Tuesday, October 7, 2014

Lunch at HRC dan Seluar Jeans

Semalam plan tak nak keluar and masak je kat rumah. Kalau keluar pun petang nanti sebab nak cari seluar jeans. Tengah masak memasak tiba-tiba Khairul called ajak keluar lunch at Hard Rock Cafe. Wah, murah rezeki and setakat bulan October nie tiga kali makan-makan dengan dorang bertiga. Masa husband I cakap dengan Khairul, dia tanya I, I on je especially bila teringat nak jumpa Daniyal yang cute tu. Janji jumpa kat HRC pukul 2.30pm sebab dorang nak ke Pertama cari something. 

 (Our Starter)

Around 2.30pm kita orang sampai and dorang dah ada kat situ. I tak pernah lunch kat HRC and dinner pun rasanya dua kali je. Tahlah macam lupa tempat nie. Kalau nak makan western food or steak I prefer Tony Romas or San Francisco. Tanpa berlengah lagi, I terus order. Sebelum tu I dah check menu kat internet at least I tau apa nak makan, dah prepare you... tak ada la I buang masa nak pikir makan apa..

(Macam mana I tak geram dengan budak nie? Sooo cuteeee....)

We had such a great time as usual with little Daniyal...eee..tak tahan I geram tengok dia tau..rasa macam nak cium kuat-kuat. Lepas makan sempat la I kita orang bergambar kat sudut-sudut dalam restaurant nie. I ambik gambar dorang aje and I don’t want my pictures to be taken since I look so ugly nowadays. I know I’m ugly all this while (Ratu humble la pulak) but sekarang nie lagi bertambah ugly, with my fat cheek and big ass. Oh, I hate myself so much right now.

Lepas makan, both of us went to the Big Aeon JJ sebab nak cari seluar jeans I. Semua jeans I tak muat, bila tarik je cuma sampai setakat peha, huhu... I tak nak beli kat Uniqlo sebab mana la tau, berat badan I turun ke (sedih... masih jugak menyimpan harapan), so baiklah I beli jeans lagi murah je. Lama dah I tak gumuk and perut buncit berlipat macam nie, the last time was about 10 years ago and masa tu cepat-cepat I pegi slimming centre. But sekarang dah naik balik since start tak sihat awal tahun nie. I tak la kisah kalau berisi sikit but perut dengan peha I la naik sekali. Yelakan apa nak buat, umur dah meningkat....

Sampai situ I pun terus la memilih dan try seluar-seluar jeans nie. Sedih I tengok rupa I pakai jeans. No more low cut instead kena pakai yang high rise huhuhu.... makanya zip dan hook sampai ke atas pusat...waaaaaa.... so 70’s. Dengan rambut rock minah tua sanggul berserabai, peha yang macam ahli gusti wanita tapi ber celulite, kalau hempap sure pengsan lawan I dan unsur-unsur penuaan terutama eye bag di bawah mata membuatkan I terkasima, gerangan siapakah nenek gedempol di cermin itu? I don’t care korang bosan dengan rintihan hati I ini, I tetap jugak nak mintak simpati and complaint...huhu..

Anyway, I pun ambik dua jeans brand Voir dan Applemint. Tetap la nak pakai jeans jenama remaja wakaka... shut up you... Both ada 50% for members, lagi la murah.  So dua nie dalam RM seratus lebih je. Ada jugak I terpikir nak ambik yang pinggang bergetah tapi kalau peluh sure gatal kat bahagian pinggang nanti kang ada yang tanggal seluar tengah public sure masuk Harian Metro dengan tajuk besar, Parah Seluar Getah wakaka... Lepas tu balik rumah, yelakan takan nak balik Kenya.  Sampai rumah I whatsapp and hantar gambar yang I snap kat HRC kat Shida dan bergegas solat Asar.

Nampaknya azam untuk update tiap hari tidak kesampaian di sebabkan berbagai-bagai faktor seperti faktor waktu, mood dan idea yang kadang-kala tidak menentu... My aim is too high hehe...

Sekian catatan I untuk kali ini...

Sunday, October 5, 2014

Update 2nd,3rd & 4th October, 2014

I was supposed to upate my blog since dah cakap nak blogging everyday but due to the lahanat connection yang asyik putus-putus membuat I tidak dapat merealisasikan impian yang jitu ini. You tau tak internet connection was so bad these past few weeks. Technician datang sampai dua kali last week and this week alone tapi masalah still tak resolved. I cukup bengang you.

So here’s goes...

2nd October, 2014

So on the night, 2nd October, husband I ajak dinner to celebrate my birthday (amboi tak habis cerita birthday dia), sebelum tu masa whatsapp dengan Shida tengahari semalam, dia ajak dinner sama-sama this weekend, to celebrate birthday I dengan Khairul since selang sehari. But on the weekend we plan to go somewhere else. So I told my husband, since kita nak keluar dinner, why don’t kita dinner sekali dengan dorang. Anyway, around 8pm semalam, I dengan husband I ambik Shida and Daniyal sementara Khairul datang terus dari office ke Tony Romas at Pavillion. Dalam kereta, I dengan Shida punya future plan macam-macam. Sampai sana I dengan husband I terus order makanan, Shida tunggu Khairul baru order.

Sampai situ I ordered cepat-cepat, tau la I sekarang nie kalau lambat makan aje tiba-tiba boleh rasa terapung-apung la pulak. Alahai, macam-macam sekarang nie. I ordered lamb rack, nampak macam sedap je, jaga makan ke, cholestrol ke semua I tak peduli. I dah fed up bukan la bermakna I dah give up. I tak nak stress up. Wah, boleh tulis lyric rap nie, Joe Fizlow move aside (dengan penuh swagger). So the food was delicious before this tak pernah order. Ah, lupa nak ambik gambar, lepas abis makan baru teringat. Shida and Khairul ordered steak, as for my husband since dia ada ghout so dia order ayam.. sian I tengok, padahal favourite dia la steak. As for Daniyal, minum susu je la. Mula-mula ok je dia tapi tiba-tiba mula la member bersyahdu-syahdu dalam restaurant, sampai meleleh-leleh airmata kaseh. Kuat suara dia tak padan dengan cenonet hehe.. merah mata and tongkol hidung dia. Then tiba-tiba perempuan meja sebelah datang kat kita orang and cakap, anak sedara dia dulu pun macam nie jugak, sampai je kat situ terus meraung. Dia kata budak-budak kecik nie boleh nampak benda-benda halus. I pun ada jugak terpikir macam tu sebabkan mula-mula ceria je Daniyal, sengih-sengih and lompat-lompat masa di agah tiba-tiba je bila bapak dia datang dia terus menangis non-stop. Tapi sebelum tu macam ada tanda-tanda nak mendung especially bila waiter datang ambik order, dia pandang semacam je. Then I teringat no wonder la masa ambik gambar dia asyik kiri kanan, mesti ada setan-setan bergentayang merata-rata, me and my andaian mistik. Lepas makan kita orang jalan kejap kat atas sebab Khairul nak tukar tali jam. On the way nak naik escelator Daniyal mula ceria, senyum-senyum and mengomel sorang-sorang. Bila salesman to ketuk-ketuk tali jam tiba-tiba terkekek kekek la pulak dia, alahai cute nya. Sementara tunggu Khairul tukar jam, husband I nak memerut la pulak.. so kena la tunggu dia, kalau tak memerut memang tak sah orang tua tu.

On the way nak balik, dalam kereta, terus la husband I cerita pasal Daniyal yang menangis dan memberi pandangan beliau yang penuh supernatural itu. Uncle seekers korang nie kalau depan-depan cool je tapi kat belakang non-stop dia membuat berbagai-bagai scenario, dia cakap, mesti nampak itu ini la, ditambah dengan bininya ini yang boleh tahan menambah perisa-perisa seram. Kalau dia dah cerita, mula la body language dia pun ikut gerak sekali, buat-buat aksi seram... imagine badan macho gumuk buat aksi ngeri geli seram-seram sejuk, siap dengan kepala and buat satu badan mengeletar sekali wakaka...
 
3rd October, 2014

So last Friday after prayer, kita orang drive ke Melaka. It was a last minute plan and it was either JB or Melaka. Sebenarnya husband I ajak holiday pegi oversea and dah ambik cuti on the 7 & 8 October tapi like I said memandangkan it was a last minute so dia terpaksa cancelled cuti sebab ticket dan package dah penuh. Kita orang pun cari merata-rata hotel dengan internet connection yang kejap-kejap putus, geram I sampai I fed up, I suruh dia cari aje. Then dia cakap pegi Melaka aje sebab dekat. Kita orang nak tinggal kat Casa Del Rio or Hatten tapi penuh. Hotel-hotel lain selain dari Casa and Hatten semua penuh except for Mahkota Hotel, so dia terus book. 
 
                                                                    (Bilik tidur)

I decided to cook for lunch and bawak ke hotel. I suka bawak makanan dari rumah, macam picnic je walaupun dalam hotel. Macam main pondok-pondok je ala lala... Sampai around 6.30pm. I sudah lapar. Tengok hotel dari luar, wah.. not bad, masuk lobby pun not bad jugak. Like I said I was so hungry and lama jugak husband I nak register masuk although tak ada orang. Kat dalam kawasan hotel pun cantik, macam kawasan condo. Masuk lift, eh..I tengok macam buruk je but it’s ok, bukan tinggal kat lift pun. Keluar dari lift I tengok, eh kenapa macam buruk lagi je.. Then masuk je dalam bilik, what? Tekejut I, outdated. Husband I cakap Deluxe dah penuh, yang tinggal cuma small apartment. Mula-mula tu both of us tak kisah sebab dah penat and terus cepat-cepat keluarkan food nak makan. I was so exhausted, I don’t know why, bukan I drive pun and duduk je dalam kereta tapi iyalah dah tua agaknya sampai nak makan duduk pun I tak larat. Nasib baik bawak lunch but you won’t believe it, I makan sambil baring and husband I siap suapkan wakaka... Dengan sofanya yang kejap-kejap melurut, kena betulkan balik position, lepas tu mengelongsor balik, dah la two seater, terjuntai kaki I. I know kerja I asyik complained je kan.. Dulu I selalu fed up bila dengar orang tua mengomel tak habis-habis sekarang nie, nah, it’s my turn pulak.

                                                                 (Ruang tamu)

(Bahagian dapur tapi tak boleh masak kat sini cuma boleh panaskan air)

                                                                (View dari balcony bilik)

Lepas makan baru I rasa segera and masa tu la kita orang baru perasan akan keburukkan bilik hotel ini. Alahai for the price rasa macam tak berbaloi, dengan tv kotaknya, perabot so ancient, katil queen size dan bilik mandi yang tak sanggup I nak snap. Husband I kata masa tengok kat internet cantik je. Then kita orang surf the internet, yes, yang deluxe tu cantik but not the small apartment. It was exactly the same as the picture. Husband I kata dia tersilap and tengok yang deluxe instead of the small apartment. Tv dah la jenis yang outdated, tv kotak, gambar tak terang and channel pulak yang ada movie vision four tu. Bilik mandi? How do I begin? In between the tiles dah terkopak-kopak, water pressure tak ada ke? Sebab air keluar kecik je, I kena mandi extra long sebab air keluar macam air kencing..I’m serious. Itu belum lagi I nak cakap betapa sempitnya. Katil dah la jenis yang queen size, husband I cakap, kejap-kejap dia nak jatuh bila pusingkan badan wakaka.. Oh yeah, internet pun sorang je boleh guna, so kena bergilir-gilir and kena charge RM10. Lampu ruang tamu sangat dim. Rasa rugi tau, you pay for the comfort and this is what you get. Kalau la dorang refurbish tempat nie, I’m very sure it would be lovely. I really want to say nice thing about this hotel but I can’t. You know I kan jenis yang very supportive but I can be brutally honest sometime.

(Food not bad)
 
(Order kat kedai nie)
 
Lepas makan we decided to keluar sebab, I lapar lagi walaupun baru lepas makan hahaha.. so I guess this is why berat badan I naik, benci la. Kita orang pegi dekat kawasan Mahkota Parade aje. The place was vibrant and beautiful. Mula-mula masuk this one restaurant and tengok ramai orang kat situ. The sitting is quite unique with some people bukak kasut and makan kira macam lantai and penuh. But we changed our mind bila tengok menu. So we walked further and saw ada sign tulis Asam Pedas. Kawasan kedai besar panjang macam foodcourt. Kita orang tak jalan sampai hujung. Masuk kat situ tak tau apa nak makan. Ingat nak makan asam pedas but bila memikirkan perut I yang extra sensitive ini, I order je makanan biasa. Next time kalau keluar ramai-ramai maybe I nak try sikit aje. Tengah makan-makan tiba-tiba anak mat salleh menangis meraung sambil duduk kat lantai tak jauh dari meja kita orang. Husband I cakap anak dia termakan cili or asam pedas kot sebab dia tunjuk-tunjukkan mulut dia, I tak perasan sebab my back was facing them and I pusing sekali je masa anak dia menangis, itu yang tau dia duduk kat lantai. Then I pusing lagi and tengok, mak dia tengah bagi anak dia ice... lama la jugak dia nangis.. kesian kan.. Husband I cakap, nie bukan apa nie, dia nak bagi anak dia biasakan dengan makanan pedas... ahh.. my husband and his theory..

Lepas makan, we decided to jalan-jalan kat pasar malam selling souvenirs, clothes etc. Ok jugak kawasan nie but kita orang tak jalan jauh sebab panas and melekit-lekit badan. Iyalah kak, ini bukan negara musim sejuk... Husband I tanya, nak ambik gambar tak, I kata malaslah.. Tak lama kemudian kita orang balik. Sampai ke bilik hotel after much discussion, we decided to shortened our stay, instead of 2 nights to one night aje. Both of us tak tahan la, rasa rugi bayar hotel yang lebih kurang sama harga dengan Holiday Inn (on which dah penuh) tapi bilik buruk. Husband I called receptionist and cakap nak kena balik KL sebab ada emergency kerja, kang tak dapat deposit kalau cakap saje nak balik. Malam tu kita orang check hotel-hotel lain kat situ but semua fully book so we decided to just go back aje the next day. Frust la jugak but we plan on coming back again but to a different hotel but this time biar I yang cari.
 
4th October, 2014

(Soto Ayam yang delicious)
 
Next day we had our breakfast at the hotel and after packing our stuff terus check out from the hotel. On the way nak balik we stopped at one of the R&R. Both of us suka stop kat R&R sebab toilet sentiasa bersih, makanan pun sedap and mesti kita orang beli macam-macam especially keropok-keropok dan buah-buahan yang segar. Kita orang try makan soto kat R&R Ayer Keroh nie, wow... sedap giler... I tak letak kicap cili pun dah sedap. Tapi I memang tak letak sebab, like I said perut I sensitive. 

I love buat road trip with my husband sebab sangat fun, there’s always something to talk about, gurau-gurau la, kang I cakap pegang-pegang tangan ada yang muntah wakaka.. We plan on having another one soon... road trip ok bukan suap-suap makan or cium-cium eh tiba-tiba salah topic.... wakaka..

Last but not least Selamat Hari Raya Haji to all my muslim brothers and sisters.   

And also my internet connection dah ok.... yahoooo.. and you know why? Technician yang datang haritu tak sambung betul-betul wayar, itupun I perasan masa kaki I terkena karan, nasib baik tak hangus bulu-bulu kat badan I for sure macam bau bulu ayam terbakar.. Bila husband I balik, I tunjuk kat dia wayar tu and lepas dia betulkan balik...everything went smoothly....
 
Sekian catatan I untuk kali ini...  

Thursday, October 2, 2014

Hey! Today is My Birthday!

Today is a very special day in my life (beside my wedding day) because its my birthday, sambil senyum-senyum senget kepala, ala macam biasa senyum perasan... I’m 45 years old today. Yes, lima tahun lagi your aunty akan sampai ke usia 50 tahun, kalau umur panjang. How do I feel about being at this age? Old ke? No lah, age is just a state of mind. Kalau you rasa tua, tua la you. But I definietly don’t feel that I’m still young but more wiser and calmer. And ofcourse bigger and fatter. At this age I feel that I’m more knowledgable and I learned a lot especially in these past few months. Cuma itula langkah ke kubur makin pendek, seram I.
   
                                                      (Wedding Anniversary Present)

Last night, sebelum tidur, I ingat I nak off hphone but decided not to sebab I pikir-pikir mesti husband I akan bagi I hadiah. Dalam pada itu hati I berperang sesama sendiri (amboi), ah..kalau dia tak bagi pun tak apa sebab I understand dia pun tak tau nak bagi apa, kataku memujuk hati sendiri sebab tak mau dikecewakan. Oh yeah, lupa nak cakap, anniversary aritu, you tau apa I hadiah I? Dua gelang perak, dua gelang stainless steel and dua rantai stainless steel. I pilih on a different day itupun, impromtu je tak ada plan sangat. I tengok kat kiosk, I cakap kat husband I, I ambik gelang nie as my wedding anniversary. Punyalah nak ada kenangan kan... I nie kan sentimental punya minah.... macam tak tau... Husband I siang-siang cakap dia tak nak apa-apa.    
 
(My Birthday Present)

Berbalik kepada kisah I malam tadi, lebih kurang pukul 12.05am, husband I masuk bilik and senyap-senyap dia bagi I sekotak hadiah kecil berbalut kertas silver. I kata wah, sambil tersenyum. Dalam hati I, nasib I tak off kan hphone, boleh la I snap-snap gambar hehe...plan you. I pun cuba la bukak slowly tapi hati sudah tidak tahan, I cakap kat husband I, boleh tak I koyakkan aje... dia kata koyak lah.. I tengok eh..kotak biru tulis swarovski. Adakah beliau membelikan I gelang swarovski yang di pakai oleh Miranda Kerr yang kita orang tengok kat KLCC masa keluar date dengan Khairul and family haritu? Bila I bukak je, wow... sungguh unexpected. I was so surprised! I got a very beautiful sparkling swarovski bracelet and I love it so much. I pun exxagerated la dengan lakonan grade A+ I ini, bukan I hypocrite but apa salahnya I ambik hati dia and show my appreciation yang melampau, dia pun senang hati, I pun kenalah tunjuk bakat lakonan taraf Oscar. Husband I nie paranoid kalau kita cakap kita suka aje walaupun kita memang betul-betul dan ikhlas suka dia still tak puas hati. I have to convince that I really like it . Nanti dia akan tanya, “kenapa tak suka ke, nak yang lain ke, I’m so sorry, I tak tau nak pilih mana, I rasa bersalah sebab tak dapat buat you happy” (tah mana-mana dia dapat dialog filem bell bottom nie) sambil membuat muka macam nak kena piat telinga. So macam mana I tak sayang campur kesian laki macam nie? So that is where my skill terserlah wakaka.. Tak susah hidup berumahtangga nie sebenarnya, bakat you bakat...
 
Anyway, berbalik (banyaknya selingan tu yang asyik berbalik) kepada kisah lakonan I ini. I pun berdiri la depan cermin, belek sini belek sana, senyum senyum lebar, puji-puji...cantiknya sambil buat mulut duck uweekk.. ekeke... I cakap, “pandai you beli, surprise I tauuu..(panjang uuuu tu), thank you so much sambil mata yang sedia sepet, I sepetkan lagi...nak bagi expresi excitment la tu”. Like I always said, memek muka memainkan peranan yang amat penting selain dari dialog syahdu dan sendu.. Husband I senyum-senyum malu atas katil, I can see dada dia kembang kucup sambil perut dia turun naik seirama dengan pernafasan dia. I think he is so proud of himself that he chose the right birthday present. Oh..those smile.. is so sweet dan penuh lega. I’m happy if I managed to make him happy too. Then husband I panggil dia nak tengok dekat-dekat, half way pegi kat dia, I patah balik, I kata nanti I tengok lagi sekali kat cermin wakaka..melampau kan.. kalau iya pun nak menjiwai wata, agak-agak la hehe... Then husband I cakap, sesuai dengan your skin colour, kalau orang lain pakai tak cantik, you je pakai cantik (alahai..bini dia je la yang macam miss universe hehe..). Then I ambik gambar berbagai-bagai angle, kejap-kejap I tunjuk gambar kat dia, husband I pun apalagi... huii...lawa la, cantik la etc..

So pagi nie, I mendapat wishes, of course yang pertama husband I, dari malam tadi sampai la ke pagi nie. Then Mummy text wish I, then Mbo, Khairil, Shida, Lydia and Lydia shared a very good news, dia pregnant two months. I was so excited, tergenang la airmata kaseh kejap, bertambah lagi keluarga Abd Karim. Masa ber whatsapp dengan Shida panjang cerita, siap plan our next date, plan cuti sama-sama la and of course diselang seli dengan kemengarutan I.. Around 2pm Gab whatsapp, terkekek-kekek I gelak baca apa dia tulis, siap dengan gambar abang Rajni lagi, kejam haha. Then Gab mentioned about fb, barulah I teringat I tak masuk situ.  In fact lama dah I tak masuk.  I cakap malam nanti I check.  Tak lama kemudian Vagg pulak whatsapp, omg, let me tell you, ber whatsapp dengan Vagg la yang paling kelakar sepanjang-panjang hidup I, dari dulu sampai sekarang even sebelum kewujudan whatsapp lagi iaitu dari zaman YM. Nantilah I cerita.. banyaknya nanti I cerita, tapi tak cerita-cerita jugak. But you know, I never thought I boleh satu kepala dengan people like Vagg, Shida, Aiza etc. yang way younger than me. I guess my mental growth stop at 20 hahaha...

Tengahari tadi I tak masak and husband I balik kejap hantar Nasi Lemak from Madam Kwan. I know, high cholestrol, tapi I tak peduli, today is my birthday and I allow myself to eat whatever I want. You tau tak berat badan I makin naik bukan menurun. Semua seluar jeans atau khakis I dah tak muat dan tak dapat zip walau sedaya upaya I kempiskan perut I, frust I, terpaksa la I pakai skirt atau seluar bertali getah. Rasa rendah diri sangat. Hilang bentuk badan remaja yang ku bangga-banggakan, kini aku bak ibu kucing yang tak turun-turun perut lepas bersalin lima. Sedih... I hairan la apa yang I makan. I dengan husband I makan nasi/brown rice for almost three months tapi masih jugak naik so I guess I tukar balik pada white rice, buat sakit jiwa aje.

Last but not least, I’m so grateful to Allah for giving me another day to breath, to see the world and to look at my kind, loving and beautiful husband’s face. I’m so grateful that my mind is still functioning well despite being forgetful sometime. I’m always afraid of losing it or the memory because it would be so sad. I’m so grateful with the dugaan that was given to me by Allah so far, otherwise I wouldn’t be this strong and learn from it. I’m so grateful that at this age, I don’t have any expectation on other people anymore because I know I will end up being disappointed. I’m so grateful that I finally know which love and attention that I should give to and get it back instead of giving it to the wrong people. Last but not least I’m so grateful that I was even born in this world otherwise you wouldn’t know me, love me (aiyaa..perasan) and you wouldn’t be able to know how fascinated I am... uweeekk..yeah right!...kasi chance la I nak bongkak, perasan hebat setahun sekali...ye ke setahun sekali? Hehe..

Got to go malam nie I ada date....nanti I cerita...

Wednesday, October 1, 2014

Kisah Satu Haribulan October

 Today is the first day of the month of October. It is my favourite month of the year and for so many reasons. So I decided to write everyday about everything or anything no matter how ridiculous or boring it would be on this month. It could be how I feel on that day, what I cook or simply just a thought. It doesn’t matter how long or short, a single line or one word as long as there's something written.  I know, I can just go to my fb and put all kind of a status/pictures but I don’t want to do that. I don’t feel any attachment to my fb beside you know how I value my privacy... (so much for privacy). As for blogging, I can just write away without a care in the world. It is just me and a few of you out there...
 
(Khairul and Shida's son, our youngest cucu sedara with those mesmerize eyes)

So today is Khairul’s birthday. My husband eldest nephew and the eldest among his cousin. I knew Khairul when I was 21 years old when I went to KL to meet my bakal in laws for the first time. He was quiet and thin. He didn’t talk much and didn’t even look at me. He was shy I guess. He was and still is the perfectionist and the cleanest guy that I ever met. He has a way of putting stuff or arranging it so neatly that he knows, whenever it was moved. Back then I don’t really know him that well but we get along fine although we seldom utter one or two words to each other. My husband always talked about him before we even met. Now that he’s married and have one son, he is friendly and always asked us to come to his house or went out to have our meal together. In fact we just had our late lunch at Little Penang KLCC last Saturday.

Speaking la pulak aunty you all hari nie...