Friday, November 30, 2012

Update

Don't ask me why I'm so rajin to update my blog. This week je almost everyday I update kan.. In fact, I have a few drafts, waiting to be edited a lil' bit and posted (sambil meletakkan telunjuk jari ke pipi.. auwww..). Well... I feel like sekarang nie, I'm more focus (ye ke?) and leave some of the unecessary things behind. Wah, apa yang kau tinggalkan tu Dek? Aaaa... interactive game... hehe. I dah lama tak masuk and I thought of deleting my account all together. I felt like I've wasted a lot of my time in there before but I have to give it a credit for improving my english tremendously! But on the downside, it didn't give me the creative mind so to speak since its occupied lots of spaces in my brain. Selain dari tu, husband I dah tak balik lunch so I don't have to cook anymore. I makan mee maggi je...sian kan.. Kalau nak masak pun tak lalu I nak makan sorang-sorang, nasi yang ditelan bak kerikil-kerikil batu (pitam). Bila petang husband I balik kerja barula I masak tapi yang simple-simple je macam mee goreng ke etc. So husband I pun belagak la tarik pinggang seluar kejap-kejap bila lalu depan I sebab dah longgar konon.. eleh!
 
Anyway, I am in a place where I'm the happiest! I learned lots of new stuff and discover some of the most amazing application around. Again, thanks to my samsung, I know you guys had been puking lots of blood by now since I nie forever memuja my latest gadget itu..(tengok la sebulan dua nanti..). I dah ada instagram account you, I baru register dua hari lepas, I know I nie ketinggalan, whats app pun baru dua tiga bulan lepas aje I download.
 
But I really need to get back to my book. I do read a lot before but last month I only read two books and the third book that I just started are still on the same page for the last two weeks. Sewing? Oh...well, I have every intention to get back to it but I don't seems to have the time right now. Camera? It's on my desk table and in front of me but I have yet to snap anything or go everywhere with it. Painting? Baru secalit dua je, nanti I cerita tapi kelakar la. Housekeeping? Tak kuasa I..malas la..(sambil membaringkan kepala di atas meja).
 
Relationship? Somewhere in Jun or July this year, I was sort of surprised when I received a pictures of a niece and nephew that I never met before from my estranged younger sister. Yes, after years of not speaking to one another. Then, when I downloaded the whatsapp, pictures were sent to me frequently with a short chat. After a while we started to have a pleasant chat like nothing ever happened between us but I was kinda sceptical to say the least. Nevertheless, orang nak berbaik dengan kita, takan kita nak tarik ego walau hati sangat terguris before (the scar is still there). Beside, she's my sister, my blood and I need to show a good example as a muslim to my family. You see, this is why I'm so glad that I'm a muslim. There's a rules of do's and don'ts. I know, other religion pun sama jugak but my religion thought me how to respond and react on a certain issues. And there's always something at the back of my mind telling me and reminded me on such things . That's the beauty of Islam. Cewah, mentang-mentang la hari Jumaat, berkhutbah la pulakkan. 
 
Anyway, I'm happy and glad that our relationship finally have a happy ending. Mummy pun tak payah risau lagi and all the burdens of thinking "what if's" in my mind had vanished into thin air. Our recent conversation (whatsapp) was the best and we're started making plan for the future. But I have yet to feel the closeness maybe because it has been so long. Yang pasti, dia terpaksa menerima hakikat yang rupa I masih macam dulu/muda (I sungguh syiok!), that is what she said but still I nak kompang kat korang hehe... jumpa betul-betul sure pengsan. Yang pasti nenen dia besar dan mengkal sambil merasa inferiority complex dan memandang nenen sendiri yang layu di tasik madu - Pojiahhh.....huhuhu sadis...
 
Other than that, I stir away from any negative things/people around me because it is not good for my mind and soul.
 
Sekian catatan I hari ini....hakuna matata.....and have a wonderful weekend ;)

Wednesday, November 28, 2012

Chicago Fire


Lama I tak review pasal series yang I tengokkan?  Review pun buat orang pening kepala je nak baca.  Nasib la korang haha...   
 
Anyway, I don't know why banyak review pasal series nie kata cerita nie tak bagus and akan kena axe soon sebelum I tengok lagi. And then cakap rating pun tak tinggi but itu tidak mematahkan semangat I untuk menonton dia punya pilot (for your info pilot bukanlah juruterbang tapi pilot yang dimaksudkan di sini adalah nama bagi permulaan atau first ever series, kenapa la tak panggil bus driver ke, conductor ke atau capten ke kan .... ) to me series nie sangat sangat sangat, I repeat sangat sangat sangat best. First time I tengok I dah jatuh hati bukan sebab ada a few hunk kat situ (although hunk hunk ini memainkan peranan yang sangat penting di mata I kui kui kui...batuk; ampon suami chumelku) but the storyline was so awesome. (Taylor Kinney - I miss you from The Vampire Diaries ehek! nasib baik I boleh jumpa you kat sini, jangan mati lagi eh?) I suka tengok cerita yang ramai lelaki macho, I sudah bosan dengan lelaki-lelaki lembik yang banyak dipaparkan sekarang nie. I'm so sick of it. I have nothing against those kinda guy because some of them can't help being themself, it's their nature but I'm for a real guy. Lelaki yang pelindung yang tak takut dengan ancaman dan ugutan macam dalam Chicago Fire ini.

(Sakit tengkuk eh, jangan la telan pain killer dadah lagi... itula..suh jumpa doctor operate tak nak...asyik tangguh je - marah la I konon hehehe..)
 
Banyak conflict and permainan perasaan sungguh berkesan. I suka akan semangat brotherhood between them. I suka cerita nie sebab ianya bukan berkisar kepada feeling feeling semata atau kisah personal dorang but tugasan dorang sebagai ahli BOMBA sungguh mendebarkan. Meaning, selari dengan personal and tugasan dorang, tak da la asyik pasal conflict personal aje or tugasan 100% je kan..kira 50/50 la nie. As for adegan yang mendebarkan itu, ini dari pandangan mata I yang amateur dan tidak tahu menahu secara details dalam bidang ini but maybe kalau ahli BOMBA yang sebenarnya might saw something different kan. Also, I suka tengok cerita nie sebab banyak method, pekakas modern dorang nampak impressive. I suka dengan cara dorang menyelamatkan orang and bukan hanya tertakluk kepada pemadaman api sahaja tetapi pada berbagai-bagai situasi kecemasan such as stranded kat atap, tertusuk besi, tangan terkepit kat machine. Scene kemalangan nampak real dan mengerikan. Apa-apa pun please give this series a chance.... or should I say chance untuk merembes tengok hero-hero tu - sebenarnya, kui kui kui...
 
* Latest I check rating dah naik ke 7.0 from 4.0.. and review pun bagus yeahhh!
 
Sekian catatan I yang kurang miang ini....

Tuesday, November 27, 2012

I Bercium, You....

(Jangan la pandang-pandang je sayang, mari la kita sambung bercium, darling...ish abang nie..malu la kat kengkawan..ehek!)
 
I kan malam tadi tidur lambat dekat pukul tiga sebab bercanda dengan Samsung I. Nasib baik tak terlepas solat subuh. Lepas solat I tidur balik, selalunya I tak tidur lepas solat kalau I cukup tidur. So dalam tidur-tiduran itu I bermimpi... I mimpi I tengah duduk-duduk dekat kerusi macam kat stadium di waktu malam. I tak ingat I tengok concert ke apa tapi terang dengan lampu spotlight. Dalam mimpi I tu, I tengah sakit hati and merajuk (macam character I dalam real life je haha..). Tak lama kemudian I tengok satu kelibat berjalan ke arah I. Eh, macam familiar aje. Rupa-rupanya dia la boyfriend I yang membuatkan I merajuk itu. Si mamat itu bertopi cowboy putih, berseluar panjang dan topless, body sungguh hot dan tan, rambut perang berombak. Bila dia datang dekat and duduk di sebelah I, you nak tau siapa tak? Matthew Mcconaughey youuu... (hambik kau!). Dia pandang I, muka dia serious dan macam sedih sebab I tengah merajuk masam muka.
 
Bila kami berpandangan, tidak semena-mena dan tanpa sedar, wajah I telah mendekati beliau dan mencium bibir nipis beliau wakakaa.. (dalam mimpi pun I boleh gatal...mencik I!). Dia terkejut dan terus memberikan respond yang baik..hehehe... Tapikan kita orang bercium mulut je (aje?) not french kiss. Siap pejam-pejam mata lagi (18sx please). Bagi la I chance kan..Wah, best nya cium dia wakaka...macam tak caya je, yahoo... Dalam mimpi sempat lagi I berfikir, of all the hot actor in hollywood why la dia nie jadi boyfriend I and kiss kiss but not Ryan Gosling or Channing Tatum? why? why? Demand la pulak, kang mimpi dapat boyfriend and bercium dengan hello miss hello miss inge puringeee... sure setahun I tidur bukak mata...
 
Back to my story, during those kissing moment, tiba-tiba aje poof terus I terbangun. Eh, rupanya I mimpi, sampai lupa yang I dah kahwin. Sakitnya hati I you.. bukan sebab "menduakan" suami tapi sebab I tersedar haha..I cuba pejamkan mata balik kekonon nak continue berasmara la, tapi still la tak dapat tidur, I pusing kiri, I pusing kanan and then tengok jam, heh! dah pukul 11am. Dalam termamai-mamai tu sempat lagi I senyum-senyum sorang. Mimpi is still mimpi but at least I dapat la jugak merasa berkucupan dengan antara actor hollywood yang sangat hot itu. Then I pikir, should I tell my husband, for sure dia akan cakap mimpi mainan setan tapikan tak sabar I nak bagi tau haha..
 
So petang tadi lepas husband I balik kerja, I masakkan dia mee hoon goreng, sebelum tu tengahari I dah rebuskan telur siang-siang so that bila dia balik petang sementara tunggu I masak apa-apa boleh la dia alas perutkan. Kita orang tengok tv sambil makan, lepas makan biasa la I usik-usik dia lepas tu I cakap la pasal mimpi I kissing abang Matthew nie, husband I cakap ceh! Jealous la konon. Untuk menambahkan api cemburu beliau, I kata wahh..bestnya.. sambil gelak-gelak, husband I cakap ceh! ceh! lagi lepas tu dia kata mintak-mintak malam nie I mimpi kissing Mr ye ne ma. Then dia sapu tanda kat dahi I...kejam!
 
Sekian catatan miang I kali ini...
 

Monday, November 26, 2012

Dear Damit (Arwah)

I was free a few nights ago (err..macam la I live a hectic life), so I decided to jalan merata-rata ke berbagai-bagai blog.. Antara jenis-jenis blog-blog yang I suka masuk dan google adalah blog orang yang telah meninggal dunia. I know I have a weird kinda taste and some of you might think I'm sort of a lunatic freak. I suka baca blog-blog arwah/mendiang yang dah tak ada nie sebab the feeling dengan blog orang yang masih hidup is different, pada I la kan. Bila orang tu dah tak de you rasa sangat curious nak tau life dia or apa yang dia tulis masa dia hidup. And also when they wrote some emotional stuff you somehow can feel their pain deeply. The sad part was when there's no more entry post from them and the last entry was the last. And of all the blog that I went or stumbled into two were my favourite's (now I'm feeling weird for saying that) still very young, one was 19 years old, died of accident this year and the other one was 20 years old, died about four years ago of lung cancer. All of them had gone before I have the chance to "meet" except for one, that is Damit.

Anyway, dalam I berjalan-jalan itu, I decided to make a visit again (everynow and then I akan jenguk blog dia bila datang rindu) to Damit's blog, one of my cyber friend that had passed away about five years ago. I'm not close to him and I don't really know him that well. I do know he's a good friend with Ajipp, Wo, Vagg etc.. I cuma start bergurau senda dengan dia towards the end of his life in one of the forum that we used to hang out together. I read back some of his writing and sometime I senyum sorang-sorang. I clicked link blog kengkawan on his blog and semua dah tak aktif or tutup their blog except for darling JM and Minah. And hati I terusik each time I saw my blog link (I tutup je blog lama I tu) yang dia gelarkan "Mak Datin dan anak-anak ikannya" hehe.. That's him, always know how to tease his friends with names and his words, sentences was always hilarious. He was always a fun guy to be around with. I baca his last entry, tiba-tiba I rasa sedih and I wish he was here to see the latest update or perkembangan yang semakin pesat dalam bidang culinary nie and dengan kemunculan ramai celebrity chef around. I'm sure he will have lots of things to write and merembes about it since he and most of us memang suka tengok channel masakkan nie. I decided the best way to "tell" him although I know he wouldn't be able to read it anymore is by writing an entry about it.
 
 
Dear Damit,
 
You said you paling suka celebrity masakkan Nigella Lawson. Yes, that lady memang sangat hot dan sexy walaupun dah pangkat mak-mak orang. Walaupun badan dia agak berisi tapi her curves was just in the right place and nampak sungguh menawan. I paling suka bila tengok dia masak dessert, sungguh mengiurkan dan mengandungi chalories yang tak terkira. Cara dia mencalit makanan and masukkan kat mulut dia buat I rasa pilu sebab I rasa macam nak telan je semua dessert-dessert yang dia buat (ish pengakuan buruk). Sekarang nie I dah tak nampak kelibat dia di mana-mana, I pun jarang dah tengok channel TLC or food channel nie but the last time I saw her was at reality show as a guess host/judge (first episode), Around the world in 80 plates's .
 
As for Kylie Kwong, minah nie pun lama I dah tak nampak kat mana-mana channel but she came to KL a few years back. I remembered my husband called me and told me she saw her at Kinokuniya for book signing while he was about to have his lunch, so he quickly bought her book and asked her to sign. Husband I cakap, Kylie tanya dia dua kali nama I, I cakap kat husband I ofcourse la dia terkejut sebab tengok yang suruh sign to muka macam pelakon gangster kecil kecilan wakaka.. (kejam I) lepas tu nama bini pulak glamour, uweek hahaha.. I was so happy when he came back and showed me the book with Kylie's signature with my name on it. Yes, I like her style of cooking, simple and nampak sedap. Tapikan method dia lebih kurang aje, masakkan bergoreng and mesti ada soy sauce and also bawang. The last time I saw her cooking was a for her brother.. fried egg duck..macam yummy je.
 
Keith Floyd, I'm sorry to tell you this British celebrity chef had passed away in 2009. Dulu-dulu masa dia baru passed away ada jugak astro tunjukkan rancangan dia but sekarang nie lama dah I tak nampak. I tak suka cara masakkan dia, I tengok macam tak sedap je and macam letak aje. I ada jugak tengok dia masak rendang kat Malaysia dulu and ada sekali tu dia masak kat Afrika tah I lupa which country dalam Afrika tu. Macam geli je I nengok dia campak macam-macam kat dalam tu.
 
Curtis and Ben nie, well.. I ada jugak tengok Surfing the Menu dia dulu but I kurang minat sebab macam tak ada seni je I tengok. But for your info Ben entah di mana sekarang nie but Curtis Stone is literally everywhere! I suka tengok dia dalam series "Take Home Chef" kat channel TLC sebabkan dia akan pick up perempuan randomly konon, but I dont think so, mesti dah pakat dengan program tu dulu kan. And also I tak perasan kalau dia ada pick up laki but yang I tengok perempuan aje. Then ikut balik masak sama-sama, dia ajar pompuan nie macam mana nak masak and surprise their love one. Yang kat series masakkan nie I suka sebab makanan simple tapi nampak sangat sedap. Curtis nie is a busy chef, like I said he is everywhere. He joined The Celebrity Apprentice Season 3, become a host at Top Chef Masters, co-host Around the World in 80 Plates, the list is on and on and on.
 
Jamie Oliver, dia nie nampak macam kebudak-budakkan dengan boyish look nya sekali. Rambut serabai sana sini. Not only your mother je tak suka cara masakkan dia, me and my husband pun tak suka. Husband I siap cakap, cincai and pengotor la dia nie masak. And sometime you can see roots kat sayur masih nampak macam ada lumpur lagi ekeke.. A'hah dia masak kat rumah dia sendiri and kadang-kadang masak kat rumah orang. I suka ada satu series tu dia ajak/tolong budak-budak remaja yang bermasalah or macam tak ada harapan untuk join jadi cook/intern/apprentice untuk restaurant baru dia kat Australia.. Kadang-kadang sebak dada I bila ada budak-budak tu cerita pasal family life, dengan record tak baik dorang and etc. Kesian sebab siapalah nak hidup susah or dapat family yang tak bagi perhatiankan. Nasib baik la Jamie nie tolong and bagi dorang harapan. Lagi satu series yang I suka bila dia pegi ke sekolah-sekolah and appeal tu their board of director suruh tukar menu makanan budak-budak sekolah rendah nie kat canteen sekolah. Makanan canteen kat sekolah-sekolah nie tak berkhasiat and terlampau banyak calories, lemak etc. So dia fight for makanan sihat, berkhasiat and ofcourse macam-macam obstacle that he has to go through. Jamie macam Curtis jugak, he is everywhere. His website pun best and sangat active.
 
Kak Nita, I cuma tengok sekali je and macam tak best aje. Cooking with love la katakan hehe.. I baca kat ruangan gossip/blog gossip sampah hahaha.. dia ala-ala merajuk pegi balik ke Las Vegas tak tau kenapa la kan.
 
Chef Wan, is still around and everywhere. I pun suka tengok rancangan masakkan dia, nampak sungguh menyelerakan and ofcourse fattening. I ada beli a few of his books and tried one of the recipe. I ikut exactly tapikan tak jadi. I don't think so it was me since I follow betul-betul but entahlah nasib I kot. Chef Wan nie ada macam-macam kisah but I malas nak sentuh hal peribadi dia dan family dia but yang pasti latest I tengok dia dalam iklan Lee Kum Kee... Pada I Chef Wan nie is a national treasure.
 
Jaafar On, rasanya macam tak pernah tengok rancangan masakkan yang ada dia. Pelikkan? Padahal dia famous dengan masakkan selain dari lakonan dia kat tv. I don't know why I never got the chance to see him cooking and lakonan pun rasanya tak pernah jugak but kalau kat paper and ruangan gossip beliau memang di mana-mana hahha... yang pasti bila bergambar beliau pasti akan menguntumkan seulas senyuman di bibirnya yang sexy itu.....eeee..ngeri wakaka...
 
Anyway, I wish you got the chance to see more amazing chef or celebrity chef and their show plus reality show such as Top Chef, Masterchef, Hell's Kitchen to name a few... And I wish you got the chance to "meet" Gordon Ramsay's my fav's chef. I'm sure you will have lots of things to talk about him. But yeah, I know kalau dah time kita nak pergi kita pergi jugak... You're always in my mind although you singgah sekejap aje dalam hidup I.  Semoga rohmu sentiasa dicucuri rahmat, rest in peace my dear cyber friend and Al-Fatihah buat you...amin....
 
Sekian catatan I kali ini....

Saturday, November 24, 2012

Samsung Galaxy Note 10.1


Ijinkan la I untuk meng "show off" my latest gadget sambil mengiraikan rambut ke kiri dan ke kanan dan meniupkan ciuman angin..muehehe.. (alahai pembuka kata). Yea, petang semalam husband I balik dari kerja, I tengok ada bungkusan plastic hitam di bawah ketiak beliau sambil membukak kasut. I tak suspect apa-apa tapi dari body language beliau yang montok itu I seakan tercium sesuatu (no bukan kentut atau ketiak beliau) tapi hati ini agak suspicious bila melihat bungkusan plastic hitam misteri itu. Then husband I mengeluarkan kotak putih dari plastic hitam itu dan memberikan kepada I seraya berkata, "Nah this is your present", I pun apalagi buat-buat terkejut la kan dan bertanya "Eh, apa nie?" (apara punya soalan, kan ke dah terang-terang kat kotak tu kotak Samsung Galaxy Note 10.1). I buat-buat marah versi lembut, I cakap, "apa la you nie membazirkan duit aje" (tapi di hati I berkata, lantak la bukan duit I hehe... ini kes lain di mulut lain di hati lerr..). Dalam I cakap macam tu, dengan tersenyum manis, kedua tangan ini memeluk kotak itu sambil berbaring di atas sofa, nampak sangat la penipu. Husband I cakap,"Eh, kan you kata you nak?", I pulak cakap, "Yela memang I nak tapi buat apa la beli, I bukannya guna sangat". Wah, belagaknya statement...
 

Ok, flashback, pada bulan yang lepas, setelah menyambut hari kelahiran I yang ke 100, I told my husband that I plan to buy a present for myself, ipad II or samsung. But I decided not too since it is waste of money (berkira kalau nak keluar duit sendirik) and husband I baru belikan I laptop sony colour pink last month (show off nya minah nie..). So everynow and then I sentiasa memikirkan "should I" or "shouldn't I". So beberapa hari yang lepas, I cakap kat husband I, ipad yang first version tu dah purba, tak ada camera, tak ada mic and tak ada phone and I thought of tunggu yang latest next year. Lagipun aritu ipad I jam tiba-tiba and I pegi format/sync kat itunes, maka habislah segala jailbreak and ibooks, lagu etc.. Furthermore, installous dah outdated sangat and need a new version. Husband I bawak pegi kedai and masukkan balik jailbreak and I dapat banyak game baru termasuk yang I baru install but ibooks tu forever hilang unless I create account, tak apa lagi I create account tapi process tu macam shial je. This is the part that I hate so much about ipad, sungguh tak friendly and menyusahkan, ndak credit card no la, bila I dapat yang none, ndak random code no. la. In order to get that random code no. kena masuk fb and click like la baru boleh dapat that random code no. and baru la boleh create account and barula boleh install ibooks application secara free.. Pundek la sangatkan. Itu belum lagi I nak story pasal kalau nak transfer movies etc..nak kena ke another application so that it would be compatible la, macam-macam la ipad nie (err bukan you ke yang memuja-muja ipad nie dulu? ahh..shut up you!) Tapikan ingat susah sangat ke nak transfer lagu lepas tu sibuk nak suruh sync, tak hingin I sebab for sure semua lagu akan hilang. Then I told him that I'm not sure whether to get an ipad or samsung but then I don't need it. Husband I tanya, kalau ada I ndak tak, I kata ofcourse la but kalau tak ada pun tak apa, it is not necessary (ceh... tolak ansur konon..).
 

Ok, moving forward, mungkin beliau kasihan melihat insan bakhil lagi cute (pitam) ini yang asyik menyumpah-nyumpah pasal ibooks I yang hilang itu, maka dengan hati yang serba cair beliau telah menghadiahkan I dalam keadaan separa sedar... So malam tadi sibuk la I mengoles-oles akan gadget terbaru I ini. Layanan terhadap sang suami pun berubah 360 darjah, tiba-tiba suara I jadi halus untuk mengaburi suara sebenar yang bak pantulan bunyi di dalam gua and bila I rasa dia annoying dengan bertanya soalan-soalan mengarut pasal samsung nie tiba-tiba la ada satu suara berbisik, jawaplah soalan beliau dengan sabar dan berhemah, terima la keadaan beliau seadanya, tengok la dia baik dengan you, wah... suara siapakah itu? Tiba-tiba sedar diri la pulakkan and tahap kesabaran I langsung tidak tergugat (adeihh..). Bila husband I pandang I, I kenyitkan la pulak mata dan memberikan senyuman yang extra manis wakaka.. Then bila dia tak pandang, I panggil dia and I bagi tiupan ciuman angin I itu kat dia sesambil tu I cium-cium samsung I itu...dasar pompuan kebendaan.. Then husband I cakap buat apa cium samsung baik la cium orang yang membelinya, sambil menyorongkan pipi beliau..yicks..ngeri I wakaka... (ish jahatnya).
 

Anyway, around 2.30pm today we went to KLCC to have our lunch and to Samsung's because I need to put a screen protective and nak beli cover. We went to Duvet Restaurant serving vietnamese food. The food was not bad at all but I wouldn't go there anytime soon. Cukup la sekali. Lepas makan pegi kedai samsung, then ke Kinokuniya bought a few books ahh..I'm so happy, gosh! banyaknya buku tak baca lagi. I seriously need to allocate my time wisely. Lastly, beli two cupcakes and a slice of cake kat Bisou (mampus) before heading back.
 

So far I dah transfer movies, songs, books.. I'm so happy right now and ipad kat sebelah I langsung I tak sentuh, wah.. ini case sudah dapat gading bertuah, tanduk tidak berguna lagi. Sekarang nie belagak la nanti kalau boring sure games zombies & plants jugak yang I kebulur nak main kat ipad malang itu...
 
Sekian catatan I malam ini or ini malam or malam malam.
 

Thursday, November 22, 2012

Preggy, Award, Celeburity

Sekarang kan musim artis-artis local nie kahwin and ofcourse berbagai-bagai la kisah dari zaman bercinta ke majlis perkahwinan yang grand or not so grand itu. So bila dah kahwin kebanyakkannya akan menghebahkan akan berita baik pasal dorang pregnant, siap berinstagram or upload gambar kat fb ke or mana-mana la yang boleh ditepekkan gambar pregnancy test nih. I have nothing against this kinda thing. I know and I can understand although tak pernah mengalaminya that, they were so excited to tell and share to the world of their "achievement" or whatever you want to call it.
 
But I was wondering how did they know they're pregnant within two weeks? I know within that two weeks memang boleh pregnant kalau subur and melekat but my question is how did they decide to check i.e. using pregnancy test or jumpa doctor ke? Ada tanda-tanda ke within that period of time? Dah ada uwek-uwek ke, pening ke, mengidam ke... because I thought after a month of two baru ada tanda-tanda kan? Or was it base on a hunch? But what do I know, I never experience it before. I'm just curious and wondering...
 
Sometime kan I rasa macam...mmm..macam mana nak cakap nih...it's like telling people how soon timing bila you project lepas nikah... kira macam, you don't tell people indirectly but people know about it...
 
Next, I lama dah tak tengok whatever anugerah local ke or even international. Tak kira la AIM ke, ABP ke MTV ke, People Choice Award ke or even Oscar and Grammy sekalipun dan berbagai-bagai award lah. The last time was maybe 5 or 6 years ago. I don't know what are the reason other than I guess I dah mature. Really, those kinda award winning doesn't excite me anymore. I still minat dengan benda-benda berseni nih because I masih menjadi penonton setia untuk program hiburan such as The X-Factor, The Voice US, UK, AU, same goes with movies too. It is just that when it comes to award-award nie rasa macam entahlah I rasa bosan and weird aje. Rasa macam ada yang tak kena. But if I ada anak remaja, I don't mind escorting them watching concert One Direction ke (OMG, of all the group band in the world wakaka..). Damn! parents patutnya bawak anak-anak pegi dengar ceramah agama bukannya bawak budak tu terkinja-kinja, no wonder la I tak ada anak haha.. Anyway, I would look silly if I were to go to that kinda place anymore. I think betul la I dah dapat "hidayah" penuaan and I'm glad because I would make a fool of myself and become one of the many orang tua-tua yang tak sedar diri. Yang pasti Anugerah Juara Lagu tetap kekal dihatiku...
 
Next, sedang I menyelak-nyelak membaca blog gossip sampah tetiba ada keluar cerita Mat Lapek penangkap bola pujaan hati perempuan-perempuan malaya (excluding me) yang bakal mendirikan istana bahagia dengan tunangnya yang I tak tau macam mana nak sebut nama Lunai ke Looney ke kan.. Here's the thing, it is so easy to become a celeburity kat malaysia nie. Asal ada rupa sikit, ada skill sikit, ada scandal sikit, teruslah famous. Mula la datang berbagai tawaran untuk jadi duta. Penaja pun sibuk la nak menaja perkahwinan la kan..alahai... rejeki but yeah, does that justify him or them to be a celeburity? Eh, I lupa, blog gossip kan blog sampah. But hey, kenapa you masuk and baca hari-hari (pecah rahsia), well sebab kepala hotak I sudah disampahkan.....
 
Sekian, catatan I hari ini...

Wednesday, November 21, 2012

Majlis Bertandang Last Sunday

Hello...
 
Last Sunday, we went to Perak to attend our nephew's wedding celebration on his wife's hometown. I was not able to sleep the night before and managed to sleep for only 4 hours. Anyway, before bertolak, kita orang berkumpul di rumah in law dulu and had our breakfast there. I didn't wear my baju kurung and plan to wear it on the way or when we stop at one of the rest room around. Tau je la, I bukannya boleh duduk diam kalau travelling lama-lama dalam kereta. Mesti la kaki nie nak bersila la, terkangkang sana, terkangkang sini and not to mention tersadai kat dashboard ke kan, macam kelindan bawak lori buah je. I tau memang tak sopan langsung. So as you can see, that is why I prefer to pakai baju biasa i.e. jeans/long pants (takan la nak pakai hot pants daisy duke la pulakkan) and t-shirt dulu.
 
Bila dah nak bertolak aje, one of our niece, Aida suggested that Arina (her daughter and my husband's fav's cucu) to follow us. Dalam hati I, sudah, nie sure kena kacau kaw kaw dengan toksu dia. So Arina si mulut becok pun join la kita orang. She is so sweet and macam-macam la dia bercerita pot pet pot pet dalam kereta tu. Both of us pun rajin melayan and ofcourse di selang seli dengan selingan wayang tamil oleh who else kan.... I yang mengantuk terus hilang mengantuk. After a while, Arina terlena di belakang kereta, where she has all the place to herself with her bantal busuk but she said, it's not hers. Lega hati I sebab tak ada gangguan dari husband I.
 

Bila dah nak masuk ke tol Ipoh, I pun sibuk la pakai make up and then I told my husband that I want to change in a car, yeah, in a car sebab malas nak bertukar kat toilet sebab I takut kalau toilet kotor and baju kurung I terjatuh kat lantai ke apa ke kan, leceh la. So bila both of us dah make sure tak ada kereta nearby I pun cepat-cepat la tukar sesambil tu I terjengau kiri kanan, suspense la jugakkan mana la tau tiba-tiba ada kereta lain drive laju and sebelah menyebelah ke. And I was also worried kang accident ke masa tengah tukar half way, abis keluar kat paper, pasangan berpangkat datuk dan nenek or warga tua bersama cucu mereka di temui dalam keadaan separuh bogel dalam kejadian kemalangan dalam perjalanan ke Perak wakaka.. Tak sampai lima minit segala-galanya selesai. Nasib baik Arina masih tidur lagi.
 
Bila dah nak dekat sampai, husband I ajak stop kejap sebab dia nak buang air kecil, so we decided to stop kat shophouses adjoining Tambun Resort. Kita orang kejutkan Arina, ajak dia ke toilet. Dia tak nak. Bila dia bangun aje, terus dia kata make up dia dah hilang sebab dia tidur tadi. Konon nak kecek I suruh makeup kan dia la tu hehe.. sebab I kan dah touch up but I buat-buat tak tau. I sebenarnya tak suka budak-budak pakai make up furthermore it is not advisable for them to put on it. Ini psychologist kanak-kanak sendiri yang cakap. Anyway, bersihnya toilet kat sebelah Papa Rich nih. Nak tidur kat lantai pun boleh, punya la bersih. Kalau I tau, I tukar kat situ je dari kelam kabut tukar dalam kereta.
 
Family yang lain semua dah sampai and orang pun dah ramai. Oh dear, the weather was so freaking hot. Masuk je khemah, huii..berbahang, berjurai peluh I keluar, kipas kat atas kepala pun tak rasa. Apalagi, perut pun dah lapar and makanan dah berhidang, I terus ajak husband I makan. The food was so delicious, nasib baik nasi husband I dah letak banyak kat pinggan, itupun rasa macam tak cukup but dalam otak dah cakap "control dek control" tapi bila wakil tuan rumah datang bagi mee rebus, siapa lah I untuk menolaknya wakaka.. dah la mee rebus nie one of my fav's dish, yum yum lerr... Husband I bisik kat telinga, wah..banyak you makan, I pura-pura terkejut, I cakap, ye ke? hehe.. Habis mee rebus, I belasah dessert pulak.. Lepas tu wakil tuan rumah cakap dalam pukul 3 or 4pm, kue tiaw and another dish akan menyusul. Husband I berseloroh kat anak buah, ajak pegi Ipoh and then balik semula in time to have the kue tiaw goreng haha... After a while we decided to go back sebab takut jam and also tak tahan panas yang melampau. Kat dunia nie pun dah tak tahan panas yang sikit macam nie apalagi kalau masuk api neraka eh?
 
On the way back, Arina balik join family dia and I sekali lagi bertukar baju dalam kereta hehe.. And stop kejap kat R & R Tapah sebab nak beli jambu air/batu. Ingat nak beli limau bali tapi tak jadi sebab both of us tak berapa suka sangat. Anyway, we're glad that jalan tak jam walaupun hujan and weather sungguh nyaman sekali..
 
Sekian catatan I kali ini....

Monday, November 12, 2012

Majlis Perkahwinan Anak Saudara

 (During Majlis Akad Nikah at Masjid KLCC - matilah tak mintak permission publish gambar dorang - secret tawww...)
 
Last Saturday was one of our nephew's wedding. You know the duda no more, yang we all pegi merisik ke Perak a few months ago yang kes hantaran terjatuh yang I bawak wakaka..ceh, incident yang memalukan itu. Of all the people who carried it, why it has to be me? Banyak betul dugaan orang yang "beriman" ini kui kui kui... So anyway, that Saturday morning around 9am, both of us, went to the in-law's house, berkumpul kat situ dulu and breakfast sekali. Huhu.. I breakfast nasi lemak (dalam hati cakap, habis la berat badan mesti naik..), I know I have no choice, kalau I tak makan takut terlapar sebab kalau kat rumah tak breakfast tak apa kan. Masa I kat rumah in-law, sorang-sorang anak buah tanya I ada bawak tudung ke sebab nak masuk masjid kena pakai tudung or selendangkan, nampak sangat la auntie dorang nie masih tak insap-insap. I cakap adaaaa..dalam kereta..muehehe. Around 10.30am all of us pun bertolak la ke Masjid KLCC. Btw, it's my first time ke situ and we went straight to the section untuk orang and pengantin yang nak melangsungkan akad nikah nie. The place was comfortable, spacious with aircond.

Sementara tunggu tok kadi datang, kita orang melepak-lepak kejap and two of the family member took the opportunity to sembahyang sunat. Around 12pm barula tok kadi sampai, apparently he had to attend some meeting. During the nikah ceremony, I look around and realised I'm the only iban among the malays, embracing the malay's way without abandoning my iban's root. I'll write about it in the future.. Sibuk la I suruh husband I snap gambar-gambar guna camera biasa. I rasa tak best la guna camera kecik kan sebab biasa pakai nikon purba I tu, rugi rasanya tak bawak. I ada jugak ambik a few pics but using my handphone je. After the nikah, all of us jalan kaki to Binjai Restaurant to have our lunch there, dekat je tapi berpeluh la jugak. And our lunch was nasi ayam (nasi lagi waaa.... dah la pagi makan nasi lemak... hati sudah merana tapi perut kelaparan).
 
Sampai rumah around 2.45pm. Husband I suruh pegi salon untuk set rambut tapi I malas, penat and bila tengok time memang tak sempat. Husband I keluar hantar kereta untuk cuci. I terus mandi sebab badan melekit-lekit. I rasa sungguh penat and nak rehat pun kejap aje sebab I sibuk sangat, nak tukar bag for the evening, choose accessories la, check colour make up pallette la, make sure sampin husband I dah iron la, check and try jalan with the new shoes la, mana la tau tengah jalan-jalan tiba-tiba patah tumit ke kan, tukar tali jam to match with the colour theme la and macam-macam lagi la la la.... Lepas solat asar, I rehat 10 minutes and terus mandi lagi sekali sebab almaklum la kan, I kalau nak siap especially ber make up nie ambik berjam-jam la jugak. Kasi chance la I nak berlawa kan... Rambut, I tak tau nak buat macam mana, sedaya-upaya I nak tinggikan kat bahagian jambul tapi still la flat, last-last I biarkan je, dah habis daya, nak ambik kau flat belah tengah, groovy baby...wakaka..
 
On the way nak keluar around 6pm, both of us perasan, eh, kenapa kereta nie macam senget ke belah driver? Husband I decided to go to the nearest petrol station to check. Sampai kat petrol station, hujan bertambah lebat. Dalam banyak-banyak payung, husband I capai payung yang dah rabak, alahai darling... Basah kuyup baju dia kena tempias hujan. Then dia pam tayar tapi masih lagi flat. Then dia called one of our nephew, Kyreil suruh ambik kita orang, nasib baik dorang belum keluar lagi. Then both of us patah balik rumah dengan kereta senget sebelah itu. Walaupun hujan lebat tapi berpeluh-peluh badan I. They came and picked us up around 6.45pm.
 
(Wedding Celebration at Restaurant Seri Melayu - cute kan gambar both of them, senyum-senyum malu lagi wakaka...)
 
Sampai kat Restaurant Seri Melayu, orang tak ramai lagi and I thought of jadi penyambut tetamu but decided not too since dah ada a few perempuan dari pihak perempuan kat situ. Suddenly one of our nephew, Yan was asked by a tourist for a reservation. Tergagap si Yan nak jawap. Dia ingat Yan nie pekerja kat situ. I yang memang sungguh la peramahnya ini, terus mencelah and ask how can I help them. Tourist nie tanya mana dorang nak makan makanan melayu. I suggest Mandarin Hotel sebelah KLCC sebab I'm sure all the tourist tau KLCC kat mana kan. Then dorang tanya Chulan Hotel which was quite near from Restaurant Seri Melayu ada makanan melayu ke, I kata ada dengan penuh confident nya...yela kan sebab most or all the hotel kat Malaysia nie ada makanan melayu. They thanks me profusely and left. Then one of our nephew, Yen (yes, we have lots of nephews then nieces), usik I siap ajuk-ajuk jadi tourist la pulak...
 
After that I masuk and duduk and borak-borak kat dalam. Husband I pulak tiba-tiba nak memerut. Mula-mula dia nak tahan, I kata tak payah tahan-tahan, go quickly. Mana boleh tahan or tunggu-tunggu kang, nanti sesuka hati dia mengentutkan I. I tengok kakak ipar and a few of my anak sedara busy bediri depan tempat penyambut tetamu sedangkan I sedap-sedap je duduk, memang I auntie and ipar yang tak boleh diharap langsung. But I did asked my ipar before to tell me what to do or let me know if they need any help. Nasib baik la family husband I nie jenis yang sangat baik dan tak berkira langsung. Sebab tu la I never feel out of place with them and love all of them so dearly (macam ayat bodek je...hehe..). Kalau I dapat family yang conservative for sure kaw kaw I jadi bahan kutukkan.
 
Anyway, after a while, all of us (the family) were asked to stand in front of the receptionist area sebab kita orang kena bediri and berarak belakang pengantin and mengikut turutan. Tapikan we have to stand for quiet sometime sebab brooch kat tanjak Khairul, pengantin lelaki, ada problem, puas la jugak dorang try to fix it. After a while, kita orang pun berarak masuk and kembali ke tempat duduk. Oh yeah, family bagi pihak pengantin perempuan theme baju colour merah and as for us family bagi pihak pengantin lelaki theme baju colour purple. Nampak sungguh cantik dengan berbagai fashion tapi theme colour yang sama. Husband I kan, tiap kali dia pandang I, terus dia cakap macam nak pengsan dia tengok betapa lawanya bidadari dia hehehe... I buat-buat jeling "ish" marah la konon sesambil tu I bisik-bisik cakap husband I nampak slim (kah kah kah...) and sangat handsome. Ini kes bodek membodek puji memuji sesama sendiri la kan... Terus la dia tengok bahagian perut rotiboy dia itu bila I kata dia nampak slim. Lepas tu kejap-kejap dia tanya, siapa gemuk lagi, dia ke or nephews dia alahai.. body conscious jugak orang tua nih! Kita orang tak banyak ambik gambar sebab rasa penat sangat, I rasa macam nak tumbang je walau tak buat apa-apa pun.. I kata kat husband I, kalau I pitam cepat-cepat hantar ke hospital eh, wah..siap ada script dramatic lagi...
 
Oh and we were so hungry and mula la Aiza (one of the two nieces) and I meratib kelaparan. So bila MC announce acara makan, tiba-tiba kan waiteress datang kat semua table and angkat tudung makanan yang telah lama tersedia kat atas meja. Tekejut kita orang, I cakap dekat semua orang yang duduk semeja, I kata kalau tau makanan dah ada bawah tudung nie, dah lama I belasah. Kita orang semua gelak. Oh, nasi minyak (makan nasi lagi waaaaa.....sedih-sedih pun tambah nasi sampai dua kali you... ceh!) I was sitting with my husband, kakak ipar Pozi yang tak kahwin lagi, Aiza, Ahmad (her husband) and Adam the cucu. And also one old/middle age guy and one young lady. I was wondering and curious who they were. Mula la otak I memikirkan berbagai scenario. I thought that old guy was a datuk ke vip ke sitting with his second or third wife, young lady tu. Then one of my brother in law (bapak pengantin), duduk-duduk kejap and talk to the old guy. I kata dalam hati lagi, sah la dorang nie pasangan suami isteri. Dia dua orang senyum-senyum kat I and I sibuk la jemput dorang makan kan. Then Ayie (yes another nephew, I told you, we all banyak nephews than nieces) sit next to her and they started talking intimately and looking at each other hp screen. I pikir dalam hati, eh, laki young lady nie tak jealous ke tengok "bini muda" dia rapat-rapat dengan Ayie kan. Tapi I pikir maybe jenis yang sporting and tak kisah kot.
 
Then towards the end of the celebration, both of them pun mintak diri dulu. Lepas dorang blah, I tanya Aiza, siapa dorang nie. Aiza cakap, that was Ayie's GF and the old guy is her dad. I kata, oh yea ke, mati-mati la auntie ingat laki tu laki dia and young lady to bini muda dia, tergelak habis dorang. Aiza cakap, kalau orang lain, takan dorang nak set table semeja dengan kita..hahaha a'hah eh. Husband I cakap, dia memang dah agak, that is not the husband but father and daughter. Alahai, I nie kan pandai-pandai je create storyline sendirik...
 
Lepas bergambar with the pengantin kat atas stage, I suruh dorang ambikkan I cupcake lagi and bunga telur untuk bawak balik. After melepak sekejap, all of us pun berangkat balik diiringi hujan yang agak lebat.....
 
Sekian catatan I kali ini....



Friday, November 9, 2012

Update Sana Sini

Heya... today is the first time in a very long time, I went out without my husband. He dropped me off at KLCC on the way to work in the afternoon. Mulanya dia tak kasih buat at last dia termakan pujukkan I muehehe... Macam la ada orang nak culik bini dia yang dah seangkatan dengan Madonna ini. The reason I need to go to KLCC was because I thought I have a purple eye shadow tapi puas I cari last night kat dressing table but I couldn't find it. Yela kan, purple is not my favourite's colour and I have to get it because tomorrow night is our nephew's wedding and the theme colour is purple. And yes I nak beli bulu mata pelesu sekali, aritu dah beli and I try-try kat rumah and the result was so funny sebab melekat kat atas kelopak mata bukan kat ujung bulu mata hehehe..kelakar la... so I need a new one, yang tu dah lunyai I kerjakan... ya I know, I tak pernah pakai bulu mata pelesu in my life so tomorrow night is going to be the first time la nampaknya. I'm gonna ask Aiza to help me stick it. Oh, yes, yesterday we went to WW untuk cari kasut colour purple for me. Sekali I tengok Fasha Sandha pun masuk ke kedai kasut yang sama. To tell you the truth, I ingat FS nie besar and tinggi sebab kat TV nampak besarkan. Actually kecik je and pendek dari I. Mula tu I tak nak tegur, tak nak la orang kata taksub dengan artis tempatan nih but you know la what kind of a person I am. Puas la I control hati yang gatal ini namun I tewas jua. I tegur dia, mula tu muka dia macam panik takut-takut, senyum tak senyum, mana la tau kan, dia ingat I nie camp Nora Danish ke. I neutral you...I kata hai Fasha Sandha, pregnant berapa bulan, dia urut perut and cakap lima bulan. Dia tanya I cari kasut ke, I kata yea anak buah nak kahwin, tu yang kena cari. Terus dia kata, datang la ke saloon dia. I tanya kedai you set rambut jugak ke, dia kata yea...I kata pulak, Ooo.. I ingat just syampoo je (I sendirik pun tak tau kenapa la perkataan itu terkeluar dari mulut I, nampak sangat tak ada mende I nak tanya wakaka...), dia kata, eh tak... Then dia kata, kedai dia depan maybank, tau kan.. I kata ah..tau.. (yela tu, but kawasan WW nie kecik je, senang nak cari).
  
Then I pegi kedai lain. Husband I cakap, wah... merata-rata you jumpa kawan you. I kata, eh, tak kan you tak kenal dia, husband I tanya, siapa. I kata laaa..itu Fasha Sandha la. Husband I tanya lagi apa dia buat. I kata pelakon la, yang kahwin dengan anak bekas menteri Perak. Husband I ingat, she was one of my friend sebab dia kata, FS tegur I, I kata no lah..I yang tegur dia dulu. Husband I sengih-sengih and cakap, itula... you kan PR.. (nyampah I...). On the way nak turun ke escalator, I terserempak dengan dia and kawan dia (I think pekerja saloon dia kot). Dia senyum tegur-tegur. I pun memanjang la dengan senyuman gonjeng ini. I cakap I tangkap ikan tak dapat. Dia gelak-gelak. One thing I like about her, she is so friendly, kind and cakap pun lembut aje. Wah, bukan main lagi I puji dia kan, ofcourse la sebab dia tak menyombong dengan I yang sungguh serebeh di petang semalam. Dengan beg I yang di sling ke depan, macam nyonya jual dvd haram kat pasar malam je. Rambut I pun serabai macam orang baru keluar hutan (err..apa I buat kat hutan..sungguh tak significant langsung) and sandal koyak kat tapak hehe... So anyway, I bought two pairs of shoes, purple and red.
 
Back to my story kat KLCC just now, after my husband dropped me off, I terus pegi ke Sephora. Husband I suruh beli yang branded but I cakap I pakai sekali je and lagipun buat apa la nak beli yang mahal-mahal. I told you, untung husband I kahwin dengan I yang sungguh bertimbang rasa ini..(puikk...). Oh, I rasa sungguh bebas tanpa ditemani beliau. I jalan laju-laju, I jalan slow-slow and I take my sweet time tanpa perlu rasa kasihan bila tengok dia mengekori I kemana-mana dan berjam-jam. But, I felt weird and awkward because I always asked for his opinion on things that I want to buy. And I have to make my own decision. Ceh.. pandai husband I control I punya mind. Lepas I membeli benda-benda yang I cari, I thought of buying a mug for him. I like to surprise him, it's exciting watching your love one's reaction and those sweet smile. I keluar, masuk cari mug yang I rasa sesuai and cantik. I masuk Harrod's terus ke mug section, I belek tengok harga RM 149.00, no thanks. I letak balik. I should have bought the one at Mark and Spencer. Tengah I jalan-jalan I tengok iwannagohome, terus I kesitu and I saw one that sungguh macho and sesuai la dengan husband I yang perasan lelaki tergagah sedunia kan.. Kang kalau I beli mug colour pink or bunga-bunga tiba-tiba jari kelingking dia melentik la pulak kan... bila nak angkat mug tu.. Anyway, masa I tengah pilih-pilih mug, dia called and tanya I kat mana, dia ada kat kinokuniya (nak kejut I konon sebab dia tau that is my favourite's station), I cakap I kat iwannagohome. Cepat-cepat I capai satu and belari ke counter, I tak nak husband I nampak. Budak kat counter tu pulak tengah cakap dengan one mat salleh lady sesambil tu dia nak pegi kat I. Perempuan tu ada problem dengan credit card dia, dia kata dia pegi kedai lain, orang tu kata credit card dia tak boleh guna. Budak tu check credit card dia and apparently credit card dia tak ada problem. I dah la nak cepat. I bukak mug from the box and check-check, dia pun check sekali. Then I cakap kat budak tu, adik, I want to pay this mug right now, it's for my husband, I don't want him to find out or see what I bought for him.. Suspense je budak tu and perempuan mat salleh tu.
 
On the way out, I saw my husband kat dalam kedai. Thanks God, he didn't see it. Dia tanya I beli apa. I cakap, nah, it's for you. Tekejut husband I and tanya apa nie, dia bukak sikit, wah.. dia cakap cantik, dia kata nanti dia bukak kat rumah. I kata jom duduk kat bench and dia keluarkan dari kotak, I tengok dia senyum-senyum (ah.. manisnya senyuman dia) dia cakap, cantiknya, he likes it alot and dia cakap lagi nie mesti mahal, ratus-ratus. I kata tak de la (actually RM29 hinggit je, kalau ada yang murah lagi ofcourse I akan ambik yang lagi murah ... hey, it's not the price but the thoughts that matters ok, pandai la nak cover akan kebakhilan diri ini hehehe..). Then we went to have our meal sementara tunggu husband I order makanan, I check my bag for my hp. I cari-cari tak jumpa, tapi I tak panic and I trace back mana tempat yang I last pegi. I cakap kat husband I, I nak pegi balik kat iwannagohome sebab that was the last place that I used my hp talking to my husband. I pegi situ orang tu kata, yes ada hp tertinggal and budak tu ambik kat safety box. Ituler I, punya la kelam kabut nak buat surprise nak cepat, sampai tertinggal hp but I'm not worried pun kalau hilang sebab I tak ada gambar-gambar atau wassap tak senonoh.....I clean lerr same goes to my laptop, kalau hilang pun I tak risau, tak kuasa nak ambik gambar berkongkek tak tau la kalau ada yang nak superimpose body claudia schiffer tapi muka kerepot I wakaka.....
 
On the way back after having our meal I saw one mak nyah tengah cakap kat hp dengan suara kepit, sempat lagi I menjeling kat nenen pelesu dia hehe..
 
Right now kat rumah, husband I letak mug kat atas meja sebelah laptop dia and dia cakap cantik and excellent, nak pakai pun takut, later nanti dia guna, melampau la hehe.. pandai dia ambik ati I..

Sekian catatan I kali ini...

Wednesday, November 7, 2012

Update

Hello...
 
I tak ada banyak kisah nak cerita, sementelah kerjaya sebagai seorang surirumah yang professional atau dengan kata lain menjadi boss kepada diri sendiri ini, tugasan macam biasa aje, either masak or tak nak masak, basuh baju or tak nak basuh baju etc. semua terpulang kepada kebijaksanaan diri untuk mengelak atau buat-buat pejam mata je. Adventure? tak de adventure nya. Bercampur gaul dengan orang or jiran tetangga? jauh sekali. Bergossip? tak kuasa I. BerFB lagi I tak kuasa. Haritu I masuk kejap kat untuk accept my long lost cousin. So sempat la I membaca berbagai-bagai status, luahan hati, quote, gambar-gambar masakkan yang buat I teresak-esak sorang, makcik sinun tu lah.. masak makanan best-best, cuba la tinggal sebelah rumah I ke kan? Boleh la jugak I tolong makan ke kan.. Sesambil tu I berjejak kasih with my long lost cousin. The last time I jumpa dia was like almost 30 years ago.. huii lama tu kan. I miss those memories so much. Dia cerita pasal kisah kita orang masa kat Kuching dulu, so I told her I still have our picture and it is on my table. Dia mintak copies and baru kejap tadi I scan and hantar kat dia. Nanti I story, kalau I tak lupa.. As usual banyak cerita nak share tapi bila time nak tulis it was either I lupa or macam tak kuasa nak tulis, (eh type la apa pulak tulis, ingat ini zaman vespa ke?). I jugak masuk kat photo dia and jenguk-jenguk gambar sedara kita orang yang lain. Oh, I saw lots of my cousins kat situ and teringat time kita orang hang out masa kecik-kecik and I have their pictures with me. You know what? Tekejut I tengok perubahaan wajah all of them, semua nampak tua and haggard. Err... kalau I tengok dorang nampak dah lapuk so apa kurangnya I kan..waaaa... I thought selama nie, I masih lagi Miss Universe yang tak turun takhta sambil menarik-narik dahi ke atas konon nak menegangkan wajah. Sungguh tak sedar diri akan diri yang sudah lanjut usia nie.... Dah lah semalam I baca kisah orang meninggal sakaratul maut..insaf I... Nanti kalau I ingat, I akan paste cerita kat sini (yela..janji pelesu..) So anyway, bila masuk FB, I pun catch up apa-apa yang tertinggal or baca-baca mana yang sempat. As usual berbagai-bagai status yang I baca but I was so glad sebab so far all my fb friends and family tak ada yang letak status or type benda-benda yang boleh buat I meluat. I know, FB can be a therapy for some people untuk meluahkan apa-apa yang terbuku di hati. Some suka letak lagu, inspirational quote or menjadi setazah jadian. As for me I rasanya tahun lepas and tahun nie sekali dua je kot I letak status. I nie wanita pemalu lindungan KLCC..
 
Anyway, last weekend I keluar berfoya-foya dengan husband I ke KLCC. I bought a pair of heels (6 inci), bila jalan rasa tonggek semacam je, makeup, hair products and ofcourse books at Kinokuniya. Masa berjalan-jalan tu, I tengok eh, kenapa ramai orang berkumpul kat satu ruang tepi escalator nie, I pun sibuk la nak tengok. Wah, ada pertunjukkan budaya kaum India. Tiba-tiba otak I pikir, eh, I lama tak update blog at least letak gambar nie and story sikit-sikit pun jadi lah kan. Punya la desperate tak ada story.. Tapikan I terlupa, I telah membuat satu kesilapan yang besar sebab habis je I ambik gambar tiba-tiba husband I kerasukkan dengan bahasa tamilnya yang merapu. Adeeih terkekek-kekek I sepanjang berjalan-jalan kat situ. Husband I, bila tengok I respond bagus terus la makin galak dia. Masuk Parkson, I suruh dia stop sebab segan la kalau sales person kat situ dengar. Oh, I was dead wrong, lagi kecoh dia, sesambil tunjuk-tunjuk baju yang bergantungan dia pun explain dalam bahasa tamil mengarut dia, siap berhenti kejap tu wakaka.., I rasa macam nak pengsan. I kata senyap please or I akan marah dia. Husband I kata, kalau I marah, dia akan cakap lagi kuat biar orang dengar. Wah, dia gertak I, you. I cubit bahagian lemak kat pinggang dia and terus I jalan laju-laju. Then bila I nak cakap-cakap dengan dia, tak ada respond pulak and bila I pusing ke belakang hero tamil I entah menghilang di mana. I rasa lega until I saw him coming back towards me! Cepat-cepat I divert his attention to other pressing matter (pressing la sangat nak cari kasut tumit tinggi kan).
 
Next story, husband I sebelum nie kalau nak pegi kerja, pagi-pagi dia dah masakkan I nasi and rendam lauk untuk I masak for lunch sebab dia tau I selalu bangun lambat. Yes, insomnia I dah datang balik. I susah nak tidur, pukul 3.30 to 4am baru I ngantuk..So, these past three days, husband I dah tak balik tengahari for lunch. Reason dia, sebab kalau dia tak keluar lunch, dia boleh balik cepat, on which he did came home early before 5pm you, rasa macam bulan puasa and I punya la suka hehe.. banyak la time lagi nak gaduh-gaduh manja dengan dia. Furthermore, both of us kan nak menguruskan badan. I know sebelum nie bukan main lagi entry I yang berkeluh kesah pasal rindu tak jumpa dia time lunch... entry yang sungguh melampau itu. But yes, husband I lost 3 kg within three days, macam tak percaya je kan, betulll... seluar kerja dia longgar sambil dia menarik-narik ke tengah perut. As for me, well... I naik 1 kg lagi waaaa...sebabkan I makan lunch lambat around 2pm and lepas tu I cari kudapan...waaaa... I frust la tapi salah I sendiri, I tak breakfast and I tak excercise. I still akan buang sifat buruk I tu sikit-sikit. Oh JM, thank you so much for reminding me on Kevin Zahri's website. Dulu lama dah, I pernah masuk sekali but malas nak baca but not anymore. Sekarang nie I gigih baca and banyak good info boleh dapat kat situ especially testimony perempuan baju pink nama Tia Hakim. I'm impressed with her story and her details explanation especially on minum air banyak tu boleh menguruskan badan/water retention. I suka minum air tapi nak minum banyak-banyak tu macam payah je sebab tak larat asyik nak ke toilet but after reading her story, I will try to drink more at least 1 1/2 liter per day.
 
Anyway, I got to go, my husband is on his way to pick me up to look for his baju melayu for his nephew's wedding celebration... I punya dah ambik kat tailor last week...Byee...
 
Sekian catatan I kali ini....