Posts

Showing posts from March, 2011

Ke Kelas..

Image
(Me the only one yang tak bertudung wakaka.. Student yang kat belakang/bediri tu was not in our bengkel menjahit tudung).
We were so busy last weekend Saturday and Sunday going to so many places and doing lots of stuff. Dah la panas yang amat, dalam kereta pun rasa bahang and berpeluh lagi I, although air-cond full blast. Tu belum lagi masuk neraka, it is not that I want and I hope it is not my final destination though…mintak dijauh Tuhan.

So on Sunday tu I mengikuti kelas "Bengkel Kemahiran Seni Jahitan Tudung" kat sekolah tempat I belajar menjahit dulu. Kelas start pukul 10.30am, tapi I lambat sampai, terkocoh-kocoh menulis and memotong template dari student-student kat situ. Beberapa kali I mintak maaf, nasib baik cikgu tak kisah. I know I’ve been to that kind of class untuk belajar buat tudung and at the same school about one year ago but I decided to refresh my memory and also sebab I want to learn from a different teacher. Beside, husband I yang beria-ia suruh I belajar…

Goodbye Cik Elizabeth Taylor

Image
Since I lahir pada zaman dahulu kala so tak banyak sikit ada antara artis artis Hollywood lama nie “bertandang” dalam sejarah hidup I kan and she was one of those people….

As everybody around the world know (almost la), Elizabeth Taylor passed away last Wednesday. Her first movie that I ever watched was Cleopatra. I was fascinated and impressed with everything in the movie especially her costume although I don’t wholly understand what was the movie about. Yang I tau dia puteri Cleopatra je. Masa tu I kecik lagi, I think I was five or six years old and masih tinggal kat Singapore. I tengok, wah.. lawanya pompuan omputih nie dengan rambut dan bulu kening yang hitam pekat. She was so different from the actress during her time sebab kebanyakkan heroin rambut blonde, I guess kan sebab kebanyakkan filem dulu black and white. So kalau nampak putih I assumed blonde je. Nasib baik filem Cleopatra nie colour kalau tak rugi la sebab tak dapat tengok the richness colour of the set etc.

One day masa…

Ke Panggung Menonton Hikayat Merong Mahawangsa

Image
Last Tuesday the two of us went to watch Hikayat Merong Mahawangsa kat TGV KLCC. Husband I off aritu so kita orang tengok yang pukul 4.10pm sebab tak nak ramai orang and as you know I cukup allergic dengan orang yang becakap or buat perangai bila tengok movie nie. On the way nak pegi situ I tanya husband I, ticket ada bawak ke, sebab dia ada tunjuk kat I sebelum pegi but I buat don’t know sebab dia asyik usik I masa tu. Then dia checked kat pocket seluar and korek-korek tak jumpa. Patah balik rumah, I tunggu je tak masuk. Dia kata tak jumpa, I cakap, ingat tak the last time you kacau I and then mana you letak. Then baru dia teringat, masuk balik rumah, baru jumpa. Jam dah dekat pukul 3.45pm, wayang start pukul 4.10pm. Then cepat-cepat dia speed kereta, sampai-sampai aje dia terus beratur beli popcorn, then kita orang masuk and I singgah nak buang air kecil. Masuk dalam panggung, wayang dah start although jam cun cun 4.10pm. Selalunya ada advertisement for 10 minutes but surprise this …

Rest In Peace

Last Saturday morning, I received a text message from my former colleague about one of our colleague’s father passed away and will be buried at one of the cemetery. I was wondering which colleague was he’s talking about as I have a very terrible memory. Around noon we went to BTS to check for some stuff and had our lunch there. Only then that I remembered which colleague that was. While checking for some shirt, I received a text message from wo saying that auntie Linda had a freak accident and passed away. Again, I was dumbfounded, which auntie was she talking about? Then I remembered we have one auntie (dad’s cousin) by that name. I texted her back to confirm with her. And I was surprised that it was her. I was shocked for a while and terus teringatkan all her children. I’m not close to her but I do know her. She was a sweet, reserved and a classy (not diva) lady. For as long as I know her, I never heard once of her bad mouthing anybody. She came from a well-educated and respected fa…

Share Resepi Roti Canai la Pulak kan...

Image
Malam tadi masa pegi supermarket JJ, tiba-tiba I decided to make roti canai. And I remember bahan-bahannya amat la mudah dan senang di cari. I kalau bahan-bahan susah nak cari or leceh nak membuatnya tak kuasa I. I pernah buat once, long time ago, I think it was in 2006 if I'm not mistaken. So this was my second time. Balik dari supermarket I terus cari buku resepi, there was a few tapi doh di simpan dalam 30 minutes aje but I chose yang doh disimpan untuk semalaman. Buat pun senang, ok I bagi resepi ; tepung gandum 1kg, telur sebiji, planta 3 sudu besar, gula 1 sudu besar, garam 1 sudu kecil, air secukupnya sampai jadi doh, I guna 3 cawan lebih sikit dan minyak diletakan masa nak simpan nanti.

Cara membuatnya ; campurkan kesemua bahan ; tepung gandum, telur, planta, garam dan gula kecuali minyak. Gaul hingga rata barula dimasukkan air sedikit demi sedikit hingga doh menjadi lembut.

I punya la penat menguli di bantu oleh assistant chef yang shirtless itu. Lepas puas menguli baru …

Jangan Compare

Sedang I masak memasak tadi, tiba-tiba I teringat akan kata-kata mummy years ago. Masa kecik-kecik mummy selalu downgrade I, mummy kata I malas tak macam wo. I pikir-pikir balik nasib baik I prove her wrong sebab kalau I malas mesti I tak boleh masak, I’m not saying I’m good tapi tak ada la hebat kan. Walau I tak serajin mana, I make sure rumah I tak bersepah and bersusun, walau Ida datang every week to do the heavy stuff, I still kemas apa-apa yang patut. Then mummy kata I tak pandai dalam study unlike wo. I have to admit, wo memang pandai sebab sampai sekarang pun I still anggap wo pandai but I don’t think so I’m any less than her. Each time, report card sampai wo mesti dapat single number, either no. 1 or 2 as for me kalau tak dapat number yang ada double to tak sah la. Number belas-belas tu is my favourite’s number hehe... Naik form 4 lepas SRP result (alahai nampak betul betapa ancient nya I), wo terpilih masuk science class, as for me, class sastera maaa…. I have never jealous …

Update

Image
I tersangatlah busy nya sekarang nie, busy tahap I tak tau la nak cakap. Aritukan I cakap rumah I yang bersepah sebab sibuk spring cleaning sana sini kan? Lepas attacked bilik store, sekarang nie study room and bilik no. 3 pulak is in a big mess. Bukan kat bilik tu aje, ruang tamu pun bersepah. I tak tau bila semua nie akan selesai sebab lepas nie master bedroom pulak akan jadi mangsa seterusnya and I hope yang terakhir. I tengah stress, busy and I don’t want to think about it. Sampah jangan cerita la punya la banyaknya. Itu tak termasuk almari-almari yang dah nyawa-nyawa ikan, habis kita orang bukak, roboh and buang. To think that all the stuff that we had accumulated over the years. Nanti la kalau korang dah hidup selama kita orang nie, then you know what I mean. Ndak-ndak korang yang ada anak-anak, lagi la banyak barangan.

Semalam pekedai antar almari baru, adeeihh, I dah nak pitam sebab space dah tak ada. I don’t know how nak squeeze all the stuff. Nampak gayanya almari ketiga akan…

A.. I Keras...

Masa I baru-baru kahwin which was a few centuries ago, me and a group of my colleague plan to have a BBQ ke night out (I tak ingat, maklum la cerita berkurun yang lalu). Husband I tak nak ikut, biasala kan, anti sosial. I know, he was not keen of me going and I’m not keen of him coming with me either because I know he wouldn’t be comfortable and beside he would embarrass me for being quiet. Susah la orang banyak emas dalam mulut, takut kalau cakap sure bertabur keluar. Oh don’t get me wrong, I’m not talking about gigi emas macam atok M Daud Kilau or 50 sen tu.

So, my husband dropped me at the spot where I was supposed to wait for the rest of the crew (wah crew..macam la kerja kat concert eh?). Bila a few dah datang, we went up to the hotel to another colleague yang datang dari Keh Hell ini. First, sebab nak tengok macam mana rupa dalam bilik hotel tu. I la sibukkan kalau bab-bab interior kat hotel nie. Tak sangka kesibukkan I nie, sampai sekarang kalau pegi mana-mana hotel I mesti na…

Auntie La Pulak kan....

Let me start by crying first….uhukkkkkk…uhukkkk…uhuukkkk… sob sob sob…..sniff sniff sniff…uhukk…

Kisahnya macam nie, all this while I’m auntie to my nieces, my husband’s nieces and nephews. And offcourse la I kan auntie dorang. But to my friends, they called me sis or akak and to their kids, I’m their auntie and I’m a godmother to vagg/gab’s son afi of which I’m proud off. Every once in a while, I tend to meet up with strangers kat sini, talked to them and they would also call me akak since they are younger than me.

But earlier on this evening, we went out to one of the mall near our house to have our dinner. I order yang light aje. Nak diet konon, padahal before we went out, I already belasah the laksa johor that my husband brought back during lunch time since he had to sent something back to the house (selalunya dia tak balik tengahari). After we had our meal, I decided that I need to go to Guardian. Tau je la pompuan, kalau tak Guardian, Watson or yang iras-iras dengan kedai macam tu…