Tuesday, June 28, 2011

Roti Jala Yang Simple..


I was supposed to update my blog earlier on today but I thought I should wait for something that I might cook this evening but it was not to be.

I better update this one before the night ended for next day..

I was so hungry yesterday afternoon, so I decided to cook/make this roti jala or kalau direct translation it would be net bread wakaka.. I have been having this urge for a few days but was too lazy to even lift a bowl hehe.. But then I remember my darling husband kept hinting to me that it would be nice if we were to cook together. Yela sayang.. And furthermore I was hungry like hell.

So I went to look for my recipe books and found a few. I'm not too keen on the ingredient and how it was made so I decided to change all together and made my own recipe. On top of that I don't really trust it. So sekarang maknanya, this is my recipe ler kan and I would like to share it with you. Bahan-bahannya; 300gm tepung gandum, 250ml susu cair, 2 biji telur, 1/2 sudu kecil garam, 1 sudu kecil serbuk kunyit (yang kat buku guna pewarna kuning but I tukar to serbuk kunyit), 450ml air boleh ditambah kalau nak cair lagi, 3 helai daun pandan untuk di celupkan ke minyak dan lenserkan ke kuali leper and minyak untuk masak.

Cara membuatnya; Ayakkan tepung dengan serbuk kunyit then masukkan telur and gaulkan, masukkan susu cair, masukkan air sedikit demi sedikit, masukkan garam, gaul hingga rata, then tapis. Lepas tapis, panaskan kuali leper, renjis atau lenserkan minyak dengan daun pandan. Bila dah panas kuali tuangkan aduan ke dalam acuan dan jalakan dengan pantas. Bila dah masak, angkat tapi jangan lipat dulu tau, biar sejuk sikit. I learned my lesson well sebab I terus lipat lepas angkat, bederai roti jala I. Biar sejuk dulu atau suam-suam baru lipat ok..

As for the kari tu, I guna ikan sardin sebab kalau nak buat kari ayam, nak kena tunggu ayam tu cair lambat sangat. I buat kari sardin macam I buat kari yang biasa I buat except for I tak guna santan, I guna lebihan susu cair and air. Husband I balik kerja terus sibuk nak tolong I menjalakan roti hehehe..he is so sweet, walau rupa roti dia buruk tapi I puji-puji sebab nak bagi dia semangat. Lepas siap masak husband I makan banyak sangat, takut I tengok. Then malam-malam dia sambung lagi.

Sekian dan selamat mencuba.

Monday, June 27, 2011

Sunday's Update

(I tak pernah try pakai bulu mata palsu so I decided to buy and try it one of these days)

Yesterday we went to KLCC to do a little bit of shopping etc. It has been such a long time since I last come here, ada la dalam berbulan jugak. Kalau datang pun terus straight pegi Cinema. Anyway, the reason why I went there was because I was curious and I want to see how Sephora in KLCC's looks like.

After lunch at Madam Kwan’s as usual we would go to Kinokuniya Book Store. Oh, I was so happy because I finally found satu buku fashion Jepun yang bagi tunjuk ajar in details macam mana nak jahit leher baju. All this while banyak kain hancur I kerjakan sebab I was not satisfied with what I did and ada yang tak jadi. I tak sabar nak follow yang according to the book but I don’t have the time right now. Too many things to do with so little time. But I’m glad baju untuk hari raya dah antar kat tailor, nasib baik dia masih nak accept because I hantar sampai tiga pasang. I don’t know yang extra two tu nak melaram kat mana nanti. I tak confident nak buat guna kain licin and lembut sebab banyak dah rosak and tak jadi hehe.. beside one of it was kena guna kain lining, although I pernah belajar but I don't dare to take the risk and tak mau la sakit hati nanti kan.. lagipun sayang kat kain yang beli mahal-mahal.

Anyway, mula-mula tu I thought I tak nak beli buku fashion Jepun tu and I boleh ingat cara-cara nak buat but when I told my husband, dia terus suruh I ambik. Then we went to another section and I grab one fiction book that caught my eyes. Then we made our way to Sephora at the ground floor.

Masuk aje, I was surprised because the space was small in comparison to the one at Sephora Champs-Elysees Paris where I went to a few months back. Selection sungguh kurang and tak banyak choice, what a big disappointed. At the end of the day, I only bought a few stuff aje and spend less than ½ hour there! I decided to go elsewhere nanti to buy my toiletries. Then we went to Ego Sunglass International because I need a new shades, murah je brand pun Elle and cost about RM288.00 after 40% discount.

Ok, got to go...busy busy.. bye for now and with more stories to come in the future as I have lots to share…

Saturday, June 25, 2011

Hari Nie Ke Taman Bunga


Hari nie I snappy snappy ke Taman Bunga. Actually, we were supposed to go last week but you know emergency cir bir ekeke. I was worried masa on the way nak pegi tengahari tadi sebabkan mana la tau tiba-tiba I cir bir kan.. (tak abis-abis kisah cir bir I nie eh? Malam tadi dah terkena balik, I think it must be the Sushi. Now Sushi la pulak jadi suspect la pulak kan). We had our lunch at Taman Burung or Hornbill’s Restaurant. The food was quite pricey, nasi goreng cina I cost about RM18.00 and my husband’s curry and nasi putih cost about RM16.00. Mula-mula ingat nak order air mineral but bila I tengok sebotol RM9.00 terus I cancel and order air suam aje. I’m not being stingy but to me it was quite melampau la for that price. The food tak ada la sedap mana, boleh la untuk alas perut. Service cepat but the waiter/waitress agak kelam kabut, kita kena panggil sebab orang ramai. Husband I cakap, macam kat oversea aje sebab 90% was a foreigner yang makan and bersiar-siar kat situ.

After lunch, we made our way to the Taman Bunga Raya and Orkid. Masuk adalah percuma which is good. Masa masuk kat dalam tu, I dah worried again about my cir bir, I told my husband, kalau tak sempat nak bekejar ke toilet kalau tiba-tiba I ter cir bir, boleh la I baja sikit kat bunga-bunga nie ekeke… So I dah identify a few places and tengok-tengok paip ada dekat ke tak wakakaka… But I was so glad because nothing bad happened to me, syukur Alhamdullilah. And I don’t have to worry much because the toilet is quite near and you can find it easily.

Oh, I was so happy today because I got to take lots of pictures of bunga-bunga yang sungguh indah ini. Taman bunga nie is a combination of Taman Bunga Raya (Hibiscus) and Taman Bunga Orked (Orchid). Kawasan nie sungguh cantik and bersih. Tempat nie memang di jaga dengan betul. I suggest you all pegi sini although tak ada la besar mana but still the view is beautiful with bunga-bunga yang segar. Rasa macam kat kayangan aje masa bediri kat tengah-tengah bunga nie..kayangan la pulakkk… Tapi kat bunga-bunga orkid nie redup sikit and the ventilation system is cooling..ahh segar.. But bila keluar dari situ and ke taman bunga raya, adoiii, it was so freaking hot. I think I dah kena tan sikit. But it doesn’t matter, yang penting mission accomplished and I sangat puas hati.

Balik dari Taman Bunga nie, KL was a bit jam everywhere due to the closing kat area Padang Merdeka. So kena divert masuk bandar. I rasa macam nak pengsan kepanasan although aircond kereta was full blast. On the way back we went to Giant sekejap and bila dah nak sampai rumah husband I suggested that I pegi steam and cuci rambut. Masuk-masuk aje, owner tu ingat lagi kat I walaupun I lama tak datang. Apa lagi bukan main meriah lagi mulut kita orang berborak ditambah dengan pekerja-pekerja cina lelaki dia yang sangat peramah. I sorang je client yang kecoh kat situ ekeke.. macam-macam la yang dibualkan, siap masuk citer hantu lagi, my favourite topic and kutuk-kutuk nenen Victoria Beckham ekeke... Siap si budak tu cerita pasal perangai family dia lagi. I think I nie memang ada aura counsellor kot hehe..

A while later husband I datang and tunggu dalam kereta sampai I siap. I told him selain dari rambut di cuci and di basuh I suruh dorang trim rambut I, which is pendek jugak. Mula la husband I buat muka tak puas hati. I kata sikit je and rambut kalau selalu potong cepat tumbuh.. (ye ke..), nak sedapkan hati dia. Macam tak logic je kan..eh bukan I cakap owner tu yang cakap. But I’m happy sebab I dah muak dengan fashion yang sama before this. Overall, I had so much fun today and thank you very much Allah for giving me one more day to spend my time with my amazing husband and for being able to enjoy this beautiful world that You made for us.

Note : I will let you know kalau I dah update gambar-gambar bunga kat my flickr…

Thursday, June 23, 2011

I Tengok Miss USA 2011



I was toying with the idea of cutting my hair these past few days. I thought of Jaclyn Victor’s hair style. So I’ve been broaching the idea to my darling husband. Unfortunately and as always, dia sudah veto siang-siang. I told him, I’m bored with this long hair and I look like a nenek rockers yang tak sedar diri and stuck in the 80’s time capsule. But pakcik wouldn’t budge. I mean, what is the point of having a long hair when you have to tie it all the time as you are so rimas and kekadang I sanggul like the late mak enon. Dah la my hair nie nipis and nampak kulit kepala lagi.

Dalam penuh kelesuan ini, I decided to watch Miss USA that I DL a few days ago. But I was mad because I already know who was the winner masa I surfed aritu, damn! I thought mesti tak best since I dah tau siapa menang kan and I was a bit hesitate to watch. But I teruskan jua niat murni ini (hehe) sebab I memang suka tengok whatever Miss Miss kat bumi nie, and I’m glad I did because it was so much fun and the contestant was so beautiful, young, vibrant and fresh.

Tapi hati I sungguh terluka sebab perut dorang sungguh kempis tanpa ada secubit pun spare tyre. Nenen sungguh tegang dan terletak kemas. Sesambil tu I jenguk la jugak kepunyaan diri sendiri yang sungguh tragis ini..huhu.. But then I decided not to cut my hair after watching all of them yang berambut panjang itu. Mula la I perasan dengan rambut yang sejemput jagung ini. I kibar-kibarkan during the show, bagi la chance I perasan maa… Oh I was so happy that Miss California, Alyssa Campanella won. She deserved it and she gave a very good answer, on top of that she is so beautiful and a history geek! I siap tepuk-tepuk tangan and menjerit sorang-sorang kat rumah bila dia menang, although I dah tau dia yang menang. I rewinded a few times sebab I suka tengok muka dia tekejut. Nasib baik la yang blonde tu tak menang, air muka and perangai macam stuck up aje. And I suka baju yang Giuliana Rancic’s (one of the hosts on that event and she was also one of the host for E-News) pakai. So beautiful especially yang the second one, yang sama dengan colour kulit dia and the jewellery/necklaces, was so awesome. And I also suka dengan cara Kelly Osbourne’s commentary, she done a great job.

When my husband came back from work, I told him about Miss Miss nie yang rambut panjang and sangat cantik on them. Husband I punya reaction was…dia berdehem sambil mengangkatkan kening dia, meaning I told you so.. Nyampah I tauu..

Tuesday, June 21, 2011

Update Orang Emo..

There is a lot of stuff going around me these past few days. These kinda thing affected me emotionally, mentally and drain me off my energy. I worried about things too much and I realised that I can’t count on anybody except for my husband. People tend to be so selfish and think about themselves only. I realised that I shouldn't get involved with other people on a personal basis from now on. I guess it is about time for me to move into a new chapter in my life and leave unecessary thing behind.

As for the future, Dek don’t worry… you will be ok…

Monday, June 20, 2011

Last Saturday ke Pasar Seni


Hari nie around 2pm both of us keluar sebab yesterday husband I suggested that we go to Pasar Seni for my photo session. On the way nak ke situ, husband I suggested that we go to Putrajaya or Taman Bunga instead. But since hujan we decided tostick to the original plan aje. Sampai situ I tengok orang tak ramai and mula la cari angle yang I rasa ok for me to snap.

I was sort of disappointed as I didn’t see many “nice” or menepati jiwa I untuk gambar-gambar di ambil. Nak ambik gambar kat luar, tiba-tiba I rasa kelaparan la pulak kan. So both of us pegi makan kat Ginger Restaurant. Masa tengah order-order tiba-tiba perut I memulas yang amat, I decided to make a dash to the toilet. Lama la jugak I melepas, sampai husband I risau and called me. I think it must be the roti canai that we ate for breakfast early in the morning. But I tak makan kuah kari tu banyak-banyak, I cuma celup kat ujung roti aje, asal ambik rasa, but I’m pretty sure the kuah was the culprit.

Balik kat restaurant tu, I makan sikit aje, mood dah tak ada kan. Nak ambik gambar dalam restaurant tu pun malas, I cuma ambik a few je. Lepas makan, perut I masih lagi rasa tak sedap. Lepas ambik gambar sikit-sikit both of us decided to go back. Dalam perjalanan nak balik I told him that I nak pegi ke Taman Bunga as I was not sastisfied with the pictures that I took but when we passed by the place, I changed my mind, kan tiba-tiba tengah bejalan-jalan kat dalam tu, perut meragam balik, tak sempat nak pegi ke toilet kan tercir dalam seluar. So we decided to just go back.

Last Saturday was the most disappointed day in my photography “career” life.

Thursday, June 16, 2011

Anti Social In FB?

If you notice, semenjak dua menjak nie I rajin bukak fb and kadang-kadang berborak kat situ. Tak ada la active sangat but once in a while I would menyampuk sana sini on which I see fit. I tengok jugak orang dia macam mana. Kalau orang tu jenis sensitive I tak comment apa-apa kat status dia sebab I try my best to steer out of any controversial or things that might hurt other people’s feeling. Bende yang nothing to me might be something big to them kan. Manusia punya fikiran mana sama. Most of the time I don’t know how to comment base on their posting. Some are so emotional that I’m scared if I say something, I yang kena and I yang akan malu because everybody can read what was said. So I better senyap aje.


Although I suka berborak-borak dengan kawan-kawan or sedara kat situ but I don’t post anything on my wall. The reason was because I don’t know what to say. I know, sounds pelikkan. Maybe, I’m the type yang pemalu..ye la tu. Yes I malu and segan to express something there or to tell what I’m doing etc. Apa la guna ada wall post if kita tak tulis apa-apa kat situ kan? The best part, personal info pun tak complete wakaka...


But I have to admit, dalam banyak-banyak post wall kawan-kawan yang I baca, I paling suka Joy punya. Because it was so funny. Ada je bende yang dia tulis buat I gelak and senyum sorang-sorang. She is so good in her writing and how she expressed her feeling. Oh and her English is superb! She knows how to say something that we often didn’t want to say out loud and just keep to ourselves. She is brutally honest and stood by what she said. But sometime ada aje some people yang didn’t get her or misunderstood her. If you really know her, you know what kind of a person she is. To me she is a very nice and fun person to be around with. She is very sweet, open minded and forward. And she is the first and the only one to come up with the nickname Sisty for me. I think it must be a combination of Sis and Misty. Creative isn’t it? I’m glad I met people like Joy. She is truly a Joy to be around.


About picture kat fb, I suka tengok gambar-gambar yang kawan-kawan or sedara mara upload and sometime I would comment on it. But again, I was so malu and segan to put mine. Yang I letak pun ada tiga je gambar, itu pun muka tak nampak sangat, ala-ala tepi tepi je. Pelikkan, nak kata tak ada confident, I don’t think so. Entahlah…


About adding orang, rasanya I tak pernah add orang kecuali masa nak cari neighbour main Farmville dulu but kalau sesaja nak add orang tu, I memang tak pernah. But I do accept sesiapa yang request friend. The thing is, I don’t like orang yang tak kenal add I and tiba-tiba inbox tanya-tanya, I asal mana, kerja apa etc especially kalau lelaki, terus I tak reply. Kalau perempuan I don’t mind but itu pun you have to get to know me first or be acquaintance with me for a while, only then I will happily tell you about myself.


So you see, I don’t know why, I have fb, kalau I tak post about anything, thoughts or activities ke on my wall, seldom masuk fb, malu nak upload gambar, tak add orang and tak mau memperkenalkan diri sendiri dengan lebih mendalam. I guess, I respect my privacy too much or am I that anti-sosial in fb? But I don’t mind telling everybody anything about my life etc. in my blog, weird huh?

Wednesday, June 15, 2011

Random Thought

After two days, I thought I’m out this cir bir situation but it was not to be. Petang semalam tiba-tiba perut I memulas yang amat and terus menerpa ke bilik kecil itu. Rasa macam nak pengsan, dengan peluh yang keluar merata-rata. Mata I berpinar-pinar and suasana nampak kelam. Dalam keadaan I macam tu, I sempat lagi terpikir, jangan la I mati dalam posisi begini, di mana seluar kecil separuh kaki dan muka kekal meneran ..wakaka.. Asyik ingat nak mati je sekarang kan.. eee..takut la. Anyway, hari nie incident semalam tidak berlaku. I guess it must be the pretzel yang I makan semalam. Pretzel la jadi mangsa pulak kan. I baru teringat sebelum I cir bir yang teruk minggu lepas, I ada makan sikit sebelum tu and tak silap I dulu dulu pun I cir bir sebab Pretzel jugak la…now that I think of it, down memory lane la pulak kannn..


Well, hari nie I tak ada mood, sungguh tak ada mood. I think maybe this is part of a recovery process which effect my emotion and I think sebab “bestfriend” I, Miss Period nak datang tak lama lagi kot. Ahh.. too many guess and suspect. Kesian husband I jadi mangsa singa jadi-jadian dari I tengahari tadi. Tapi being the nerdy one, dia buat derk aje and doing his best to make me laugh with his multi lingua nya itu. You know la bahasa apa dia gunakan..


So I’ve been doing a lot of thinking (like I always do) about how some men boleh mempunyai banyak isteri tapi masih boleh membahagi-bahagikan kasih sayang dan cintanya. And I was amazed at how some women boleh share that…. you know…. among each other. I’m not being lucah here, don’t get me wrong, I was just wondering. But as for me and I’m sure most women in the world, I wouldn’t share my man with any other women. I’m not being greedy and I know each and every one of us is milik Allah and I know I will not get under my golden umbrella ella ella.... How can I let other women kiss, hug and whispers all those sweet words to him? How can I let other women share those tender moment and dreams or future together?


I bukan menidakkan takdir or ketentuan Allah, don’t get me wrong. So I guess, I bukan la perempuan yang kuat iman dan penuh dengan kesabaran (memang tak pun), that I’m not able to have those heart of steel. But one thing for sure, I don’t envy their lifestyle and I guess that life is not for me to begin with.

Monday, June 13, 2011

Update


Last Saturday I masih mengalami cir bir but it was not as bad as Friday (my husband bought a medicine from pharmacy as the one that I took from the doctor was not working at all). I cuma cir bir 4 kali aje, pagi semalam sekali and today belum lagi. I hope it would go soon. That night (Saturday) when I took my bath I was so shocked to see that my stomach was full of this red rashes like ruam panas and mengerutu. I quickly took my bath and told my husband. And mula la I surfed internet nak tau apakah puncanya. Other part of my body tak ada except for kat stomach aje. Mula la I ingat I kena denggi la, ini la itu la, tiba-tiba rasa sesak nafas la, rasa macam nak pengsan la, ingat dah nak mati la, that it is going to be my last night in this world. Oh dear.. husband I sibuk la call Glenegales enquiry this and that… Mula-mula ingat nak pegi malam tu jugak but we decided to wait until tomorrow morning kalau rashes tak turun-turun. Sungguh dramatic kami laki bini nie. Then malam tu I tak dapat tidur sampai ke pagi. Macam-macam dalam pikiran. Kejap-kejap I check my perut, hati bedebar-debar la pulak kan.. adeeihh hai.. Kalau nak kata vicks, each time I kembung perut memang sapu ubat tu aje. We thought, it was either the medicine from the pharmacy or it could be the chicken soup that I made sebab makan panas-panas ke apa, but our strongest guess was the pills. Sebabkan selama nie makan chicken soup and letak vicks tak ada apa-apa pun..entahlah..

I was so happy and glad that Hazama won last night (macam la vote kan). He deserved it! It was worth the wait although it took him five years to do so. The final four was not his match. Beside, only a few aje penyanyi AF yang betul-betul berkualiti. I do hope dia tak tengelam like kebanyakkan juara AF before him. Alahai, cakap berapi-api, macam la I vote all this while. But I have to admit I did, err.. fall for the trap of voting them but only on 1st and 2nd AF. I repeat ONLY 1st and 2nd AF.

So this few days, I masak makanan macam kat hospital, which I cook style kukus, soup or goreng tapi langsung tak pedas. I hate it because it was tasteless but I have no choice. I makan pun tak banyak. Husband I beli roti lekat dinding and I cicah sekali je kat kuah dal and the rest of it I makan kosong je. But I memang serik, I tak nak lagi makan makanan yang ada cili padi ke api ke..no way. But semalam I masak sambal udang untuk husband I, I makan 3 ketul aje, itupun I asingkan sambalnya. Hari nie I tak ada mood and malas sangat nak masak but I have no choice, nak suruh husband I beli kat luar, I takut tersalah makan. So I masak ikan kukus masak kari, tapi tak pedas and I goreng mee hoon tanpa cili giling. I makan nasi putih sikit and mee hoon sikit, as for ikan, I asingkan kuah kari bila I nak makan. Kesiankan I. Husband I belasah dengan sepenuh hati..dia kata sedapnya tapi I kata I buat yang simple and resepi I hentam aje. Dia kata itu yang sedap. I lupa nak ambik gambar.

Like I said, hari nie I tak ada mood. Bukan la mood tak bagus, tapi just tak ada mood. Dalam tak ada mood tu, so far I dah basuh two round of baju-baju kat washing machine and habis semua newspaper I baca hari nie in between that sempat lagi I tengok movie kat HBO. Selalunya, it took me a week to finish reading all of it.

Speaking about reading, I just finished with “Cinta Sufi” by Ramlee Awang Murshid. I never thought that I would “fall in love” with malay novel and top of it baca sampai habis. If not because of Pump, Fiez and Rizz, I don’t think so that I would ever read one. From his novel Bagaikan Puteri, terus I cari Cinta Sang Ratu, Hijab Sang Pencinta, Cinta Sufi and now I just started reading his latest, Sutera Bidadari. All the above title is a kesinambungan from his Bagaikan Puteri. You should read all of his book starting from the first one (mengikut turutan) in order to understand the rest. Percayalah you would hook to it as much as I do and wanting to know more. But in between Sutera Bidadari, I baca jugak non-fiction/true crime (kira selang seli) as I don’t want to get bored by reading malay novel je kan.

So I guess, nie je dulu cerita boring I and thank you for spending your time reading my not so cool life hehe..

Note : I missssss going out and taking photograph...

Saturday, June 11, 2011

Update

Case 1

I memecahkan record sendiri dengan cir bir sebanyak 6 kali tengahari semalam. Yea, 6 kali belari-lari mendapatkan bilik kecik itu. Kejap-kejap tu jugak la I bertimbang with the hope that berat badan akan turun which is not to be grrr… And so far as of this writing I dah kena sekali tadi. I hope jangan la kena lagi sebab kalau dah nak keluar tak de nya boleh di tahan-tahan.

Case 2

Anyway, I ada banyak bende nak share but nanti dulu sebab keadaan I yang masih dalam langkah berjaga-jaga nie membuatkan I tak dapat nak tulis betul-betul. I tulis sikit-sikit je eh. Oh, korang ada tengok Jozan tak malam tadi, kelakar la..especially yang the first segment tu..hehehe.. I hope dorang or Sepah menang. As for Jambu, tu geli la I nengok, nak muntah pun ada. R2 and Nabil, you guys can forget about it.

Case 3

Hari nie kat paper MCMC dah block a few site termasuk pirate bay. I try a few times tadi tapi tak dapat masuk. Well.. there is always a way. Apa la.. nak buat macam kat China pulak. It wouldn’t be long, nanti ada la orang akan bising-bising and they will lift it back. Kadang-kadang I don’t understand la, there is a lot of other thing that they can concentrate on beside this kind of stuff. But then again, I can understand how the people in the film industry feel kan..ahh..mix feeling, mix feeling...

Case 4

Two days ago, ada pompuan nie tanya I ada lense camera ke. I kata I cuma ada yang comes together with the camera la kan. Dia kata kalau ada lense lain dia nak pinjam. Even kalau I ada extra pun, there is no way I nak kasi pinjam sebab lense camera is so expensive. Yang biasa-biasa pun around two to three thousand RM. Then pagi nie, dia called lagi nak pinjam my camera pulak. Dalam hati I, bukan ke aritu dia tanya I kenapa I beli camera nie and kenapa tak beli yang D7000. Dia rendah rendahkan camera I, kata dah outdated la. Pepandai je, padahal camera I bukan model lama and it is worth more than hers. And now dia nak pinjam. Dia kata kawan dia nak guna for two days sebab ada wedding. Senang-senang je nak pinjam orang punya. Ingat pinggan mangkuk ke? Bukan la I sembah pada kebendaan nie. But my husband hadiahkan I and I can’t afford to buy myself. What if kawan dia terjatuhkan or hilangkan? So I told her, using her words, I kata ingat tak haritu you cakap you snap gambar hari-hari, so sekarang nie I ikut your style la, snap gambar hari-hari and beside tenghari nie I nak keluar and snap-snap gambar (yela tu..padahal tengah berjaga-jaga kat rumah pasal cir bir nie ekeke..) The best part was, we hardly know each other.

Case 5

A few days ago, my close friend told me something that broke her heart to pieces. I can’t tell you what but when I came to see her, I hugged her and she cried on my shoulder for the longest time. I feel so sorry for her. I wish I can do something about it. I’m so worried about her, I hope she’s ok.

Thursday, June 9, 2011

I Yang Tak Sihat...


I terbangun pagi semalam bila I perasan satu badan I basah kuyup macam kena hujan. I rasa haus sangat and badan I panas. Betul la doctor tu cakap I kena fever. I bangun around 6am and minum air season barli sejuk. I minum sikit-sikit. Then I rasa lega and bila masuk nak sembahyang tiba-tiba badan I mengigil. I tutup kipas. Then I try to go to sleep. I tak dapat tidur lena, kejap-kejap terbangun. I tukar baju and tidur balik sebab basah kuyup. I terbangun around 1pm and badan/baju I basah lagi.

I mandi, lunch and makan ubat. Lepas solat I tertidur sampai pukul 6pm. I bangun and dinner..itupun tak lalu, makan ubat and ngantuk. I think ubat tu kasi I ngantuk kot. But I feel much more better.

Then pagi nie lepas solat subuh I tertidur dengan tidak nyenyaknya. Pukul 11.30am I terbangun. I pegi dapur I tengok husband I dah siap-siapkan milo cuma tunggu I letak air panas. Semalam pun dia buat macam tu tapi hari nie dia siap letak note yang diselitkan di tudung saji..ahh..so sweet la that husband of mine.

Tak lama kemudian dia balik tapau Yong Tau Foo for lunch and bagi I sejambak bunga, bunga get well soon. I rasa sungguh terharu and I suka. Perut I tengah sakit and bila I makan tadi bertambah sakit and I have to stop makan. I dah makan ubat tapi nape tak baik-baik. As I’m writing this perut I memulas yang amat..huhuhu… I nyampah la.. terus la pikir dah nak mati ke nie..ish I nie.. Dulu masa muda remaja tak ada pun pikir nak mati ke ajal dah sampai ke, sekarang nie ke situ pulak. Kalau mummy cakap macam tu, I dengan wo selalu marah, kita orang akan cakap be positive la mummy, sekarang baru I paham.

Ya Allah..panjangkan la usia I nie, I belum bertaubat lagi and nak taubat la nie. And I belum pegi haji or umrah. Account tabung haji pun tak ada lagi. I masih jahil dalam hal-hal agama nie walaupun tanda-tanda penuaan semakin menyerlah secara physically and mentally kat I nie. And I kesian kalau I pegi dulu, tinggalkan husband I sorang-sorang. Mesti dia tak lalu makan. Mesti dia suspense tinggal sorang-sorang and ingat rumah kita orang berantu sebab I je yang banyak spent time kat ruman nie kan. Taula husband I kalau bende-bende mistik suka betul dia, walau penakut. Aura I mesti terlekat kat mana-mana kan. Husband I kata, kalau I pegi dulu dia akan jual rumah nie and tinggal balik dengan mak and abang dia. I pun cakap the same thing too. Sedih la pulak tiba-tiba.

Wah, bila sakit-sakit baru la I ingat Allah, eh tak la..I tak sakit pun I ingat jugak tapi tak ada la se agresive masa sakit kan.

Tapi I tau, I sakit-sakit nie sebab nak buang dosa-dosa kecik kan..sakit la kalau ianya dapat membuang dosa-dosa kecik I..

Sekian..dari I yang lara..(mintak simpati la kunun).

Tuesday, June 7, 2011

Ke Klinik dan Hati Yang Panas

Masa nak bangun sembahyang subuh pagi tadi, I rasa lain macam aje ulu hati I nie.. pedih-pedih, sendawa angin, perut berbunyi and rasa uneasy yang amat. Lepas solat, husband I buatkan air milo panas and roti bakar. Then I makan ubat actal. Tapi macam tak surut aje.

Lepas husband I pegi kerja, I jalan mundar-mandir. Ingat nak sambung tidur balik but perut I dah mula nak menganas. I tengok tv kat luar and after a while I terlena sekejap and I decided to take a nap kejap kat bilik. Sebelum tu I tanak bubur and rendam ayam. Around 11am, husband I called tanya macam mana. I mintak dia hantar I ke clinic. I tak nak mandi dulu sebab I akan mandi selepas balik dari clinic, you know la all kind of penyakit around.

Around 12.15am, husband I datang ambik. Sampai my favourite’s clinic I tengok, wah ramainya orang. Tunggu punya tunggu, I tengok orang yang datang kemudian dah kena panggil. But since I thought mesti lepas nie my turn kot. Then I tengok lagi orang lain masuk dulu, although it was supposed to be my turn. I tengok ada pompuan and laki kat sebelah pun dah complaint kat receptionist kenapa dorang tak masuk-masuk .

Hati I sudah mula mendidih. Tiap-tiap saat I tengok jam. Then husband I bangun tanya receptionist kenapa nama I tak kena panggil-panggil. Receptionist tu bagi alasan, doctor tak panggil and tunggu doctor panggil. I dah geram abis, ingat I bodoh ke sebab dorang la yang kena bagi card kat doctor and dorang la yang kena panggil not the doctor. I told my husband lepas pesakit nie masuk, kalau nama I tak kena panggil, siap la… haha..

And yeah, receptionist tu panggil pesakit lain yang baru masuk. I terus bangun and sergah ke bilik doctor, I kata “eh, kenapa nama I tak panggil-panggil lagi nie I tunggu dari 12.20pm lagi. Dua pesakit yang baru masuk kat bilik doctor pucat lesi. Doctor kata nama siapa, I pun beri la nama I yang dua rangkap itu. Doctor sengih-sengih and kata, lepas nie I. Badan I dah bergegar and I told my husband, let’s just get out from this place sebelum I maki semua orang. Husband I kata, I kan serasi dengan ubat doctor nie and furthermore doctor nie bagus. I dengan muka yang macam nak cari gaduh, diam and sesambil tu mengetap-ngetapkan gigi. Sakit perut pun hilang tiba-tiba. Mood sudah buruk oo…

Bila finally receptionist tu panggil I, I masuk kat bilik and terus I hamburkan kemarahan kat doctor tu. I kata I, tunggu dekat sejam and why everybody yang baru datang by pass me. Doctor kesayangan I itu senyum-senyum manis and try to subside my anger. Sesambil tu air ingus dari idung I mula meleleh keluar sebab geram kesumat yang amat. Then dia tanya sakit apa…bla bla bla… I cakap la a few days back I ada makan mangga tapi manis. Doctor kata, itu tak boleh makan untuk orang gastic macam kita (apparently dia pun gastric). Dia pun ceritala how dia makan mangga jelly lepas tu dia pun terus kena gastric. So now I have to strike mango from my list..huhuhu…

Then dia checked my temperature yang pakai electronic tu, kat kepala. And doctor kata I kena fever. I kata offcourse la badan panas, I sakit hati and mengelegak satu badan. Siap dengan memekan muka I yang macam tertelan telur rebus. Then doctor gelak kat I. I felt bad la jugak sebab doctor tu kena hambur. Then I kata, eh I tak rasa pun I demam ke apa. Then doctor ambik temperature lagi sekali this time guna yang cucuk kat bawah lidah. Bila dia check balik, dia kata memang sah I demam and badan I panas. Dia kata dia boleh tau sebab base on my lips yang kering and rupa I (I cakap dalam hati..offcourse la I tak mandi lagi ekeke and tak pakai lip balm). You all should see how I dress up. Dengan beg yang di slingkan ke depan macam penjual cd haram kat pasar malam and flip flop dengan platform setebal 3 inci. T-shirt I pulak komok-komok tak ber iron. Dengan stretchable jeans yang murah. Rambut, I ikat macam amah yang bawak budak jalan-jalan. I look so hideous. Oh dengan muka I yang masam.

Then bila time receptionist panggil suruh ambik ubat kat kaunter. I tak bangun and suruh husband I ambik sebab I tak boleh pretend or senyum-senyum kalau hati I sakit. I palingkan muka kat tv and cun-cun la pulak kisah crocodile. I dah la geli tengok bende-bende mengerutu nie and I hate kisah crocodile ke, alligator ke or apa-apa reptile nie terpaksa la tengok jugak kan sebab I nak palingkan muka kat mana kan. Nak muntah pun ada jugak I yucks.. Then husband I ajak balik lepas ambik ubat. On the way out, I try terankan kentut sebagai hadiah kat clinic instead sedawa yang keluar..ceh!

Monday, June 6, 2011

Ayat-Ayat Cinta la Pulak kan...

Petang semalam I decided to watch this Ayat-Ayat Cinta’s movie at TV3. The reason was because, there were a lot of buzz about this movie when it was first came out. Rata-rata orang puji-puji, menyayat hati and kata cerita nie best yang amat bla bla bla. Well… let just say…, it wasted my three hours on which I can never get it back.

Mengarutnya cerita nie in my opinion. Reason? Punya la banyak lelaki Indonesia kat Egypt, si Fahri nie jugak yang jadi rebutan. Noura la, Aisha la, Maria la..semua tergila-gilakan dia. Apa la specialnya lelaki nie, sebabkan bertimbun lelaki alim kat Universiti Al-Azhar tu, si kerempeng nie jugak jadi igauan. Nak kata keperibadian dia hebat, I don’t see any pun? Another yang menjadi tanda tanya I, Aisha jumpa Fahri kat dalam bas and tiba-tiba je family Aisha suh Aisha bukak hijab sebab nak tunjuk kat Fahri yang bakal suami. Mana family Aisha kenal Fahri?

Si Noura pulak, orang dah selamatkan dia, tiba-tiba kata Fahri nie rogol dia. Bukan kah dia dah terlepas dari mamat yang macam muka india tu and kenapa nak frame Fahri, just because dia tu tak balas cinta dia ke..alahai.. so ceteknya pikiran, belajar je tinggi-tinggi and so call beragama. And siapa la pulak laki yang macam muka India tu..what is the connection? Where is mak bapak Noura all this while when that lelaki sebat-sebat dia? And where did she stay? Pengadilan kat Eqypt nie pun satu. Takan la percaya bulat-bulat base on mulut si Noura nie tanpa bukti. Si muka india nie relak je melepak kat court tah apa-apa tah.

As for si Maria tau, Fahri dah kahwin, yang gatal lagi ndak kan mamat tu apahal? During koma, bila dengar suara Fahri kat tape recorder boleh la terkebel mata dalam posisi tertutup. Dalam koma-koma pun boleh kemiangan sebut nama Fahri.. tah apa-apa tah. And then orang yang koma boleh dinikahkan ke? On top of that, she is not even a muslim (belum convert) during the ceremony. So mengarut la. Bila dah nak mati si Maria nie mintak diajar kan solat. Why all this while, si Fahri nie tak ajar dia? Main cium-cium and tengok laptop boleh pulak.

As for Aisha, she was so eager for the husband to marry Maria, so that konon Maria boleh jadi saksi, lepas tu dalam diam dia makan hati. Then dia nak keluar rumah sebab dah tak tahan perasaan and didn't even ask the permission from her husband.. You get what I mean? Need I say more?

Tah lah..lain orang lain pandangannya, bagus kat you tak semestinya bagus kat I. But one thing for sure, sewel la pompuan-pompuan nie and buat I menyumpah tak abis-abis sepanjang menonton cerita nie...

Masakan Hari Ini Dan Yang Lepas...

Hari nie I masak ayam masak lemak cili padi. I dah tau nak masak style apa dah. As for sayur, biasa la, sayur goreng fish ball. I malas nak upload gambar sayur sebab bukan menu utama.

Last week I masak ayam masak kicap. Selalunya I guna cili hidup potong nipis-nipis but that day I decided to use cili yang dah dimesin, beli kat supermarket. Tak kuasa I nak blend.

Last week, I masak ikan selar masak sambal. I suka makan ikan nie kalau goreng rangup-rangup.

Last week, I masak masak lemak pucuk manis labu kuning. Menu nie pun lama I dah tak masak..

Last week I masak rendang ayam. Lama I dah tak buat menu nie and I decided to cook this because I terjumpa resepinya yang sangat ringkas and kejap aje nak buat.

Sekian masakan I minggu lepas dan hari ini.

Saturday, June 4, 2011

To Bird Park


Today we went to the Bird Park. We’ve planned since last week. We went there around 12pm and went back around 2pm. Tak lama as we couldn’t stand the weather and the walking became so tiring. There were many people and we’re glad there is a parking space available when we got there. It is my second time and I think it is going to be my last as it was so hot and I’m sweating like I just took a shower. Nasib baik ada canopy and it is quite breezy but still the sweat sangat melekitkan badan. We brought some egg sandwhiches and fried noodles from home as we thought of having a picnic around the area (instead we bring our food back and eat at home haha..).

I got a stomach discomfort and I guess it must be from the mangoes that I ate yesterday or maybe grapes from last night. Kacau la, it would come and go and I feel like I want to punch my stomach. There were not much bird species walking around except for the flamingos and peacocks. Most of them are in cage so I don’t really like to take their pictures in that condition. But I took one or two pics though.

Despite everything, we had an enjoyable outing and I took lots of pictures (check my flickr).

Wednesday, June 1, 2011

Update Tak Ada Cerita

(Ikan tenggiri masak asam pedas)

Firstly, I nak ucapkan Selamat Hari Gawai Dayak kepada semua yang celebrate this important event. As usual I tak balik and in fact dah berbelas tahun I tak balik. Tak tau la in the future.

Today I masak ikan tengiri asam pedas, lama dah teringin nak makan and masak, baru hari nie berkesempatan. I tak ada apa story yang interesting pun hari nie other than bertenggek and berborak kejap-kejap kat fb. Actually ada banyak bende nak share tapi malas la pulakkan..

Note : I dah update my flickr...