Friday, August 27, 2010

I Tak Sihat / Kenangan Puasa

(Makanan berbuka dan bersahur semalam, nasi ayam)

I tak sihat balik.. huhuhu..masuk nie rasanya 4 kali dah I jatuh sakit untuk tahun ini sahaja. Sejak dari awal tahun lagi I dah kena macam-macam, gastric la, cirit birit la, batuk la, flu la..and now kena lagi flu, batuk batuk sikit and demam. Don't know la maybe antibodi I dah tak kuat, almaklum zaman kejatuhan I sudah bermula. I dah rasa tak sedap badan dari semalam. Puncanya husband I dah mula batuk-batuk demam aritu. Then I cakap kat dia, mesti I akan terkena nie. Memang ya pun I kena. Tak abis-abis I membebel kutuk dia pembawa virus. Bukan salah dia tapi I tak puas hati la. Semua project-project I terbengkalai. I tak larat nak jahit langsir I, nasib baik yang lace dah siap and yang tebal cuma nak kena jahit bahagian kaki. As for roman blind I bentangkan aje dulu. And as for my baju raya I tak buat lagi. Ada satu I dah siap last week tapi macam tak puas hati aje. Petang tadi pegi klinik, I cakap kat doctor bagi I ubat yang paling kuat sebab I nak cepat-cepat baik. Tau je la doctor selalunya bagi ubat yang mild so that orang datang lagi... (husband I la yang cakap..pandai betul penyiasat perut cute tu)

These past few days I tak masak sangat, beli kat luar and sahur pun makan mee Maggie ayam je hehe.. Tapi semalam I masak nasi ayam. Husband I kata sedap, dia ambik sampai tinggi gunung... aisye.. exaggerate la pulak kan.. Dengan serba kepayahan la jugak I masak, badan I sengal-sengal, assistant cook (husband) I yang seorang tu banyak membantu. Dia tak suruh I masak memula tapi both of us tak tau nak makan apa, lagipun I cakap kat dia, elok minum sup panas-panas so that cepat sembuh. Yela sembuh, in fact arinie tekak I rasa sungguh perit and batuk non-stop. Namun begitu niat untuk minum tak pernah terlintas di hati I. Selagi I dapat puasa selagi tu I akan bertahan kecuali kalau memudaratkan I or kalau teruk alahan pregnant ke, baru la I akan batal puasa apart from that.. insyallah. Tak de la cakap I nie kuat iman tapi apa la sangat ujian dari Allah kalau yang ini pun kita tak dapat menempuhnya.. Orang kat Pakistan, Palestine and negara-negara susah lagi teruk pun dorang masih boleh berpuasa and berbuka pun ala kadar. Ini kan kita yang cukup serba-serbi.

Sometime I tak paham orang yang sihat tubuh badan masih boleh tinggal puasa dengan alasan yang cukup tak lojik. Dulukan masa I belum convert I kerja kat sebuah negeri and during puasa I and one of my colleague, perempuan (bukan islam) plan nak keluar sebab nak makan for lunch. Then two of our other colleague, lelaki dan beragama Islam nak join and dorang siang-siang cakap dorang nak makan. So dorang suruh I and my colleague pompuan nie belikan dorang buah. Both of us yang bodoh-bodoh masa tu beli aje la.. Mana la both of us tau, larangan keras tak boleh berpuasakan... siap gelak-gelak lagi dalam kereta jantan dua ekor nie makan. Tapikan I and my kawan perempuan nie pun gelak jugak kat dorang sebab we thought it was so funny. I ingat lagi kita orang belikan dorang a few slices of papaya and buah-buah lain yang I tak ingat apa. Dorang makan dengan gelojoh. Lepas tu dorang isap rokok sambil tertunduk-tunduk kat dashboard takut orang nampak. Kita orang parking somewhere secluded. Kita orang muda lagi masa tu, semua dalam lingkungan 20 ‘an aje and bujang. Yang mamat sorang tu dari negeri yang terkenal dengan konsep keislamannya and as for mamat sorang nie memang tak boleh pakai.

Bila I dah convert baru la I tau bertapa wajibnya berpuasa nie.. salah satu dari rukun Islam ke lima lagi. And during my first time puasa, kawan-kawan Islam I kejap-kejap tanya, I larat ke? Tahan ke? Kalau nak bukak pun boleh sebab baru.. I kata I’m ok and no problem. Dorang hairan and macam tak percaya, I relax je. Tapikan first time I berbuka..., saat air putih menyentuh bibir I and masuk perlahan-lahan kat dalam mulut dan mengalir kat tekak I, Ya Tuhan, nikmatnya tak terhingga, kemanisan air putih tu enak tak terperi.. And every year bila I berpuasa I tak pernah lupa akan peristiwa I and kawan I belikan mamat-mamat nie makanan and I was always wondering apa yang susahnya dorang nak puasa nie?

Monday, August 23, 2010

Update/Baju Raya ChoCho Sedara


At the moment I tengah busy menjahit 2 pieces/set of curtain for two sliding door, one for master bedroom another one untuk living room, two set of roman blind of two panels and one set of roman blind of one panel. I have a long way to go, so far bahagian lace I dah buat tinggal lace for living room sebab kain tak cukup. Tah macam mana measure hari tu hahaha... Yang kain tebal I dah gunting tapi tak jahit apa-apa lagi.. I hope sempat la for this coming Hari Raya sebab yang lama tu bukan aje dah kumpul habuk tapi kalau tarik sikit sure reput hahaha.., colour tu tak payah cerita la..lusuh yang amat.

Gambar baju kurung kat atas nie was the first one that I ever made for my chocho sedara. I tak pernah buat baju budak-budak before this. I was so worried that it might not fit her but thanks God it did. Kain tu I beli and I tak charge mak dia apa-apa. I saje nak buat surprise kat mak dia, Aida.

Gambar kat atas nie mak dia bagi kain and I buat and I tak charge jugak.


Gambar baju yang colour biru tu kain I beli and yang pink tu mak dia beli. Nie pun I tak charge. At least I learnt new thing..and I'm so happy walaupun tak lawa tapi jadi la jugak kan...

Hari nie I tak bersahur malas nak bangun sebab tidur lambat malam tadi around 2am watching movie kat rumah... sekarang nie perut I dah krook krrook.. Ok la bye I nak sembahyang zuhur..

Sunday, August 22, 2010

Makanan Sahur dan Berbuka Today/Tmr

(Makanan berbuka tadi dan sahur untuk esok pagi)

I masak lambat hari nie around 6.30pm sebab I tak tau apa nak makan/berbuka/sahur. Sahur pagi tadi I tak makan nasi pun, yela lauk asam pedas macam sedih je, nak tengok pun tak lalu Malu nak jamu Vagg kalau datang rumah nih ekekee...

Seperti biasa makanan berbuka dan lauk sahur yang cukup simple dari I. I dah cakap I seorang yang senang nak di beri makan dan tak memilih.. kalau sesiapa nak bela I memang tak rugi, tak keluar banyak belanja hehehe.. Ayat mintak belas kasihan, maklumla dah senja-senja nie terpikir sapa nak jaga I... (sambil menjeling kat orang yang tengah baca nie)...

Ok, macam biasa, I nak gi mandi sambil mata ini sudah mula layu, sebelah mata dah terkatup masa I menulis nih..........

Saturday, August 21, 2010

Makanan Sahur dan Berbuka Today/Tmr

(Petang tadi buat popia nih.. tengok la macam-macam shape ekeke..)

(Lauk asam pedas dan sayur untuk sahur pagi esok dan makanan berbuka tadi. Lauk sahur tu korang tengok pun takde selera nak makan sedih je rupa hahaha...)

Hari nie ingat nak berbuka makan mee hoon/mee curry tapi I changed my mind sebab tak mau husband I meredah jam. Both of us then decided to beli kat Laksa Shack, laksa johor for me and pulut kuning/kari for my husband tapi petang tadi I decided nak buat popia. So berbuka tadi belasah popia yang masih baru keluar dari kuali. Apalagi terbakar la dalam mulut I sampai kena nganga and keluarkan suhu panas...fuhh fuhh... As of right now, both of us belum lagi makan laksa/pulut kuning sebab masih kekenyangan akibat popia I itu.. and mata I mengantukkkk yang amat sebab lepas sahur pagi tadi I tak tidur balik macam selalu, in fact I bejahit and main game...

Ok la I nak mandi..I tau tak bagus mandi malam kan.. tapi itu la.. I tak ada displin, sekejap je mandi cepat then back to the old habit... Oh yea, husband I seronok betul come weekend sebab Premier League is back and malam nie team pujaan hati pengarang jantung dia main, Arsenal..

Goodnight and take care...

Friday, August 20, 2010

Makanan Sahur dan Berbuka

As per requested by Vagg ekeke.. simple je makanan sis nih..

(Cupcake Bijoux - stock I berbuka untuk seminggu. Ini bukan pencuci mulut tapi penambah perut huhuhu...)

(Ini makanan berbuka hari ini kue tiaw goreng dan sahur untuk pagi besok kari ikan dan sayur kacang bendi goreng)

(Lauk sahur semalam ayam masak lemak cili padi dan sayur goreng)

(Makanan Berbuka macaroni goreng and kuih kuih tu beli kat kiosk nyonya)

(Makanan berbuka meehoon dan puding segera. Lauk untuk sahur, ayam goreng and pumpkin goreng)

(Lauk sahur untuk hari pertama)

(Makanan berbuka hari kedua berpuasa, tauhu anura pun adooo..)

Antara makanan berbuka dan sahur kami yang cukup simple. So far cuma sekali aje both of us berbuka kat restaurant dan dua kali berbuka kat rumah inlaw. As for pasar ramadhan cuma sekali jugak and I don't plan to go there anytime soon sebab tak ada apa pun yang nak dibeli dan nak dimakan. Rasa pun tak sedap, lagipun I kena hati-hati nak makan memandangkan perut I yang cukup sensitive ini. Lepas berbuka makanan kat atas on second day tu I dah kena muntahkan sebab kembung semacam je..

But the thing is, I tak ada selera nak makan or I tak ada teringin nak makan apa-apa pun cuma I teringin nak makan kue tiaw kat Little Penang tapi kat KLCC tengah renovation and I don't know any other place yang dekat. Itu pun I tak ada la ndak sangat. Bila time nak berbuka I dah pening pikir apa nak makan and nak masak. Anyway, so far berat badan tak turun turun malah ada peningkatan yang agak ketara huhuhu.....

Sekian masakan dan makanan sepiku ini......

Friday, August 13, 2010

Update

I miss blogging so much but time doesn’t seems to be on my side this day. And I just doesn’t know how to divide my time properly. In fact, I feel like deleting my FB as I have no use of it other than playing Farmville and Fashion World. There are also a lot of things that had happened to me recently, such as refurbished my office (again), bought a few furniture to put some stuff there, more of a knick knack kinda thing. I also made a few baju kurung for the little Arina for her hari raya and I haven’t started with her mother. We (the hubby and I), plan to repaint our room back to white again. I made my first blouse and it was not to my liking. It was horrible but it’s ok, it was a trial and error thing. I made or should I say, try to make a few baju kurung modern (without the back zip), and I made a few mistakes along the way, such as the dress are too big or that the part of the arm (armpit) are a bit tight or I accidentally made a hole on the arm or that I sewed it wrongly etcs. I bought a few fabrics for a clothes that I had design and plan to make in the future and bought a few threads with all kind of colours. I was also busy looking for so many things going/hunting from one fabric shop to another, looking for the right fabric for a new curtain which we never change or wash ever since we moved to this house which was I think more than 10 years ago! Let me tell you what had happened to us while shopping around for it. It was quite an experience especially when you dealing with “idiots”.

After we measured and do lots of calculation which took us about a few hours we finally when on our first “geram adventure”. We went to the first shop and told the sales assistant what we want and she asked us to choose which fabric that we want. We told her we want the quotation and we go on and choose our fabric.. and that is when it all happened. After we made our final chose we went to look for her and told her that we already made our mind but she doesn’t seems to care (I think because we told her that we want to know what is quotation first). She went about to do other stuff. My husband went to her and standing beside her but she just can’t be bothered.. A while later she came to us and started to do the calculating with half hearted. Dalam hati I sudah geram. We have to like menyembah her. After she gave us the price I was shocked because it was so expensive, for two sliding door, two panel of windows (2 set) and one panel of window it cost us almost thousand dollars! As for the “upah tempah” from that shop, we have to add another four hundred dollars so it would cost us one thousand four hundred dollars and on top of that, the fabric was not that nice anyway and kain tak cukup. Then we asked for the calculation and was told that we could not take it unless we bought the things from them. Hati I sudah panas. Dahlah buat tak tau and now our calculation yang setengah mati I measured and kira, she doesn’t want to give it to us. Then she told us there would be a new fabric/material next week and she doesn’t know whether we will like it and that we want to tempah we have to order it now because maybe next week they wouldn’t want to accept it anymore. I told her I would come next week.After we went out of the shop, both of us agreed that we doesn’t want to have anything to do with that place anymore.

Then we went to another shop and after looking and found what we think we like (which we don’t but we were so desperate), we went to the sales assistant and told him. He cut a piece of both that we want and we went to discussed. He asked for the measurement of our window/sliding door but we told him we already measured and for him to calculate for us so that we know how much we have to pay. Man, this guy was so rude, he make us like we are so stupid. I decided to leave and told him that we will come back tomorrow. I was so mad but I still maintain my cool and my husband told me that we would look somewhere else tomorrow.

The next day we went to another shop and after choosing what we want and told the sales assistant. Well.. let me just tell you, the process was so easy and he didn’t ask much question. After we calculate together, it cost us more than half the price then the first shop that we went to before. We were so happy and I’ve planned to sew it even before we bought the fabric although I never learn how to make/do it. I’ve just worried about the Roman Blind design but after much inspection etc... I think I can do it or like my husband said, kalau tak jadi tak apa...we’ll think of something...

Tuesday, August 3, 2010

Weekend Updates

Saturday

I was extra busy when it comes to weekend because that was the time that I can take my sweet sweet time and browse around (longer time, where else kalau hari biasa kelam kabut and kejap-kejap tengok jam) to look for and buy whatever that comes to mind. So last Saturday we went to Ikea to buy some stuff etc.. Sedang I mencari-cari something, I heard a few of the ladies baya makcik makcik standing not far from me and whispering to each other and mentioning the word “Nora Nora”.. I was wondering who this “Nora” is when I turned to my side and well.. it was Nora Danish... She was so cute, petite and very pretty (the wonder of make up). A few of her fans (mestila kalau dah nak bergambar bersama kan...) asked her and to take pictures together with her. Baiknya dia melayan and langsung tak sombong and she was very cooperative. As for me, I tak ada tegur or ambik gambar with her because, to me she is just like any other shopper around and beside I respect her space. Dia datang untuk shopping bukan untuk bermesra dengan peminat. Lagipun I tak taksub kat artis artis nie (yela tu.. masa remaja tu lain la). And masa I tunggu husand I bayar kat counter, she was again..standing beside me.

Sunday

We went to MIL/BIL house for an engagement of one of our anak sedara, Aiza. It was a surprised to us as we were only told last Friday. The decision was made at the last minute thing although Aiza had planned with her now fiancĂ©e for a quite something before. So the parents were a kelam kabut with the arrangement of the caterer and everything. We reached their house right before Zuhur.. (macam la jauh rumah hehe..) and after helping sikit-sikit I went to see her in her room and asked her, why was it done in a rush.. So she told me the reason why, and that those few months right before the engagement there were lots of heartache, his fiancee’s family matters etc... She was so stressed up. I told her that she should come to me and told me if she need any moral support or someone to talk to.. (tau je la auntie yang penuh motivasi nih..).

Then I do the make up for her and we make do with what we had. If she just told, me I would have brought some from home or go shopping with her to buy all kind of stuff. But I understand, she was stressed up, busy with everything and all. Then she asked me to make baju nikah for her (which will be in December 2010)..with lace and all.. Telan air liur I dengar because I’m still a rookie hehehe..but I rasa terharu that she wants me to make/sew for her on the most important day of her life. So I said I will try on a different fabric and let her try first. But I told myself kalau I buat tak jadi or tak cantik I will send to a boutique.

Anyway, the engagement went well and I jadi pengiring..aisymen malunya because I have to sit with her in the middle of the ruang tamu infront of everybody because all of them wants to see her.. and on top of that I’m the only one and the kids yang tak pakai tudung kat that occasion. Apa lagi rambut I berterbangan macam langsuir di tiup angin kua kua kua kuaaaaaaaaa....

Masa borak-borak dengan sedara mara husband, sempat lagi sedara husband I nak hantar tempahan baju kat I after she asked me what I have been doing and I told her I baru abis belajar menjahit. Rasa macam nak lari je sebab I segan sangat (sebab I don’t really know them, kira tak berapa mesra la) sorang-sorang nak hantar tempahan kat I. Lepas bermesra-mesraan dengan tetamu di tingkat atas, I pun make my way down stairs and bermesra with another group of family member yang muda-muda as for kat atas tu para-para tetamu pompuan and yang veteran-veteran..I nie kira separa mudaaaaa and vet huhuhu..I hate it!) and another anak sedara Aida, asked me to make baju kurung/Raya for her and her daughter/our cucu sedara Arina... Actually she asked me the last time I went to the house during Arina’s and Syahmi’s birthday about two months ago but we were busy during that time so we didn’t have much time to talk, I just said ok. So last Sunday, I dah siap-siap bawak measurement tape, book and a pen dari rumah as I know it would be the only opportunity for me to meet up with her and other family member because of our busy schedule and we only have rare moment to be together kalau tak family gathering nie. Dia dah siap-siap ada kain which she kept in the house. I pun sibuk la measure dia and Arina the princess itu.. I remind her again... a few times that I punya product nie bukan product boutique..rumah mari je... she said..tak apa..dia tak kisah..But again I told myself..kalau tak jadi I akan belikan dia kain baru and buat lagi sekali... kira tak confident la nie..sebab selalu asyik buat baju sendirik je kan.... I kan part lain I tak risau..part pinggang je... nervous I.

Lepas bermesra-mesraan for a while... we decided to balik. So on the way home, my nosey husband tanya, apa yang I korek-korek dari Aiza and kenapa buat engagement in a rush etc... so I pun cakap sikit-sikit such as bakal mak mentua dia tarik skill.. Then husband I cakap kalau macam tu kenapa nak teruskan with the hubungan... I reply,... dearrrr.... remember during our time dulu? With that my husband bagai tersedar dari mimpi and said..a’hah eh....