Friday, December 31, 2010

I Sakit, Manda And Heronya Sivaji


I was supposed to update my blog this past days, but unfortunately I got sick... huhuu... I terkena food poisoning and automatically gastick pun campurtangan jugak. Ceritanya macam nie, as usual Ida would come every Tuesday to clean up the house. So when she came I tak masak sebab I tak mau kacau dia nanti dia kena cuci dapur banyak kali and furthermore I tak nak abuk-abuk masuk kat makanan kalau dia tengah lap-lap or cuci-cuci furniture kan. As usual jugak husband I akan tapau makanan untuk I dan Ida. This time I suruh husband I beli nasi dan lauk. Lepas makan tu I tak rasa apa-apa but petang tu perut I rasa lain macam, sebu and berangin semacam. Then I pegi melepas and makan ubat Actal. Malam tu tengah baring-baring tengok tv I dapat msg dari Manda, dia kata Sivaji The Boss ada kat tv. Then dia sms lagi dia kata kat astro fiesta 110. Eh, I tak tau pun ada saluran astro fiesta nih..nampak sangat I lama tak tengok tv. Tapikan I rasa Manda saje je nak kasi I jealous sebabkan dah dekat ½ jam nak abis baru dia bagitau.. Manda Kejam hehehe... So sibuk la dia bersms ngan I sambil mengutarakan point-point cemas dan penuh dramatic itu.. I tak sangka selama ini rupa-rupanya Manda Pencinta Filem Tamil secara diam-diam. Maka terserlahlah kini ketamilan beliau. Dari sms Manda I dapat rasakan bahawa dia sungguh mengagumi filem-filem lakonan Rajinikanth ini. Dan I pasti abg Raji ini adalah hero Idola Manda yang jitu. I dapat bayangkan di handphone, laptop atau di computer office Manda, hero tamil ini menjadi wallpaper beliau..wakaka..

Berbalik kepada kisah I yang tak sihat ini, the next day sedang I masak memasak dengan penuh rancak tiba-tiba I rasa perut I rasa macam nak kentut (sebelum tu I asyik sendawa angin non-stop). Serentak dengan itu I terus belari untuk melepas and memang sah I kena cir bir.. Lepas dari itu I sambung masak lagi. Lepas makan I terkena cir bir lagi tapi I tak rasa sakit sangat. Husband I balik kerja I rasa dah mula sakit semacam but I macam boleh tahan lagi. I pikir-pikir nak pegi klinik ke tak nak. Tak lama kemudian I rasa perut I sungguh berbisa. Terus husband I ajak pegi dengan terbongkok-bongkok lagi I masuk kereta. Dalam kereta I rasa macam dah nak pengsan, berpeluh-peluh dan I terpaksa bernafas pendek-pendek. Macam perempuan pregnant kat lamas kelas aje. Sakit sungguh tak tertahan sampai I menangis walau I cuba tahan. I ingat adakah ini hari terakhir I kat bumi. Serious, I ingat nyawa I dah nak kena cabut.

Sampai kat klinik nasib baik tak berapa ramai orang. Tak lama kemudian nama I kena panggil and I rasa lega sebab Dr Marina yang bertudung labuh itu. I suka kalau dia or Dr Ganesan on duty. I pun bagitau la sakit I dengan suara yang terketar-ketar. Dr Mariana kata nak jab, I kata ok, first time I setuju dengan penuh beraninya dan tanpa berfikir panjang. Selalunya I akan kata no. Tapi I kata kat Dr, I nak jarum paling halus, dia kata kalau nak makan ubat pun boleh jugak. I kata no, you jab je, I dah tak boleh tahan nie (wah, beraninya I..that shows I dah betul-betul tak tahan). Then I pesan kat doctor lagi I nak jarum paling halus. Dr kata kalau nak jarum yang paling halus, ubat tak keluar..hehe..tegelak la pulak. So bila time dia nak jab, I kata tunggu dulu, I nak kena pegang tangan your assistant/nurse sebab memang jadi kebiasaan I (yang pengecut ini) kalau nak kena jab mesti kena pegang orang.. Dr tu gelak and I kata Dr Ganesan memang dah cukup arif dengan perangai I nih hehehe.. I kata, I nie tua-tua pun takut, Dr Marina kata tak apa. Offcourse la, tak kan dia nak kata, you nie memang tua bangka pengecut gila kan wakaka...kang ada yang berparang kat klinik heh.

Lepas dia jab, I expect it to be baik on the spot, tapi tak jugak, so I duduk kejap kat klinik sebab I takut kalau I terpengsan sebab I tengah tertunduk kesakitan. Tak lama kemudian, husband I ajak balik and husband I tak kasi I jalan biar dia ambik kereta. Balik rumah sakit tak baik-baik, tak lama kemudian I muntah. I muntah air kosong and lepas tu I rasa kepala I pening. Badan I pulak lemah-lemah and mengantuk yang amat. Then I paksa makan nasi sebab perut I kosong (sebelum tu kena makan ubat gastric dulu) and acid gastric banyak dalam perut I. Lepas makan I telan ubat cir bir. Tak lama kemudian Manda from Mumbai sms and bagitau Sivaji the Boss keudara lagi..wakaka.. dalam sakit-sakit tu I tegelak besar. Dia kata pukul 9.00pm start and I bagitau dia I tengah tengok Malaysia lawan Indonesia. I kata nanti I nak beli la Sivaji The Boss nye dvd (cet rom la). I kata nak DL kat tor mesti tak ada subtitle. MANDA DENGAN PENUH BANGGA KATA DIA DAH ADA SIVAJI THE BOSS NIE DENGAN SUBTITLE SEKALI.... huiii... terkasima I sebentar wakakakaka.... Gab.. member setamil dah ada tu (ke atau Gab memang dah tau tapi secret-secret kat sis? hehe). Vagg macam mana? Dah ada unsur-unsur kesarian ke? Kui kui kui.... Kalau tak berjaya kat Vagg kita brainwash AFI lak...bak kata pepatah kalau nak melentur buluh baik la dari rebungnya oppsss...lariii...

Tak lama kemudian I termuntah and abis semua nasi yang I makan terkeluar balik... adeeihhh.. seksanya.. Kepala I pusing bagai nak giler and I bejalan terhoyong hayang. Tapi I rasa a bit lega although asyik sendawa angin non-stop. Semalam I masih cir bir lagi tapi sebelah pagi je. Hari I rasa a bit better. I hope next year I wouldn’t have to carry this sickness again and I hope I tak terkena lagi...tak sanggup rasanya. I betul-betul serik and akan berhati-hati kalau nak makan or beli kat luar lepas nie.

As for all of you out there, either you are my friends or a silent reader, I would like to wish you a very Happy New Year 2011.

Sunday, December 26, 2010

Kisah Tengok Wayang Tron


(I makan laksa lemak, husband I makan laksa asam. Selain dari tu both of us share pie tee, lobak and ice kacang)

Last Friday evening/night husband I pujuk lagi, this time dia ajak pegi tengok wayang. I cukup malas nak tengok wayang especially bila mengenangkan penonton-penonton yang cukup monkey suka buat bising and siap cerita-cerita lagi. But bila teringat husband I banyak kali ajak tengok and I asyik menolak aje, so tak sampai hati la pulak kan... you know perkahwinan kan kena ada compromise..tak kan nak ikut kepala one party je kan. See, husband, you’re lucky kahwin dengan I yang sungguh bertimbang rasa ini (ye la tu uweek uwweek). I suh husband I check what was on kat TGV KLCC right now.

Lepas mandi and solat both of us pun make our way there but not before husband I isi minyak and I grab a few tidbits nak makan dalam kereta because I was so hungry. Sampai aje, terus order makanan kat Little Penang and then husband I pegi beli ticket. We haven’t decide what to watch, it would be depends on the time. I tak nak tengok yang jauh malam sangat. It would be either Tron or Gulliver’s Travel. Husband I called from the TGV and bagitau yang GT dah penuh and kalau nak pegi tak sempat because makan berapa lama kan, so I kata Tron pun boleh jugak. Actually, I tak tau pun Tron nie cerita apa, I cuma tengok one time promo kat tv aje and I don’t even know sapa yang berlakon etc. Lepas makan, both of seperti biasa berpoya-poya and sempat la I beli one pair of CAT shoes. Actually, I tak ada ati pun nak beli but memandangkan ada discount sampai 50% tiba-tiba kasut tu nampak cantik la pulak, yela harga dah murahkan.

Then husband I pegi turun balik kat kereta sebab nak ambik keropok yang dibeli kat station minyak tadi. I dah cakap siang-siang kat dia, ambik yang plastic yang I ikat (sebab ada dua plastic). Anyway, I tak berapa suka tidbits kat TGV nih sebab tak banyak choice. Sebelum tu husband I belikan cupcake Bisou betul-betul depan TGV. Bila husband I dah naik balik. I tengok dia ambik bungkusan plastic yang salah. I kata salah keropok you ambik, I kan dah cakap ambik plastic yang I ikat, husband I kata tak nampak pun. I kata, macam mana la you boleh lulus periksa, you memang sewel hehehe.. Husband I try to question my integrity. Ini tak boleh jadi. I kata kalau you nak turun ambik, ambik la but kalau tak nak pun tak apa boleh makan yang ini but I swear, I ikat and I kata dah dua kali I ulang ambik yang ikat, satu masa dalam kereta sebelum both of us naik atas and satu masa you nak turun ambik.

Then husband I turun, bila dia sampai balik kat tempat I menunggu dia kata, mana ada ikat, nie I jumpa kat bawah seat. I kata mana I tau, I ikat and siap berdemi Allah lagi haha..last-last both of us gelak because we look so stupid arguing over some very silly thing .. adeeihh...so korang nanti kalau dah sampai usia macam I dengan husband I, percayala bende-bende remeh pun boleh jadi big issue and seems to be a very big deal...

Bila time nak masuk, husband I beli pop corn and air coke yang guna cawan Tron and air mineral. Lepas buang air kecil both of us pun masuk and ambik spec 3D kat luar panggung. Sampai-sampai sudah! Budak-budak kat depan and kat belakang kita orang. Habis la.. both of us cakap. But it was surprised that budak-budak nie was well behave, tak banyak cakap and tanya. In fact mamat dua orang sebelah I yang kurus aje sekali sekala sibuk nak story pasal kisah nie... By the way, it was a pleasant movie to watch. I never expect it to be that good. Kalau korang suka tengok cerita sci fi/computer/futuristic/game, boleh la tengok. Pada I cerita nie best and tak boring, sekejap aje dah nak abis. Malas I nak story kisah nie, korang tengok la sendiri. Ok la I cerita sikit, pasal bapak Sam nie termasuk and tak dapat keluar dari game yang dia cipta. Sam termasuk dialam itu dan bermula la segala-galanya dan terjawap la dimana bapak dia menghilang selama dua puluh tahun itu.

Bila dah abis, mamat kurus dua orang sebelah I tak bangun-bangun, mengeliat aje sambil tengok belakang. Sekali I tendang tangan dia, terus dia gelabah bangun..wakaka..yea..I memang tak sabar and panas baran..

Sekian..

Saturday, December 25, 2010

Kisah Petang Khamis


(Makan kat Belanga MidValley. I order nasi kerabu, husband I order nasi lemak)

I thought of resting for a while before planning on updating my blog, suddenly my husband called me up and ajak berpoya-poya kat KLCC or MidValley on Thursday petang aritu. I kata malas la, I nak relax kat rumah, beside apa nak cari. Dia pujuk-pujuk and kata aritu kan I nak cari something. I kata itu boleh tunggu and I’m not in a rush pun. Tapi being the pushy guy he is, I pun turutkan la jugak dengan mengantuknya. Oh dia ponteng kerja as always. Masa on the way nak keluar rumah, he put on his other shoes, apparently it was a new one. I kata, you tak nak pakai stoking ke sebab kasut kan baru nanti gigit your tumit. Dia kata, tak ada la sebab dia pernah pakai aritu. I kata ok then.

Maka berjalan-jalan la both of us kat MidValley nih yang penuh sesak dengan orang ramai. Nak cari tempat parking pun punya la susah, semua penuh, it took us a while to find one. Tengah seronok-seronok ber shopping shopping, tiba-tiba husband I kata kaki dia sakit. I ingat kena ghout. Then dia tunjukkan tumit dia yang mengelupas, huh teruknya. With that I gave him the look “I told ou so”. So mula la I bagi speech, itula kalau tak dengar cakap bini you nih mesti (bukan main suka lagi I dalam hati, kembang kempis). Then dia nak cari stoking, sementara tunggu dia I duduk kat luar Jusco tu. Dari jauh I tengok dia jalan terhengut-hengut cari stoking dalam hati tak tahan I gelak (jahatnya I, patutnya simpati la kan). Bila dia keluar aje I tengok, eh mana stoking? Dia kata baik la dia beli plaster. Then merayau nak pegi farmasi, then he changed his mind and ajak beli selipar la pulak.

So we went to Factory Outlet nun di hujung sana sambil berjalan perlahan-lahan sebab yela, hero I dah injured kan. Lepas cari-cari, I pulak nak beli baju sebab I rasa tak selesa dengan baju yang I pakai sebab walau I pakai sweater dari luar tapi tak dapat menyembunyikan perut I yang boroi..huhuhu..yea perut I boroi waaaa... I main grab je satu baju belang-belang and bagi kat husband I masa dia beratur kat counter. Lepas dia abis bayar I tanya kat counter tu boleh ke tukar baju kat dressing room, dia kata boleh. So I betukar la kat situ..fuh lega... kebuncitan perut I hilang sekelip mata... yea..baju besar and labuh hampir ke lutut..mencik I.

I rasa sungguh kelakar tengok husband I pakai selipar jepun bejalan-jalan kat MidValley nih, macam nak pegi pasar malam je. Tak lama kemudian husband I ajak stop sekejap. I ingat kaki dia sakit lagi suspense la kan.. rupa-rupanya tapak kaki dia gatal kena gigit semut..adeeihhh..macam-macam.. I dah tak tahan I gelak kat dia.. so tergaru-garu la dia sekejapan sambil sebelah tangan berpaut di railing depan kedai.

On the way nak balik husband I tersesat kat satu bandar nih. Memula-mula tercengang-cengang jugak I sebab tak pernah tengok kiri kanan nama kedai yang membuat lidah I begulung. Ada pintu gerbang sepanjang jalan lagi. Puas tengok nama jalan baru la perasan, jalan bricksfield. I kata kat husband I sirih pulang ke ganggang..muehehe...

Makanya, husband I pegi pakai kasut balik pakai selipar and I pegi pakai sweater over sleevless shirt and balik pakai t-shirt besar gedabak belang-belang...

Sekian...

Wednesday, December 22, 2010

My New iPad

(iPad, iPad case and wireless keyboard for iPad)

Aritu, husband I mentioned pasal ipad. Then last week dia kata next year nanti dia akan belikan I. I tengok kat Oprah macam best aje but entahlah, I was a bit sceptical because as you know brand US nie normally they cater more to their market. I told him tak beli pun tak apa as I don’t see the need to have one. Lagipun function more or less sama dengan laptop je (man, was I wrong). Balik dari kerja that day, (masa tu I masih kemamaian baru bangun dari take a nap, yup sekarang nie I dah dapat tidur tengahari, more or less petang, tapi I tidur kejap je, paling lama sejam). Dia pandang I, I pandang dia, tiba-tiba I cakap, “ eh you tak payah la beli ipad nie, membazir duit aje and I tak minat la, furthermore I’m fine with my laptop nie”. Suddenly, husband I keluar bilik and masuk balik bawak satu plastic and bagi kat I. Dia kata, “nah this is for you, happy belated birthday”. I kata “ eh, birthday I dah almost dua bulan lepas and beside you dah bagi I hadiah on that day itself” (yea, birthday yang paling disappointed dalam sejarah birthday I, mencik bila ingat balik ).

(Horizontal)

(Vertical)

I yang masih mamai lagi, abik plastic tu and tengok kat dalam and I masih tak tau apa ke bende nya and then bila I keluarkan, omg, I was so surprised, sekotak ipad husband I siap wrap dengan ribbon sekali. I never thought he would buy this soon and I don’t know why masa bangun tidur I cakap tak payah beli, macam tau-tau je “basic instinct” I nih..hello Sharon Stone. I terus peluk kotak ipad tu and baring for a while. Dia, I tak nak peluk sebab dia selalu “bersalah sangka” dengan I. Orang tua nie bukan boleh pecaya, mode sentiasa “on standby” je wakaka.. Wah...excited tak terkata and I tersenyum-senyum sorang. Tapi sempat lagi I pura-pura mengomel, “ish you nie, membazir aje”. Biasala ini kes lain di mulut dan lain di hati hehehe..

(Touch screen keyboard)

So beberapa hari lepas tu I sungguh busy, masuk website sana sini and try-try bende nie. It was so hard at first as I never have one or even pegang pun before this, tengok secara live pun tak penah. Itu la yang buat I and husband I busy keluar cari ini cari itu, beli screen protector and masa I try pasang sendiri kat rumah, bergelembong la pulak. Keluar lagi cari screen protector yang baru and suh cina tu pasang. We also bought a wireless keyboard and also ipad case. Kita orang beli kat tingkat atas Low Yatt sebab kat apple centre tu mahal although bende nye sama je.

(iBooks)

It is useless to have it around if you do not regiser to the itunes account (which is a must). In order for you to download the stuff, even if it is free, you still kena register dulu oh and you have to give your visa, credit card or pay pal number depending on which country you are from. Well, there are other way for you to hrrmm..hrmm.. tweak it around.. but I won’t elaborate much as you know bende yang “tak direstui” nie bahaya, tak pasal pasal I kena jailbreak oopss hehe... So, sekarang nie I don’t think so I will buy any book anytime soon as I dah ada lebih 2504 books in my ipad. Rasanya sampai mati pun I tak abis baca. I also put a few movies too. But I don’t want to put any game sebab main Farmville pun I dah tak larat. Lagu pun kalau I nak letak maybe tak banyak as I dah ada dua ipod classic.

(Fantastic kan feature iBooks nih)

(Kalau nak baca secara vertical)

Other features that I like about it was the map. It was very helpful and let you know how long it took you to go from here to there etc. Siap ada building or people walking around the street and also nama street pun ada. Beside that you have calendar, contacts, notes, maps, video, youtube (which took you directly to the website), offcourse itunes, app store, ipod, photos, mail, safari and photo. You can download as many applications as you like. No worries you can familiarise with the software easily.

(Kalau nak baca secara horizontal)

The downside of it are, tak boleh upload gambar yang kita ambik directly to the ipad because kena sync from your laptop or desktop, unless you download directly from the internet. Facebook boleh masuk but tak boleh main Farmville. Maybe it was my line ke apa, I’m not sure but itu tak penting.

(One of the movies in my iPad)

Anyway, it was quite handy (nipis and ringan) if you do a lot travelling as it sort of your companion especially when you are alone. I’m beginning to love mine and I think it is going to be a necessity thing in my life.

Note : Don't forget to put the screen protector and also it is best for you to put on the iPad cover, takut scratch ke apa kan sebab licin and ringan.

Tuesday, December 21, 2010

Spa With Pozi (Fauziah)...Part 2


(The Locker)

Oh, this is yang memang both of us tunggu-tunggu. Ah..sedapnya kena urut and belai-belai dengan bau minyak yang harum and the atmosphere was so relaxing. The therapist was very attentive, polite and kind as always. She asked if she put too much pressure but I cakap ok walaupun there are time dia urut and tekan rasa sakit nak mampus but since I want my blood to flow and I guess it must be tension in some part of the body, so I tahan aje. But overall it was a very pleasant experienced..I sukaa... Lepas therapist tu dah abis with the massaging, they move to the last course which was the scalp theraphy. Oh my God, it was the best of all...I rasa macam nak menjerit sebab sedap sangat. Tak tau nak explain akan kesedapannya bak ayat cliché, “I feel like I just die and went to heaven” (macam la orang yang invent those quote penah pegi heaven kan?). Kerana kesedapannya si Pozi tertidur sampai berdengkur.. hehehe.. Memula I ingat alunan instrumental bass kan.. makin lama I dengar macam ada bush bush sound..then I tanya her therapist.. “Is she’s snoring?” sekali both therapist (me and hers) and plus myself ketawa.. Then dia tersedar dia pun gelak gak..hehehe.. See I told you sedap giler sampai dia tertidur. But the funny thing was, walau sedap macam mana sekalipun I tak pernah dan tak boleh tertidur or terlena each time I pegi spa and kena massage massage nie. To me it was impossible because macam mana nak tidur if you feel orang tonyoh-tonyoh your body kan? Paling-paling pun I dapat berkhayal aje.. I jealous dengan those yang dapat lelap nih.

Anyway, the therapist urut our scalp for quite some time and I’m so glad. After everything selesai, we went to the reception area to pay. I asked the receptionist to check my record when was the last time I went there. I was shocked to have been told that the last time was in April 2009! Wah..lamanya I tak ke spa nih...Ini tak boleh jadi.. Then receptionist tu gurau dengan I, after this datang next year eh...I kata a’hah dua minggu lagi next year. Then both of us jalan-jalan and she bought buku resepi cake..biasala Pozi pembuat kek tersohor dalam family. Husband I datang ambik and the three of us went to Low Yatt Plaza to have our lunch and buy some stuff there. Since jalan tutup untuk ke Low Yatt/Bukit Bintang, we had to park the car kat Pavillion. This was because Pak Najib and Malaysian football supporter nak tengok kat screen besar kat Sg Wang that night. So kena menapak la dari Pavillion, lalu Lot 10, Sg Wang untuk sampai kat Low Yatt nie.

Then on the way back we went to Sg Wang and sempat la jugak I grab one skirt, I kan nak jadi wanita feminie mengikut usia. errr..selama nie I pakai macam mana eh? Batuk-batuk.. Then lalu Uniqlo and masuk kat situ. Niat I mula-mula tak ada nak beli apa-apa, Pozi sibuk cari sweater untuk pakai kat office. Then something caught my eye, a beautiful sweater pattern petak-petak besar colour black and white and tinggal satu with M size. Apa lagi terus I grab furthermore harga turun balik ke RM49.40 from RM79.90. I was so happy. Husband I suruh ambik lain-lain baju or pants but I tak nak sebab aritu dah banyak dah beli. So hubby, you should be lucky to have a wife like me...ehek! After that we went back to Pavillion and I sempat ke J.Co nak beli donut nya yang sungguh lembut dan enak. Oh..I hate J.Co punya staff...rude, muka masam and belagak. I tanya ada letak coffee ke, staff laki yang ada mulut tapi tak nak tau guna tu, pointed to the label dengan angkuhnya..celaka betul. Then masa I nak bayar cashier pompuan tu langsung tak balas senyuman and bila I said thank you dia palingkan muka ke tepi and terus jalan. I will complain to the management one of these day. I don’t care if the management will take any action or not. They need to be reminded, kalau kerja where you liaise directly with people, show some respect sikit especially when they give you the money to pay for your bloody ciput salary!! Itu baru jual donut dah belagak belum lagi jual Bentley ngeh ngeh.. But the other day I was treated nicely by one of a friendly and kind staff lelaki kat situ. Siap bagi free donut sebab tunggu the yoghurt drink yang dia buat.

Oh lupa nak cakap, you know what I was so surprised when she told me that she never went inside the Pavillion or even step foot in Berjaya Time Square. I cakap what??!! Sampai terbeliak bijik mata I. yela kan...I ngan husband kan kaki berpoya-poya, walau kaki kejang sekalipun. Tiba-tiba I jadi kesian kat dia.. anak jati KL tapi tak adventerous and independent at all ...Hah? I kesian kat Pozi? Impossible...hehe. Then, lepas beli donut the three of us pun headed home and we make a plan to go and try at another spa in town. Oh and also we make a plan to bercuti sama-sama... What was I thinking? Apa ilmu Pozi pakai nih? Unbelievable?? Me and Pozi jadi bespren.. kah kah kah kah.. Like I said earlier, kalau anak-anak buah tau, abis I akan kena kutuk kaw kaw...ahhhh....

P/S : Masa kat Uniqlo Pozi tanya size sekian sekian ada tak? I kata I tak kerja sini, tanya la sales assistant and I tambah lagi..tu depan-depan you macam-macam size ada pegi la cari...adeeihh. and macam tu la masa kat Low Yatt Plaza, dia tanya I ada tak USB kat sini (and the sales assistant betul-betul bediri kat sebelah dia sambil tengok dia lagi)..I kata offcourse la ada, ini kan kedai accessories computer wakakaka...Sales assistant tu cakap ada sambil sengih-sengih kat dia and then dia tanya I lagi mana eh USB..I kata laa..., tu sales assistant kat sebelah you tanya la wakakaka...

Monday, December 20, 2010

Spa With Pozi (Fauziah)... Part 1


(The Changing Room)

Last Saturday myself and Pozi (my husband’s elder sister) went to a spa together at Great Eastern (Energy Spa). Yea, together you... Nie kalau anak-anak buah tau abis I kena kutuk because they anti their annoying makcik (Pozi) for as long as I can remember. Yup, the makcik is a piece of work and there are times when I feel like I want to strangle her myself but being the outsider (me la) and join the family by marriage I have to go with the flow. Kekadang geram I with her bossy, fussy and macam bagus way. But actually, she is a timid and chicken (pengecut). Ish, this topic is about me and her going to the spa ma.. not kutuks her. Sorry la Pozi, I need for them to know your character in order to go on with my story..muehehe.. Raya nanti I salam mintak maap kat you (nasib u tak tau blog I...).

So anyway, like I said last Saturday we went to the spa together, holding hand and sing a song about loving each other and till death do is part (euwww..). The reason why we were going together was because, dia sudah tagih janji dekat I (a few years ago I told her about me going to the spa and when she said she would like to join me, I said yeah..why not and I will let you know when I’m going there – yup me and my biggie mouth). So, two weeks ago she asked again when am I gonna bring her, so being the “nice” lady that I am. Yela..I kan forgiving punya person (uhuk) and cepat lupa walau macam mana orang tu buat kat I, pun make a date with her.

A few days before going there I reconfirmed with her and told her that I will pick her up at 10am. Actually the appointment was at 11am but knowing how she loves to take her sweet time (her time is sesuka hati dia), so I kasi cepat one hour. Before that she sent a msg to me at 6.55am and called me around 9.00am but I hadn’t switch on my hp. Around 10am, we (me and tamil king) picked her up but as usual we have to wait a while for her (kat depan gate) to come out and I have to msg her, itupun kena tunggu a few minutes. So you see that is why I kena cepatkan time.

(On the left is a shower room and on the right is a toilet)

Sampai kat Great Eastern we decided to have our breakfast but she went and jalan-jalan because dia dah breakfast kat rumah. Around 11am we went inside and talked to the receptionist and told her what kind of treatment that we want and choose the Christmas package and it was quite cheap for two. I add a scalp treatment, it was my favourite. We went to the changing room (oh this is the first time she went to the Energy Spa). When it was time to take off her panties, she was hesitated because she doesn’t want to take it off and change to the disposable panties. I cakap kena bukak nanti basah bila masuk sauna. She said rasa tak sedap. I cakap tukar je la. She mengomel and said she should have brought her extra panties along. And then she said she doesn’t want to take off her bra la pulak. I said bukak je la, tak ada sapa nak tengok your nenen. Then I cakap lagi, “you nie timid la”, ini tak nak itu tak mau ...bukak je.. “ Tapi I dah gelak kat dia sebab it was so funny, she was laughing too. Masa nak keluar pintu, I saw something bulging inside her robe. I tanya lagi, you tak bukak ke your bra..dia gelak kata..tak. I was thinking what was inside her robe. Then we went to the relaxing area, lying down on our sofa yang macam kat swimming pool tapi cushion with pillow and drinking our red date tea yang delicious and warm itu, ala-ala puan sri terkedu.

Then the therapist asked her where is her towel. She said it was inside her robe. I apa lagi bantai gelak kat dia, dia pun gelak jugak (I was thinking, wow, ok jugak minah nie I thought dia akan rigid or defensive ke). Then she said she wants to go to the changing room to take out the towel. I kata go la.. then dia diri sebelah I and nak bukak kat situ. I punya la tak tahan I gelak lagi and dia pun mula la goyangkan badan nak kasi towel jatuh..hahaha.. then I tarik je dari bawah hahaha...adeeihhh... Sementara tunggu our therapist to come dia duduk kat another sofa and I tengok dia pegang laundry bag. I tanya apa hal dia bawak laundry bag and gelak lagi kat dia.. Dia kata I suruh bawak. I kata mana ada I suruh bawak, laundry bag tu kena simpan kat dalam locker bila kita dah abis, kita simpan kita punya robe and towel dalam tu. Dia sengih-sengih and simpan kat changing room. Then both of us masuk kat sauna. I tengok dia duduk kat ujung nun corner tepi. I kata duduk la sebelah I apa nak jauh-jauh kang ada antu menjelma. Then dia kata dia tak nampak sebab gelap and tanya I kat mana..hahahha..I kata pakai la spec... ok silly me.. pakai spec lagi la tak nampak sebab berkabus kang. Dua tiga kali dia kata dia tak nampak, I tengok dia jalan sambil mendepakan tangan macam orang buta. Oh my God, I rasa macam nak pengsan gelakkan dia, dah la I tak dapat bernapas dalam wap kat dalam bilik nie, dia pulak bejalan macam zombie hehehe..then bila I bukak pintu sikit sebab nak kasi wap keluar tak tahan panas tiba-tiba air wap kat ceiling turun macam hujan, dia panic and tanya air apa nie, I kata offcourse la air wap I bukak pintu begegar. Then dia duduk sebelah I, lepas tu ada la air menitik kat badan dia. Dia tanya lagi dengan nada terkejut air apa yang menitik..hehehe..I kata air wap laaa. After that we started to talk about all kind of stuff and I was surprised that she was quite pleasant to talk to.

Then we went out quickly sebab tak tahan panas and tak dapat bernafas. We went back to the relaxing area and minum minum kat situ. Then the therapist came and start with the foot theraphy and after about 30 mins we went to the room to do our apricot scrubbing. Sakit la jugak kena scrub but I tahan aje demi untuk mendapatkan kemulusan kulit...ahh..the extend that what we women do to look or prasan pretty. After the apricot scrubbing we went to have our shower and told her that the scrubbing buat my skin pedih-pedih. On the way out, I told her that my skin rasa pedih-pedih, dia kata dia tak rasa sangat sebab maybe kulit dia tebal. Then we went to take our shower and to prepare for our full body massage.

To be continued...

Friday, December 17, 2010

Update

I was so busy lately. Merata-rata I pegi, keluar and macam-macam benda I kena cari.. Schedule I cukup padat, nak kena pakai PA nih..macam artis kah kah kah.. wah macam la hebatkan? Tapi hari-hari bertenggek kat ladang wakakaka... I ndak sangat update blog I tapikan bila start nak tulis, I tak tau apa nak tulis. Nak cerita kisah harian I rasa macam tak ada apa yang interesting pun. Eh? bukan ke I yang cakap tadi I busy and merata-rata I kena pegi? hehe.. Ntah la..tiba-tiba idea menulis jadi beku.. I miss bloggging masa zaman dulu-dulu..macam-macam benda I boleh tulis and selalunya sampai dua entry for just one day.. Nowadays, kalau ada seminggu dua kali, tu dah kira bagus la.. hmmm... semangat nak berblog sudah hilang... tak best la macam nie kan? Oh, why not I make it one of my new year's resolution.. to update my blog everyday or frequently...

Anyway, I nak ngomel antara isu isu (macam la penting) and share with all of you (huihh..ramainya orang baca blog I hehehe..)

Isu Masak

I kan kalau masak, I tak suka kalau orang komen-komen kata kurang nie la kurang tu la terlebih nie la itu la..I cukup nyampah especially kalau orang tu first, tak tau masak, second, I tak pernah rasa masakan dia, third, masakan dia tak sedap and fourth, kalau dia jantan (ndak ndak kalau tak ada orang ndak kan dia, doesn’t that say something about that person?). Bukan sebab I tak boleh terima criticism but kalau nak kutuk tu budget-budget la sikit kan.. tegur la cara yang diplomatic dan berhemah. I kalau orang dah kutuk-kutuk melampau, jangan harap la I nak masak untuk orang tu, biar la dia kebulur sekali pun, nasib la. I know, pandangan orang yang bangang nie tak penting and I can’t help kalau cita rasa or tastebud dia macam tenuk kan but sedikit sebanyak I terasa la jugak, yela I nie kan wanita emosi... Lagipun I masak dengan sepenuh perasaan dan kasih sayang...uhuk!

As for my husband, so far dia memang tak pernah complaint lagi in fact pujian dia melambung tinggi. I tau dia ikhlas puji I sebab masakan I menepati selera dia. Maknanya, he has a good taste ahak! Berani la nak mengomen, tak berasap dapur forever (as if la I masak hari-hari).

Isu sibuk nak ajar I cara layan laki I

Ini another issue yang cukup-cukup I benci (tengok tu word cukup pun dua kali). Masa I kerja dulu and bila berborak dengan husband I kat telephone, ada je orang mencelah cakap, “eh jangan la cakap dengan laki macam tu...berlemah lembut la”. I rasa macam nak tampar mulut orang nie dengan paper file atau file keras hitam tu.. Yang kau sibuk cara aku cakap dengan laki aku apa hal? Kau tau ke kat rumah dia dengan aku cakap macam mana? Kau gila ke? Tapi di mulut I akan cakap, “eh, apa yang tak betulnya aku cakap dengan laki aku”?, apa yang tak kenanya”?, bila aku cakap kasar dengan laki aku”?. Lain orang lain la cara dorang and laki dorang kan? Lepas tu dia akan senyum-senyum and ulang balik, “jangan la cakap dengan laki kau macam tu”. I kan kalau nak sound dia memang banyak modal I pasal dia tapi nanti I pulak yang nampak jahat..tau la kat ex- office I mentality dorang are sooo.. (malas I nak cakap). I don’t need your advice la and I don’t ask for one. I pantang kalau ada yang perasan bagus nak ajar-ajar I macam mana nak layan laki.. tak ke sial tu?

Teringat I baca satu article pasal pompuan pangkat datin nie sibuk bagi advice pasal macam mana nak jaga and layan laki.. bla.. bla.. bla. From the way she said it, sungguh sempurna dia sebagai seorang isteri. Kekonon dia la best of the best. Kalau orang tak kenal orang mesti ingat perkahwinan dorang nie sure sampai ke akhir nyawa bak filem “yucks” tu.. padahal masa tu laki dia baru tambah satu dengan si puteri jawo tu...oopss. Itu yang buat I hairan masa baca article tu.. dia ingat orang tak tau what’s going on? Well, tak lama article tu keluar kat majalah dia pun bercerai. Tapi tak apa, laki dia kaya raya nak mampus and offcourse dia pun kaya la dapat harta sepencarian.

Oh and the lady yang sibuk tegur and ajar I, dah kahwin lagi...as a second wife.

Isu masuk campur hal family or sedara I

Isu nie pun I memang cukup meluat. Kalau I meluahkan perasaan tak puas hati pasal family or sedara I, harap maklum jangan sibuk nak ajar-ajar. Again I don’t need your advice or ask for one. I’m telling you because I want to tell and if I want your opinion I will let you know. You tak grew up in my family, you don’t experienced what I experienced, you don’t know the character or attitude each member of my family or relatives and tiba-tiba you nak jadi advisor I. Bila I hire you? My life and your life are soooo not the same and you tak boleh samakan. Mak bapak datuk nenek pakcik makcik sepupu sepapat you are different from mine. Hati you and hati I pun different so who are you to tell me what I should do, say or treat them? You tak pernah mengalaminya, mana you tau?

Jangan nak try to mould (membentuk) I to be like you. You can’t do that. Oh, what makes you think you tak akan react macam I jugak if you were in my situation? Mana you tau? Talk is easy babe! Respect other people’s life.

Last but not least, to Vagg..thanks for being the best sister in the world..muahhhsss.....

Friday, December 10, 2010

Obsesi Yang Crazy

Masa I kerja kat Sarawak dulu kan ada sorang colleague I nama Nancy, cerita pasal her friend yang syokkan mat salleh. Nancy nie pun couple and living together with mat salleh dari UK dah tua la mat salleh tu dalam 50 kot tak silap I, so kalau sekarang nie ada la dalam 65. Nancy pulak umur dalam 20 lebih. Mat salleh nie untung la dapat banging pucuk muda tapi kalau kat negara dia, sorry la..sebelah anak mata pun pompuan kat sana tak hingin, kat sini je yang dorang nie jadi rebutan walau muka retak seribu dan perut macam guni, but not me..yuckkss...I was never interested dengan omputih-omputih nie. Pada I walaupun dorang nie manusia macam kita but still I rasa macam dorang nie alien je and pada anggapan I yang muda pulak mesti perasan dorang tu handsome walaupun gigi gongngak (rongak, husband I la sebut gongngak). No offense to those yang kahwin ngan mat salleh nie, this is only my opinion.

So anyway, back to Nancy punya cerita.. dia kata kawan dia nie bangsa bidayuh nama Stephanie ke (kalau tak silap I), met this mat salleh guy one night over dinner and kat Pub. Mat salleh nie kawan Nancy and boyfriend Nancy jugak. Lepas berkenalan malam tu, malam tu jugak la minah bidayuh nie ber one night stand. Next morning day mat salleh tu tengok Stephanie masih ada lagi kat bed dia. Dia suruh minah nie blah.. Minah nie buat don’t know and stay kat situ sampai petang, meanwhile beberapa kali dah omputih tu suh dia cau. Bila dah menjelang malam, mat salleh tu paksa dia keluar. Stephanie tak nak jugak. Mat salleh nie called la police. Police datang and arah Stephanie nie keluar. Stephanie pun keluar and bila police dah blah, Stephanie datang lagi and masuk ikut tah mana-mana tingkap kot. Mat salleh nie geram la.. panggil police lagi and begitu la to and fro nya...... Bila mat salleh tu kunci rumah dari dalam.. Stephanie naik ikut jalan bumbung..tah macam mana tah..

Last last mat salleh nie dah fed up dia biarkan Stephanie nie kat rumah dia. Dia tak bagi makan, dia tak cakap dengan Stephanie and dia buat Stephanie nie macam tak wujud. Dia bagi perhatian kat anjing dia aje. Dia pegi balik kerja macam biasa, tengok tv sorang-sorang meanwhile Stephanie kat bilik dia yang satu lagi. Kadang-kadang dia maki Stephanie, kalau tak silap I. Nancy kata, Stephanie pernah bagitau dia, punya la benci mat salleh nie kat dia, mat salleh tu sanggup masturbate sorang-sorang dari project dengan Stephanie.

I think after a year Stephanie tu dengan muka tak malu “tinggal” bersama mat salleh tu dia pun blah not before terjadi satu incident. Masa tu I datang rumah Nancy, Nancy pulled me aside and cakap perlahan-lahan dia kata, syyhh Stephanie ada tengah mandi. I tanya, eh apa dia buat kat your house. Nancy kata, mat salleh tu bantai dia cukup-cukup and halau dia dengan sehalau halaunya.. Then Stephanie pun keluar buat muka sedih sambil belai rabbit dia. I tanya, how are you Stephanie and I’m sorry to hear about your story. Dia kata, “itula..Nancy untung tak macam I”. Dalam hati I, apa punya minah mereng nie, orang tu clearly tak nak dengan engkau yang engkau perasan and sampai tinggal setahun kat situ apa hal..stupid betul. Tapi mulut I cakap, apa nak buatkan sambil memberikan senyuman simpati. Dalam hati I tak habis-habis I menyumpah akan kesewelannya..obsess tak bertempat. Then dia tunjukkan kesan kesan lebam kat badan dia..I tengok tak ada apa-apa pun.. macam kena genggam sikit-sikit je. Lepas tu I dah tak tau apa kisah Stephanie, dengar-dengarnya dia balik hometown or went to another city or she might find another object with a new obsession.....

As for Nancy pulak, next time I cerita (kalau I rajin la), interesting jugak kisah dia..

Thursday, December 9, 2010

Update

I know lama dah I tak update. I rasa sangat malas and tak de mood. Anyway, last Saturday was one of my husband's niece's wedding. Nikah merangkap bersanding on the same day and at the same place sekali. We came early, around 8.30am. Nasib baik la weather redup and tak ada la terasa bahang panas although ber gelen-gelen (exeggerate as usual) air sirap I belasah. The food was nice but I makan sikit aje. Tau je la kalau majlis kenduri nie I tak berani nak makan banyak-banyak (bukan sebab diet ke apa) memandangkan perut I yang sangat sensitive ini.. cir bir sentiasa mencari peluang yang ada.

Tup tup dah jadi bini orang si Aiza nie. Teringat masa first time I jumpa dia masa kecik-kecik dulu. Masa tu husband I bawak jumpa family dia also for the first time (I belum kahwin lagi dengan dia). During those moment, dia cukup anti dengan orang gaji yang memang perasan bagus. Kejap-kejap Aiza kutuk dan meluahkan ketidak puasan hati dia kat I. She called her all kind of names behind her back. Kat depan dia senyap aje and tak berani. Kelakar bila I teringat balik. Not only orang gaji yang angkuh tu dia anti but auntie dia (my husband's sister) pun dia cukup geram jugak. Aiza masa kecik garang and selalu gaduh dengan abang dia yang no. 2 tu. Biasala budak-budak and that is the way they bond with each other. I teringat di awalan perkenalan itu, kita orang pegi zoo, bukit cahaya, port dickson, the mall and merata-rata la together with adik beradik dia and also cousin dia yang lain.

And now dia dah kahwin, sekejap aje masa berlalu and I pun semakin tak muda...huhuhu... kejamnya masa!