Posts

Showing posts from July, 2014

Tragedi MH17

Image
(Picture of the ill-fated MAS flight MH17 at Schiphol Airport in Amsterdam before it took off for Kuala Lumpur taken by one of the passenger the late Cor Pan) It has been more than a week since the tragedy of MH17. I was still in shock and it took me a while to write about it. Kesannya cukup mendalam di hati I although I don’t know any of them di tambah dengan saban hari bumi Gaza di bedil, watching their suffering and before that dengan kehilangan flight MH370, itu belum lagi I nak mention pasal pemergian Kak Pah. Oh, banyak pekara-pekara sedih sejak kebelakangan ini tapi tragedi MH17 adalah yang paling mengejutkan...

Malam kejadian, I masuk tidur awal, begitu juga lepas bangun sahur I tidur balik. Around 10am I bangun and switch on my phone. Eh ada whatsapp dari my sis’s group dari Wo and cakap MAS terhempas kat Ukarine. I sangat terkejut, I replied and inginkan kepastian, meanwhile I quickly switch on my laptop and tv . Then Mbo whatsapp and told, tengah kecoh sekarang nie. …

Update dan Puasa

Image
Salam,

Selamat berpuasa to darling Zue and all of you out there. Dah dua minggu kita berpuasa. Kejap je. I am so excited when it comes to the month of Ramadhan and I’m glad that kita orang balik in time for Ramadhan or else mesti I sayu-sayu kalau masih ada kat Bangkok. The main reason was of course, masa bulan nie kita boleh kumpul banyak pahala selain apa-apa kebaikkan yang kita buat pada bulan biasa akan digandakan pada bulan ini. Selain dari itu suasana bulan Ramadhan nie adalah teramat indah bagi I sebabkan tiap kali puasa je I rasa keadaan persekitaran tenang dan setiap sudut macam ada cahaya memancar-mancar. I rasa asyik nak senyum je. Badan I pun rasa ringan dan kepala otak pun relax aje tapi taraf kemonyetan masih tiada tanda-tanda penurunan aha?!. Another best part about puasa is the foooodddd... yes food merata-rata, macam pesta makanan je.. Oh I sukaaa... Habis la diet (konon), I ini. And you know what, it is never fail to amazed me that, masa puasa I (and all o…