Friday, April 27, 2012

Purse Baru



Last week, we went out to look for my wallet/purse at KLCC. I tak tau brand apa I nak pakai but I definitely want jenis yang serdahana besar. I tak nak yang bulky lagipun tak ada apa yang I nak letak selain dari, IC, driving license (ko memandu ke wakaka..), card JJ Aeon, card MPH and duit siling je. Masuk Parkson tengok budak sale laki dan pompuan macam anak dara tengah tunggu cekodok nak masak aje, stone semacam. I berdiri tengok-tengok purse dalam cermin, dorang buat tak tau je. Ada kat one corner, dua jantan and sorang pompuan tengah bergossip-gossip sesama dorang, siap menjuih-juihkan lagi mulut auw auw tu. Another place pulak, ada sorang sales girl tu riak muka macam plan nak gantung diri kat palang je balik kerja nanti. I tau la pakaian I macam orang baru abis pantang (self-depreciating sungguh) but still I’m the customer. Tak ke korang jugak yang dapat commission kalau orang beli kan. It wouldn’t hurt to give your customer a smile, once in a while. Your smile is free dear. One thing I don’t understand, kenapa la generation sekarang nie macam tak ada drive or motivation to do something. Tak energetic langsung. If you do something, do it wholeheartedly especially when it concern money or that you’re being paid to do the work. It’s your rezeki, buat kerja sungguh-sungguh berkat tau (wah, macam guru motivator je, kalah abang asmara pajley).

Anyway, back to my purse story, tengah-tengah survey and keluar then masuk balik Parkson, tiba-tiba I di tegur oleh seorang budak pompuan yang sangat peramah. Hati yang kuncup ini kembali kembang. Dia tanya what kind of style that I was looking for etc. Dia suggest and bawak keluar lots of style and suddenly hati I tertarik brand CK orange colour. I decided to quickly take it as I was so lazy nak cari lagi and I was so tired with the thinking and all. Lepas beli I rasa macam regret aje sebab macam mahal la, pada I yang miskin ini. I felt bad for my husband (aii.. sejak bila ada rasa regret and felt bad kat dia Heh!). Husband I kata, it’s ok, it’s for yourself and you are going to use it. Well, the style, sewing and leather material are very nice and soft but you know, purse yang I ada before this is not that pricey. Balik rumah I took a few snaps and I pikir I should have survey and not cepat-cepat nak beli. I told my husband akan ketidak tenteraman hati I lara and I should look more. Sekali lagi dia kata it’s ok, if I find another purse that I like, he would gladly buy for me and please don’t worry about it.

I think I’m gonna stick with it for a while it is just a purse and bukan pakai kat muka pun (yela tu, nak sedap kan hati diri sendiri).

Wednesday, April 25, 2012

Rasa Di Hati dan Laksa

Hello…… (wah..title rasa di hati lagi hehehe..)

I don’t have any story to share or should I say, I have no inspiration to write anything these past week. I’m not saying my life is not interesting but it is definitely not a spectacular for that matter. We didn’t go out this weekend, although si tembam was so gatal hati and hinting that we should go out. He thrown all kind of excuses but I didn’t budge at all. I told him, we already made a promise not to go out this week. Beside there’s nothing to buy and everything in KL are the same.

So far my life and the routine are the same, masak, masak, masak and watching, watching, watching stuff that I DL..ahh.. boring? Not at all. It is just that sometime I wish he could take more and lots of leave from work, so that we can travel around the globe or domestic pun jadilah. I feel like I’m wasting my good years waiting for the next trip which came once in a while. Nanti kalau I dah tua (perasan muda la sekarang, konon), I wouldn’t be able or I wouldn’t have the energy to jalan-jalan lagi kan. Husband I wouldn’t let me ikut tour or makan angin without him and of course both of us mana boleh berjauhan from each other (nyampahnya tulis statement nih, macam ada unsur-unsur rumi dan juli aje wakaka…). Tapi yelakan, you want to experience, create the sweet memories and who could be better than sharing with someone that you love so much.


Anyway, semalam I buat laksa asam since semua bahan-bahan husband I dah beli two days ago. Lama tak masak resepi nie and beside it was the easiest to cooked. I ganti ikan kembung dengan ikan selar size kecik-kecik tinggal lima ekor dalam icebox and untuk menambahkan kepekatannya I blend sekali dengan satu tin besar ikan sardine. Not only that, I masak sekali nasik lemak berserta dengan sambal tumis ikan bilis. I tak tau kenapa I masak menu banyak-banyak, padahal yang makannya hanya berdua. Tengahari semalam, both of us makan besar and lepas makan I rasa kenyang nak mampus. Tiba-tiba terbit rasa menyesal tak berkesudahan kerana niat hendak menguruskan badan rasanya macam tidak kesampaian, nafsuuuuu……… huhuhu! Sekarang nie I make sure I exercise at least three times a week on the threadmill but tak guna jugak kalau makan macam serigala senget….nangis lagiiiii….

Monday, April 16, 2012

Weekend's Update

Saturday

Remember husband I, nak belikan I sling bag but I declined that day? Well, since he already put that thought in my head hehe.. pandai I bagi alasan, I have no choice (wakaka…) but dengan ‘berat hati’ I pun menurut permintaan beliau kui kui kui. So last Saturday, we went to The Gardens to look for something that I might like. Originally, I wanted Lulu Australia, since the price is quite cheap and kalau kotor or rosak in the future pun tak apa but my husband was not too keen on it beside I already have three of those brand which we bought a few years back and I haven’t use any of it except for one and I only used it once. I decide to look for something with a reasonable price but still look nice. Anyway we’re not really looking, kalau ada yang berkenan di hati, I akan ambik and kalau tak ada pun tak ape. Bukan pengsan pun kalau tak jumpa or tak beli cuma hati nan gatal dan miang ini sahaja yang akan sentiasa gundah gulana memikirkannya.. pitam! While walking around, I saw one beautiful bag that caught my eyes at Kate Spade. It was a new arrival and comes with three colours, gold, coral and black. I suka yang gold tu. But I can feel from the tone of my husband’s voice that he doesn’t like it. And beside it was quite pricey.

So on the way out from the shop, husband I cakap, tak pernah dengar this brand, tak cantik, too pricey for the design bla bla bla… He’s quite right though. He suggested that we go to Burberry. Masuk situ I saw one very nice sling bag. Husband I suruh ambik since he knows I like the brand and he does too but I rasa macam tak berbaloi aje and beside I already have four of that brand. I told him it’s ok and mahal la. Then husband I suggested to check kat Coach. Mula-mula I tak nak masuk since I dah ada three Coach beside kebanyakkan yang masuk situ macam berlagak, like they are so filthy rich, belinya tidak. It was weird that I don’t find that kind of environment in other high end shop or boutique.

Anyway, while browsing around, I saw one very cantik pada pandangan I. I tak nak beli yang ada alphabet C printed besar-besar and kalau boleh tak ada langsung lagi bagus. Since this one menepati criteria I, without pikir panjang, I terus ambik. Ada 15% discount, which was good kan. Then sales girl yang manis tu suggest I beli purse/wallet since I teringat nak ganti baru. I check harga, ahh.. tak payah la.. harga lebih kurang handbag aje, baik beli another handbag instead of purse yang kecik itu. After the purchase we decided to go back. Lega, tak payah I pikir-pikir lagi apa sling bag nak beli. Then I told my husband, you what hon, you make me the happiest wife in the world (ayat bodek mesti ada hehe.. ). But sekarang, I tengah pikir nak beli purse/wallet baru, nanti la, it is not necessary.

On the way back, we decided to check a new shopping mall which was not far from JPJ. The name of the shopping mall is KL Festival City. We know about this place when my husband called Parkson last week (masa sibuk nak cari sling bag untuk I brand Bill Keith). So orang Parkson tu told us about this place. KL Festival City nie huge and panjang. It is still newly open around October 2011 last year. The place is spacious and the shop around selling quite nice item. We saw one shop called Ethic Sense selling lots of beautiful clothes and the price was quite cheap. I took a few and I love it! Lepas husband I beli belt kat Parkson, pusing-pusing kejap finally we went back for good.

Sunday


Yesterday, husband I ajak keluar lagi. I kata, bukan ke dah janji tak nak keluar on Sunday only Saturday. He said he wants to buy another pair of jeans. Mula-mula ingat nak ke Power House, Ikea but then he changed his mind and wants to go to Kenanga Wholesale sebab dia teringin nak makan mee bandung yang sedap kat Sajian Enak. Sampai sana, both of us terus ke restaurant tu sebab dah lapar nak makan.

Lepas makan husband I tanya nak beli apa, I kata tak ada apa-apa I nak beli (kononnya) sebab haritu dah beli banyak baju and also semalam pun dah banyak beli. But silap la kalau pegi Kenanga Wholesale tak beli apa-apa kan sebab memang pasti tergoda with the harga borong yang sungguh murah itu. Then lalu one shop, husband I ajak berenti sebab dia tertarik nak belikan I jewellery box. I kata tak payah la, I’m not interested in it sebab I dah ada kat rumah. Husband I kata dia nak hadiahkan I and dia kata sangat cantik. Again, I kata tak payah. I siap ketuk kaki dia and ajak keluar dari shop tu but husband I still nak beli jugak. He asked me to choose which one that I want, dia kata dia suka yang kecik with a different design but I cakap I ndak yang besar. Dalam tak ndak sempat lagi I demand kan..wakaka.. Moral of the story, kalau orang insist nak belikan kita, might as well, we choose the best and the bigger one kui kui kui…Then I keluar from the shop and let him negotiate the price with the shop owner.

After that we walked past a G.Davin shop (selling bags) and my husband asked me to choose which one that I want. Haritu dah masuk and ingat nak beli but ada satu keluarga kecoh kat dalam sampai sales girls tu tak terlayan so we decided to leave that day and to come next time. So yesterday, tak ada customer so senang sikit nak pilih-pilih. I hesitated to buy since semalam dah beli. Husband I kata tak apa since I kata I sayang nak pakai Coach yang beli semalam. Yang G.Davin nie guna untuk lasak. Kalau beli set, which consist of 6 pieces Cuma bayar RM307.00. It was worth buying, beg pun besar-besar and spacious and sesuai for travelling. But I only took one and not so big as I don’t need the rest of it. Or you can buy 5 pieces any design or pattern you like and you only pay 50% of the original price on the 5 item that you bought. Sungguh worth it kan? Kalau I ada kawan-kawan yang suka barangan or bag jenis G.Davin nie for sure I ajak pakat beli ramai-ramai and each of us will get that 50% discount.

Lepas beli bag, husband I suruh I borong baju. I apalagi ahhh..heaven. Isn’t I’m the one who said earlier that I don’t want to buy anything? Like I said, tak akan tak beli, with the harga borong yang sungguh giler cheap itu, at least dua plastic, pasti di jinjing di tangan. You just imagine, I beli 7 pieces of blouses and it cost only RM119.00. One piece is only RM17.00 but you have to buy at least 6 pieces. You can buy one piece if you want but it would cost you RM34.00. Baik beli borong kan.

So anyway, itulah kisah my weekend…

Friday, April 13, 2012

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

(Acuan Kuih Sepit/Kapit yang tradisional)

(Acuan Kuih Sepit/Kapit moden)

Last week kan I ada cerita how I suka and teringin nak makan kuih sepit/kapit to the point that both of us memborong kuih nie kat Pasar Seni. So I was thinking a few days ago, why not I buat sendiri since I ada acuan kuih kapit yang I beli a few years ago kat Kelantan, I think the name of the place was Pengkalan Kubor ke kubu ke, tak ingat I. I checked around for the resepi kat internet and I found out that bahan-bahan dan cara nak membuat tersangat la senangnya. I decided to try buat yang goreng since kalau nak bakar kat rumah leceh with the asap sure masuk rumah jiran kiri-kanan. Kang orang ingat ada acara pemujaan la pulak or that pasangan suami isteri membakar diri sendiri demi cinta abadi wakaka….. tragis cerita tamil nih..


So I told my husband that his service is needed to help me gulung-gulung the kuih sepit nie. Sebab my ex-colleague yang pernah buat kuih nie cerita, kena ada pembantu. Husband I kata, no probs. Balik dari kerja petang semalam dia bagitau dia tengok kat internet ada mesin buat kuih sepit guna letrik. Both of us pun sibuk la click merata-rata and so far ada satu brand aje name Takada. Sebelum tu I sempat ber online with one of the supplier from Singapore. I tanya company dia ada ke kat KL dia kata tak ada. Then husband I decided to just call supplier kat KL and tanya supermarket or kedai mana yang ada jual. Orang tu kata kat Mydin ada, husband I pun called Mydin kat Masjid India and orang kat situ kata stock ada. Petang semalam jugak husband I pegi naik LRT since I malas nak ikut beside masa I mengeliat petang semalam tiba-tiba I terkena muscle cramp kat ribs wakaka.. al maklumla dah berusia nie.. ada je... Nak bernafas pun rasa bagai dicucuk-cucuk, terbatuk sikit or even nak pusingkan badan rasa macam nak tinggalkan wasiat aje wakaka…

(Jangan letak adunan banyak nanti terkeluar and tepi-tepi akan jadi lembik)

(Kuih di gulung dengan chopstick)

On the way ke sana husband I sempat sms nak bagitau, LRT panjang and cantik hehe.. boring la tu jalan sorang-sorang. Sampai kat Mydin, husband I sms lagi, dia kata banyak stock, ada dekat sembilan bijik lagi. Sementara tunggu husband I balik, I siap-siap bancuh tepung etc. About an hour later, dia sampai rumah and terus I snap-snap gambar untuk letak kat blog. And then kita orang terus try egg roll toaster nih. Mula-mula tu tak jadi sebab terlebih letak adunan kat acuan but after two or three times baru la jadi. Kitchen helper yang tidak berbaju itu sungguh expert dalam hal gulung mengulung nih. Dia gulung cantik, I punya alahai.. senget la tak kemas la… Kuih nie, kena gulung or lipat masa panas-panas bila baru keluar dari toaster kalau lambat sikit terus kuih nie keras tak dapat dah nak lipat or gulung-gulung lagi. Rasa macam nak terbakar aje jari jemari I yang kontot ini. Oh, yeah I ambik resepi kat sini but I tambah satu cawan air sebab adunan I agak pekat and I kurangkan gula, I letak 300gm but still manis. In the future I akan kurangkan lagi pengguna gula. Nevertheless, kuih sepit I jadi walaupun tidak secantik mana. 
(Kuih Sepit, Kapit, Love Letters or Egg Rolls - banyaknya namaaaa...)

I suggest you all beli mesin letrik nih kalau nak buat kuih sepit sebab menyenangkan tugas. Kita orang buat sambil tengok berita but make sure keep your eyes on the machine. Senang aje nak guna machine nie, bila lampu kat machine padam terus bukak, angkat and guling kuih nie immediately. Tapi yang tak syoknya acuan ada dua aje. And harga Egg Roll Toaster brand Takada TK-L5 ini ialah RM99.90. Habis buat kuih sepit nie, husband I cakap, you see, I search anywhere, do anything for you, just to make you happy and fulfill whatever you want. Nak mintak recognition la tu.. ish, jahatnya I. I reply, yea yea, sambil menjelingkan mata ke atas. I know, I can been ungrateful sometime or most of the time…heh!

Sekian, selamat mencuba…

Note : I was so surprised when Jessica got the least vote but I’m so glad the judges used the save. Sungguh sebak! It was one of the most dramatic events in AI’s history especially when all three judges got up to the stage. Phew…! I hope she’s not in a bottom three again.. I love her voice and performance.

Monday, April 9, 2012

Weekend's Update - Saturday

Last Saturday, pagi-pagi lagi husband I dah buat hal dengan menyapu penuh dahi beliau dengan bedak dan mula bercakap dalam bahasa merapu tamilnya kat I. Mula-mula tu I tak perasan tapi bau bedak yang harum membuka mata I, bila I pusing pandang dia, dalam keadaan masih mamai lagi, tekejut kejap I haha... Ingatkan I tersalah rumah wakaka.. But I buat tak layan sebab kalau I ketawa makin menjadi la dia. Tah apa-apa tah dia.
  
(Dim Sum at Lai Po Heen, Mandarin Oriental Hotel)

Anyway, that Saturday both of us went out to have our brunch date of dim sum at Lai Po Heen, Mandarin Oriental Hotel. Oh yeah, haritu I bergaya agak retro dengan memakai bell bottom jeans, memakai tali pinggang leather yang besar, baju blouse bunga-bunga yang I tuck in, kasut sandal berplatform tinggi dan beg burberry golf. Rambut I set macam 70’s jugak wakaka… I suka hahaha.. I tau I ugly and pipi tembam fatty bom bom but this minah still nak perasan melawa-lawa sometime, kasi chance la hehe… Back to my story, mula-mula ingat nak makan kat dim sum tempat biasa kat Meisan Szechuan Restaurant at Quality Hotel yang ada dim sum buffet. But we decided to have a try at a different venue. We arrived exactly at 11am. Dim sum kat Lai Po Heen nie start pukul 10am to 3pm. Melangkah masuk aje, wah.. cantiknya decoration and the kitchen was on public view. Meaning, kita boleh nampak chef-chef nie masak dalam kaca. The kitchen was impressive and huge. The waiter and waitress gave us a warm welcome. Dalam hati I cakap, ini sudah bagus.

After we chose our table, we realised that we are the only two customer beside the waiter/waitress in the restaurant. Rasa romantic la pulak. The surrounding was so beautiful decorated. Feels like there’s a cool air flowing and lingering around nicely. Waiter was so attentive, friendly and kind to us. This is an al carte dim sum, tak ada buffet. But the dim sum was delicious and sungguh mengenyangkan. Waiter kejap-kejap isi Chinese tea but I refused after a second time because makin lama Chinese tea nie akan jadi makin pekat. I tak suka minum air tea pekat-pekat and beside I nie kan banyak angin kat badan. Dan seperti biasa, tak sah rasanya kalau I tak snap-snap gambar makanan for my blog. Then waiter datang and offered to take our pictures together. Then dia kata, this is to be put at your facebook (if only he knows how my facebook I yang umpama hidup segan mati tak mau itu). After spending about an hour there we decided to leave. It was quite pricey which we had already expected but nevertheless we are satisfied with the service and the food.

(Shoesssss...)

Then we went to KLCC to buy my SKII cleanser (I seriously need to change the product, yela..) and I was looking for a bag that I could sling. Beg Gucci sling I kecik tak berapa muat nak letak make up kit I. Husband I ajak masuk Isetan yang lama tak I jejaki sebab tak ada apa-apa I nak check or buy eversince I quit my job long time ago. Kalau dulu masa kerja, I mesti masuk situ everymonth to look for my baju kerja sampai budak-budak kat situ dah kenal and selalu bagi I suggestion baju yang terbaru. Oh, those sweet memories… sekarang nie my pakaian rasmi is either pyjama atau short kembang je la hehe.. We went into the shoes department and husband I suruh I pilih. I kan sebenarnya malas nak try-try kasut nie but husband I ambikkan and suggest this and that, uncle tu memang.. Lepas try-try I tertarik with a few design and harga pun tak mahal. I ambik kasut jenis Joy and Peace (on which I tak pernah dengar pun jenama nie) yang colour kuning cost around RM150. On the way ikut husband I ke counter, tiba-tiba I tertarik with design from Sembonia. I ambik dua with a same design but different colour RM119 each. I don’t know why, each time I beli kasut mesti ada hitam. Those shoes that I took was so comfortable although tinggi. Orignally husband I was interested for me to take yang macam kasut-kasut ballet tu but I don’t really like the colours and it’s crunched my toes.

Habis shopping kat Isetan we went to Parkson to buy the cleanser since we plan to look for the sling bag. We saw a few nice one by Bill Keith. Harga tak ada la mahal sangat but since I pikir husband I dah belikan I kasut, I told him, tak payah la beli, buat membazir duit aje. I can still use Gucci and I just squeeze je barangan kat dalam bag tu. Husband I tanya sure ke, I kata yes. See I isteri yang bertimbang rasa uweks… hehe.. Husband I tanya lagi, tak nak ke check brand Paris Hilton. I kata I dah check tadi masa dia pegi ATM, the bags was nice but I tak nak pakai brand Paris Hilton since wearing her brand is like represent her on which you know why, with her reputation yang sungguh overexposed itu.

Then we went to Petronas Art Gallery. Entrance are free but barangan kena letak dalam locker except for your handbag. Bila masuk aje baru I perasan, I already have the book that I bought a couple of months ago, Hotshots. But its ok, boleh la cools things off since husband I dah sakit kat belakang kaki, the new shoes “gigit” dia punya kaki. As usual, I sentiasa memastikan I bawak segala jenis barangan dalam bag and handyplast come in a rescue. Duduk-duduk kejap sambil menikmati gambar-gambar dan suasana yang cool kat dalam. Then I teringat I need to redeem my RM15 kat The Body Shop. I ambik body cream and tambah RM54 of the actual price of RM69. Husband I ajak tengok wayang so we went to check what’s on. Nampak sungguh tak memberangsangkan so I told him tunggu cerita action pack je la.

On the way back, we stopped at AEON supermarket to do our marketing. Masa tunggu husband I nak bayar kat counter, I tengok ada happy hour jual comforter sarung bantal set RM 99 and you get two pillows free. Then both of us decided to buy since it was a good bargain.

Sekian, kisah I di hari sabtu lepas…

Note : Mania best! My fav's of course Atilia, suara dia sungguh superb.  Same goes to Hafiz, Jac and Hazama....
ABPBH :Fazura was so beautiful last night and baju Maya Karin..oh wowwww....gorgeous!! Persembahan Sheila Majid, Anuar Zain and Dayang, Ziana Zain and Lan AWESOME!! I'm glad Pak Nil tak menang this year, bagi chance la kat orang muda yang fresh. Fafau.. hmmm...., apa nak buat, ramai yang minat undi dia.. but still hmmm....

Tuesday, April 3, 2012

Kisah Gadget, Ayam Pandan dan Kuih Sepit


Firstly I nak show off pasal handphone baru I, muehehe… Husband I hadiahkan I last week masa balik lunch. I terkejut jugak although before that dia ada hint nak belikan but I didn’t take it seriously. I tanya kenapa dia belikan since iphone I baru setahun and tak rosak pun. Dia kata sebab I isteri yang baik and he wants the best for me, uweekkk… I kata, ye ke I nie baik (kekonon la buat-buat tak percaya kan..hehe..). Dia kata bidadari can’t do no wrong..wakaka.. uweek lagi sekali… I masih tak tau lagi macam nak guna sepenuhnya. I cuma tau letak lagu and tukar ring tone. Nak angkat telephone using the screen pun baru beberapa hari yang lepas I tau, itupun tanya pompuan cina yang jual baju kat I masa kat Kenanga Wholesale, masa tu dia kebetulan dia guna handphone yang sama and nak jawab call. Itu yang kita orang sibuk beli casing yang harga murah tu. Oh yeah, dua hari lepas husband I pun guna handphone yang sama since dia tengok macam best aje. Masa pegi Ampang Point last Sunday, I tengok ada kiosk jual the same casing, I check harga, orang tu letak harga RM199.00 and dia boleh bagi RM120.00. Porah lah, dekat Kenanga Wholesale harga cuma RM35 aje. Promotion free nih.

(Ayam Pandan - Sila abaikan rupa dan bentuk bungkusan di atas hehe..)

Voila! This is the second time I masak ayam pandan, the first one was last week. I never thought that it was easy to made/cooked but it was. I dapat resepi nie dari sini. Rasa sedap macam kat restaurant, in fact husband I kata lagi sedap, restaurant seluruh dunia pun boleh bangkrap kalau I dah rasa I punya masakan wakakaka.. dia kan, memang melampau kalau nak bagi perumpamaan. Husband I suka sebab tu la I buat lagi this week. Try la, but I bet you guys dah selalu masak, I aje yang selalu ketinggalan. But I’m happy sebab jadi walau tak sesedap mana, boleh la untuk di makan (ceh ceh..merendah diri konon).


Anyway, semalam I teringin nak makan kuih kapit/sepit. Husband I balik kerja aje I bagitau dia akan keinginan I itu. Kita orang pikir-pikir kat mana ada jual dekat-dekat dengan area rumah. But I do know dekat Central Market sure ada. So petang semalam around 6pm we went there and we were lucky because tak jam langsung. Sampai-sampai aje terus ke kedai kerepek and borong the kuih kapit/sepit itu (satu bungkus telah bermastautin dalam perut I pagi nih, gumuk la I… huhu..). Lain-lain kerepek I tak beli sebab tak minat. Then we browse around and check out the Lomography camera. Nampak macam menarik tapi macam toys aje. Mula-mula I ingat I nak suruh husband I belikan but I changed my mind since it is sort of waste of money after hearing the sales girl explained to us. Baik beli lense Nikon instead of that kan. But then, it depends on anyone taste or hobby. Of course kalau ikutkan apa salahnya I nak beli but memandangkan film dia different from the ordinary one and cuma ada 12 shots and not every photo shop boleh develop so I rasa macam tak berbaloi lah. Lagipun, we’re not sure how the outcome of the pics that we took since it is not a digital.  Namun jauh di sudut hati ini, keinginan itu tetap ada.. syhh..jangan cakap dengan husband I.. :p

So anyway, ini la kisah update I for today. Oh, Game of Thrones season 2 dah start semalam. Kat Astro/HBO will start on 22nd April. Go and watch the series. Sangat best!

Sunday, April 1, 2012

Weekend's Update - Saturday


(Mee Bandung at Sajian Enak yang sangat lazat)

A few days ago while surfing the net I stumbled upon this website about wholesale at Kenanga. I’ve been there before (shop houses), I think once or twice but during that time the building is still under construction. So semalam both of us went to check the place out. Name of the building is Kenanga Wholesale City Shopping Center Kuala Lumpur. The parking is still free since it is still new and I think it is to attract people to come. The parking space is from level 8 to level 17! Basement pun ada 2 level. Sampai je, both of us terus pegi lunch at Sajian Enak. Kita orang order ayam penyet and green curry chicken with rice. I tak berani nak order yang bukan-bukan sebab as you know by now, my perut kan sensitive. Nak order mee rebus tapi orang tu kata tak ada, then bila nampak menu mee bandung, we decided we NEED, hehe..need to try it. Order semangkuk je sebab dah order yang lain. And wow, sedap giler, mee bandung dia, rasa macam yang kat Kota Tinggi masa kita orang makan dulu-dulu. Punya la sedap rasa macam nak menangis je masa makan semalam wakaka… Siap la I puji-puji kat cashier masa nak bayar and dua orang pekerja dorang yang tengah bagi pamphlet masa nak keluar. Then husband I senyum-senyum kat I and cakap, dah agak dah Miss PR yang peramah akan bagi comment, benci I tau…hehe.. I kata kat dia, why not? Furthermore, I appreciate the food.

Lepas makan kita orang pun start jalan-jalan and check the place out. Oh yeah, Kenanga Wholesale nie tak ada barangan branded and barangan didatangkan dari China, Thailand, Korean etc. There’s still a lot of vacant shop lot around but it is still worth to go there. Harga memang sungguh murah especially kalau beli banyak. Ada separuh kedai bagi potongan 50% kalau beli 3 or more and ada separuh tu kalau beli 6 or more. Baju yang kita beli kat Sg Wang yang worth RM25 to RM29, kat sini boleh dapat dalam RM15 to RM18. Sungguh berbaloi, I recommend sangat-sangat you all yang suka beli barangan biasa yang tak ada branded macam I, to come here. Cuma bag and makeup/perfume aje I beli yang branded tapi kalau baju, kasut etc. I tak peduli. Sebab lepas pakai a few years boleh buang but bag can last forever and boleh jadi vintage. Perfume yang fake tak bagus guna sebab kita tak tau apa bahan-bahan yang ada kat dalam, same goes to make up, it is important to buy the original sebab benda-benda nie is directly applied to your skin.

Anyway, both of us beli banyak baju-baju yang sangat murah itu. Imagine, dalam satu-satu kedai tu, I beli four to five clothes and it cost less than RM80. Phone cover pun sangat murah, beli enam flip cover/casing plus two screen protector cost us around RM167. Kalau kat luar satu je dah cost around RM120 and above. Baju tidur tiga pasang I cuma bayar RM25 aje. Baju kemeja lengan panjang Paul Smith husband I beli, satu RM29 (which he bought four pieces) and the quality is very good. Banyak lagi shop lot yang kita orang tak masuk, such as kedai kasut, bag and jewellery sebab dah penat, maybe next time.

Balik dari Kenanga Wholesale husband I nak hantar pegi spa, mula-mula tu I malas as usual sebab penat dah macam tak ada energy but husband I pujuk-pujuk. I kata ok la, pegi tempat the usual, Dewi Day Spa tapi dah penuh sebab I tak buat appointment, which in fact I tak pernah buat, main masuk aje. Then husband I ajak cari yang dekat-dekat area tu. We found one. Ingat tak ada spa dekat that area, ada pernah tengok dulu tapi rasanya macam tutup aje, I think I confused dengan yang lain kot. Masuk je, I tanya ada ke kosong since I tak buat appointment, nasib baik sorang customer baru habis. Lepas discuss pasal which package I nak ambik, I pun masuk, I tengok surrounding semacam aje. Masa nak letak barang, I ingat ada locker or terus masuk dalam bilik yang I akan buat spa but it was in the room of one of the customer yang tengah buat treatment. I kind of surprised.

Mula-mula the therapist massage badan I. It was weird sebab selalunya massage is either at the end of the treatment or middle of treatment not in the beginning. Kat spa nie dorang tak bagi disposable panties, makanya saya di bugilin hehehe…., hanya dipisahkan oleh kain aje… Mula-mula rasa lain la pulak sebab kat bawah free and easy but since sesama pompuan kalau terselak pun tak apa. Nasib baik I baru shaved semalam, kalau tak sure ada rambu rambu ramba menyapa hi kat dia wakaka… Neverthless, sedapnya budak nie massage, I rasa macam nak menjerit kesedapan. Lepas urut dia buat rawatan naik seri, wow, this is something new. Siap tanya nama I and nama mummy. I think dia ada baca-baca kot. And dia kinda menarik dari sisi nenen I ke atas and then dia urut kat belakang siap ada macam tekan-tekan tulang belakang I. Then dia suruh I masuk steam. I ingat steam biasa but, this steam is different, it was like a bertangas, dia suruh I duduk bersila atas kerusi and dapur herba steam di letak di bawah kerusi itu. Ah.. sudah, anu I nak kena bakar pulak… I jadi panic sebab asap dah berkepul-kepul naik and of course I kepanasan expecially part yang maha penting itu. Steam nie macam dalam khemah red indian je heh…

Budak tu kata kalau tak tahan panggil dia and dia cuma bagi I masa dalam 15 minutes instead of the usual 20 minutes. I kata kat dia I tak nak duduk bersila sebab it was so hot, I duduk bertinggung je. Dia kata its ok. I risau la kan, sebab bahagian bawah nak kena steam panggang, tak pasal-pasal ada macam bau bulu ayam terbakar, but like I said, nasib baik I dah shaved, macam tau-tau nak pegi spa. Kang jadi afro la pulak kan… Tak lama kemudian dia datang and terus buat lulur kat badan I. Dua orang buat lulur kat badan I. Sedapnya, sampai tertidur-tidur ayam I. Oh btw, budak yang massage I nie, lemah lembut, suara halus dan membuatkan I rasa selesa. Lepas habis lulur, I mandi. After a while I mintak tuala. I perasan kenapa tuala I basah. I thought lain spa lain style. I tak guna sangat tuala tu sebab I think tuala should be kering kan. Lepas I pakai baju I bagitau dia, tuala yang dia bagi basah. Panic budak tu and terus dia masuk kedalam, tak tau apa dia cakap kat orang dalam. Then dia datang bagi tuna sandwhich, keropok ubi, green tea and strawberry yogurt. I tak minum yogurt sebab I kan low lactose intolerance. I cuma minum sikit green tea. The tuna sandwhich was so delicious. Dia kata dorang memang bagi customer this food at the end of every treatment.

Masuk kereta husband I tanya, how was it. I kata sedap and I suka with the treatment but the downside was, dorang bagi I tuala basah and the interior is kind of old and not well coordinated. Would you come again? I said, maybe….

Dari JB Balik Ke KL


Next day around 11am we checked out from the hotel. I told my husband that I want to go to JPO one last time as I need to check on the cosmetic/perfume. Aritu tak sempat nak survey sebab kelam kabut beli perfume husband I. Sampai sana both of us terus ke cosmetic shop. I tanya whether they sell SKII since I've been using it for the last 14 years and harga makin lama makin naik mahal. Unfortunately, they only have Estee Lauder and Clinique, which was far cheaper than the normal price. I rasa macam nak bertukar balik ke Estee je bila tengok harga, imagine potongan sampai or more than RM50! I'm still toying with the idea though.

Then I decided to check the price for the perfume. Wah! potongan sungguh menarik! I must buy at least one. Lepas cium a few I decided on DKNY and Dreaming Tommy Hilfiger. DKNY 100ml kalau harga biasa RM210 kat JPO RM157.50. As for Dreaming Tommy Hilfiger 100ml,harga biasa RM290 kat JPO RM198. Then husband I suruh I ambik a few lipstic and eye shadow. I kata tak payah la, I bukannya kerja pun beside yang kat rumah masih ada lagi untuk I guna bila keluar jalan-jalan.

Then we decided to leave right away and not to have lunch there. Both tak lapar lagi. Furthermore, takut lambat sampai and jam nanti. Sepanjang-panjang jalan nak balik tu, I tak tidur sebab I tak nak husband I ngantuk sebab tak ada orang layan dia. As usual husband I akan mengutuk setiap kereta yang potong dia. Husband I kan pemandu yang berhemah, tapi disebabkan kehemahannya I jadi stress sebab slow sangat pada pandangan F1 I ini.

Around 5pm, sampai la rumah. Balik rumah, I masuk bilik, tengok lampu bathroom kat master bedroom, I lupa nak tutup..and air paip bocor wakaka..nasib baik menitik-nitik kalau tidak habis banjir satu rumah.

Sekian kisah percutian singkat I....