Posts

Showing posts from October, 2009

Changes....

Image
This past two weeks, me and my future monkey trainer has change the way we eat, not entirely though, we cuba sikit-sikit dulu but so far, it has been going so good. Starting from last week, I dah tak masak bende-bende bergoreng, kalau I masak pun I letak satu sudu kecil minyak and so far I cuma goreng telur aje sebab nak buat telur goreng kicap favourite si mamat handsome I tu. Most of the meal that I prepared I masak asam pedas, singgang, steam and grilled which tak memerlukan oil. Begitu juga with the vegetables, I rebus-rebus aje. Air pun I minum either air juice or air yogurt and I perbanyakkan minum air putih walau agak payah tapi sejak akhir-akhir ini dah jadi kebiasaan. I tak makan junk food lagi, I buang all the sweets/candy, yang penting chocolate mesti ada and I keep stock every now and then, itu I xboleh tinggal, no compromise. Ice cream pun I makan yang yogurt/fat free eventhough it is quite expensive but demi kesihatan and badan. Now days I tengok nutritious value and I m…

Monkey Business

A day before Deepavali, I was in the room preparing myself nak dating dengan lalaki macho ku itooo... Suddenly, I terdengar suara manja beliau “ shoo shooo.... I thought he was shooing the bird. Then dia cakap, ada monyet masuk rumah (macam tau-tau je tuan rumah nie suka berbahasa tamil yang mengarut). Eh biar betul. I pun check. Memang sah, ada monyet tapi dia dah keluar and bertenggek kat balcony. Gumuk, besar, berbulu tebal. Tekedu I kejap. Dia (lakiku la bukan monyet) cakap tadi monyet tu duduk atas aquarium hamster tapi cepat-cepat keluar. I pun sibuk la nak menyenap, nak letak kat blog la konon. Tapi I takut pegi dekat-dekat so I pegi kat bilik and try to snap dari sliding door kat bilik pulak. Agaknya dia (monyet la bukan laki I) perasan, dia undur cepat-cepat dari belakang, turun ke bawah sambil mata tak lepas dari memandang I. Tak sempat I nak menyenap.

Dengan penuh confident dan angkuh husband I cakap dia nak pasang trap. I pandang dia mengerutkan dahi sambil hati I berbisik …

Domain

Mlm tadi I berborak dgn Vagg kat ym. FYI, Vagg nie is my only virtual little sister and yang sangat rapat dengan I eventhough we never met yet. We plan to jumpa-jumpa somewhere next year. She is funny, very understanding, mature and makes me laugh all the time. Since I told her about my senggugut she suggested that I minum air carrot dengan susu untuk melegakan sakit I tu. Vagg is very good at petua-petua nie. Kira beliau nie khazanah ilmu ler.

While talking to her, she was asking me why I tak domainkan blog I. We’ve talked about it before and the thought did crossed my mind but bila memikirkan my umur yang telah banyak ini, I decided not to. Sebabnya kalau guna domain, every year nak kena renew, kalau tak renew website I akan kena delete after a year. So I told her, kalau sis dah tak ada disebabkan unsur penuaan ini, at least sis ada la jugak tinggalkan legacy buat Vagg...hahaha..manyak la legacy I hahahaha.... sebab tu la I tak berdomain. Vagg always reminded me to back up my blog in…

Hari Senggugutku

These past two days I mengalami sakit senggugut yang amat sangat. Bende-bende yang I schedule nak buat have to put on hold eg. Memasak etc. Pinggang dan perut I rasa macam nak patah je, macam la I penah patah-patah eh? Sungguh exaggerate I. I cuma memasukkan baju-baju ke dalam washing machine dan berbaring di atas katil sesambil menonton cerita-cerita yang I dah download. Yesterday, I called up my darling and bagitau dia yang I tak masak disebabkan oleh pekara-pekara di atas itu. I cakap balik lunch nanti “you jemur kan baju eh..I betul-betul tak larat” sesambil tu I order apa I nak makan. Sushi ler what else...yum yum.

After lunch I reminded him again on jemur the baju-baju because I know his tendency of forgetting things is as good as mine. Then dia bangun ke laundry room and immediately I tengok baju dah ada kat bakul. I duduk kat sofa sambil berborak dengan dia. Dia cakap, eh? baju dah kering, I angguk je, I kata memang la sebab lama dalam tu. Bila dah nak dekat abis dia…

Books by Anna Ralph

Image
Akhirnya abis jugak I baca buku “The Floating Island” nie setelah menetap di sebelah bedside I sejak sekian lama. Sebulan lebih I nak abiskan sebab asyik busy nak buat kerja lain and I akan baca bila I ada mood and when I’m free. But I can finish a book in two days kalau angin membaca I datang mengila. Selalunya I baca during pepagi nak moo moo (“membuang”). Secepat kilat I akan menangkap buku I sebelum I terlambat (mesti tak ada yang berani nak pinjam lepas baca statement I nie hahaha...). I takde la moo moo lama, kejap je.

Anyway, back to the book. I tak nak ulas panjang cuma I nak cakap jalan cerita dan cara penulisan Anna Ralph is superb. Before that I dah baca another of her book title “Before I knew Him”. Like I always said, bila I membaca buku yang indah hasil karyanya adalah seperti I menonton sebuah movie yang sungguh mempersonakan. And that is how I felt about both of these books. Kedua-dua buku beliau adalah sangat menarik dan langsung tak membosankan. Berunsur drama yang ti…

About This Blog

I created up a new blog again, yes again. I hope this is going to be the last one and that I have a chemistry with. Tak larat rasanya asyik bukak tutup bukak tutup. Leceh nak cari template/buat email baru and change the script/html code etc etc. Itu belum lagi part-part nak cari widget bebagai ah not to forget menamakan blog lagi akaiii....(akai maknanya aduh or ouch and tak ada kena mengena dengan product Jepun bernama Akai)
But this time I buat a little bit of perubahan. Instead of using 2 column template that I've been using on all of my blogs before, I use a 3 column template on which I did a few changes here and there. It took up lots of my time and test my patience as well. I almost gave up.
And also for this blog, I buat simple aje I xnak menempek-nempek mende-mende yang tak berkenaan (yela tu..tengok la nanti hehehe...). Yang penting ada jam ada stat ada hit counter hahaha....
Like I said, I hope this is going to be my last blog and I hope I will be loyal to it. Tak mo berp…