Thursday, December 31, 2009

Goodbye 2009, Welcome 2010

2009...hmmm... What have I achieved so far? These are the question that always comes to mind at the end of each year for as long as I can remember.

Looking back... there are a few ups/down and things that had happened to me. It’s not much though. There are things that I regret so much and I wish I never done it or went through with it. I always told myself past is past but I can’t help being sad and angry at the same time. I hate what I did. I can’t stop blaming myself and how stupid I am.

Back to what have I achieved so far.... well, I learn how to sew and make my own dress. I’m still a rookie though but I can see that I’m in a right path. And my lesson with the school will be over by end of January next year but I thought of pursuing it further. I have lots of plan in mind for the future. I can feel that 2010 would bring something good to my/our life.

Ok now about the habit that I picked up this year... the bad thing is, I cursed and swore like "The Sopranos" when I’m pissed off. I really really need to stop this because I might be in a situation where I would be surrounded by some relatives or a respected people and out of nowhere those “beautiful” language might come out of my mouth...oh God imagine...

The good thing is, I learned to control my patience (yeah right, sapa yg sepak mesin jahit aritu dan mengomel sambil mencangkung kat LRT?). I’m more understanding and I would quickly say sorry if I did something wrong even if it is not my mistake to my husband. I look on the good side of other people. But the biggest achievement so far for me was and still, is that I managed to carry on with my dressmaking project. I was so worried that this would be another “the half way thing” like my other projects such as piano lesson, knitting, beading/accessories and sketching/drawing. But I’m glad that I still want to continue with my latest project. Thanks God! In fact, I planned to pursue it further by learning a different design other than the one the school give us. I planned to do a personal/solo or with my friends and having an outside class with the teacher. I planned to take up a curtain, pillow case etc. package that the school have but the timing was not right. I don’t know how it goes, we’ll see. Finally, I’m not a “half way girl” anymore, well not for this project anyway. I do hope this good attitude would carry on even on other future project.

As for my diet, eating right and exercise well..... mmm..well.. I kinda...let it go and not following the regime... haha... I will go back to my threadmill soon...(janji pelesu), you see I’m so busy right now... (alasan). I tried not to eat too much but I’m always hungry (cakap je kau memang tamak). Yea yea, I will try again...

So there’s not much happened to me this year but I don’t like 2009. Except for towards end of this year where I start to see some progression in my life. I hope 2010 will bring something new, exciting, fresh and most importantly... I hope both of us will have a good and healthy life, become a better person, mature as our age progress and be closer to God The Almighty. Amin.

This is the quote given to me by my sister through texting earlier on ;

Count the garden by the flowers, never by the leaves that fall. Count your life with smile and not the tears that roll. May your NEW YEAR 2010 filled with happiness and Joy... Happy New Year Everyone....

P/S : Budak Kecik (one of our rabbit), passed away peacefully 2 days before New Year sob sob... bye Miss Grey @ Ketua Penyangak @ Budak Kecik @ Si Tamak, hope to see you someday.....

Have a Little Faith - Mitch Albom


My husband bought me this book as a birthday present about a couple months ago. And I abis baca buku nie about 3 weeks ago. So this is the last book that I read for this year.

What can I tell you about this book? Well..not much sebab this is the book yang I tak berapa suka dalam semua buku-buku Mitch Albom yang I ada. This book is more about his relationship with his rabbi and pastor of My Brother’s Keeper. It is also his personal spiritual journey or finding or rediscovering of his belief/religion. But it is more about a story of his rabbi. Banyak bende-bende baru yang dapat I pelajari tentang agama Judaism dan perangai dorang nie. Serba sedikit menyentuh pasal system pembelajaran (ada sekolah khas yang sungguh bersistem untuk anak-anak dorang nie) tentang agama dorang yang telah di pupuk sejak kecil lagi. Lesson yang di ajar... you wouldn’t believe it. No wonder kaum dorang nie pandai-pandai, selain dari pandai memanipulasi segala-gala di dunia nie. I try to keep an open mind about this whole thing, I mengambil langkah neutral dalam pembacaan ini. I ambik dan jadikan panduan apa yang patut. I have to agree with some of what was said but I can’t help being menyampah.

Ok secara ringkasnya kisah nie pasal rabbi dia suruh dia tulis and bagi eulogy (kisah hidup etc.) for his future funeral. So bermula la hubungan antara dua insan nih.... (wah mcm info drama RTM je).

Mitch menulis pasal kisah rabbi dia seolah-olah rabbi dia nie adalah saint. Macam perfect giler. Although banyak pengajaran dapat I perolehi such as hubungan antara manusia dan juga dengan Tuhan. Yang pasti cerita nie biasa-biasa saje dan langsung tak menyedihkan walau I baca review kat paper ada yang kata sedih sampai menangis-nangis.. but untuk orang secengeng I, buku ini tidak bisa menititskan airmata I walau sezarah pun.

Wednesday, December 30, 2009

Ke Craftworld Shop


Masa pegi class on Monday night Siti showed me a pencil like “kapur” where you can refill for fabric use which was so cool and a bobbin needles where you can terus jahit with your sewing machine without having to take it off during the process and it wouldn’t break at all. She bought it at Craftworld SS/2, in fact she has been telling me for quite a while, so yesterday afternoon I decided that I want to go there, let just say it was a spur of the moment thing. I called up my husband and told him about it and kebetulan dia on the way nak balik. Before that I dah checked through the internet about the location and name of the shop. Then I texted Siti to confirmed of the shop's bane as she always referred to the place as SS2. Siti asked me whether I want to go there, I said after asar and I tanya dia nak kirim apa, she said she want a weight fabric. So lepas asar both of us (me and hubby) keluar but we’re not using our car, instead we used LRT because kalau nak pegi area SS memang jam around this time and beside we don’t know mana tempatnya.

For as long as I can remember this was the second time in my life that I used LRT. The first time masa mula-mula launched dulu. Sampai situ terus beli card, time nak masukkan card pun macam orang sakai sebab tak tau and terbalik lagi. Terjengau-jengau kejap. Bila LRT sampai, wah, I was so excited, maklum kira tak pernah naik la. Masuk je dah tak ada tempat duduk, I choose dekat tepi corner pintu. Mula-mula tu seronok tengok rumah orang and view dari tingkap sebab boleh tengok dari atas eventhough pemandangan was so yike at most of the place. Yela, dengan longkang besar and belakang rumah orang.

After a while I dah mula bored sebab station LRT yang kita orang akan stop nanti is so far away from the LRT that we naik tu. It was at the second last of the LRT station nunnn kat Taman Bahagia. I was getting tired of standing and with the people yang ramai berhimpit-himpit kat dalam. I dah mula stress and sesak nafas, rasa nak muntah pun ada. I start complaint kat husband I and throw a little bit of tantrum. I masamkan muka yang memang dah kelat ini. I siap mengomel macam mak nenek tapi volume I, I lower kan la, tak mo la orang dengarkan tau malu la jugak. Husband I try to eased my "pain". I buat muka monyok yang amat. I kata penat la bediri nie... padahal ada sorang perempuan pregnant 8 9 bulan masuk sama dengan I and bediri on the opposite site of me relak aje.
I memang teruk la.

Then I dah tak tahan, I kata kat husband I, I don’t care I want to sit. Dia kata duduk kat atas kaki kasut dia, I kata tak apa. Tanpa memperdulikan orang ramai sekeliling I, I terus duduk mencangkung tepi pintu dengan tangan I memegang besi tepi pintu tu..hahahaha... kaki I penat bediri takan I nak menyeksa diri. Bila I dah duduk mencangkung tu, tak ada la nampak view view yang sungguh tidak mempersonakan itu instead nampak awan je la.... Sesambil tu mata I asyik tengok station stop punya sign kat atas ceiling LRT and siap kira berapa station lagi.

Bila dah sampai aje, I was so relieved, cepat-cepat I sedut udara kat luar sebab rasa macam nak muntah angin je. Then cepat-cepat kita orang dapatkan teksi sebab hujan turun renyai-renyai. The place is not far from the LRT station Taman Bahagia tu. Nasib baik tak jam nak ke situ. Masuk kedai tu I tengok, Craftworld shop nie mainly is for those yang suka craftwork, patches etc. and barangan for menjahit baju is not much but ada la bende yang dekat kedai yang specifically jual barangan menjahit tak ada but kat sini ada i.e. kapur refill etc. I bought a few of the stuff kat situ and after a while kita orang balik.

Yeaaaaaa...balik pun naik LRT jugak...tensionnn... kalau dekat tak apa la jugak, ini jauh yang amat. Tak ada choice, nak suruh teksi driver hantar balik KL dia kata jam giler kalau time time macam tu. Sampai LRT station Taman Bahagia, husband I beli ticket to the last LRT station, station Kelana which was one station away from station Taman Bahagia nie, dia takut I tak ada tempat duduk, kang ada yang kena duduk mencangkung balik nanti hehehe...

Dekat pukul 8pm baru sampai our LRT station. I told my husband I swear, this is going to be the last time I ke situ or even naik LRT. Tak sanggup rasanya, kalau dekat mungkin I boleh consider tapi kalau nak ke LRT station Taman Bahagia lagi..no way man. Sampai je terus kita orang pegi makan, laparrr ooo....Oh kita orang dapat discount ticket kat Craftworld tu and dorang akan call and ask us to collect the discount ticket bila ready nanti. I kata kat husband I, you pegi sorang, I tak mau pegi dah....

Tuesday, December 22, 2009

Stupid Sewing Machine

Last night I went to my class as usual but this time I brought along my portable sewing machine. It was my first time actually. So when it comes the time to use it, all of a sudden, sewing machine bajingan tu tak dapat berfungsi dengan betul. I was so mad, as it was not the first time it had happened to me. In fact this was like a third time. Masa mula-mula kena tu, husband I dah bawak pegi tempat membeli tu and within second orang tu dah dapat betulkan. Then about a week later the thing started to act lagi. But after a few slam bam dari I, tiba-tiba jadi ok balik. Then a few weeks later, dia start buat hal lagi sekali. Then lepas I hentam hentam dia ok lagi sekali. After that everything went smoothly, or so I thought. And last night, the stupid bloody sewing machine buat hal lagi..I was so mad, I siap tendang lagi.. I dah tak boleh tahan dah... kesian dorang yang tengok tu hahaha...mesti tekejut sebab first time I naik angin macam tu. Mana tak, dekat sejam I cuba nak perbetulkan and my jarum siap bengkok lagi... After that I called up my husband and ranting about how mad I am.. dia kata no worries...

Masa husband I datang ambik I malam tadi, apa lagi I mengomel and menyumpah seranah sewing machine singer tak guna tu. I kata I tak mau dengar perkataan singer and I don’t want to have anything to do with it anymore. Because ini kali ketiga machine brand tu buat hal kat I. First time husband I belikan was at Bintulu, mula-mula lagi dah buat perangai and then the second time husband I belikan was when we was in our old house, second sewing machine tu macam kes yang pertama, benang asyik kusut and now this one the third time, bawah tempat letak skoci asyik terangkat and stuck I punya kain sampai koyak!

Anyway, hari nie I datang class lagi so kiranya dua hari berturut-turut, malam tadi and this morning. Class pagi nie start pukul 10am to 2pm. Cikgu Aishah kena cepat-cepatkan class because by end of this month dia dah berhenti dan diberhentikan kerja. Ada masalah between her and the management. Oh my, not again tukar cikgu. Her teaching was/is ok and I enjoyed learning from her walaupun dia kerek. Apa nak buat.. But she told me that she still can teach me outside the class i.e. coming to her house and will teach me a different pattern/style/design. Apparently she overheard me talking to Yati about package yang I nak ambik tapi sekolah tu dah batalkan/bekukan I think, I’m not sure. So I said yes when she approached me about the new lesson.

Just now at the class, we were discussing about which or what design yang I nak belajar dulu. I told her I want to learn how to make a gown/dress. Nanti dia akan bagi I buku latihan, I akan buat pola sendiri and bring it to the class to show her but we wouldn’t be using sekolah punya facility. No way man.. even kertas pun I beli sendiri. I cuma bawak pola tu nanti and show it to her that’s all.

About the stupid sewing machine, my husband called me up masa kat class tadi and told me that dia dah hantar sewing machine bajingan tu and dapat exchange with industrial sewing machine, but yang this one untuk jahitan lurus (yang digunakan di kilang-kilang) bukan yang jahit tepi tu yang tu I dah ada. Kat class yang I belajar nie pun ada and just now I guna yang jenis tu and it is good for my practice before the new sewing machine arrive to our house tomorrow. As for portable sewing machine, we planned to buy brand brother or similar to it but we're not in a hurry.

Farmville

(Di halaman rumah)

I have no idea what to write but the weird thing was when I keluar sight seeing, macam-macam topic datang kat kepala I. Kalau dalam kereta, husband I borak dengan I, memang I tak dengar sebab my mind stray away into what I’m thinking, wondering and dreaming. Then bila sampai rumah, kepala hotak I blank balik.

Anyway, dalam ber’farming’ nih, I come to understand character orang-orang secara dalaman, who and how they think, although tak ada la secara terperinci but sikit-sikit tu kita boleh kenal orang tu macamana. Contohnya dalam soal pembahagian share. I noticed tak banyak yang nak share their wealth with others. I hairan sebab bila share orang, secepat kilat dia nak sapu but when it comes to hers or his, dia skip and tak mau publish/share. It is a give and take situation. Takan you nak take but you don’t give? Why do they have that kind of attitude/character? I know it is just a game and everybody have their own right to give or to share. But without they realising it, their true character shows regardless in real life or in a game because human being tend to act and fall into their habit. Tak kira la apa bangsa, mat salleh ke, arab ke, melayu ke, etc.. sama je.. Sebab human behaviour tak mengenal bangsa atau agama sekalipun...

(Belakang backyard bersama wagon, harvester (biru), tractor (for plowing) dan seeder (untuk menanam))

As for me, I don’t mind sharing whatever I have with the public. I dapat and the other party pun dapat jugak. Apa yang ruginya kita memberi or share kita punya wealth. It is just a game. Bukan kita bagi harta/duit kita betul-betul. Kadang-kadang I pikir, kalau la I boleh stop dorang yang kedekut nie dari ambik apa-apa yang I publish for those yang share macam I, tak ke bagus. I percaya kepada prinsip the more you give, the more you get. Because we will get a lot out of it, percayalah. Kat game pun boleh dapat ‘rezeki’ kalau niat dan tak stingy macam real life. I may not be “rich” yet (ada la ratus ratus ribu kat account, kataku belagak) tapi I punya tanah dah tahap plantation (22 x 22). My level pun dah 28 walau tak sampai sebulan ber’farming’. (Yela tu, hari-hari mengadap farmville, maunya tak cepat naik level kah kah kah...). And I’m waiting for the mighty plantation yang masih belum dibuka/coming soon. So much for wanting to be a pekebun kecil-kecilan hahahaha.....

(Bersama binatang ternakan)

As for free gifts, hari-hari I send free gifts to all my neighbours i.e. yang bagi I regularly, meaning returning each other gifts and yang tak bagi tu I still hantar for a few times and bila dia still ambik but tak bagi/return, I akan stop because quota satu hari hanya untuk 60 orang and offcourse I akan bagi keutamaan pada my loyal gifter. And bila ada extra “vacancy” only then I bagi kat yang tak bagi tu, itupun depends.

But well, lain orang lain la corak game dorang. Whatever their reasons ...only they know why... Wah, seriousnya I kui kui kui....

Sunday, December 20, 2009

Maal Hijrah 1431

It is not to late for me to wish Selamat Menyambut Tahun Baru Maal Hijrah 1431 buat semua umat Islam di seluruh dunia. To tell you the truth, I don’t know much about kisah penghijrahan Nabi Muhammad S.A.W. dari Kota Makkah ke Madinah nie until I checked from the internet and discussed with my husband. I discovered that it was the most important event in the calendar of Islam. I think I pernah tanya dulu but I tak ingat kot.

I jumpa somewhere kat internet earlier on today.. This is for those yang jahil macam I.

Sejarah Ringkas Hijrah

UMUMNYA hijrah bermaksud berpindah dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Penghijrahan komuniti Muslim pada zaman Rasulullah SAW berlaku sebanyak tiga kali. Pertama, hijrah ke Habsyah pada 615 Masihi, kedua juga ke Habsyah pada 617 Masihi dan ketiga ialah hijrah Rasul SAW ke Yathrib pada 622 masihi. Mengenai hijrah ke Yathrib, Rasulullah SAW ada menceritakan dalam hadisnya yang bermaksud: “Aku melihat dalam tidurku aku berhijrah dari Makkah ke satu tanah yang banyak pokok kurma. Pada mulanya aku menyangka Yamamah atau Hajar, rupa-rupanya ia adalah Madinah, iaitu Yathrib.” – (Hadis riwayat Bukhari) Pada peringkat awal, Rasulullah hanya memperkenalkan Islam kepada sahabat terdekat dan ahli keluarga baginda. Apabila baginda menerima perintah daripada Allah SWT supaya berdakwah secara terbuka, baginda segera akur. Baginda mengumpul beberapa pengikut di Makkah. Begitupun, kumpulan kecil Muslim itu terdedah kepada maut berikutan ancaman daripada kaum kafir, terutama bangsa Quraish, yang menyeksa mereka dengan teruk. Bagi mengelakkan ancaman itu, Rasulullah SAW mengarahkan pengikutnya supaya keluar dari Makkah secara senyap-senyap ke Madinah (ketika itu dikenali sebagai Yathrib).

Satu hari pada tahun 622M, iaitu kira-kira 12 tahun selepas berdakwah di Makkah, Rasulullah SAW diberitahu kaum kafirun Makkah merancang membunuh baginda untuk memusnahkan Islam. Malah penduduk Madinah yang baru memeluk Islam juga gembira dapat bertemu Rasulullah (SAW). Jelaslah, sebelum tibanya Rasulullah di Madinah, Islam semakin kukuh di tempat baru itu, sesuatu yang tidak berlaku ketika berada di Makkah. Maka pada hari Isnin 8 Rabiulawal bersamaan 20 September 622M, Rasulullah (SAW) akhirnya tiba di Quba, sempadan Madinah dan benar-benar masuk ke Kota Madinah pada 12 Rabiulawal, hari Jumaat dan mendirikan solat Jumaat yang pertama di Kampung Bani Amar. Kaum Muslimin semua keluar untuk menyambut baginda. Bertitik tolak dari itu, Rasulullah (SAW) mula membina sebuah negara Islam yang megah. Baginda memupukkan persaudaraan di kalangan umat Muslim dan menyeru mereka supaya menegakkan yang hak dan mengikut segala perintah Allah SWT. Kesan daripada penghijrahan Rasulullah (SAW) dari Makkah ke Madinah adalah satu catatan penting sehingga umat Islam menjadikan tahun peristiwa bersejarah ini sebagai tahun permulaan kalendar Islam.

Thursday, December 17, 2009

The Gifts by Cecelia Ahern


Dalam busy busy ber”farming” dan melakukan segala activity lain sempat lagi I spend a few precious moment with my book. Biar hectic macam mana sekalipun I will try to squeeze some time for it. Tak kira la time membuang ke, pasti ku capai dengan segeranya. So after two weeks, finally habis jugak buku nie I baca. Apa yang boleh I perkatakan... WOW! Ini la buku fiction yang terbaik pernah I baca dalam hidup I. Belum lagi I temui mana-mana buku yang membuatkan I teruja. Mula-mula tu rasa macam tak best je... tapi lepas a few pages... I terus terpaku....Perjalanan cerita yang mempunyai character, Gabe, yang penuh mistery dan terungkai di penghujung cerita. Berbagai bagai conclusion yang cuba I justify. Kemunculan Gabe membuatkan hidup Lou tidak keruan. Cerita berkisar tentang hidup Lou yang sungguh busy hingga tiada masa bersama keluarga, betapa Lou curang dengan isterinya yang baik itu, kealpaan Lou terhadap ibu bapanya, kerakusan Lou mengejar pangkat dan kedudukan di dalam syarikat membuatkan dia menjadi paranoid.

I menangis teresak-esak towards the end of this book. I ulang balik part-part yang buat airmata I mengalir dengan deras, I nangis lagi. Punyala sentimental Queen sorang nie, yang tak mandi lagi masa tu hehehe.. Nasib baik husband I tak ada sebab best betul melayan perasaan hiba I nie. Kalau dia ada mesti I tak dapat menikmati dengan begitu jitu. Sedih memang teramat-amat sedih. Bila I teringat balik, I akan jadi sebak. Serious... Olahan dan gambaran yang Cecelia tulis, oh my.. she is so brilliant. Her attention to details is superb! The way she described each and every character was so spot on!

Then lepas abis I baca, I called husband I and bagitau betapa best dan sedihnya I baca buku nie hehehe... Abis I nak share dengan siapa? How I wish ada book club kat sini so that I boleh buat discussion and analyse sama-sama, mesti seronokkan?

Yang pasti you all should read this book, I guarantee sesiapa yang suka baca buku berbentuk begini akan agree dengan I. Oh... sediakan tissue banyak banyak....

Tuesday, December 15, 2009

Ugly Truth

I hairan la kenapa kebanyakkan (tak semua) orang perempuan atau kawan perempuan yang I kenali atau temui suka show off dekat I? Baik yang dah kahwin atau yang masih single.. sama je. Kenapa dorang rasa threatened by me? Kenapa yang ugly (pada pandangan mata I) perasan diri lawa? Why must they tell me that ramai lelaki tergila gilakan dorang? Yang peliknya rupa dorang, like I said are so damn ugly, muka tua walaupun still muda dari segi umur, badan bau busuk dan shape badan buruk, tak pandai bermekap, tak ada style langsung and the way they dress up...oh my God, punya la hideous! Kenapa tak sedar diri? Kenapa tak tengok cermin lama-lama? I was like, WHAT? (tapi dalam hati la). I peratikan rupa dorang dalam dalam masa dorang start bragging kat I sambil tu I berfikir are they serious? Sebabkan I tak pernah pun cakap yang RAMAI laki tergila-gilakan I (before or after I kahwin) or that I have something special about me etc. Why must I say that? Apa yang I nak prove by saying such thing? I’m confident with who and what I am. I don’t need to tell people about this and that which is so nonsense to me. Beside, apa yang nak dibanggakan kalau RAMAI orang nie or orang tu syok kat kita? Ye ke orang syok kat kita atau saje mengatal and nak try minah nie boleh ke tak? The truth is guys look at you like a sex object la..jangan ingat dorang ndakkan you sepenuh hati, intan payung atau terpegun dengan “kejelitaan” you. Jantan-jantan kabaret nie pun manusia jugak, kentut pun bau. They have their weakness and strength just like us. What are so special being crazy about by another human being, lain la kalau laki atau bini kita.

I was wondering apa yang dorang try to tell me sebenarnya. Yang dorang nie “mengoda”? “fantastic”? “menawan”? hingga membuatkan lelaki sekayu alam pandang pandang or puji puji dorang sampai juling mata or abis air liur? Porrrahhlah.... personality pun tak ada langsung ada hati nak auta kat I. Ingat I nie tak ada mata atau telinga tengok perawakan or keterampilan dorang? But then again maybe memang betul jugak ada lelaki yang tergila-gilakan dorang.. Tapi yang ndakkan dorang nie pun tak ada taste, low mentality and tak ada class. Tak ada class bukan dari segi kemewahan atau harta benda serta pangkat tapi dari segi akal fikiran.

Yang peliknya, tak pernah sekalipun dalam hidup I jumpa or kenal perempuan cantik (pada pandangan mata I) bangga diri, perasan lawa, or fussing about how lelaki tekejar-kejar kat dorang. In fact kawan kawan perempuan I yang lawa nie are so down to earth, humble, kind, stylish yang amat dan mempunyai personality yang cukup hebat. Kalau seanggun Camelia nak perasan atau cerita yang lelaki tergila-gilakan dia, that I can understand sebab dia adalah salah seorang wanita yang serba indah dari segi luaran dan dalaman. Dan yang tak lawa pada pandangan orang lain tapi kalau sedar diri, secara tak langsung akan terserlah lah keayuan diri yang memang telah sedia ada tanpa perlu di uar uarkan..

I tak kisah kalau ada orang cerita or letak gambar pasal kemasyhuran, kejelitaan, keseksian, pasal betapa dorang digila-gilai or apa-apa sekali lah..dalam blog ke, Wordpress ke, facebook ke, website dorang sendiri ke or even kat majalah pun. Itu HAK dorang nak cerita apa-apa whatever they want to say, tell and share tapi jangan la datang personally, one to one, live telecast kat I and start bragging kat I sebab I ada HAK untuk tidak mendengar dan melayan story bangang dorang and I don't give a shit!

Monday, December 14, 2009

Me, Talking Nonsense...

Lama dah I abaikan blog I nih... jangan la jadi macam blog blog yang sudah, bukak tutup bukak tutup delete. Nie Farmville punya pasal la.. Ish jangan salahkan Farmville beb... it’s me.. I’m the one who should be able to control myself and not letting the game control over me...isn’t it? I akan reduce my time kat situ and concentrate with some other important thing in life such as spend more time with God which I have neglect for as long as I can remember, hey...but I don’t miss my daily prayer yea... What I’m saying is that, bila susah or sakit manja manja sikit baru ingat Tuhan... I nie tak patut la... Sekarang nie kan, I kalau tiba-tiba sakit sikit aje terus ingat dah nak mati la.. mula la kelam kabut ingat mende mende tak baik yang I pernah buat dan still ongoing nih, i.e. bergossip, cursing, kutuk-kutuk orang... tak baik tau...

Lepas tu mula la I susah hati sebab tau mesti kena hukum kat akhirat nanti...huhu... Kadang-kadang I pikir, kenapa la masa kecik-kecik I tak mati aje so that terus masuk syurga.. (apa la). Atau pun kenapa la masa zaman kanak-kanak dulu I tak terjun dari bangunan tingkat 10 tempat kita orang tinggal (yang menempatkan Malaysian punya tentera laut) masa kat Singapore masa daddy jadi navy dulu.. I pernah tau terpikir nak terjun ala ala superman. Dalam hati I kata masa tu, mesti best nie terbang macam kat tv tu, sejuk and rambut mesti berterbangan kena tiup angin. Sesambil tu boleh sentuh awan yang umpama kapas itu. Punya la tingginya imagination..., thanks God, I never follow through with my crazy idea. Nasib baik I tak mental. Dan teringat kalau I mati tak sempat nak pakai baju pengantin kembang-kembang colour putih siap ada crown kat kepala nanti. Wah..umur baru 5 6 tahun tapi dah pikir jauh tu... sabar je. I kan siap berangan kahwin dengan bakal suami pakai baju tuxedo lagi masa kecik kecik dulu... Man.. I’m that weird! Itu belum lagi I perasan sorang-sorang tepi tingkap sambil membayangkan rupa bakal suami yang samar-samar itu... aduhai.. kecik-kecik dah plan kahwin.. gilerrr...

Anyway, apa yang I omelkan tengah malam buta nie? I was supposed to go to sleep by now. In fact I dah berjanji pada diri sendiri tak mau tidur lambat-lambat lagi..but look at me now.. talking nonsense... Okla..I nak berus gigi, basuh kaki and zzzzzzzzz..nite nite... or morning...

Tuesday, December 8, 2009

Farmville

(Diriku di celah-celah tanaman blueberries yang sedang ku harvest. Rambut blonde telah di colour ke black kerana rambut telah rosak disebabkan pancaran sang mentari semasa bercucuk tanam dan di tocang dua kerana keadaan cuaca yang teramat panas)

I’ve been slacking lately. This is due to the bloody Farmville. I went to school late, I did my homework at the last minute, I terkejar-kejar when it comes the time to cook/prepare the meal, I lost appetite to eat, I slept late each night i.e. 2.00 am, woke up early, I missed and didn’t have enough time to watch the torr that I DL for quite some time now except for X Factor, itupun selalu lambat tengok. My mind is consumed by what am I’m going to do next kat my farm i.e. nak beli apa, tanam apa, pukul berapa dah boleh harvest, farm sapa I nak kena fertilise, nak hantar free gifts lagi etc... Seem that I don’t have any time for anything nowadays. oh dear! Itu belum lagi I nak cerita bab my cafe world tu...

And most importantly, I didn’t blog regularly like I used too. There are a lot of things that I want to share about my thoughts, etc. but like I said this bloody Farmville really took lots of my time. I bukan ada satu je account, in fact I got two just for playing that!

Ok, here’s the story, first time I masuk Farmville nie, I tengok, alahai boringnya, plow, tanam, harvest, same ol’ cycle. But when I visited my anak buah’s and some of my friend’s farm tiba-tiba I rasa macam best aje. I was impressed with their farm yang besar, angkuh, perkasa dan ada yang cute itu. Napsu hati serakah I mula berbisik secara halus, why don’t I give it a try, see whether I like it or not and see where it will lead me. I xde la nak bukak plantation sebesar alam (cakap sekarang). I cuma nak bukak kebun kecil kecilan je (cakap sekarang jugak). So I pun memulakan menjadi dengan petani miskin bermodalkan deposit yang sangat ciput tanpa pinjaman bank. Makin lama tanaman I makin luas. Tapi I masih tak puas hati sebab duit asyik sikit aje bila kena plow and tanam balik. Kadang-kadang I akan dipanggil untuk baja tanaman jiran-jiran dan tolong-tolong apa yang patut. Dapat la jugak upah dalam beberapa coins.

Sesambil tu I sibuk la menternak barang seekor dua binatang ternakan. I siap buat deal dengan fiez suruh dia bagi I binatang tiap-tiap hari and dia pulak mintak chicken. Kekadang I mintak chicken, kekadang tu I mintak reindeer and kekadang balik kepada chicken semula. Maklumla both of us dah ada chicken cop. Then I suruh dia cakap kat adik dia suruh add I, the more neighbour, the more money you can get from visiting (like I said earlier on) farm dorang. I masih tak puas hati lagi sebab I masih kekurangan cash walaupun dah ada berpuluh ribu kat account. I pun pujuk husband I suruh join so that dia boleh bagi I gift tiap-tiap hari (tujuan sebenar). I berjanji manis dengan dia, I gambarkan betapa seronoknya ada ladang sendiri yang besar-besar in the future nanti. Bila I masuk farm I, I tunjukkan reaksi overacting I yang bestnya I bercucuk tanam, walaupun tak ada apa-apa pun sangat. I ajar dia macam mana nak harvest, I mintak dia punya opinion which crops yang paling senang I dapat untung. I siap ber “calculator” lagi sebab nak tau, time, money and xp yang paling flexible, kira macam accountant tersohor yang cari jalan macam mana nak lari dari tax gituuu... hehehe..

Husband I yang senang termakan pujuk rayu I terus create email baru and sign up kat facebook. I punyala excited, maklumla nak dapat free gifts dari dia hari-hari. Tapi bila dia try nak masuk Farmville kat laptop dia tak dapat-dapat pulak. I mula la frust, then after checking a few times, we found out that dia punya laptop tak ada flash card. I kata jom pegi Low Yatt beli laptop baru untuk you. Dia kata xpe la boleh guna desktop I since I guna my laptop aje. And beside he planned to buy a new laptop next year since ada latest technology tah apa-apa tah. I kata allright la.. kira modus operandi tak berapa menjadi (hampa I dalam senyap tapi muka pura-pura tersenyum manis dengan berkata, it's ok...kalau la dia tau gelora di jiwa I nih) sebab I tau dia malas nak masuk beli study tu.

Tapi perasaan tamak, ingin cepat kaya dengan segera serta memiliki dan mengumpul harta sentiasa bermain-main di fikiran I. Ini membuatkan otak cunning I bergerak tak tentu arah. I perbanyakkan menanam dan I mula dapat banyak neighbour dari serta dunia hasil penat lelah I beramah tamah dengan dorang. Dari satu kawan ke satu kawan add I and some of them email I suruh add dorang serta laki dan anak dorang sekali hahahaha.. I kini memiliki lebih dari 100 orang neighbour... kwah kwah kwah..kataku penuh bongkak (mesti ada yang 1000 neighbour nie gelakkan I.. hehe..). Nampaknya kami mempunyai agenda yang sama dan semangat tamak haloba yang sungguh jitu. Kira I sekarang nie antara yang popular kat community itu. Disebabkan ke “famousan” I nie, I punya Christmas tree sudah penuh dengan hadiah-hadiah dari neighbour I sebelum Christmas lagi. I terpaksa buat announcement yang belagak iaitu, I xmo lagi Christmas present tapi free gifts are welcome (mana boleh idup tanpa free gifts nih). Tapi dorang still hantar Christmas present kat I, I tak de choice I jual la, satu is 5 coins kalau sehari dapat dalam 50 kira boleh la beli seed baru yang mahal-mahal atau simpan untuk beli harta. Kini I berjaya expand tanah sebanyak dua kali dan sekarang nie tengah berkira-kira nak beli rumah ke atau barn ke atau shed...tapi dikit dikit lama-lama jadi hangit... I yang dah tak sedar diri sebab dah mula senang sikit ini telah lupa pada account I yang kedua ini.. yea I umpama ice cream lupakan cone nye...

So Mr GabanZ Murugasu, sis harap sis punya explanation ini berjaya merawat hatimu yang penuh sangsi bermuslihat ala ala lagak hero tamil black and white itu. Dan menjawab persoalan mengapa sis ada dua account facebook/Farmville kui kui kui kui....

Yang pasti (ada lagi..ingat dah abis tulis), I seriously need to reschedule my time nicely or else I go crazy....

Me : Tapikan I nak jadi pekebun with a small scale je la..I xmo la ber”plantation” hebat itu.. (like I said, cakap sekarang)...

Saturday, December 5, 2009

Anugerah Skrin 2009

(Jadi pengkritik la pulak)

Husband I tanya earlier on yesterday evening, I tak tengok Anugerah Skrin 2009 ke? I said, ah.. tak kuasa I nak tengok artis-artis (or whoever yang involve in the industry) perasan nih. I tak anti semua, please don’t get me wrong. I’m talking about a few yang tah apa-apa lakonan and tak well known langsung tapi belagak tak sedar diri. But when I glanced at the telly and saw Afdlin was one of the presenters, I told myself, I have to watch this since he is well known for blurting out some funny line spontaneously. Sambil bercucuk tanam sambil tu la jugak I tengok-tengok. Kira multitasker la...

Well... it was sort of disappointed (very). Gandingan dia dan Fara Fauzana tu tak menjadi dan tak ada chemistry langsung. At times, it was meleret-leret and punchline that left you termangu-mangu and also wandering what the hell were they try to convey to you.. you know what I mean? Sometime I cringe my nose and frown my head without realising it. Or was it me who didn’t get the joke, if I want to call it a joke? I pulak yang segan kat dorang and felt sorry for them. And cara both of them try to mengajuk atau memelatkan lidah i.e. berbahasa melayu tapi pelat arab...oh dear....

Ok, I was again surprised, when I saw the theme or “the dress/outfit”. I was like, why did they chose this theme, of all the theme in the world. Kenapa tak choose baju tradisional kan lebih manis dan menawan. I know, dah banyak theme, batik, songket, sutera etc. etc. but why not choose from negeri-negeri yang ada kat Malaysia nie instead of Arabian theme. I’m not asking them to wear cawat though but you know.. I’m sorry Afdlin, no offend I minat your work but you made to look like a clown or maybe it was meant to look funny? I’m not sure. But ramai jugak yang tak ikut theme termasuk la orang-orang penting kat situ.

As for pemenang-pemenang tu, congratulation to them. I tak nak comment on that as I only watched a few of the telefilem and what I can see, semua yang tercalon adalah hebat-hebat belaka regardless yang menang atau pun tidak and I don’t want to call it “tak bernasib baik” sebab dah dicalonkan pun dah nasib baik. Yang penting, you berkarya kerana you love it so bloody much not because nak glamour or money which offcourse is a bonus and not talentless (either as an actor/actress, director, producer or whoever involve in the industry etc.)

So anyway, I love yang membuat persembahan malam tadi, semua best-best especially Aizat, Jack, Black and Lan oh and offcourse Misha and Bob. Suara..wohoo... korang memang fantastico!

Me : Macam kenal aje mata kat poster theme tu, oh yeah it’s her (rolling my eyes) and who else yang menyanyi sebagai penutup tirai.....

Thursday, December 3, 2009

Teater Natrah


About 2 weeks ago I dah bagitau husband I yang I nak tengok teater nie. Publisiti bukan main hebat with the controversy of the main character of a young little star yang demand pasal harga bayaran who was the first choice and end up the beautiful Maya Karin got the part. So yesterday afternoon, husband I called up and bagitau I nak tengok for which slot, I kata as long as it is not Monday and Thursday as I have a class on that day. As for Friday nie, I nak tengok Muzik Muzik final. He told me that Saturday was already fully booked and except for Rabu malam, only that day aje I free and ada kosong and the seating was very limited. Mind you, lady of leisure pun ada tight schedule nih! Haha...He bought the RM 151.60 seat sebab biasa la Miss Queen nie, xmo duduk jauh jauh, mesti nak tengah-tengah dan dekat dengan stage or I tak mo tengok langsung. I mean what is the point of watching or be entertained by it if you can only see from far? Actually dia nak beli yang RM100.00 seating, which was closer to the stage but dah takde seat.

During bersiap-siapan tu, sempat lagi I jenguk-jenguk my kebun (belum standard ladang lagi tuh) and borak dengan fiez and roxy. I suruh husband I bakarkan roti kaya/butter sebab I tak tau nak makan apa and takut lapar although masakan tengahari ada lagi, tapi nyonya nie demand bukan main, so we plan balik nanti la makan somewhere. On the way, stop sekejap kat station minyak, isi minyak and beli air. Masa nak dekat sampai, sempat lagi husband I tanya boleh bawak air ke... I kata you ingat nie panggung wayang ke... tergelak I...adeeihh macam la tak pernah pegi before this hahaha... Sampai je, wah susahnya nak cari tempat parking kat situ, kena park kat belakang nasib baik tak jauh sangat. I ingatkan both of us dah lambat, kelam kabut jugak. We all ikut jalan belakang and sempat lagi I guna toilet kat belakang stage. Then terus ikut jalan tepi ke depan and terus masuk. Nasib baik tempat duduk space dia luas sebab it was in between orang lalu..legaa...Tak lama kemudian, all of us was asked to stand up and sing our national anthem. Husband I kata kena bangun nyanyi ke, I kata, you nie tak ada semangat patrotik langsung, ush..dia kata kat I, tau pun malu..

Maka bermula la kisah.... ok, this is how I see it and my point of view towards the Natrah’s theatre...First and foremost I don’t know much about teater ke belakon ke or anything about it. My comment is base on me as an audience/penonton yang suka menonton teater although not much tapi around 10 kat IB tu. But I do think I have the right to give such comment or criticise on it. Here goes, pada I jalan cerita nie mmm.. tak berapa best, bosan dan adakala memenatkan. But there are part yang I rasa touched when Natrah di paksa berpisah dengan Che Aminah nie, sedih part tarik-tarik tu and another part masa dia jumpa Che Aminah, siap bawak bekal and suap-suap kat dia lagi, masa tu Mansor and Mak Wok ada sekali, rasa macam ada gelombang kat tekak I... Dari segi lakonan, Umi Aida, Maya, Remy and all the actor/actress, berjaya membawa watak masing-masing but terlampau banyak extra sungguh menyesakkan stage itu. At times it can be bercelaru and sometime the extra tu comey-comey, muda muda (with the help of makeup and lighting, offcourse) dari Maya Karin dengan rambut rebonding/lurus dorang tu. Tak realistic langsung.

Overall, cerita nie tak berapa best pada I disebabkan oleh garapan yang longgar (cewah) and part-part yang menyentuh perasaan or yang penting patutnya ditekankan lagi, love story yang kurang berkesan and tak berapa ada chemistry between the two sebab tak banyak scene romantic or even the crucial part kat court tu. Like I said semua pelakon tu berjaya membawa watak masing-masing but in terms of menjiwai watak...well... let just say Umi Aida la yang paling berkesan (serak suara dia, nie mesti terlampau banyak menjerit, menangis and she is going to have to do that until next week, must be a gruelling thing to do in the name of theatre eh? Or should I say for the love of the arts).

I thought during the show ada intermission like they always do but I was surprised sebab tak ada break langsung. I dah mula pikir I want to take a break myself and go to the toilet. It was fast, short and it took only 1 ½ hours je (thanks God!). Nasib baik sekejap or I’ll be screaming my head out. Habis aje, I pegi toilet cepat-cepat and terus caio, I didn’t wait or queue like most of the people yang nak mintak sign autograph or take picture with the actors. Tak kuasa I, beside I nak makan (although both of us are not hungry) and worried about my padi yang tak harvest lagi..hahahaha...


Ok now this is my personal opinion towards the whole story. I’ve been going through Natrah punya kisah nie dari dulu lagi although not religiously but each time cerita dia keluar kat paper, internet or any book yang I browse through kat bookstore I mesti baca (although tak sepenuhnya kat kedai buku ler...maunya berhari-hari bercamping kat situ). Pada I la, Natrah should be with her real parents, regardless dia dibesarkan oleh family lain. Why? Because no matter what, she should be with her rightful parents, they have a right on her because she is still underage although dia dibesarkan oleh family “angkat” secara islam. Family “angkat” dia tak ada paper yang mengatakan dia diserahkan secara rela oleh family flesh and blood dia. So that is another point why she has to go back to her real family. Yes it is so kejam because dia dibesarkan dengan sepenuh kasih sayang oleh Che Aminah nie dan dipisahkan macam tu but it is the way it is. Lain la kalau dia dah 21 or over..then she can decide on her own. But kesian jugak, dorang kena tipu and dibawa ke Singapura, kesudahannya, kena pisah abruptly. Maunya tak pedih jiwa raga, putus kasih sayang macam tu aje.. sekejap ada depan mata and the next it was taken away from you. During those commotion, cepat-cepat family “angkat” dia suruh dia kahwin dengan Mansor. I don’t know whether that is their tactic, in order to avoid the extradition ke whatever it is, but I guess both of them fall in love and genuinely love each other. But the one that hurt the most was Che Aminah...


Like I said this is how I see it and please lain orang lain la pandangan peribadi dorang about this Natrah’s teater or about the life of those yang involve. I suggest you all pergi IB and tengok sendiri...my view may varies from others.

I was wondering, what if Natrah/Maria nie dibesarkan secara Kristian or Che Aminah nie bukan islam, will her real family fought like hell to get her back?

Me : Masa I tengah bersiap-siap, sempat lagi si minah tu sms I promote lagi pasal product dia.. What the heck! I cakap I’m preparing to watch the teater..

Tuesday, December 1, 2009

Coretan I


Last Sunday, we went again to Amcorp Mall sebab husband I ajak beli lagi. I was so excited or should I say, excited giler.. macam nak menjerit aje... well, which I did by the way hahaha.. Walaupun husband I bukan pembaca buku tapi his support mean so much to me. Sayang dia.... Seronok ooo... buku murah, baru dan masih latest lagi although I don't know some of the writer but dari narration yang I baca kat belakang macam bagus aje. Don't forget that, some of the unknown writers or books, kalau kita pandai cari memang best cuma maybe their talent are overlook etc. I dapat rasakan buku-buku yang kita orang pilih nie best. Tak sabar I nak "mengembara" ke dunia itu...

Tapikan semenjak dua menjak nie I tersangat la busy nye. Dengan project menjahit I lagi and now ada facebook nie I sibuk je nak bertani dan masak untuk pelanggan kat cafe world I tu hahaha... I tak sempat lagi nak tengok torr yang I dah DL dan buku yang I currently reading nie pun tak abis-abis although a few pages lagi tinggal. And also I nak kemas bilik study, buku-buku yang di beli belum I alihkan and susun kat bilik study and masih kat master bedroom lagi... OMG..so much thing to do and so little time. And I hope I tak neglect my blog and I will try to arrange my schedule nicely. Siapa kata housewives banyak masa? Kita orang lagi busy tau.. belum lagi part masak, basuh baju etc... ahhhhh.....

Semalam Ida yang datang cuci rumah I datang, she called me up the other night asking me boleh ke dia datang. Sebenarnya dia lama dah tak datang sebab I tak nak, bukan apa, dia nak datang at the odd hours i.e. weekend and petang.. I kata kat dia kalau nak datang, datang la weekdays and pagi. Weekend is my time with my dearest. So semalam dia datang kemas rumah I, thanks God for Ida, rumah I spotless and I was so happy.

Petang semalam pegi kelas macam biasa. I tak da mood so I sambil lewa je nak bersiap. Tah lah, there are times kita tak ada mood nak buat apa-apa. Kat kelas pun I tak belajar sangat, borak je lebih. Bukan I je, Siti pun macam tu...macam malas je kita orang. Kesudahannya baju tak siap hehehe... I made a mistake for using kapur yang tak terang so I tak nampak la lorekkan and point-point yang sepatutynya I sambung, so bertambah la kelesuan lagi. I pujuk Cikgu Aishah suruh buat...sian dia, dengan berat hati dia buat...hehehe..dia kalah dengan pujukkan I. Lepas tu I buat muka sedih sedih lagi... lakonan 1st class I berjaya mencairkan hatinya hehehe... thanks cikgu unca uncit... hehehehe...

Facebook - Balik rumah sibuk la I masuk cafe nak tengok apa makanan yang dah masak, masak apa-apa yang patut then I pegi tengok kebun I and siap-siap tuai apa-apa sayur yang dah matang...bekebun sekejap sambil tengok Amazing Race...

Sekian kisah I malam tadi... ohh... I nak kena masak nie...dah lambattt......

Monday, November 30, 2009

Ada Paham?

Oh..masa I sibuk menjahit seluar husband I, my ex colleague called me up out of the blue. I dah agak, kalau somebody yang tak berapa rapat and tak pernah-pernah contact kita and suddenly call kita mesti ada something. And yeah, my guess is right... Mula-mula tu dia kata, dia check-check phone and nampak ada nama I and terus rasa nak call (yeah sure, the old tactic nye alasan). Then tanya-tanya how am I, apa buat skrg, bla bla... lepas bertukar-tukar info and dia bagitau dia ada buat business jual cosmetic, health products... (ding ding ding)... After that dia kata ok la, bye (haha..yeah right). I tanya product apa, then start la dia brok bek brok brek buat promosi kat I. Suruh I datang office and let me know pasal ada class percuma etc. I think she has the good intention nak share-share especially health health nie kan... which is good. Then I kata, ok tengok nanti, kalau I free, I datang. Lepas aje I end the conversation terus dia sms bagi I nama product and the website (I belum check lagi), I reply kata thanks and again said that, I will let her know if I nak datang. Then another sms meyusul, I balas lagi I kata I will let her know if there’s anything, then dia sms lagi, I dengar tapi macam lupa sebab I tengah sibuk menjahit. Then another sms masuk lagi, dari dia jugak, baru la I teringat, I tak reply sms dia yang before that, I balas and I cakap I will let her know. Man, she is so aggressive. Which is still good, that shows how passion she is towards the things that she believe in but it can be nuisance at time.

My advice to those yang berjinak-jinak dalam business, tak kira la business apa, first and foremost jangan contact orang yang you lama tak contact and tiba-tiba nak berbaik dengan orang tu and then terus bertubi-tubi you nak promote barangan you. Secondly, kalau tau siang-siang nak buat business ke apa ke (in her case, she told me, dia memang dah plan dari dulu), cuba-cuba la building repo yang baik punya dari awal awal lagi dengan sesiapa yang you think will benefit you in the future. Thirdly, kalau you pernah rude dengan orang, orang akan ingat. In my case, dia pernah sms I but didn’t leave her name, so I tak tau siapa, I reply dengan baik- baik siap kata sorry and tanya siapa nie, then dia reply kata its her and terus kata bye. To me that is so not polite at all. Fourthly, don’t continously sms that person for like 3 or 4 times berturut-turut at the same time and show how desperate you are (even if you’re not) and if you keep on pushing, orang yang interested pun jadi tak interested and fifthly (ada ke perkataan nie?), kalau orang dah cakap, they will let you know for a few times, that’s mean she or he just want to end the conversation or tolak you in a nice way. Ada paham?

Kisah Seluar Short

(Kain cotton untuk buat short, murah aje RM 3.50 semeter, untuk buat short cuma guna dua meter sudah memadai)

Last Saturday, I dah plan tak nak keluar sebab I nak masak kat rumah and nak buat seluar short yang husband I has been requesting for quite some time. I told him I tak tau buat and belum belajar lagi. First time I buat untuk dia masa zaman dulu kala sebab I was so excited masa mula-mula dia belikan Imesin jahit. Masa tu dia suh I try buat tapi since I langsung tak ada basic, I tak buat proper and terus potong ikut seluar yang sedia ada and tersangat buruknya. Selain buruk, seluar tu pun senget benget dan nampak macam kain dhoti je..serious. So since I dah ada basic menjahit (although I tak belajar buat seluar lagi), tetapi memandangkan I dah ada confident and mendapat sokongan yang teramat luar biasa dari beliau, I pun memberanikan diri membuat.

(Mula-mula nak ambik gambar I try gantung kat hanger tapi tak dapat sebab pinggang seluar husband I besar hehe..)

Maka bermula la kisah si penjahit short di sabtu nan kelam itu. Dengan tak mandinya, pagi-pagi lagi I dah bangun sebab I tak sabar nak try buat. But this time I buat betul-betul proper, siap dengan pola/template (lukis kat kertas), mengukur pinggang husband I yang tak tau which one memandangkan sama je ukuran. Sambil I ukur pinggang beliau, sempat lagi jari ini, memicit perut si cute itu. Then dia pilih short yang dia selesa pakai untuk I jadikan contoh.

Tak ada susah nak buat cuma nak lukis pola tu letih dan lama sikit sebab nak adjust betul-betul. Then ada tak betul part pinggang tu sebab space untuk letak getah terlebih kecik, so I kena bukak balik jahitan kat bahagian tu. I suruh husband I buat sementara I buat bende lain. Terkemut-kemut dia meretas benang tu, sian I tengok then I ambik dari dia, I buat cepat-cepat. Then husband I pegi toilet untuk urusan penting dia. Bila business dia dah abis, dia datang kat I, nak try, I kata no way sebab masa tu tak letak getah lagi. Tak lalu I nak jahit nanti hahaha.. Lepas siap aje, cepat-cepat dia mandi and nak try. Lepas mandi terus dia pakai. Dia kata cantik dan sangat selesa. I rasa sungguh terharu, rasa puas hati with my accomplishment walaupun tak seberapa ini.

(Seluar short yang kedua)

Lepas tu both of us had our late lunch kat luar sebab husband I tak kasi masak. Dia tau bini dia penat buat seluar untuk dia. Buat seluar ke or anything yang simple, asal namanya membuat/menjahit pakaian memang memenatkan. Otak pun penat sebab nak memikirkan selok belok or nak adjust apa-apa yang patut. Betull.... Balik dari late lunch I made another one, tapi yang nie tak lama sebab dah ada template, I lukis kat kain, gunting, jahit tepi and jahit biasa, then masukkan getah... voila! Siap yang kedua, lepak-lepak kejap then husband I ajak dinner dalam pukul 9.30pm. Masa tengah makan husband I cakap underneath his long pants dia pakai seluar short yang I baru buat, I kata ye ke?. Then dia angkat baju dia sikit tu revealed short tu. I rasa macam nak gelak aje.. appreciate la konon, pandai ambik ati I.. hahahaha...

Lepas makan, buat marketing sikit then balik....

Friday, November 27, 2009

Aktiviti Di Hari Raya Haji

Seperti biasa every year dan pada setiap kali hari raya, tak kira hari raya aidilfitri or aidiladha, both of us akan kerumah family yang tak jauh dari rumah kita orang which is about 15 minutes drive. This year we decided to wear something casual sebab last year masa I pakai baju raya, dorang pakai t-shirt je, lagipun after that nak pegi tempat yang I have been waiting for the last two weeks. I was very very excited. So husband I suruh pakai casual je. Sampai-sampai je, tekejut I tengok dorang semua pakai baju kurung/raya except for me, husband and bini anak buah yang preggy tu. Aisaymen... segan la pulak. I pun sibuk la cakap, lepas nie nak pegi somewhere else. As usual, dorang tak kisah, see this is why I love them so much. Family I nie is very cool, always put me at ease and very understanding.

Sambil makan, berborak mesra dengan dorang. And I pun mula la mengayat kakak ipar I pasal tudung-tudung nie. I cakap I baru belajar buat tudung yang orang sekarang nie selalu pakai. Kalau dia ndak, I charge dia mahal sebab dia loaded. Dah dia pulak nak jual one drop perfume kat I ..hahaha.. Macam system barter bak kata bini anak buah husband I. Then borak panjang la both of us. Then husband I ajak keluar.... I tak sempat nak check-check one drop perfume dia tu...Nantila kalau I free I akan datang and tengok.

Then both of us pun bertolak ke tempat yang I idam-idamkan selama lebih kurang 2 minggu itu. Yessss we went to BIGBADWOLFBOOKS! (www.bigbadwolfbooks.com) from 26th November to 2nd December 2009 from 10am to 9am go go goo..... Menjual buku yang sangat sangat murah, buku baru and from a well known author. So far this is the second time this year, first time was in May 2009. In fact it was yang julung-julung kali diadakan and tak pernah diadakan before. Sampai je kat Amcorp Mall, I dah berdebar-debar sebab dah tak sabar-sabar. It was in the 3rd level. Mind you, this was the first time that I went there.

Sampai kat 3rd level tu orang dah beratur panjang, I was shocked and it was quite hot and stuffy but as usual I yang bermulut riuh nie sibuk la berborak dengan some of orang yang sama queue tu. Seronok dapat discussed dengan orang yang same the same passion as me. About 40 minutes beratur, batch kita orang pun masuk... Ahh..macam nak gila I tengok buku-buku kat situ, semua I nak kaup. Husband I siap ambik kotak yang disediakan. Nasib baik la aircond kuat, walaupun ramai orang. I tak dapat nak concentrate sangat pilih buku atau baca kat belakang sebab rambang mata. Yes, buku baru dan untuk satu-satu buku ada banyak so tak ada la berebut cuma kena cari yang elok, meaning..untuk orang yang fussy mcm I nie, I belek sampai dua tiga kali setiap penjuru dan siku buku tu. I kalau boleh tak mau walau secalit pun kekotoran atau berlipat ke apa ke... unless I xde choice.

Husband I angkut kotak dengan buku merata-rata dan kejap-kejap terlanggar I. I siap jeling and complaint lagi..hehehe sian dia. We spent our time for about 3 to 4 hours there, which was worth it. Actually, ada lagi buku I nak beli but next time la... Yang dah beli nie pun punya la banyak tak tau bila nak abis. We bought 39 books and setiap satu nie antara RM8.00 dan yang paling mahal is RM 10.00. Hardcover pun kebanyakkan RM8.00..imagine! And husband I cuma bayar RM300.00! ada discount! I can’t hardly believed it. I siap-siap agihkan for our anak buah and for Wo (my eldest sister). Oh, Wo ada called I masa on the way nak pegi situ and wish me, how sweet... I missed her sooo..much.. Tak sabar I nak visit dia nanti... but I don’t know when..

Lepas bershopping buku, we went to Mid Valley Megamall for our late lunch. Shopping tits bits i.e chocolate, crackers..huhu I know..diet I akan lari..no choice maa... Then we went to Giant Supermarket, husband I ajak pegi beli kain untuk buat short dia.. Dari hari tu lagi dia pujuk I buat short untuk dia melepak kat rumah. I dah kata I tak tau buat and belum belajar lagi tapi dia kata xpe, buat aje, dulu I pernah buat sekali and teruk giler, senget dan out! Lepas beli a few fabrics, I pun pegi la ke satu butik sebab nak tanya something. Ingatkan sekejap aje tapi lama jugak berborak dengan owner yang peramah dan helpful. Dia ndak I kerja kat butik dia dan letak baju I kat situ.. I kata I masih belajar lagi but maybe in the future. Husband I tak akan bagi I kerja walau kat mana-mana sekalipun... Tapi owner tu mintak my phone number and address.

After that, buat marketing kat Giant Supermarket, sementara tunggu husband I bayar kat counter pembayaran, sempat la jugak I berborak dengan budak jual kuih bahulu kat depan tu. I decided to beli and dia bagi I extra.. rejeki... Lepas tu balik rumah....kita orang kena buat trip angkut barangan dari kereta sebab banyak sangat....

Sekian.....

Wednesday, November 25, 2009

Shopping With The Girls

Sampai je kat sekolah semalam, I terus naik and melepak kat situ sementara tunggu Siti datang. When Siti arrived, we have to wait for a while because somebody (future student) is coming to meet with Mek Ti and planning to join the class. After that, kita orang terus ke TAR/Masjid India. Mula-mula ke Butik Ariani. Berbagai-bagai jenis tudung kat situ and ada jualan on some of it, such as buy one free one. Tapi harga pun boleh tahan jugak. Kalau buat sendiri or even upah orang buat, lagi murah sebab we wouldn’t charge that much. Tapi sebab butik offcourse dorang kena mark up the price sebab nak bayar pekerja lagi, sewa butik, this and that, so I understand kenapa la harga tak sama, lagipun berjenama punya barang. Pompuan-pompuan memang ramai kat situ. Then the three of us proceeds to Kedai Jackal, kat situ pun ramainya manusia. Dorang tak kerja ke? Siti bought a few kain jersey kat situ sebab ada customer upah dia buat tudung. I belek belek aje, mula-mula ingat nak beli satu kain buat blouse but I changed my mind sebab nak tengok kat tempat lain lagi.

Habis membeli kat Jackal, kita orang makan kat Restaurant Insaf. I belanja dorang sebab I yang ajak makan situ, lagipun Mek Ti bawak kereta. The least I can do. Then we went to Kamdar. I dah promised myself not to membeli lebih dari satu kain sebab last Saturday dah beli banyak. Tapi janji tinggal janji pelsu pada diri sendiri. I”terbeli” satu kain jersey dan beberapa kain cotton jepun Huhuhu... tak kusangka tapi sudah ku agak aku tewas jua dengan hasutan napsu ini... nak buat blouse la kekonon...yela tu, belajar pun belum lagi tapi confident yang amat. On the way nak balik dalam kereta, husband I called, dia cakap dia balik awal and nanti dia akan ambik I kat sekolah. Dia dah siap-siap beli dinner... maceh..

Balik rumah I rehat-rehat sekejap and bersiap-siap nak tengok The Biggest Loser Asia. I hope yang ibu tunggal tu terpilih, kesian dia, macam-macam dia dah buat tapi tak jugak kurus-kurus. Tapi I tak concentrate sangat sebab tengah sibuk explore facebook. Banyak bende yang I masih confuse especially bila nak balas comment... abis I cari and click merata-rata..hahaha I try Farmville and then I try cafeworld macam kid’s games aje... oh well.. what do I expect? Maybe kalau dah main lama-lama akan jadi best kot? But I do hope I don’t become addicted to it tapi perasaan tamak haloba datang secara tiba-tiba haha...

Anyway, I had such a great time yesterday, shopping with the girls. It was so much fun and loud as usual. Hope to do it again in the future...

Tuesday, November 24, 2009

Semalam dan Sekarang...

Petang semalam bersiap nak pegi kelas then husband I balik and told me that he was not able to buy the pre dinner for me as there was a tremendous traffic jam and he couldn’t find a parking space at KLCC. Normally, both of us or should I say me, akan makan dulu sebelum ke kelas. I ada masak tengahari tu, like I said mee kasar goreng but I wouldn’t want to eat the same meal for dinner. Kira macam menu lunch is for lunch and dinner menu lain pulak. So anyway, petang semalam he bought me a mamak rojak. I takde choice, makan aje although I tak berapa nak makan sebab, kuah kacang ada udang kering. I kan masih ada allergy lagi. Masa makan tu risau I, takut my itchness kat kaki nie jadi bertambah. Nak tak ndak, makan aje untuk alas perut.

On the way to the kelas, we stopped at a gas station sebab I nak beli roti bun untuk I makan kat kelas as I don’t like rojak mamak yang I makan tadi, although nak dekat abis jugak I belasah, yela kan alas perut. Masuk kelas, I tengok cuma ada I and Siti aje kat situ. Student lain tu ada la tapi different cikgu and in different kelas. Maknanya student Aishah is only me and Siti aje yang datang. Tak lama kemudian, husband I datang belikan burger tepi jalan. Sweetnya laki aku. Thanks dear.

Ntah macam mana facebook punya topic came up and again Siti was urging me to register. Last-last I kata ok la, wah, suka dia. Then dia cakap nak ajar I buat telekung and ask me to come to the house. Ini sudah bagus. I said yes immediately. Tapi I tak sure bila I boleh confirm nak datang rumah dia. I nie cukup malas nak datang-datang rumah orang. Tengokla macam mana nanti.

Masa borak-borak tu I bagitau dia I pegi Kamdar last Saturday and kain-kain kat situ murah, ada sale dan cantik-cantik. Terus dia and mek Ti (owner of the school, I panggil dia mek Ti skrg nie), plan nak pegi bersopping esok. I xmo la pegi sebab I dah pegi aritu then seperti biasa Siti memujuk I. Kau nie Siti pandai betul memujuk. Akhirnya I mengalah. Tapi I ada problem nak confirm dengan dia and Mek Ti sebabnya handphone I dah bengong. So puas la I memikirkan and nak mencari jalan, I tak bagitau or should I say mintak permission kat husband I boleh ke keluar dengan dorang ke tak. Husband I tak kisah kalau nak pegi but offcourse la kena tanya dia, takan nak pegi or merayap without telling or asking him first kan... Nama pun suami dan pelindung. Memula I kata kat Siti I confirm pagi esok which is today, dia kata confirm masa tu jugak, gila kau. I kata ok la I jumpa kat luar sekolah at the time that kita orang dah set.

Balik I bagitau husband I, dia kata macam mana I nak contact and reconfirm with my friends and furthermore dia pun nak contact I jugak. Risau betul dia, bini dia nak bejalan nih. Last-last dia teringat anak buah kita orang ada spare phone so dia called and went to his house to borrow the phone. And problem solved!

Oh by the way, right after I came back, I immediately went to the site and registered .....again...untuk yang ketiga kalinya. I hope I know what I’m doing this time. So much for fretting out of not wanting to “get involve” in it, in the first place.

That’s all for now and I guess I wouldn’t be able to get a quick nap beside I need to get back to my book or I might just surf around while waiting for the time that I should be ready ie., shower, breakfast, dressing up and go for my first shopping/outing without my husband for this year and I guess the last time was with Rizz, which was like a few years ago. Itu pun half way through, husband I tagged along ... Gosh, both of us, really have no social life hahaha....

Monday, November 23, 2009

Hari Nie..

There’s not much activities today so far either. Hari nie I don’t feel like having rice so I decided to fried a mee kasar low cholesterol (yang kita kena masak kat air panas untuk melembutkannya before boleh mengoreng). These past few days or should I say weeks, I have been having a lot of unhealthy food. I’m off the track apparently. So mee kasar tu I goreng dengan olive oil, fish ball, nugget ayam dan sausage. I masukkan serbuk perasa ayam sikit, kicap, black pepper dan I banyakkan sayur batang putih. I tak letak oyster sauce as I’m having a bad allergy itchy kat both legs at the moment. Beside, I nak kurangkan my seafood intake.

During makan for lunch, husband I tanya my handphone dah ok ke tak as yesterday it was acting out on me. Sim card tak dapat baca. It was the first. So I bagi kat dia and bila dia check, it was still the same. So I’m out of the hp at the moment as he has to bring the phone/sim card to maxis.. But I don’t mind at all because I don’t and nobody calls me or texting me nowadays. Sebabnya I tak ramai kawan and I malas nak ber contact- contact bukan I sombong tapi I tak tau nak cakap apa hehe... Siti always and was still asking me to register at facebook and told me about betapa bestnya dia bermain game farmtown/Farmville kat situ. I kata I xmo main game kat facebook nanti I become addicted as I have an addicted personality. Dia kata just borak-borak aje. My anak buah pun suruh I register jugak. Dia cakap sekarang nie semua org berfacebook, nampaknya I’m a few yang tak de hahaha... Nakkal pun cakap kalau I dah befacebook please inform him. Remember on my last blog (before I tutup) that I tak mau berfacebook? Sekarang iman I dah goyah balik. So much for fretting not wanting to even think about it... Ok ok la.. tengok la nanti macam mana. But I really need somebody to guide me but I think I akan abandon je nanti because I was always on the run all the time (yela tu dek).

Anyway lepas makan I went and watched some of the torr yang I dah DL tapi tak tengok-tengok lagi.. Banyak oo... and I’m afraid in the future my lappy wouldn’t be able to store it much more longer. But at the moment I’m not too worry as I still have 268GB lagi. I dah transferred banyak to my external drive and I need to delete some of the old one. So just now I went and watched SYTYCD Season6 (US). I’m so glad my favourites couples masih ada lagi... pheww... I was worried when one of my favourite’s couple Nathan and Mollie, was a bottom three and thanks God they were save.

Ok, I got to go. I need to prepare myself for my class this evening and my mata is so mengantuk at the moment what’s with the weather and all. Sejukkkk sangat sekarang nie and I siap berbungkus di siang hari lagi and I didn’t on my aircond pun...

Bye for now..

Semalam Yang Tak Ada Cerita...

There’s not much activities yesterday as both of us preferred to stay at home. Pagi-pagi lagi sambung tengok cerita Bruno yang sungguh sickening itu. I tak tengok last Saturday night sebab I decided to watched “ The Biggest Loser Season 8 (US)”. Tengahari I masak sesambil tu menjeling tengok Melodi yang sungguh membosankan itu.

Petang tengok “Survivor Season 19” then I buat jemput-jemput ikan bilis. Malam I jahit pinggang for the first time by myself and I was soooo happy sebab jadi. Akhirnya pinggang itu berjaya ku conquered! After that tengok “The Apprentice Australia”.

Lepas tu I surfed and tidurrrr....

Saturday, November 21, 2009

Hari Nie..

Today, both of us went to JJ (Aeon) around 12.30pm for lunch at Johnny’s. Lepas makan I tengok ada budak jual chocolate with all kind of colours and shapes. Sebelum nie I dah pernah tengok and tanya tapi I lupa nak beli on the way out aritu. But tadi I decided to buy one or two. Then I teringat both of us nak cari kain. So antar chocolate nie balik sebab takut cair sambil tu sembahyang zohor terus sebab takut miss nanti. Sebelum keluar, I tukar baju yang macam sweater because sekarang nie weather asyik sejuk aje even kat rumah pun.

Then terus pegi ke Kamdar kat TAR. Lama I dah tak pegi Kamdar, the last time was about 10 years ago or more than that. Can you believe it? Actually, I cuma nak beli satu kain 2 meter untuk matching dengan bahagian kain yang I dah jahit last week tapi disebabkan terpegun dengan tanda sale yang terpampang merata-rata, apalagi akak, sapu la dekat 7 helai. I check kain jersey untuk buat tudung, it is quite costly, around RM20 over permeter tapi cantik sangat yang corak-corak. Tapi I tak beli. I beli yang plain black colour and thai silk untuk buat awning. Nak buat tu tak tau bila... saje-saje je.

After that, both of us pun balik ke Semua House Shopping Complex sebab park kereta kat situ. Sementara tunggu husband I beli air, I melilau la kat area tu dan seperti biasa I tertangkap satu bag Tous transparent, sesuai utk I pegi kelas. I suka yang see through/ transparent nih, kalau boleh semua bende I nak transparent termasuk la baju ke...hahaha...kidding...Tapi kalau husband I tak payah pakai yang see through, memandangkan dia topless 24/7 kecuali kalau pegi kerja. Kalau boleh I rasa kat office pun dia nak topless...free and easy.. kekeke... ampun darling...

Lepas membeli, balik rumah then tengok movie Bruno...oh ..teruknya cerita tu. I don’t know whether I should laugh or close my eyes. Yang pasti, cerita paling teruk yang Sascha Cohen nie lakonkan selepas filem Borat beliau. It pushed you to the edge. Both of us tak tengok sampai abis sebab husband I nak keluar beli roti lekat dinding (roti nan) for dinner and I pulak nak workout macam biasa.

Sekian cerita I buat masa nie and....I nak continue tengok cerita Bruno yang sungguh keterlaluan itu..due to.. out of curiosity and nak tau ending macam mana. But it was so gross and not advisable to watch unless you boleh tahan hati.

Bye and Goodnight to whoever you are...

Di Kelas


(Pengeras pinggang sebelum di jahit ke pinggang)

As usual I went to my class last night. And I sungguh lega sebab kain yang I buat sendiri kat rumah and showed to Aishah betul. I made two kain and brought to the class, yang satu zip jahit kat tepi and yang satu lagi jahit zip kat belakang tapi design sama. Semangat menjahit I yang hilang semenjak dua menjak nie datang balik. Legaaa...

Then tiba la part yang paling I menyampah iaitu jahit pinggang. You know, jahit pinggang is my sworn enemy. I dah pikir dalam hati... not again, mesti tak dapat buat lagi nih. But I was so happy that finally, I paham apa yang Aishah ajar and dia explained betul-betul kat I. Jahitan pinggang I (untuk letak pengeras dan getah) tak siap lagi but I boleh nampak and rasa that it is going to be ok sebab masa start jahit pinggang tu dah ok tapi ada sikit salah on the other side of the pengeras sebab jahitan benang tak kena kat pengeras. Itu masalah kecik aje. But nevertherless I was so happy. I hope it will be continue to be ok. Sekarang I dah pikir-pikir nak belajar buat baju lain, kira macam experiment and design sendiri. I dah mula paham akan method, theory and basic yang diajar. I dah boleh bayangkan, why this has to be there and here etc.

Friday, November 20, 2009

Haritu....

Haritu I workout macam biasa dan seperti biasa jugak husband I usik-usik tapi I buat derkk aje. Bila tengok I tak bagi perhatian dia pegi to the other side of the room. Then from the corner of my eyes, I can see that dia sedang melakukkan sesuatu. I kan kalau dia senyap, I mesti kena extra careful or jaga-jaga, sebab mesti dia tengah menjalankan modus operandi dia secara sulit, meaning cari jalan nak kacau I. I notice dia slowly melurutkan sikit getah seluar short petak petak biru yang dia tengah pakai, sambil tu mata dia tak lepas-lepas peratikan I. I buat buat tak tau and pandang tempat lain sebab I tak nak dia perasan and I was wondering what is he going to do this time, knowing him well. I mula risau and pikir yang bukan-bukan, apa orang tua nie nak buat. Takan la steam tengok I belari dengan peluh-peluh nie? Then dia pegi kat I, bediri depan I sesambil tu meliuk liukkan badannya yang gumuk comey yang tidak berbaju itu, dia cakap, “ Tengokla I tak exercise pun I dah kurus, tengok seluar nie, dah jatuh sikit ...nie ha, tengok la”, sambil tu dia pusing-pusingkan badan dia depan belakang. With that statement I laughed like hell, hahahaha..dia ingat I budak kecik ke nak tipu-tipu, ingat orang tak nampak ke... adoiii laki auta kel.. ku ituu.....

Ayam Tambatan Ku Kecundang


(from http://bit.ly/2SCNKN)

Aritu I tengok x-factor tapi I was so heartbroken (cewah) sebab one of my ayam tambatan, Jamie Archer aka Jamie The Afro telah terkeluar...huhuhu.. It was so unexpected that he was in a bottom two with Lloyd Daniels, which was not surprise by the way but not Jamie. I siap menjerit what lagi. Then bila dia kena nyanyi for the last time to the judges, meaning singing for his life, wow what a powerful, performance and it was so fantastic unlike Llyod yang nyanyi dengan flat note nye itu. Masa host, Dermot tanya judges sapa yang patut keluar it was a deadlocked sebab biasala Louis akan pilih vote Jamie out sebab dia kan dengki kat Simon sebab 3 singer Simon tak terkeluar lagi. Cherly offcourse vote Jamie out jugak sebab Llyod is one of her singer other then Joe. Danii choose Llyod to keluar, which was a right decision.

Since it was a deadlocked, Dermot kena base dengan vote from the public. Bila nama Jamie kena announced keluar I dan abang Simon look at each other sambil membeliakkan mata. Then Simon naikkan bulu kening, I balas balik dengan mengerutkan kening dan mengelengkan kepala (pecaya la korang). Serentak dengan itu hujan lebat mulai turun bersama dengan kepiluan hati I. Kini tiada lagi kedengaran suara dan persembahan mantap Jamie setiap minggu di X-Factor, tiada lagi rambut bozo the clown nye, tiada lagi bulu dadanye yang meriah dan sama macam hero tamil filem black and white, tiada lagi jeans ketat dan kembang di bawahnye, tiada lagi mata kuyu ala ala ikan yu yang menghiasi pentas gah itu.

As for my other ayam tambatan, Danyl and Olly, I hope korang tak tekeluar di minggu yang mendatang sebab kalau korang dah tak de memang tak best dah. Nak harapkan Joe and Lloyd dua budak yang belum putus pampers tu alahai.. sungguh membosankan, sorang pelat sorang pulak suara out of tune. As for Jay and Edward, omg, gigi susu pun tak tanggal lagi, both are suck but for entertainment wise, dorang memang menghiburkan (err..did I just say that?). As for Stacy tu..hmmm.. mula-mula I suka dengar suara dia and dia punya personality yang naive-naive bila bercakap tapi lama-lama I jadi bosan tengok dia punya goofinsess (ada ke ayat nie?) tu macam bodo bodo alang pulak. Habis la I kena serang dengan peminat dia...larrriiiiiiiiiiiii..................

Back to Jamie, xpe Yang, you tak sampai final pun tak semestinya you tak famous lepas nie. Kalau album you keluar nanti, I la yang akan menjadi antara orang yang pertama mendownload lagu-lagu you kat torr... opps... kui kui kui...

Wednesday, November 18, 2009

Hari Nie dan Semalam


(cubaan membuat tudung di rumah)

Malas betul I nak berblog dua tiga hari nie. First kerana internet yang sangat slow disebabkan upgrade...katanya, kedua..I sibuk baca buku sambil berangan, ketiga.. I ingat nak tukar nama blog, macam tak best aje, keempat..I tak tau apa nak cerita, kelima..I busy la (sambil menyengaukan suara).

Last Monday, I pegi kelas macam biasa. I datang awal and cop spot yang strategic itu, depan aircond, meja ikea yang tinggi dan bawah lampu terang benderang. Start buat pola dan potong kain. I rasakan I suka sangat begurau and usik mengusik dengan student-student yang lain. Kita orang kan kecoh tau tapikan I rasa macam nak curb sikit my naughtiness. Tapi susah la nak kikis sifat tu. I know they don’t mind at all and bila I senyap mula la sibuk dorang kacau I balik, especially Siti tu, suka betul dia memberi gangguan seksual kat I (dah la kat rumah ada pemangsa yang unggul). Bila dia lalu sebelah I, ada je tangan atau pembaris dia slap atau cuit I punya bootylicious yang kerempeng ini. Kekadang dia main langgar aje I, nanti kau Siti the silicone. Tapi seronok berborak dengan dia. Ada je cerita interesting dari dia. I suka dengar. And pemikiran both of us sama especially towards certain people.

Hari nie kat rumah, I dah mula jahit tepi dan dats. And dengan penuh beraninya I dah potong untuk bahagian kain yang Aishah the kerek belum ajar lagi. Also I plan to jahit termasuk zipnya sekali. I tak tau kenapa I buat dulu (kalau salah xpe, I tak peduli, tak kuasa I nak pikir). Dan seperti biasa habis kain-kain tu I makin hamun, carut carit bagai bila ada part-part yang tak kena. Kalau jiran sebelah menyebelah tengok I dari cermin tingkap yang I bukak luas, mesti dorang tak berani jalan selisih dengan I. Yelah dengan tak mandi masih pakai pyjama dan rambut I clip macam mamasan. Lepas tu menyumpah seranah sorang-sorang. Kalau ada parang kat depan mata, sah-sah I kerjakan kain bodo tu. Masa tengah marah tu, sempat lagi I pikir kenapa la asyik-asyik stress dekat mende remeh nie. Susah la ada keturunan darah pendekar nih, semua bende I nak silatkan.

Husband I balik lunch tadi, I mengadu dengan wajah sedih penuh dramatik kat dia pasal kain tu ada tak kena masa I jahit tepi. Dia kata tak apa, jangan marah-marah and I masih belajar and kain tu is for practice. Lagipun dia kata lagi kain tu yang tak bagus, bukan I, pandai Mr Kuriapan memujuk dengan ayat manisnya.

Semalam I workout macam biasa for one hour and 5km. I ajak lagi Mr Vanavil tu join I dan seperti biasa, kalau aritu dia kata sakit kaki and the next day alasan dia sakit tangan sebab ghout, semalam pulak dia kata sakit perut. I kata macam mana boleh sakit perut. Dia kata, sakit perut lapar, ada aje excuses. I kata makan la dan exercise. Dia kata nanti.. banyak la nanti. I kata kang kena sakit jantung baru tau. Dan seperti biasa jugak, dia cakap aritu pegi medical check up, doctor kata perfect. Asyik tu aje modal dia. Then dia pegi kejap depan I yang tengah workout, buat-buat jogging dengan kain pelikat, tanpa baju dan sekali sekala bagi kucupan angin kat I adeeeihhh.. rasa macam nak geget aje.

As for makan...hehe.. don’t ask, let just say I langgar pantang sejak beberapa hari nie, termasuk hari ini, I masak mee hoon goreng dan makan tak hengat.. muehehe... Malam tadi I makan buah kiwi dan apple merah tapi sebelum itu I belasah 3 suap nasi dan ayam goreng kicap yang I masak tengahari semalam kat pinggan husband I kerana I dah tak boleh tahan melihat beliau makan penuh selera....

Sunday, November 15, 2009

Belajar Buat Tudung/Hari Nie..

Lepas sembahyang subuh pagi tadi terus I tak tidur sebab takut tak terbangun sebab hari nie I ada kelas belajar menjahit tudung pukul 10am. So I siap-siap goreng nasi..huhu..(yea dietku lari... terutama di hujung minggu). Sampai aje I tengok ramai jugak student yang I tak kenal and mula-mula dorang macam tak friendly, I pun buat dunno jugak. Memandangkan I sungguh peramah, I sibuk-sibuk jugak menegur and it turn out all of them are very nice. So lega hati I. Bukan la I busy body ke apa tapi sebab I memang peramah and I don’t like to be in a hostile surrounding. Meaning, I tak suka suasana yang tegang, serious muka. I like yang ceria-ceria and penuh gelak ketawa.

The class was going so well, offcourse la, Siti (one of the student and my friend) is the teacher so I ngada-ngada la hehe... She was so nice in helping me to jahitkan some part of the tudung. I cuma potong, jahit tepi dan jahit jelujur aje. Bukan I tak nak tapi dia ada bawak dia punya portable sewing machine and machine kat sekolah tak sesuai untuk jahit kain jenis jersey. Overall I’m happy with the lesson although I was so mengantuk, malas dan tak ghairah langsung. Tapikan the weird thing was bila siap aje, I was so excited sebab nampak lawa dan kemas. Lepas tu sibuk dorang suruh I pakai, lain macam aje muka I masa pakai tu. Nampak dengan jelas akan setiap cm paras rupa I. Kira free hair orang tak notice apa-apa yang in balance kat muka, sebab orang distract dengan rambut ke earrings bagai. Oh jahit tindan ke tindih I tak jahit lagi sebab I ingat nak bawak kat kelas esok and nak suruh Siti jahitkan or I jahit tapi I nak dia tengok and guide I.

Balik dari kelas, both of us makan kat Sushi King then I ajak husband I beli barangan dan kain untuk buat tudung. I tak sabar nak try buat. Sebabkan tak ada la susah sangat cuma I tak dapat focus bila diajar, bila dah dari keluar kelas and minda I relax baru I faham and realised it was easy to make.

Petang I exercise macam biasa but this time I managed to run for 5km for an hour. I sukaa.. Tadi I baru makan roti bakar putih dengan kaya, low cholesterol butter sebab teringin and sebijik apple merah.

Saturday, November 14, 2009

Hari Nie..



Hari nie I cukup busy berjalan jalan dengan darling I. Mula-mula dah plan nak pegi MPBJ Dewan Kelana Jaya sebab nak beli buku jualan murah MPH but after check the review/feedback from those yang dah pegi, both of us changed our mind, tunggu yang big sale nanti. Then ingat nak pegi Mid Valley, hujan la pulak, takut jam nanti. After much contemplation both of us agreed to go to KLCC maa... dekat dan cepat. Husband dah kelaparan, masa dalam kereta I siap boleh dengar perut dia krok krook...

Sampai kat situ terus pegi ke Little Penang, both of us order Penang Fried Kuey Tiaw (habis diet aku huhu), half way makan tiba-tiba I terasa muak, lepas tu terpikir kenapa la I tak order laksa lemak or mee hoon kari ke, punya la tamak haloba... ampun.

Lepas makan we all pegi Kinokuniya, pekara wajib tu. I ingat nak browse through because I plan nak pegi yang big sale nanti tapi husband I cakap, ambik aje sebab kat big sale nanti mesti tak ada discount buku yang I ndak and mesti buku yang dah lama aje dapat discount. Pikir-pikir pegang letak I pun ambik la buku by Cecelia Ahern, I skrg nie tengah baca buku dia title “The Gift” and I find that macam best aje so I decided to ambik aje buku dia yang lain-lain. Mula-mula beli buku yang 2 books in 1 and it cost only RM49.90. Lepas bayar and on the way out tiba-tiba I saw her 3 books for a price of RM 64.90. Apalagi I cepat-cepat sapu sebab tinggal satu set aje but one of her book ada dekat 2 books in 1 yang I beli tadi, tapi tak apa I boleh kasi anak buah I nanti. Suka la I sebab murahkan because normal price for her book is RM 35.90 or maybe more. Kira save lots of money. Ada satu lagi buku dia yang latest, I nak beli tapi tunggu dulu sebab it cost about RM69.90 for paperback yang hardcover RM79.90. I tunggu harga turun kalau tak turun-turun jugak lepas I abis baca yang lain I sapu jugak nanti.

Then masuk kedai Sony, so I cakap dengan husband I, I nak beli mp3 yang murah untuk exercise, I tak mau guna either of my ipod because both of are bulky and tak tau nak selit kat mana when I do my work out. Dia suggest Sony, I kata xpe la I nak something much cheaper, konon merendah diri dan tak nak membazir duit laki. Then dia kata pilih je and dia ambik armband strap kat lengan sekali. Dia suh ambik yang 4GB but since I dah ada ipod yang 30GB and 80GB I kata xpe la I ambik yang 2GB lagipun tak ada la sampai abis semua lagu tu I dengar bila workout, paling lama yang I mampu was only 45 minutes. Yang earphone tu I ambik jugak sebab dapat discount 50% sebab beli walkman (although the walkman dah include the earphone sekali) tu. Since I antara wanita feminine yang tegar so I pilih la walkman dan earphone colour pink haha..

Lepas pusing-pusing and turun bawah, I kata I nak beli kasut, actually dari last week lagi I dah nak beli. Keluar masuk xde ada yang berkenan di hati. Bila sampai kat kedai Primavera nie I tengok macam ok je kasut kat situ. I try a few and I can’t decide on which colour so I suruh husband I pilihkan. As for the style, nampak sangat I dah senja hahaha... Tak ada daring-daring dah... Sales girl tu kata, beli second pair dapat 20% discount. Ah xpe la, I ambik satu aje. Bukan I nak pegi mana pun.

Balik dari KLCC buat marketing sekejap kat JJ supermarket and then Carrefour sebab nak beli air juice yang tak ada kat JJ.

Sekian kisah I hari ini, buat suami tercinta, terimakasih daun keladi, minggu depan belanja I shopping lagi. Last but not least, The More You Give The More You Get.. ^ ^.

Friday, November 13, 2009

Gossip la pulak...



First and foremost I tak minat and tak kisah tentang Nora Danish yang sungguh cute itu although bila ada gossip pasal dia or any other artis I still baca-baca macam tu aje but since sekarang nie heboh pasal kisah beliau yang menarik diri dari drama Spa Qistina on which I never watch and I don’t know which channel, what time, etc. Back to Nora Danish, I can understand why she was so mad and still tak boleh tengok that perempuan. That shows she is not hypocrite. There is no such thing as being professional when it comes to the matter of a heart and how she or anybody was hurt before. And what can be more hurtful when someone that you love once are taken away from you and broke up your marriage and while you’re still pregnant. Knowing the present of perempuan itu kat set pengambaran eventhough dorang tak bertembung can set her off, to me, she has the right to do so and to feel that way.

Even if it is true the gossip about both of them bertarik rambut nie pun pada I, go ahead je la, alang-alang dah sakit hati. Let just say some people express their feeling differently hahahaha...tapi jangan sampai jadi case murder pulak hehe.. but I’m sure the gossip is not true at all...

As for the produser yang kata dia rugi sebab bende-bende nie, in the first place you should know what are the consequences bila you ambik dua-dua orang nie belakon.

As for that perempuan (on which I don't anti or hate her.. ), yang dikatakan tidak bersalah kerana Nora Danish yang mengamuk, meninggalkan set etc. etc., well to me, siapa suruh rampas kebahagiaan orang in the first place and she should know that her action will affect her in the future tak kira la dalam masa bekerja/belakon atau tidak. Yes, some people said past is past, forgive and forget but please remember you can never forget something that you experienced before especially when it hurts so much. No matter how much you try to forget, it will always linger in our mind. A memory is a recording of your life.

At the end of the day that lelaki yang the real player jugak yang orang tak kutuk-kutuk.

Merajuk....

Pagi aritu I merajuk kat husband I, ala pasal bende yang cukup remeh sekali, nak bagitau pun malu. So bila I majuk seperti biasa I bagi dia silent treatment. Bila dia tanya I tak nak jawab, Mr Romantic bukan main lagi memujuk tapi tak jalan. I buat-buat tidur tapi obvious sangat bijik mata I bergerak-gerak kat dalam. Then I cakap kat dia, I xmo masak dan dia tak payah balik tengahari. Ada ke patut dalam banyak-banyak bende I boleh gertak, I gertak tak nak masak. Macam la masakan I sehebat Chef Wan atau Gordan Ramsay ke. Nampak sangat I xde modal nak gertak dia. Kalau nak gertak lari dari rumah, leceh la, nak berus gigi, mandi, kemas beg la.. By the time I siap-siap, hati I dah sejukkan lagipun I panic, nak naik belon. Nak gertak cari anak ikan, xde pun yang memberangsangkan hehe.. perut mungil itu gak yang masih seksi. Nak gertak jadi pelakon atau penyanyi, I’m way out of my age limit... kalau jadi pelakon pun either dapat tawaran jadi mak-mak, bomoh pompuan, mak datin belagak ke atau penjual kuih goreng pisang aje. Don’t get me wrong, bukan I merendahkan profession dorang nie tapi maksud I, kira macam mendapat watak yang kurang glamour kecuali la kalau penjual kuih goreng pisang nie sebenarnya ada dark side such as serial killer ke, physco ke atau koman-koman sebenarnya seorang billionaire tapi saje je nak hidup serdahana kan...

Wah, jauh pulak I meleret. Ok back to my merajuk story ala-ala anak ketua kampung yang mendapat halangan kerana bercinta dengan anak petani miskin dalam filem tamil nadu ini, maka berfikir la I. Kenapa la I nak majuk-majuk akan pekara yang tak masuk dek akal. Kalau budak umo 2 tahun dengar pun mesti gelak kat I sambil muntah susu masam. So anyway, setelah sedar akan kemerajukkan I nie tak membawa keuntungan selain dari membuat tulang muka I cramp kerana terlampau lama memasamkan muka, I pun cari jalan macam mana nak cari modal nak cakap ngan dia. Sambil tu, beliau terus memujuk yang membuatkan I menaikkan saham I balik... Suddenly, I teringat akan pengorbanan dia terhadap I selama ini dan kebaikkan dia yang tiada tolok bandinganya, I rasa sungguh bersalah. And what if anything happen to him on the way or back from work, accident ke atau tiba-tiba sakit jantung and gone? Mesti I akan menyesal seumur hidup sebab tak sempat nak mintak maaf kat dia and dia pergi dalam keadaan I dengan dia macam tu. Betul tak?

So bila dia bagi tau dia nak pegi kerja sambil menghulurkan tangannya kat I yang masih berbungkus dengan comforter lagi, cepat-cepat I cium tangan dia dalam posisi berbaring (punya la pemalas and tak sedar diri diuntung hahaha) dan I cakap sorry dengan muka tak malu nya. Bila dia tengok respond bagus, apa lagi dia terus senyum and sibuk la dia cerita ini, itu sebab tau mesti dapat respond bagus punya, ialah, sebelum tu kan I bagi silent treatment.

Then tenghari bila I budget-budget time dia balik lunch tiba-tiba I risau and tertunggu-tunggu akan kepulangan beliau sambil tu dalam hati jangan la dia tak balik forever, risau giler I, silap-silap boleh gantung diri dengan benang yang mudah putus :p. Then I dengar pintu terbukak, bila dia masuk, automatically dia bukak butang baju seperti biasa (don’t get me wrong here :p) sambil bagitau I betapa laparnya dia sambil mengusap perutnya yang sungguh bernilai itu......