Wednesday, May 30, 2012

Wo and Me Episode 30


Before we leave the house for the last time, we went from one room to one room to look at it for the last time. We look at one of the wall in the living room where we use it as our little “theater” when there was a shortage power/black out at our block. The four of us, Mummy, Daddy, Wo and I would sit in front of the wall where Daddy would shone a torch light on the wall and kita orang pun buat berbagai-bagai bentuk using our hand and start guessing what it was that we do. Wo pun akan sibukla ambik buku sivik yang ada ajar macam mana nak buat bentuk-bentuk binatang. Kita orang buat bentuk butterfly, rabbit, kepala rabbit, bird’s wing etc. I cuma tau buat bentuk butterfly and kepala rabbit (using peace sign je) and dorang show off la buat shape rabbit dengan kaki sekali using both hand. I remember three of them try to explain to me akan shape-shape seluruh badan rabbit but I still tak nampak. Punya la highly imagination tapi things as simple as that pun I tak boleh imagine wakaka… Bila electric datang balik I akan jadi sangat frustrated and mengomel, “kenapa la ada lampu, tak best la, it would be nice kalau kita bergelap sampai pagi, best la sangat main wayang tangan”. It was like, the fun is just getting started and it was over so soon. Mummy cakap nanti icebox tak sejuk and panas tak dapat tidur kipas tak dapat pusing.

Then I looked at the door of our bedroom (wo and me) where Mummy mula-mula ajar I baca jam analog (I dah ceritakan kat one of the episode long time ago). Memang penderaan mental betul masa tu, tapi apa nak buat sebab nak pakai jam jugakkan so terpaksa lah ku redahi. Then kat tepi pintu tu ada Mummy mark ketinggian I dengan Wo. I jenguk ke dalam bilik both of us, kat situ la I kena nightmare and tengok hantu berbagai bentuk tapi semua rupa macam pelakon-pelakon siri combat (my favourite’s series, walaupun tak paham), anak jepun rambut panjang, penari Hindustan pakai body suit berkilat colour merah (nie kes Mummy and Daddy selalu heret kita orang tengok wayang Hindustan), jungle, lift dalam bilik dan berbagai-bagai lagi (I pernah ceritakan kat one of the episode dulu-dulu jugak). I tengok bekas-bekas tetakkan Mummy dengan parang kat tingkap-tingkap masa I bagitau dia yang I nampak hantu-hantu kat situ. Katil spring tempat wo and I selalu lompat-lompat and ikat dengan selimut untuk buat hammock/buaian. Almari bilik kita orang yang selalu bersepah dengan baju-baju walau Mummy dah lipat and susun dengan kemas. Then I pegi ke toilet belakang (dulu toilet and bilik mandi berasingan), tempat wo ber experiment untuk tengok rainbow, tempat wo and I jadikan bilik untuk our fashion show, tempat letak kasut-kasut Mummy, tempat I first time kena sembelit and serangan cacing (pernah I ceritakan jugak kat episode lepas). Dekat verandah belakang, Daddy’s favourite’s photography session, tempat Mummy suapkan I and wo makan nasi and I senyap-senyap buang sayur dalam lubang pengairan yang macam kat toilet, tempat I ber creative buat craftwork yang sungguh hazab, tempat kita orang main-main dengan anak jiran tingkat bawah, hulur-hulur surat dengan benang and tempat kita orang ber sun tan (konon) on the weekend.

I jenguk ke bilik mandi and teringat time-time wo and I tutup lubang air sebab nak jadikan swimming pool (pernah I ceritakan) tapi takat buku lali je la. Tempat I dengan wo mengelak mandi olok-olok kalau sejuk (masa tu mana ada heater), it was wo’s idea la, letak air kat mata and renjis badan kat belakang wakaka… Then I tengok dapur where Mummy produced some of the most delicious food in the world, kat lantai tu tempat Mummy buat kek and biscuit for Christmas and sometime Hari Gawai, kerusi meja makan tempat I makan mee maggi curry and kerusi tempat I berdiri bila nak makan sebab tinggi (kecik lagi masa tu) and kadang-kadang I duduk atas meja. Kat situ la jugak I pernah jatuh terlentang dengan kerusi masa I mencuba keupayaan kerusi tu of how far I boleh jongkitkan kerusi tu ke belakang.

I jenguk bilik Mummy and Daddy but there’s not many memories in there since I dengan wo sangat jarang masuk ke situ tapi sempat la kita orang curi-curi masuk kadang-kadang and found some magazine kat situ. Lastly, I berdiri kat ruang tamu, yes, tempat yang paling banyak sekali memories, tempat I main pondok-pondok dengan wo, tempat I perasan menyanyi sorang-sorang, tempat I berlakon, tempat I perasan tengah ber gymnast (I pernah cerita masa zaman Nadia Comaneci dulu), perasan jadi cat walk model, menari ballet, tengok tv dengan kaki bawah tv. Terlalu panjang untuk I ceritakan.

Then all of us, Wo, me, Mummy and Daddy berangkat turun and semua jiran-jiran datang and ikut turun sekali. Semua kawan-kawan Mummy menangis-nangis and the hardest one was mak Sheila siap melentuk di bahu Mummy. Mak Sheila menangis sampai tersengguk-sengguk. I tengok Mummy sedaya upaya menahan airmata sambil menepuk-nepuk pipi mak Sheila. Lepas bersalam-salam with all of them, pakcik Roslan, suami mak Sheila hantar kita orang dengan kereta mini Austin colour orange dia sampai ke johor. Masa kat immegresen orang kastam ingat pakcik Roslan pak wan cha (pakcik teksi), bengang pak cik Roslan hehehe… We spent spent overnight kat JB before menaiki penerbangan TUDM ke Sarawak.
Ahhhh…… Singapore/JB meninggalkan sejuta kenangan buat Wo and Me. That is where part of our early life, where we grew up, where we start to form a memory. That is the happiest time for the both of us. Sometime when we’re down especially during our teenage years, where there were a lot of commotion and crisis, Wo selalu cakap, how she wish we can go back to that time when we were at Singapore and that she miss it so much. She said, we have no worries and care free. I cakap kat Wo, satu je yang I tak suka, Wo tanya, what was that? I replied, Homework!

(One and only family vacation together.  Lepas gambar nie di cuci, Mummy cakap apa la tangan Dek kat situ.  Daddy kata, tak apa la...)

I really miss those moment. I wish I boleh jenguk kembali saat-saat itu…sekali… sekali pun jadilah untuk ke zaman itu. I dambakan suasana itu, I rindu, I sungguh merinduinya. If we’re back and I knew what I know now, I wouldn’t argue with Wo every day, I will listen to Mummy and eat more vegetables, I will said that I love Daddy more than Mummy and I would hold, kiss and hugs Mummy, Daddy and Wo so tight that I don’t want to let them go. and I’ll beg and tell Daddy, that we don’t have to leave and let us stay and be in this time capsule forever…..

That was the end of my/our first phase of life......Era gilang gemilang haha...

Thursday, May 17, 2012

Wo and Me Episode 29


(Our earlier life in Singapore, tersangat purbanya gambar ini wakaka... Wo always said until now, she wish there were only the four of us....)

Series epic kembali lagi hehehehe.....

One day during school holiday in December, I was on holiday from primary three and Wo primary five, Mummy called us. I dah tak sedap hati and pikir-pikir apa yang I or Wo dah buat nie. Matila kena cubit or marah dari Mummy. Dalam berdebar-debar tu Mummy told us that we are going to move to Sarawak. Tekejut both of us. I tanya kenapa nak kena pindah. Mummy kata Daddy kena transfer balik but actually, Daddy yang mintak balik. I have mix feeling because I’m going to miss my friends kat sini but at the same time I rasa sangat lega because my last result was quite bad and next year if I were to be in the same school I would be on a class that I don’t like among the not so bright student. I tanya macam mana dengan kawan-kawan I kat sekolah next year, nanti dorang tak jumpa I. Macam mana I nak bagitau dorang kan and I boleh terus berhenti, without informing the teacher ke..wakaka.. (nak gelak bila I teringat balik soalan nie kat Mummy). Mummy kata, you don’t have to worry about that. Then I tanya kat Sarawak tu tempat yang kita akan pindah nanti macam mana. Ada macam Singapore/JB tak? Mummy kata it’s totally different. Untuk menyedapkan hati kita orang, Mummy kata lagi, we have lots of relatives, cousins, aunties and uncles that we haven’t met yet. The thought of having to meet the cousins, excite us immdediately. I tanya Mummy lagi, sekolah kat sana tau ke I akan sekolah kat situ. Mummy kata, jangan risau lah dengan nada fed up nya wakaka… I ingat lagi masa tu, betapa risaunya I akan rupa and building sekolah yang kat Sarawak nanti macam mana. I know, kecik-kecik lagi I dah sibuk pasal rupa sekolah wakaka.. ada ke? I tengok Wo macam happy je. Wo cakap kat I not too worry, it’s going to be ok. Wo nampak sungguh enthusiastic. Ah… Wo always the relax and positive one between the two of us.

Maka bermula la siri mengemas-ngemas rumah and sibuk la I dengan Wo, bagitau kawan-kawan disekeliling flat yang kita orang akan pindah. I tengok Mummy and Daddy sibuk cari kotak and start bungkus barangan dengan suratkhabar. Dalam pada tu Mummy kejap-kejap risau akan pinggan mangkuk pyrex kesayangannya akan pecah and suruh Daddy letak banyak-banyak kertas. I rasa jiran-jiran pun ada tolong-tolong bungkus jugak. I dengan Wo, tak ada la tolong apa sangat. Mana la kita orang tau mana satu nak sort. All we do during that time was that, we were so excited with all the commotion and betapa bersepahnya rumah masa tu. Maklumlah jadi center of attention as a kid was a big thing back then walaupun hanya bersandarkan motive pindah wakaka… Petang tu both of us turun bawah nak main kat playground. I tengok ada satu tong sampah besar kat one place and I terkejut sebab I macam perasan familiar je barangan kat situ. I datang dekat-dekat tiba-tiba, eh, kenapa macam I dengan Wo punya toys. I naik atas I cakap dengan Mummy kenapa buang toys and our old books, I want to take it back. Mummy tak kasi, Mummy kata berat nanti kapal tak dapat nak angkat. I dengan Wo turun balik and then I tengok soft toy muka sebelah nangis and muka sebelah ketawa yang one of the serani neighbor bagi kat I and Wo during Christmas dikepit oleh one of anak jiran kat situ. Budak pompuan tu pandang I and senyum siap cakap, hey, hadiah awak, kita ambik kat tong sampah. I cakap, yea kita tau, itu kita punya. I ingat lagi rupa dia, hitam manis dengan gigi putih tak sekata dengan sepit rambut di sisipkan di rambut berombak takat bahunya itu, pakai t-shirt colour putih and skirt warna warni. I rasa sangat sedih masa tu, I naik atas balik and cakap dengan Mummy sambil airmata I tersekat-sekat, kenapa dia buang soft toy tu, I masih nak main and suka beside it was a Christmas present. Mummy cakap you dah besar and you don’t need to play with that soft toy anymore. I tell you, I was so broken hearted that evening. I ingat lagi masa tu dah senja and I can see serpihan warna-warna jingga di langit (feeling sungguh I). And to tell you the truth that was one or should I say the saddest thing that ever happened to me as a child, I always remember and define who I am. As a result from that, I grew up as a person who has no hesitation of throwing things out if I don’t like it anymore. I was so mad that she threw my stuff without asking me first. At least tanya la dulu and then kalau dia nak veto, veto la. And all my year book kat primary school 1,2 & 3) pun dia buang. It’s like she wipe off all the memories zaman persekolahan I.

A few days later in the morning, a big huge giant truck came and parked kat bawah. I tanya Mummy, was that the truck that would carry our stuff nanti. Mummy bo layan I so I went down and have a look. Malam-malam I bediri kat verandah rumah and jenguk truck kat bawah. I’m pretty sure that was the truck for us. The next day, Mummy dah siang-siang kejutkan and warned us not to get in the way bila orang nak angkut barang-barang nanti. Lepas lunch kalau tak silap I, jiran-jiran lelaki or our ayah-ayah punya kawan datang and mula sort barang-barang yang hendak di angkut dengan lift untuk bawak ke bawah. Suasana memang cukup busy and sangat kecoh masa tu, wo, me and anak-anak jiran berdiri-diri kat situ and mak dorang sibuk berborak-borak and tolong-tolong Mummy sikit-sikit. Bila dah dekat maghrib baru la semuanya selesai.

Before we leave the house..... (to be continued....)

Sunday, May 13, 2012

Ke Spa

Last Friday, I went to one of the spa not far from our house. In fact it was my second time to that spa. Actually, I tak nak datang ke situ lagi but since tempat yang I nak pegi dah penuh, so I have no choice. Beside, I book last minute, hari nie nak pegi hari nie baru nak book. Badan dah lenguh-lenguh dengan berjalan-jalan aritu and also minggu lepas was my busy day with the spring cleaning la konon. This time, Anyway, I brought my own towel, tak sanggup nak pakai tuala kat situ yang senipis tuala good morning. I happened to know this place masa I tengah cari-cari mana spa yang I nak pegi aritu. I kan suka try spa-spa nie. So, I masuk and told the receptionist/therapist there that I want to have a look but I was not allowed to tengok ke dalam so dorang suruh I jenguk-jenguk je without checking the room. I decided to book and come the next day. So next day,( btw, yang I ceritakan nie was my first experienced kat spa nie and I will tell you the second experienced after this), ½ hours before I sampai, therapist dah called and tanya jadi ke, I kata on the way. Sampai situ I pilih which package and it was so bloody cheap. Masuk dalam bilik, I tengok outdated je pekakas-pekakas kat bilik tu. Terasa macam di zaman pra 80’an. Bathtub tak dapat guna sebab dah rosak, so no acara mandi bunga. First step, therapist tu urut seluruh badan I. And true to what I said pasal pekakas yang telah purba itu, katil berbunyi kriot kriot tiap kali bergoyang, so you can imagine kalau tengah mengurut tu kan.

Lepas abis urutan which was so good and therapist nie memang pandai sangat sesambil tu dia bagi I knowledge pasal this urutan is for what and macam-macam tips. Dia pun start la bukak cerita pasal kisah-kisah personal nya itu. Macam-macam kisah pasal perkahwinan, perceraian sebab apparently ex husband dia dah ada bini tapi mengaku bujang masa nak kahwin dengan dia, itu yang dia mintak cerai and the ex ada pukul-pukul but sekarang nie dia dah ada boyfriend baru that treat her kindly. Good ending kan.. I told her that I was so glad that she finally found her happiness. Then dia pun cerita artis-artis kita nie yang selalu pegi kat spa nie, macam tak percaya je I dengar sebab nama-nama yang dia sebut bertaraf kaya raya kan. And also, datin-datin as far as Johor pun datang jugak. So I guess, tak semestinya orang tu kaya, dorang akan pegi dekat tempat mahal kan? And also separuh tu memang regular buat rawatan muka kat situ. Lepas berurut I masuk dalam sauna plastic zip and I found that sauna nie dah koyak-kat bahagian zip la pulak (aparaa). Habis bersauna, buat milk body scrub, yang nie sedap sampai rasa nak tertidur. Patutnya berurut la yang nak tertidur kan tapi scrub pulak yang buat mata I layu, scrub nie di campur dengan susu and beras, tapi I tak tau beras apa, lupa nak tanya.

Then dia buat ear, colon and sinus candle. Mula-mula tu suspense la I sebab ada bakaran kat satu kertas panjang. Rupa-rupanya itu kertas candle. Kertas yang di bakar di hujung tu di letakkan kat atas and bahagian yang tak dibakar tu yang di sort of sapu-sapu kan kat seluruh muka I (sinus candle). I cepat-cepat tanya, muka I tak akan terbakar ke, risau la kan sebab takut puntung yang berapi kat atas landing kat muka I ke or rambut I ke kan. Dia kata tak and bila yang tu dah selesai, dia buat kat telinga (ear candle), lepas telinga baru la kat perut (colon candle). Sebelum tu I tanya colon candle tu macam mana cara dia, I tak mau la kalau dia nak sumbat kertas candle tu kat bontot I, mana la tau kan, tak pasal-pasal kena sula tanpa rela, dia kata tak, colon candle nie maknya kertas candle nie letak kat atas perut. Fuh! Terus hati I lega. Lepas selesai each session dia bukak gulungan kertas and tunjukkan kat I benda-benda kotor yang disedut oleh kertas candle tu. Tak ada apa sangat pun. But I serik, I tak nak buat candle candle nie sebab lepas I balik rumah, dada I sesak for a few days. I think I tak tahan with the candle smoke tu kot. Selesai yang candle tu dia letak collagen mask kat muka I and urut-urut kepala I. Sedapnya.. Selesai semua, I pegi mandi. Itu yang I decided to bring my own towel, if I were to come next time.

So like I said, last Friday tu I pegi lagi sekali sebab tempat lain yang I nak pegi dah penuh. This time I was not with the first therapist that I went before because she was fully booked. The step was the same except urutan therapist nie was different. I preferred with the first therapist. The second therapist nie immediately open up to me with her personal story even before I ask anyting or tak sampai seminit pun baring kat katil, dalam hati I cakap sudah, another one hehe.. nak tergelak pun ada. Agaknya I nie ada aura psychiatrist kui kui kui… Terus la dia cerita laki dia orang bangla/india and kuat cemburukss, I pun pandai-pandai la cakap, memang bangsa tu memang kuat jeles meles. Rupanya makcik nie pernah kahwin masa kat negara dia dulu tapi dah bercerai sebab first husband dia jenis naik tangan jugak and cemburu pun yea jugak, lepas dua kali kena pukul, mak mentua dia hantar dia balik rumah mak pak dia. Lepas dia cerai dengan first husband dia, dia kahwin dengan second husband, second husband pulak kaki pompuan and curang la pulak and asyik masyhuk dengan bini orang, so bila laki bini orang nie dapat tau, terus di tumbuknya and second husband dia pun meninggal. Mula tu I tak paham, macam mana kena tumbuk boleh meninggal, tau je la bahasa dorang nie, mana la paham, dengan slang pekat and bahasa seberang yang sungguh asing tu tapi gigih jugak nak story kat I. Dia tunjukkan dengan tangan garisan dari kiri ke kanan. I tanya kena tetak ke? Dia kata ya ya kak, badanya putus dua. Terkedu I dengar cerita makcik tu. I tanya berapa orang yang bantai suami dia, dia kata tiga orang and tiga-tiga dah masuk penjara. Nasib baik bini orang tu sempat lari, kalau tak sure kena jugak, kata makcik itu dengan penuh perasaan.. Tapikan kesian jugak dengar cerita-cerita dorang nie kan…penuh tragis, ganas, curang, sedih, pilu tapi di ujung cerita pasti ada kebahagiaan.

Macam kisah makcik nie la jugak sebab dia akhirannya dia menemui kebahagiaan dengan suaminya yang ketiga tapi dia hidup bermadu. Tapi madu dia ok and tinggal kat negara nun di India. Dia cerita dia pernah berborak dengan madu dia kat telephone and madu dia tak kisah and bila anak madu dia dah abis sekolah nanti, anak madu dia akan datang for a visit. Dia ada banyak sangat cerita but I tak boleh cerita lebih-lebih sebab rasanya tak elok I cerita in details sebab tu la I tak nak bagitau nama dia siapa or which spa it was. Biarlah cerita off the record dia menjadi rahsia I tapi makcik nie was so enthusiast nak menceritakan kisah autobiography nya yang penuh epic itu wakaka.. Tapikan part yang paling kelakar bila dia dengan sungguh excited kutuk-kutuk rakan senegara dia yang sudah berpangkat neneks tapi sangat slut itu wakakaka.. I dengar je sambil gelak-gelak kecil. Kekadang tu I rasa nak tidur tapi makcik tu non-stop berborak and asyik ulang je yang laki terbaru dia kuat cemburuks. I think dia nak bagitau yang dia nie hot item kot wakaka.. I pun cakap la of course la cemburuks, awak cute, tapikan ini kes lain di mulut, lain di hati kan, jahat kan I hehehe.. Mula-mula I ingat dia tua dari I berdasarkan bentuk physical dan rupanya yang macam wanita pra nenek tapi dia panggil I kakak. I guess dia respect I kot. But she was a very nice lady but I still prefer with the first therapist. Sebabkan lepas I abis session dengan dia, seluruh badan I sengal-sengal. Tak padan dengan kecik berbisa jugak jari jemari makcik tu.

Oh btw, I dapat free gift at the end of the session, masa time bayar because ambik package. Haritu I dapat pencuci feminine tapi I tak nak pakai and this time I dapat sabun. And therapist bahagian rawatan muka, sibuk la suruh I buat facial. Tapi I tak berani sebab takut kulit I rosak and yang membuatkan I lagi tak confident sebab kulit dia penuh jerawat.. So how, you nak convince I kan? I pikir-pikir rasanya I tak nak datang kat spa nie lagi sebab spa nie bukan untuk perempuan aje, lelaki pun dorang urut. Masa I first time pegi, therapist tu ada bagitau yang dorang buat rawatan untuk pasangan suami isteri but I don’t take it seriously but bila I terdengar suara lelaki kat bilik sebelah masa I dalam rawatan terus I rasa tak sedap hati. When I told my husband masa dia ambik I, immediately dia kata jangan pegi kat situ lagi. Yelakan, what if I terserempak dengan dorang on the way nak ke toilet kan or that I tengah bertuala ke. Sebenarnya husband I tak berapa berkenan I pegi situ lagi lepas balik dari spa tu dulu after hearing my story. But itula sebab badan dah lenguh-lenguh, itu yang pegi second time but like I said, I tak nak la pegi lagi. Tiba-tiba I terpikir, kalau I buat rawatan pun seluruh badan I, therapist tu dah pegang/sapu/urut/raba (except my barang la kan), so maknanya badan orang laki pun dia buat benda yang sama la jugakkan. Then I terpikir lagi, masa urut-urut tu takan tak terkena tanpa sengaja sipi-sipi part-part yang berdekatan dengan kawasan “awas” itu kan? Tak steam ke or ada tak possibility “adik” orang tu berdiri? And lastly, urut-urut laki oleh perempuan bukan muhrim…oh tidak!

Oh, I can't wait to try a new spa for further experience!

Tuesday, May 8, 2012

Langkah Yang Menyeksakan (wakaka..title)

Last Sunday kan I pegi PWTC, so park la kat Sunway Putra and parking kat basement yang bawah sekali sebab level atas dah penuh. Since parking dekat dengan tangga, both of us pun naik la tangga. Mula-mula tu steady lagi tapi lama-lama macam ada kesengalan sikit-sikit kat betis padahal tangga tak ada la tinggi mana. Sampai kat atas, I tanya husband I dengan tercungap-cungapnya, penat tak, dia kata adalah jugak. Then kena naik jejantas nak ke seberang, both of us start la complained, husband I kata patutnya letak la escalator ke kan, dah la tangga nya steep. Turun dari jejantas, kaki I dah mengigil semacam and husband I pun rasa sama gak. Adeeihhh, nampak sangat dah antik sekarang nie, mencik I tapikan pelik la jugak sebab I exercise kat threadmill at least once or twice a week. Sebenarnya dari dulu lagi masa umur 20’an, asal naik tangga tinggi sikit, kaki I akan rasa macam nak kejang aje. Balik dari PWTC aritu, kita orang tak naik jejantas, tak sanggup and be side, it was so dirty with rubbish strewed around.

Bangun pagi-pagi semalam, betis I dah terasa amat berbisa each time I melangkahkan kaki. Tiap langkah rasa bagai di cucuk-cucuk and bila husband I pandang, cepat-cepat buat herotan di wajah, konon nak mintak belas kasihan kan wakaka.. kalau bab belakon isteri menderita memang I hebat damn! Since last week both of us plan nak tengok cerita The Avengers, rata-rata yang I baca kata cerita nie best. So last night bersempena dengan our date night. Date night la konon.. Kasi chance la orang dah season pun nak pegi dating malam-malam kan. Dating pun tengok wayang je bukan berjimba hentak-hentak heels kat club kah kah.. Lepas solat terus pegi ke TGV KLCC sebab tengok show pukul 8.30pm. Sampai sana around 8.10pm terus tapau kat foodcourt kat booth Popilla ke apatah nama. I tak pernah try lagi so it was going to be my first time. Sementara tunggu benda tu nak siap, I told my husband, I naik ke cinema terus untuk beli popcorn and drinks and to meet me there. I belikan set yang large untuk husband I and as for me regular je without drinks. Tak lama kemudian dia datang and terus kita orang masuk in time for the show, cun cun. Husband I chose tempat duduk paling belakang and orang pun tak ramai and banyak extra sit kiri kanan. I pun try la makanan Popilla nie nie, wah… sedapnya, maybe I kelaparan kot but delicious la, next time I ambik gambar sebab dalam panggung gelap. Yea, I makan dengan penuh lahapnya habisla berat badan I (I know I will always keep ranting on how fat I am now huhuhu… )

Lepas tu, I belasah regular popcorn sampai nak dekat abis dan di kegelapan panggung itu I menangis tersedu sedan di dalam hati, memikirkan berapa panjangkan lilitan ukuran pinggang dan perut I nanti...huhuhu.. As for The Avengers 3D movie nie, I have to say, it is not my taste, banyak letup-letup, hancur, lawan, bekecai sana sini tapi still boleh layan la jugakkan. Kalau I muda belia mungkin I would have enjoyed it. Ada la jugak adegan tanpa sengaja I tercakap word shit dengan agak kuatnya part Loki tu, masa tu orang semua tengah senyap wakaka… malu la I but nasib baik I kat belakang hehehe… emo la pulak tengok cerita bebudak nih kan. Habis cerita, both of us were the first one to go out, since duduk kat belakang kan and husband I siang-siang dah cakap dia nak pegi toilet dulu. Kelam kabut dia bejalan cari toilet and sempat lagi bagitau, dia masuk dulu and lepas tu baru I masuk sebab adalah lebihan makanan dari panggung, takan nak bawak ke toilet. Selalunya husband I akan suruh I masuk dulu. Lama la jugak I tunggu dia abis membuang hajat kecilnya itu. Lepas selesai tugasan penting itu both of us pun nak turun ke parking lot. Aisymen, escalator pekerja-pekerja tu dah off la pulak.  Sedangkan bejalan biasa betis I dah terasa bagai dicucuk jarum yang tebal inikan pula naik dan turun tangga?  So terpaksa la I menuruni anak tangga itu dengan perlahan-lahan dan mengeletar sambil berpegang erat kat handle tepi tu, rupa macam takut kena hanyut pun yea jugak. Rupa langkahan kaki I alahai, macam orang kena buasir, terkangkang-kangkang but then kalau ada orang lalu lalang tiba-tiba je boleh bejalan straight and cat walk lagi tapikan dalam hati meraung-raung merana..wakaka.

Sampai kat rumah, tiba-tiba tengok lift under maintenance and park kat G. Apalagi, mengomel la I sepanjang-panjang naik tangga tu damn! And hari nie tepi kaki I rasa macam kena cucuk pulak.. Dah tua-tua nie macam-macam la…….

Monday, May 7, 2012

Pesta Buku Antarabangsa 2012 (Part 2 of 2)

(Tengah sengih nervous nih)

Then I cakap kat husband I, since dah nak dapatkan signature dia, might as well beli a few more of his new books nie, so that I can give around. Husband I pegi beli a few more books and then I tulis kat receipt nama-nama orang yang I nak bagi. Lama jugak nak beratur nie sebab apparently, ada peminat dia yang lain berborak and ambik gambar dengan dia. Speaking about peminat, so I guess, without realizing it, I’m one of his fans la jugak kan since I read his books and beratur lama lagi. Bila sampai my turn, I tengok dia tengah meregangkan tengkuknya, memang betul la apa I pikir tadi yang dia mesti lenguh sign-sign nie. So I dengan ramahnya (eh.. tadi kata segan), I senyum and sapa hello kat dia, dia balas senyum I and kata hai. Then I tunjukkan nama I berserta nama-nama orang yang I nak bagi buku untuk dia tulis. Sesambil tu I compliment dia, I cakap (this is my exact word), “Thank you for producing the most wonderful books”, dia cakap thank you sambil senyum-senyum, I tak tau kenapa la I ter speaking dengan dia, ceh! I tambah lagi, where did you get the idea to write this awesome story? Like I said automatically I perasan british kan, damn! Dia senyum lagi and mengangkat kedua-dua telunjuk ke atas.. wah.. dramatic la hehehe.. I puji ikhlas, I kata dia punya buku bila I baca rasa macam tengok movie Lord of the Rings, sungguh high production and that I paling suka Sang Ratu (I’m forever grateful to Pump and Fiez for their first introduction to his book, thank you dear), dia kata Sang Ratu was not his first book, I kata yeah, lepas I baca Sang Ratu, terus I check his previous books. I cakap dia patut buat filem untuk buku-buku dia. Dia kata tengah dalam process, wohoo… dalam hati I mintak-mintak la filem yang ada watak Sunan and terus I membayangkan Remy Ishak jadi Sunan, oh Remy my toy boy..wakaka.. Lupa la pulak I nak suruh dia cast I kat filem dia nanti, jadi mak Sunan pun jadila, as long as dekat dengan Remy Ishak, ampun suamiku..hehe.. Tapikan in terms of body wise maybe, I think it would suit Stephen Rahman kot. So Remy dear you need to build a muscle sikit yea for the character.. Wah… macam bagus je I, wakaka.. (ada unsur-unsur casting agent nih).

(Nampak macam khusyuk je budak gumuk tu)

Then dia tanya I dari mana (yelakan, berslang London and I’m the only one yang free hair masa beratur hehe.. in fact 99% pompuan yang datang kat situ bertudung and I look like a sore thumb not to mention how tembam my pipi is), I cakap I Iban dari Sarawak and muslim, tiba-tiba tergagap-gagap, I know, I starstruck la. Come on, big name kat industry penulisan novel melayu, mak sujud! Dia tanya I, I tinggal kat sini/KL bila, I kata since 1996 (sebenarnya 1995, but hati I berdebar-debar and kelam kabut ceh!). Dia cakap, dia lagi lama, dia datang KL in 1993. Masa tengah sign-sign buku I, sempat lagi photographer peribadi(husband I la), suruh I and Ramlee Awang Murshid nie, pose-pose and he was so kind and sporting sangat, malu la pulak bila ingat balik perangai both me and my husband nie. Dalam sign-sign tu ada la terselit satu dua nama omputih kan (selain nama I), dia tanya tak apa ke this person baca buku dia, sebab tau la kan, buku dia nie kan Islamic, I cakap tak apa sebab memang I nak influence orang nie wakaka.. (apa la I punya answer kan?). I kata I suka baca buku dia sebab tak banyak character yang memeningkan kepala and he agreed with me, dia kata kebanyakkan cerita yang dia baca are too complicated etc.. Then dia ambik example novel Stephanie Meyer (yang tulis cerita Twilight, Eclipse etc), Dia cakap dia terus baca buku Breaking Dawn Part 2 sebab dia tak sabar nak tau apa yang terjadi.

(Sambil mengangkatkan kening penuh perasan oh and although I converted to Muslim I still retain my original name in IC etc. because it was given by my parents)

Then dia tanya, datang dengan siapa, I almost forgot that my photographer tengah sibuk menyenap-nyenap gambar masa I tengah berborak dengan dia, I kata, oh, that’s my husband sambil menundingkan ibu jari ke wajah kesayangan hamba I itu. I tau orang kat belakang, sure bengang I berborak panjang dengan dia. Mana ada lama, lima minit je. I cakap kat dia, sorry sebab I nie banyak cakap, dia kata tak apa, it is good. Lepas borak-borak for quite some time, I cakap thank you so much and dia bangun and menyuakan tangan untuk bersalam dengan husband I. Terkejut I dengan husband I, a respectable gestures, bertambah kagum I dengan husband I. Sebelum pergi, I tanya dia and penolong dia, apa dia punya website or whether dia ada fanclub sebab I nak join. Dia kata dia tak ada facebook but dia and penolong dia tunjukkan kat one of the section of the book, pasal butir-butir nama club dia. Pada I, Ramlee Awang Murshid nie pandai menjaga hati fan dia, humble, peramah, knowledgeable and sangat menghormati orang.

(Buku yang tiga tu I main grab sebab murah.  Yang title Hong Kong tu, I beli sebab I suka baca pasal journey from a first hand view of the author, Necromantique tu I beli sebab baca sikit2 macam best aje and beside I terjatuh hati kat cover, yang title Kembalikan Cintaku by Norhayati Berahim tu I dapat free beli Necromantique)

On the way back, I dengan husband I sibuk bercerita akan our experienced just now, I was soooo happy and I couldn’t stop smiling until now. Oh, it was one of the most memorable days in my life and I’m so grateful for my husband for giving me the idea and bringing me to the pameran buku ini. Not only that, I’m in debt to him for giving me the encouragement and so supportive of me yang sungguh pemalu ini (uweek..) to meet one of my favourite’s author. Thank you darling husband.

Sunday, May 6, 2012

Pesta Buku Antarabangsa 2012 (Part 1 of 2)

Petang tadi, I pegi pameran buku kat PWTC. Yea yea I know, aritu I dengan berlagaks nye (wakaka..) cakap tak nak pegi sebab kebanyakkan novel dalam bahasa melayu. Anyway, pagi-pagi lagi husband I tanya lagi nak pegi ke pameran buku nie ke, I kata macam malas aje and tengok la nanti. I masak mee goreng for breakfast (berat badan I dah naik and banyak jeans dah tak muat, alamatnya kena pakai kain batik ler keluar bejalan-jalan wakaka…., I sungguh depress sekarang nie huhuhu..). Tengah lepak-lepak kat rumah I decided to check on Propaganza and Melodi since lama dah I tak tengok hiburan ringan dan tidak berilmiah  itu. Bila I bukak kat Melodi, tekejut tengok Ogy jadi pengacara. Dalam hati I cakap, I must watch this. And yes, she was so funny and spontaneous at the same time. I tersengih-sengih tengok telatah dia. Oh, I hope TV3 kekalkan dia, please, dia sungguh menghiburkan hati I. I rasa kalau dia mengacarakan sorang-sorang pun best but really, I do she stays. Yang Propaganza pun I suka jugak tengok sebab I suka akan kegedikkan Marsha itu hehehe.. sungguh miang tapi still ada element yang mencuit hati I. Kalau keluar dating dengan boyfriend dia mesti boyfriend dia steam kan but not Reza la wakaka.. sorry Marsha, Reza I gurau je hehe.. but then Reza kering tu kalau tak ada pun tak apa but then again I think kena la jugak ada sidekick kan.  Oh, by the way, I tak suka and in fact lama dah tak tengok JJCM, sejak ada dua pengacara (Iqbal and Shiha) nie.  Dia dua orang nie makan macam tak convincing langsung and tidak bersahaja.  I prefer Qi, Serina and Maria Tunku Sabri. 

 So lepas habis Melodi, I decided to check about pameran buku kat PWTC, it says Pesta Buku Antarabangsa 2012. Wah! Perkataan “Antarabangsa”, ini sudah bagus bisik hati nurani ku (kui kui kui), mesti ada buku novel English kot, bisik hati senduku ini lagi hehe.. And the theme was “Dunia tanpa Sempadan” menguatkan lagi keinginan I untuk kesana. Husband I balik dari beli paper, I cakap kat dia, ok la I nak pegi. Lepas solat, kita orang terus keluar and stop kat MC Donald drive thru sebab takut lambat. Huhu.. fastfood, mana tak badan naik..…. I ordered large set of chicken foldover lagi waaaa….parai (mati in iban). Husband I lagi dahsyat, dia order triple burger set, I know TRIPLE! Kalau dah set maknanya large coke and fries la kan waaaa… sedih I tau…. Tapi foldover I tak dapat habiskan sebab I dah belasah fries. As for air coke, I share dengan husband I sebab I tak nak minum large coke tu banyak-banyak, yela tu.

We decided tu park at Sunway Putra Mall. Tekejut la jugak sebab dulu nama tempat tu The Mall. Nampak sangat dah bertahun tak ke situ kan. On the way nak pegi, I tengok orang kiri kanan menjinjit berbagai-bagai jenis plastic. I dah teruja dah masa tu. Sampai-sampai kat entrance, like I said earlier on kebanyakkan buku-buku berbahasa melayu. Memang yea pun, 90%. Novel dalam English boleh di kira satu dua booth je, itupun tak penuh, separuh aje dalam boot) and yang selebihnya was an educational’s book kat tingkat atas and sampai kat atas orang-orang kat situ dah siap pack nak tutup. Yang dalam bahasa melayu, paling banyak sekali ialah buku-buku agama and ofcourse novel melayu. Bagi pembaca tegar novel-novel melayu nie, mesti heaven to them. So merata-rata la both of us bejalan, survey and orang tersangat la ramainya dengan budak-budak sekali. I saw one novel melayu macam best aje, I pun ambik and orang tu bagi I satu buku free. I suka, of course barang free siapa tak suka hehe…

On the way back, we decided to check another hall for Karangkraf. Like I said, memang sangat heaven kepada pembaca novel melayu, berbagai-bagai and I tak pernah tengok novel melayu sebanyak itu dalam hidup I. Not only at Karangkraf but hall lain pun sama jugak, punyala banyaknya. Sekali sekala I baca kat belakang buku akan sinopsisnya, hehe.. kelakarla.. semua kisah sendu sendi, jatuh cinta, frust frust, patah hati, pengorbanan, penderitaan, kecurangan wakakaka… Jahat I kan…kutuk-kutuk. Tiba-tiba I terdengar ada announcement pasal Ramlee Awang Murshid and serentak dengan itu, I tengok apahal queue panjang? Rupa-rupanya Ramlee Awang Murshid tengah sign buku. Then I check kat novel-novel melayu, I terjumpa semua buku-buku dia yang I dah ada sebelum nie. Ada satu buku tu, I’m not sure whether I dah ada ke belum, I tanya-tanya husband I baru ke or I dah ada ke, one of budak yang jaga buku tu cakap, buku nie baru keluar tiga hari lepas. Terus la I suruh husband I beli, like I said on my previous posting that I cuma boleh terima buku dia. Lepas husband I bayar, dia suruh I queue and dapatkan tandatangan. I kata, it’s ok la, tak apa la, sebenarnya I segan, eh.. mulut PR (husband I la selalu cakap, I nie PR) pun ada perasaan segan ke? Wakaka..  Husband I pujuk I, dia kata since author dah ada and you had read and enjoyed his books so much and that he is here here right now, baik la jumpa and dapatkan signature dia. I pun pegi la beratur and pembantu dia (I assume sebab pakai t-shirt nama dia), suruh tulis nama kat receipt so that senang dia nak tujukan buku tu kepada siapa, instead of spelling it to him. Queue memang panjang kat section dia. Section penulis lain lengang je. I suruh husband I check, apa yang lama sangat kat depan tu, rupa-rupanya orang yang mintak dia sign buku tengah sibuk-sibuk tanya dia and that banyak buku dia kena sign. Ish, I nie tak sabar la pulakkan hehe… Dalam beratur tu sempat la lagi I dengar ada pekerja kat situ cakap kat one of orang yang beratur tu that, semalam lagi panjang queue. I bet mesti lenguh Ramlee Awang Murshid nie sign-sign buku kan.

to be continued.....

Thursday, May 3, 2012

Telatah Husband I...

Semalam I ada cerita tulis sikit pasal husband I tak sihatkan. Ini I cerita sepenuhnya akan kisah beliau yang penuh terperinci itu, ampun mengata laki sendirik hehe..Husband I tak sihat for a few days, since last Friday, starting with gatal-gatal hidung and suara dah mula sengau-sengau sikit. Nak kata demam or flu pun tak jugak sebab relak je tak berbaju ke sana-sini (dalam rumah la, kalau kat luar nanti orang ingat orang gelandangan makan free versi sihat kan). Dalam keadaan yang tidak sihat itu beliau telah mengambil kesempatan dengan suaranya yang sengau untuk menggunakan bahasa favourite beliau, you know la, bahasa tamil merapunya itu. I rasa sungguh stress but at the same time, I rasa macam nak terbelit usus kerana asyik ketawa aje sambil marah-marah. Husband I makin I marah makin dibuatnya. Tak cukup dengan itu, tangan-tangan pun ikut setiap gerak patah perkataannya. You imagine dengan suara sengau dan garau yang melampau itu. Lepas tu, dia ikut I kemana I pegi dalam rumah sambil non-stop dengan kemerapuannya itu. Kalau dia dah penat cakap dia akan menggunakan tangannya untuk berkomunikasi dengan I. Bila I tak pandang, dia ketuk-ketuk bahu I dengan jari telunjuknya untuk mendapatkan perhatian. Oh My God, beberapa hari yang lepas adalah pengalaman yang cukup ngeri bagi I wakaka...

Petang tu lepas dia mandi, I agak terkejut sebab dia pakai t-shirt pagoda. Penampilan yang sungguh berbeza dari biasa. Terserlah ketampanan beliau yang tersembunyi selama ini wakaka… Nampak putih bersih and baik-baik je kononnya. Namun begitu kecomelan perut beliau sukar untuk di aibkan. Malam tu, I bangun nak pegi toilet, I tengok dia tidur pakai comforter sampai selubung kepala. I nak tergelak sebab tak pernah-pernah pun, even nak berselimut nipis pun dia tak nak. I rasa suhu badan, biasa je. Dalam kegelapan malam, disinari lampu jalan, I tengok wajah yang tenang bermulut muncung gumuk dengan keriuhan dengkuran beliau yang mengetarkan katil kelamin ini, rasa macam nak cubit aje sebab I geram teringatkan perangai dia yang cukup suka menyakat I.

Haritu I show off handphone baru I kan. Since it was new so banyak stuff I tak letak lagi. For a start I decided to put gambar sesiapa yang dalam contact list I, kalau orang tu call, muka dia akan keluar la kan. Ada a few yang I dah letak such as Vagg’s, I letak gambar Afi yang dia selalu mms kat I. Kat handphone lama ada gambar husband I but yang baru nie tak ada, so I decided to asked him to pose for me. Husband I pun duduk kat sebelah I and mula la nak posing dan seperti biasa beliau tak berbaju. I suruh la dia pakai t-shirt ke, dia kata it’s ok. Bila I tengok kat handphone, eh, ini tak boleh jadi sebab nampak macam gambar porno je wakaka.. I suruh dia pakai baju lagi but instead of pakai baju, dia silangkan lengan dia kat dada berbentuk X, meaning tangan kanan ke bahu kiri and tangan kiri ke bahu kanan wakakaka… Bila I tengok kat handphone macam rupa perogol bersiri dalam jel yang kena hukum ketuk ketampi wakaka... Dia ubah lagi posisi tangan dia but still nampak tengkuk gumuk and lurah nenen dia wakaka, cuba la korang try, mana boleh tutup semua dengan badan kan(lagipun kalau sesiapa tengok gambar posing macam tu, mesti musykil, lain la kalau penyanyi popular nak letak gambar kat kulit album). I ketawa macam nak pengsan hahaha… adeeihh, teruk la husband I, punya la tak mau pakai baju. Bila dia tengok I gelak sampai tekeluar airmata baru la dengan malasnya dia bukak almari cari baju bekolar, terus pakai and memberi pose muka macam nak bergaduhnya itu wakaka…

Wednesday, May 2, 2012

Update and More Shoes


We didn’t go out last weekend since there would be a bunch of M**her Fuc*r BERSHITE, who will be shitting themselves around town. I was so shocked when I saw what was on the evening news that day. To witness the stupidity and their idiotic way makes me wonder, what was the thing that make them so ungrateful and angry. There’s so many thing that I want to say but I guess, I shouldn’t be wasting my time blogging about it. Beside there’s already a lot of bloggers blogging about it. Look, I love my country and I’m happy with the way things are right now. Allah tarik nikmat baru tau.

Anyway, my husband was not well these past few days, flu flu manja and even took a sick leave last Monday. So semalam, pagi-pagi lagi husband I dah sibuk ajak keluar. So maknanya, dah sihat la tu. I try to bargain dengan dia, kes tawar menawar la nie, I cakap tak ada apa nak beli pun(yela tu), lagipun tak tau apa nak makan sebab as you all know, perut I kan sensitive and kena berjaga-jaga nak makan kat mana or nak makan apa. Mula-mula husband I bagi alasan ajak pegi PWTC sebab ada jualan buku-buku but we both know that kebanyakkan yang dijual adalah novel berbahasa melayu (we went there a few years back). I’m not against any local novelist or malay language books, please don’t get me wrong. I tried reading a few, honest, but aduhh.. bosannya. So far I cuma suka tulisan Awang Murhsid tu aje, yang lain-lain, tu macam tak tahan la nak baca, too much melodrama and dah boleh agak apa yang akan berlaku next. There’s a few of a malay language books that I have yet to read, nanti la kalau I free I akan try baca and I will let you know, how it goes.

Like I said, both of us agreed that, we’re not going to the PWTC. Husband I tiba-tiba tukar tactic, kata nak beli seluar kat KLCC. Ye ke? Maka pasangan intim ini pun bertolak la ke sana dengan jayanya haha... We didn’t park at the usual place because tempat tu dah penuh, banyak kereta but I suka ke KLCC because we will never out of parking space and entrance sentiasa dekat. I teringat lagi masa I kerja dulu-dulu, orang-orang kat office yang anti-government and support nuang and the gang cakap, itu batu nesan Tun Mahathir, yela tu, orang yang cakap-cakap tu jugak terhegeh-hegeh melepak kat KLCC.

Anyway, sampai kat sana, terus both of us makan kat Little Penang and order some food. As usual, routine lepas makan, we went straight to Kinokuniya. Kalau masuk kedai buku and tak beli, memang tak sah. I grabbed a few books. While walking around, I saw Game of Thrones’s books, I got to show this to my husband who was somehere around the store. Bila I jumpa dia, I tunjuk kat dia. He was so excited and I showed him which section. Terus dia nak beli, I tanya, are you sure you’re going to read it? Memandangkan husband I mempunyai record yang amat buruk when it comes to reading any kind of books except newspaper je la. Dia kata yes, he wanted to read and bought two series of the books. Dalam hati I berdoa, mintak-mintak la dia baca. Sampai kat counter, husband I pointed it out about the member’s card. Surprise la jugak sebab Kinokunyia before this tak ada card for member or I yang ketinggalan. We decided to apply the card for me.

Then we went to New Zealand ice cream and rest kejap kat situ. Uuu.. I don’t like ice cream New Zealand nie sebab manisnye, dalam hati I cakap, naik lagi la berat badan I huhuhu… Lepas makan husband I ajak pegi Isetan sebab dia nak cari seluar kat situ. I malas nak ikut dia, I duduk je kat kerusi luar sambil memerhatikan karenah budak-budak remaja, sometime I wish I lahir kat KL, mesti I dah famous dengan berbagai scandal, kalah Anjuling Lakukah itu..wakaka… But then again, I’m so glad that I’m the way I am now because I’m doing fine so far. Lepas husband I busy ber shopping, both of us pegi ke make up section, I nak cari eye cream, maklumlah diusia begini, pekara-pekara berkaitan harus dititikberatkan… pasrah! Then pegi Watson and Sephora sebab nak pegi monthly toiletries and check apa-apa yang menarik. After that we went back.

On the way back, we stopped at one of the shopping complex near our house since we need to do a little bit of marketing, sayur dah habis. But sebelum tu, pegi ke section pakaian etc sebab I nak survey pakaian dalam i.e. bras and panties yang latest. I decided not to buy it first sebab malas nak masuk dressing room kalau nak try and beside I dah penat. On the way out, husband I suruh I beli kasut, I kata malas la, I nak buat marketing and balik je. Dia pujuk-pujuk suruh I pilih because my husband has been asking me to wear kasut yang ala-ala kasut ballet for quite sometime. I kata, I tak biasa pakai kasut yang tak ada tumit. Dua inci tumit pun jadilah, as long as bertumit and beside I suka pakai yang jenis sarung aje and not yang ada tali atau bertutup di depan and belakang. I only wear yang ada heels nie if I want to do some sightseeing i.e. photograhy and kalau nak pegi keluar and balik cepat, itupun I pakai selipar platform je.

But he insisted on me trying a few. I suruh dia pilih since I tak tau mana satu nak try sebab I tak berminat langsung, kalau yang bertumit tu I tau la mana yang I ndak. Bila sarung kat kaki, wah cantiknya. Tiba-tiba I jatuh cinta and it was so comfortable. Husband I kata, cute la, I pakai, tiba-tiba terperasan gergirl lak wakaka… But it was so weird sebab bila I pakai sebelah kanan ngam-ngam but bila I pakai sebelah kiri, size kasut besar dari kaki I. Sungguh-sungguh pelik. I try brand yang lain-lain and it was the same, kanan muat pakai and sebelah kiri kasut jadi besar, padahal size kasut sama je. Sales girls tu pun garu kepala. Adakah kakiku berbeza size, tak patut...wakaka.. Husband I kata it is not my feet but potongan tak sesuai dengan I. Then dia ajak pegi ke section yang ada jual more shoes and brand. I kata malas la, mesti tak muat belah kiri, dia kata, its ok, just give it a try.

Pegi kat section tu, husband I ambik a few style and suruh I sarungkan. I mintak sales girls tu ambikkan yang my size, sementara tunggu dia ambik, I cakap kat husband I, I don’t have any hope that it is going to be ngam-ngam on the other feet. Dia kata tak apa. Bila sales girls tu bawak dari store and I try, wah… muatlah I was so happy. Husband I cakap, betul taka pa dia cakap , bukan main lagi Si Jimmy Choo nie memberikan pendapat wakaka.. Then husband I suruh I ambik a few, well, since orang dah offer, siapala I untuk menidakkan (ayattt…) permintaan “suchee” nya itu hehehe… I ambik tiga je and I try yang macam ballet cute ada bintang-bintang brand sebelah, and as usual, belah kiri tak muat. So I decided to stick with carlo rino and sembonia nie je la. Harga pun murah je. Like I said before, bag aje I nak yang branded as for kasut, I don’t care brand apa pun and I’m definitely not going to buy brand elebi atau gochi ke kan sebab guna untuk pijak-pijak je. If I sekaya Bigtoria Bekam atau Jeniper Lofes, itu sudah lain cerita la kan… (wah, ada if lagi hehehe..).

So anyway, I took just three set of flat shoes nie, kalau la muat kasut yang macam ballet yang lain, sudah pasti ku cekup semua, yea I sudah jatuh cinta akan kecomelan kasut style ini. On the way back, I tanya husband I kat mana I nak pakai kasut-kasut nie sebab kalau I pegi KLCC and Pavillion, of course I nak pakai kasut yang bertumit sebab I nak perasan tinggi, husband I kata, pakai je, you look so beautiful in it, lebih cantik dari bidadari wakaka… Pantang di puji, kakak ini terus menjeling sambil tersenyum-senyum kepit malu… ahhh menyampahhhhh I tau…..

Note : Imelda Marcos ada 2700 jenis kasut kan… apooo….