Posts

Showing posts from October, 2010

Pump, Mee Kering

Image
Pump, for your info this is the mee kering yang I posted the other day yang menjadi kemusykilan dan keraguan di hati you.. Ada brand lain jugak tapi so far yang I beli halal dan diktiraf oleh Jakim..so no worries. You boleh dapatkan product nie kat Carrefour, Jaya Jusco and Giant Supermarket..

Mee Kering dari jarak dekat. Tiada superimpose atau camera trick.. And bukan magic atau aloh aloh hahahahaha....

I Yang Mengada...

Today tak keluar sebab last week dah keluar beside, malas la pulak. Surprised..... I bangun awal..pukul 8.00am pagi nie... selalunya kalau weekdays I bangun pukul errr... 10.30am.. I paksa mata I tidur lagi tapi tak dapat-dapat. I pun bangun jahit sikit-sikit baju cucu sedara yang dah lama I tak buat-buat lagi...penyakit malas I tak hilang lagi hehe.. I decided to cook today tapi I masak lambat sebab masih kenyang with the breakfast..yea..I pun surprise..I breakfast you... roti bakar dua keping sapu butter dan jam nenas.. eh you should try jam nenas nie..sedap la..I tak pernah rasa before this.

Husband I diserang sakit perut cir bir (I think nie mesti kari ayam and dal yang husband I beli bersama dengan roti tempayan and roti canai tu.. yang dimakan malam tadi tapi I makan sikit je)..tengah malam tadi dia ulang alik ke toilet about 5 times. I tak sedar sebab husband I kata I tidur macam batu.. Pagi tadi dia pegi klinik.. and I decided to surprise dia and masak cepat-cepat so that bila …

Update and Resepi Simple

Image
This past weeks I mengalami kemurungan yang melampau (akibat kenaikkan badan yang sungguh mendadak). Rentenan daripada itu, I hilang semangat untuk menulis (macamla penulis buku yang hebat wakaka..padahal satu article pun tak pernah antar kat majalah) dan menjadikan I tiada idea untuk menulis atau share kisah harian I dan juga I menjadi teramat malas. Antara sebab lain... well..I kan couch potato so hari-hari la I mengadap tv sambil menongkrong (tonton) story/movie yang I DL dengan hebatnya.... Tapi I kuatkan hati ini yang tengah lara sambil kejap-kejap memicit lebihan lemak kat perut I dengan perasaan yang sungguh sakit hati... I rasa sungguh rendah diri bila mengadap cermin sambil memerhatikan perut I yang berlipat macam apam balik kat pasar malam...huhuhu..I hampa, hiba, meranaaaa...... Sekarang nie I dalam process mengurangkan kuantiti makanan (yela tu diet..padahal belasah macam biasa je.. ) walaupun bila time weekend I makan bagai nak gila. Petang tadi I start excercise balik de…

Update

Image
All this while each time after I DL/tor I akan tengok either direct from my lappy or I transfer ke desktop but last week my husband bought this real HD player (RMVB) Model A1HD, whereby both of us boleh tengok kat tv flat screen. Ada macam-macam player and lama dah ada kat pasaran tapi yang dulu-dulu harga mahal and not compatible with all the program such as avi ke mpeg, divx ke whatever but with the one that my husband beli nie semua boleh main and harga pun murah je RM219.00. I tanya husband I kenapa harga yang mahal but tak semua program boleh main and kenapa harga yang murah boleh main semua program.. husband I kata because some people prefer to go for the brand regardless compatible ke tak. Well.. sambil menjeling kat Gab.. tak payah la I susah-susah bersakit tengkuk atau melanggu tengok kat lappy ke desktop lagi... ;). So sekarang nie semua series yang I DL I tengok immediately, kiranya I up to date la tak macam dulu-dulu asyik bertangguh je..almaklum bersemangat la.sebab sekar…

Dilemma Ms Junk Food

Image
(Junk food / kudapan yang husband I beli semalam)
Petang semalam husband I balik kerja dengan membawa berbagai-bagai jenis kudapan “junk” food yang dia beli sebelum balik rumah. I was so surprised.. Kalau dua tiga packet tak pe la lagi ini...oh dear. I kata hey..nape beli banyak-banyak nie..I kan nak diet. I tak nak makan bende bende nie lagi (konon). Ini semua is a process food (tau pulak process food..yang membelasah selama nie tak sedar pun). Husband I reply, dia beli sebab I suka makan junk food nie.. I kata itu dulu (which was offcourse the last time yang I makan petang semalam), sekarang I tak nak dah.. Husband I kata, tak pe la, bende nie sikit je tak mengemukkan..I kata no way, tengok la perut I buncit.. Husband I kata, buat sit up aje..sambil meletakkan tangan di belakang kepala dan membuat gaya angguk dengan kain pelikat ikat tinggi-tinggi (no ukuran pinggang) tanpa baju, tegelak besar I. Then dia tersengih..maybe dia tau aksi dia sungguh la “seksinya” wakaka.. Then I kata, …

Kenduri

Image
Today is a kenduri Aqiqah of one of our cucu sedara. The kenduri start at 9.30am so we have to come early. Sampai je dah ada sedara mara datang, I mula tolong potong-potong dessert sesambil tu sempat la jugak menyumbat sikit.. It was so panas, I sweat profusely and tired at the same time.. yeah I know... my age are catching up with me.... After that I decided to sit around and waiting for the majlis to start. You know when you go to a apa-apa kenduri and when there’s a lot of people around that you don’t really know or close with but you saw them everytime there is a function in your MIL house and you don’t know what to talk about? WelI.. I was in that situation and while waiting for the rest of the people to come I decided to sit on the sofa smilling and making a small chat around and suddenly I felt so sleepy hahaha.. tau je la bangun and bersiap awal. So I went downstairs and look for anything to do and that is where I saw my darling hubby kesat lantai after tertumpah air soda band…

Just Another Day....

Image
Today is my birthday.. Cantikan date hari nie? Malam tadi around 10pm husband I dah wish I..I kata..eh belum lagi baru 1st October.. dia kata tak apa..I kata mana boleh..not the time yet.. Lepas pukul 12am I tunggu-tunggu dia wish I, dia tak jugak.. Sekali I tanya, hey, you tak wish I pun.. Dia kata tadi kan dah wish..I kata tadi tu haribulan lain.. Then dia wish I. Dia kata lagi.. dia tak ada gifts untuk I, gift dia nanti dia bawak I pegi trip bulan January next year.. I cakap dalam hati nie mesti tipu nih..takkan tak ada gift kot.. I don’t care about gifts dari orang lain, in fact I don’t want any but not to get from my husband tu.. mana boleh...gelang plastic pun I akan terima dengan gembira..janji mesti ada.. Then I cakap... eh tak pe la.. you baru bagi I anniversary gifts.. (nie case, lain di mulut lain di hati la). Then dia masuk bilik..I cakap dalam hati..nie sure ada gifts untuk I.. Then dia keluar... ingatkan dia ada bawak gifts dari bilik.. eh..tak ada pun.. I pikir nie mest…

Spring Cleaning And Other Things..

Firstly I don’t know why I called it spring cleaning since we only has two season here but yes I did my spring cleaning this past week.. In fact every now and then I akan kemas sendiri although we had Ida, the lady that came to clean the house weekly. Since she was still in her country so I decided.. hey.. I can do it with the help of lalaki serba boleh ituuu... I lipat balik semua baju kat wardrobe and arrange according to their categories since dah jadi carca marba.. Baju lama I simpan kat bilik lain. Then I make sure each time lepas baju kering I akan lipat immediately, there are no more bertangguh lagi.. selalunya Ida yang buat..but not this time..I decided to do it myself.. I lap segala furniture and buang all the dust yang melekat the past week... Semua peralatan/pekakas/rempah ratus kat kitchen cabinet I susun cantik-cantik.. I rasa sungguh seronok bila dah bersusun macam tu..Kejap-kejap I bukak almari and admiring my work (perasan maa...). Itu belum lagi part I senyum sorang-s…