Posts

Showing posts from December, 2012

Selamat Berazam

Image
Every year I berazam tapi seperti biasa azam tinggal azam. Namun begitu semangat ini tidak pernah patah lagi. I know some people said buat apa nak berazam-azam, tak payah tunggu tahun baru kalau betul-betul nak berazam anytime boleh buat atau sebagainya. Well, it’s their opinion, you all yang nak berazam, termasuk I, please don’t give up and don’t listen to all this negative thoughts/people around you. To me it is rather to have something that we can hold and dream of doing than nothing at all. After all, life is about hoping, wanting, aiming, dreaming and wishing for something and everything. Whether we will get it or not, it is entirely a different story. Let say, you nak kurus (impian yang I tak pernah give up) and still tak kurus-kurus or mencapai target weight yang you nak and kalau turun pun sikit aje... it’s ok, at least you try and do something about it and kalau you kecundang (macam I huhu...), it’s ok we can always start all over again. Sebab kita tak rugi apa-apa, in…

Mee Tarik....

Image
Last Christmas I gave you my heart (still la nak ber wham bagai...), err....well actually..last christmas aritukan all of us went to Smart Reader for Kids kat sekolah Aiza for kenduri doa selamat. Masa lalu nak park kat sekolah dia both of us tengok eh ada kedai mee, nama kedai tu Mee Tarik Warisan Asli. I nie kan hantu mee, so we told each other we should give it a try one of these day. Kat kenduri sekolah Aiza tu, husband I tanya kat Khairi sedap ke mee kat situ, Khairi cakap ramai orang pegi situ and dia kata sedap sampai masuk tv, tak tau la JJCM ke apa sebab I tak borak dengan Khairi masa tu...busy maa.. Husband I pun satu, kalau nak suruh explain something punya la confuse kepala otak I nak pikirkan jalan cerita beliau, itu belum lagi part nak discuss something dengan dia, memang boleh naik darah, I yang impatient ini. Balik dari situ both of us dah plan nak datang situ lagi sebab nak try mee tarik itu.

So semalam, we decided to have our lunch there since tak tau nak makan apa …

I Tengok Movie "Life Of Pi"

Image
Last night we went out to watch a movie “Life of Pi” at GSC.
Kita orang tengok yang pukul 11pm sebab the earliest one was at 8pm, sure tak sempat solat and kelam kabut nak dinner lagi. We went out at 9pm. Sampai Pavilion dalam pukul 9.46pm sebab ada jam sikit. Terus cari tempat untuk dinner, most of the foodcourt yang kita orang nak makan dah tutup so we decided to give it a try kat Capricciosa Pasta & Pizza. I ordered Clam Chowder Soup and Chicken Chop as I’m not too sure whether food yang lain ok ke tak. Husband I order Chicken Penne. Seperti biasa kalau tak argue over little thing tak sah la hidup kita orang dalam satu hari. So dalam makan-makan tu, I bagi some of my food kat my husband. Memang dah typical I, mesti share or give half mine to him. Dia makan broccoli then dia confuse and tanya apa nama sayur nie, I kata broccoli, dia kata no yang macam cabbage bulat-bulat kecik la broccoli, I kata itu baby cabbage. Dia tak puas hati lagi, so I terus panggil waitress ya…

Wo and Family Came to Our House

Image
24th December, 2012, Monday
 (I masak mushroom oyster, telur dadar and ikan asam pedas aje) These past few days was the most tiring and busiest in my life. Wo and family came to our house and being the host we tried as much as possible to accomodate them especially for my two darling and favourite nieces.

Wo and family spend 3 days and two nights at our house. They came on the 24th and pagi-pagi tu I dah start keluar and rendam ikan sebab nak buat lunch untuk dorang. Haritu Wo dah cakap dia teringin nak rasa masakan ikan asam pedas I sebab dia tak pernah rasa lagi. Mind you I dah lama tak masak lauk-lauk nih, kalau masak pun benda remeh-temeh aja such as mee goreng ke. Then I teringat my 4 year old niece yang tak makan pedas sebab kecik lagi. I buat telur dadar and I called my husband suruh dia beli Yong Tau Foo sebab tak pedas and ada soup. As for kakak dia Abagail, I goreng banyak-banyak oyster mushroom dengan fish ball because that is her favourite.

Lepas siap semua I rela…

Update Sekali Harung....

Image
Friday (Husband I, Khairul and Shida) 
(Update kali nie adalah sekali harung sebab I sangat-sangat busy dua tiga hari nih..I wish I can write in detail sebab banyak adegan kelakar....) Hallooo... last Friday, we went out with the pengantin baru to watch a movie "Hobbit" at GSC Pavillion. That was my first time sebab selalunya tengok kat TGV. Khairul booked through online. Anyway, kita orang makan kat foodcourt aje and lepas makan I decided to buy a two slices of cake, one for me and one for Shida. Itu maknanya I dah suka kat orang tu, walau sekadar membelikan sekalipun. Movie start at 9.40pm, so kita orang ambik peluang berpecah and menerewang sekejap sementara tunggu nak masuk panggung.. I was sort of worried that we might be sitting with orang bodoh kaki bercakap but was so glad that kita orang duduk yang double seat tepi sekali. Dorang kat depan, kita orang kat belakang. Ada la jugak I terdengar orang cakap-cakap non-stop but it was far from us... thanks God.  O…

Dinner With The Pengantin Baru...

Image
(Souvenir dari Istanbul)

Last night, we went to have our dinner at the pengantin baru's house. Khairul called my husband in the morning ajak datang rumah, makan-makan. I tanya husband I, kita nak bawak apa. Husband tanya dia, dia kata nanti dia confirm dengan bini dia.. Petang husband I called dia kata dia akan beli nando's. We thought of bringing pizza. Then husband I suruh I masak mee goreng. Dia keluar beli sayur and mee. Sementara tunggu dia balik, I tengok Maharaja Lawak Mega yang husband I PVR (recording) kat astro since I lupa tengok malam Jumaat aritu. I know, I know MLM nie sampah la sangat and such a silly program but I nak tengok Jozan and SayWho je. Bila kumpulan lain-lain tu buat lawak I baca paper or tengok internet, tak sanggup I nak tengok, hati rasa bagai di toreh je. Don't worry I tak mengundi sms pun, orang suruh mengundi free pun I tak nak.. Anyway, sampai kat rumah dorang around 8.45pm dengan hujan renyai-renyainya. Masuk rumah Khairul, w…

I Pegi Ke Big Bad Wolf 2012!

Image
Oh! I sungguh gembira hari ini. Yea, hari yang dinanti-nantikan telah tiba untuk I ke Big Bad Wolf at Mines CC sejak mengetahui akan pembukaanya hari itu. Sampai termimpi-mimpi I pegi dengan Wo, siap check-check plastic bag each other lagi hehe. Lepas solat subuh pagi tadi I ingat nak baring-baring kejap tapi bila memikirkan takut I terlajak sebab I plan nak datang awal, terus I buat breakfast on which sungguh jarang sekali. I buat teh panas and makan roti bakar je sambil menonton top chef,  husband I tak makan sebab dia nak keluar beli paper. I rebus telur tiga biji sebab sure lapar nanti. Lepas siap-siap, I capai seketul chocolate snickers and air mineral. Macam budak-budak la pulak siap ada bekal.
On the way nak ke sana, kita orang pegi ke Palaces of The Golden Horses and nak tanya orang kat situ since we don't know mana jalan nak ke Mines Shopping Complex nie, pernah pegi tapi lama dulu. Tanya taxi driver kat situ, dia gelak sebab dia kata ramai sangat orang tanya ma…

Update

I was "walking" around as usual, I baca apa-apa blog that comes to mind until I found one blog yang I rasakan sungguh-sungguh durjana. Blog owner nie mendedahkan perihal laku seorang yang sangat berpengaruh kat negara kita nie. I don't know why dia berbuat demikian. Article yang dia tulis tak panjang tapi disertakan dengan gambar-gambar orang yang dikaitkan dengan individu berkenaan dan tulisan pun tak banyak tapi sudah cukup mengaibkan orang berkenaan. So I check akan kesahihan cerita yang dia sebarkan dalam blog dia sebab I rasa tak puas hati and curious. You see, I'm not the type of a person who can simply believe or terima what was said especially kalau subject itu meragukan. So I went and do my own research/check around/google. I read a few blogs on the said issues and I found it was totally a lie. My instinct was right. Hati I sungguh meluat walaupun individual yang di perkatakan itu tiada pertalian saudara dengan I but I feel that it was unfair for th…

Serious Update...

I've been wanting to write about this for quite sometime but I don't know why that it has to take me this long to do so until now... As you all know, issue LGBT nie semakin menjadi-jadi especially issue pasal gay nie. I've been interested and curious about this for a long time. Nakkal/Beskut are the first and only my cyber friend and ym buddies that I confide too years before. The blog that I went to is not that "bad", I mean the content tak ada la yang tak senonoh (I dah lupa apa link dia). The guy didn't talk about his activity instead it was more about his artistic value... poem dan cara dia bercerita agak menarik to me but he clearly admit that he's gay. The first time that I know about gay nie when I was in my teens, when media start to talk about AIDS. Before that I tengok kenapa la kebanyakkan singer or group lelaki omputih nie especially dari british macam ada ala-ala lembut and feminie with make ups and all, tau je la zaman 80'an. Mas…

Ke Tampin Jumpa Wo Dan Family

Image
Yesterday afternoon, I went to visit my older sister, Wo at Tampin untuk melepaskan rindu dan membawa mulutku ini sekalik muehehe.. Ini kira plan last minute jugak la sebab ingatkan nak pegi hari nie but husband I ajak petang semalam pulak, alasan dia so that saturday boleh relax sikit. I ikut je. Tengahari, husband I balik tapau lunch and after solat around 3pm kita orang bertolak. The road was smooth, I was worried sebab selalunya mesti jam kalau dah weekend but thanks God. Sampai Tampin around 6pm, check in kat Hotel Wangmas. Ingatkan nak tidur rumah Wo sebab dah bagitau dia but husband I dah booked hotel. Frust I, but sebagai isteri yang menurut kata suami dan taat ini *terlingkup (geli tekak I taww.. hehe..tapi tetap la nak memuji diri sendirik) mengikut permintaan beliau tanpa bantahan. Siapala I untuk melawannya sambil duduk bersimpuh senyum-senyum malu..ekeke. Sebenarnya I tak puas hati so I bagi syarat, since tak tidur kat rumah Wo, we will lepak kat rumah Wo sampa…

Celoteh Dan Masakan

Image
(Mesti korang terkejut tengok pinggan I ada bunga-bungakan ekeke.. kasi chance la, asyik pakai pinggan putih buruk tu je, for photography sake you...  pinggan-pinggan nie murah je RM10 hinggit setiap satu,  beli kat southern pottery) Hari nie I masak traditional spaghetti and mushroom soup with potato. Bunyi macam la hebat tapi yang sebenarnya traditional spaghetti tu sebab kat botol kimball tulis tradisional haha... ingat I nak bersusah payah ke buat sos spaghetti nie kui kui kui...tak kuasa you, I letak la jugak minched chicken, ayam kiub, sayur campur beku, sambal cili, tumis bawang besar/putih dengan olive oil je. I tak letak thyme ke basil ke, bay leaves ke..simple je. As for the mushroom soup tu, I guna soup packet segera campbell, campur air, ayam kiub, tumis bawang besar/putih dengan olive oil and I potong kecik-kecik potato, itu je. Tapi lepas makan tadi rasa macam kena tarik je kulit perut sebab I makan banyak, rasa menyesal la pulak. Nak duduk pun sesak nafas sebab pe…

Ice Cream Maker

Image
I kan suka tengok cerita masakkan especially yang reality show, everynow and then, mesti ada dorang buat ice cream kan.. sekali I terpikir why not I cuba buat sendiri. So I google la merata-rata cari mesin buat ice cream nie. I found a few and bila husband I balik kerja, I pun dengan penuh sopan santun serta kemanjaan yang melampau (nah paperbag uwek kapal terbang), pun throwing some ideas into his head and tunjukkan akan penemuan I itu. Husband I pun sibuk la google sama-sama and told me that he will look for it. Selang beberapa hari kemudian dia bawak balik ice cream maker brand Kenwood nie, wah! I sungguh excited. Dia beli kat Ampang Park. Orang yang jual tu kata, that was the last two and permintaan tak ramai since orang jarang nak beli so pekedai nie kata dia tak nak ambik stock nie lagi. Tak tau la in the future. Oh yeah, harga dalam RM300.00.
So, selepas berminggu-minggu tersimpan akhirnya last saturday I bukak. Ingat nak terus buat since bahan dah beli tapi instruction…

Tentang Diri I...

Image
(Picture taken last week, setelah 3 tahun berblog baru sekarang I letak muka depan..malu I hehe..) Haritukan I nak cakap pasal being an iban woman among the malay. Yea, I tak berjanji pelesu lagi. Here's the story.... Untuk yang tidak mengenali secara dalam or tidak pernah membaca sejarah hidup I masa kecik kat blog I yang lama (the blog is still there cuma I closed for viewer), I nie adalah salah seorang perempuan iban dan ada sedikit campuran dusun kadazan from my father side, my great grandmother. Mak I pure iban. Tak tau la kalau ada berdarah africa but rasanya tidak kot or sure rambut I dah kerinting halus and mesti ada kulit ala-ala or rapper lima posen..ampon. I lahir kat hospital Kuching. Masa I kecik I nie adalah anak Mummy yang sangat baik (nie Mummy yang cakap). Mummy kata I senyap je and cuma nangis bila nak susu and I sleep through with my kencing and mumu, tengok la product nya sekarang sangat angel kan... kejang! Muka I macam muka cina although I cuba menafi…