Friday, April 13, 2012

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

(Acuan Kuih Sepit/Kapit yang tradisional)

(Acuan Kuih Sepit/Kapit moden)

Last week kan I ada cerita how I suka and teringin nak makan kuih sepit/kapit to the point that both of us memborong kuih nie kat Pasar Seni. So I was thinking a few days ago, why not I buat sendiri since I ada acuan kuih kapit yang I beli a few years ago kat Kelantan, I think the name of the place was Pengkalan Kubor ke kubu ke, tak ingat I. I checked around for the resepi kat internet and I found out that bahan-bahan dan cara nak membuat tersangat la senangnya. I decided to try buat yang goreng since kalau nak bakar kat rumah leceh with the asap sure masuk rumah jiran kiri-kanan. Kang orang ingat ada acara pemujaan la pulak or that pasangan suami isteri membakar diri sendiri demi cinta abadi wakaka….. tragis cerita tamil nih..


So I told my husband that his service is needed to help me gulung-gulung the kuih sepit nie. Sebab my ex-colleague yang pernah buat kuih nie cerita, kena ada pembantu. Husband I kata, no probs. Balik dari kerja petang semalam dia bagitau dia tengok kat internet ada mesin buat kuih sepit guna letrik. Both of us pun sibuk la click merata-rata and so far ada satu brand aje name Takada. Sebelum tu I sempat ber online with one of the supplier from Singapore. I tanya company dia ada ke kat KL dia kata tak ada. Then husband I decided to just call supplier kat KL and tanya supermarket or kedai mana yang ada jual. Orang tu kata kat Mydin ada, husband I pun called Mydin kat Masjid India and orang kat situ kata stock ada. Petang semalam jugak husband I pegi naik LRT since I malas nak ikut beside masa I mengeliat petang semalam tiba-tiba I terkena muscle cramp kat ribs wakaka.. al maklumla dah berusia nie.. ada je... Nak bernafas pun rasa bagai dicucuk-cucuk, terbatuk sikit or even nak pusingkan badan rasa macam nak tinggalkan wasiat aje wakaka…

(Jangan letak adunan banyak nanti terkeluar and tepi-tepi akan jadi lembik)

(Kuih di gulung dengan chopstick)

On the way ke sana husband I sempat sms nak bagitau, LRT panjang and cantik hehe.. boring la tu jalan sorang-sorang. Sampai kat Mydin, husband I sms lagi, dia kata banyak stock, ada dekat sembilan bijik lagi. Sementara tunggu husband I balik, I siap-siap bancuh tepung etc. About an hour later, dia sampai rumah and terus I snap-snap gambar untuk letak kat blog. And then kita orang terus try egg roll toaster nih. Mula-mula tu tak jadi sebab terlebih letak adunan kat acuan but after two or three times baru la jadi. Kitchen helper yang tidak berbaju itu sungguh expert dalam hal gulung mengulung nih. Dia gulung cantik, I punya alahai.. senget la tak kemas la… Kuih nie, kena gulung or lipat masa panas-panas bila baru keluar dari toaster kalau lambat sikit terus kuih nie keras tak dapat dah nak lipat or gulung-gulung lagi. Rasa macam nak terbakar aje jari jemari I yang kontot ini. Oh, yeah I ambik resepi kat sini but I tambah satu cawan air sebab adunan I agak pekat and I kurangkan gula, I letak 300gm but still manis. In the future I akan kurangkan lagi pengguna gula. Nevertheless, kuih sepit I jadi walaupun tidak secantik mana. 
(Kuih Sepit, Kapit, Love Letters or Egg Rolls - banyaknya namaaaa...)

I suggest you all beli mesin letrik nih kalau nak buat kuih sepit sebab menyenangkan tugas. Kita orang buat sambil tengok berita but make sure keep your eyes on the machine. Senang aje nak guna machine nie, bila lampu kat machine padam terus bukak, angkat and guling kuih nie immediately. Tapi yang tak syoknya acuan ada dua aje. And harga Egg Roll Toaster brand Takada TK-L5 ini ialah RM99.90. Habis buat kuih sepit nie, husband I cakap, you see, I search anywhere, do anything for you, just to make you happy and fulfill whatever you want. Nak mintak recognition la tu.. ish, jahatnya I. I reply, yea yea, sambil menjelingkan mata ke atas. I know, I can been ungrateful sometime or most of the time…heh!

Sekian, selamat mencuba…

Note : I was so surprised when Jessica got the least vote but I’m so glad the judges used the save. Sungguh sebak! It was one of the most dramatic events in AI’s history especially when all three judges got up to the stage. Phew…! I hope she’s not in a bottom three again.. I love her voice and performance.

21 comments:

Yong said...

Can you advise where I can purchase one of this electric Love Letters maker?

Sis Claudia said...

Hello Yong,

You can go to Mydin Wholesale Emproium at Jalan Masjid India, Kuala Lumpur

~Cik Blogger~ said...

berapa ringgit ye sebuah ni?

Sis Claudia said...

Dear Cik Blogger,

Dalam blog I dah letak harga dan brand sekali RM99.90.

Anonymous said...

Thanks for your blog! saya pun tgh mencari acuan kuih sepit ni....kalau tidak sebab blog awak saya tak jumapa rasa nya.

saya akan try pegi Mydin di USJ

Claudia said...

Dear Anonymous,

YW dan selamat mencuba..

sharifah erina said...

semua mydin ke??sy org ipoh...

Claudia said...

Dear Sharifah Erina,

Yes, semua nie kat Mydin, Jalan Masjid India...

Anonymous said...

Parkson lg murah rm65

Claudia said...

Hello Anon,

Ada kat Parkson? Kalau tau beli kat situ...murah lagi eh...

nur fadzmiera Fadzin said...

Sy msh mencari....di mana sy bole beli acuan ini?? Harap dpt membantu...tq

Claudia said...

Telah di tulis dalam entry berserta dengan harga... di Mydin, Masjid India...

Insan Biasa said...

Tq sis
Hope can get one t

Claudia said...

Hello Insan Biasa,

you're welcome

pemborong set jenazah said...

tq....i pun sedang mencari acuan kuih sepit nie..

Claudia said...

you're welcome pemborong set jenazah

sabariah said...

sis, nak tanya...sis buat love letter ni berapa minit kena tunggu ya? berapa minit blh siapkan? camne nak bakar dengan sekata? Ada kena setting suhu die ke??

Claudia said...

Dear Sabariah,

Lama dah tak buat, cuma sekali tu je. Tak ada setting suhu. Sis tak pakai minit sebab macam sis tulis kat entry, bila lampu padam terus bukak, angkat and terus gulung. Letak je adunan kat tempat tu and dia akan rata sendiri.

sekian, selamat mencuba

siti sobrina said...

Slain kt klantan kat mna ada kual lg ek?? Nk bli jgk la.. Kl bt k.kapit lipat pn blh kan?

mas yana said...

Sis, tumpang tnye... mana beli ye acuan no.2 tu... :)

Claudia said...

Hello Siti Sobrina,

Yes, selain di gulung, kuih kapit nie boleh di lipat masa tengah panas-panas.

Hello Mas Yana,

Address sudah di beri kepada yang bertanya di ruangan comment sebelum ini.