bersilang kiri kanan serta tangan I, I buat macam aksi orang tengah pam angin kat tayar basikal.

Husband I geram sambil mengetapkan giginya, I sungguh gembira sebab akhirnya I mendapat reaksi yang diingini hehehe... Husband I bangun, dalam hati I alamak! I pun terus berundur perlahan-lahan tapi masih dalam tarian ayo ayo ayo ayo kezambo, bila husband buat macam nak kejar, terus I memalingkan muka dengan sekuat hati untuk belari masuk kebilik, sekali berdentum kuat kepala dan tangan I terhentak ke dinding tepi pintu bilik. Adooiiii......rasa macam hilang jiwa I sekejap. Husband kata, A’HAH! dan I pun terhoyang hayong, masuk ke bilik dan rebah di tepi katil dengan posisi terlentang, dramatik konon. Husband I pun gosok la tepi kepala I, sambil tu I menangis sikit and complained cakap sakitnya kepala I tapi diselang seli dengan ketawa sedih sebab macam kelakar gelihati aje and masih lagi sempat I nyanyi lagu ayo kezambo dalam serba kepayahan. Husband I cakap,” nyanyi lagi?, ituler kacau laki”..sambil mengelengkan kepala... Seperti biasa, I mesti dapat 'cash' tapi tak serik-serik.

Then I cakap, macam tak boleh ke dapur je, mintak simpati alahai selain dari tactic kotor nak ambik kesempatan dalam situasi ini... keh keh...Husband I tanya nak makan apa dengan wajah sedih sebab dia suka makan masakan I, lagipun I dah bagitau dia I akan masakkan dia pizza lagi untuk berbuka sebab ada lebih dough semalam kat icebox. Pastukan I rasa bersalah tengok muka dia, I cakap, yela yela I masak (sakit-sakit pun sempat belagak lagi tu), tiba-tiba je bahagian kepala I yang terhentak hilang sakit and I dengan husband I tercari-cari akan bengkak itu tapi tak jumpa, pelik kan?  Or ini mesti sebab niat murni (adehhh) I yang nak masakkan untuk husband I kan? Wah! ada unsur-unsur give and take la pulakkan....

Sekian catatan I kali ini...ayo ayo ayo ayo kezamboooooo..... yehaaaah! 

Sunday, August 4, 2013

Kisah Berbuka Puasa / Italian and Western Feast


Ciao!

Sorry for being “away” for quite sometime. There’s nothing much interesting story about my fasting, graph sama je, tak naik tak turun hanya mendatar.... Makanan untuk sahur and berbuka pun biasa-biasa aje, makan nasi dan lauk for the first two weeks. And I haven’t been to the bazaar ramadhan, tak ada hati la pulakkan... Berbuka kat luar pun tiga kali aje, itupun kat Tony Romas kat Pavilion, during hari “cuti” I. Oh, I tell you, it was so frustrating with the service yang kelam kabut, food lambat sampai and some of the dishes that we ordered tak di hantar. Food quality pun dah turun and bila food sampai kat meja, dah sejuk and it was not inticing at all. Husband I cakap dia serik makan kat situ but I cakap maybe time puasa je kot, maybe hari lain ok, tah lah... Ada la jugak makan kat Sushi King, Kenny Rogers and Cosy House but after solat maghrib kat rumah. Alas perut, minum air, makan kurma sebijik and a few crackers. Makan kat luar pun tak banyak sebab makan sikit aje dah kenyang. Sometime, we went to berbuka kat rumah in-law on Saturday. As for buffet memang lama dah tak pegi sejak harga dah naik a few years ago, beside bukan boleh makan banyak pun buat membazir aje, well.. kalau ada orang nak belanja, seratus langkah I dah keluar pintu, boleh makan banyak or not... hehehe..
  
 
(Ketam tu baru satu pinggan) 

Sunday haritu, Khairul and Shida came to our house to berbuka kat rumah kita orang. It was Shida’s first time, selama nie beberapa kali plan nak ajak, asyik ade je...husband I la asyik cakap nanti-nanti... Dia malas nak kemas rumah tu.... Our menu were, nasi briyani kat Aladin, mee rebus, mee bandung, (husband I beli kat Aladin), karipap and tepung pelita (kat bazaar ramadhan). For dessert, buah tembikai and buat jelly segera (kunyaku la mana lagi I nak buat). Shida buat bubur kacang hijau (yummy) dan kuih karipap. Lepas makan Khairul ajak pegi karaoke, since dia dapat discount so he want to use it sebelum tarikh luput (dalam bahasa iban luput maknanya pengsan wakaka..), haha I know, sepatutnya pegi terawih kan but I think it should be ok, bukannya kita orang buat maksiat or benda jahat ke apa but this is a family thing (pandai bagi helah). I don’t see anything wrong with it. Lagipun teman kan Khairul yang karaoke king tu, yela tu temankan.. Apalagi I bantai lagu Norah Jones – Don’t Know Why, Eric Clapton – Tears in Heaven, Wings – Biru Mata Hitamku, George Michael - Last Christmas, duet lagu Christina Perri – A Thousand Years dengan Shida...and banyak la lagi, so much for saying temankan Khairul and Shida wakaka.... Oh ya, langkah kanan betul sebab masa kat rumah, Shida tanya what are my favourite’s seafood, ofcourse la I cakap ketam, sampai kat situ ada set buffet dah termasuk dalam package karaoke and ada ketam, apalagi I, terus husband I ambik ketam berpinggan-pinggan hehe...I sukaaaa....tapi kenyang nak mampus sebab kat rumah dah makan and then buffet kat karaoke lagi....
 
Italian and Western Feast


(Croutons, pizza, cream chicken soup, barbeque chicken, spaghetti sauce and spaghetti)
 
Anyway, I was so happy this evening because since awal puasa lagi, I teringin nak buat Berbuka Puasa ala “Italian and Western Feast” tapi tak buat-buat until today/tonight. Cerita dia macam nie, petang tadi I bukak-bukak buku resepi yang beli kat Big Bad Wolf aritu and I found out, senangnya nak buat italian punya food nih and bahan-bahan senang nak cari. So I decided dengan tak berapa confident to give it a try especially nak buat (dough) base pizza yang tak pernahnya jadi or sebab pizza base I selalu tak sedap or tak masak. Sebelum tu, I cari resepi croutons kat internet, ingatkan susah nak buat, alahai... senang yang amat, cepat-cepat I called husband I yang keluar mencari ready made crouton and told him that dia tak payah cari sebab I dah jumpa resepi and akan buat sendiri. Husband I cakap dia pusing-pusing cari tak jumpa-jumpa pun and sebab tu la lambat balik. Back to my pizza base story, as usual kalau copy bulat-bulat resepi takan jadinya baik buku omputih or local, I tambah air sikit so that dough pizza I tak kering. Then I biarkan dough tu naik, dalam hati I, I berdoa, mintak-mintak naiklah...kalau tak naik pun tak apa dengan nada sayu I memujuk diri sendiri. Husband I kata, 100% jadi, jangan risau. After about an hour, I check balik, eh... dough I naik, I dah mula menguntum senyum ala-ala bongkak. Anyway, like I said buat croutons nie senang je, ingredient roti baguette or french bread or roti biasa, potong-potong and goreng dengan butter...huhh..rangup dan boleh disimpan didalam bekas lagi, kira biscuit roti la kan. Itupun I suruh husband I masak and I bagi tunjuk ajar sebab I busy buat masakan lain. Sebelum tu I dah marinate chicken wing for a few hours, patutnya semalamam lagi sedap but well..I bangun lambat as usual, tidur lepas sahur/solat, dekat pukul 3pm baru I marinate. I masukkan dalam oven berserta dengan my pizza tadi. I tak letak toping dulu sebab I nak my pizza base nie masak betul sebab I pernah buat dulu, pizza base tak masak. Sambil tu I buat spaghetti punya kuah untuk topping pizza and I decided to rebus mee spaghetti, I know rambang mata and nafsu- nafsu sebab dari haritu lagi nak makan. Cream chicken soup pulak I guna soup campbell dalam tin aje but I letak bawang, kentang and beberapa perisa garam etc. untuk di makan dengan croutons. Oh ya, I also made garlic and parsley butter, sebab I always wondering how they made it kat Tony Romas and I found the recipe in one of the book yang I beli kat Big Bad Wolf that day jugak... Nak buat pun senang and sedaaapp... Garlic and parsley butter is best to have it with bread yang panas-panas and also any food yang you suka..


(Garlic and Parsley Butter)
 
Tak lama kemudian I keluarkan pizza base dari oven tu, put the topping and mozarella cheese. Turn out that pizza base I jadi. Bila topping dah masak I dengan husband I rasa sedap, achoo..! (pujing memujing diring sendiring) according to our tastebud la... I cuma makan one slice and the rest of it husband I habiskan semua, dia kata excellent, sambil geleng kepala and buat mata stim...hehe... nyampah I. Husband I cakap, kalau ada sepuluh pizza I buat, sepuluh-sepuluh dia boleh habis... yela tu..exaggerate as usual. Then I tanya sedap tak barbeque chicken wing yang I buat sebab I rasa macam kureng sikit sebab sekejap je marinate, husband I cakap, tengok dia punya pinggan and berapa longgok tulang chicken wing... I tanya lagi sedap tak...husband I cakap terlampau sedap wakaka...pitam..

Yes, like I said, I was so happy sebab everything yang I plan dan buat menjadi, which is a very rare occurence... Keseronokkan dan nikmat hasil penat lelah memang tak dapat I gambarkan dengan perkataan especially bila melihat husband I makan dengan bersungguh-sungguh dan menghargai masakan I. I non-stop tersengih-sengih masa makan tadi and tak habis-habis I dengan husband I cakap wah...sedapnya... I rasa sungguh bersyukur, thank you Allah for giving me this happiness and memakbulkan impian I yang tidak seberapa ini...

Sekian dari wanita yang sungguh detail explanation beliau tentang kisah masakan beliau hari ini....