Tuesday, May 31, 2011

Melaka Part 2 and 3 (Last)

Monday, 30th May, 2011

(Nasi Ayam, Nasi Lemak and Lontong Singapura)

Today we decided to have our brunch at one of the shopping complex around. Mana lagi kalau bukan kat Dataran Pahlawan. This time we went to the opposite of the shopping complex. I tak tau apa tah nama, tak perasan. Just to be on the safe side I order nasi ayam again because I dare not makan yang pedas-pedas, tau je la perut I sangat sensitive. Nasib baik the food at the foodcourt was edible. Husband I order nasi lemak and decided to try the lontong singapura yang tak berkuah itu. The ingredient is the same except that tak berkuah. I makan nasi ayam sikit and lontong singapura sikit.

(Lontong Singapura yang tak bekuah)

Masa makan-makan tu I tengok kenapa ramai orang naik tangga and kat luar. After makan, we decided to check it out and guess what? The place that we eat was just across the road from the A Famosa. Wah, ini sudah bagus. I went here before but that was long time ago. Mula-mula ingat just nak ambik gambar pintu gerbang but I decided to climb the step which was high and a little bit steep. Husband I mula-mula hesitate and kata next time but I kata, naik je dah alang-alang kat sini. Sungguh menyesal I berbuat demikian sebab half way through, I rasa macam dah kehilangan nafas and not to mention betis I rasa macam nak tercabut. Nampak sangat tak pernah excercise. Bila dah nak dekat sampai I stop for a while and then ada sorang laki nie cakap, sikit lagi, sikit lagi. I kata, a’hah dah tak ada stamina. Mat salleh tua laki bini senyum-senyum kat I tengah tercungap-cungap..sabar je..

(A Famosa)

Oh yeah, the weather was so freaking hot and peluh non-stop keluar sampai basah kuyup baju I. Sesambil tu I complaint sebab lupa nak bawak topi dalam kereta yang di beli malam tadi kat night market and the other hat that I bought kat BTS (Berjaya Times Square). I took a few pics and sedapnya angin bertiup kat atas tu. Dari atas tu bukit kita orang nampak macam ada muzium istana kat bawah. Dari dulu lagi I nak ke situ each time we come here but asyik bertangguh aje. Then we all turun bawah and decided let’s just give it a try. Ticket was RM2 per person and well.. it was worth the ticket and boleh la. Masuk kat dalam tu macam-macam la kisah masa zaman kesultanan Melaka. Dan di dalam suasana begitu I pun mula la ber fantasy kat husband I. I told him, kalau I billonaire, I akan buat kisah Hang Tuah nie setaraf cerita epic barat dengan kualiti mesti superb. Cerita Hang Tuah kan banyak twist and tale, kisah cinta la, kesetiaan yang abadi kepada raja, bestfriend dia Hang Jebat turned to the sultan to balas dendam akan “kematian” Hang Tuah and macam-macam lagi la. I akan select pelakon yang betul-betul boleh berlakon dan padan memegang setiap watak and offcourse muka yang pure melayu tampan..ehem.. Yang perempuan offcourse secantik dan se classic Umi Nazeera. Sayangkan, I tak kaya ekeke… Husband I kata, suruh James Cameron direct..wah.. berseni jugak dia. I pulak prefer Martin Sorcese or Peter Jackson.

(St Paul's Church)

Lepas abis melawat every corner of the istana and snap gambar sikit-sikit, we decided to go to the Menara Taming Sari. But first we have to get our car that we park at the shopping complex. Tapi melencong la kejap kat shopping complex tu and sempat la memborong kudap kudapan/keropok-keropok. Lepas abis memborong we decided to park at Menara Taming Sari but bila masuk parking tengok cue punya la panjang we changed our mind and went back to the hotel. Sampai hotel terus mandi, tak tahan badan melekit-lekit, then solat and relax sekejap. Around 5pm kita orang order makanan kat hotel nie punya restaurant. Lepas makan, we decided to go to building yang merah-merah called Bangunan Stadhuys dilengkapi dengan menara jam. Ramainya orang especially tourist dari China. Suara jangan cerita, punya la kuat dorang berborak and tekejut I bila kena “sergah”, rupa-rupanya she was talking to her friend behind me and asking her to take her photo haha.. Pakaian wow… macam nak pegi clubbing, pakai tight berkilat. Separuh tu macam nak pegi dinner wakaka.. Jahat la I kan..

(Istana Kesultanan Melaka)

Lepas ber snaping sana sini, we decided to ride on the river cruise. The ticket was RM10 per person and RM4 for children. I must say, it was fun and impress with the cleanliness of the river and the view on both side. I hope they will keep it up. Habis naik river cruise we decided to have our drink at Quayside Seafood. We thought of having our dinner there but we were still full of the food that we ate at the hotel. Nyesal makan kat hotel sebab tengok orang makan kat situ dengan penuh berselera. Kita orang tengok ramainya orang order and makan otak-otak, macam best aje. So we decided to tapau and on the way back sempat lagi I snap-snap a few pics.

(Bangunan Stadhuys)

Sampai hotel, makan sikit otak-otak and I busy transfer gambar kat laptop. Around midnight tiba-tiba rasa macam nak muntah. Not because of the otak-otak but perut kosong sebab last makan pukul 5pm tadi and also minum macam-macam jenis air sebab haus giler and panas yang amat. Tengah malam I termuntah and I korekkan sekali. Husband I tersedar dari tidur and I told him that I need to drink hot milo. Husband I called receptionist tanya restaurant bukak lagi ke tak. Receptionist kata dah tutup. Then husband I turun nak drive kereta cari 7 eleven or kedai runcit yang masih bukak but gate to the parking area pulak dah tutup. Then dia menapak cari merata-rata. Husband I kata semua kedai dah tutup, sunyi and dia sorang-sorang bejalan kat situ. Dia kata anjing cina dalam gate sibuk menyalak and nak sergah bila dia lalu. Dia pegi kat Bangunan Stadhuys and nasib baik ada beca yang masih menunggu pelanggan and also a few tourist with a family kat situ. Husband I tanya kalau ada kedai kat persekitaran yang masih bukak and then decided to ride in one. Pengayuh beca tu dah nak balik but he was kind enough to help my husband and infact kasi discount and charge husband I RM20 aje (kalau tak discount, sejam RM40). Husband I kata, jauh orang tu bawak and cari. Merata-rata dorang pegi and bila time nak naik bukit macam nak mati orang tu kayuh. I kata offcourse la tengok la size badan you wakaka… Akhirnya berjumpa la one shop 7 eleven yang so far away.

(River Cruise)

Husband I kata dulu ayah pengayuh beca nie pun kerja jadi pengayuh beca and sekarang nie anak dia pulak take over. So kira kerja turun temurun la kan. Sampai hotel husband I bagi RM30 instead of RM20 because budak tu baik, tunggu husband I masa husband I beli, furthermore it was pass 1am in the morning, he was supposed to go home and because anak melayukan. Sampai hotel husband I buatkan milo and I makan roti gardenia fibre dua keping fuh..lega.

Tuesday 31st May, 2011

Today at 9.30am both of us checked out from the hotel and breakfast at the restaurant. Around 10.30am kita orang pun bertolak meninggalkan Bandar Melaka. Overall we had a fun time and plan to come back again but the draw back was the weather… And I even had a blister at my back, in between the spine area even though I was fully clothes and pakai baju pun berlengan. So you see it was so bloody hot, dalam kereta pun rasa macam dalam oven. Macam la penah kena panggang kan…

Like I said, we plan to come again in the future to do more exploring and more snap snap :)

Note : I haven’t had the time to update my flickr.. busy. I will let you know kalau I dah upload yea…

Monday, May 30, 2011

Melaka Part 1

(Room view in the Jonker Boutique Hotel)

Yuhuu…I kat Melaka at this moment. Sampai, petang semalam and you know masa on the way tu, kita orang terlepas simpang ke Melaka and terpaksa drive terus and masuk simpang Jasin. And as usual this makcik mula la muka masam-masam and mengomel kan, dah la penat, lapar, nak ke ladies and panas lagi. Si supir senyap aje kat sebelah sambil menarik nafas sekali sekala.. wakaka.. kejam betul I. Kalau bejalan-jalan dengan husband I, kalau tak ada apa-apa drama memang tak sah. Sometime I wonder, why such thing no matter how little it was, always happened to a “nice couple” like us..wakaka.. Then kita orang tanya cina lori rosak tepi jalan and kita tak paham apa dia cakap sebab dia pelat kan. Then patah balik nak ke highway, I kata kat husband I jalan terus and when you jumpa sesiapa tepi jalan terus tanya. Luckily ada gerai tepi jalan and pekedai tu, told us to terus ikut jalan Merlimau, sampai traffic light terus belok kanan. Bila dah nampak signboard tulis Pusat Bandaraya Melaka, fuh lega I.. Then mula la I menguntum senyum, orang kat sebelah mula la ajuk-ajuk cakap I masa I marah-marah tadi.. nyampah tau..

(Bathroom - loves this theme colour)

(Bathroom)

(Dinning table kat bilik. Romantic kan)

Sampai kat pusat bandaraya, satu hal nak cari jalan ke hotel nie. Husband I called the receptionist and dorang bagi direction tapi puas jugak la mencari, dengan jam nya lagi. Sampai hotel, wah depan hotel ada pentas merah besar..macam kelakar je. Masuk hotel, kita orang terus order room service tapi order kena turun bawah restaurant hotel and orang tu hantar ke bilik. Lepas mandi, solat zuhur, makan and rehat sekejap. Lepas solat asar I ajak husband pegi Pantai Puteri (nama lama Pantai Kundur). The reason why I ajak pegi situ sebab I baca review kat internet macam best aje. Sampai-sampai je we all tengok remaja-remaja india tengah bermandi manda dengan meriahnya begitu juga la dengan family-family yang berada disitu. The beach is not as nice as I thought it would be and dirty with rubbish strewn around. But well, at least ada la jugak pantai kan. Another reason why I nak ke situ was offcourse la for photography sake. I took lots of pictures and I was so happy. The feeling was ahhh..so sublime. I rasa sungguh seronok. If you can only see my face during those moment. Walaupun berpeluh kepanasan I redahi jua and not to mention the stare from the locals.

(Huge space)

I waited until sunset to capture the heavenly scenery. And it is worth the wait. After a while we decided that it was time for us to leave. Then we went to Dataran Pahlawan to have our dinner. We should have stop at one of the seafood around but during that time both are still kenyang. Bila dah nak sampai pusat bandaraya pulak tiba-tiba lapar. Anyway sampai kat situ we went to the food court to try some local dish and there were only two halal food yang bukak. We changed our mind and cari foodcourt inside the shopping complex. I order nasi ayam, bila dah masuk mulut terus I luahkan balik because the nasi ayam was raw/mentah and nasi macam dah bau busuk. Teruk la dorang nie, sampai hati jual makanan macam tu kat pelanggan. Then I tengok ada a few orang beli kat stall dia. I cakap dalam hati, jangan la orang-orang tu sakit perut. Both of us terus bangun and terjumpa chicken rice shop kat another level and terus makan kat situ.

(Pantai Puteri)

Lepas makan, we went back to our hotel but since malam tadi was malam Ahad. Jalan around our hotel was close to the night market which operate on the weekend. Satu hal nak cari jalan untuk park kereta. Receptionist kat hotel dah bagitau sebelum kita orang keluar, to call them when nak park sebab ada jalan lain untuk ke parking space hotel. It took us a few times pusing-pusing and called the receptionist twice to find the way. Luckily, there’s a parking attendance not far from the hotel, told us how to get to the parking space, siap suruh ikut dia lagi. We gave him some token of his kindness. Sampai hotel, husband I hantar barang and I tunggu kat luar hotel yang penuh dengan orang tengah tengok karaoke kat atas pentas besar that I mentioned earlier. Pentas tu betul-betul depan hotel. Husband I sampai je terus dia bisik kat telinga I..dia kata..”Eh, you ada tengok tak orang yang menyanyi kat pentas tu”, I kata I ada tengok and siap ambik gambar. Then dia cakap lagi, “No, you tengok la rupa dorang, nenek nenek orang la”, I punya la nak tegelak sebab husband I tanya dengan muka yang penuh innocent tapi tekejut..wakakaka…

(Penyanyi Jalanan - I bagi some token)

(Pentas depan hotel - I ada ambik gambar auntie tu dari dekat, dia siap bagi peace lagi kat I masa I nak snap pics dia ekeke)

(Hotel where we stayed)

Kita orang bejalan-jalan sambil ambik-ambik gambar and I bought a few stuff. After a while we went back to our hotel…..

Note : Nanti I update gambar-gambar kat my flickr

Saturday, May 28, 2011

Ke Taman Rama-Rama

(One of the butterflies around - more pics in my flickr)

Hari ini I sangat gembira sebab akhirnya I ke Taman Rama-Rama. Hehe..I know, it is in KL je and not far from the house, it took about 15 to 20 minutes depend on the jam la kan. We’ve been wanting to go there for a long time but asyik postponed aje. One thing I like about that area, Taman Tasik Perdana nie, because tempat-tempat menarik are within walking distance from each other such as Taman Burung, Taman Bunga Orkid, Taman Bunga Raya, Tugu Negara, Planetarium and banyak lagi. Kira diletak dalam satu bumbung la kan. Anyway, we’ve been to Taman Burung or Bird Park before and it is "The World's Largest Covered Bird Park" or "The World's largest Free Flight Aviary". Hah, jangan tak tau. And a few months ago we went to the Planetarium, penat giler nak naik tangga, sampai atas both of us semput and kaki cramp semacam, almaklum la sekarang nie kan dah level grandma and grandpa kan…(kejaammm). After this we planned to cover all the attraction kat Taman Tasik Perdana nie, demi photography ku. I know, I masih amateur and I don’t take nice picture…huhu..(merendah la konon). I belum lagi edit or buat photoshop kat gambar-gambar that I took so far as I still don't know how and I will find the time to learn as I'm quite busy right now. So gambar-gambar kat flickr tu masih suci lagi..hehe..

So anyway, we went out almost 2pm and had our lunch at San Francisco. I was worried about the weather as I saw a few drops of rain on our car windscreen. I was glad when we reached the place and the rain tak jadi turun..what a relieved! The ticket entrance to Taman Rama-Rama was quite expensive two for RM17. And the place is small. Adakah ianya berbaloi? Well..not really because there are not many butterfly’s species around. Balik-balik yang hitam, orange and a few others. But I’m still happy because my main reason like I said earlier on, was to take the pictures and at the same time gain some experience and knowledge in the photography world of mine. Yela..kalau tak, asyik-asyik ambik gambar pokok kat luar rumah kan.. bosan la tak ada view lain…

After I done with my mission (cewah mission you..), we decided to go to Pasar Seni but I changed my mind and ajak husband I ambik gambar persekitaran Dataran Merdeka, mainly the old building yang unique tu. I don’t snap many pictures because I don’t find nice angle around and macam nak drizzling balik, beside mission accomplished kan. Then we went to Berjaya Times Square because I was looking for a hat and a few shirts.

We decided to have our early dinner at Johnny’s. Lepas abis ber shopping and dinner, we stop at pasar malam to buy me nasi kerabu because I know malam nanti mesti I kebulur. You see, macam mana I tak fatty bom bom? Orang kata jangan makan lepas pukul 6 or 8pm but me pukul 9pm onward la masa I sangat lapar, so how? I sangat susah hati akan bentuk perut I yang melayut ke depan dan berlapis ini and not to mention bahagian lengan yang gelebeh. I’m so f#$%ing mad at myself for not being able to curb my nafsu!

Note : Lawak Jambu + Acong yang cool last night buat I gelak nak pengsan!

Tuesday, May 24, 2011

Akhirnya Cake I Tak Bantat...

(Slices of Pound Cake)

I was so excited when I stumbled upon a website on a marble cake recipe. I don’t remember ever making one before, tah la tak ingat. And I read lots of good reviewed yang dah buat cake nie and menjadi kat site. They said it was so delicious and one even made it as a wedding cake. I remembered mummy used to bake the cake when we were in Singapore. During those time, electric mixer was unheard of, so mummy had to use those spring iron kinda thing and beat the flour, eggs, butter etc. with it for a couple of hours. She would switch hand after a few because it was quite tiring, I guess and I was tiring just to see her doing it. I love to eat the chocolate part because I can smell the cocoa and leave the yellow/white to Wo.

So last two weeks ago, I decided to make one but this one is a marble cheese cake. I called up my husband to buy some ingredient on the way back from work. So during AF was shown on tv I started with my project. I was a bit sceptical with the mixture because it didn’t say that I should put the a flour batter onto a white portion. But since I’m not the expert one, so I thought mesti jadi nie, since kata sedap sedap and gambar pun cantik-cantik je. When I took it off from the oven, I was so disappointed because my marble cheese cake was so penyek and bantat. I was so mad and my husband said this one bagi recipe tipu-tipu but I said, why was the reviewed and those who buat jadi. He said those people are crazy haha.. He tasted it and he said it was delicious and not to worry about the appearance. I said, mana boleh, if it is jadi, it wouldn’t look like this. The next day I threw it away.

(Pound Cake fresh from the oven)

Then last Saturday night, again during AF, I don’t know why, I like to do it on AF night haha.. This time I try Orange Blended Cake’s recipe and again I found it from the internet. I told myself, this time definitely will jadi since the blogger was well known and popular around and his blog produced some of the most amazing picture of food etc., that he bake/make/cook by himself. And nampak sungguh mengiurkan. The ingredient was simple and easy to make. When the cake is ready, again I was so disappointed and cried because cake I penyek, bantat and on top of that keras. I was so mad and cursed like hell. Then my husband the avid supporter said not to worry, don’t be mad, it is not my fault, the owner tipu-tipu bagi recipe. I said what a waste of my time, ingredient and your money. My husband said, “it’s okay, I buy you a tonnes of ingredients or whatever you want anytime, don’t worry about how much it will cost me ok”? As long as you’re happy, that is what matters to me. And I’m 100% sure, whatever you make will turn out well, they are the one who are not being truthful with the measurement etc”. Oh my sweet talker husband, my inspiration and the one who believe in me. I’m so thankful for having him in my life.

Then I told him, I want to make another one although I baru je buat yang bantat tu, he suggested that I try the recipe out of many of my recipe books instead of from the internet. He said, each time I try the one from my book, mesti jadi. Then he went to the kitchen and ask, if there is anything that he can help me beside clean the dishes, which is in his workscope by the way, well, I have sensitive hand. I told him to just grated the lemon for me, that’s all. During those moment, I don’t really have any hope that it would turn up nicely as hati sudah kecewa many times kan. I told myself, kalau sudah fated tak jadi, it’s ok, I can always do again in the future. Oh yeah, this time, I said Bismillah before I start. Every now and then I would peep through my oven through the glass door to see whether my cake will rise or not. When I saw my cake macam jadi je, I was so happy but I don’t want to cepat-cepat nak celebrate kan. So I wait until it was time for me to take it out from the oven and taste it. And yes, I made it! And it looked exactly like the picture from my recipe book! It tasted delicious too. I was ecstatic! I have it for supper and breakfast the next day.

Note : If you want a recipe, I can send it to you through email.. Kat sini I tak boleh publish, copyright infringement nanti…

Monday, May 23, 2011

Gone...

Tragedi tanah runtuh kat rumah anak yatim buat I rasa insaf. It was so unexpected and still is a very sad thing to happen. Dying at such a young age and had very little experience in life is.. well, when it is the time for you to go, doesn’t matter who or what or where you are kan? Before that, I tekejut with the unexpected demise of seniwati Mahyon Ismail, sebab tak ada dengar pun dia sakit yang berat-berat kan and a few days ago I came across about another blogger that I never heard of but when I read about him in his friend’s blog, it seems that he was somebody that they miss dearly. All of a sudden I teringatkan another blogger/forumer friend yang past away a few years back. It was so shocked and sudden. Although I’m not close to him but I cried when I first heard the news.

Then I goggled through and found a few blogger that had gone and one that really caught my eyes. She died at such a young age (20 years old) due to lung cancer. I’ve read all of her entry (last night until wee hour of the morning), from the very beginning in 2004 until her last day on September 2008. I smiled, laughed and felt so sad at the same time as if she was very much alive! She was such a cheerful girl and surrounded by loving family and also friends. She’s very talented and intelligent young lady. And she took beautiful photograph too. After finished reading all of her entry, I felt like I lost a sister or a niece that I never know. Without realising it, I shed a tear. Then I went to her friend’s blog and read what was written about her. They really missed her and I can’t imagine how her family must had felt when they read her blog kan?

And I was wondering myself, what would happen to my blog when I’m gone. Should I ask someone to delete it or should I just leave it there for anybody to see? Should I disable the comment so that anybody can comment whatever they want without having “me” to filter it through? So I decided, to put back my chatbox (lantak la to the spammer), who knows when I’m gone at least there is somebody or anybody who would like to say something on it or sedekah Al Fatihah kat I ke kan, (as if I can read it when I’m 6 feet underground kan?).

Al-Fatihah to those yang dah pegi…

Friday, May 20, 2011

Menonton Dalam "Kenikmatan" Ini

I tak berapa sihat hari nie due to you know la “bestfriend” yang tak pernah miss datang menjenguk I tiap-tiap bulan berserta dengan “kenikmatannya” sekali. So I dah hilang mood untuk berkarya di dapur or to do anything. Jiwa pun “merdu” je ..asyik sedih-sedih wakaka.. benci I tauuu. Since I tak larat nak buat apa-apa (katanya), I tengok series yang I DL la. Mula-mula I tengok AI semi final and final two simultaneously E36 &37. I tak puas hati Hayle tak masuk final two. AI dah jadi contest untuk lagu country la pulak. Dah la tu, makin lama makin bosan AI nie. I can’t wait for the X Factor new season for UK and coming soon to US. Lepas abis tengok AI, I tengok Glee. Dah la jiwa awan terpilu di tambah dengan banyak adegan sedih apalagi, asyik siri berkesat airmata je la I nie. Sedih sangat Glee S2E21 (latest) nih. For the first time in my life I was so sympathy with Sue Slyvester, sebab dia kan bitch yang sangat kejam. Habis Glee, I tengok cerita Grey’s Anatomy S7E22 (latest). Tau je la kalau cerita kat hospital, mesti pasal orang sakit-sakit or matikan, ditambah dengan character and kisah pelakon-pelakon utamanye sekali. Emosi I bercampur baur, ada buat I marah, geram, sympathy, sedih pilu dan membuatkan in love dalam tangisan, you get what I mean?

Lepas habis tengok Grey’s, I terus tengok cerita Desperate Housewives S7E22&23 (latest) simultaneously. Macam Grey’s, emosi I bercampur baur jugak. Tapi banyak adegan or ayat kelakar as usual. Ada jugak part-part geram and sedih at the same time. Lepas abis cerita DH, I tengok cerita Cougar Town S2E20. Sebelum nie kan I never bother to watch Cougar Town nie but lepas I tengok sikit kat astro terus I DL S1 and S2. Aritukan I tengok one by one dari pagi sampai malam. It took me almost two weeks to watch all season and episode until I sampai yang latest. Cerita nie sangat-sangat kelakar, script sungguh mengelikan hati I dan character pelakon-pelakonnya gila nak mampus..hahaha.. Kisah pasal dorang sejiran, memang dorang nie tak ada life langsung. Lepas abis tengok cerita CT, I tengok CSI NYS7E21. CSI NY pun banyak adegan mendebarkan. Then I thought of watching E22, then I decided I better stop sebelum mata I naik juling.

So you see hari nie, I marathon tengok all sort of series while lying around menahan “kenikmatan” ini. Yup, sangat sakit di saat ini. Selera makan pun tak ada. Bila husband I balik, lagi la I menyedihkan diri sendiri. Nak bejalan pun terbongkok-bongkok, padahal masa dia balik lagi tadi boleh pulak I bejalan straight. Then tiba-tiba kepala I pulak gatal, then I mintak dia garukan, padahal masa sorang-sorang boleh pulak I garu sendiri. Pinggang la pulak tiba-tiba macam nak putus, dia la jadi tukang urut I. Masa sorang-sorang boleh pulak I letak bantal kat belakang kan.. alahai.. I nie kan macam-macam la kan. Then masa I kat dapur tiba-tiba I nyanyi sambil goyang-goyang badan oooii…hilang la sakit tiba-tiba, sekali I teringat I masih dalam character and tak mau la husband I perasan kan, I stop cepat-cepat and buat bongkok-bongkok balik wakakaka…

Note : I'm so happy that Rob or Boston Rob finally became the winner of Survivor S21after trying for 4 times.

Wednesday, May 18, 2011

An Evening With Chocos and Niece


(Adoii..bedarah hidung tengok pose si diva nih)

We planned to go around KL or a little bit outside of the area to look for a beautiful or attraction place for me to have my photo assignment. To be precise, acara tangkap-tangkap gambar pokok ke, jalan ke..itu je.. But since splasher acid is still around, takut la pulak kan.. Beside sekarang nie heatwave, kang ada photographer ayu kertu jatuh pengsan sebab kepanasan ahak! So we decided to postponed for a while and will planned nicely in the future.

Tengahari, I tak masak and husband I beli nasi bryani and mee bandung johor kat restaurant Alladin. Lepas makan mengantuk la pulak kan. This is due to the nasi bryani itu, so both of us masuk tidur. I tak dapat tidur dengan lena sangat, terbangun kejap-kejap.

Petang, the niece called and kata nak datang and mandi manda kat swimming pool at our house. Kat rumah dorang, orang tengah buat maintenance. Around 6.30pm dorang datang with the diva choco granddaughter itu. As for our grandson, he is more quiet and mature for his age. So as you know kalau dah ada our designated clown maka kecoh la suasana kan. She is petite but so macam mak nenek and full with question. She knows how to ask the “right” question and put you on a spot light. Memang pintar.

So the five of us pun ke swimming pool but I tak mandi. In fact I lama dah tak berenang kat swimming pool nie. I pun tak tau kenapa. Oh, I bring along my Nikon’s, as this is the opportunity that I have, to take photo outside the house. I took a few and I was so happy. At least there is something new, tak la asyik ambik gambar lauk je kan. Not to mention our diva tu, macam-macam pose dia bagi..

Dinner, husband I order pizza and then Aida, showed me a few fabric untuk buat shawl/tudung, which lama dah dia nak suruh I jahit but since she’s busy, dia tak ada masa nak bagi I until yesterday. I’ve told her during birthday party the other day that kalau ada bende-bende nak bagi kat I, bagi sebelum puasa sebab during puasa I nak berehat and I don’t want to do anything. When I saw the sample that she gave me, it was kinda easy to make but I don’t have the special machine just to jahit the shawl/tudung. Kalau nak beli, it was quite expensive, around RM10K. And I have no interest to being a tudung maker as my career. I’m more keen into photography nowadays. But anyway, nanti la I try guna my existing machine and I never know ada orang pakai tudung style macam nie. Yela kan I bukan pakai tudung, so I tak tau macam mana perkembangan fesyen tudung kan.

So right now, I have more task in my hand, beside the tudung la, the photography la (nak edit etc. and I still haven’t had the time to study the photoshop and even mastering my camera), the nak try resepi cake la, the buku yang tak baca lagi la, the painting yang tak siap-siap la, the photo that I have yet to print for my husband la, the sewing of my baju raya that I was supposed to start by now la, Macam-macam “the” and “la”… kan..

But I’m not stressing up (so far la..) because those are the things that I love and dear to my heart. I just have to be smart enough to adjust my schedule, priorities and interest well… Itu tak termasuk lagi things that needs to be done around the house on a daily basis and not to mention, surfing la, watching movie la, blogging la.. and now flickering (oh yeah speaking of flickering, I need to upload the pictures that I took yesterday). I guess those who said that we have so much free time in our hand for being a housewife should think again, especially in this era. We are wiser and more knowledgeable than you can ever think of.

Adios for now…

Tuesday, May 17, 2011

Karaoke Night!


Malam tadi, me, husband, niece Aieza, Mat (Aieza’s husband) and nephew K pegi karaoke kat Red Box Pavillion. Dalam serba kepayahan dan burping yang tak habis-habis, ku gagahi jua demi cita-cita untuk menjadi penyanyi karaoke tersohor wakaka… I was hesitated to go at first because of my burping situation but since dah bagitau K one day before that and he already booked the place, so might as well I go. Beside, I was kinda sympathy with K yang sebatang kara, in a sense of dia masih tak berpacaran lagi lepas bercerai dengan bini dia dulu. He is an eligible bachelor and still looking for love (pepandai je I). Dia handsome and held a high position in his company. Every now and then he would travel around the world due to his work commitment. Wah..promote anak sedara wakaka.. Habis la kalau dia tau blog nie.. I lupa nak korek morek malam tadi whether dia ada gf baru ke tak.. tau je la auntie dorang yang busybody nih..ngeh ngeh ngeh..

So anyway, this was the first time that I went to Red Box kat Pavillion and I rasa like three times that I went karaoke in a very long time. The place was beautiful and ada buffet, sedap. Charges for one person is RM60 plus (four hours) and plus the buffet. Bilik pun not bad.


I memula segan nak nyanyi konon tapi first song terus bantai lagu Aming Sampai Hati hahaha… Tekejut la dorang, mana sangka, auntie yang nampak kebaratan ini boleh nyanyi lagu ala-ala village kan. Seterusnya jangan cerita la, bila chorus lagu Seri, dorang suruh I tarik, rock kapak ooo.. Lepas tu K bagi cabaran lagu Francessca Peter, I pun dengan serba ke tidak confident nya, rembat aje.. Lagu Yuna, pun I sapu bersih haha.. I punya suara memang sangat teruk, macam bapuk tua aje.. nak kata husky tak, nada falsetto pun lari.. wakakaka…

But I love the enthusiasm that our anak buah and sedara menantu shown. They sang their heart out without hesitation unlike me always nyanyi half way kalau tak menepati vocal I or kurang feel..hehe. Of all four of us excluding husband I yang tak nyanyi, yang tak mau nyanyi, yang tak akan nyanyi dan tak minat langsung, suara Aieza la yang paling sedap sekali. Suara dia sungguh sungguh merdu. I berani bet Siti Nurhaliza pun boleh surrender anytime. Serious, Aieza has an amazing voice. I puji not because dia anak buah I but it is so true. Not only that, people stop kat pintu kita orang and jenguk kat cermin masa dia nyanyi, that is how bloody good she is. Dalam preggy tu dia boleh tarik suara. Bagi la lagu apa semua dia boleh. Dari dulu sampai sekarang I cakap, kalau dia jadi penyanyi, I dengan suka relanya menjadi manager dia hehe.. Matila nak tempias glamour wakaka…


As for K, biasala lagu Broery, lagu Indon and rock kapak.. Tinggi ke rendah ke, dia sapu aje. And I suka sebab dia tak malu, dia selalu kata kalau suara dah sedap buat apa nyanyi kat karaoke baik jadi penyanyi betul. Sungguh positive kan? As for Mat, Aieza’s husband yang sungguh quiet itu, dalam senyap-senyap pun dia tarik lagu bukan main lagi. Nak tau tak, kita orang la yang paling kecoh agaknya kat situ sebab tiap kali abis nyanyi mesti ada acara tepuk tangan dan disusuli jeritan batin yang sangat kuat. Tak kira best ke tak tapi nak bagi semangat punya pasal. As for husband I yang kadang-kadang jadi patung cendana tu, bila I nyanyi je sibuk la puji-puji suara I, kata macam recording artist, sangat supportive. But I know, he’s living in a denial wakaka..

Despite having all this sakit-sakit perut manja, I had such a great time will all of them. I hope we will have our outing again, one of this day or night.

ciao and see you soon...

Monday, May 16, 2011

Afternoon Ranting


(Ikan kerapu masak sambal - lunch tadi)

Last two weeks, she smsed me and asked for her job back. She said, she can come on Monday. I told her, I will let her know once I talked to my husband. Actually, hati sudah tutup untuk menerima but I don’t want to reply immediately as I don’t want to sound rude (masih ada hati perasaan jugak eh?) and beside I don’t want to be on anybody’s bad side. Tak pasal-pasal I di esahkan. Not that I think she would do that, I know she is a nice person. A few days later, I told her that if I were to need her service I would let her know. She said ok. Nowadays, my rumah is not as shinny or glint as before. Each time I step my barefoot on the floor, I can feel the small particles around. So, now my barefoot has become a designated broom and tissues. And that sweet husband of my always said that he would vacuum on the weekend but as usual janji tinggal janji and I can’t be bothered to ask! The milo stained on the carpet where I accidentally knocked over a few nights ago, is still there. I have no intention whatsoever to clean it. And yeah, the carpet looks so different, sungguh “cantik” coraknya and blended well hehe..

I have three more days to ganti my puasa on which I should have done it but I didn’t. I thought I was gonna have my “monthly” thing but it was not to be. And my pms is killing me at the moment. Kadang-kadang rasa macam nak geget that mucuk without any particular reason! Even watching glee can make my eyes bertakungan with tears. I went to my inlaw’s birthday’s party yesterday, for my two chochos, they combined the birthdays together. The food was not good on which I already anticipate. I didn’t eat much but I have to force myself as I was so hungry and takut masuk angin. But I eat small portion of each of the dishes. The weather was so hot and I drenched in sweat. I couldn’t wait to go back and have my shower. But the time spent with the family was so great. I enjoyed their company very much and I can feel the love everywhere. I kan anak dagang, mengharap a shred of sympathy dari yang sudi uhuk! Tapi I nie anak dagang yang tak pandai membawa diri..uhuk lagi!

Right now, I’m having a gastric or should I say, burping a lot of times like katak dalam lorong since last night and in fact I was about to vomiting all that I ate yesterday but I decided not to. I’m having a stomach cramp too and I “melepas” this afternoon. I feel sleepy but I refuse to go to sleep or have a nap. I created a flickr account just now and managed to upload one photo that I took a couple of days ago. It’s two lovebird bertenggek di dahan facing my sliding door. And I’m happy in these madness, sickness and sleepiness….

ciao for now....

Saturday, May 14, 2011

Makanan Puasa Ganti And All

Makanan Hari nie (Saturday)

Firstly, I sangat menyampah masa ada problem dengan blogger. Penat-penat I mengarang entry Puasa Ganti Hari Keempat and published it, tiba-tiba bila I check next day. It was not there. So I satukan je la dalam one entry.

(Sotong Masak Berempah)

Hari nie I tak puasa ganti. So I masak Sotong Masak Berempah for lunch/dinner. Sedap resepi nie. Kalau korang ndak resepi nie, bagi I email nanti I hantar. I malas nak tulis apa-apa entry kat sini sebab gangguan blogger yesterday telah membantutkan creativity I..cewwwwahhhhhh... hahaha

Puasa Ganti Hari Kelima

(Soto)

Puasa ganti hari kelima semalam I masak Soto. Macam tak complete je rupa soto nie kan.. bawang goreng I tak letak.. tak kuasa. Melampau la entry hari kelima nie dua baris ayat je...hahaha..


(Bahan-bahan pun nak masuk dalam blog)

Puasa Ganti Hari Keempat


(Ayam Sambal Hijau)

Today hari keempat I puasa ganti. And again I tak tidur sampai pagi as I takut terlajak bangun and tak sahur knowing how sensitive my stomach can be. Half through the sahur, husband I bangun tapi dia tak join I makan cuma buatkan I air milo panas. Pagi nie kelam kabut sikit sebab I asyik tengok Astro channel CI, my fav’s channel. Minum milo and makan roti salut peanut butter pun tak abis sebab I takut tengah nyum nyum tiba-tiba azan nantikan. Husband I sakit perut/kembung. Macam budak-budak pulak kembung perutkan. Kejap-kejap dia gosok and tepuk-tepuk perut dia, shiann.. dia. Pagi nie tak ada drama atau telefilem macam pagi-pagi yang lepas.

Petang I masak cepat-cepat nak surprise husband I. I masak nasi tomato sebelum dia balik. Rasanya this is like the third time kot I masak nasi tomato nie. Selain dari nasi putih nie memang jarang la buat nasi yang extra special nie, even untuk kenduri or raya sekalipun. Macam la pernah buat kenduri eh? Ayam sambal hijau nie I dapat dari buku resepi kesayangan I. Selalunya orang masak nasi tomato lawannya mesti ayam masak merah. But I tengok warna lauk I kat blog asyik colour merah and for a change I masak la resepi kat atas nie. Ayam nie I tak letak chili padi, I guna chili hijau aje. I improvised sikit. Macam ikan sambal berlada, resepi nie jugak kena perah dengan limau nipis dan gaul lepas tutup api, according to the recipe. Unique kan? Rasa pun sedap. Kalau nak resepi nie bagi I email add nanti I hantar.

(Nasi Tomato)

Anyway, bila husband I balik petang tu, macam-macam chips/junk food dia beli untuk I. Dia kata junk food I dah abis. Memang saje nak kasi perut I bloated tau. I dah la sedaya upaya nak elak kudap kudapan yang mengemukkan nie. He also bought me two slices of Choc Cheese Berries yang dia salah beli aritu. Then dia siap-siap pakai short petak petaknya itu and terus ke dapur untuk tolong I. He is so sweet ain’t he?

A while later I suruh dia rasa nasi tomato yang dah siap masak sebab I tak boleh rasa, I takut mentah ke apa. Tekejut husband I masa bukak rice cooker. He didn’t expect it at all. Tengah tengok AI baru terperasan dah masuk solat maghrib, cepat-cepat dia ambikkan I air suam. How can I not love this man?

Bila time berbuka, I tengok husband I makan penuh selera sampai lumat-lumat tulang ayam tu dia belasah.

Sekian...

Wednesday, May 11, 2011

Puasa Ganti Hari Ketiga

(Ikan selar goreng berlada - guna perahan limau dalam masakan)

Today hari ketiga I puasa ganti. Syukur Alhamdullilah.. I was so worried that my gastric would come but it did not.. Thanks for answering my doa and prayer Allah. Macam setazah la pulak kan.. wakaka.. I tak tidur sampai pagi, sebab mata tak ngantuk so as usual and what else is there to do beside main game online. Nak baca buku I malas although I miss it so much. Nak tengok tv pun I malas nak pikir akan plot or whatever kan. So, pagi nie sahur I sorang-sorang je…huhu…yea I’m bersahuring alone. I goreng ikan bilis aje as I tak ada selera maybe sebab makan sorang-sorang kot. Hangus ikan bilis tu I goreng sebab I sibuk bukak tv and tukar-tukar channel Astro. Sambil makan-makan tu, mata ini kejap-kejap tengok pintu bilik tu and I was hoping that si gumuk muncul but it was not to be. Dalam makan sorang-sorang tu, macam-macam bunyi I dengar, I pandang kiri, kanan, jenguk keluar.. mistik la pulak. Tapikan rumah I nie kan ada macam-macam bunyi, although I dah biasa tapi ngeri tu still ada every now and then. For example like this morning, I dengar orang main guli. I sound balik, I kata alaaa..takan nak main guli pepagi nie and terus senyap. Then bunyi macam orang kopak siling la pulak. I peratikan kat tempat yang I dengar bunyi then tiba-tiba senyap. Tapi kepala ini kejap-kejap pandang ke belakang, mana la tau kot kot ada kuku halus mencuit ke kan. Rasa angin sejuk la pulak menyapa bahu and tengkuk I, bila I pandang belakang..alaaaa… tingkap maaa… wakaka...

(Sayur goreng telur dengan ikan bilis)

Lepas sahur I duduk-duduk tengok tv, sesambil tu I masih lagi tengok pintu bilik, kira hope against hope la nie. I masuk balik and tengok husband I tak tutup alarm and tidur dengan nyenyaknya. Then I tutupkan and bila I bukak lampu and solat baru la sleeping beauty I tu bangun. Then I keluar balik tengok tv, husband I pegi kat I and tanya kenapa tak kejut dia, I kata tak apa tapi dalam nada sayu hehe… Dia kata kesian I makan sorang. Untuk menambahkan lagi rasa bersalah kat dia, I kata I buat air milo panas sendiri tapi tak sedap sesambil tu mulut mencebik ke bawah…hahaha…(mimik muka penting yea kalau nak jadi pelakon berjaya macam I). Husband I, urut-urut I kata sorry dengan muka sedih wakakaka… rasa macam nak hentak aje kepala I kat bantal, punya la tak tahan nak gelak. I kata pegi la masuk bilik, nanti I kejutkan bila time nak pegi kerja. Bila dia masuk je, I ketawa tunggang tebalik sambil menekup mulut I kat bantal yang setia menemani I kat sofa hehehe… adik-adik kalau memerlukan tenaga pengajar khusus dalam bidang lakonan nie, you know where to find me. Bayaran berpatutan dikenakan bergantung kepada keadaan perasaan anda tetapi bakat semulajadi adalah asset utama wakakakaa…..

(Pie Tee, Lobak, Mee Jawa and Mee Rebus)

Petang husband I called tanya nak makan apa. Actually, I nak masak something extra special but satu dua bahan tak ada, so I suruh husband I beli the bahan (tomato je) on the way back. Besok I akan masak la yang special special tu, kononnya special. Then dia tanya nak dia beli makanan apa, dia suggest a few, I really don’t know what to eat, I kata beli je la. Husband I beli Pie Tee, Lobak and Mee Jawa kat Little Penang KLCC. As for Mee Rebus tu dia beli kat La Cucur kat ground floor KLCC. Tapi tak hari-hari La Cucur nie jual, ada time time tapikan sedap la dan memenuhi selera I. Anyway, bila dia balik I dah plan nak masak simple aje for berbuka today, I jumpa kat one of buku resepi around. Resepi nie guna chili hidup instead of chili giling yang I selalu beli kat supermarket. Kena blend sendiri with cili padi. Bawang besar yang colour kuning tak ada instead husband I beli bawang merah yang besar so I guna je yang nie. Perut I dah tak senak but cramp sikit-sikit. Its ok as long as I boleh ganti puasa, that is more important. InsyAllah I hope tomorrow I boleh lagi bertahan untuk berpuasa macam hari nie, amin…

Sekian kisah I hari nie...

Tuesday, May 10, 2011

Puasa Ganti Hari Kedua


Hari nie ialah hari kedua I puasa ganti. Pagi bangun sahur, I pikir apa cara lain I nak kejutkan husband I. Tak kan nak guna modus operandi yang samakan.. I tengok teman seranjang I tu, wah lenanya dengan snoring yang memanjang. I decided, there’s other way to wake him up without him knowing my intention kan… So masa nak keluar bilik, I tutup pintu extra hard hehe .I don’t expect dia akan bangun but I was hoping that he would. Lo and behold, dia muncul dengan muka penuh comotnya itu.. I suka :)

(Ikan Bawal Putih Masak Masam Manis - I touch up la sikit-sikit..cewah)

Dan as usual, I pun mengambil la watak seorang isteri yang belas kasihan dan amat concern dengan husband nya. Skrip siang-siang dah practice dalam kepala.., I kata “buat apa la nak bangun (dengan nada merendah dan serba salah konon…), pegi la tidur nanti time nak sembahyang and bangun untuk pergi kerja I akan kejut…(kalau tak dapat Oscar tak tau la kan..). Husband I yang senang kena dengan tipu helah I, dengan pejam mata tapi memakai spek nya itu reply, “tak apa” sambil membuat air milo panas untuk I tanpa perlu membuka suis lampu dapur..wakakakaa……Tak lama kemudian, dia duduk sebelah I sambil makan nasi lemak yang dibuat petang semalam. Habis makan and berkemas, both of us tengok tv dengan aksi tersengguk sengguk mengantuk beliau, sian dia.

Lepas sembahyang, I masuk tidur and bangun dekat pukul 2pm.. Tekejut I sebab tak pernah bangun selambat itu kecuali masa jet lag dulu. I check hp, ada missed call dari husband I. I cepat-cepat bekemas, mandi and sembahyang. I smsed dia and dia balas tengah meeting. Then I checked buku resepi, tengok menu apa nak masak. Petang dia called tanya nak makan or masak apa.. I pun suggest this and that, husband I pulak yang excited suruh masak ikan sweet sour. I kata, wah! mengalahkan orang bepuasa, husband I gelak. Lepas makan, perut I rasa macam tak sedap, in fact dari pagi tadi rasa macam senak semacam. Ini mesti pms symptom, nak dekat period la tu... But I hope it is not gastric…please Allah…I really want to ganti my puasa as fast as possible. Tak mau la bertangguhkan…

(Sayur Goreng Chicken Ball - Yang nie tak tau macam mana nak hias, I biarkan dengan natural beauty nya)

Dalam pukul 9pm, I teringin nak makan secret recipe’s kek yang terbaru Cheese Choc Berries, lepas I tengok kat one of the blog petang tadi and husband I keluar pegi beli. Balik aje, I check it was not what I saw in the blog’s pics. Husband I kata dia pegi two places since the first place tak ada and the second place pulak kata it was cheese choc berries although it was not the one. Husband I main beli aje since he is so nerdy. I mengamuk sekejap, bukan kat husband I but dekat pekerja yang trick husband I into buying it. Mula-mula I merajuk and thought of not eating it but since I kesian dia dah penat-penat keluar beli, so I makan dengan hati yang gundah. I tak abis pun and husband I yang habiskan. Oh well.. it is just one of those day. Tak semua benda yang kita ndak kita boleh dapatkan.. Husband I kata, tak apa nanti esok dia cari. I kata no need, next time I buat sendiri.

Sekian kisah I hari nie, oh I ada masak soup fish ball tapi malas nak snap-snap.

Monday, May 9, 2011

I Puasa Ganti

(Nasi Lemak)

I puasa ganti hari nie (I still have eight more days to go). Hari tu I ada ganti tapi betahan dua hari sebab I kena gastric, tak pernah-pernah bila puasa or ganti puasa kena gastric, that day pulak terkena.. So, I thought of going to sleep early last night but I takut tak terbangun sahur, so I decided not to go to sleep and semalam-malaman tu I main game kat Ipad and tengok tv aje. Around 5am I decided to mengejutkan husband I, so I usik dia sikit, knowing how easily it was for him to wake up. Then dia terbangun, I buat-buat terkejut. I kata “Ingat you tak sedar”. Padahal memang sah sah I tau dia memang jenis tidur tidur ayam.. Tidur la lena macam mana pun, bila I tanya dia boleh jawap immediately wakaka..

Then I ke dapur nak panaskan lauk pauk malam tadi. Tak lama kemudian, dia keluar dengan mata terpejam sebab silau lampu dengan rambut yang berombak kiri kanan. Bejalan pun terhuyung-hayang. I pura-pura tekejut lagi and I kata “eh buat apa you bangun, pegi la tidur balik”(padahal dalam hati I cakap bagus-bagus ada la peneman I). Tapi sebenarnya memang niat I nak kejutkan dia pun. Then dia buatkan I air milo panas and basuh pinggan mangkuk and kuali yang I guna untuk goreng telur tadi. I rasa sungguh kesian kat dia. Tak patut betul I kacau tidur dia kan. Dia tanya, nak dia temankan I makan, I kata tak pe, no worries, tak sampai hati la pulakkan. Sebelum masuk bilik sambil mengaru-garu dadanya yang tak gatal dengan mata separuh tertutup, dia ingatkan I, air milo yang dia buat, jangan lupa minum.


(Kuih chakoi etc.)

Tengahari tadi dia balik on which I don’t expect as I puasa and tak masak. Tapi dia kata dia nak mandi sebab panas sangat. It is true, weather sekarang nie naik panas around 37 Celsius. Then I tanya, apa I nak masak and makan time berbuka nanti, dengan tangkas husband I suggest suruh I masak nasi lemak. Then dia keluar, ingatkan terus pergi kerja, tak lama kemudian dia balik kejap antar santan yang dia beli, then off he went. I pikir apa dessert I nak buat. I bukak almari I tengok ada sago. I tak pernah masak sago, I googled and jumpa resepi. Alahai, senangnya nak buat.. selama nie kalau makan kat luar I selalu order sago, dah la mahal sikit pulak.

(Dessert Sago Gula Melaka)

Husband I balik petang, tengok I masak santan and gula melaka, dia tanya nak buat apa. I kata secret (sago I dah masak siang-siang and terus simpan kat icebox). So petang tadi, kita orang berbuka dengan makan nasi lemak dengan bahan sampingan/lauk yang sungguh sempoi bersama dengan kuih chakoi, husband I beli kat food court Pavillion. Around 11pm, I keluarkan sago, tekejut dia sebab he didn't expect ada dessert sago…

Sekian kisah I berbuka hari nie and I’m so sleepy at this very moment….

Sunday, May 8, 2011

Masakan On The Weekend

Sunday


(Udang harimau masak sambal)

Hari nie I masak sambal udang and sayur kacang goreng aje. Lama dah tak makan udang nie adalah dekat six or seven years ago, sebab husband I ada ghout and I pulak takut cholestrol level naik. And I pun lama dah tak pegi check up..nak kena pegi nanti.

Anyway, since lama tak makan udang or any kind of seafood except ikan, so berselera la kami laki bini membelasah siang and baru kejap tadi. Nyesal masak udang sikit sebab ingat tak abis. I yang tak makan nasi waktu malam telah melanggar janji pada diri sendiri, punya la berselera makan, nasi husband I pun I cilok sikit huhuhu confirm berat badan I naik... susah hati I. Perut I dah la tak nak turun-turun, buat sit up pun tak pernah...ahh.. stress I.


(Sayur kacang goreng)


Saturday
(Laksa Penang)

Hari nie I masak laksa penang, teringin la pulak, malam sebelum tu pegi supermarket siap-siap beli barangan. Daun pudina, limau nipis and daun kesum husband I beli pagi tu jugak sebab malam jumaat kat supermarket dah habis. Mee Laksa tu I beli yang kering. Rasanya, dalam hidup I, this is the second time I buat kot... Sila abaikan rupa timun yang di potong tidak mengikut size yang sekata haha... Masa tengah masak-masak tu terpikir kalau husband I dah tak ada, apa la nak jadi dengan I, bukak kedai jual mee laksa ke kat kampung Daddy..then I pikir, kalau buat kat kampung mesti sedara mara makan free aje kan..nak charge tak sampai ati, lepas tu I pikir kang ada la saingan I yang busuk ati sebab I punya mee laksa nie terkenal and sedap la..alahai... rasa pun tak tau lagi dah perasan pikir macam-macam. I can be mengarut some time.. tah apa-apa tah I nie...

Anyway, bila kuah and semua bahan sampingan dah siap, I tunggu-tunggu mee laksa nie tak lembut-lembut lagi. Semalam tanya orang yang tengah susun bahagian mee nie dia recommend mee kering jenis nie... Oh.. lamanyaaaa... dekat 2 jam lebih tak lembut-lembut, I rebus satu bungkus tu sekali. Husband I siap offer nak beli mee laksa basah. I kata tak apa tunggu la kejap sikit. I and husband dah kelaparan yang amat... Dekat pukul 3.35pm barulah kita orang makan jugak walaupun mee laksa nie tak lembut lagi, liat-liat sikit. Pada I rasanya tak ada la sedap mana, biasa-biasa aje tapi habis kita orang makan and sambung ke malam. Mula-mula risau takut tak abis memandangkan mee satu bungkus I rebus tapi memang dasar nafsu badang...licin abis...

Sekian kisah I on the weekend....

Friday, May 6, 2011

Cupcake la Pulak...


(My Orange Humble Cupcake)

Hi, berapa hari I dah tak update my blog sebab tak ada benda or idea apa nak cerita. Ditambah dengan connection ada tak betul sikit. Don't know what happened. Besok technician datang nak check, so sekarang nie I guna celcom broadband je dulu.

So petang semalam I buat cupcake la pulakkannn.. since semangat baking baking cake nie tak hilang-hilang lagi. I ubah suai sikit ingredient and I buat topping sekali... Mula-mula malas nak buat topping nie tapi I pikir-pikir sampai bila la I asyik tunda tak nak buat kan..so I check kat internet and jumpa yang simple. I was surprised that it was so easy to make, dulu rasanya pernah buat but this topping la paling sedap in my opinion. I sangat happy because so far each time I buat was a success. I kan tak ada asas or belajar kat mana-mana hanya berpandukan buku-buku resepi and kat internet aje, so bila jadi rasa terharu walaupun tak da la macam standard kat kedai-kedai kek kan....uhuk!

Sunday, May 1, 2011

Another Muffins and Murtabak Maggi

Chocolate Muffins

Since semalam I buat muffins jadi so hari nie bersemangat la pulak nak try resepi muffins yang lain. Resepi nie I ambik dari one of the website around. I lupa nak add kat favourites tapi I ada tulis kat paper. Resepi nie sedap, muffins chocolate nie moist and lembut, tapi yang penting bahan yang digunakkan cukup simple. As you all know by now I malas nak guna bahan-bahan or cara pembuatannya yang complicated.

Bahan-bahan like I said simple and senang nak cari, 2 bijik telur - dipukul sedikit, 160gm butter - dicairkan, 4 sudu besar serbuk cocoa, 200gm gula, 130gm tepung gandum, 2 sudu kecil serbuk penaik, 1 sudu kecil esen vanilla, 160ml susu segar dan chocolate chips (jika suka). Timbang yang colour pink tu dah berkhidmat dengan I dekat 2 abad ooo...

Cara-caranya, ayakkan tepung, serbuk cocoa and serbuk penaik ke dalam mangkuk besar. Masukkan gula and gaul hingga sebati. Cairkan butter, alihkan dari api dan tuangkan susu, telur dan esen vanilla. Kacau rata. Buatkan lubang ditengah bahan kering (bahan campuran tepung tadi) dan tuangkan bancuhan susu. Kacau hingga rata (I tak guna whisk, I pakai sudu je) hingga adunan bercampur. Jangan terlebih kacau. Masukkan choclate chips yang telah ditaburkan sedikit tepung. Bakar selama 20 hingga 25 minutes.

(Sebelum dimasukkan ke dalam oven)

(Selepas dikeluarkan dari oven)

Murtabak Maggi

Since I tak berpoya-poya hari nie, petang tadi I try resepi Murtabak maggi. Wah, rajin la pulakkan dua tiga hari nie.

Sangat mudah membuatnya. As you can see bahan-bahan di atas. Mee direbus hingga lembut dah ditoskan. Daging ayam tu I guna burger ayam 3 keping. 2 keping dah memadai..tapi you know la selera husband I tu, semua bende nak banyak. Kalau join survivor, silap-silap orang kat situ pun dia makan kalau dah kebulur.. wakaka..

Campurkan semua bahan. Letak minyak sikit kat non-stick pan dan goreng macam goreng telur dadar.

Masak hingga kekuning-kuningan and terbalikkan... voila! siap...

Wah...dah macam blog resepi la pulak hari nie...

Sekian dan selamat mencuba..