Posts

Showing posts from August, 2010

I Tak Sihat / Kenangan Puasa

Image
(Makanan berbuka dan bersahur semalam, nasi ayam)
I tak sihat balik.. huhuhu..masuk nie rasanya 4 kali dah I jatuh sakit untuk tahun ini sahaja. Sejak dari awal tahun lagi I dah kena macam-macam, gastric la, cirit birit la, batuk la, flu la..and now kena lagi flu, batuk batuk sikit and demam. Don't know la maybe antibodi I dah tak kuat, almaklum zaman kejatuhan I sudah bermula. I dah rasa tak sedap badan dari semalam. Puncanya husband I dah mula batuk-batuk demam aritu. Then I cakap kat dia, mesti I akan terkena nie. Memang ya pun I kena. Tak abis-abis I membebel kutuk dia pembawa virus. Bukan salah dia tapi I tak puas hati la. Semua project-project I terbengkalai. I tak larat nak jahit langsir I, nasib baik yang lace dah siap and yang tebal cuma nak kena jahit bahagian kaki. As for roman blind I bentangkan aje dulu. And as for my baju raya I tak buat lagi. Ada satu I dah siap last week tapi macam tak puas hati aje. Petang tadi pegi klinik, I cakap kat doctor bagi I ubat yang pal…

Update/Baju Raya ChoCho Sedara

Image
At the moment I tengah busy menjahit 2 pieces/set of curtain for two sliding door, one for master bedroom another one untuk living room, two set of roman blind of two panels and one set of roman blind of one panel. I have a long way to go, so far bahagian lace I dah buat tinggal lace for living room sebab kain tak cukup. Tah macam mana measure hari tu hahaha... Yang kain tebal I dah gunting tapi tak jahit apa-apa lagi.. I hope sempat la for this coming Hari Raya sebab yang lama tu bukan aje dah kumpul habuk tapi kalau tarik sikit sure reput hahaha.., colour tu tak payah cerita la..lusuh yang amat.

Gambar baju kurung kat atas nie was the first one that I ever made for my chocho sedara. I tak pernah buat baju budak-budak before this. I was so worried that it might not fit her but thanks God it did. Kain tu I beli and I tak charge mak dia apa-apa. I saje nak buat surprise kat mak dia, Aida.
Gambar kat atas nie mak dia bagi kain and I buat and I tak charge jugak.


Gambar baju yang colour bir…

Makanan Sahur dan Berbuka Today/Tmr

Image
(Makanan berbuka tadi dan sahur untuk esok pagi)
I masak lambat hari nie around 6.30pm sebab I tak tau apa nak makan/berbuka/sahur. Sahur pagi tadi I tak makan nasi pun, yela lauk asam pedas macam sedih je, nak tengok pun tak lalu Malu nak jamu Vagg kalau datang rumah nih ekekee...
Seperti biasa makanan berbuka dan lauk sahur yang cukup simple dari I. I dah cakap I seorang yang senang nak di beri makan dan tak memilih.. kalau sesiapa nak bela I memang tak rugi, tak keluar banyak belanja hehehe.. Ayat mintak belas kasihan, maklumla dah senja-senja nie terpikir sapa nak jaga I... (sambil menjeling kat orang yang tengah baca nie)...
Ok, macam biasa, I nak gi mandi sambil mata ini sudah mula layu, sebelah mata dah terkatup masa I menulis nih..........

Makanan Sahur dan Berbuka Today/Tmr

Image
(Petang tadi buat popia nih.. tengok la macam-macam shape ekeke..)
(Lauk asam pedas dan sayur untuk sahur pagi esok dan makanan berbuka tadi. Lauk sahur tu korang tengok pun takde selera nak makan sedih je rupa hahaha...)
Hari nie ingat nak berbuka makan mee hoon/mee curry tapi I changed my mind sebab tak mau husband I meredah jam. Both of us then decided to beli kat Laksa Shack, laksa johor for me and pulut kuning/kari for my husband tapi petang tadi I decided nak buat popia. So berbuka tadi belasah popia yang masih baru keluar dari kuali. Apalagi terbakar la dalam mulut I sampai kena nganga and keluarkan suhu panas...fuhh fuhh... As of right now, both of us belum lagi makan laksa/pulut kuning sebab masih kekenyangan akibat popia I itu.. and mata I mengantukkkk yang amat sebab lepas sahur pagi tadi I tak tidur balik macam selalu, in fact I bejahit and main game...
Ok la I nak mandi..I tau tak bagus mandi malam kan.. tapi itu la.. I tak ada displin, sekejap je mandi cepat then back to…

Makanan Sahur dan Berbuka

Image
As per requested by Vagg ekeke.. simple je makanan sis nih..

(Cupcake Bijoux - stock I berbuka untuk seminggu. Ini bukan pencuci mulut tapi penambah perut huhuhu...)
(Ini makanan berbuka hari ini kue tiaw goreng dan sahur untuk pagi besok kari ikan dan sayur kacang bendi goreng)

(Lauk sahur semalam ayam masak lemak cili padi dan sayur goreng)

(Makanan Berbuka macaroni goreng and kuih kuih tu beli kat kiosk nyonya)

(Makanan berbuka meehoon dan puding segera. Lauk untuk sahur, ayam goreng and pumpkin goreng)

(Lauk sahur untuk hari pertama)

(Makanan berbuka hari kedua berpuasa, tauhu anura pun adooo..)
Antara makanan berbuka dan sahur kami yang cukup simple. So far cuma sekali aje both of us berbuka kat restaurant dan dua kali berbuka kat rumah inlaw. As for pasar ramadhan cuma sekali jugak and I don't plan to go there anytime soon sebab tak ada apa pun yang nak dibeli dan nak dimakan. Rasa pun tak sedap, lagipun I kena hati-hati nak makan memandangkan perut I yang cukup sensitive in…

Update

I miss blogging so much but time doesn’t seems to be on my side this day. And I just doesn’t know how to divide my time properly. In fact, I feel like deleting my FB as I have no use of it other than playing Farmville and Fashion World. There are also a lot of things that had happened to me recently, such as refurbished my office (again), bought a few furniture to put some stuff there, more of a knick knack kinda thing. I also made a few baju kurung for the little Arina for her hari raya and I haven’t started with her mother. We (the hubby and I), plan to repaint our room back to white again. I made my first blouse and it was not to my liking. It was horrible but it’s ok, it was a trial and error thing. I made or should I say, try to make a few baju kurung modern (without the back zip), and I made a few mistakes along the way, such as the dress are too big or that the part of the arm (armpit) are a bit tight or I accidentally made a hole on the arm or that I sewed it wrongly etcs. I b…

Weekend Updates

Saturday

I was extra busy when it comes to weekend because that was the time that I can take my sweet sweet time and browse around (longer time, where else kalau hari biasa kelam kabut and kejap-kejap tengok jam) to look for and buy whatever that comes to mind. So last Saturday we went to Ikea to buy some stuff etc.. Sedang I mencari-cari something, I heard a few of the ladies baya makcik makcik standing not far from me and whispering to each other and mentioning the word “Nora Nora”.. I was wondering who this “Nora” is when I turned to my side and well.. it was Nora Danish... She was so cute, petite and very pretty (the wonder of make up). A few of her fans (mestila kalau dah nak bergambar bersama kan...) asked her and to take pictures together with her. Baiknya dia melayan and langsung tak sombong and she was very cooperative. As for me, I tak ada tegur or ambik gambar with her because, to me she is just like any other shopper around and beside I respect her space. Dia datang untuk s…