Sunday, June 27, 2010

Hari-Hari Terakhir Seorang Pelajar

I was doing a “menjahit marathon” since last Monday. Reason? sebab I nak habiskan my pengajian (hrrmm..) secepat mungkin. I don’t have much activities last week other than starting from Monday siang I pegi kelas aritu, then on Tuesday, Ida datang cuci rumah sampai petang since the other Tuesday dia tak datang,. I was so tired nak tunggu dia balik, she told me to don’t mind her and just go to sleep. I tak selesa nak take a nap kalau ada orang kat rumah, walaupun dia tak mengacau I. Then on Wednesday evening I went to the class as usual. Next day, Thursday I decided to come at 2.30pm to 6.30pm (tengahari punya time).

Anyway, after class that Thursday, I went to visit my bedridden MIL. And when I talked to her, as usual jugak I have to raise my voice (bukan raise voice marah yea), since my MIL dah tua and tahap pendengaran beliau agak critical sejak akhir-akhir ini. Lain yang I or anybody cakap, lain pula interpretation beliau... (oh... I pun dah mula menampakkan ciri-ciri spt beliau, part-part kurang jelas deria telinga nih... huhuhu). And everytime I look at her condition, I selalu terpikir, adakah bila I tua nanti (yes, I’m still young, hrrmm) nasib or keadaan I akan jadi macam nie. I hope not as I don’t want to menyusahkan orang and I know, my MIL pun feel the same way too but we can only hope and pray since this fate thing is out of our control. Imagine, she can’t even mengiring ke kiri or ke kanan tanpa bibik yang membantu. Macam tu jugak kalau nak makan, kena ada orang suapkan. Kalau nak “membuang” kecil atau besar dia guna lampin orang dewasa and kena ada orang cucikan. She spent most of her time berbaring kat bilik or sekali sekala terpaksa di papah naik wheelchair then transfer to kerusi khas yang disendal dengan bantal kalau nak duduk kat ruang tamu. Walaupun MIL macam tu, tapi dia tak pernah tinggal sembahyang and she’s always constantly ask about the prayer time. Kalau nak ambik air sembahyang dia akan dipapah ke bilik mandi, dicuci and di ambikkan air sembahyang oleh bibik etc. I salute her for that. And also, walau dia dah tua her memory is still sharp. Thanks God dia tak senile or I would be very sad.

Yesterday was my MIL’s birthday. There is some kind of celebration and we were called to the house but I decided not to because I was in my class from morning to evening to finish up my lesson. I was so tired and beside I already visited her last Thursday. I'm glad my husband was so understanding about it. Anyway, I berkenalan dengan student baru during my class yesterday and like I said in my previous entry about people telling me about cerita alam mistik? Well, this girl yang I baru kenal cerita kat I about her friend's encounter with a ghost (macam mana la dia tau I nie penakut tapi suka dengar cerita antu eh?) Next time la I cerita, malas la.. suspense jugak la..

Anyway, tomorrow morning I pegi class and I dah abis belajar buat blouse ada collar/collar bulat berbutang (walaupun I belum jahit button lagi..kira abis la tu.. sebab yang lain tu dah abiskan). And tomorrow I akan belajar buat kain nyonya.. I think by end of this week or one more class next week, my lesson akan abis.. sedih la...

Monday, June 21, 2010

Update

Today I mandi and bersiap awal sebab I pegi kelas untuk ganti kelas yang I demam aritu. Kelas start pukul 10am until 2pm tapi Nurul tak sampai lagi, sebab dia stuck kat jam and terus dari kampung. Student ada lima orang aje and student and cikgu lain tak ada kelas ari nie. So not much happened except that I told Nurul the merajuk lady dah mintak maaf and that I still plan to switch my class as I you know why, it’s for my state of mind. Nurul bagi extra time until 2.30pm since dia datang around 10.30am.

There’s another student kat kelas yang sungguh lemah lembut, ada gaya-gaya datin yang unggul serta sungguh berprotokol. Dah berusia jugak (ehem... I terkecuali yea..) and I first saw her masa I mengajar part time kat sekolah aritu. So being the over friendly one, I pun start a conversation and smile smile kat dia.. So macam-macam la cerita tekeluar termasuk la cerita ya... cerita mistik muehehe.. One thing kan I hairan la..nape la I selalu berjumpa dengan orang yang suka share cerita antu nih. (Vagg cerita nie tak seram so tak ada la Vagg miss mandi malam lagi muehehe..mucukkk...).

Dia cerita masa dia pegi holiday kat Sabah dulu, dorang tinggal kat hotel, dia tak ingat nama tapi ada macam bercacak shape triangle. Dia kata masa dorang satu family lalu satu lorong nak ke bilik, tiba-tiba semua tercium bau wangi yang sungguh kuat. And serentak dengan itu anak lelaki dia yang masih kecik masa terus mengomen and tanya apa bau yang kuat nie... Dia kata lepas tu “bende’ tu mengikut dorang sampai bilik.. I tak tau dia nampak ke tak. I sebenarnya nak tanya lagi sebab I tak dengar apa dia cakap, suara dia kan halus. I tak nak la tanya banyak kali kang terserlah la keunggulan akan kepekakan I ini...huhu.. (kenapa la I selalu berborak dengan orang yang bersuara halus nih... tensiii..). Dia kata bila malam je ada “bende” mengetuk pintu bilik anak dia.. Bila anak dia bukak pintu tak ada pulak orang kat luar. Then anak dia bagitau dia, dia suruh anak dia baca ayat 4 quls.. lepas tu tak ada lagi “bende” ketuk-ketuk pintu. Dia kata sampai sekarang anak dia pratikkan ayat nie. Walau tak berapa seram cerita dia tapi seluruh bulu kat badan I naik dengan tiba-tiba.. nape eh?

Anyway, package jahit lining for lanjutan yang I ambik aritu dah abis.. I rasa sungguh lega and now I belajar balik blouse berkolar dan tak berkolar berbutang di depan from Nurul. Dulu I belajar dengan cikgu lama on which I’m not satisfied at all.. Dah la salah ajar kerek pulak tu. Dengan Nurul nie everything went smoothly and senang je. Lepas I abis buat blouse I akan belajar jahit kain nyonya which is going to be my last lesson. I tak nak continue untuk package lain although anak buah husband I dah tanya pasal buat baju budak-budak.. I dah malas and I rasa I dah lama belajar. Furthermore, I ada banyak project lain yang I nak buat.

Sunday, June 20, 2010

Weekend Update

Hari nie I plan to just stay at home je as I want to cook and do my homework. Pagi-pagi lagi I dah masukkan baju ke washing machine and rendam ikan as I want to make kari kepala ikan. Lagipun dah lama I tak masak. Then husband I bangun ajak makan kat luar. Sudahhh... I make him a promise that I tak nak lama-lama since homework tak buat lagi. Kita orang keluar after zuhur so lunch lambat around 2.30pm. Sampai kat cosy house orang ramai macam biasa but still ada seat. Lepas makan husband I ajak pegi Aussino kat sini and belikan I two pillows. I sebenarnya tak mau since kat rumah masih ok lagi but he insist since dia dah beli semalam. I angkat blanket sekali, mula-mula I pilih colour pink but decided on brown sebab macam budak-budak pulak..ohh is this antara tanda-tanda penuaan... ohhh tidakkk... On the way balik we stop over at Ampang Point untuk beli jambu potong. I think this is going to be my last time makan jambu as I peratikan perut I akan buncit each time I belasah itu buah. Kang Gab bagi nama sis roy lak.. huhuhu...

On the way back, I received a call from my ex-colleague which was a surprised since I berenti tak pernah pun dia call, is not that I want her to call me anyway. She told me how she still has my number and that she never forgot me. Then she said how could I not remember her since I tanya masa dia kata hello, who is she. I said, you didn’t give me your number masa I berenti aritu.. again, is not that I want to have her number. Lepas bertukar-tukar khabar (I didn’t tell her that I belajar menjahit as I don’t feel the need to do so, in fact my mom doesn’t even know about it), she told me about how she took care of her father before he passed away a few months ago. I felt sorry for her..she was sad.. Anyway, she’s is old somewhere around late 50’s to early 60’s. Then I asked her ada apa.. since you know, kalau orang tu lama tak call and suddenly dia call mesti dia nak something or dia nak jual something kat kita kan.. (eh.. tak baik I tuduh-tuduh orang macam tu).

Then she said she wanted to meet with me. I cakap kita buat appointment dulu, although if possible I don’t want to see her. I will find an excuse when the times come. (Oh I forgot, she owe me some money sometime back, but I dah halalkan long time ago. Maybe she wants to pay me back? I don’t know.. but like I said I tak mau la). And no, we never have any problem when we worked in the same office/company before. Infact we were good with each other. Is just that, I kan kera sumbang and beside I malas nak berjumpa-jumpa my ex-colleague, sebab nanti tak ada cerita lain, asyik pasal bende-bende or gossip yang lepas kat office and company aje, penat la. Anyway, she was known to have a biggie biggie mouth and she was always the first to know about news or gossips around the office or company. She was my source of entertainment in a way and always told me/us whatever she knows... and I would always careful when I’m around her knowing how she were but she’s ok and generous to all of us.

This sound weird, I just bummed into another of my ex-colleague last week. We talked for a while and I’m glad that she looks happy to see me. We kiss kiss left/right left/right.. We exchanged number and she even asked me to come over to her house. I know I wouldn’t be coming to anybody’s house anytime soon. For as long as I can remember, I always have a good working relationship with all of my ex-colleague except for one crazy lady who was so emotionally unstable and scared the shit out of me..

Me : Wah seminggu berturut-turut I update my blog.. Ini sudah baguss... I hope I will keep it up..

Saturday, June 19, 2010

Update

Today we went to Ikea sebab nak beli dua kerusi untuk I menjahit sebab selama nie I guna kerusi makan haha.. and also sebab husband I nak beli a few pillows kat Aussino. Kat GE ada tapi memandangkan alang-alang dah ke sana so baik beli je kat branch sana. Orang as usual ramai especially yang berkeluarga, boleh diibaratkan Ikea nie theme park untuk budak-budak jugak since they are the one who conquer the place haha..

Anyway, Saturday is hari “no plastic bag” but if you nak jugak plastic bag kena bayar 20sen. I pun ambik la kesempatan beli fancy/recycle bag untuk letak baju-baju yang I beli. Sebenarnya I boleh kepit je but you know how crazy I am about any kind or shape of any bag so bag recycle pun I nak jugak. After we got what we want, both of us pun berangkat nak balik but not before we bought a ½ dozen of currypuff which was a must as that is my husband’s favourite kat Ikea tu. Bila dah nak dekat sampai rumah, I told him that I want to go to kedai menjual peralatan menjahit kat Chow Kit as I got a few things that I need to buy. After that, we balik rumah. Not much story to tell as I’m so lazy to go into details like for e.g. my husband pegang satu barang kat Ikea and like a domino semua barangan kat situ terjatuh hahaha...

Btw, petang semalam I received a sms from her (the merajuk mak budak) saying sorry about what had happened the other night at the class. I balas no probs.. then dia balas balik saying that dia memang suka merajuk tapi pada orang yang dia suka aje..(ooookay??) I balas balik and try to make a light of it and usik dia (which was not wholeheartedly) and then dia balas balik, saying bukan dia sengaja xnak bawak makanan bla bla bla.. Then I balas balik, I said, bende remeh aje, forget about it and told her not to nakal-nakal on the weekend (my way to cut short the “conversation”), then dia kata ok bla bla bla...

Here’s the thing, nobody’s perfect, once in a while, we tend to do or behave badly towards the other party. Then we regretted our action and wish we never had done or did and that we wish we can right the wrong etc.. but things had happened. We may forgive the other party but it would not be easy to forget.

Thursday, June 17, 2010

To KT :Visiting Vagg and Family (Final Part)

Sunday 13th June 2010/ Monday 14th June 2010 : Second and Last day in Kuala Terengganu

(Kedai keropok Losong yang paling ujung yang kita orang singgah, tempat nie bersih and well organised)

Balik dari rumah Vagg, both of us decided to balik hotel aje..tapi..tiba-tiba I ternampak signboard nama Losong.. I pernah baca pasal Losong nie kat majalah..so I suruh husband I drive. Dia kata pegi mana, I kata drive je la..dengan lagak sombong..padahal I dah nampak sign awal-awal keh keh keh... Then dia kata, eh signboard Losong and Muzium Negeri. I kata we’re going to Losong.. Dia tanya kenapa.. I kata tempat keropok-keropok lekor that I’ve read somewhere.

On the way ke sana tersesat masuk kat Muzium Negeri. Sebenarnya tak payah belok but memandangkan tak ada sign, kita orang masuk. Lepas guard kat situ bagi direction maka sampai la kita orang kat situ. Kita orang pegi kat the first shop kat situ.. Masa I tanya nak order penjual lelaki kat situ buat tak tau aje.. wah baru jual keropok dah belagak. I tanya lagi sekali dia tak pandang pun but the other pompuan kat situ yang respond. Kalau la I tak dah angkat-angkat a few keropok kering and other stuff kat situ, gerenti I dah angkat kaki. Kita orang beli keropok lekor rebus yang bergoreng tak ada.

(Lobby hotel masa nak check out)

Then husband I snap a few pics of me kat situ and kita orang blah pegi tempat jual keropok yang lain. We decided to choose the one yang paling ujung sekali. Kat situ ada yang bergoreng. Lepas ambik lagi a few pics both of us pun blah. On the way nak balik ke hotel, both of us belasah like nobody business. Husband I tanya nak dinner apa malam nanti.. I kata, kenyang giler and beside I ada tapau dari Vagg.

Balik hotel mandi, solat dan I makan makanan tapau sambil makan keropok dari Losong. Seperti biasa I akan cemas everytime nak naik kapalterbang and I mesti pikir is this is going to be my last day on earth. Ye la kan mesti ingat nak jatuh ke or meletup kat langit ke.. you know bende yang diatas pasti jatuh jua someday kan... Then I tiba-tiba teringatkan Damit and terus I masuk blog dia. (For those yang tak tahu, he was one of our earliest geng blogger but he passed away a few years ago). I baca a few of his entries, I ketawa sorang-sorang and I hayati ayat-ayat terakhir dia... I miss his writing and I wish he were still alive so that I can read more of his life story or whatever coming from him..

(On the way to the airport to KL)

Early next morning we checked out around 6.20am and drove ourselves to the airport. Sampai airport orang yang jaga kereta sewa tak sampai lagi, our check in time is at 8.20am. Then breakfast dulu. Lepas breakfast husband I pulang balik kunci kereta and then terus masuk kat balai berlepas. Around 9am, sampai la ke KL.

Last but not least.....

Ucapan Thank You Buat Vagg, Gab and Afi

Buat Vagg, Gab and Afi, thank you so much kerana sudi melayan kerenah sis and abang serious korang tu sepanjang we all di rumah you, thank you so much for welcoming us into your lovely home and into your life.. May Allah bless all of you always, dimurahkan rezeki and panjang umur kita jumpa lagi....

The End

Wednesday, June 16, 2010

To KT :Visiting Vagg and Family (Part 2)

Sunday 13th June 2010 : Second day at Kuala Terengganu

Early in the morning both of us pegi breakfast. Wah.. berbagai-bagai and sungguh enak..yummy. Sesambil I makan dalam pala dah plan apa I nak belasah punya la haloba kan... During makan memakan tu husband I nak pegi toilet la pulak.. Bila ada mende masuk ada la mende keluarkan.. Alahai haha... (Sebelum tu kan masa first day kita orang masuk hotel tiba-tiba dia nak “membuang”, I saje buat slow-slow letak toiletries kat bilik mandi, sebenarnya I tak mau dia guna situ sebab kalau dia dah mengeram kat dalam...tutup pintu pun bau still keluar. I kata no way, pegi toilet kat lobby..jangan berangan nak membuang kat sini... Husband I pun keluar dengan wajah longlai.. sambil tu dia kata..nanti you... macam la I takut dengan gertak dia tu...hahaha... ).

So anyway lepas breakfast, both of us naik balik ke bilik and sementara tunggu time nak pegi tu I baring-baring kejap kat, ngantuk la pulak... Sebelum sampai ke KT nie I plan nak pakai baju kurung yang siap sehari sebelum nak ke situ. I nak pakai sebab ingat ayah and mama Vagg ada but since both of them tak ada so I decided pakai sempoi je hehe.. Oh this is going to be my first time meeting vagg, selama nie kita orang berym and bersms je.. And tau tak, both of us tak pernah pun dengar suara each other.. bertepon pun tak pernah.. But the thing is, kita orang kekal berkawan sampai sekarang..unik kan? Sebelum nak jumpa vagg, I dah plan macam mana I nak start the conversation.. Siap rehearsal berlakon lagi hahahaha... I pikir nak senyum ke, control ayu ke, cakap lemah lembut ke..macam mana nak salam... macam macam la...

During bersms dengan Vagg on how to go to her house..which was quite easy to find...Husband I tanya kenapa tak call je... One thing about my husband, he don’t understand kenapa orang suka bersms. Dia kata kenapa tak cakap terus je each time I bersms dengan sesiapa lah.. I kata, you will never understand because I don’t either hahaha...

(Tengok la muka dia tidur dan betapa peaceful nya dia dalam pelukkan bakal ahli syurga nih hahaha.. gerammm..)

Sampai je depan rumah vagg, both of us question each other, betul ke... kang takut silap rumah orang. Then Husband I hon.. muncul la Vagg, Gab and Afi... (nak tegelak pulak baca nick name dorang nih hahaha...). Hilang la segala teknik teknik lakonan yang telah I praktikan di hotel dan sepanjang jalan ke rumah vagg... betabur entah kemana.. I salam and terus peluk vagg, kiri, kanan, kiri..I pun tak tau mana tah datang adat nih muehehe... Mulut I yang seperti pop corn di masak dalam periuk non-stop berceloteh huhu... Dalam hati cakap control control, tapi tak berjaya.. I tengok vagg senyum-senyum pandang I... Memalu ka konon.. hehe.. Afi yang disua terus I sambar...Oh... cuteeeenyaaaaa... beso, kulit gebu, muka dan mulutnya yang muncung bila mengeliat sebijik macam mulut ibunya bila majuk itu hehehe... Gab tak puas hati, so untuk menyedapkan hatinya, dia kata pala afi botak macam dia kui kui kui.. Vagg kata bila besar mesti banyak mulus macam Gab..kah kah kah.. Afikan baik betul, senyap je bila I dukung.. I rasa macam nak gigit je pipi dia tapi since ibu dan ayah dia ada so I terpaksa batalkan niat suci I tu...Tapi serious Afi baik sungguh..buat la apa-apa dia tak peduli..siap tidur lagi kat dalam pelukkan I..Gab kata pandai belakon... Masa kita orang agah-agah, dia tegelak kuat menampakkan lesung pipitnya...


(Rasa macam nak bawak balik je and berkali-kali jugak I kata kat Vagg and Gab..bestnya korang ada toy hehehe..)

Then I dengan Vagg mula la berposing indah...(Vagg nanti email gambar kat sis eh.. lupa nak snap gambar kita). Sesambil tu berborak ringan and bergossip sebarang dua hehe.. Pastu Vagg mula la menyediakan lunch (sebelum I datang dia siap sms tanya apa nak makan sebab dia nak masak.. besar pahala Vagg bagi musafir dua orang nih mamam tau hahaha...). Vagg masak ayam panggang masak merah, ayam kurma, salad carrot, timun, nenas (sorry tak ingat nama) dan dessert jelly. Oh..sedapnya masakan Vagg, betulll.. I siap tambah dua kali... terukkan I? Dalam makan-makan sempat lagi I mintak tapau... sungguh buruk perangai I, tak tau malu langsung....Lepas makan, dessert pun mari... lagi sekali I mengulangi perangai tak senonoh, dengan menambah dua kali adeeihhh..hai.. kemanakah hilangnya sifat-sifat wanita timur I ini? huishh..bila ingat balik rasa macam nak lari je dari dunia nih. Lepas makan sambung balik borak borak.. Actually masa makan pun borak gak..

Then bila time nak balik, Vagg bekalkan makanan kat kita orang hahahaha... I rasa sungguh bersalah..tapi hati I sungguh gembira kerana I boleh sambung makan balik nanti hahahaha... Oh sepanjang-panjang I kat rumah Vagg, Afi memang I tak lepaskan dari genggaman.. I cakap, baiknya budak nie, senyap and senyum je..Even bila I letakkan kat katil ke or kat sofa pun tak nangis..Both of them cakap, Afi buat-buat baik. I kata..biasala yang datang nie BAKAL AHLI SYURGA hahahaha... (mesti ada yang muntah masam nih kui kui kui).

To be continued....

Tuesday, June 15, 2010

To KT :Visiting Vagg and Family (Part 1)


Saturday 12th June 2010 : First day at Kuala Terengganu

(Stay kat sini Felda Residence)

Last Saturday we went to Terengganu to visit Vagg and Family. Actually both of us plan nak pegi masa dia baru bersalin lagi but masa tu jugak jatuh sakit/demam/batuk/selsema, selama sebulan pulak tu, so we postponed until after we had a discussion with each other (meaning me and Vagg) which was last two weeks ago.

The night before we were due to fly, that night ingat nak tidur awal sebab flight pukul 7am (the next morning) and we have to wake up early around 4am. Pukul 5am, teksi sampai. I rasa sangat mengantuk but I pikir nanti kat kapalterbang I boleh tidur barang sekejap pun jadila. Sampai kat airport, wah ramainya orang especially kaum dak gab yang sedang berkumpul kat tengah-tengah jalan nak masuk ke dalam airport. Ada sorang laki tu bediri kat tengah-tengah, rasanya tourguide dorang kot sebab semua group kat situ look up to him like he is somekind of an icon wakakaka... dan seperti biasa ada adegan angguk dan geleng-geleng kepala.. Apalagi husband I memberi berbagai signal kat I, excited pulak la dia.. tapi I buat derk, malas nak layan. Then dorang, bejalan ke hulu ke hilir dengan bag sebesar anak gajah and bising toksah cerita la. On the way to the counter for a flight to KT, husband I suh I tengok nama tempat yg kaum dorang nie nak pegi, sampai tegeliat la jugak I nak “meyepelnya” (spell). Tah, tak pernah dengar pun nama tempat tu..ada nama macam turu turu cheli gitu..

(malas nak snap bahagian lain)

Naik flight (oh this time ada nombor seat kat ticket so tak payah la nak cop cop tempat), I dah plan nak take a nap barang 5 10 minit. Tapi tak berjaya sebabkan seperti biasa husband I akan check satu persatu majalah ke, menu ke, instruction flight ke..or whatever, then dia kejutkan I sesambil point apa-apa yang interesting pada pandangan dia. I kata I nak tidur, then dia senyap, I dah tak sedap hati sebab kalau dia senyap maknanya ada la misi rahsia dia tu. Then bila I bukak mata aje, tekejut I tengok ada pamphlet visit to “you know where” (negara favourite gab and sekutunya) yang diselitkan kat tempat meja makan depan I (gambar - pompuan tengah terbeliak jenguk dari daun besar). Bila dia tengok mata I tekejut dia gelakkan I. Lepas tu dia tunjuk menu la and apa-apa la kat Air Asia punya pamphlet.

Around 8am, kita orang pun selamat mendarat kat KT. Kita orang sewa kereta kat airport, nak cari kereta lain tak ada, yang ada kereta viva. So viva pun viva la... On the way to the hotel, I sms vagg bagitau yang kita orang dah sampai. Sampai kat hotel, well, sebelum tu sesat, pusing dekat berapa kali. Map photostate yang budak tempat sewa kereta memang out abis.. tak paham langsung... Bila sampai je kat hotel around 9am, receptionist tu cakap kita orang cuma boleh check in pukul 2pm... Ingat boleh la mandi and tidur kejap, apa nak buat memang check in time masa tu unless xde guest. So we decided to pusing-pusing bandar KT. We went to Pasar Payang.. jam giler and ramai pulak orang..time cuti sekolah offcourse la kan. I lapar and haus masa tu. As we don’t know any place to eat yet..baru sampai and not familiar with the place (tapi skrg sudah veteran, tanya la mana nak makan or pergi sure I boleh bawak muehehe...), so redah la mana-mana.. Naik kat Pasar Payang tengok ada sign restaurant, so we went straight to the place... Oh dear, the restaurant was horrible but I xde choice, I ambik nasi putih, ayam goreng dan taugeh.. I makan nasi putih yang masih panas aje..tu pun tak abis..lalat jgn cerita la and ceiling kat atas banyak yang berlubang dan tercabut...OMG. Husband I tak makan, minum air je...tak berani dia..

(Pantai Batu Burok)

Lepas makan sekadar mengalas perut, both of us pun jalan sambil belek-belek harga kain... Oh mahal giler. I know batik lukis nie exclusive punya design but takan la mahal macam tu sekali. Ratus-ratus and there’s one I tengok harga RM580!! I know it is harga letak but still.... I decided not to buy any kain kat situ..to me it is not worth it. Even masa browse around, both of us terdengar ada two women mengomel sesama sendiri, dorang kata tak berbaloi langsung...

Lepas keluar dari Pasar Payang, both of us tengok jam lama lagi, so we decided to go to Pantai Batu Burok after we saw kat signboard. Sampai situ terus order air kelapa. Btw weather kat KT tersangatnya panas, sepanas di Melaka. Aircond kereta kita orang letak sampai nombor 5. I rasa pagi tu aje, I dah minum 3 tin air, satu botol air mineral and now this air kelapa. Lepas minum ingat nak balik hotel as the receptionist ada call kata bilik dah siap, itupun around 1.15pm. As usual, sesat la nak cari hotel haha... Then husband I ajak cari food untuk bawak kat hotel sebab masa tu tak familiar lagi kat KT nie.. We decided to go back to Pantai Batu Burok untuk beli A n W. Sampai situ balik, I mula la snap-snap gambar pantai dalam serba kepanasannya sementara tunggu husband I order.

(Pantai Batu Burok)

Habis dia order both of us cari hotel and akhirnya sampai la jugak after berpusing-pusing dekat ½ jam kat bandarnya. Padahal hotel tu kat belakang je hehehe... napa la kita orang tak perasankan. Sampai hotel mandi, sembahyang makan and tidur kejap. Petang tu both of us decided to pusing-pusing and cari tempat nak makan... We found this kopitiam shop and the food..mmm .. not bad, panas-panas lagi nasi goreng ayam tu... I sukaaa.. Lepas makan we decided to go back to Pantai Batu Burok yeah..again.. Sampai situ tengok orang tengah main layang-layang and I love the pantai sebab bersih and jarak tong sampah diletakan dekat with each other... on each pokok... wow bagusnya, dewan bandaraya dorang menjalankan dengan excellent... itu memang I puji. Sempat la jugak I rendamkan kaki kat pantai and jalan sikit-sikit sambil photographer snap-snap gambar I dengan berbagai aksi, aksi wanita sepi pun ada gak....

Kejap ke situ and then both of us balik hotel, (sebelum tu jalan kejap kat persekitaran waterfront) mandi and sembahyang maghrib.. sempat lagi I ber “Farmville”, walau di manaku berada ladang ternakan takan ku lupa hahaha....

To be continued.........

Thursday, June 10, 2010

Bag Beg


I am so happy...so very happy.. last week, Tuesday I keluar makan dengan husband I and then dia kata, dia nak belikan I beg..I kata, “tak payah la (konon nak cover and tunjuk humble kan...), I dah banyak beg and banyak yang tak pakai”.. Dia kata tak apa dia nak beli jugak..Dia kata lepas makan terus pegi..I kata tak nak I nak sembahyang dulu (dah dekat maghrib), furthermore I nak tukar baju, takan I nak pakai macam nak pegi pasar malam ke KLCC or Pavillion kan.. So lepas makan both of us balik rumah, sembahyang and tukar baju.

Sambil siap-siap, sempat lagi I surfed kat internet and tengok ada tak Burberry kat Pavillion and on which floor. I dah set in my mind that I want that brand although I dah ada satu masa beli kat Heathrow’s Airport which was about 6 years ago..(lama tu). I don’t know why but I suka design and the pattern, nampak sungguh classic but with a touch of class, conservative pun ada jugak. Not only that, jacket/baju dia pun I suka. Anyway, sampai situ both of us terus pegi kat that place and I look around and saw one that caught my eyes. Ada banyak design but I prefer the classic one because it will never go out of date and akan jadi vintage. But I was undecided at first and I like the sling one but at the end I went for this one.

Our sales guy were so kind to us and give us a lot of info and which beg that I should choose. He was polite and very attentive too. I kalau dah berkenan, ambik je and tak banyak pikir/kerenah.

While browsing around, I noticed one lady with her “friends” sibuk la ke hulu hilir try one bag after another and sales guy pun ikut sekali nak melayan dia... Kejap-kejap dia duduk sambil belek-belek beg ke apa then dia hilang.. ingat dia dah keluar, tiba-tiba dia muncul balik.. “Friends” dia ikut dia merata-rata even masa dia bediri depan cermin sambil menyandang beg beg kat situ. She was around 50’s. So as we were paying, she was still there with her little “entourage” and a very patience sales guy.

Then we went to one place that I was eyeing on before we went to Burberry boutique. I dah lama cari Lulu nie.. actually I was looking for Lulu Guinness but this one is Lulu Australia. Sampai situ mata I dah rambang tak tau nak pilih yang mana... then husband I suggest yang blue/pink “Tassled Bowling Bag”. So I ambik yang tu.. ohh..it was so beautiful. I love the design so much. Then I tertarik with another one and husband I suruh ambik satu lagi, bila I tanya ada yang baru..that sales girl kata..dia orang jual satu je kat situ..so I mintak HQ punya address.. I bet mesti banyak lagi design yang lebih menarik kat HQ tu..

On the way back to the car... I smile from ear to ear and I was so quiet. I tanya husband I, surprise kan bini you senyap...dia kata...yeah he noticed... I said..that because I’m so happy..look, look at my face I’m smilling... He said.. good and he will buy more just to get that smile from me....ahh..thank you love... :)



Then weekend aritu both of us went to the HQ at Bangsar Village and I pegi kat Boutique Lulu Australia nie and ambik yang beg panjang “Ponco Purple” and yang hitam belang belang “Kensington Bag”. Yang biru/pink “Tassled Bowling Bag” I beli kat Pavillion aritu.

Tuesday, June 8, 2010

Update

Seminggu dua nie I busy as usual dengan tugas harian dan on the weekend sibuk jalan-jalan sambil bershopping sampai cramp kaki diheret. Maklum la two Fridays ago was a holiday for the itu budak bucuk. Lepas sembahyang Jumaat aje, terus both of us mulakan senaman kaki yang telah lama ditinggalkan. Merata shopping complex kita orang pergi, dari Sungai Wang, Pavillion hingga la ke nun..di Mid Valley, The Garden and Bangsar Village. It was quite an experience for us since we never been to The Garden nie sebab asyik pusing-pusing kat Mid Valley aje... Wah.. boutique berjenama sungguh memikat jiwa.. cantikkk I sukaaa...same goes to Bangsar Village. Nice place... We was wondering kenapa la both of us tak ke situ selama nie. In fact we went to those places sebab nak cari something and well we got it..

And guess what? These past 2 days your friend nih.. yes... me.... jadi cikgu sementara or should I say buat part time kat my school tempat belajar nih. Yati the owner asked me to teach student baru or yang ambik intensive course (cuti sekolah punya deal) sebab cikgu tak cukup. I was so excited because in a way ini sudah bagus for my resume/testimonial. A few days before I mengajar, I dah make a mental note and buat revision sikit-sikit. So yesterday was my first day jadi cikgu temporary nih. Nasib baik I dapat student yang cepat dapat terima setiap ajaran I and I was so happy because baju kurung tradisional yang I ajar kemas, cantik and ngam-ngam badan student I pakai. Dia kata kalau dia tempah kat luar, besar gedabak dan tak cantik langsung. And she was so gumbira ria, tak abis-abis dia senyum-senyum and belek-belek baju yang dia buat sesambil tu membodek I yang kononnya pandai mengajar inih.. I pun apalagi kembang la perut yang sedang mekar inih. I ajar complete termasuk buat/jahit padding and silang pangkah sekali. Baju dia siap dalam masa dua hari sahaja (16jam). Itu dah kira intensive sebab kalau nak ikutkan lama lagi baru siap.

I was kinda worried at first, sebab I risau kalau I bagi ajaran atau asuhan sesat and baju tak jadi.. malu la I kan.. Reputation I kena jaga. Fuh I sungguh lega, everything went smoothly. Oh yea..I ajar from 10am to 6.30pm. I have one more student masuk tadi and dia pun belajar baju kurung tradisional but since satu hari tak cukup, the next class would be with Nurul as I cuma ajar 2 hari aje. Nurul kata why don’t I jadi permanent aje. I kata tak sanggup sebab it was kinda boring kalau sorang aje student and furthermore I tak mau la sebab I nak buat baju I sendiri and I ada future plan of what I want to do. Lagipun kan...penat gilerrrrr.... balik rumah je I dah melepek. Tapi kalau Yati nak suruh I ngajar kan rasa macam tak sampai hati I nak tolak sebab dia baik sangat tapikan, I tak mau lagi ajar dari pagi sampai petang.. I nak one session aje la..i.e. 4 hours in one day. But I tak nak often. Like I said I dah ada plan sendiri (buat baju sendiri la) and I will be very busy. Puasa/Raya pun dah tinggal 2 3 bulan and one of my student told me that tailor dah tak nak ambik baju lagi. Baju Raya I pun tak buat lagi although kain lama dah beli. But I akan buat baju Raya simple je..what else kalau bukan baju kurung tradisional..

Anyway, ada lagi bende yang tak penting dan bosan I nak story about kehidupan harian I, next time la I cerita... bye for now...

Tuesday, June 1, 2010

Wo and Me Dengan Episode Selamat Hari Gawai



I would like to wish "Selamat Hari Gawai Dayak" to all my "kaban belayan" (sedara mara) and friends who I haven't met for ages. Gayu guru gerai nyamai... ooohhh... hahhh... ooohhh...hahhh....

Teringat masa kecik-kecik masa tinggal kat Singapore, satu pagi tu Mummy called both of us (meaning me and Wo). Mummy tanya, tau tak hari nie hari apa.. Both of us look at each other sambil mengelengkan kepala. I risau pun ada, ingat nak kena punish lagi, maklumla I dengan Wo kan tak ada kerja lain, selain dari bergaduh and then geng balik and then gaduh balik..Itula kitaran hidup kita orang. Then Mummy sambung... you two must know, today is Hari Gawai Dayak, lagi I dengan Wo confuse. I tanya apa tu Mummy? Mummy kata, "hari nie la hari celebration kaum kita. Kalau kat kampung Mummy and Daddy, meriah tau...". Wo tanya dengan gigi depannya yang senget itu " Apa you all buat".. Mummy cakap, the biggest celebration kat Sarawak. Macam Hari Raya, visiting each other, except ada minum-minum.. "Minum apa?", "Hari Raya kan minum-minum air gas jugak" both of us jawap serentak... "Ehh...bukannnn, tambah Mummy...". Kat sana ada minum air tuak..etc.... Then I tanya lagi "air tuak air apa and kenapa nak kena minum"..Mummy jawap.."ish banyak soalan...adat kita laaa....

When I look back, I teringat wajah Mummy yang penuh excited telling both of us at that time. I bet Mummy miss her hometown so much... Masa tu kan umur Mummy muda lagi dah kena bawak "pergi' oleh Daddy ke perantauan.. Then I teringat, a few of Daddy's friends from Sarawak (berbagai-bagai bangsa) would come to our house and minum-minum sambil borak-borak. Yang dah kahwin dan ada anak, join me and Wo main-main. Bila ramai orang kat rumah, kawan-kawan kat sebelah menyebelah pun tanya la...apa occasion.. I dengan Wo rasa sungguh bangga.. kira glamour la jugak sebab banyak kasut kat luar pintu and riuh rendah rumah kita orang hehehe..So both of us pun explain la semampu yang mungkin macam nie "Hari Gawai nie kira macam Hari Raya ada makan-makan, kek, biskut, kacang and minum air gas..tapikan you all tak boleh minum air tuak sebab nanti kepala pusing and muntah". Tercengang la jugak anak-anak jiran tu.. tapi both of us ajak datang rumah and kita orang makan-makan biskut and kek je..minum pun air gas..mana boleh minum air tuak..bawah umur maaa....

Sebelah malam pun ada jugak kawan-kawan Daddy datang.. then kita orang berbalas-balas visit and kadang-kadang kita orang pegi rumah orang-orang yang dari Sarawak yang kat base/camp lain. Tekejut jugak I dengan Wo sebab ramai betul and although sebangsa tapi character anak dorang lain dari both of us. I think sebab environment yang berbeza and anak dorang is more independent. I dengan Wo biasala... tikus and lembik jee hehehe... Mula-mula we keep to ourselves but gradually we made friend with them.

Back to conversation with Mummy di pagi hari itu, Mummy explained... "Masa Hari Gawai ada acara tari menari and our traditional dance "Ngajat" tau. Kita patut tau macam mana nak menari nih, penting", kata Mummy dengan penuh serious. I tanya Mummy, "susah tak.?". Mummy kata tak, senang je... Then I tanya, "Mummy tau ke menari ngajat", dengan tersipu-sipu Mummy kata "tak".. then Mummy try nak cover malu, dia kata pernah jugak try-try dulu tapi tak ingat. Then Mummy pun cuba-cuba la mengepak-ngepakkan tangan sambil menyengetkan punggungnya ke kiri dan ke kanan (Mummy hentam je tu). I dengan Wo tercengang masa tu, yela kan..mana la pernah tengok Mummy macam tu. Then Mummy tambah lagi.. "Bila you all besar nanti and bila kita dah balik Sarawak.. you all mesti belajar tarian Ngajat sebab nanti kalau you all pegi ke negara mat salleh dorang nak tau macam mana adat kita nie.." Both of us kata ok dengan penuh semangat but sampai sekarang both me and Wo tak tau menari Ngajat nih... Sorry Mummy...