Posts

Showing posts from January, 2011

London Part 12

Image
Thursday, 27th January, 2011

Windsor Castle, Stonehenge and Oxford University

(Windsor Castle) (Windsor Castle) Malam sebelum berlepas husband I suggested that we go on a one day ride tour outside London. I was hesitated at first sebab I malas kalau duduk lama-lama sangat dalam bus and I tak mau rugi satu hari where we can go somewhere else much more interesting. But lepas husband I checked through the pamphlet and told me tempat yang nak pegi tak jauh around one or 2 hours, I said ok especially bila the mere mention of Stonehenge. I always fascinated and curious about the place. Stonehenge nie kan one of the wonder of the world. Kadang-kadang ada article, documentary or movie yang keluar atau mengaitkan batu nih. So I was excited when he told me that in was in the tour package. I didn’t care much about Windsor Castle except for yang I tau, ianya kediaman which on the weekend the Queen would go there. As for Oxford nih, one of the cab/taxi driver yang kita orang naik, told us that we …

London Part 10 & 11

Image
London Part 11

Wednesday, 26th January, 2011

Regents Street and Trafalgar Square

(Food kat La Menara. I order Tagine fish, husband I order nasi, tah lupa nama) Hi, I'm back..... tak abis lagi story I kat sini...Hari nie I dengan husband keluar hotel around 12pm. Malas la pulak sebab penatkan asyik keluar hari-hari. Since dah keluar around lunch time, we decided to had our lunch at La Menara, since it was on the way to Trafalgar Square. Lepas makan, energy dah boost, so kita orang menapak dari La Menara nie, kalau dari hotel kira dari Carburton Street, then ikut jalan Oxford Street, singgah shopping kat Regents Street and lastly sampai la kat Trafalgar Square. Rasanya ada dalam 5 6 kilometer. Tapi tak penat sebab, one - weather sejuk tak berpeluh and two - sebab kiri kanan jalan penuh dengan kedai, so tak ada terasa. (Bergambar dengan mascott kat one of the souvenir shop. I sebenarnya tak nak, husband I la yang sibuk suruh)

Masa on the way nak ke Trafalgar Square tu, hujan mula turun, …

London Part 9

Image
Monday, 24th January, 2011

Wesminster, London Eye and Regents Street
(In front of the Big Ben) Hari nie husband I pagi-pagi pegi cuci baju kat laundry shop sebab baju kita orang bertimbun tak basuh. Pakaian dalam I cuci dalam hotel and I letak kat heater bilik… sekejap je dah kering. Around an hour dia balik kejap and hantar sebakul baju. Ada yang masih basah/lembab and other yang dah kering. I suruh dia make a few run on the dryer section so that cepat kering. While he went back to settle for the next batch. I sibuk la press baju-baju yang lembab, separuh tu I gantung dekat heater and separuh tu I lipat. Bila dia balik with the second and last batch, I was so glad that everything kering nicely. Then dia pegi breakfast, I tak ikut, malas and beside, I tak tau apa nak makan sebab kalau I turun kat restaurant hotel nie pun I cuma dapat makan roti jam/butter aje. But husband I being the “tak nak rugi” walau hanya makan roti jam/butter and air kopi, dia pegi jugak. (husband I yang pemalu)

(H…

London Part 8

Image
Sunday, 23th January, 2011

Westfield Shopping Centre
Hari nie we planned to go to Westfield Shopping Centre after we checked through the internet. Ingat nak naik tube since dah ada travel card but when we reached Great Portland Station, tutup la pulak. So kena la tahan cab. Perjalanan tak ada la jauh sangat, but cab charges was GBP16.00..fuh mahal. Sampai situ orang ramai as usual, foreigner and Asian paling banyak. Westfield Shopping Centre nie kiranya yang terbesar kat London ke UK? Tak sure but terbesar kat London la.. but quite frankly, kita punya lagi besar. I expect nak bershopping la sikit but barangan kat sini, even branded item tak banyak choice pun and tak ada pun yang I bekenan.

(Tengok la rupa food tu ada rupa rendang ayam or kari ayam tak? Cuba tengok popiah tu, hangus/overcooked and very oily)Tengah jalan-jalan tiba-tiba nampak ada restaurant called “Jom Makan”, wah, tiba-tiba I jadi kebulur semacam ...., secepat kilat I ajak husband I pegi ke situ. Sampai je, kita orang t…