Posts

Showing posts from May, 2011

Melaka Part 2 and 3 (Last)

Image
Monday, 30th May, 2011

(Nasi Ayam, Nasi Lemak and Lontong Singapura)
Today we decided to have our brunch at one of the shopping complex around. Mana lagi kalau bukan kat Dataran Pahlawan. This time we went to the opposite of the shopping complex. I tak tau apa tah nama, tak perasan. Just to be on the safe side I order nasi ayam again because I dare not makan yang pedas-pedas, tau je la perut I sangat sensitive. Nasib baik the food at the foodcourt was edible. Husband I order nasi lemak and decided to try the lontong singapura yang tak berkuah itu. The ingredient is the same except that tak berkuah. I makan nasi ayam sikit and lontong singapura sikit.

(Lontong Singapura yang tak bekuah) Masa makan-makan tu I tengok kenapa ramai orang naik tangga and kat luar. After makan, we decided to check it out and guess what? The place that we eat was just across the road from the A Famosa. Wah, ini sudah bagus. I went here before but that was long time ago. Mula-mula ingat just nak ambik gambar pin…

Melaka Part 1

Image
(Room view in the Jonker Boutique Hotel) Yuhuu…I kat Melaka at this moment. Sampai, petang semalam and you know masa on the way tu, kita orang terlepas simpang ke Melaka and terpaksa drive terus and masuk simpang Jasin. And as usual this makcik mula la muka masam-masam and mengomel kan, dah la penat, lapar, nak ke ladies and panas lagi. Si supir senyap aje kat sebelah sambil menarik nafas sekali sekala.. wakaka.. kejam betul I. Kalau bejalan-jalan dengan husband I, kalau tak ada apa-apa drama memang tak sah. Sometime I wonder, why such thing no matter how little it was, always happened to a “nice couple” like us..wakaka.. Then kita orang tanya cina lori rosak tepi jalan and kita tak paham apa dia cakap sebab dia pelat kan. Then patah balik nak ke highway, I kata kat husband I jalan terus and when you jumpa sesiapa tepi jalan terus tanya. Luckily ada gerai tepi jalan and pekedai tu, told us to terus ikut jalan Merlimau, sampai traffic light terus belok kanan. Bila dah nampak signboard …

Ke Taman Rama-Rama

Image
(One of the butterflies around - more pics in my flickr)
Hari ini I sangat gembira sebab akhirnya I ke Taman Rama-Rama. Hehe..I know, it is in KL je and not far from the house, it took about 15 to 20 minutes depend on the jam la kan. We’ve been wanting to go there for a long time but asyik postponed aje. One thing I like about that area, Taman Tasik Perdana nie, because tempat-tempat menarik are within walking distance from each other such as Taman Burung, Taman Bunga Orkid, Taman Bunga Raya, Tugu Negara, Planetarium and banyak lagi. Kira diletak dalam satu bumbung la kan. Anyway, we’ve been to Taman Burung or Bird Park before and it is "The World's Largest Covered Bird Park" or "The World's largest Free Flight Aviary". Hah, jangan tak tau. And a few months ago we went to the Planetarium, penat giler nak naik tangga, sampai atas both of us semput and kaki cramp semacam, almaklum la sekarang nie kan dah level grandma and grandpa kan…(kejaammm). After this we…

Akhirnya Cake I Tak Bantat...

Image
(Slices of Pound Cake) I was so excited when I stumbled upon a website on a marble cake recipe. I don’t remember ever making one before, tah la tak ingat. And I read lots of good reviewed yang dah buat cake nie and menjadi kat site. They said it was so delicious and one even made it as a wedding cake. I remembered mummy used to bake the cake when we were in Singapore. During those time, electric mixer was unheard of, so mummy had to use those spring iron kinda thing and beat the flour, eggs, butter etc. with it for a couple of hours. She would switch hand after a few because it was quite tiring, I guess and I was tiring just to see her doing it. I love to eat the chocolate part because I can smell the cocoa and leave the yellow/white to Wo.So last two weeks ago, I decided to make one but this one is a marble cheese cake. I called up my husband to buy some ingredient on the way back from work. So during AF was shown on tv I started with my project. I was a bit sceptical with the mixtur…

Gone...

Tragedi tanah runtuh kat rumah anak yatim buat I rasa insaf. It was so unexpected and still is a very sad thing to happen. Dying at such a young age and had very little experience in life is.. well, when it is the time for you to go, doesn’t matter who or what or where you are kan? Before that, I tekejut with the unexpected demise of seniwati Mahyon Ismail, sebab tak ada dengar pun dia sakit yang berat-berat kan and a few days ago I came across about another blogger that I never heard of but when I read about him in his friend’s blog, it seems that he was somebody that they miss dearly. All of a sudden I teringatkan another blogger/forumer friend yang past away a few years back. It was so shocked and sudden. Although I’m not close to him but I cried when I first heard the news.

Then I goggled through and found a few blogger that had gone and one that really caught my eyes. She died at such a young age (20 years old) due to lung cancer. I’ve read all of her entry (last night until wee h…

Menonton Dalam "Kenikmatan" Ini

I tak berapa sihat hari nie due to you know la “bestfriend” yang tak pernah miss datang menjenguk I tiap-tiap bulan berserta dengan “kenikmatannya” sekali. So I dah hilang mood untuk berkarya di dapur or to do anything. Jiwa pun “merdu” je ..asyik sedih-sedih wakaka.. benci I tauuu. Since I tak larat nak buat apa-apa (katanya), I tengok series yang I DL la. Mula-mula I tengok AI semi final and final two simultaneously E36 &37. I tak puas hati Hayle tak masuk final two. AI dah jadi contest untuk lagu country la pulak. Dah la tu, makin lama makin bosan AI nie. I can’t wait for the X Factor new season for UK and coming soon to US. Lepas abis tengok AI, I tengok Glee. Dah la jiwa awan terpilu di tambah dengan banyak adegan sedih apalagi, asyik siri berkesat airmata je la I nie. Sedih sangat Glee S2E21 (latest) nih. For the first time in my life I was so sympathy with Sue Slyvester, sebab dia kan bitch yang sangat kejam. Habis Glee, I tengok cerita Grey’s Anatomy S7E22 (latest). Tau je…

An Evening With Chocos and Niece

Image
(Adoii..bedarah hidung tengok pose si diva nih)

We planned to go around KL or a little bit outside of the area to look for a beautiful or attraction place for me to have my photo assignment. To be precise, acara tangkap-tangkap gambar pokok ke, jalan ke..itu je.. But since splasher acid is still around, takut la pulak kan.. Beside sekarang nie heatwave, kang ada photographer ayu kertu jatuh pengsan sebab kepanasan ahak! So we decided to postponed for a while and will planned nicely in the future.
Tengahari, I tak masak and husband I beli nasi bryani and mee bandung johor kat restaurant Alladin. Lepas makan mengantuk la pulak kan. This is due to the nasi bryani itu, so both of us masuk tidur. I tak dapat tidur dengan lena sangat, terbangun kejap-kejap.
Petang, the niece called and kata nak datang and mandi manda kat swimming pool at our house. Kat rumah dorang, orang tengah buat maintenance. Around 6.30pm dorang datang with the diva choco granddaughter itu. As for our grandson, he is mo…

Karaoke Night!

Image
Malam tadi, me, husband, niece Aieza, Mat (Aieza’s husband) and nephew K pegi karaoke kat Red Box Pavillion. Dalam serba kepayahan dan burping yang tak habis-habis, ku gagahi jua demi cita-cita untuk menjadi penyanyi karaoke tersohor wakaka… I was hesitated to go at first because of my burping situation but since dah bagitau K one day before that and he already booked the place, so might as well I go. Beside, I was kinda sympathy with K yang sebatang kara, in a sense of dia masih tak berpacaran lagi lepas bercerai dengan bini dia dulu. He is an eligible bachelor and still looking for love (pepandai je I). Dia handsome and held a high position in his company. Every now and then he would travel around the world due to his work commitment. Wah..promote anak sedara wakaka.. Habis la kalau dia tau blog nie.. I lupa nak korek morek malam tadi whether dia ada gf baru ke tak.. tau je la auntie dorang yang busybody nih..ngeh ngeh ngeh..

So anyway, this was the first time that I went to Red Box …

Afternoon Ranting

Image
(Ikan kerapu masak sambal - lunch tadi)

Last two weeks, she smsed me and asked for her job back. She said, she can come on Monday. I told her, I will let her know once I talked to my husband. Actually, hati sudah tutup untuk menerima but I don’t want to reply immediately as I don’t want to sound rude (masih ada hati perasaan jugak eh?) and beside I don’t want to be on anybody’s bad side. Tak pasal-pasal I di esahkan. Not that I think she would do that, I know she is a nice person. A few days later, I told her that if I were to need her service I would let her know. She said ok. Nowadays, my rumah is not as shinny or glint as before. Each time I step my barefoot on the floor, I can feel the small particles around. So, now my barefoot has become a designated broom and tissues. And that sweet husband of my always said that he would vacuum on the weekend but as usual janji tinggal janji and I can’t be bothered to ask! The milo stained on the carpet where I accidentally knocked over a few n…

Makanan Puasa Ganti And All

Image
Makanan Hari nie (Saturday)
Firstly, I sangat menyampah masa ada problem dengan blogger. Penat-penat I mengarang entry Puasa Ganti Hari Keempat and published it, tiba-tiba bila I check next day. It was not there. So I satukan je la dalam one entry. (Sotong Masak Berempah)Hari nie I tak puasa ganti. So I masak Sotong Masak Berempah for lunch/dinner. Sedap resepi nie. Kalau korang ndak resepi nie, bagi I email nanti I hantar. I malas nak tulis apa-apa entry kat sini sebab gangguan blogger yesterday telah membantutkan creativity I..cewwwwahhhhhh... hahahaPuasa Ganti Hari Kelima(Soto)Puasa ganti hari kelima semalam I masak Soto. Macam tak complete je rupa soto nie kan.. bawang goreng I tak letak.. tak kuasa. Melampau la entry hari kelima nie dua baris ayat je...hahaha..
(Bahan-bahan pun nak masuk dalam blog)
Puasa Ganti Hari Keempat

(Ayam Sambal Hijau)
Today hari keempat I puasa ganti. And again I tak tidur sampai pagi as I takut terlajak bangun and tak sahur knowing how sensitive my stom…

Puasa Ganti Hari Ketiga

Image
(Ikan selar goreng berlada - guna perahan limau dalam masakan)
Today hari ketiga I puasa ganti. Syukur Alhamdullilah.. I was so worried that my gastric would come but it did not.. Thanks for answering my doa and prayer Allah. Macam setazah la pulak kan.. wakaka.. I tak tidur sampai pagi, sebab mata tak ngantuk so as usual and what else is there to do beside main game online. Nak baca buku I malas although I miss it so much. Nak tengok tv pun I malas nak pikir akan plot or whatever kan. So, pagi nie sahur I sorang-sorang je…huhu…yea I’m bersahuring alone. I goreng ikan bilis aje as I tak ada selera maybe sebab makan sorang-sorang kot. Hangus ikan bilis tu I goreng sebab I sibuk bukak tv and tukar-tukar channel Astro. Sambil makan-makan tu, mata ini kejap-kejap tengok pintu bilik tu and I was hoping that si gumuk muncul but it was not to be. Dalam makan sorang-sorang tu, macam-macam bunyi I dengar, I pandang kiri, kanan, jenguk keluar.. mistik la pulak. Tapikan rumah I nie kan ada macam…

Puasa Ganti Hari Kedua

Image
Hari nie ialah hari kedua I puasa ganti. Pagi bangun sahur, I pikir apa cara lain I nak kejutkan husband I. Tak kan nak guna modus operandi yang samakan.. I tengok teman seranjang I tu, wah lenanya dengan snoring yang memanjang. I decided, there’s other way to wake him up without him knowing my intention kan… So masa nak keluar bilik, I tutup pintu extra hard hehe .I don’t expect dia akan bangun but I was hoping that he would. Lo and behold, dia muncul dengan muka penuh comotnya itu.. I suka :)

(Ikan Bawal Putih Masak Masam Manis - I touch up la sikit-sikit..cewah)Dan as usual, I pun mengambil la watak seorang isteri yang belas kasihan dan amat concern dengan husband nya. Skrip siang-siang dah practice dalam kepala.., I kata “buat apa la nak bangun (dengan nada merendah dan serba salah konon…), pegi la tidur nanti time nak sembahyang and bangun untuk pergi kerja I akan kejut…(kalau tak dapat Oscar tak tau la kan..). Husband I yang senang kena dengan tipu helah I, dengan pejam mata tapi…

I Puasa Ganti

Image
(Nasi Lemak) I puasa ganti hari nie (I still have eight more days to go). Hari tu I ada ganti tapi betahan dua hari sebab I kena gastric, tak pernah-pernah bila puasa or ganti puasa kena gastric, that day pulak terkena.. So, I thought of going to sleep early last night but I takut tak terbangun sahur, so I decided not to go to sleep and semalam-malaman tu I main game kat Ipad and tengok tv aje. Around 5am I decided to mengejutkan husband I, so I usik dia sikit, knowing how easily it was for him to wake up. Then dia terbangun, I buat-buat terkejut. I kata “Ingat you tak sedar”. Padahal memang sah sah I tau dia memang jenis tidur tidur ayam.. Tidur la lena macam mana pun, bila I tanya dia boleh jawap immediately wakaka..

Then I ke dapur nak panaskan lauk pauk malam tadi. Tak lama kemudian, dia keluar dengan mata terpejam sebab silau lampu dengan rambut yang berombak kiri kanan. Bejalan pun terhuyung-hayang. I pura-pura tekejut lagi and I kata “eh buat apa you bangun, pegi la tidur balik”…

Masakan On The Weekend

Image
Sunday


(Udang harimau masak sambal)
Hari nie I masak sambal udang and sayur kacang goreng aje. Lama dah tak makan udang nie adalah dekat six or seven years ago, sebab husband I ada ghout and I pulak takut cholestrol level naik. And I pun lama dah tak pegi check up..nak kena pegi nanti.
Anyway, since lama tak makan udang or any kind of seafood except ikan, so berselera la kami laki bini membelasah siang and baru kejap tadi. Nyesal masak udang sikit sebab ingat tak abis. I yang tak makan nasi waktu malam telah melanggar janji pada diri sendiri, punya la berselera makan, nasi husband I pun I cilok sikit huhuhu confirm berat badan I naik... susah hati I. Perut I dah la tak nak turun-turun, buat sit up pun tak pernah...ahh.. stress I.


(Sayur kacang goreng)


Saturday
(Laksa Penang)

Hari nie I masak laksa penang, teringin la pulak, malam sebelum tu pegi supermarket siap-siap beli barangan. Daun pudina, limau nipis and daun kesum husband I beli pagi tu jugak sebab malam jumaat kat supermarket dah …

Cupcake la Pulak...

Image
(My Orange Humble Cupcake)
Hi, berapa hari I dah tak update my blog sebab tak ada benda or idea apa nak cerita. Ditambah dengan connection ada tak betul sikit. Don't know what happened. Besok technician datang nak check, so sekarang nie I guna celcom broadband je dulu.
So petang semalam I buat cupcake la pulakkannn.. since semangat baking baking cake nie tak hilang-hilang lagi. I ubah suai sikit ingredient and I buat topping sekali... Mula-mula malas nak buat topping nie tapi I pikir-pikir sampai bila la I asyik tunda tak nak buat kan..so I check kat internet and jumpa yang simple. I was surprised that it was so easy to make, dulu rasanya pernah buat but this topping la paling sedap in my opinion. I sangat happy because so far each time I buat was a success. I kan tak ada asas or belajar kat mana-mana hanya berpandukan buku-buku resepi and kat internet aje, so bila jadi rasa terharu walaupun tak da la macam standard kat kedai-kedai kek kan....uhuk!

Another Muffins and Murtabak Maggi

Image
Chocolate Muffins

Since semalam I buat muffins jadi so hari nie bersemangat la pulak nak try resepi muffins yang lain. Resepi nie I ambik dari one of the website around. I lupa nak add kat favourites tapi I ada tulis kat paper. Resepi nie sedap, muffins chocolate nie moist and lembut, tapi yang penting bahan yang digunakkan cukup simple. As you all know by now I malas nak guna bahan-bahan or cara pembuatannya yang complicated.
Bahan-bahan like I said simple and senang nak cari, 2 bijik telur - dipukul sedikit, 160gm butter - dicairkan, 4 sudu besar serbuk cocoa, 200gm gula, 130gm tepung gandum, 2 sudu kecil serbuk penaik, 1 sudu kecil esen vanilla, 160ml susu segar dan chocolate chips (jika suka). Timbang yang colour pink tu dah berkhidmat dengan I dekat 2 abad ooo...
Cara-caranya, ayakkan tepung, serbuk cocoa and serbuk penaik ke dalam mangkuk besar. Masukkan gula and gaul hingga sebati. Cairkan butter, alihkan dari api dan tuangkan susu, telur dan esen vanilla. Kacau rata. Buatkan lub…