Monday, October 25, 2010

Pump, Mee Kering

Pump, for your info this is the mee kering yang I posted the other day yang menjadi kemusykilan dan keraguan di hati you.. Ada brand lain jugak tapi so far yang I beli halal dan diktiraf oleh Jakim..so no worries. You boleh dapatkan product nie kat Carrefour, Jaya Jusco and Giant Supermarket..

Mee Kering dari jarak dekat. Tiada superimpose atau camera trick.. And bukan magic atau aloh aloh hahahahaha....

Saturday, October 23, 2010

I Yang Mengada...

Today tak keluar sebab last week dah keluar beside, malas la pulak. Surprised..... I bangun awal..pukul 8.00am pagi nie... selalunya kalau weekdays I bangun pukul errr... 10.30am.. I paksa mata I tidur lagi tapi tak dapat-dapat. I pun bangun jahit sikit-sikit baju cucu sedara yang dah lama I tak buat-buat lagi...penyakit malas I tak hilang lagi hehe.. I decided to cook today tapi I masak lambat sebab masih kenyang with the breakfast..yea..I pun surprise..I breakfast you... roti bakar dua keping sapu butter dan jam nenas.. eh you should try jam nenas nie..sedap la..I tak pernah rasa before this.

Husband I diserang sakit perut cir bir (I think nie mesti kari ayam and dal yang husband I beli bersama dengan roti tempayan and roti canai tu.. yang dimakan malam tadi tapi I makan sikit je)..tengah malam tadi dia ulang alik ke toilet about 5 times. I tak sedar sebab husband I kata I tidur macam batu.. Pagi tadi dia pegi klinik.. and I decided to surprise dia and masak cepat-cepat so that bila dia balik I dah siap semua. Sebelum tu I sms husband I, I suruh dia beli a few things kat supermarket. Tak lama kemudian, husband I dah balik, I tengah masak lagi masa tu.. I tiba-tiba rasa tak puas hati sebab yelakan I nak surprise dia (banyaknya perkataan surpriseeeee)..tengok dia dah ada.. Nak surprise konon, macam la special apa yang I masak... ikan goreng bawal putih masak sambal, sup ayam kentang dan sayur kacang buncis goreng dengan fishball je wakakakaka...Then dia kata dia lupa nak beli barang-barang yang I suruh beli. I kata kalau you beli mesti timing I tepat. Tiba-tiba makcik korang nie sensitip and merajuk tua..ceh.. I kata lagi.. tengok you dah balik cepat..selalu you balik lambat and you dah tau apa I masak.. dia kata dia takut nanti nak tiba-tiba nak membuang..I kata bukan you tak biasa membuang merata-rata ke.. Then dia nak tolong I kat dapur..I kata tak payah and jangan masuk dapur and dia cuba nak pujuk I, I kata stay away from me..wah macam dalam telefilem la pulak. I merungut-rungut lagi..muka sudah masam ditambah dengan peluh memasak dan tak mandi lagi.. so imagine..buruk rupa.

Then I intip husband I duduk kat ruang tamu dengan tangannya diletakkan kat kepala.. kira dia nak overdramatic la pulak.. I ingat dia tengok laptop tapi dia tundukkan kepala. I felt bad la pulak but hati sudah punah I buat tak tau..tapi I nak tergelak pun ada sebab husband I buat so obvious so that I can see. Bila dia tengok I tak layan dia ubah posisi.. tak lama kemudian untuk yang kesekian kalinya dia menjadi tetamu setia kat bilik kecik tu... Lepas I masak I terus bertenet check apa-apa yang patut I DL.. then husband I mengadu lapar..I jeling..I kata I tak mau makan.. padahal perut I dah berbunyi.. tapi tak baik la laki nak makankan.. Masa makan tu husband I bukan main puji masakan I, dia kata masakan paling sedap dalam dunia, dia kata sup ayam paling pekat and kalau I tak mau makan kepala ikan tu bagi je kat dia, dia nak kunyah sebab sedap giler.. (podaahh), then dia kata tak pernah dia rasa fishball masak macam nie punya la sedap.. (podah podah... padahal selama I masak fishball kat dia sekalipun dia tak pernah komen pasal fishball..tiba-tiba je hari nie). Dia cuba-cuba nak berborak dengan I, tapi I jeling and I tarik mulut kebawah..

I kan kalau makan mesti baca apa-apa article be it paper or majalah..but not majalah hiburan such as URTV or Media tu ke.. (kalau baca pun gossip online je) dulu yea I baca but sekarang nie I dah bertukar angin... I baca Al Islam ahak!..jangan main-main you....(sambil membuat aksi tangan bersatu gaya orang bernasyid), akak dah insaf ekeke... So sedang I membaca sambil tu I buat muka semasam habis.. tiba-tiba I come across ayat yang lebih kurang berbunyi begini.. tanda-tanda “kiamat ialah suami taat kepada isteri...” I terus tersedar dari kealpaan I ini (cewah bahasaaa...) and kira insaf la ..I terus cakap lembut-lembut dengan husband I (tau takut dosa..), husband I terkejut akan perubahan mendadak daripada I (tapi I tak bagitau dia ayat yang I baca nanti dia akan perasan) and dengan tersenyum simpul dia menyambut kata-kata I and apalagi macam-macam yang kita orang borakkan sebab masa I geram tadi I asyik berborak sorang-sorang dalam hati. Dan serentak dengan itu, I lupa apa yang buat I tak puas hati...oh the power of hidayah wakakaka.. (seperti tiada apa-apa drama yang berlaku tadi...macam iklan je).

Kadang-kadang I terpikir kenapa la I mengada-ngada sangat, sikit-sikit nak merajuk, sikit-sikit nak ambik hati dengan dia (dengan orang lain tak ada pulak..), padahal bende punya la remeh, kadang-kadang tak masuk akal (bukan kadang-kadang..selalunya)... sungguh tak sedar diri I nie.. Kalau husband I pegi kerja bukan main lagi I suruh cepat balik la ini la itu la..tapi bila dekat ada je mende yang tak kena and husband I masih macam tu je... nerd and blur memanjang....

Masa I tengah exercise tadi dia diri sebelah I dia kopak kulit buah langsat and kejap-kejap suap kat I..bertambah-tambah mengada la I .... I’m such a bitch!

Sekian kisah I hari nie...

Friday, October 22, 2010

Update and Resepi Simple

This past weeks I mengalami kemurungan yang melampau (akibat kenaikkan badan yang sungguh mendadak). Rentenan daripada itu, I hilang semangat untuk menulis (macamla penulis buku yang hebat wakaka..padahal satu article pun tak pernah antar kat majalah) dan menjadikan I tiada idea untuk menulis atau share kisah harian I dan juga I menjadi teramat malas. Antara sebab lain... well..I kan couch potato so hari-hari la I mengadap tv sambil menongkrong (tonton) story/movie yang I DL dengan hebatnya.... Tapi I kuatkan hati ini yang tengah lara sambil kejap-kejap memicit lebihan lemak kat perut I dengan perasaan yang sungguh sakit hati... I rasa sungguh rendah diri bila mengadap cermin sambil memerhatikan perut I yang berlipat macam apam balik kat pasar malam...huhuhu..I hampa, hiba, meranaaaa...... Sekarang nie I dalam process mengurangkan kuantiti makanan (yela tu diet..padahal belasah macam biasa je.. ) walaupun bila time weekend I makan bagai nak gila. Petang tadi I start excercise balik dengan naik stairmaster selama setengah jam aje sebabkan, tak sampai 2 minit I dah semput macam orang kena kejar anjing.. kena stop every 5 minutes..punya la tak ada staminanya. Lepas tu husband I balik dari kerja, I suruh dia naik pulak..tiba-tiba dia kata jari kaki dia ada ghout and macam-macam alasan.. I kata sudahlah..then dia naik dengan short petak and tak pakai kasut (and offcourse tak berbaju)..tak sampai 2 minit dia dah mengalah tapi dia boasting..dia kata dia dah sampai 10 km.. auta kel.. Nyampah I..

(Hiking stick or tongkat orang ghout hehe.. )

Anyway, aritu husband I balik dari kerja and beli dua hiking stick. Dia kata satu untuk I satu untuk dia. I was puzzled and so surprised because he is not the outdoor type and susah betul nak ajar dia jogging kat taman titiwangsa tu..ada je alasan.. Dia kata bukan apa mana la tau kalau kita hiking ke..I kata poraahhh.. Rupa-rupanya husband I kena ghout yang serious yang memerlukan beliau bertongkat. This is by far the worse ghout yang pernah dia alami. Kaki kiri dia kat bahagian lutut bengkak and besar. So mana-mana dia bejalan dia kena pakai tongkat.. kesian I tengok..(time kerja dia tak bawak). Tapi dengan angkuh dia cakap..tongkat nie bukan untuk guna hiking ke or untuk bejalan aje, dia kata dia nak guna untuk libas penyangak penyangak sekali. Sambil tu dia menunjukkan aksi macho dengan menghayunkan hiking stick nya itu dengan tak berbajunya (ala-ala separuh bogel). Kah kah kah..tah apa-apa tah... I buat-buat tak layan tapi dalam hati I macam nak pecah gelak kat dia..

Seisi masak memasak

For this entry I decided to letakkan gambar and peringkat demi peringkat masakan I yang sungguh simple ini.. Rasanya sekali dulu I pernah buat kat blog lama. I saja- saja je nak share... orang buta pun boleh masak ekeke...

Bahan-bahannya sungguh simple. Mee kering (direbus terlebih dahulu), mix vegetable yang frozen, sausage ayam, cili merah, bawang putih and merah di mayang, serbuk secukup rasa (kalau nak guna yang kiub pun ok but make sure tidak di tambah msg), serbuk lada putih, chili sauce heinz dan kicap cap kipas.

Goreng bawang, cili and bila dah naik bau masukkan sausage.

Then masukkan mee kering yang telah direbus tadi lepas tu masukkan serbuk secukup rasa and vege frozen.. gaulkan and then masukkan chili sauce, serbuk lada putih and kicap cap kipas.

Sedia di hidang.

Sekian....

Me : Baru lepas membelasah separuh roti tempayan (roti nan lerr..), separuh roti canai tapi mengapakah perut ini masih berbunyi... waaaaaaaaaaaaaaa.... kejap lagi nak makan bubur gingko pulak...double waaaaaaaaaaaaaa...huhuhu.. benciiii...

Thursday, October 7, 2010

Update


All this while each time after I DL/tor I akan tengok either direct from my lappy or I transfer ke desktop but last week my husband bought this real HD player (RMVB) Model A1HD, whereby both of us boleh tengok kat tv flat screen. Ada macam-macam player and lama dah ada kat pasaran tapi yang dulu-dulu harga mahal and not compatible with all the program such as avi ke mpeg, divx ke whatever but with the one that my husband beli nie semua boleh main and harga pun murah je RM219.00. I tanya husband I kenapa harga yang mahal but tak semua program boleh main and kenapa harga yang murah boleh main semua program.. husband I kata because some people prefer to go for the brand regardless compatible ke tak. Well.. sambil menjeling kat Gab.. tak payah la I susah-susah bersakit tengkuk atau melanggu tengok kat lappy ke desktop lagi... ;). So sekarang nie semua series yang I DL I tengok immediately, kiranya I up to date la tak macam dulu-dulu asyik bertangguh je..almaklum bersemangat la.sebab sekarang nie it was much more relax boleh baring-baring je kat sofa instead of terseksa masa dulu-dulu (wah belagaknye..sebelum ada real player..bukan main syok lagi tengok kat lappy or desktop, bersila atas kerusi pun jadi la). Sekarang nie tengah marathon tengok movie yang lama dah DL tapi tak tengok-tengok lagi.

Oh and last week husband I mula melanggan ABO kat astro... I kata what for? Yang ada nie pun tak tertengok, you tambah lagi...and on top of that kita dah ada real HD player nie. Dia kata tak apa.. kalau rasa tak tertengok nanti kita boleh cancel.. Cerita kat ABO nie semua outdated and asyik-asyik cerita yang sama je.. Movie yang tunjuk masa time Hari Raya dulu pun ada kat ABO, buang duit aje. But I love to watch CI (Crime Investigation), interesting la.. Wah.. mentang-mentang peminat CSI.. so Gab dah DL ke yang latest? New season for the LV,NY and Miami dah ada..Sis up to date ke semua series nih.. LV terbaru nie ada Justin Bieber. Anyway, memang confrim la I jadi couch potato nih..


(Dear John, movie I tengok malam tadi)

Malam tadi I finally got to watch this movie after jadi perkasam kat lappy. Lama dah DL asyik bertangguh nak tengok.. Maklum la I busy..ye la tu..(mesin jahit pun seminggu tak sentuh kui kui kui). Movie nie best..lakonan Channing Tatum yang sungguh menyentuh perasaan di tambah dengan dia lelaki yang cukup sempurna di mata I... bentuk badan, paras rupa.. memang sungguh sungguh jantan. Oppss.. no la.. husband I la lagi macho, smart, handsome and perfect (I kena puji-puji sebab dia kadang-kadang check blog I, kang dia tak bagi I makan pulak.. wakakaka..).

Oh speaking about makan, I dah mula berdiet.. yup..dua hari berturut-turut termasuk hari ini, I masak/makan bubur nasi for lunch. Semalam I letak isi ikan and hari nie, serbuk ikan bilis je. As for the lauk, semalam I masak ikan goreng kicap and I guna sikit je minyak untuk menumis kicap chili padi and for today I steam dua ekor ikan kerapu tapi I letak kuah kicap so that berselera makan dengan bubur nasi itu.. Husband I kata, hari-hari makan bubur nasi pun tak apa sebab dia suka.. Senang la kerja I jugak kan.. Mr Potato berpeket putih menjerit-jerit memanggil I semalam dan hari ini tapi I pekakkan telinga and I terus capai je biskut tiger tadi.. and sesambil tu I makan biskut yang ada garam sikit tu.. I kena alas perut kan and makan biskut tak fattening kan?..kataku menyenangkan hati sendiri.. oh yea.. menjawab soalan Gab..part makan sepuas-puas sebelum nikmat di tarik tu.. ada betulnya Gab tapi kita pernah puas ke makan? I don't think so ekekeke... kita cuma berenti makan bila kenyang maaa..tapi tak semestinya puas wakakaka.. perut I la..tak tau perut korang.. So..I ambik la prinsip ini.. Makan la berpada pada (walau perut I meraung giler), asal nikmatnya sentiasa ada... Sekian..

Tuesday, October 5, 2010

Dilemma Ms Junk Food

(Junk food / kudapan yang husband I beli semalam)

Petang semalam husband I balik kerja dengan membawa berbagai-bagai jenis kudapan “junk” food yang dia beli sebelum balik rumah. I was so surprised.. Kalau dua tiga packet tak pe la lagi ini...oh dear. I kata hey..nape beli banyak-banyak nie..I kan nak diet. I tak nak makan bende bende nie lagi (konon). Ini semua is a process food (tau pulak process food..yang membelasah selama nie tak sedar pun). Husband I reply, dia beli sebab I suka makan junk food nie.. I kata itu dulu (which was offcourse the last time yang I makan petang semalam), sekarang I tak nak dah.. Husband I kata, tak pe la, bende nie sikit je tak mengemukkan..I kata no way, tengok la perut I buncit.. Husband I kata, buat sit up aje..sambil meletakkan tangan di belakang kepala dan membuat gaya angguk dengan kain pelikat ikat tinggi-tinggi (no ukuran pinggang) tanpa baju, tegelak besar I. Then dia tersengih..maybe dia tau aksi dia sungguh la “seksinya” wakaka.. Then I kata, serious I tak mau.. wah berazam nih..

So tengahari tadi, lepas makan, I duduk-duduk tengok CSINY7 (latest) yang I DL.. I teringatkan Mr Potato..ahh tak boleh jadi..I kena kuatkan hati nih.. Tapi I tak dapat concentrate, kejap-kejap I pandang ke dapur.. I dengar seolah olah Mr Potato perasa BBQ chilli berpeket merah memanggil sayu.. I tahan hati..sesambil tu I telan air liur bila teringatkan akan kerangupan dan kepedasan Mr Potato perasa BBQ chilli itu..ndak-ndak keluaran terbaru nie tulis more chrunchier..waaaaaa... Hati I bagai diruntun..jiwa I menangis.. I cuba minum air banyak-banyak..oh sungguh payah seksaan ini.. I makan cranberries kering banyak-banyak..konon nak bagi kenyang.. tapi dada I dah turun naik turun naik dengan kencangnya..

Dalam sedar tapi terpaksa I melangkah longlai ke kitchen cabinet dan terus mencapai Mr Potato berpeket merah itu.. kemudian I bawak ke ruang tamu..I bukak dan sedut bau dalam-dalam.. I peratikan bentuk-bentuk indah yang nampak rangup dan berempah at the same time. I capai tanpa berfikiran panjang dan I makan satu demi satu tanpa rasa bersalah.. Yang peliknya I rasa sungguh gembira dan ceria..I kunyah dengan berbagai-bagai aksi..baring, duduk, berdiri..dengan penuh ceria. But one thing kan kalau I tengah tengok movie sambil makan keropok I mesti tak dengar apa yang di perkatakan oleh pelakon pelakon itu. So bila part pelakon nie berborak I akan stop kunyah or I akan kunyah slow-slow tapi bila part action I kunyah kuat-kuat.

Habis makan, tiba-tiba terbit rasa bersalah yang teramat sangat. I felt so bad and angry at myself.. How can I let myself fall to the temptation? Bukan ke semalam I meraong dalam hati lepas weight myself.. Yea berat badan I bertambah dengan begitu mendadak. Sekarang nie berat badan I, 49kg, sebelum makan..Can you imagine kalau I dah makan.. I felt so down and so frustrated. How can I let myself down? Tiap-tiap hari, I peratikan perut I..alahai..boroi..kalau pakai panties yang cover perut.. boleh lagi I bersabar tapi kalau pakai yang ala-ala mini or midi..mak engkau.. terjuih keluar.. My stomach is so damn ugly! I’m so sad right now..I really-really kena diet... sebab pada pandangan I kalau I berisi..I nampak tua (sungguh tak sedar diri). I’m not doing this for other people, I’m doing it for myself.. Lagipun kalau I berisi..I cepat mengah and semput (macam orang belari merentas desa..padahal jalan 10 tapak rasa macam nak cari oxygen je). Anyway, back to si godaan Mr Potato tu... lepas I makan I rasa guilty and tak sedap hati.. I pegi ke bilik mandi........... and I jolok tekak I kasi keluar.. berair la jugak mata... I muntahkan segala isi Mr Potato dari perut I.. I jolok sampai I rasa dah tak mau keluar lagi.. Then I rasa puas hati.. Don’t worry I don’t so this often and I’m not a bulimic person.. I just rasa bersalah yang teramat sangat.. (wah serious betul kau nie Dek?).

Petang tadi husband I balik kerja, sebelum tu dia called tanya ada nak makan apa-apa. I kata tak de, nasi and lauk I masak ada lagi beside I don’t want to eat anything (yeah right!). Dia sampai rumah je, I tengah baring kat sofa. Dia kata dia tak ada beli makanan sebab masa dia call tadi I kata tak payah. I kata I teringin nak makan. Dia tanya nak makan apa..I kata semua bende I nak makan..sambil tu I benamkan kepala kat bantal..kira macam frustrated la nie..sebab teringin nak makan tapi I tahan. Then I suruh husband I letak tangan kat punggung I (wah suka la dia)..dia kata kenapa..sekali I kentutkan kat tapak tangan dia kuat-kuat haha.. Husband I tekejut and dia kata tangan dia tergerak sebab letupan I tersangatnya kuat.. hehehehe.. puas hati I, (sebenarnya banyak kali dah dia terkena dengan “bom tangan” dari I nie tapi dia selalu lupa and letak lagi tangan dia everytim I suruh, punya la nerd nya hehe..). Then dia tanya I nak makan chocolate apa..I kata no way.. dia kata don’t worry chocolate tak kasi gemuk.. ye ke? Dia keluarkan semua chocolate kat icebox and suruh I ambik satu..I kata tak mau..dia kata ambik je..then I ambik Snickers.. Masuk mulut...aduhhh nikmatnya tak terhingga..sementelah I nie memang hantu chocolate.. I makan slow-slow and ingat nak tinggalkan separuh..Husband I kata abiskan je. Sambil makan sambil tu I memujuk hati sendiri dan I berbisik sendiri... chocolate nie masuk perut cair jadi air...huhuhu.... ye ke teori I nie?

Sunday, October 3, 2010

Kenduri


Today is a kenduri Aqiqah of one of our cucu sedara. The kenduri start at 9.30am so we have to come early. Sampai je dah ada sedara mara datang, I mula tolong potong-potong dessert sesambil tu sempat la jugak menyumbat sikit.. It was so panas, I sweat profusely and tired at the same time.. yeah I know... my age are catching up with me.... After that I decided to sit around and waiting for the majlis to start. You know when you go to a apa-apa kenduri and when there’s a lot of people around that you don’t really know or close with but you saw them everytime there is a function in your MIL house and you don’t know what to talk about? WelI.. I was in that situation and while waiting for the rest of the people to come I decided to sit on the sofa smilling and making a small chat around and suddenly I felt so sleepy hahaha.. tau je la bangun and bersiap awal. So I went downstairs and look for anything to do and that is where I saw my darling hubby kesat lantai after tertumpah air soda bandung biasalah lelaki clumsy...hehehe.. I siap gelakkan dia. Then I pegi kitchen and tolong-tolong sikit kat situ.

The majlis start kat tingkat atas. To tell you the truth I don’t know what’s going on or what are the aqiqah was all about. I understand ada potong-potong rambut. I tak pernah tengok lagi and I tak naik kat atas pun untuk tengok but it’s ok Khairi dah captured kat viewcam. Borak dengan Aida kejap and she told me about theme colour for Aiza’s wedding bulan December nanti. Then Aida bagi kain suruh buat baju untuk Arina. Lepas tu husband I ajak makan and sesambil tu sempat lagi la husband I tanya tanya Riz antara pelakon Arjuna a few things about lakonan dia etc.. Tak sangka husband I awestruck dengan actor-actor nih hehehe.. Kekadang malu I dengar soalan dia. Husband I kata dia ada tengok cerita Arjuna and tanya Riz yang mana satu..or pegang watak apa.. OMG! I cakap kat Riz kirim salam kat Remy Ishak sesambil tu jeling kat husband I.. Dia buat tak tau je hahaha... Lepas makan kita orang masuk kat dalam.. Then Khairul duduk kat sebelah. I baru nak korek siapa or ada girlfriend ke, sekali ada sedara suruh Khairul carikan bini dia kat atas sebab dia nak balik.. Ceh! spoil je, baru auntie dorang yang sungguh “ambik berat” nie nak mulakan “tugas” maha penting dah ada gangguan. I bet Khairul rasa lega sebab I tak sempat tanya haha.. sebab dia yang masih bujang and lepas cerai dulu I tak dengar-dengar lagi dia dengan sesiapa.. He is an eligible bachelor with a very steady job/career, banyak duit, suka berkaraoke and good looking guy, yea dia tampan! I kesian tengok dia sebab masih berkeseorangan. So kalau ada sesiapa berminat you can contact me but jangan bagitau dia tau muehehe.. habis I kalau dia tau apa I buat nih...

After a while, husband I ajak balik sebab dia nak basuh kereta. Balik dari kenduri I decided to snap-snap some pics kira mengabdikan kenangan berselendang and also gambar satu hari lepas umur dah meningkat.. I nak letak yang full face or gambar yang terang sikit tapi husband I dah veto kata tak boleh..so gambar nie je la yang I boleh letak.. tau je la orang tua tu..


(Lokasi gambar seperti biasa di sudut yang sepi itu)

About the baju... The first time I saw this fabric I sudah jatuh cinta..murah aje..kain cotton Jepun but Swiss design. I beli kat Kamdar.. masa tu I dah mula belajar bejahit tapi belum belajar buat baju kurung lagi. Tapi I dah impikan I akan buat baju kurung tradisional out of it. So I buat about 3 days ago.. Love it! Oh and tu la selendang sepuluh hinggit...

Saturday, October 2, 2010

Just Another Day....

Today is my birthday.. Cantikan date hari nie? Malam tadi around 10pm husband I dah wish I..I kata..eh belum lagi baru 1st October.. dia kata tak apa..I kata mana boleh..not the time yet.. Lepas pukul 12am I tunggu-tunggu dia wish I, dia tak jugak.. Sekali I tanya, hey, you tak wish I pun.. Dia kata tadi kan dah wish..I kata tadi tu haribulan lain.. Then dia wish I. Dia kata lagi.. dia tak ada gifts untuk I, gift dia nanti dia bawak I pegi trip bulan January next year.. I cakap dalam hati nie mesti tipu nih..takkan tak ada gift kot.. I don’t care about gifts dari orang lain, in fact I don’t want any but not to get from my husband tu.. mana boleh...gelang plastic pun I akan terima dengan gembira..janji mesti ada.. Then I cakap... eh tak pe la.. you baru bagi I anniversary gifts.. (nie case, lain di mulut lain di hati la). Then dia masuk bilik..I cakap dalam hati..nie sure ada gifts untuk I.. Then dia keluar... ingatkan dia ada bawak gifts dari bilik.. eh..tak ada pun.. I pikir nie mesti dia letak atas katil tapi kenapa dia tak suruh I masuk bilik? Then when it was time to go to bed..I cepat-cepat tengok atas katil and keliling bilik.. hmmm..tak ada jugak.. Dalam hati I sudah disappointed but I diam aje..tapi I dah tak nak tengok muka dia...

(Yang "intan berlian" tu beli kat Sg Wang and yang macam earring lanun tu beli kat Semua House)

Bangun pagi-pagi tadi, I checked my laptop..then dia keluar sama..dia wish I lagi and plan mana nak pegi hari nie.. Jiwa sudah kacau and it shows in my face. Orang macam I susah nak cover-cover muka, confirm tak boleh jadi spy or pelakon nih.. Lepas dia balik dari beli paper both of us pun keluar nak makan Dim Sum. Sampai kat restaurant tu orang tak ramai boleh kira dengan tangan and the dim sum was not much unlike before..sikit je and rasa macam dah turun standard. Both of us makan sikit aje..tak puas hati. Then pegi cari selendang untuk I buat tudung sebab esok ada kenduri rumah MIL. Hari tu masa Aiza bertunang I sorang je yang free hair and then jadi pengapit dia pulak tu..duduk tengah-tengah..ish tiba-tiba terbit rasa segan..(apakah ini hidayah buatku muahahahaha..). So I decided to wear it tomorrow. Hopefully, jangan la dorang pandang I semacam nanti malu I or thought that azam I sempena birthday nih. Tak mau la ada yang high expectation ke kat I yang hati bak hari yang sentiasa berubah ini. Lepas jumpa selendang yang bersesuaian dengan baju yang I buat dengan penuh jayanya this past week, I beli earring and cincin besar ibu jari kaki I yang bertakhtakan berlian bernilai RM10 mahal kah kah kah.. Husband I la yang bayar.. I kan orang tak bergaji..huhuhu..

(Lotions and shower gel beli kat Crabtree & Evelyn..kulit badan mau jaga..makin "muda" makin kering and kurang anjalan huaaaa..sob* sob*)

Lepas tu pegi Sg Wang sebab I nak hantar pendant berlian I yang hilang satu batu berlian (ala..pendant stainless steel berbatu swoarski murah je..). Sales girl tu tak charge apa-apa sebab beli kat dia.. then husband I belikan I dua earring, satu pendant and satu rantai kat situ (sama tahap dengan kat atas..murah maaa...). Lepas tu dia cakap..this is your birthday present. Dalam hati I cakap, hmmm..tak surprise pun, macam yang selalu shopping biasa je. Asyik berkonfrantasi dalam hati je hari nie..maklumla..jiwa sensitip berkecamuk nih). Lepas tu beli t-shirts, blouses etc. Then I kata, I want to buy something for myself. Then we went to KLCC tapi sebab tak ada tempat parking, di tambah I tak ada mood, kita orang keluar balik. Then husband I ajak pegi Carrefour nak buat marketing. Sampai Carrefour I kata I malas. Then keluar dari tempat parking I kata I nak pegi Mid-Valley. So dengan meredah jam tu both of us sampai la jugak.

(Tak tau best ke tak, I baca review belakang terus grab aje)

Sampai situ both of us dah lapar cari Little Penang, pindah entah kemana..habis ground Mid-Valley both of us tawaf baru la berjumpa.. nunn di hujung sana. During makan-makan tu I luahkan ketidakpuasan hati I kat husband I dengan muka penuh sendu. Husband I kata eh kan siang tadi kata tak payah. I kata offcourse la, takan you tak tau I and then dia kata dia memang nak beli something. Dia kata sorry banyak kali. I kata I tak mau benda mahal-mahal just a simple gifts pun jadi la yang penting surprise kea pa ke. Then I kata tak payah la..kalau lepas date I nie..I tak mau dah.. what for kan? I kata nevermind la I’m sorry too beside you dah beli macam-macam kat I selama nie. Lepas makan, I survey benda yang I nak beli. I nak beli barangan penjagaan diri kat Crabtree & Evelyn but I decided to check tempat lain dulu. Mula-mula masuk TheFaceShop..product dari Korea..I tanya apa ingredient sales girl tu kata bunga lily..I kata what else, dia kata mainly bunga lily. Bengong betul! I check kat belakang tulisan korea mana la I paham.. Then I blah, pegi L’Occitane, survey and try a few lotion, it is nice but since I already set my heart on Crabtree & Evelyn’s shop so terus pegi situ.. I was spoilt with choice.. I tak tau mana satu nak pilih. I kan memang sukaaa sangat dengan kedai-kedai yang jual benda-benda macam lotion, gel, shower, sabun etc. nih..ahh.. syurgaku.. Since I haven’t buy myself a birthday present so I thought of paying for the item tapi husband I kata no..biar dia bayar. I kata habis tu apa I nak beli untuk diri I sendiri. Dia suruh I beli buku ke.. Keluar dari kedai tu hati I berbunga ceria..tak putus-putus I senyum sorang-sorang.. hehe..terubat la jugak luka di hati..although macam tak best je. I still tak puas hati sebab husband I tak surprise I. Tapi I simpan je dalam hati..oh well..it is just another day of a birthday of a nobody. I can’t always have my way. So anyway, lepas tu pegi MPH, I grab one book and then pegi beli roti kat Bread Story and then we headed home. I tengok jam..oh wow..dari pukul 12pm keluar rumah..pukul 9.22pm baru balik.. penat giler.. no wonder la both of us semput!

Friday, October 1, 2010

Spring Cleaning And Other Things..

Firstly I don’t know why I called it spring cleaning since we only has two season here but yes I did my spring cleaning this past week.. In fact every now and then I akan kemas sendiri although we had Ida, the lady that came to clean the house weekly. Since she was still in her country so I decided.. hey.. I can do it with the help of lalaki serba boleh ituuu... I lipat balik semua baju kat wardrobe and arrange according to their categories since dah jadi carca marba.. Baju lama I simpan kat bilik lain. Then I make sure each time lepas baju kering I akan lipat immediately, there are no more bertangguh lagi.. selalunya Ida yang buat..but not this time..I decided to do it myself.. I lap segala furniture and buang all the dust yang melekat the past week... Semua peralatan/pekakas/rempah ratus kat kitchen cabinet I susun cantik-cantik.. I rasa sungguh seronok bila dah bersusun macam tu..Kejap-kejap I bukak almari and admiring my work (perasan maa...). Itu belum lagi part I senyum sorang-sorang bila bukak icebox (I prefer to call it icebox then refrigerator..I’m from the old school laaa..). Sungguh bersih dan terang benderang... I’m glad sebab it has been going on so well...

I love looking at how spotless my house are...but one thing, kemas rumah to me is macam therapy.. ..because your mind are constantly thinking and planning what to do or where to put next. Sweat pun keluar, badan rasa ringan but at the end of it penat nak mampus. Oh, please don’t get me wrong, I’m not going to clean your house nor do I want to vying for the title of M’sian Next Top Cleaning Lady...hohoho... But watching the fruit of the vine or hasil kerja sendiri was so exhilarating, lega, proud and ahh... exciting.. I hope I will keep up with my good work and I don’t feel like I want Ida to come to the house anytime soon.. but I still need her to clean the bathroom because..I tak pernah lagi jumpa orang cuci bathroom as clean and as thoroughly as her..I swear..I boleh tidur kat dalam tu...

Anyway, petang semalam lepas I admiring once and for all..again the kitchen and the living room for like a million time (as usual exaggerate), tiba-tiba I teringat kata-kata Mummy yang suka membanding-bandingkan I dengan Wo.. Mummy selalu kata I malas, tak pandai and degil.. I ingat, betul la apa yang dia kata selama nie but I just realised petang semalam that I was not lazy at all nor do I degil ke or tak pandai ke.. I tanya husband I, I nie bini yang malas ke? Husband I kata “kalau you malas diri sendiri pun you tak nak jaga and rumah kita berselerak sana sini, rumah macam store tak apa yang penting bersih dan kemas... Sebelum ada Ida pun rumah kita tak ada la sepah mana”. Husband I kata lagi, dia saje suruh I hired Ida sebab dia tak nak I buat kerja berat-berat and dia emphasize lagi dari mula dia kenal I dia tau I orang yang pembersih. Tiba-tiba jadi terharu la pulak makcik korang nih...

I tanya lagi, I nie degil ke (nie saje je la nak boost my low self esteem)?, Husband I kata, “kalau you degil macam mana our marriage can last this long”? Then I pikir balik.. yea tak yea jugak... Seingat I, I tak pernah la pulak I berevolusi untuk merebut tahkta ketua keluarga yang telah beliau sandang bertahun-tahun itu... I know my position that I will always be his deputy, jawatan tetap sampai mati la nie..

I tanya soalan terakhir... I nie pandai ke tak (nie I dah tau apa jawapan beliau)?. Husband I kata.. bukan pandai aje...tapi terlampau pandai, terlampau smart, terlampau lawa. ...nyampah I.. hahaha..lepas tu I cubit sambil memulas belakang tangan dia kuat-kuat..dia mengaduh kata sakit la..I kata memang la sakit sebab I pernah test kat tangan I... muehehehe..