Posts

Showing posts from May, 2012

Wo and Me Episode 30

Image
Before we leave the house for the last time, we went from one room to one room to look at it for the last time. We look at one of the wall in the living room where we use it as our little “theater” when there was a shortage power/black out at our block. The four of us, Mummy, Daddy, Wo and I would sit in front of the wall where Daddy would shone a torch light on the wall and kita orang pun buat berbagai-bagai bentuk using our hand and start guessing what it was that we do. Wo pun akan sibukla ambik buku sivik yang ada ajar macam mana nak buat bentuk-bentuk binatang. Kita orang buat bentuk butterfly, rabbit, kepala rabbit, bird’s wing etc. I cuma tau buat bentuk butterfly and kepala rabbit (using peace sign je) and dorang show off la buat shape rabbit dengan kaki sekali using both hand. I remember three of them try to explain to me akan shape-shape seluruh badan rabbit but I still tak nampak. Punya la highly imagination tapi things as simple as that pun I tak boleh imagine waka…

Wo and Me Episode 29

Image
(Our earlier life in Singapore, tersangat purbanya gambar ini wakaka... Wo always said until now, she wish there were only the four of us....)
Series epic kembali lagi hehehehe.....

One day during school holiday in December, I was on holiday from primary three and Wo primary five, Mummy called us. I dah tak sedap hati and pikir-pikir apa yang I or Wo dah buat nie. Matila kena cubit or marah dari Mummy. Dalam berdebar-debar tu Mummy told us that we are going to move to Sarawak. Tekejut both of us. I tanya kenapa nak kena pindah. Mummy kata Daddy kena transfer balik but actually, Daddy yang mintak balik. I have mix feeling because I’m going to miss my friends kat sini but at the same time I rasa sangat lega because my last result was quite bad and next year if I were to be in the same school I would be on a class that I don’t like among the not so bright student. I tanya macam mana dengan kawan-kawan I kat sekolah next year, nanti dorang tak jumpa I. Macam mana I nak bagitau d…

Ke Spa

Last Friday, I went to one of the spa not far from our house. In fact it was my second time to that spa. Actually, I tak nak datang ke situ lagi but since tempat yang I nak pegi dah penuh, so I have no choice. Beside, I book last minute, hari nie nak pegi hari nie baru nak book. Badan dah lenguh-lenguh dengan berjalan-jalan aritu and also minggu lepas was my busy day with the spring cleaning la konon. This time, Anyway, I brought my own towel, tak sanggup nak pakai tuala kat situ yang senipis tuala good morning. I happened to know this place masa I tengah cari-cari mana spa yang I nak pegi aritu. I kan suka try spa-spa nie. So, I masuk and told the receptionist/therapist there that I want to have a look but I was not allowed to tengok ke dalam so dorang suruh I jenguk-jenguk je without checking the room. I decided to book and come the next day. So next day,( btw, yang I ceritakan nie was my first experienced kat spa nie and I will tell you the second experienced after this),…

Langkah Yang Menyeksakan (wakaka..title)

Last Sunday kan I pegi PWTC, so park la kat Sunway Putra and parking kat basement yang bawah sekali sebab level atas dah penuh. Since parking dekat dengan tangga, both of us pun naik la tangga. Mula-mula tu steady lagi tapi lama-lama macam ada kesengalan sikit-sikit kat betis padahal tangga tak ada la tinggi mana. Sampai kat atas, I tanya husband I dengan tercungap-cungapnya, penat tak, dia kata adalah jugak. Then kena naik jejantas nak ke seberang, both of us start la complained, husband I kata patutnya letak la escalator ke kan, dah la tangga nya steep. Turun dari jejantas, kaki I dah mengigil semacam and husband I pun rasa sama gak. Adeeihhh, nampak sangat dah antik sekarang nie, mencik I tapikan pelik la jugak sebab I exercise kat threadmill at least once or twice a week. Sebenarnya dari dulu lagi masa umur 20’an, asal naik tangga tinggi sikit, kaki I akan rasa macam nak kejang aje. Balik dari PWTC aritu, kita orang tak naik jejantas, tak sanggup and be side, it was so dir…

Pesta Buku Antarabangsa 2012 (Part 2 of 2)

Image
(Tengah sengih nervous nih)
Then I cakap kat husband I, since dah nak dapatkan signature dia, might as well beli a few more of his new books nie, so that I can give around. Husband I pegi beli a few more books and then I tulis kat receipt nama-nama orang yang I nak bagi. Lama jugak nak beratur nie sebab apparently, ada peminat dia yang lain berborak and ambik gambar dengan dia. Speaking about peminat, so I guess, without realizing it, I’m one of his fans la jugak kan since I read his books and beratur lama lagi. Bila sampai my turn, I tengok dia tengah meregangkan tengkuknya, memang betul la apa I pikir tadi yang dia mesti lenguh sign-sign nie. So I dengan ramahnya (eh.. tadi kata segan), I senyum and sapa hello kat dia, dia balas senyum I and kata hai. Then I tunjukkan nama I berserta nama-nama orang yang I nak bagi buku untuk dia tulis. Sesambil tu I compliment dia, I cakap (this is my exact word), “Thank you for producing the most wonderful books”, dia cakap thank you sambil…

Pesta Buku Antarabangsa 2012 (Part 1 of 2)

Image
Petang tadi, I pegi pameran buku kat PWTC. Yea yea I know, aritu I dengan berlagaks nye (wakaka..) cakap tak nak pegi sebab kebanyakkan novel dalam bahasa melayu. Anyway, pagi-pagi lagi husband I tanya lagi nak pegi ke pameran buku nie ke, I kata macam malas aje and tengok la nanti. I masak mee goreng for breakfast (berat badan I dah naik and banyak jeans dah tak muat, alamatnya kena pakai kain batik ler keluar bejalan-jalan wakaka…., I sungguh depress sekarang nie huhuhu..). Tengah lepak-lepak kat rumah I decided to check on Propaganza and Melodi since lama dah I tak tengok hiburan ringan dan tidak berilmiah  itu. Bila I bukak kat Melodi, tekejut tengok Ogy jadi pengacara. Dalam hati I cakap, I must watch this. And yes, she was so funny and spontaneous at the same time. I tersengih-sengih tengok telatah dia. Oh, I hope TV3 kekalkan dia, please, dia sungguh menghiburkan hati I. I rasa kalau dia mengacarakan sorang-sorang pun best but really, I do she stays. Yang Propaganza …

Telatah Husband I...

Semalam I ada cerita tulis sikit pasal husband I tak sihatkan. Ini I cerita sepenuhnya akan kisah beliau yang penuh terperinci itu, ampun mengata laki sendirik hehe..Husband I tak sihat for a few days, since last Friday, starting with gatal-gatal hidung and suara dah mula sengau-sengau sikit. Nak kata demam or flu pun tak jugak sebab relak je tak berbaju ke sana-sini (dalam rumah la, kalau kat luar nanti orang ingat orang gelandangan makan free versi sihat kan). Dalam keadaan yang tidak sihat itu beliau telah mengambil kesempatan dengan suaranya yang sengau untuk menggunakan bahasa favourite beliau, you know la, bahasa tamil merapunya itu. I rasa sungguh stress but at the same time, I rasa macam nak terbelit usus kerana asyik ketawa aje sambil marah-marah. Husband I makin I marah makin dibuatnya. Tak cukup dengan itu, tangan-tangan pun ikut setiap gerak patah perkataannya. You imagine dengan suara sengau dan garau yang melampau itu. Lepas tu, dia ikut I kemana I pegi dalam r…

Update and More Shoes

Image
We didn’t go out last weekend since there would be a bunch of M**her Fuc*r BERSHITE, who will be shitting themselves around town. I was so shocked when I saw what was on the evening news that day. To witness the stupidity and their idiotic way makes me wonder, what was the thing that make them so ungrateful and angry. There’s so many thing that I want to say but I guess, I shouldn’t be wasting my time blogging about it. Beside there’s already a lot of bloggers blogging about it. Look, I love my country and I’m happy with the way things are right now. Allah tarik nikmat baru tau.

Anyway, my husband was not well these past few days, flu flu manja and even took a sick leave last Monday. So semalam, pagi-pagi lagi husband I dah sibuk ajak keluar. So maknanya, dah sihat la tu. I try to bargain dengan dia, kes tawar menawar la nie, I cakap tak ada apa nak beli pun(yela tu), lagipun tak tau apa nak makan sebab as you all know, perut I kan sensitive and kena berjaga-jaga nak mak…