Wednesday, April 30, 2014

Trip Ke Hong Kong - 5th and 6th, Last Day

13th April, 2014

Today we went to Avenue of Stars. Tempat nie tak berapa jauh dari our hotel so we decided to jalan aje. Kita orang ikut jalan bawah tanah MTR tapi tak payah naik MTR dengan hanya berpandukan signboard. It was so easy nak locate tempat nie or mana-mana tempat yang you nak pegi such as museum etc., tourist friendly. Keluar dari MTR station, kita orang jalan sikit lagi, about 5 minutes dan sampailah ke destinasi yang di tuju. The place is as the same area as the Hong Kong Museum of Art. We took a few pictures around. Tempat nie amat menarik terutama kepada pencinta art. Tapi I tak berapa dapat menghayatinya kerana, yes again I complained, panas nak mampus... dah la tak ada payung and tepi harbour lagi, you imagine je la. Itu belum lagi I nak mengomel dengan I yang dah tua dan tak ada stamina nih. Lepas ambik gambar kat tempat arts nie, kita orang terus ke avenue of the stars but we decided to pegi kat bahagian harbour sebab I tak larat nak jalan kat sebelah sana. I cakap kat husband I, next time kita datang Hong Kong lagi, kita pegi to the other side. 
 




The view was so beautiful dengan deretan bangunan-bangunan pencakar langitnya di tepi-tepi harbour. Orang ramai jugak jalan walau di tengah-tengah panas and jealous I nengok dorang bawak payung. After that I cakap kat husband I, oklah I tak larat even nak masuk kat dalam Hong Kong Museum of Art itu, next time lah. I ajak husband I balik sebab kepala I dah pening but before that, kena cari satu t-shirt untuk I sebab baju yang I bawak abis I dah guna. First time tau, I tak cukup baju, selalunya kalau pegi trip mesti terlebih. This time macam mana boleh tak cukup.. Kita orang pun berjalan ke bandar, dekat je. I pun take a few photo of the surrounding area. Seronok la tengok tempat baru nie. Then husband I ajak pegi shopping complex untuk cari baju I and before that husband I beli camera stick selfie. I cakap, dah hari-hari terakhir kat Hong Kong baru dia nak beli. Dia kata tak pe next time pegi jalan boleh bawak. So I took one t-shirt from Mango (MNG) untuk I pakai masa balik nanti. After that, kita orang meneruskan perjalanan and check out some of the shop around. Mahal-mahal barangan kat sini. Lepas puas bejalan, kita orang terus pegi ke another makanan arab for tapau. Pekerja kat situ siap offer nak ambik gambar both of us, pandai ambik ati and they are very friendly. Lepas mandi, I don’t have anything to wear, baju yang beli tadi is for tomorrow so I have no choice but to put on a robe hahaha..kelakar la.






Malam tu is our last night in Hong Kong, so we decided to go to Avenue Stars again sebab nak tengok laser show or symphony of light. Aisye, nak pakai baju apa nih, baju dah habis. Baju yang beli siang tadi untuk pakai masa nak balik. Then I teringat ada singlet yang basuh pagi tadi and dah siap iron and jemur kat kerusi and thanks God dah kering. So I decided to put on my pashmina. Anyway, sebelum pegi situ, we stopped at well... nanti I buat entry pasal nie. Let’s just say, he sure know how to make me happy, love you darling... Anyway, lepas hantar barang yang di beli ke hotel, we went straight to the Avenue of Stars. Sampai situ, ramainya orang, dekat entrance nak ke Avenue of Stars, di satu sudut ada sorang perempuan tengah menyanyi. Penyanyi terkenal kot sebab bukan main ramai lagi penonton, sesak jalan. Patutnya jangan la buat kat entrance, menyusahkan orang nak lalu lalang kat situ. Melepas melalui entrance itu, we went straight to the place where there’s arca-arca or patung dan tapak tangan stars nih. I pun tak tau until I jalan-jalan and tengok kat jalan, eh apa nie macam ada cap tangan kat jalan. Itulah sebabnya dipanggil Avenue of Stars, ingat cuma ada arca/patung je. But like I told you, nak ambik gambar kat sini punyalah susahnya especially patung Bruce Lee sebab amoi-amoi and apek-apek sibuk je snap snap sampai seratus kali, dengan tanda peace, lentuk-lentuk and buat muka manja-manja cute..ewww... (macam la I tak buat macam tu ekeke...). And macam yang I bagitau on my previous entry, dorang nie memang tak ada kesedaran langsung when it comes to adat bergambar, orang tengah ambik gambar, depan-depan tu la dia lalu. I selamba je cakap kuat-kuat, I cakap “ you tengok tu dia main lalu je... Husband I pun menambahkan perisa dengan mengeleng-gelengkan kepala, buat muka bengang, always the supporting actor.. haha.. Banyak tau gambar dorang-dorang nie dalam gambar, gream I.

Oh yeah, the scenery was even better at night. It was so beautiful and lively. Pertunjukkan laser show tak lama and I tak berapa bagi perhatian sebab sibuk ambik gambar but it was indeed awesome. Lepas puas berjalan-jalan kat situ, we decided to go back and tapau on the way back to the hotel.


14th April, 2014

 Pagi-pagi lagi kita orang dah sampai ke hong kong International airport and most of the shop are still closed except for a few. After checked in we went to look for a halal restaurant for our breakfast. We couldn’t find any. We have no choice and choose one. I ordered simple breakfast, just a bread and croissant with all kind of jams and butter, a pot of tea for me and coffee for my husband. Since masa masih panjang lagi, so I decided to update my blog kat situ. Then after a while we went to the boarding area and I sambung lagi with my update. Dekat atas awan, I sambung lagi dengan penulisan blog I. Gigih you nak update. Tapi still la jugak bertahun baru nak post kat blog hehe.. I malas betul. Entry nie pun dah banyak kali terbengkalai, padahal bukan banyak pun. Masalahnya I type a few sentences then I stop and sambung the next day, type lagi a few sentences, so you see, macam mana la nak siap...

(Tetaplah nak posing angkat cawan ekeke...)

Anyway, what do I think of Hong Kong and our trip? Well, we had a great time in Hong Kong except for the weather. It was scorching hot. Oh, we couldn’t stand it. Kalau nak pegi, janganlah pegi musim panas. Barangan kat Hong Kong nie mahal-mahal sebab tu I tak shopping apa-apa. I don’t even go to their Ladies Night Market yang famous itu since kat Bangkok baju-baju lagi murah dan banyak choice. Halal food sangat senang nak cari from our Hotel, just a few minutes away, tak sampai lima minit berjalan pun and it is virtually in every corner of the street. Kalau still kebulur tak jumpa halal food kat Hong Kong, tak tau la I nak cakap apa dah.. I baca kat review, kebanyakkanya cakap, tiga hari dah cukup kat Hong Kong but not for us sebab 5, 6 hari pun rasa macam tak cukup aje. We planned to come again in the future as there’s a lot of places that we have yet to visit. Macau, casino, sabung ayam itik, hehehe... just kidding.

Sekian catatan I untuk kali ini...

Thursday, April 24, 2014

Trip Ke Hong Kong - 4th Day

12th April, 2014

Today we went to Islamic Centre Canteen which I found in the internet when I was looking for halal food in Hong Kong. Katanya, selain dari halal, dim sum kat sini sangat sedap. So pagi around 9.00am me and my husband went to the MTR (macam our MRT kat KL, but this MTR so far bawah tanah je, tak tau la kalau train nie pegi lain destination) which was just next to our hotel. We went to the information counter and were told to buy the ticket. Lepas beli ticket, husband I tanya lagi kat information counter. Orang tu cakap kena naik kat platform 2. Mana la tau apa platform 2 and furthermore, there's a lot of colours and line. So we asked a few peoples around. Kebanyakkanya tak paham apa yang kita orang cakap. Oh, my not another Bangkok. But we were lucky when one guy were kind enough to help us. Dia suruh ikut dia ke train and then dia explained suruh kita orang naik Tsim Sha Tsui and then interchange Admiralty and one stop to Wan Chai. Sampai Wan Chai, kita orang tanya a few people's around macam mana nak ke Islamic Centre. Canteen We showed them the address and macam kat MTR, semua tak tau and kebanyakkannya bukan orang Hong Kong but again we were lucky because one guy came to our rescue, although english dia tak bagus tapi boleh paham jugak, kita orang guna bahasa isyarat tangan hehe.. Dia suruh ikut dia berpandukan map kat handphone dia, jauh jugak la nak berjalan. Dalam hati I cakap, janganlah laki nie bawak pegi lorong mana, acah pisau and demand money sebab terang-teranglah kita orang nie touriset dengan camera tergantung kat tengkuk. I cakap kat husband I, why don't kita ajak dia makan sekali since dia dah tolong cari tempat. Husband I kata, tak payahlah. About ten minutes later orang tu cakap, suruh masuk simpang sana and we said thank you.
 

Kita orang pun jalan aimlessly sebab still not sure which way to turn but I cakap kat husband I, jalan aje, don’t worry. Tak lama kemudian I nampak ada macam hiasan tingkap colour green. I'm very sure this must be the one sebab green kan associate dengan islam. Lets go to that building. Dari jauh both of us nampak nama Masjid Ammar and Osman Ramju Sadick Islamic Centre. Masuk kat dalam, ada a few people, bertudung macam muka orang melayu bediri kat dalam. Husband I tanya dalam bahasa melayu, perempuan tu tak paham. Bila tanya dalam english baru dorang paham. Husband I cakap kat I, ingat melayu macam muka melayu, I kata mesti orang Myanmar or Indon nih. Perempuan tu kata restaurant kat tingkat lima and bukak pukul 10.00am. Kita orang sampai awal dalam pukul 9.30am but we decided to naik je sebab I nak duduk. Sampai tingkat lima on my right, tukang masak tengah sibuk masak and menyediakan makanan and on my right were the restaurant. Masuk kat dalam restaurant tak ada orang and one of pekerja/tukang masak cakap open at 10.00am, kita orang kata ok. Tak lama kemudian, orang pun mula datang, tapi tak ramai three tables plus us, maybe because it was still early in the morning.

 (Bukan main lagi control fork and spoon)

 (Nie je yang kita orang makan, sikit kan... tak banyak choice)

Ingat dorang datang hidang, kita orang tunggu la jugak then bila tengok pelanggan datang sendiri ke counter, barulah tau rupanya kena ambik sendiri. I pegi kat counter, I tengok tak banyak variety, so I tunjukkan orang tu kat gambar of which one that we want. Kita orang tak ambik banyak sebab takut tak abis and kalau ndak boleh ambik lagi furthermore dah ada peringatan kat situ cakap, don’t waste. Like I said, kat review kata sedap but pada I kat sini kureng, lain orang lain la taste bud nya kan. I prefer lagi yang kat KL dan jauh lagi sedap. Kat sini rasa tawar and sambal merah dan kicap itam pun tak ada. Yang dorang ada, sambal yang masak dengan cili-cili and kicap cair. I agak kecewa jugak sebab I ingat ada pau yang dalam dia ada inti ayam yang hitam manis instead dorang letak inti sayur. Limited choice. Dalam kureng and tak sedap tu, habis jua ku sental sebab nanti lapar and bukan senang nak cari makanan halal bila tengah jalan-jalan kat tempat non muslim country nie unless you are in the area where they serve those kind of food. Anyway, jangan ingat just because makanan ini datang dari negara tersebut, kita ingat sedap but then again kita Malaysia nie makanannya memang macam-macam rasa dan enak belaka, it was because of the pertembungan cultures and all. Waaaaa…. Nak balik KL….. Oh, sambil makan tu sempat lagi I mengarahkan photographer pinggiran itu untuk mengambil gambar I yang kekonon buat spontan, padahal…haha...
  
(Anak dara siapa la tu yang terlepas eh..hehe...) 

Lepas makan, we went to The Peak, the main reason why I come to Hong Kong. I want to go there because it was one of my dream destination and my wish list to do. The Peak is always associated with Hong Kong and it is one of their main attraction and landmark. Oh, I sungguh tidak sabar. We went there by taxi. Then bila taxi driver stop kat tengah-tengah bandar, I tanya dia balik, are you sure this is the place? Dia kata yes, queue kat sini. The thing is I ingat, tempat nie tepi bukit memandangkan kena naik atas bukit. Indeed it was one of my dream destinations but I didn’t actually google or really checking/reading the place out because I want it to be a surprise when I go there. Same goes macam my other dream destination nak pegi ke The Parthenon, Greece. I don’t want to read about it and kalau tengok gambar pun just a glance sebab bila I pegi situ barulah I akan baca and at the same time admiring the place. I want it to be a surprise and that I akan ohh…and ahh…and perasan sorang-sorang that I was on that era. Get what I mean? I tak tau macam mana nak explained lagi hahaha.. Anyway, I rasa ragu-ragu but I saw dah ada line up. Turun aje I dengan husband I terus pegi line up jugak and sempat la I tanya one lady with two kids, betul ke ini tempat nak naik tram, dia kata dia pun not sure sebab it was her first time too, dengan slang berabuknya itu, dalam hati I wah! Dalam queue tu sempat lagi I memberi pose-pose kencang wakaka… Lama la jugak queue sebab orang ramai, weather pulak tersangatlah panasnya. Not only that dengan cina-cina yang ber ching chau non-stop kat belakang I..alahai, bising nak mampus.. rasa macam nak maki je, kang tak pasal-pasal I kena baling kat track la pulakkan.. Tapi I tell you dorang nie memang kuat memekak, berborak biasa pun macam nak berbunuh aje, non-stop pulak tu. Itu belum lagi I nak cerita part dorang main lalu and redah je bila kita tengah nak snap gambar. Kena banyak besabar dengan dorang nie.

 
Anyway, sebenarnya tak la lama mana menunggu tram sebab every 10 minutes tram dah sampai ke station tapi disebabkan ramainya manusia, weekend pulak tu, makanya penantian menjadi satu penyeksaan, (wah!). Bila tram sampai dorang nie termasuk la mat salleh sekali berebut macam nak gila, berhimpit and tolak-tolak, tak civilized langsung, I jadi malu tengok perangai-perangai dorang nie. I dengan bahasa melayunya cakap, you, tengok lah dorang nie, dengan muka berkerutnya, ngomel la konon makcik iban nie kan. I don’t care kalau dorang paham ke tak but I’m sure they don’t, berani la konon eh.. Sampai kat atas, wah.. the place look so nice, ada shopping complex and kedai jual souvenir and also ada Madame Tussauds. Since we thought we don’t want to go, so tak beli ticket ke situ masa kat bawah tadi but husband I tiba-tiba ajak I masuk. I kata, eh’ patutnya beli ticket Madame Tussauds plus tram ticket masa kat bawah tadi and I’m sure ada discount. Husband I kata, tak apa la, kat atas nie pun sama harga. I tanya lagi sure ke nak masuk. Husband I kata yes. Husband I nie unexpected la sometime. I pun kata ok la sebab I tak ada intention nak masuk but that doesn’t mean I tak nak masuk kalau ada peluang haha. On the way nak masuk tu, we decided to take the photo with patung Jackie Chan by the professional photographer kat dalam tu. Then kita orang pun meneruskan pengembaraan bertemu patung-patung ini. I don’t expect much sebab I pernah masuk Madame Tussauds London and furthermore life size patung-patung celebrity and personality je, konon… tapi I la yang bukan main lagi sibuk bagi pose-pose video clip “kau kunci cintaku di dalam hatimu” – steady kat melah. 

(Tiap kali tengok episode Winter Sonata, pasti airmata I mengalir...sempat la jugak ambik gambar dengan heronya)

Dalam pada photographer jadi jadian I mengambil gambar bidadarinya ini, ada la jugak adegan merajuk tak puas hati dari I.. hahaha.. I know, I’m too much la…. You tau, bila dia lepas ambik gambar mesti I nak tengok kat screen. Bila tak terang, mula la I tunjuk perasaan . Muka masam, mulut muncung and siap marah jeling-jeling lagi husband I. I punya la tak puas hati I terus lalu kat belakang mamat yang tengah ambik gambar bini dia yang bertudung itu. Mula-mula I ingat Malaysian, rupa-rupanya Indonesian. So anway, masa I lalu belakang dia, tiba-tiba dia undur ke belakang and tak semena-mena melanggar belakang I, dia cakap Ya Rabi, cepat-cepat dia mintak maaf, I kata tak apa and terus jalan cepat-cepat. But I tell you sakit nak mampus, lepas tu tangan kanan I bengkak. I’m very sure sebab I marah-marah buat perangai kat husband I. I kan selalu dapat “cash” on the spot. Padan muka I. I pun mengadu la kat husband I lepas tu (dia jugak yang ku cari bila di timpa malapetaka dan dia jugak yang ku singa in). Husband I cakap kenapa tak bagitau dia awal-awal tadi, biar dia bantai laki tu cewah..dengan muka pak guard pencennya itu. I kata tak apa mamat tu bukan sengaja pun. Husband I cakap, bukan sengaja pun mana boleh dia buat I sakit….porahlah wakaka..konon nak ambik ati I. Dia pun urut-urut and tiup-tiup tangan I, wakaka.. wah..boleh tahan lakonan you eh? Siap buat muka merdu senget-senget kepala lagi..haha. Oh yeah, tau tak masa bergambar-gambar dengan patung nie, I rasa semacam je sebab rasa macam patung tu hidup je. Berderau jantung I bila bergambar rapat-rapat, maybe sebab banyak setan bertenggek kot. My photo was taken at the oval room with patung Obama by the professional photographer kat situ. Mula-mula I tak nak but husband I pujuk-pujuk. I kata, I don’t like him and their country’s policy. Husband I kata tak apa.

(Brad and Angie kirim salam, wah.. panggil nama on first name basis wakaka..) 

 (How can I not taking photo with my Idol.  Love her so much sampai bila-bila)

(Abang Johnny Depp, mintak my number lepas ambik gambar dengan dia hehe...) 

(Uncle Bruce Lee, ajar I bunga silat karate) 

(Aunty Audrey belanja I minum coffee) 

(Sedih bergambar dengan akak Anita Moi, teringat documentary biography dia dulu) 

(Cantikkan view?  Next time kalau datang lagi, I nak pegi during nightime) 

(Senyuman dalam kerutan kepanasan) 

(Me and my husband tulis kat card love nie lepas tu gantung kat sini) 

Lepas puas bergambar, we went to their souvenir shop, bought a few stuff and collected the photo that was taken by the photographer Madame Tussauds, the one with Jackie Chan and Oval Room Obama (mahal la), kita orang terus ke The Peak yang paling atas sekali, called Sky Terrace. You have a choice to either bought yang ke Sky Terrace or just half way je. Masa sampai kat entrance tu, mula-mula we were given a headphone with the information but I decided to not to use it after a few second. I just want to see the view and feel the moment. I will read about it at the pamphlet later. Oh my, the view is so beautiful. I was so excited and happy. Wish list, tick! Tercapai la juga impian ini. Kita orang pun snap gambar merata-rata but the weather was so hot. I know, I kept on saying it, really, panas nak mampus. I cakap dengan husband I, by the time balik Bangkok, for sure kita akan gelap nih. Then husband I mintak photographer The Peak ambik gambar both of us. Lepas puas berada di atas a while we decided to go down. Beli a few souvenirs at the shop and collected our photos. Our photos are so beautiful, we chose two, pricy but worth it, cantikkkk, I suka.

 (Bank of China)

Then we went to the ground level and I had some dessert. Husband I tak nak, then we went to queue untuk turun bawah. Tak lama kemudian tram pun datang, nasib baik queue tak berapa panjang. Naik turun tram nie tak lama, roughly dalam 10 minutes aje. Sampai bawah, kita orang cari taxi stand tapi tak jumpa. I told my husband, kita mana yang ramai orang pegi and I’m sure we will find the MTR station, mesti ada kat signboard. Dalam jalan-jalan tu I terjumpa dengan one of the popular and famous landmark Bank of China. I was so excited because from the first day I menjejaki kaki ke Hong Kong, I dah bercita-cita nak ambik gambar building nie. Each time naik taxi and whenever we go, mesti I ternampak this building. I cakap kat husband I kalau boleh I nak datang dekat-dekat and here it is, in front of my eyes. The reason why I was so sibuk-sibuk pasal this building, you know dulu-dulu kalau I tengok filem Hong Kong, mesti ada je building nie and also bila on je CNN Business Asia or World News Asia mesti building nie ada. Maka banyaklah gambar yang I and my husband ambik. I am so happy, tercapai la sudah impian I yang ini juga.

(International Model dengan pose senget, sudah pasti)

Sampai kat MTR kita orang tanya guard kat situ mana satu line train untuk ke Tsim Sha Tsui, Hanoi Road. Dalam train, I pun sibuklah suruh husband I ambik gambar I. International model on the go la katakan wakaka.. Sampai kat our stop, both of us tercari-cari jalan bawah tanah ke Hanoi Road nie, I kata kat husband I, don’t worry, sure jumpa, just follow me. I kan bab-bab jalan nie I memang confident je walau I tak sure and I tak segan tanya anybody around me unlike husband I yang slow bertindak (ambik kau tijah bertindak lagi hehe..). Husband I panggil I map bergerak. We decided to decided to go to the New Istanbul untuk tapau balik ke hotel.

Sekian catatan I kali ini….

Monday, April 21, 2014

Extended Version Trip Ke Hong Kong 1st, 2nd and 3rd Day

I decided to rewrite my first entry of my trip to Hong Kong as I'm not satisfied of what I wrote and how I shared my experienced, umpama melepaskan batuk di tangga je. I wanted to upload some of the pictures but internet kat hotel nie was so lembab buat I fed up aje. I made a few changes and put more story on the first entry which was on the 9th (first day), write in details on the 10th (2nd day) and adding the 11th (3rd day), so that it become 3 days in one entry.

So here goes, I hope it will give some justice to this entry...
 
(Kat Airport Hong Kong, this pictures caught my eyes) 

9th April, 2014

We came here on Wednesday. Kita orang naik AirAsia, flight 6.35am (bangkok time) in the morning and sampai sini pukul 9.00am bangkok time but ikut time Hong Kong 10.00am, same timezone as Malaysia. It was a last minute holiday, langusng tak ada plan. Office husband I bagi cuti selama seminggu bersempena dengan perayaan King dorang and Sokhran and terus sampai middle of next week. Itupun office husband I bagitau on Thursday. I tanya husband I, tak balik KL ke sebab Shidah baru bersalin and I can't wait to see and hold the baby. But husband I kata, baby kecik lagi and in a few months nanti kita balik. Anyway, I was hesitant to go, bukan sebab I tak nak pegi Hong Kong, oh, it was in our list of trip long dari zaman dulu kala lagi but sekarang nie kan I asyik tak stable so the thought of naik kapalterbang and what had happened to me the last time I naik dulu was still traumatising enough for me. But bila memikirkan, kalau asyik takut-takut aje, sampai bila la I akan dapat menikmati hidup yang cuma seketika ini so I kata ok la although not whole heartedly. On top of that, the recent tragedy membuatkan I rasa suspense je, jangan la flight nie buat hal.   

(Tengok la scafolding dorang masih pakai buluh lagi) 

Husband I booked hot seat, which mean we have to pay extra. We sat dekat depan sekali and dekat dengan toilet. Sampai tiga kali I pegi toilet, sebelum berlepas, dekat udara and masa nak landing. Anyway, the flight was smooth and sitting on a reclaiming land. Ah..akhirnya dapat juga I menjejakkan kaki ke antara negara dari asia yang banyak mengeluarkan film dan Jackie Chan's playground ini. Sampai je kat situ kita orang terus dapatkan teksi yang dah tunggu. Teksi kat airport nie is teksi biasa pakai meter. Teksi pun berderet and ada tiga colour. Tak ada macam kat Malaysia yang guna limousine la and dah fix harga. Mula la I nak bandingkan dengan Malaysia haha.. 


We booked our stay at Hyatt Regency. Sampai je kat depan pintu masuk, huiii..layanan rasa macam vvip je. They were so polite, respectful and a very professional staff. Sampai kat lobby, I tengok customer keliling dress up cantik-cantik and classy. Our check in was supposed to be at 2pm but they let us check in at 12pm. I was so happy sebab penat sangat, dah la satu malam tak dapat tidur and tengok tv sampai pagi. Sementara tunggu husband I check in, I siap baring lagi kat kerusi lobby yang macam katil panjang tu. We requested a harbour view and a non-smoking room/level. Masuk je kat bilik, ahhh.... cantiknya. I don't expect much since I tengok gambar-gambar hotel kat internet sebelum pegi, macam buruk and lama je but this Hyatt's room is so beautiful. View pun menarik facing the harbour but ada satu building block a little bit of the view. As for view kat bawah tu tak payah ceritalah.. haha.. Sebelum dorang hantar bag ke bilik, husband I tanya I nak bagi tip berapa, I said I don't know, kalau kat Malaysia dah tau nak bagi berapa. We should have check kat internet. Then budak tu datang hantar bag and siap tanya which one nak letak kat atas tempat bag and then tanya kalau nak apa-apa or any assistant, tanya je dia. Then husband I bagi tip 50HK.


Lepas barang and terus kita orang for lunch. Kita orang pegi balik ke lobby tanya mana tempat-tempat yang I dah tulis and check kat internet before we come to Hong Kong. We were looking for a place that I wrote but we're end up at this Indian Restaurant. So our first first meal/lunch was at Koh-i-Noor. Masa nak cari jalan nie, it was a bit confusing, pusing-pusing nak cari tangga naik kat tingkat satu nie punyalah puzzle, di tambah dengan scafolding buluhnya lagi. Orang dah pakai scafolding besi, sini masih ancient lagi. So much for one of the biggest world trade business etc. Anyway, we asked one indian lady yang kebetulan lalu kat situ. She told and pointed to us that we need to naik through the pharmacy to go to the first floor. Masa nak naik tu suspense je, dah la buruk macam nak pegi melanggan cur cur je wakaka.. Masuk je dalam restaurant, the first thing that greet me is the smell of the old place. It smelled of the old wood or should I say smell of the old place. Then we ordered some food. Risau jugak takut sakit perut, but thanks God nothing happened. Oh yeah, perempuan yang ambik order nie muka cina tapi indian slang. Anyway, the food was nice and tasty. Masa tengah makan, I tengok apa nie kat tv asyik cerita pasal cerita hindustan la berita india la, rupa-rupanya restaurant nie ambik cable india. Sekalikan masa tengah tengok berita dia ala-ala CNN tapi versi dia la kan, sebab asyik ulang tayang. There was one scene, this wakil rakyat nie menang pilihan raya tengah lambai-lambai penyokong dia dari atas jip tak ada atap, sekalikan ada one guy naik atas and kalung bunga. Lepas laki nie kalungkan bunga kat dia terus terus di tamparnya wakil rakyat tu. I apalagi ketawa berdekah-dekah wakaka... Husband I sengih-sengih je. Then I realised, OMG, this is a serious news bukan cerita tamil hahaha... Sungguh reality... wakaka.. I cakap kat husband I, balik nanti I nak cari kalungan bunga kat hotel, lepas tu I nak kalungkan kat dia and lepas tu I lepuk dia macam kat berita india tadi.. husband I cakap, buat la..hehe..


Tengah makan tu, I tengok ada lelaki india macam rupa hindustan sebelah tengah makan something yang nampak macam crispy and nampak sedap aje. I suruh husband I tanya and lelaki india tu makan apa and you know what? dia bagi kita orang rasa. Kita orang tak nak, dia insist so terpaksa la I and husband I ambik sikit hehe.. Generous kan? Lepas makan kita orang jalan-jalan di kawasan persekitaran and went to the shopping complex which was in front of the restaurant and next to our hotel (we found out accidentally after curiously checking on one of the entrance and all the while kita orang berpusing-pusing nak balik ke hotel).


We went to the supermarket and bought some food/fruits. Then we went back and took a bit of nap. Petang, kita orang keluar for our dinner. The place is vibrant at night but orang tak berapa ramai and tak sesak, tak tau la weekend nanti. There's a few of halal food around but so far kesemuanya serve mediterannean food mainly turkish food. We decided to have our dinner at New Istanbul Kebab. Tempat nie tepi jalan and bersebelahan dengan lorong. It is an open air/street restaurant. The place is quite small and tempat duduk sikit serta memanjang. You have to basically shared the table dengan other patron. The food was so delicious. On my left was a local couple and on my right was a meditrannean looking couple (base on how they speak) with a blonde sandy hair. On the other table, a mat salleh couple and next to them is a group of a guy from maybe meditrannean jugak rambut kerinting blonde and all. I think turkish punya orang kot, sebab kalau pak arab mesti hidung mencangkuk and rambut and eye brows pun hitam.

I cakap kat husband I, tengoklah, manusia berbagai bangsa duduk kat restaurant kecik and listen to their language and ours, sharing the same taste of food. Then I tanya hong kong couple nie makan apa and dorang explained and bagitau which number yang dorang choose. Husband I tengok I and cakap, "susahlah PR nie, semua orang dia tanya and buat kawan". nyampah I tau hehe... Lepas makan kita orang strolling around and took lots of pictures/scenery around. After that we went back to our hotel. I tengok customer kat hotel nie dress up cantik-cantik, macam mahal je and nampak orang kaya je, whereas when I look at how I dress up, alahai, terus low self esteem aje.
 
10th April, 2014

Today we went to Disneyland Hong Kong. Tau je la siapa punya itienary hehe.. I la.. Oh anyway, kita orang pegi sendiri and tak ikut tour or a group of people sebab kalau ikut tour leceh sangat sebab semua nak kena ikut time dorang but I don't think so there's a tour to hong kong, usually it is free and easy. Masa nak keluar hotel, staff dorang, siap bukak pintu, bukakkan pintu taxi, told the drive where we want to go and told us to have fun, wah...rasa macam orang kaya je (oh, semua staff pakai suit, separuh tu pakai macam nak pegi wedding, siap dengan coat tail lagi even budak yang angkut barang). Sebelum bertolak tu, kita orang siap-siap bawak bekal, dengan roti jam butter, cheese slice, telur rebus, pisang, chocolate, energy bar (ala..aunty korang nie kan kurang energy sekarang, shit la haha..), berbagai jenis tidbits nya. And not forgetting air mineral dan air kotak.


The trip to Disneyland took about 30 minutes. Sampai situ, orang baru nak datang. I cakap kat husband I, mintak-mintak la tak ramai orang sebab masa husband I baca kat internet, ada orang complained kata crowded sangat and it is not worth it, nothing much la Disneyland Hong Kong nie. But since memang antara niat I nak pegi Hong Kong nie is nak ke Disneyland so pegi jugak la whatever the circumstances it might be. Ingatkan mesti panjang queue, eh, tak ramai pun orang and kejap je dah sampai kat counter ticket. After that kita orang terus masuk dalam. Masa mula-mula masuk tu, I tengok macam lengang je, macam tak vibrant je. I don't have any much hope and thought ahh..mesti ride and tempat dalam nie boring and mesti I nak balik cepat. But I teruskan jugak since ticket dah bayar and mahal pulak tu, one person 450HK. Firstly, we went to Grizzly Gulch and naik Big Grizzly Mountain Runway Mine Cars. Tengah nak beratur, tiba-tiba somebody tap on my shoulder, rupa-rupanya budak mat salleh rupa campuran tanya I, I pernah naik ke this ride, I kata tak pernah, dia pun explained la macam-macam (dalam hati I nak tergelak, ramai orang kat situ, aku yang pra nenek nie jugak diajaknya berborak). Then twin dia (I guess so la sebab sama tinggi and rupa pun lebih kurang) join us on the conversation and explained kat I, non-stop dia dorang cakap-cakap dengan I. Husband I senyum je and siap ambik gambar. Then husband I cakap, dia dah boleh sense you peramah kot hahaha... 


I sebenarnya ngeri nak naik bila budak tu cakap, gila suspense but bila pikirkan sampai bila I nak takut maka ku gagahi jua. Oh, I tell you, sepanjang-panjang ride tu I cuma bukak mata dalam 10% but for the rest of 90%, I pejam-pejam aje. Kalau I muda sure I berani but sekarang nie dengan jantungnya yang berdenyut laju, darah tingginya lagi maka I mengambil langkah berjaga-jaga je la. Dalam tutup-tutup mata tu pun I rasa macam nak mati je, jantung I rasa macam sampai kat kerongkong. Suspense nak mampus, nyawa I rasa macam dah terkeluar dari mulut. I punya usus perut, seriously rasa kecut and rasa macam termasuk ke dalam. OMG, kalau I tau I tak naik..especially, towards the end tu. Habis ride tu, I ingat sure I akan jatuh terjelepuk tapi I pyscho kan otak I, I cakap pada diri sendiri "this is nothing", "I'm strong, young and healthy", "I'm not going to fall down", berulang-ulang kali wakaka... Tapikan I rasa macam pijak tilam je masa berjalan ahaha...

 
After that we saw lots of people going to Lion King Show. Mati-mati I ingat lion singa betul, rupa-rupanya I lupa lion king movie tu. Kalau I tau, I tak masuk, macam buang masa je tengok theater nie, err...bukan ke I nie peminat theater yang unggul dulu? Oh, my seni... Best memang best, suara penyanyi dia best, pelakon-pelakon semua best, production memang best tapi ituler I dah tak dapat menghayati those kinda of stuff anymore... I siap ambik video camera and took lots of pics maybe sebab I kelaparan and penat or maybe baru lepas naik ride hantu gila tu tadi kot? Lepas abis theater nie we went to have our lunch. Oh yes, don't worry about the halal food because there's one at Adverntureland name Tahitian Terrace - A taste of South Asia - offering freshly prepared Indian vegetarian dishes and Halal certified cuisine. But banyak serve malaysian and singaporean food . Sempat lagi I berdrama dengan husband I. I cakap kat dia I nak duduk and suruh dia sorang aje order food and dia ajak I beratur sebab nanti nak angkut makanan. I kata I malas and kepala rasa macam pening. Husband I still suruh I beratur dengan dia. I merajuk la, I kan penat. I buat muka tak puas hati, bila dia tengok I merajuk, dia pun suruh la I cari tempat duduk. I buat tak tau and mula la I buat skill berlakon isteri terseksa. I duduk mencangkung sambil I buat aksi tangan bergayut kat penghadang tempat orang beratur, konon dah tak lari nak berdiri la kan. Dia buat bahasa isyarat sambil pointed to the table and chairs tapi buat tak tau je. Then I bangun and pegi beratur dekat counter sebelah sebab I nak order laksa singapura dan satay. I kan teringin nak makan satay melaka, dapat satay hong kong pun jadilah walau tak dapat challenge the "real" satay.

Bila time beratur nak bayar, husband I buat bahasa isyarat, suruh beratur depan dia, I buat tak tau sambil buat muka semasam habis. Dalam hati I, rasain kau. Lepas abis beratur and bayar, I duduk, then husband I dating. I tengok dia order nasi dan ayam masak merah yang macam ayam rebus kena simbah dengan sambal aje. Dia tanya-tanya and offer dia punya food. I buat tak tau aje but then I realized I eventually have to talk to him sebab I nak offer my satay, ish, geram betul I sebab akhirnya I kena la jugak cakap dengan dia. I pun offer la satay, sambil I buang kuah satay kacang sebab husband I ada ghout, kekacang nie semua dia tak boleh makan nanti bejalan tempang la pulak. Bila I bukak mulut je, terus dia berborak non-stop dengan I dengan wajah cerianya….nyampah betul I. Terpaksalah ku telan kemarahan ini dan switch ke mode minah cool. I sekarang nie kalau merajuk tak lama, paling lama pun 10 minute je. Tak kuasa I nak melayan rasa marah I tapi acting tetap acting. Well, the food was tasteless, biasalah kalau makan makanan kita kat oversea nie, kecuali kat Rasa Sayang London, other than that it was bland and tak sedap. But since dah lapar and kalau tak makan sure kebulur maka ku telan jua. Lepas makan we went to Fantasyland punya section. Kat sini ada carousel merry go round ride, dumbo ride, winnie the pooh adventure etc. ala..yang manja-manja tu. Dumbo ride and merry go round tu, kita orang tak naik, tak sesuai lagi pun boring, pusing-pusing aje. Kita orang pegi yang ada adventure, ingatkan boring jugak tapi wah...bestlah...I suka sangat, tapi nak queue tu yang lama sikit. Dalam banyak-banyak tempat yang kita orang masuk tu, paling I suka sekali was yang 3D. Besttttt sangat, lebih best dari yang kat Australia and Singapore or even Paris. Hong Kong punya 3D nie, selain dari kena sembur dengan air, kena tiup bagai, we can even smell the food bila Donald Duck nie terjatuh kat tempat makanan. The smell of the cinammon roll, cakes, vanilla buat I rasa lapar (padahal baru lepas makan tadi). Then kita orang rehat kejap and makan bekal yang di bawak dari hotel. Fuel kena isi you..kang ada yang nak terpitam.

After that we went and enter from one attraction to another. I even asked my husband to buy me a mickey mouse headband, padahal sebelum tu I belek-belek and I complained mahal, tak mau la etc..I pun sibuk la buat muka cute (uweek..) bila husband I ambik gambar I..wakaka.. Rasa bangga ok ada pakai mickey mouse punya headband, ala-ala tiara crown wakaka... I kan young at heart hehehe... Sebelum tu I cakap kat husband I, this is going to be the last time that I would ever go to theme park yang disney disney nie. This thing is not for me anymore, I would rather go to a more relax surrounding then adernalin erush nie. Husband I tanya balik, betul ke? How about Tokyo Disney? Terus I terdiam and dengan muka sengih-sengih I cakap, err... maybe Disney Tokyo I pegi kot. Husband I kata, tak payah pegi lah, biar dia pegi sorang and wakilkan I aje, ish. I cakap, I tarik balik my statement just now haha..

Husband I cakap, kalau ikutkan hati dia, dia memang tak minat benda-benda nie, dia punya favourite are pegi zoo, ocean aquarium and tengok-tengok binatang, military, train, shopping etc. I pulak yang fantasy fantasy kayangan,*senyum malu.. Oh, I tell you, we had such a great time and I'm so glad I didn't listen to the review kat internet. It was so much fun, the place is huge, beautiful with lots of interesting ride, attraction and all.

(Sampai ke malam I tidur sambil senyum-senyum and as of this writing the mickey/minnie mouse headband is still on my head :) )

Since this is the upate version, you tau tak, I tulis nie kat airport masa tengah breakfast, masa tengah tunggu nak masuk gate and also masa kat dalam kapalterbang sampai la nak turun. Husband I cakap, susahlah journalist..

11th April, 2014

Today we went to a place that husband I want to go, Ocean Park. Today is his day. I cakap kat dia, kalau ikutkan I, tak hingin I nak pegi tempat-tempat tengok ikan nih, wah kira balas statement dia semalam kui kui kui. I kata, tempat-tempat nie untuk orang dewasa yang nerd macam dia. Husband I kata, genious la pegi sini…ah..porah! Seperti biasa, kita orang siap-siap bawak bekal macam semalam. Kita orang pegi naik taxi. Tempat pun tak ada la jauh mana, dalam 30 minutes aje. Taxi pun bawak laju. Sampai situ, orang tak berapa ramai tapi weather dah mula panas terik eventhough it was still early in the morning. We were so surprised to look at the place. Ingatkan macam Aquaria macam kat KL, just an aquarim but nooo..Ocean Park Hong Kong nie was so huge and it is more like a theme Park. Nanti I cerita, meanwhile, we decided to sit for a while and look at the map. Tak semene-mena sekumpulan group tour dari china, datang and berdiri sambil berborak dengan bisingnya depan kita orang. We quickly, went to the souvenir shop sebab tak larat nak dengar dorang nie yang sangatlah kecohnya. Masa nak start our journey kat dalam park nie we decided to have our lunch since we arrived around 11.30am and furthemore there’s one restaurant or more like a kiosk serve halal food, tak jauh dari entrance.    


Lepas I order food, I cari tempat duduk. I saw one big table with lots of chair, it is more like a lounge punya tempat duduk sebab yang kerusi meja makan biasa dah penuh dengan budak-budak school buat school trip. Then husband I dating and ajak duduk kat kerusi meja lounge yang kecik sebab nanti sekumpulan tourist dari tanah besar nih akan join in. I kata, it’s ok, I buat don’t know. Tengah makan-makan tu, betul la husband I cakap, dorang nie empat lima orang, dating and main duduk aje without asking ada orang lain ke yang akan duduk kan. Mula-mula tu I boleh tahan lagi but tak sampai lima minit I ajak husband I bangun sebab I tak tahan dengar dorang nie cakap kuat-kuat with each other. I cakap kat husband I, “betul la you cakap”. As usual, makanan Malaysia kat oversea mesti tastless, tapi I paksakan jugak sebab tak mau lapar. Rasa macam makan makanan prison (macam la pernah masuk jail eh?). Lepas makan (tak habis pun), husband I ajak terus ajak pegi ke building name The Grand Aquarium yang menempatkan ikan-ikan nie. The building is huge and I tengok husband I punyalah excited. Ingatkan mesti macam-macam jenis ikan or dalam nie mesti awesome but…mehhh… ikan kat aquaria KLCC, Singapore and Australia lagi best. Tak masuk dalam building nie pun tak apa. Buat buang masa aje. Tapikan bukan main lagi I berebut dengan tourist lain semata-mata nak cari angle yang sesuai untuk gambar ikan-ikan yang perasan celebrity itu, padahal rupa-rupa ikan nie sama je kat mana-mana aquarium dalam donia (ambik kau bahasa pilem itam putih). Siap-siap mengomel and jeling-jeling mata lagi haha..crazy!


Lepas keluar dari building tu, oh dear.. cuaca dah start panas terik sangat. I tanya husband I, nak pegi ke tempat panda and other animal ke. Dalam hati I cakap, jangan la mamat nie nak pegi, tak kuasa I nak berjalan panas-panas nie. I wish I ada payung or topi with me. Rasa macam nak balik aje. Mentang-mentang bukan tempat favourite I kan. Then suddenly something caught my eyes when I saw ada orang beratur tapi tak panjang on the other side of the building. Tempat tu macam station keretapi called Ocean Express. Masuk je dalam keretapi, I tengok wah, macam style lama then husband I cakap, keretapi nie mesti tak jalan and cuma rasa je macam berjalan. Dalam keretapi nie gelap dan hanya diterangi oleh slot gambar seashell, ikan –ikan kat ceiling dalam train nih. View kat luar pun tak nampak sebab gelap, I rasa macam train nie masuk dalam gua je. Tak lama kemudian, train berhenti and husband I cakap wah..bukan main lagi nak buat rasa macam betul-betul train nie bejalan. Rupa kat dalam train nie macam sama je tapikan bila kita orang keluar dari station nie, tekejut tengok kat luar sebab memang betul-betul train nie pegi destinasi lain and in fact, kita orang kat atas bukit! Ternganga kejap mulut I dengan husband I tengok view kat luar.

Kita orang pun explore tempat kat atas nie. Macam-macam ride and it is a theme park macam kat Disneyland aje cuma tak ada cartoon character. I dengan husband I tak berani nak naik-naik ride nie sebab semuanya gayat-gayat punya. But we decided to naik The Rapid yang macam kat Sunway Lagoon tu. Masa tengah beratur tu, ada lah couple depan kita orang tengah borak-borak and I tengok amoi nie siap kipas-kipas pak we ke laki dia yang tengah kepanasan. Sebelum tu I check pakaian dia dua orang and I tengok wah..biar betul amoi nie bawak beg channel classic and laki dia pun pakai bergaya. I bisik kat husband I, nie mesti dia bodek pak we dia yang tengah load, maklumlah some of rakyat china sekarang ni kan tengah kaya raya sebab government dorang ambik tanah dorang and bayar pampasan bermillion-million kat dorang. I kan kalau jalan-jalan I suka peratikan perangai orang especially yang dari negara lain sebab I’m curious and like to make an assumption or create cerita dalam kepala otak I sendiri hehe… Bila time nak duduk kat ride tu, kita orang share dengan couple nie and satu family anak dua. Dalam hati I cakap, janganlah dorang tanya dari mana kita orang nie datang sebabkan Malaysia dengan China nie kan tengah tension pasal kes kapalterbang tu. Tak pasal-pasal kita orang kena humban ke dalam air nanti hehe.. Thanks God, dorang tak tanya apa-apa cuma senyum-senyum and cakap-cakap sambil semua kita orang ketawa (macam la tau apa yang dorang nie cakap). 


Lepas habis naik The Rapids tu, kita orang berjalan-jalan di kawasan persekitaran and masuk kedai-kedai souvenir. Then I saw cable car and ajak husband I naik instead of using the keretapi. Beratur tak lama kejap je and we have the cable car to ourselves. Masa mula cable car nak bergerak, wah..I sungguh excited and bukan main lagi I gelak kat husband I yang sampai putih jari-jari sebab berpegang kat tepi-tepi tingkap. Bila I suruh bergerak sana sini untuk ambik angle I, husband I terbongkok-bongkok terkangkang macam orang nak melepas aje, punyalah gayat. I apalagi dengan cakap besarnya buat-buat tanya, eh, you takut ke? Hairan la kononkan tapikan lama-lama I tengok, tanah and hutan kat bawah makin jauh and tinggi, tiba-tiba makcik nie gayat la pulak kan, mengeletar satu badan wakaka… Itulah bukan main lagi gelak kat laki. Nak ambik gambar pun panic je, bila husband I nak ambik gambar I senyum lepas tu muka berubah stress balik. Bila cable turun slowly, hati I jadi lega and tiba-tiba mood yang senyap jadi meriah balik. 


Turun dari cable car, kita orang pegi ke Old Hongkong. Wah..lawalah tempat nie walaupun tak besar mana. You can feel the old atmosphere and I kan suka benda-benda retro and lama nie, bukan main lagi I ambik gambar sana sini. I suka sangat. Then I suruh husband I try main game yang baling-baling dapat hadiah bear besar tu but husband I dapat soft toy anak anjing yang kecik besar penumbuk. I cakap kat husband I, dorang nie tipu-tipu. Display tunjuk bear besar but bila tarik tali dapat hadiah anak anjing.

Tak lama kemudian, we decided to go back, sebenarnya banyak lagi tempat yang nak kena pegi kat dalam nie tapi disebabkan kepanasan yang melampau, we just couldn’t take it anymore, kalau tau datang musim sejuk. Siapa-siapa datang Hong Kong I recommend you all check this place out, other than ikannya yang membosankan, tempat-tempat lain dalam nie is worth visiting. We will definitely come back again to this place because banyak tempat dalam nie tak cover lagi.

Sekian catatan I untuk kali ini.

Thursday, April 10, 2014

Aku dan Hospital

Hi, I’m back... I know lama I tak tulis apa-apa kat blog I, due to my kesihatan yang tak menentu dan secara automatically membuatkan I hilang mood. Baiklah tanpa membuang masa lagi (aisye...tetaplah dengan ayat formal nya haha...), biarlah I teruskan kisah yang bakal membuatkan you all bosan gila sebab kisah yang I nak share nie berkaitan dengan issue kesihatan yang penuh dengan unsur-unsur mintak simpati serta flashback yang dah basi...hehehe..

14th January, 2014

Lepas dua hari balik dari KL and setelah menelan ubat BP yang di ambik dari Dr Ganesan, my mabuk laut masih tak kurang-kurang and everynow and then I have to berpegang pada dinding-dinding rumah and whatever it is to support myself or when I want to walk around the house. Even duduk kat sofa pun kepala I bergerak ke kiri kanan. That is how bad it was. On the second morning (14th January) after I had my breakfast and telan the ubat, my sesak nafas menjadi-jadi it was getting worse and I can even see my baju dekat dada kiri bergegar-gegar. We decided to go to the hospital immediately. We chose Paolo although I’m not to keen about it but memandangkan dekat dengan rumah which took about 10 minutes or less kalau tak jam. Sampai kat hospital tu, we went to the reception counter and were told to wait for a while because dorang nak cari translator. Mind you, kat situ ada translator siap ber uniform lagi, siap bersanggul. Memang nampak class dan kemas macam pramugari international. Lupa I nak ambik gambar. Anyway, Each and everyone of them know how to speak all kind of language such as russian, arabic, chinese etc., yelakan nama pun translator. 

Then tak lama kemudian one translator came and she the one who took us around the hospital, to talk with the nurses and all. We were took to one section, a waiting room to meet with the doctor. There’s a lot of doctor’s room and patient there. I dengan husband I peratikan how these people buat kerja, nurses and all. I tell you, it was so smooth, efficient and sangat attentive. Kejap je, one by one nama dorang di panggil and masuk bilik doctor. Masa I pegi to the section, I was weight and my blood pressure was taken too. Blood pressure I sangat tinggi, berapa kali nurse tu ambik still tinggi, around 190, dah la I risau nak jumpa doctor and wondering what is wrong with me, di tambah dengan darah gemuruh rasa macam nak pengsan. Tak lama kemudian, I pun masuk bilik doctor. I dapat doctor berketurunan India/hindustani and his name is Doctor Nirmal Bhatia. Beside speaking english he knows how to speak thai fluently too. Doctor, tanya-tanya kenapa, I pun explained yang I tak boleh bernafas, tak stabil etc. Then doctor suruh I baring and check I punya heartbeat and dia cakap, sangat laju, dia check my blood pressure yang nurse tu ambik and then dia suruh I ikut nurse and untuk ambik darah and buat a few test. After dapat result dia suruh I jumpa dia balik. I, bila sebut je nak kena ambik darah terus la mengelabah macam biasa, ceh lah I nie kan... tak apa-apa tah. 

Then me, my husband, nurse and also our translator pun pegi la ke another section on a different level untuk ambik darah I. Masa nurse nak ambikd arah, macam biasa, I duduk and pusing badan ke husband I sambil berpaut kat lengan dia dengan pejam-pejam mata lagi haha.. Another nurse and translator senyum-senyum tengok perangai I. Tak sampai beberapa saat, darah I dah diambik, tak rasa apa pun, I sendiri terkejut. I cakap kat husban di, eh, kejapnya tak sakit la... (wah.. action eh?). Husband I cakap, mana ada sakit... Lepas tu, kita orang turun bawah untuk buat EKG (electrocardiography), untuk check jantung I. Macam-macam la wayar di lekatkan dada, pergelangan lengan and also kat area buku lali I. Lepas result keluar dari machine, I tanya nurse tu, ok ke, dia kata ok. Then I di bawa to another building untuk buat chest x-ray. Lepas tukar baju, terus nama I dipanggil, wah..kejapnya. Tak sampai lima minit. Then kita orang balik semula ke section tempat nak jumpa doctor masa I mula-mula datang. Nurse kata, result boleh dapat dalam masa 2 jam lepas tu kena jumpa doctor balik. Sementara tunggu result keluar, kita orang pegi makan dulu which is in the hospital.

Dalam hospital nie ada restaurant makanan arab. So tak ada la masalah nak cari makan kat mana. Oh yea, there’s another section in the hospital just for orang arab and it is quite big. No wonder la kita orang tengok ada a few orang-orang arab berjubah lalu lalang kat dalam hospital nie. And there’s a few local faces yang bertudung and yang lelaki pakai suit berjanggut. Maybe their translator and also representative kot. Then husband I cakap, maybe owner restaurant nie pun ada share kat hospital nie. Tak ramai makan kat restaurant nie, masa kita orang kat situ cuma ada one group of people and the rest is empty. I cakap kat husband I, untung tukang masak and waitress kat sini sebab banyak free time. The food was ok, biasalah makanan arab, sama je. 

Lepas makan, we went back to see the doctor. Lepas doctor check result, doctor cakap, I tak ada thyroid problem, blood count I pun bagus and that everything seems normal. Tapi doctor prescribed dua jenis ubat and then suruh I datang jumpa dia for the next appointment, next week. Lepas jumpa doctor, we went to another section untuk ambik ubat. Satu nama Miracid and satu lagi Motilium. 

21st January, 2014

After one week, we went back to the hospital and meet with Doctor Nirmal again. This time he was on the 3rd floor because he has to see a patient who is leaving for overseas. As usual, I was weighted and my blood pressure di ambik. Then masuk jumpa doctor. Doctor tanya-tanya and I cakap sama je, nothing change. Then doctor prescribed the same medicine and told me to makan the ubat for one week and then stop for another week. And jumpa dia in two weeks time

During those time kat rumah, I makan for 5 days ubat yang doctor prescribe but after that I tak makan sebab I feel like I bertambah worse. Hearbeat I bertambah laju sampai I rasa nak pitam. Oh, tak tau I nak cakap betapa panic dan takutnya I, mana la tau tiba-tiba I kojol dan dan tu jugak. Terus I kesian kat husband I, mesti dia lonely kalau I mati kan... huhu sedih oo...


(Section Jantung)

4th February, 2014

After two weeks, we went back to the hospital and meet with Doctor Nirmal again. Same procedure, I was weighted and blood pressure di ambik. Doctor check jantung I, masih laju lagi, then dia check my blood pressure, sama je tinggi. Doctor tanya macam mana, I kata sama je, I masih lagi tak stabil lagi, susah nak bernafas etc. Then doctor decided to refer me to pakar cardiologist. So kita orang plus one nurse pun di bawa ke section jantung on another level. Sampai kat situ, I tengok muka-muka yang menunggu kat waiting room tu, semuanya dah tua-tua, pangkat nenek-nenek datuk. Ada pakcik sorang tu dia pandang je I, not pandang “as in pandang”, tapi see through – pandang I tapi macam pandang tembus... get what I mean? Muka macam dah give up je.. Dalam hati I kan..tengok orang-orang tua kat sini, macam tak lama je.. tiba-tiba hati I jadi sedih dah sayu, mula la nak buat adegan airmata kasih kan.... Yelakan.. orang yang menunggu kat situ semua dah tua kerepot kendur bagai, tiba-tiba je diva kylie minogue nie pun join menunggu sekalikan (pengsan juling).. maunya hatiku tak resah... On top of that, I tertanya-tanya, I nie ada penyakit lemah jantung ke...huhuhu... cemas tau, ndak-ndak diusia yang masih “remaja” ini kah kah. 

I cakap kat husband I, “tengok la muka-muka yang menunggu tu, I sorang je masih muda”, husband I kata, “ish tak ada la..tengok tua ada sorang dua tu muda lagi”. I kata “no lah, nie mesti dorang temankan atuk nenek dorang”. Husband I kata, “don’t worry, think positive, you’re not having any heart problem”. Sekalikan, airmata I bergenang and mula la I nak berdrama kat situ. I cakap kat husband I, “matilah I tak lama lagi (hahaha..nak gelak bila ingat balik), kesian you tinggal sorang-sorang, you jangan kawin lagi eh, nanti you tak jumpa I kat syurga (ahaha.. confident je pegi syurga)”, sambil kesat airmata. Husband I cakap, “eh, you nie”, don’t worry, you tak ada apa-apa, I’m very sure there’s nothing wrong with you”. Then I cakap, “if there’s something wrong with my heart, biarlah..dah nasib I, apa nak buat”, kekonon pasrah lah kan.
(Wire kat dada and perut I)

Then nurse datang, nak weight and ambik my blood pressure. Lepas tu duduk balik and tunggu nama di panggil. Tak lama kemudian, nurse datang, bawak jumpa doctor. Masuk je, wah.. I dapat doctor yang macam grandfatherly looking, atuk-atuk. Kalau dia tak pakai baju doctor sure orang ingat atuk kebun je ni. Nevertheless, I was so happy sebab makin tua doctor tu maknanya makin banyak pengalaman and mesti orangnya sabar. Nama doctor nie Doctor Thatchai. Dia sangat fluet berbahasa Inggeris and cakap baik-baik je. I peratikan tangan dia, sebab orang kata heart surgeon or surgeon nie jari jemarinya panjang and lurus and yes, I can’t agree more. Doctor baca I punya record from doctor Nirmal and then dia ambik my blood pressure and I explained everything to him. Then doctor suruh I buat physical test, EKG and lepas tu jumpa dia balik to discuss the result. One thing I like this hospital sebab you will get your result on the same day, sungguh efficient.

(With one of the nurse yang buat test physical kat I)

(Pose dari tepi)

So I pun buat la EKG again. Nasib baik tak sakit, cuma sejuk je bila nurse letak gel etc., dan again bawah nenen ku kena tampal. Nurse pun tak heran dah menengoknya tapikan dorang nie sangat polite and cool aje. Bila I tanya, ok ke EKG I, dia kata nanti doctor akan bagitau, I kata, bagitau la, I tak akan bagitau doctor, see..kuasa memujukku... dia kata, all ok sambil senyum-senyum manis. Lepas tu kita orang makan sebelum memulakan test yang lain. Lepas makan, pegi balik semula kat tempat tu. Then nurse panggil masuk and suruh tukar baju and dia suruh I pakai kasut stokin and kasut sport sebab nak buat physical test, kena belari atas treadmill. I dah la lama tak exercise, dalam hati I cakap, nie mesti semput. Sebelum memulakan larian epic I nih, habis bahagian atas badan I di tampal dengan berbagai-bagai jenis wire yang berselerakkan. Then nurse pun suruh la I lari, then stop, lari, stop sampai I tak larat dah. Sempat la lagi I berborak-borak, tanya kisah riwayat hidup dia, bila dia start kerja etc.. ala cute nya bila dia tersengih, menampakkan braces nya itu di tambah dengan intonasi suaranya yang lembut dan english nya yang berterabur..hehe.. Bila dah habis test lari-lari nie, nurse suruh I baring kat atas katil yang ditutupi dengan kain tirai. Nurse cakap husband I boleh ikut sekali. I tengok kat sebelah katil nie ada macam monitor scanning ultrasound.

(With very kind and attentive Doctor Thatchai)

Tak lama kemudian, doctor pun datang and duduk sebelah katil I. Then doctor buat ultrasound/scan jantung I, sesambil tu dia explain and cakap jantung I perfect, tak ada defect, tak ada blocking, tak ada bengkak and sangat sihat. I rasa sungguh lega dan so happy, hilang segala resah di hati ini. Then dia tunjukkan kat monitor rupa jantung I yang tengah berdegup itu. Husband I ngeri tengok jantung I gerak-gerak siap ada bunyi-bunyi. I kata ala, apa nak takut, that is my heart. I’m so proud, maknanya I’m still alive and jantung I tengah berkerja hantar darah sana sini. Sementara tu I suruh husband I ambik-ambik gambar I. Sibuk la I kan... Lama jugak doctor scan and explain macam-macam kat I. Habis buat scanning nie, I jumpa doctor and dia explained all the test and the result yang I buat dari pagi tadi. Doctor kata, everything is perfect except for my blood pressure yang tinggi itu. I know the same old issue. I tanya macam mana I boleh ada high blood pressure? I tak makan hari-hari benda berlemak and masin. I tak kerja, I sorang-sorang aje kat rumah and tak ada benda yang boleh buat I stress. Doctor kata, some people memang dah ada benda-benda nie sejak dari lahir lagi. Then doctor prescribe I ubat and suruh I datang in ten days time. Sebelum balik, nurse datang bawak satu gelen botol and suruh I kencing kat dalam botol for one day and next day bagi kat hospital sebab dorang nak buat test. Nak tergelak I. I cakap no problem sebab I nie kuat kencing, setakat setengah gelen nie tak payah tungggu satu hari, setengah hari pun dah penuh wakaka.. I cakap kat husband I, on the way to work next day sila hantar air kencing sakti I tu, husband I cakap eee... I cakap kat husband I, mintak-mintak masa dia bawak, tudung botol tu terbukak and tersimbah kat baju kerja dia hehehe..

(0ne of the section untuk ambik ubat.  Ada tiga tempat untuk ambik ubat kat hospital nie)

14th February, 2014

After ten days, we went back to see the doctor. Malam sebelum pegi hospital doctor dah pesan suruh berpuasa, stop makan after 12am. Sampai hospital and ke bahagian jantung, macam biasa nurse my weight and blood pressure. Then nurse panggil untuk ambik darah. This time, I langsung tak takut and cool aje, maybe sebab dah biasa. In fact masa nurse ambik darah, for the first time in my life, I tengok the whole process dari mula sampai dia cabut jarum and tampal plaster kat lengan I. Husband I impress tengok akan keberanian I ini. Wah... minah nie apa lagi, tak habis-habis la mengulang tayang kisah akan kecekalannya itu. Tak habis-habis I perasan memuji diri sendiri yang berjaya melepasi dugaan yang “maha hebat” itu. I kata, tengok I tak takut pun, tak sakit la..eleh..macam la bukan I yang bergayut kat tangan husband I a few weeks ago masa nurse ambik darah. But hey, at least ada la progress dalam diri I yang pengecut lagi manja mengada ini ekeke... Lepas ambik darah, I diarahkan ke bahagian yang I pegi x-ray aritu. But this time tak buat x-ray, instead I kena buat ultrasound seluruh bahagian perut I. I kan belum makan dari pagi and mula la I dah rasa lapar but memandangkan lepas nie I ingat nak lunch so I tahan je dulu. Lama la jugak masa orang tu buat ultrasound kat perut I. Kejap-kejap dia suruh I tarik nafas and then tahan, tarik lagi, hembus dan berbagai-bagai. Lepas abis buat nie I kena pegi balik jumpa doctor. Bila doctor check I punya record, dia suruh I pegi lagi sekali kat tempat tu sebab orang kat situ tak buat another ultrasound kat I. Bengang la I sebab I dah nak lunch perut I dah lapar.

So dengan penuh rasa geram yang amat, I pegi balik kat situ. I dah start complained lapar kat husband I. Husband I pun lapar jugak. Masuk kat tempat scan ultrasound tu, I sound orang yang buat ultrasound, kenapa dia tak buat sekaligus so that I tak payah pergi balik. Dia kata ramai orang sebab tu dia tak dapat complete terus, kira kena buat berperingkat-peringkat. Sekali airmata kasih I berlinangan hahaha...I cakap, I sangat lapar and tak makan dari pagi tadi and sekarang nie dah pukul 2pm and I rasa macam nak tumbang. Panic budak tu, dia dengan assistant dia pujuk I and cakap aww penuh simpati. Then dorang suruh I baring and buat a second round of ultrasound. Sesambil dia buat my ultrasound, sesambil tu jugak airmata rimau yang tengah kelaparan ini mengalir, takut-takut budak dua orang tu hehe... Tak pernah I nangis lapar tau, first time. Sensitive betul I during that time. I risau bukan apa, I takut I nak pitam lagi, sampai sekarang I masih trauma.

Bila dah habis budak tu buat, cepat-cepat dia suruh I pegi makan. I dengan husband I terus ke kedai arab yang dalam hospital nie untuk makan. Bila food sampai, I makan dengan tak makannya sebab dah terlampau lapar and selera pun sudah hilang. I makan sikit-sikit and then balik semula ke section jantung untuk jumpa doctor. Tak lama kemudian, I masuk bilik doctor and doctor bagitau result I bagus. I don't have any heart problem, my liver and all bahagian dalaman kat badan I perfect dan tak ada masalah apa-apa. I was so relieved bila I dengar result I itu. Tak habis-habis I senyum-senyum. Then doctor prescribe the same medicine and suruh datang jumpa dia in a month. Another tiring day for me, each time I jumpa doctor mesti sampai petang sebab nak tunggu result and also doctor nie ramai patient buat appointment dengan dia.

(Tetaplah nak bergambar dalam bilik persalinan)

14th March, 2014

Another appointment with the doctor and as usual, nurse ambik blood pressure and weight I. Tak lama kemudian, I jumpa doctor and explained what's going on and how I feel etc. Doctor tengok ubat cholestrol yang I dah makan for a year from doctor Ganesan. Dia suruh I datang jumpa dia in three months time and fasting sebab dia nak ambik darah and check everything. 

I'm so glad that my husband was able to sent and go with me to the hospital even on weekdays due to the closing of his office for these past three months. Dia start kerja balik pun early april, lepas orang yang berdemo negotiate dengan government and keluar dari office. I'm so glad that we chose this hospital beside near to the hospital, layanan dan kecekapan mereka memang first class!  

Anyway, akhirnya habis jugak entry I yang tertangguh-tangguh sejak berbulan-bulan yang lalu. 

Sekian, catatan I untuk kali ini.