Posts

Showing posts from September, 2013

Pindah Rumah

Image
Last Friday kita orang pindah rumah. Kalau nak diikutkan patutnya hujung bulan nie jika mengikut perjanjian tapi husband I nak cepat-cepat settle down kita orang pun pindah la Friday yang lepas itu. Sebenarnya I pun tak sabar nak pindah jugak, leceh la tinggal jauh-jauh dari segala kemudahan. On top of it jarak tempat kerja husband I dengan office beliau dekat aje, cuma satu BTS je.     (Anak owner hotel nie, handsome kan, maklumlah mak dia local kahwin dengan mat salleh.  I tell you this kid akan jadi heartbreaker besar nanti.  Budak nie pemalu and nama dia Aidan, adik dia nama Aaron.  Husband I kata Aaron lagi cute (lupa nak ambik gambar), I kata Aidan la lagi smart..!)
(Semua turun and tolong kita orang, baikkan... yang pakai baju hitam tu Bong, dialah yang selalu hantar kita orang ke BTS station)
(Nie la dia Ying, Model International tu..hehe.. Masa I nak ambik gambar dia, dia kata eh..jangan dia tak pakai make up tapi terus la bagi pose mengancam bila I nak snap hehe.. She is…

I Jalan Sorang-Sorang

Image
Hari selasa yang lepas, I rasa sangat-sangat bosan. Nak masak dan makan pun tak lalu, aisye... I keluar masuk bilik, jalan-jalan dalam rumah yang sekali lompat je maka sampailah ke destinasi dapur, ruang tamu, bilik mandi dan pintu utama kecuali ruang makan yang terpaksa melompat dua kali itu. Bukan la bermakna kerja I melompat dari satu arah ke satu arah dirumah ini walaupun ayat I bagai menjurus ke situ. I baring, duduk, surf internet, baca buku, tah semua tak kena.... Jadi I membuat kesimpulan yang diri ini seharusnya tidak berada dirumah...alasan nak keluar la tu... I pun memikirkan bagaimana harus I utarakan akan niat ini kepada husband I nanti.
So petang tu bila dia balik kerja, I pun buat-buat la muka sedih dan bosan yang sehabis mungkin, well, which is not hard since expresi muka I sentiasa berada dalam mode wanita jengkel. I pun meluahkan isi hati akan kebosanan I itu, I masukkan elemen homesick untuk menambahkan kegawatan di hati beliau. Lakonan sambil lewa I telah …

Memburu Rumah (House Hunting ler)

Image
Sediakan kudap-kudapan, air kopi ke atau apa-apa minuman untuk membaca update yang paling panjang dalam sejarah berblog I ini. Kalau tak larat nak meneruskan pembacaan ini, anda disarankan untuk berhenti dan menyambungnya pada keesokan harinya atau pada bila-bila masa anda yang terluang...hehehe...  Saturday
Saturday hari tu ada appointment with yet another house agent. This time nama house agent nie Lilyn. Masa husband I contact dia, dia kata dia dah 10 tahun jadi agent and semua tempat dia tau, semua owner dia kenal and dia make sure akan mencari yang menepati jiwa kita orang, wah! confident! Janji jumpa pukul 10.30am dekat BTS Asoke. Tak lama menunggu kat situ, muncul la Lilyn yang berkulit putih dan berwajah cina, sementelah dia memang cina thai dan asal Bangkok. Lilyn nie jugak adalah bekas ahli gymnast negara dan pernah mewakili negara dia. Dia juga ada band group tapi buat persembahan kecil-kecilan (kenapa I rasa macam nak gelak je tulis nie hehe...) Umur dia pun lebih …

Weekend's Update

Image
Saturday, 7th September, 2013 - House Hunting
Around 9am, we went out and as usual the hotel’s tuk-tuk sent us to the nearest BTS called Ekamai. From there we stop at two more BTS, where we were supposed to meet the house agent name Jane. While waiting for her, kita orang turun ke bawah sekejap and check out Tesco Lotus yang sebesar 7-11. Tak sangka Tesco pun ada branch style macam nie. Kat sini kalau cakap Tesco orang tak tau tapi kalau sebut Tesco Lotus baru dorang tau. Di kiri kanan macam-macam orang jual, terutama makanan dan orang mintak sedekah sambil meniup seruling pun ada. Masa I lalu and nak naik kat BTS balik, I tengok eh, nampak macam sedap je, orang tua nie tengah panggang yang macam kuih pulut panggang tapi bungkusan dia gemuk. Husband I cakap, eh, kita tak tau apa dia letak kat dalam. I kata ituler, tak ada nya letak serunding udang ke apa, tiba-tiba dalam hati teringin nak makan pulut panggang huhu... Dah mula, dah nak start mengidam makanan kat KL...jeng-jeng…

Update

Image
We really love the place that we’re staying right now but the problem is, it was too far from the main road where my husband needs to commute everyday to work. Like I said in my earlier entry, this place is secluded but yet it was so peaceful, you can’t hardly hear anybody around although there is a construction going on next to our place. If it was near the main road or BTS, we would have stayed here for a year and in fact we planned to upgrade our suite to a two bedrooms so that anybody who visited us would have a place to stay. But it was hard for him and most tuk-tuk or taxi wouldn’t even know this place exist! We were supposed to stay here for a month before looking for a permanent place but my husband plan to move out soon. Entahlah, I hope we will find a place which would be as nice or better than this place and where my husband can go to work easily.   (Roti pun ada tanda halal, sedap dan sangat lembut)
On the first day lagi dah ada problem, my husband tunggu tuk-tuk yan…

Ke Siam Paragon

Image
1st September, 2013 Today around 11am we went out to their no. 1 (katanya) shopping mall called Siam Paragon. It was suggested by the receptionist, yes the same lady. Macam-macam tempat dia recommend to us but since we’re going to be here for quite sometime, we told her that we will go to the sight seeing places, shopping for household, decor etc. in the future. Tau je la kita orang Malaysia nie, the first place that we want to go is places like KLCC, Pavilion etc.. To go to the BTS (Bangkok Mass Transport System) station from our place, we have to use the hotel’s tuk tuk. Tuk-tuk nie lebih kurang macam go kart yang bawak luggage kat hotel cuma depan tempat driver macam motorsikal, tempat duduk pun satu untuk driver aje.
Sampai kat one of the BTS nearer to our place nie, kita orang pegi dekat counter ticket sebab nak tukar duit ke duit siling untuk beli ticket. Sibuk la tengok map and luckily BTS nie lebih kurang macam LRT, it’s written both in thai and english. So memang tak…

Merdeka/Wedding Anniversary/Move To Bangkok

Image
Hellooooo....
I was so busy these past weeks with lots of things to do and I hope it is not too late for me to wish Selamat Hari Merdeka to Malaysia. How do I feel about my country? Well, I’m less patriotic than before, it is not that I don’t love my country, I do and I still support the present government, it is just that, I’m not happy with what’s going on right now with how these “people” manage my country. We want someone like Tun’s back. Please make me proud and give me back my pride like I used to have about my country before. Dahlah..malas I nak cakap lagi.

Anyway, beside Hari Merdeka, 31st is also our wedding anniversary, it’s our 21years of being together for this year, rasa bagai baru semalam diriku di nikahi ehek!. Tak ada speech or entry panjang-panjang like before because I was so busy (which I will tell you later) so I can’t think of anything to write tapi yang pasti kasih sayang antara dua insan antik ini tidak pernah padam malah wajah hero I dan belly nya yang k…