Monday, March 28, 2011

Ke Kelas..



(Me the only one yang tak bertudung wakaka.. Student yang kat belakang/bediri tu was not in our bengkel menjahit tudung).

We were so busy last weekend Saturday and Sunday going to so many places and doing lots of stuff. Dah la panas yang amat, dalam kereta pun rasa bahang and berpeluh lagi I, although air-cond full blast. Tu belum lagi masuk neraka, it is not that I want and I hope it is not my final destination though…mintak dijauh Tuhan.

So on Sunday tu I mengikuti kelas "Bengkel Kemahiran Seni Jahitan Tudung" kat sekolah tempat I belajar menjahit dulu. Kelas start pukul 10.30am, tapi I lambat sampai, terkocoh-kocoh menulis and memotong template dari student-student kat situ. Beberapa kali I mintak maaf, nasib baik cikgu tak kisah. I know I’ve been to that kind of class untuk belajar buat tudung and at the same school about one year ago but I decided to refresh my memory and also sebab I want to learn from a different teacher. Beside, husband I yang beria-ia suruh I belajar. This time, it was much more better because I did it by myself without any help from the teacher, meaning, I potong and jahit sendiri, cikgu cuma bagi penerangan dan tunjuk ajar. The teacher was so cool and it makes things easy. Kalau dengan cikgu dulu, dia yang tolong jahitkan sebab I malas and I know her...kira ngada-ngada la kan.. But not this time, I sudah berubah and I put more effort and determination.

Oh yeah, we learned how to make tudung with awning, without awning and anak tudung Syria. As usual, since I sorang aje yang tak bertudung so ada la yang nak tengok macam mana rumah I pakai tudung kan… Alahai, nampak macam makcik-makcik je rupa..hilang wajah Miss Universe perasan tak sedar diri I nie. I do love the anak tudung Syria, which was so easy to make within 15 minutes dah siap. Serious, senang sangat nak buat and so comfortable. Bila dah siap and I pakai, macam ala-ala pompuan gypsy je. Bila kena puji, apalagi berpusing kiri kanan la I mengayakan diri persis model dipinggiran.

It was a fun class and I enjoyed myself very much with the student yang ramah-ramah and saling tolong menolong. Yati the principal and owner of the school sediakan nasi lemak, kuih isi kacang merah and kek chocolate. I belasah dua bungkus nasi lemak (size kecik, kataku untuk menyedapkan hati) and satu kuih isi kacang merah sebab lapar yang amat. Anyway, I belajar untuk suka-suka aje, nak menambahkan pengetahuan, furthermore husband I yang encouraged I to join. Student-student yang belajar tu kebanyakkan dorang nak buat business and nak ambik tempahan etc. Kenapa la I malas sangat and tak ada business minded macam dorang eh?

We finished at about 5pm and I was so tired. Maklum dah tua-tua nie, energy makin berkurangankan. Balik husband I ambik, stop makan kejap kat WW and balik rumah. I cepat-cepat mandi and around 11.30pm terus zzzz… penat la kan… It was a record for sleeping so early because normally I would only felt sleepy around 2pm.

Note : We received a certificate at the end of the course and sibuk la bergambar with our cert. I'm so happy to say the least. It is an achievement. Check!

Friday, March 25, 2011

Goodbye Cik Elizabeth Taylor


Since I lahir pada zaman dahulu kala so tak banyak sikit ada antara artis artis Hollywood lama nie “bertandang” dalam sejarah hidup I kan and she was one of those people….

As everybody around the world know (almost la), Elizabeth Taylor passed away last Wednesday. Her first movie that I ever watched was Cleopatra. I was fascinated and impressed with everything in the movie especially her costume although I don’t wholly understand what was the movie about. Yang I tau dia puteri Cleopatra je. Masa tu I kecik lagi, I think I was five or six years old and masih tinggal kat Singapore. I tengok, wah.. lawanya pompuan omputih nie dengan rambut dan bulu kening yang hitam pekat. She was so different from the actress during her time sebab kebanyakkan heroin rambut blonde, I guess kan sebab kebanyakkan filem dulu black and white. So kalau nampak putih I assumed blonde je. Nasib baik filem Cleopatra nie colour kalau tak rugi la sebab tak dapat tengok the richness colour of the set etc.

One day masa kita orang tinggal kat Sarawak Wo told me that Elizabeth Taylor berlakon kat tv cerita National Velvet. Cerita pasal dia and kuda-kuda kot. I ada tengok sekali masa Wo “paksa” I tengok cerita tu but I tengok kejap aje as I suka lagi tengok cerita kartun and berangan jadi jelitawan (perasan la konon). Then from time to time I would hear from Mummy about her getting married, divorced etc. Macam la I tau apa yang Mummy cakap masa tu, I kecik lagi mana la I paham, I bet Mummy tak ada orang nak bergossip cerita artis Hollywood nie, dengan I pun jadi la. Then I akan tanya Mummy balik, kenapa dia kahwin sampai banyak kali and kenapa Mummy tak kahwin banyak macam dia? Mummy kata ish, dia artis Hollywood mana boleh compare. And kadang-kadang I terdengar Mummy cakap dengan Daddy, apa la rasa dia betukar-tukar laki nie. Daddy kata, kalau nak tau try la…kahwin cerai kahwin cerai… Mummy terus tarik muka masam wakaka…

Then one day I tengok cerita dia title Taming of The Schrew..wow.. bestnya cerita tu, walaupun I masih kecik lagi tapi I ingat betapa rude and tak bersopan langsungnya dia punya watak. Dia sangat garang dan bengis. I cukup menyampah kat dia neverthless I enjoyed the movie so much and watched it sampai habis. After that behari-hari I teringatkan cerita tu and sometime I would re-enact myself haha.. I bayangkan I terjatuh kat cotton macam dia dengan Richard Burton, I pakai baju kembang-kembang la and tinggal kat istana buruk tapi makanan penuh satu meja panjang…

Masa zaman remaja dulu, Wo kata kalau Elizabeth Taylor nie mati and kalau dia boleh dia ndak mata kalau Elizabeth Taylor nie nak derma kat dia la. One day tu masa keluar dating dengan one of my boyfriend (ex-ler) and I teringat kata-kata Wo pasal mata Elizabeth Taylor and I tak tau kenapa I tiba-tiba cakap kat boyfriend I nie sambil meminjam kata-kata Wo, I kata I nak mata Elizabeth Taylor nie sebab cantik la, then boyfriend I cakap, ceh..buat apa, dia tu banyak penyakit. Then I terpikir ya tak ya jugak. I wish Wo were there so that I can sekeh her kepala. Wo selalu tau bagi I ajaran dan statement merapu and I tak tau kenapa I tercakap masa tu wakaka… So you see, Wo punya influence cukup kuat kat I.

Over the years, I come across cerita pasal dia but I’m not as fascinated as before and sebab I tengok dia semakin lama semakin bizzare. Kejap-kejap dengar cerita dia dia kahwin cerai la, masuk rehab la, addicted to painkiller la, ber besfriend dengan MJ la, giler intan berlian la, masuk hospital etc. And the last movie dia yang I tengok was The Flinstones. After that I can’t be bothered anymore and sometime I wonder bila la dia nak mati and how people would perceive her when she’s gone… And at this writing there are still a lot of stories and remembrance about her kat tv and suddenly I rasa something is missing and I realised she was in a way part of me when I was growing up….

Rest in Peace and Goodbye Cik Elizabeth Taylor…

Thursday, March 24, 2011

Ke Panggung Menonton Hikayat Merong Mahawangsa


Last Tuesday the two of us went to watch Hikayat Merong Mahawangsa kat TGV KLCC. Husband I off aritu so kita orang tengok yang pukul 4.10pm sebab tak nak ramai orang and as you know I cukup allergic dengan orang yang becakap or buat perangai bila tengok movie nie. On the way nak pegi situ I tanya husband I, ticket ada bawak ke, sebab dia ada tunjuk kat I sebelum pegi but I buat don’t know sebab dia asyik usik I masa tu. Then dia checked kat pocket seluar and korek-korek tak jumpa. Patah balik rumah, I tunggu je tak masuk. Dia kata tak jumpa, I cakap, ingat tak the last time you kacau I and then mana you letak. Then baru dia teringat, masuk balik rumah, baru jumpa. Jam dah dekat pukul 3.45pm, wayang start pukul 4.10pm. Then cepat-cepat dia speed kereta, sampai-sampai aje dia terus beratur beli popcorn, then kita orang masuk and I singgah nak buang air kecil. Masuk dalam panggung, wayang dah start although jam cun cun 4.10pm. Selalunya ada advertisement for 10 minutes but surprise this one tak ada and terus je start.

I was hoping that tak ada la I duduk sebelah bahalol bahalol nie, man was I wrong. Kejap-kejap pompuan kat sebelah I giggling macam tengok cerita komedi. Part yang tak kelakar pun dia gelak-gelak. I tak boleh concentrate langsung. Itu belum lagi orang belakang and depan I. I was so sickening with the mentality of these people. Sungguh menghairankan. Yes there are scene-scene or ayat-ayat yang funny but budget la kan. Bila Rahim Razali keluar with the rambut palsu tinggi/ costume dorang and this minah sebelah I gelak bagai nak giler. Itukan dah cara pemakaian zaman purba kala and nak tunjukkan his character? And masa tu pulak part serious. I was thinking, am I and my husband watching the same movie? Ini la yang membuatkan both of us cukup benci untuk menonton movie kat panggung but memandangkan cerita-cerita macam nie bagus kalau tengok kat panggung so we had no choice but to watch with idiots around us. Kadang-kadang ada suara jantan cabaret becakap-cakap kat ujung sana… Such a low mentality people. Sometime I rasa, I tersalah tempat lahir la.

Now my ulasan on the movie. Pada I cerita nie best and pilihan pelakon-pelakon sangat sesuai. Lakonan pun mantap-mantap. Olahan cerita sungguh menarik, ditambah dengan aksi-aksi lawan one to one yang awesome. Same goes part perang beramai-ramai, amazing la. Ada jugak part-part yang lemah masa orang-orang Taji kat atas perahu masa nak serang kapal Merong but it was still ok dan dapat dimaafkan (pepandai nak maafkan orang, macam la orang ada mintak sorry yea?). Paham-paham la, budget filem kita nie bukan macam kat Hollywood but still memuaskan hati I. There was not a single moment where I don’t enjoy myself except for you know “the idiots” around me. Stephen Rahman memang sangat best and class begitu jugak dengan pelakon-pelakon yang lain. And not to forget Umi Nazeera as Embok, walaupun scene dia tak banyak tapi dia berjaya membawa watak dia dengan begitu berkesan. Oh she is so heavenly beautiful. I selalu tengok muka dia kat internet or paper but I didn’t realise how cantik she is. Betul-betul natural beauty. Tiap lekuk muka dia cukup sempurna, wajah pure asianya… wow tanpa perlu bermake up tebal. I hope jangan la dia ubah apa-apa kat muka dia in the future. I don’t really appreciate Asian face until I saw “keindahan” Umi Nazeera nie. She totally changed my view.

Anyway, berbalik pada movie nie, perasaan I bercampur baur, ada kelakar, cemas dan jugak sedih. As for romantic, well.. pada I putera rom and puteri negara china nie tak ada chemistry langsung. Maybe sebab tak ada scene-scene yang menunjukkan kemesraan dia dua orang nie. Build up tak ada, same goes to Embok and Merong Mahawangsa nie, tak ada scene romantic, cuma masa kat pondok dia dorang nak begaduh tu, walaupun sekejap tapi ada rasa chemisty di situ. Alahai I nie, asyik nak yang romantic aje..wakaka..

Anyway, I bagi 4 star out of 5 for this movie and I would encourage anybody to watch it but jangan la bandingkan dengan cerita-cerita purba Hollywood yea. Neverthless, bravo to Yusry and KRU. I’m so proud of them and I can’t wait for more good movies from them in the future.

Tuesday, March 22, 2011

Rest In Peace

Last Saturday morning, I received a text message from my former colleague about one of our colleague’s father passed away and will be buried at one of the cemetery. I was wondering which colleague was he’s talking about as I have a very terrible memory. Around noon we went to BTS to check for some stuff and had our lunch there. Only then that I remembered which colleague that was. While checking for some shirt, I received a text message from wo saying that auntie Linda had a freak accident and passed away. Again, I was dumbfounded, which auntie was she talking about? Then I remembered we have one auntie (dad’s cousin) by that name. I texted her back to confirm with her. And I was surprised that it was her. I was shocked for a while and terus teringatkan all her children. I’m not close to her but I do know her. She was a sweet, reserved and a classy (not diva) lady. For as long as I know her, I never heard once of her bad mouthing anybody. She came from a well-educated and respected family. She held a high position in a government office. Same goes to her husband who is a doctor. Both and their children are a very nice and humble people.

I remembered, we went to her house (which is big and beautiful) a few times before when she gave birth to her third son and sometime we would go there during Christmas celebration. We would cross each other path from time to time or we would met up when there is a celebration at the club. She and her husband came to our house during my very first Hari Raya celebration when I had my first and only open house. I have a picture of her on my wedding day too.

Like I said although I’m not close to her but when someone that you know and related to you died, you would feel sad and all those memory would come back to you. My heartfelt sympathy and deepest condolence to Cr Dr Nuing Jeluing and (children) cousin, Liza, Joshua, Patrick and Nicholas. Rest in Peace Auntie Linda Nicol.

Saturday, March 12, 2011

Share Resepi Roti Canai la Pulak kan...

Malam tadi masa pegi supermarket JJ, tiba-tiba I decided to make roti canai. And I remember bahan-bahannya amat la mudah dan senang di cari. I kalau bahan-bahan susah nak cari or leceh nak membuatnya tak kuasa I. I pernah buat once, long time ago, I think it was in 2006 if I'm not mistaken. So this was my second time. Balik dari supermarket I terus cari buku resepi, there was a few tapi doh di simpan dalam 30 minutes aje but I chose yang doh disimpan untuk semalaman. Buat pun senang, ok I bagi resepi ; tepung gandum 1kg, telur sebiji, planta 3 sudu besar, gula 1 sudu besar, garam 1 sudu kecil, air secukupnya sampai jadi doh, I guna 3 cawan lebih sikit dan minyak diletakan masa nak simpan nanti.

Cara membuatnya ; campurkan kesemua bahan ; tepung gandum, telur, planta, garam dan gula kecuali minyak. Gaul hingga rata barula dimasukkan air sedikit demi sedikit hingga doh menjadi lembut.

I punya la penat menguli di bantu oleh assistant chef yang shirtless itu. Lepas puas menguli baru terpikir, eh nape la I tak guna mixer for doh je.. Tapi I tak uli lama sangat, asal semua dah digaul rata, good enough.

Lepas tu buat la macam bola dan mengikut size yang korang ndak. Sapukan minyak kat bekas yang hendak disimpan doh itu dan drizzle doh dengan minyak sekali. I tutup dengan plastic dan I cover dengan tudung saji. I letak kat luar aje. Biarkan semalaman..

Next morning, I buat kari ayam dulu. Lepas kari ayam siap baru la I mula buat roti canai nie. I tak pandai menebarkan roti nie so I cuma tarik-tarik aje. Then lipat kiri, kanan, atas bawah. Cuba jugak nak menebar tapi koyak..fail la... Oh, don't forget tu sapukan minyak from time to time kat permukaan tempat kita nak buat roti tu and also kat doh tu yea.

Lepas tu sapukan kuali leper dengan sedikit minyak, balik-balikkan..dan atas adalah hasilnya..buruk je rupa, itupun I belum lagi tepuk-tepuk lagi. As for the taste, no worries, sama je macam kat kedai, in fact kita buat sendiri lagi rasa bersih, kurang minyak and offcourse la kita perasan sedapkan hehe... I rasa sungguh berpuas hati and please try it, I'm sure you all will like it too.. and senangkan? I tak masak semua lebihan doh tu, separuh I simpan dalam icebox. I think tak rosak esok, lusa kot? I'm not sure...

Tengahari tadi I tak masak so both of us makan roti canai and kari ayam je for lunch...

Lepas maghrib, I decided to goreng mee hoon for dinner. I masak simple aje...

Sekian from my humble kitchen...

Thursday, March 10, 2011

Jangan Compare

Sedang I masak memasak tadi, tiba-tiba I teringat akan kata-kata mummy years ago. Masa kecik-kecik mummy selalu downgrade I, mummy kata I malas tak macam wo. I pikir-pikir balik nasib baik I prove her wrong sebab kalau I malas mesti I tak boleh masak, I’m not saying I’m good tapi tak ada la hebat kan. Walau I tak serajin mana, I make sure rumah I tak bersepah and bersusun, walau Ida datang every week to do the heavy stuff, I still kemas apa-apa yang patut. Then mummy kata I tak pandai dalam study unlike wo. I have to admit, wo memang pandai sebab sampai sekarang pun I still anggap wo pandai but I don’t think so I’m any less than her. Each time, report card sampai wo mesti dapat single number, either no. 1 or 2 as for me kalau tak dapat number yang ada double to tak sah la. Number belas-belas tu is my favourite’s number hehe... Naik form 4 lepas SRP result (alahai nampak betul betapa ancient nya I), wo terpilih masuk science class, as for me, class sastera maaa…. I have never jealous of wo, in fact I was so proud of her achievement, sementelah I memang sayang kat dia, although kita orang selalu gaduh masa kecik-kecik dulu.

I don’t mind mummy compare I dengan wo to the two of us or daddy but to be compared in front of the neighbours or sedara mara, I rasa sungguh rendah diri. All the years when I grew up, mummy never stop comparing me and wo to anybody’s around. Mummy said, I degil, hot tempered, and very sensitive. If she only knew, that is a trait of an artist in the making wakaka… As for wo, mummy kata wo dengar kata and baik, which is so true. When mummy start ranting those things to all the sedara-mara, they seems to agree and nod their head. Sometime, they took the opportunity to berating me too (sorang tu anak dia (the only anak) sekarang nie kudung kaki sebab accident mabuk and buat kerja kampong je and sorang tu dah kojol). You see how pathetic there are? I would imagine I’m elsewhere and not hearing what they/she said. To cover my embarassement and low self-esteem I would just smiled and laughed at her comment. Rasa macam not worthy at all. I know mummy didn’t mean to do that or upset me because what else is there to talk about when you are a young housewives, not so educated and living among neighbours/sedara mara yang ada anak jugak. Offcourse you tend to talked about things that revolved around you kan… and little did mummy know that lain anak lain character nya.

And all this while too, I thought I memang malas, tak pandai, degil, hot tempered, sensitive (itu memang yea) and all the not so good stuff. Well.. when you are always compared and told that you are not good etc.. deep down in your heart, you tend to agree with it. And sedikit sebanyak those bad things that mummy instilled in me seems to ring a truth in it or so I thought. And you tend to act the things that was said about you. When you are young and you are at the crucial age, your surrounding developed who you are.

Then I realised, I’m not what mummy said about me years ago. I’m not that bad or tak pandai. There are certain things that I know that she doesn’t but just because she’s good in her study, that doesn’t mean that I’m no better than her. What I’m trying to tell all of you is, no matter who or what kind of a children you have, please please don’t compare in between them to your neighbours, sedara mara or others because it will effects them when they grow up. In fact you should give them some encouragement, support and not merendah-rendahkan dorang. And kalau ada yang cuba nak rendah-rendahkan anak-anak you, you should defend and sided with them unless kalau anak you pelesit lain la but itupun nobody have the right to kutuk-kutuk your anak without any specific reason.

Like I said, mummy didn’t mean to make me feel how I felt back then. I tak ambik ati pun because I know who and what I am now.

Tuesday, March 8, 2011

Update


I tersangatlah busy nya sekarang nie, busy tahap I tak tau la nak cakap. Aritukan I cakap rumah I yang bersepah sebab sibuk spring cleaning sana sini kan? Lepas attacked bilik store, sekarang nie study room and bilik no. 3 pulak is in a big mess. Bukan kat bilik tu aje, ruang tamu pun bersepah. I tak tau bila semua nie akan selesai sebab lepas nie master bedroom pulak akan jadi mangsa seterusnya and I hope yang terakhir. I tengah stress, busy and I don’t want to think about it. Sampah jangan cerita la punya la banyaknya. Itu tak termasuk almari-almari yang dah nyawa-nyawa ikan, habis kita orang bukak, roboh and buang. To think that all the stuff that we had accumulated over the years. Nanti la kalau korang dah hidup selama kita orang nie, then you know what I mean. Ndak-ndak korang yang ada anak-anak, lagi la banyak barangan.

Semalam pekedai antar almari baru, adeeihh, I dah nak pitam sebab space dah tak ada. I don’t know how nak squeeze all the stuff. Nampak gayanya almari ketiga akan menjadi mangsa robohan sebab malam tadi masa husband I nak pindahkan ke bilik satu lagi, kaki almari pulak dah patah. I tengah pening sekarang nie memikirkan how are we going to arrange it. I told Ida not to come sebab kalau dia datang pun dia tak dapat nak buat kerja or begerak sebab merata-rata barangan bersepahan. I pusingggg....

Anyway, about a week ago, my husband came back with a new camera for me. I marah dia sebab kan baru beli Canon EOS 1000D sebelum pegi trip and membazir la. Dia cakap dia lama dah order sebelum order canon lagi and before we went for our trip. Then aritu dia teringat and pegi kedai cina tu sebab nak cancel order but cina tu bagi a very good discount sebab dah selalu beli kat situ, so dia pikir-pikir baik la dia beli sebab rugi kalau dia tak beli. Dia kata Canon tu bagi kat dia and I ambik Nikon D90 nie. I mengomel la jugak, walau good discount still dia have to parted with some cash kan and beside Canon nie pun I cuma tau snap and transfer gambar aje.


So last Saturday we went to Kinokuniya sebab nak cari buku pasal Nikon D90 nie in details and also sebab nak cari buku Adobe Photoshop Elements 9. I bukannya tau guna Adobe photoshop nie, sebab selama nie I adjust guna paint wakakaka... can you believe it? Pecah rahsia I. Sampai rumah bukak laptop 16.4” elements 6 la pulak, then bukak laptop 14” elements 8, trial pulak tu.. adeeihh, satu kerja lagi nak kena beli the cd ... pening-pening. At the moment, in between mengemas and membuat tugasan harian, I curi-curi masa nak belajar guna camera Nikon nih... oh dear.

On top of that, I punya kisah jahit menjahit entah kemana asyik project tak jalan aje, angan-angan nak design bukan main lagi, buku yang I start baca aritu is not even come to a quarter page, I yang teringin nak buat cake, tak buat-buat. Last Sunday pegi beli printer/scan baru kat Low Yatt and sesambil tu sibuk la I print-print gambar, dah nak kena cari frame la pulak. Poster yang I beli kat London still tak hantar pegi framing, facebook and Farmville telah lama I tinggalkan. So sapa kata housewives banyak free time... ? Where got maaa....

Note : Oh yeah, masa bekemas-kemas, I terjumpa gambar Yusof, I and Jerry begambar kat belakang kereta merah on that outing wakaka.. hah..baru perasan rambut Yusof beketak.... Ingat nak upload tapikan tak nak la kasi dia malu..

Wednesday, March 2, 2011

A.. I Keras...

Masa I baru-baru kahwin which was a few centuries ago, me and a group of my colleague plan to have a BBQ ke night out (I tak ingat, maklum la cerita berkurun yang lalu). Husband I tak nak ikut, biasala kan, anti sosial. I know, he was not keen of me going and I’m not keen of him coming with me either because I know he wouldn’t be comfortable and beside he would embarrass me for being quiet. Susah la orang banyak emas dalam mulut, takut kalau cakap sure bertabur keluar. Oh don’t get me wrong, I’m not talking about gigi emas macam atok M Daud Kilau or 50 sen tu.

So, my husband dropped me at the spot where I was supposed to wait for the rest of the crew (wah crew..macam la kerja kat concert eh?). Bila a few dah datang, we went up to the hotel to another colleague yang datang dari Keh Hell ini. First, sebab nak tengok macam mana rupa dalam bilik hotel tu. I la sibukkan kalau bab-bab interior kat hotel nie. Tak sangka kesibukkan I nie, sampai sekarang kalau pegi mana-mana hotel I mesti nak ambik gambar bilik hotel, baik yang buruk atau yang cantik.

So mamat yang dari KL nie pun ada, dia dah bersiap tapi kita orang lepak-lepak la kejap. Buruk je interior hotel tu macam rumah tumpangan Ah Tong pun ada. Tengah I bediri kat tepi tingkap dengan Jerry sambil nak tengok kereta colleague yang kat bawah sampai, tiba-tiba Yusof, budak KL (I tak ingat nama dia tapi rupa dia I ingat and ada iras-iras huruf Yusof je) datang kat I and tanya “ Err.. I nak tanya you something, kenapa bila subuh and bangun pagi-pagi anu I keras”?. I was shocked by the question which was not expected at all. Sesambil tu mata I terjeling (tak sengaja) kat anu dia yang setongkol kat jean ketat dia. Risau pulak, kan di rodoknya I…ishh. I gelak kat dia kira nak cover my shocked la kan, I kata, “mana la I tau, I pompuan”. Dia ingat I yang baru kahwin nie kerja asyik mengoles dan menatap anu husband I dari malam sampai pagi ke? Apa la punya question. Then I kata kat Jerry, “Jerry, nie Yusof ada question that he would like to ask and he already asked me. Jerry kata, apa dia. Then Yusof nie ulang balik apa yang dia tanya I kat Jerry. Jerry punya reaction pun sama macam I walaupun dia lelaki macho, handsome dah berkulit sawo matang itu. Tapi Jerry tak senyum and muka dia serious, Jerry reply, “Kau gila ke tanya soalan tu kat perempuan”? sambil mengelengkan kepala. By the way, all of us are still young, we are in our early 20’s even Yusof and kebanyakkanya belum kahwin or kahwin muda. Jerry and Yusof are still single during that time.

Then Yusof tersengih-sengih malu and I saw a little bit of kemiangannya di situ. Nancy and the rest of the gang was at the other corner talking to other gang. Tiba-tiba Yusof start cerita pasal ada sorang janda bekenan kat dia and sanggup nak main dengan dia. I tanya, dia ndak ke main dengan janda tu, dia kata dia tak nak but in the future dia tak tau. I can’t really remember what was said. But I know I tak berdosa sebab first, korang tak tau siapa Yusof and so tak ada la I memalukan dia, nama pun tak betul..muehehe.. And then dia ulang lagi kat I yang anu dia keras bediri bila subuh and bangun pagi-pagi. Apa la Yusof nie. I panggil Jerry, I kata Jerry dengar la apa yang Yusof nie cakap, ada janda nak ajak dia main. Jerry tanya Yusof, “ kau mesti syiok nak main dengan dia”. Yusof senyum aje. But he is a very nice guy and he never try to make a move on me, in fact all my colleague kat Sarawak tak pernah nak try-try usik I. I miss all of them so much and I was always wondering, where are all of them now.

Balik dari outing which was cepat aje, around 11.00pm I dah pegi kat parking tempat husband I tunggu. I tanya dia lama ke tunggu, sambil drive, husband I dengan muka serious cakap, dah lama dah. Then both of us senyap aje. I tanya lagi, dia marah ke? Or dia jealous ke? Dia angkat-angkatkan bahu dia sambil pandang straight ke depan. I cakap, I already asked the permission from you and you said fine. And I told you, if you’ve said no, I tak akan keluar and in fact I tak beria langsung pun. Then I tanya lagi you jealous ke? Finally, dia anggukkan kepala. I said, don’t worry, they are just my colleague, they know you and they respect me beside the outing was boring. Then I make a promise to him that night in the car that I wouldn’t go out without him and that he has to be honest and tell me his true feeling. My husband said ok and then I start cerita pasal Yusof. Husband I kata, he is sick and tak malu tanya question tu kat pompuan. Then husband I cakap, you see this is what I don’t like.. I know he was just being protective and there is no reason for me to be angry at his comment. I look at him, kiss his cheek and smile at him. In return, he gave me the most beautiful smile that I never saw before and hold my hand as if he never wants to let me go…

Note : I tau story I nie tak ada sense at all tapi dua tiga hari nie I teringatkan Yusof. Apa khabar kau Usop, berapa la bini kau sekarang and anu kau masih lagi bediri megah ke? Wakakaka…

Tuesday, March 1, 2011

Auntie La Pulak kan....

Let me start by crying first….uhukkkkkk…uhukkkk…uhuukkkk… sob sob sob…..sniff sniff sniff…uhukk…

Kisahnya macam nie, all this while I’m auntie to my nieces, my husband’s nieces and nephews. And offcourse la I kan auntie dorang. But to my friends, they called me sis or akak and to their kids, I’m their auntie and I’m a godmother to vagg/gab’s son afi of which I’m proud off. Every once in a while, I tend to meet up with strangers kat sini, talked to them and they would also call me akak since they are younger than me.

But earlier on this evening, we went out to one of the mall near our house to have our dinner. I order yang light aje. Nak diet konon, padahal before we went out, I already belasah the laksa johor that my husband brought back during lunch time since he had to sent something back to the house (selalunya dia tak balik tengahari). After we had our meal, I decided that I need to go to Guardian. Tau je la pompuan, kalau tak Guardian, Watson or yang iras-iras dengan kedai macam tu mesti masukkan? Tah apa-apa la yang kita orang cari. Ada je bende nak capai kan?

So lepas I ambik handwash yang beli dua RM8.88. Kira good bargain, I pun pegi la ke counter nak bayar. Then the cashier (budak pompuan) panggil I, auntie. AUNTIE? Yea dia panggil I auntie... tersentap la kejap. Dia kata, auntie, kalau ambik nie, second price is RM0.19 aje. I pun yang masih termamai akan panggilan itu cakap, oh, kalau macam tu ambik dua lagi la tengah murah nie (ye, me the cheapskate). Then I ambik lagi dua. I pegi balik kat counter. Budak cashier tu cakap balik, eh sorry auntie (dalam hati I dah mula pilu dengan panggilan itu), sebenarnya, itu offer last February, sekarang nie dah March, sorry, sorry, dia cakap ulang kali dengan muka penuh ketakutan.

I kata, tak apa, sambil senyum-senyum walau hati I bagai air di empangan yang hampir penuh ini. I kata lagi, yang dua nie tak mau la, just this two aje. Then, masa I nak angkat plastic tu, dia ulang lagi kata sorry. I kata lagi, its ok sambil memberi senyuman yang manis walau hatiku dah masin. Keluar aje dari pharmacy tu, I terus berkeluh kesah kat husband I. I kata sepanjang-panjang I bercakap dengan strangers or budak-budak remaja muda nie, tak pernah pun I dibahaskan auntie..huhu... I nampak tua ke? Husband I kata tak ada la... Kalau budak-budak kecik panggil I auntie tak apa and memang patut pun tapi kalau budak remaja panggil I auntie, memang nampak sangat I dah BERUSIA...waaaaaaaaaaaaaaaaaa........ Tak lama lagi ada la budak budak remaja panggil I nenek pulak waaaaaaaaaaaaaa.........

Izinkan la I membawa diri di ceruk dinding sambil mengubati hati I yang hiba...huhuhuhu....

Me : Tapikan bila I calculate and menganggarkan between umur budak-budak remaja nie dengan umur I, uhukk...errr.. memang jauh la bezanya and memang patulah dorang bahasakan I aunite... tapi sayu ok....