Posts

Showing posts from June, 2010

Hari-Hari Terakhir Seorang Pelajar

I was doing a “menjahit marathon” since last Monday. Reason? sebab I nak habiskan my pengajian (hrrmm..) secepat mungkin. I don’t have much activities last week other than starting from Monday siang I pegi kelas aritu, then on Tuesday, Ida datang cuci rumah sampai petang since the other Tuesday dia tak datang,. I was so tired nak tunggu dia balik, she told me to don’t mind her and just go to sleep. I tak selesa nak take a nap kalau ada orang kat rumah, walaupun dia tak mengacau I. Then on Wednesday evening I went to the class as usual. Next day, Thursday I decided to come at 2.30pm to 6.30pm (tengahari punya time).
Anyway, after class that Thursday, I went to visit my bedridden MIL. And when I talked to her, as usual jugak I have to raise my voice (bukan raise voice marah yea), since my MIL dah tua and tahap pendengaran beliau agak critical sejak akhir-akhir ini. Lain yang I or anybody cakap, lain pula interpretation beliau... (oh... I pun dah mula menampakkan ciri-ciri spt beliau, pa…

Update

Today I mandi and bersiap awal sebab I pegi kelas untuk ganti kelas yang I demam aritu. Kelas start pukul 10am until 2pm tapi Nurul tak sampai lagi, sebab dia stuck kat jam and terus dari kampung. Student ada lima orang aje and student and cikgu lain tak ada kelas ari nie. So not much happened except that I told Nurul the merajuk lady dah mintak maaf and that I still plan to switch my class as I you know why, it’s for my state of mind. Nurul bagi extra time until 2.30pm since dia datang around 10.30am.

There’s another student kat kelas yang sungguh lemah lembut, ada gaya-gaya datin yang unggul serta sungguh berprotokol. Dah berusia jugak (ehem... I terkecuali yea..) and I first saw her masa I mengajar part time kat sekolah aritu. So being the over friendly one, I pun start a conversation and smile smile kat dia.. So macam-macam la cerita tekeluar termasuk la cerita ya... cerita mistik muehehe.. One thing kan I hairan la..nape la I selalu berjumpa dengan orang yang suka share cerita ant…

Weekend Update

Hari nie I plan to just stay at home je as I want to cook and do my homework. Pagi-pagi lagi I dah masukkan baju ke washing machine and rendam ikan as I want to make kari kepala ikan. Lagipun dah lama I tak masak. Then husband I bangun ajak makan kat luar. Sudahhh... I make him a promise that I tak nak lama-lama since homework tak buat lagi. Kita orang keluar after zuhur so lunch lambat around 2.30pm. Sampai kat cosy house orang ramai macam biasa but still ada seat. Lepas makan husband I ajak pegi Aussino kat sini and belikan I two pillows. I sebenarnya tak mau since kat rumah masih ok lagi but he insist since dia dah beli semalam. I angkat blanket sekali, mula-mula I pilih colour pink but decided on brown sebab macam budak-budak pulak..ohh is this antara tanda-tanda penuaan... ohhh tidakkk... On the way balik we stop over at Ampang Point untuk beli jambu potong. I think this is going to be my last time makan jambu as I peratikan perut I akan buncit each time I belasah itu…

Update

Today we went to Ikea sebab nak beli dua kerusi untuk I menjahit sebab selama nie I guna kerusi makan haha.. and also sebab husband I nak beli a few pillows kat Aussino. Kat GE ada tapi memandangkan alang-alang dah ke sana so baik beli je kat branch sana. Orang as usual ramai especially yang berkeluarga, boleh diibaratkan Ikea nie theme park untuk budak-budak jugak since they are the one who conquer the place haha..

Anyway, Saturday is hari “no plastic bag” but if you nak jugak plastic bag kena bayar 20sen. I pun ambik la kesempatan beli fancy/recycle bag untuk letak baju-baju yang I beli. Sebenarnya I boleh kepit je but you know how crazy I am about any kind or shape of any bag so bag recycle pun I nak jugak. After we got what we want, both of us pun berangkat nak balik but not before we bought a ½ dozen of currypuff which was a must as that is my husband’s favourite kat Ikea tu. Bila dah nak dekat sampai rumah, I told him that I want to go to kedai menjual peralatan menjahit kat Cho…

To KT :Visiting Vagg and Family (Final Part)

Image
Sunday 13th June 2010/ Monday 14th June 2010 : Second and Last day in Kuala Terengganu

(Kedai keropok Losong yang paling ujung yang kita orang singgah, tempat nie bersih and well organised)
Balik dari rumah Vagg, both of us decided to balik hotel aje..tapi..tiba-tiba I ternampak signboard nama Losong.. I pernah baca pasal Losong nie kat majalah..so I suruh husband I drive. Dia kata pegi mana, I kata drive je la..dengan lagak sombong..padahal I dah nampak sign awal-awal keh keh keh... Then dia kata, eh signboard Losong and Muzium Negeri. I kata we’re going to Losong.. Dia tanya kenapa.. I kata tempat keropok-keropok lekor that I’ve read somewhere.
On the way ke sana tersesat masuk kat Muzium Negeri. Sebenarnya tak payah belok but memandangkan tak ada sign, kita orang masuk. Lepas guard kat situ bagi direction maka sampai la kita orang kat situ. Kita orang pegi kat the first shop kat situ.. Masa I tanya nak order penjual lelaki kat situ buat tak tau aje.. wah baru jual keropok dah belaga…

To KT :Visiting Vagg and Family (Part 2)

Image
Sunday 13th June 2010 : Second day at Kuala Terengganu
Early in the morning both of us pegi breakfast. Wah.. berbagai-bagai and sungguh enak..yummy. Sesambil I makan dalam pala dah plan apa I nak belasah punya la haloba kan... During makan memakan tu husband I nak pegi toilet la pulak.. Bila ada mende masuk ada la mende keluarkan.. Alahai haha... (Sebelum tu kan masa first day kita orang masuk hotel tiba-tiba dia nak “membuang”, I saje buat slow-slow letak toiletries kat bilik mandi, sebenarnya I tak mau dia guna situ sebab kalau dia dah mengeram kat dalam...tutup pintu pun bau still keluar. I kata no way, pegi toilet kat lobby..jangan berangan nak membuang kat sini... Husband I pun keluar dengan wajah longlai.. sambil tu dia kata..nanti you... macam la I takut dengan gertak dia tu...hahaha... ).

So anyway lepas breakfast, both of us naik balik ke bilik and sementara tunggu time nak pegi tu I baring-baring kejap kat, ngantuk la pulak... Sebelum sampai ke KT nie I plan nak pakai baju kur…

To KT :Visiting Vagg and Family (Part 1)

Image
Saturday 12th June 2010 : First day at Kuala Terengganu

(Stay kat sini Felda Residence)
Last Saturday we went to Terengganu to visit Vagg and Family. Actually both of us plan nak pegi masa dia baru bersalin lagi but masa tu jugak jatuh sakit/demam/batuk/selsema, selama sebulan pulak tu, so we postponed until after we had a discussion with each other (meaning me and Vagg) which was last two weeks ago.

The night before we were due to fly, that night ingat nak tidur awal sebab flight pukul 7am (the next morning) and we have to wake up early around 4am. Pukul 5am, teksi sampai. I rasa sangat mengantuk but I pikir nanti kat kapalterbang I boleh tidur barang sekejap pun jadila. Sampai kat airport, wah ramainya orang especially kaum dak gab yang sedang berkumpul kat tengah-tengah jalan nak masuk ke dalam airport. Ada sorang laki tu bediri kat tengah-tengah, rasanya tourguide dorang kot sebab semua group kat situ look up to him like he is somekind of an icon wakakaka... dan seperti biasa ada ade…

Bag Beg

Image
I am so happy...so very happy.. last week, Tuesday I keluar makan dengan husband I and then dia kata, dia nak belikan I beg..I kata, “tak payah la (konon nak cover and tunjuk humble kan...), I dah banyak beg and banyak yang tak pakai”.. Dia kata tak apa dia nak beli jugak..Dia kata lepas makan terus pegi..I kata tak nak I nak sembahyang dulu (dah dekat maghrib), furthermore I nak tukar baju, takan I nak pakai macam nak pegi pasar malam ke KLCC or Pavillion kan.. So lepas makan both of us balik rumah, sembahyang and tukar baju.

Sambil siap-siap, sempat lagi I surfed kat internet and tengok ada tak Burberry kat Pavillion and on which floor. I dah set in my mind that I want that brand although I dah ada satu masa beli kat Heathrow’s Airport which was about 6 years ago..(lama tu). I don’t know why but I suka design and the pattern, nampak sungguh classic but with a touch of class, conservative pun ada jugak. Not only that, jacket/baju dia pun I suka. Anyway, sampai situ both of us t…

Update

Seminggu dua nie I busy as usual dengan tugas harian dan on the weekend sibuk jalan-jalan sambil bershopping sampai cramp kaki diheret. Maklum la two Fridays ago was a holiday for the itu budak bucuk. Lepas sembahyang Jumaat aje, terus both of us mulakan senaman kaki yang telah lama ditinggalkan. Merata shopping complex kita orang pergi, dari Sungai Wang, Pavillion hingga la ke nun..di Mid Valley, The Garden and Bangsar Village. It was quite an experience for us since we never been to The Garden nie sebab asyik pusing-pusing kat Mid Valley aje... Wah.. boutique berjenama sungguh memikat jiwa.. cantikkk I sukaaa...same goes to Bangsar Village. Nice place... We was wondering kenapa la both of us tak ke situ selama nie. In fact we went to those places sebab nak cari something and well we got it..

And guess what? These past 2 days your friend nih.. yes... me.... jadi cikgu sementara or should I say buat part time kat my school tempat belajar nih. Yati the owner asked me to teach student ba…

Wo and Me Dengan Episode Selamat Hari Gawai

Image
I would like to wish "Selamat Hari Gawai Dayak" to all my "kaban belayan" (sedara mara) and friends who I haven't met for ages. Gayu guru gerai nyamai... ooohhh... hahhh... ooohhh...hahhh....
Teringat masa kecik-kecik masa tinggal kat Singapore, satu pagi tu Mummy called both of us (meaning me and Wo). Mummy tanya, tau tak hari nie hari apa.. Both of us look at each other sambil mengelengkan kepala. I risau pun ada, ingat nak kena punish lagi, maklumla I dengan Wo kan tak ada kerja lain, selain dari bergaduh and then geng balik and then gaduh balik..Itula kitaran hidup kita orang. Then Mummy sambung... you two must know, today is Hari Gawai Dayak, lagi I dengan Wo confuse. I tanya apa tu Mummy? Mummy kata, "hari nie la hari celebration kaum kita. Kalau kat kampung Mummy and Daddy, meriah tau...". Wo tanya dengan gigi depannya yang senget itu " Apa you all buat".. Mummy cakap, the biggest celebration kat Sarawak. Macam Hari Raya, visiting each…