Friday, October 30, 2009

Changes....

This past two weeks, me and my future monkey trainer has change the way we eat, not entirely though, we cuba sikit-sikit dulu but so far, it has been going so good. Starting from last week, I dah tak masak bende-bende bergoreng, kalau I masak pun I letak satu sudu kecil minyak and so far I cuma goreng telur aje sebab nak buat telur goreng kicap favourite si mamat handsome I tu. Most of the meal that I prepared I masak asam pedas, singgang, steam and grilled which tak memerlukan oil. Begitu juga with the vegetables, I rebus-rebus aje. Air pun I minum either air juice or air yogurt and I perbanyakkan minum air putih walau agak payah tapi sejak akhir-akhir ini dah jadi kebiasaan. I tak makan junk food lagi, I buang all the sweets/candy, yang penting chocolate mesti ada and I keep stock every now and then, itu I xboleh tinggal, no compromise. Ice cream pun I makan yang yogurt/fat free eventhough it is quite expensive but demi kesihatan and badan. Now days I tengok nutritious value and I make sure the stuff that I’m going to buy is fat free/low fat/less sugar.

(Ikan Senangin Masak Singgang)

Selain daripada itu, I banyakkan makan prunes and kadang-kadang I makan muesli kalau I teringin nak mengunyah which is very rare nowadays. Roti, I tak makan roti putih lagi, I dah tukar ke roti oatmeal/bran. I jarang makan nasi, dalam seminggu 3 or 4 kali aje but malam langsung I tak ambik (bukan sebab I diet but malam memang I tak ada selera). I cuma makan roti atau mee in my cup/mug kalau dah tak tahan. I suka makan buah tapi I malas nak kopak the skin so I wait for my muscle man to do it for me. Sekarang I cukup suka makan kiwi golden, sedap sangat pada I.

Anyway, tujuan I ubah my/our lifestyle is for health reason and sebab I nak jaga badan. Maklumla dah berumur nie, penampilan still nak kena jaga. Mungkin pada orang lain tak penting but for me it is important begitu juga dalaman. What is the point of having a good exterior tapi dalam badan ada macam-macam penyakit. Tua tak apa sebab semua orang akan mengalaminya janji sihat, itu yang penting. Apa guna umur muda tapi nampak tua dari segi rupa dan badan.

(Bayam Rebus)

My next agenda is to heret that sexy guy to exercise with me. At the moment beliau amat liat untuk diajak. Pelbagai alasan yang tak lojik diberi. By this time he is running out of excuses it seems. The other day he finally said yes when I asked him to go out and exercise with me which membuatkan I sungguh terkejut sehingga I memandang dia for a good one minute. I know hati dia sungguh berat kerana beliau amat sayang pada perut mungilnya yang sexy itu but being the pushy, manipulative bitch that I am, even the Sultan would say yes just to keep me quiet hahahaha.....

Thursday, October 29, 2009

Monkey Business

A day before Deepavali, I was in the room preparing myself nak dating dengan lalaki macho ku itooo... Suddenly, I terdengar suara manja beliau “ shoo shooo.... I thought he was shooing the bird. Then dia cakap, ada monyet masuk rumah (macam tau-tau je tuan rumah nie suka berbahasa tamil yang mengarut). Eh biar betul. I pun check. Memang sah, ada monyet tapi dia dah keluar and bertenggek kat balcony. Gumuk, besar, berbulu tebal. Tekedu I kejap. Dia (lakiku la bukan monyet) cakap tadi monyet tu duduk atas aquarium hamster tapi cepat-cepat keluar. I pun sibuk la nak menyenap, nak letak kat blog la konon. Tapi I takut pegi dekat-dekat so I pegi kat bilik and try to snap dari sliding door kat bilik pulak. Agaknya dia (monyet la bukan laki I) perasan, dia undur cepat-cepat dari belakang, turun ke bawah sambil mata tak lepas dari memandang I. Tak sempat I nak menyenap.

Dengan penuh confident dan angkuh husband I cakap dia nak pasang trap. I pandang dia mengerutkan dahi sambil hati I berbisik “apa yang orang tua nie nak buat”,. Belum sempat I bertanya, beliau menyambung yang beliau nak tangkap and then train angkat buah kelapa dari pokok, lepas tu dia cakap dia boleh relax-relax sambil minum air kelapa sepuas-puasnya. I punya la tekejut dengan statement dia, sampai tak terkata, biar betul laki aku nie... Ngarut betul la orang tua nie. Alasannya sungguh tak lojik dan sungguh menghairankan. Risau pulak I, husband I nie dah dementia ke? Errrkk....

First suamiku tersayang, kita tinggal kat city, mana ada pokok kelapa and buat apa la nak susah-susah tangkap monyet and train it, just because you nak minum air kelapa hahahaha...,second sayang, kalau nak minum air kelapa, merata kita boleh beli, ketiga sayang, it is illegal to own binatang jenis macam nie, keempat sayang, you bukannya berani nak tangkap binatang nie, nampak serangga pun dah pucat lesi, kena gigit dengan rabbit pun macam nak nazak (sungguh drama queen) keenam sayang, walaupun you nonsense I still sayang kat you but please stop talking about wanting to trap and train the monkey ok or I die laughing hahahaha...

Domain

Mlm tadi I berborak dgn Vagg kat ym. FYI, Vagg nie is my only virtual little sister and yang sangat rapat dengan I eventhough we never met yet. We plan to jumpa-jumpa somewhere next year. She is funny, very understanding, mature and makes me laugh all the time. Since I told her about my senggugut she suggested that I minum air carrot dengan susu untuk melegakan sakit I tu. Vagg is very good at petua-petua nie. Kira beliau nie khazanah ilmu ler.

While talking to her, she was asking me why I tak domainkan blog I. We’ve talked about it before and the thought did crossed my mind but bila memikirkan my umur yang telah banyak ini, I decided not to. Sebabnya kalau guna domain, every year nak kena renew, kalau tak renew website I akan kena delete after a year. So I told her, kalau sis dah tak ada disebabkan unsur penuaan ini, at least sis ada la jugak tinggalkan legacy buat Vagg...hahaha..manyak la legacy I hahahaha.... sebab tu la I tak berdomain. Vagg always reminded me to back up my blog incase something happened e.g kesilapan technique on blogger side, who knows kan? Dia tau kakak dia nie selalu lupa... terimakasih la mucuk.

Wednesday, October 28, 2009

Hari Senggugutku

These past two days I mengalami sakit senggugut yang amat sangat. Bende-bende yang I schedule nak buat have to put on hold eg. Memasak etc. Pinggang dan perut I rasa macam nak patah je, macam la I penah patah-patah eh? Sungguh exaggerate I. I cuma memasukkan baju-baju ke dalam washing machine dan berbaring di atas katil sesambil menonton cerita-cerita yang I dah download. Yesterday, I called up my darling and bagitau dia yang I tak masak disebabkan oleh pekara-pekara di atas itu. I cakap balik lunch nanti “you jemur kan baju eh..I betul-betul tak larat” sesambil tu I order apa I nak makan. Sushi ler what else...yum yum.

After lunch I reminded him again on jemur the baju-baju because I know his tendency of forgetting things is as good as mine. Then dia bangun ke laundry room and immediately I tengok baju dah ada kat bakul. I duduk kat sofa sambil berborak dengan dia. Dia cakap, eh? baju dah kering, I angguk je, I kata memang la sebab lama dalam tu. Bila dah nak dekat abis dia gantung baju kat luar tu dia kata eh? Cuba you tengok your telekung masih berlipat lagi. I pegi dekat dia I angkat telekung, I kata hey! Ini baju yang belum basuh lagi la.... hahahahhaha.... gelak besar I. I tengok kat ampaian penuh baju tak berbasuh dia jemur....hahahahahhaa.... puas betul hati I gelakkan dia... Dia kata, laaa..I ingat you dah keluarkan baju, I kata mana ada, masih dalam washing machine tu. Hehehehe I sukkaaaaa dia terkena tanpa sengajaaaaa.....

Hari nie pun I tak masak gak sebab senggugut I masih tak surut lagi. Dia balik belikan kyros kebab. Ituler lunch both of us. Puas I tidur hari nie diiringi oleh hujan yang sungguh lebat...ahhhh..... Makan malam seperti malam yang sebelumnya kita orang dinner roti lekat dinding (roti naan). I dengan husband biasa panggil roti lekat dinding sebab roti tu melekat kat dinding/tempayan. I sekarang nie kena jaga makan, maklumla umur dah meningkat jauhhhh. Nanti I ngomel pasal mende nie in my future entry.

Tuesday, October 27, 2009

Books by Anna Ralph


Akhirnya abis jugak I baca buku “The Floating Island” nie setelah menetap di sebelah bedside I sejak sekian lama. Sebulan lebih I nak abiskan sebab asyik busy nak buat kerja lain and I akan baca bila I ada mood and when I’m free. But I can finish a book in two days kalau angin membaca I datang mengila. Selalunya I baca during pepagi nak moo moo (“membuang”). Secepat kilat I akan menangkap buku I sebelum I terlambat (mesti tak ada yang berani nak pinjam lepas baca statement I nie hahaha...). I takde la moo moo lama, kejap je.

Anyway, back to the book. I tak nak ulas panjang cuma I nak cakap jalan cerita dan cara penulisan Anna Ralph is superb. Before that I dah baca another of her book title “Before I knew Him”. Like I always said, bila I membaca buku yang indah hasil karyanya adalah seperti I menonton sebuah movie yang sungguh mempersonakan. And that is how I felt about both of these books. Kedua-dua buku beliau adalah sangat menarik dan langsung tak membosankan. Berunsur drama yang tidak memberatkan kepala and her english is very simple and easy to understand.

About This Blog

I created up a new blog again, yes again. I hope this is going to be the last one and that I have a chemistry with. Tak larat rasanya asyik bukak tutup bukak tutup. Leceh nak cari template/buat email baru and change the script/html code etc etc. Itu belum lagi part-part nak cari widget bebagai ah not to forget menamakan blog lagi akaiii....(akai maknanya aduh or ouch and tak ada kena mengena dengan product Jepun bernama Akai)

But this time I buat a little bit of perubahan. Instead of using 2 column template that I've been using on all of my blogs before, I use a 3 column template on which I did a few changes here and there. It took up lots of my time and test my patience as well. I almost gave up.

And also for this blog, I buat simple aje I xnak menempek-nempek mende-mende yang tak berkenaan (yela tu..tengok la nanti hehehe...). Yang penting ada jam ada stat ada hit counter hahaha....

Like I said, I hope this is going to be my last blog and I hope I will be loyal to it. Tak mo berpindah randah lagi for better or worst. Ahkak, tak sanggup dikkk.... macam la susah sangat.... tak susah tapi menyusahkan...tak menyusahkan tapi xkoser...