Posts

Showing posts from August, 2013

I Ke Rumah Terbuka Tun Mahathir

Image
Ahhh.... today is one of the happiest and the most memorable day in my life! But first and foremost, my wishlist check! Yep, meeting him was the first on my “going to be” long list of wishlist. I always want to meet and greet Tun Mahathir for as long as I can remember. I told my husband, tengok dari jauh pun jadilah as long as I tengok dia secara live. I never dream that I would ever salam and wish him Hari Raya pun. Meeting him is a big deal to me, yelakan, siapalah I yang tiada tinggi ilmunya ini and chances of people like me orang biasa-biasa, meeting him is highly unlikely. And not everybody got the chance to see him.
Like I said, I always want to see him and I was wondering macam mana caranya eh? I googled around to check whether ada schedule dia akan kemana-mana ke kan, so that I boleh terserempak before hand ke but I couldn’t find any. Yang ada kat internet adalah tempat or pekara-pekara yang telah beliau pergi or lakukan. So I decided to join any group kat fb yang…

Kunjung Mengunjung

Image
Last Monday, sedang I solat asar, tiba-tiba whatsapp I masuk. Dalam solat tu sempat lagi I pikir, mesti Mbo tapi selalunya kalau Mbo whatsapp mesti masuk bertubi-tubi, then I pikir lagi, nie mesti my BFF. Nampak sangat solat tak khusyuk, siap pikir-pikir lagi. Lepas solat I check, oh, Shida rupanya. Dia jemput datang beraya kat rumah. Wah, ini sudah bagus..tiba-tiba I telan air liur, tah apa-apa punyalah kebulur. Dia pesan, jangan bawak apa-apa tapikan memandangkan I nie seorang yang sangat pemurah lagi baik hati serta sarat dengan kasih sayang ( mesti ada yang rasa masam-masam je tekak baca statement epic ini wakaka...), I ignore akan request beliau itu. Rasa macam tak best je tak bawak apa-apa sebab aritu dia datang bawak KFC kat rumah kita orang. I dengan husband I pun pikir-pikir apa nak bawak (banyaknya perkataan pikir, belum lagi perenggan kedua), then we decided to buy ayamas perasa blackpepper, cheese cake and swiss roll pandan/chocolate ke rumah dorang.
Around 8.30pm…

I ke BookFest

Image
About a month ago, I’d read somewhere that, there would be somekind of book sale ke apa, I totally forgotten about it until I went to Popular and bought Khairi’s book and mine too. Itupun I tak perasan lagi until I went back and masa nak buang plastic Popular I tengok eh kat plastic bag ada tulis BookFest kat KLCC Convention Centre from 3rd to 11th August. Wah, nie kena pegi but I was worried that it might be macam yang I pegi kat PWTC dulu. Boring sebab banyak novel-novel melayu, majalah dan buku-buku untuk student/universiti etc. I have nothing against novel-novel melayu nie but 90% of the books are so... how should I put it.....rasa macam sick aje bila I baca sebab penuh dengan mengada-ngadanya, ditambah dengan khayalan yang tak logiknya, especially novel-novel cinta, sangatlah puiknya... Baca separuh jalan terus I pissed off. Having said that, not all of novel malay nie suck because ada yang bagus jugak, although percentage nya sangat la rendah and in my case you know who’s …

Khairil And Family Came To Visit

Lepas I masak tengahari tadi, I pun duduk-duduk la sambil cari cerita untuk I download, tiba-tiba hp I berbunyi, I tengok Khairil call and dia cakap dia nak datang. Ah, sudah I tak mandi lagi sebab baru lepas masak and jam dah pukul 2.30pm, I know I nie kasam kadang-kadang haha... I kata datang la, dah makan, belum? Dia kata dah makan then dia cakap husband I was on the other line (husband I kat luar beli paper). I suruh dia cakap dengan husband I. Then I called husband I and cakap suruh dorang datang lambat sikit sebab I nak masak something. Takan la orang datang, ndak ndak anak buah, nak kasi makan biscuit kuih raya hamper (bestfriend husband I bangsa India bagi, tiap tahun) aje kan. I suruh husband I beli mee kuning, sebab I nak buat mee goreng, memandangkan it was Khairil’s fav’s, masa bujang dulu dia selalu suruh I buat mee goreng. I pun terus terkocoh-kocoh siapkan bahan. Then I teringat I ada chicken wing yang I marinate masa I masak tengahari tadi, untuk saje-saje mak…

Buku Dan Khairi Di Pagi Hari Raya

One day before hari raya, I bought one book for Khairi, A Thousand Splendid Suns by Khaled Hosseini. I kalau jumpa dia, automatically both of us, would talk about a books that we read and recommended to each other. We have been doing this for as long as I can remember dari zaman dia sekolah lagi. We have so much passion and it never bored us. I suka sebab at least I have somebody to share my interest with, yelakan, kat rumah I nak discuss dengan siapa, dengan husband I? I must be joking... Kalau I recommended a book for him to read, he would gave all kind of alasan, “I masa study, dah banyak baca buku, I kat office asyik baca this and that contracts, paperwork, I’m a speed reader, dalam masa sejam boleh habis satu buku bla bla bla”. Porah!
Sebelum tu during one of puasa where me and my husband makan kat rumah in law, as usual we were talking about a book and he wanted to lend me a hardcover 1Q84 book by Haruki Murukami for me to read and one other book. I kata, “It’s ok nanti…

Kisah Hari Raya Aidilfitri

Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin to all my readers.  

Hari Raya for me this year lebih kurang sama je macam tahun-tahun sebelum ini cuma last year aje I pegi resort but other than that, routine nya sama aje. So today, pegi rumah in law, salam-salam, makan-makan, duduk-duduk, tengok tv walaupun tiada tumpuan langsung ke arah cerita tv drama atau movie yang sungguh mengarut itu sesambil berborak dengan anak-anak buah, making small talk bak kata omputih. Around 12.30pm, time nak balik, I tapau makanan Hari Raya. On the way back, stop kat 7-11 beli air slurpee. Sampai rumah, I surf internet download movie, tv series etc. Then I decided to makan makanan hari raya yang I tapau tadi. Half way through, I dengar neighbour sebelah and family balik dari berjalan. I stop makan half way and hantar makanan cepat-cepat sebab I tak suka berlengah. I bagi biscuit, cake, rempeyek, lemang and rendang for them. I kan kalau jumpa neighbour sebelah, berborak memang tak ingat du…

I Dapat 'Cash' Ayo Ayo Kezambo

Petang semalam, husband I telah menjadi mangsa gangguan maha hebat dari I. I kacau dia non-stop, I panggil-panggil and ejek dia. Tiap kali dia lalu sebelah I or I lalu sebelah dia, I akan tepuk perut dia la, punggung dia la, cubit lelemak dia dan tak ketinggalan nenen dia menjadi sasaran utama, dia kan topless. Tapi, dia buat derk aje... Ini menambahkan lagi semangat kemonyetan I dan menjadikan I seorang yang kreatif dengan memikirkan cara-cara untuk mendapat tindak balas dari beliau.

Sebelum itu ada satu lagu dari filem lama yang sentiasa bersenandung di fikiran dan hati murni ini ekeke... . Tapi I lupa apakah tajuk filem klasik hitam putih itu. Tapi lagu dan iramanya sangat kelakar dan masa I usik-usik husband I, I ubah lirik tanpa mengubah intonasi suara si penyanyi lama yang nyaring macam nenek berbahasa baku itu. Maka I pun melayari persada maya and I decided to go to the youtube kerana merasa amat yakin I bakal bertemu dengan lagu-lagu dari filem lama walau lagu dalam fik…

Kisah Berbuka Puasa / Italian and Western Feast

Image
Ciao!

Sorry for being “away” for quite sometime. There’s nothing much interesting story about my fasting, graph sama je, tak naik tak turun hanya mendatar.... Makanan untuk sahur and berbuka pun biasa-biasa aje, makan nasi dan lauk for the first two weeks. And I haven’t been to the bazaar ramadhan, tak ada hati la pulakkan... Berbuka kat luar pun tiga kali aje, itupun kat Tony Romas kat Pavilion, during hari “cuti” I. Oh, I tell you, it was so frustrating with the service yang kelam kabut, food lambat sampai and some of the dishes that we ordered tak di hantar. Food quality pun dah turun and bila food sampai kat meja, dah sejuk and it was not inticing at all. Husband I cakap dia serik makan kat situ but I cakap maybe time puasa je kot, maybe hari lain ok, tah lah... Ada la jugak makan kat Sushi King, Kenny Rogers and Cosy House but after solat maghrib kat rumah. Alas perut, minum air, makan kurma sebijik and a few crackers. Makan kat luar pun tak banyak sebab makan sikit a…