Friday, January 27, 2012

Satu Malam Perawan

These past weeks perut I rasa tak sedap. Kena cir bir la, gastric la, bloated la.. macam-macam. And hari nie baru sejam lepas lunch tiba-tiba I sendawa angin and perut meletup-letup mintak diisi. I masak nasi ayam hari nie and boleh tahan jugak I makan lunch tadi but why am I still hungry? What the heck? Then I makan two pieces of kellog’s bar and lapar lagi and currently I sedang makan four pieces of Jacob’s. And yes, I still lapar. Oh my God, adakah aku sebenarnya keturunan pelahap?

Malam tadi lepas makan, perut I rasa kembung-kembung je, I makan actal dua biji and decided to watch Astro je, selalunya I jarang tengok tv and only watched what I DL je. But since mood tak ada and I tak mau stress, I flipped through je the channel. (Sebenarnya I ingat ada cerita hantu mak limah ke pak limah shown last nite, tak ada la I nak tengok sangat but orang kata cerita kelakar but I didn’t tell my husband of my real reason to watch Astro Ria nie sebab I malas nak dengar bising-bising kutuk-kutuk cerita but really I memang tak ada mood sebab perut I kembung). Huii..panjangnya explanation kan…

So tepat pukul 9pm kat Astro Ria, keluar cerita, title Satu Malam Perawan. Dalam hati I kata ah sudah, nie mesti another stupid hantu punya cerita. But I told myself, ahh.. layan je la, kalau tak best tengok je cerita Nat Geo ke Discovery ke. Keluar-keluar je muka Diana Dianelle and Erin Malik jalan-jalan on the way nak balik rumah. I decided, tengok je la, mesti best kalau ada Diana or DD nie belakon sebab I pernah tengok dia belakon kat one of the telefilem before and she was quite good. Sesambil tu nama-nama pelakon yang keluar si busuk Sheila Rusly pun ada ehehe.. and offcourse telefilem terbitan dia. Kalau korang nak tau kenapa I panggil busuk, sebab dia kata busuk kat Raja Lawak 6 which memang tersangatlah busuknya persembahan dorang nie sampai I nak blog pasal RL6 nie pun tak jadi (maybe tomorrow after I watch it tonight kot).

Back to my story, masa Aisyah (Diana) and Mira (Erin) on the way nak balik, tiba-tiba ada van berenti dengan sorang kakak bertudung pelesu kekonon (Anne Abdullah), tanya direction, tak semena-mena dua orang penyangak keluar and tangkap dua remaja nie. I yang macam tak ada mood tengok terus duduk tegak. Oh I tengok kat bilik atas katil, husband I kata I duduk first class, husband I duduk kat bawah sebab dia tengah download some software on his new laptop, mula-mula dia kat luar tapi bila tengok I masuk bilik, dia pun ikut. Mana boleh jauh maa.. rinduu ekeke… Husband I kata dia duduk kat third class sebab duduk kat bawah. Seperti biasa husband I tak berbaju dan cuma bercelana short miskin dia. I cakap dalam hati, nie kalau bentang suratkhabar kat depan dia and baling dua tiga posen mesti macam gaya-gaya orang yang duduk kat jenjatas penyambung jalan kat Lot10 and Sg Wang tu ehehe.. jahat I kan.. Tapi sure, pendapatan beliau tak banyak memandangkan bentuk badannya yang sangat mongel itu wakaka…

Again back to my story, lepas kena kidnapped, bermula la penderitaan Aisyah and Mira, especially Aisyah la. Oh, I tak pernah tengok cerita or telefilem yang paling sengsara dalam sejarah I tengok telefilem nie. Pada I telefilem Satu Malam Perawan nie lebih teruk dari cerita Air Mata Nur Salina, lakonan Umi Aida and Remy Ishak (si tampan itu) dulu. Cerita nie sangat sedih, I tak tahan tengok Diana nie belakon, watak dia sungguh hidup and 99% of the story nie asyik dia and mak Aisyah (Wan Nor Azlin) menangis aje. Tapikan I tak menangis cuma I rasa sangat hiba aje. Namun sungguh sayu and menyayat hati, memang remuk hati I tengok..huhuhu… I rasa macam nak cekik-cekik je penyangak-penyangak and Kak Nona (Sheila Rusly) tu. Tiap kali muka dia and geng-geng keparat dia keluar I menyumpah seranah ooo… that is how geram I nengok dorang nie.

Kesian tengok Mira mati lepas kena rogol dengan dua bangsat tu and mayat dia dorang baling kat lorong. Husband I kata, kenapa la Mira nie tak jadi hantu. I kata kat husband I, you nie mengarut la. Orang or mayat tak jadi hantu, itu setan yang jadi hantu (eh, ye ke?). And then Aisyah nie pun kena jual macam binatang je kat Kak Nona for RM10,000.00. Kesiannya tengok dia kena main for the first time. I rasa sangat sedih tengok dia sedih. Lakonan minah nie memang best giler. I rasa bersalah pun ada tengok cerita nie sebab kisahnya memaparkan kisah yang merana. It is like you are eagaer to see something that is bad right in front of you and you couldn’t do anything about it. Kesian mak bapak dorang tunggu anak dorang yang entah kat mana kan.. Imagine penat-penat mak bapak besarkan dengan penuh kasih sayang dan harapan and then senang-senang je pelesit-pelesit sialan nie pegi kebas anak orang and jadikan bahan dagangan (terus I teringatkan anak-anak buah, cousin or cucu-cucu sedara I. Ya Allah Ya Tuhanku lindungi la keluarga kami). Habis masa depan budak tu and not to mention their selfbeing. Patutnya hantu-hantu nie bagi hukuman mati je.

Bila Kak Nona discussed dengan doctor yang suggest boleh jahit balik anu untuk mengembalikan keperawanannya, tak terkata I betapa kejamnya dorang nih. Especially Kak Nona yang sungguh evil witch itu. Dengan mata-mata dan lenggokan suaranya yang lembut tapi penuh kejahatanya itu… membuatkan nafas I turun naik. I rasa sungguh sayu part Aisyah nie merayu-rayu cakap dia tak nak layan bangkai-bangkai jantan cabaret nie huhuhu… or that dia kesakitan lepas kena project or dia merayu-rayu nak balik..kesian dia... Lakonan dia sungguh realistic. I jatuh kesian yang amat kat dia. Kalau ada depan I, memang I peluk Aisyah nie (haiyaa kakak emosi maaa…). Penonton kelas tiga pun sempat la jugak menyampuk-nyampuk dan menyumpah macam I la jugak sepanjang cerita nie. Towards the end of the story where Aisyah for the first time keluar lepas kena kurung kat bilik (on the way nak layan omputih kat hotel mewah) and dia sedut udara malam, oh.. senyuman dia sungguh mempersonakan membuatkan orang suruhan Kak Nona terkesima and terjatuh hati kat dia. Tapi di balik senyuman dia ada riak mintak simpati yang terserlah secara halus. I rasa macam nak meraung je masa tu (melampau kau Dek hehe..).

Lepas dia layan omputih tu kat hotel, senyap-senyap dia meyusup keluar and ikut tangga exit. Si jantan cabaret orang suruhan Kak Nona nie pun ternampak. Dia kejar Aisyah yang belari-lari sambil menjerit-jerit and kebetulan di dengari oleh dua security guard tengah borak-borak buat rondaan kat parking lot. Orang suruhan Kak Nona nie bila nampak Aisyah, terus di tembaknya and dua security guard nie pun pegi kat tempat tu and orang suruhan Kak Nona nie pun sedih sebab dah jatuh kasih kat Aisyah and rasa bersalah terus tembak kepala dia sendiri dengan di saksikan oleh dua security guard yang mengacukan pistol kat dia. Husband I tanya, security guard ada pistol ke. I kata, kat cerita nie ada. Kesian kesudahannya, Aisyah mati lepas hidup sengsara bak dalam neraka.

Over all telefilem nie memang sungguh tragis dan sangat-sangat menyedihkan pada pandangan I. Tak tau la orang lain macam mana kan. That is why I have to blog this story. Semua pelakon memang berjaya melakonkan dan menghidupkan watak, salute kat dorang especially Diana Danielle and Wan Nor Azlin yang rindu sampai cium-cium baju anak dia huhuhu… So far for this year, this is the most sadistic telefilem that I’ve watched. Oh part paling tak kena pada I, part bapak Aisyah (Razak Ahmad), tiap kali cerita pegi or focus kat dia, tak banyak or tak ada movement langsung, selain dari dia duduk kat kerusi borak-borak dengan mak Aisyah and pakai baju baru, terang benderang, silau mata I wakaka..

I rasa this is the most emotional story that I ever blog/written hahaha… or I yang tak nak stress terus stress giler.

Please note that : I baca kat blog lain pasal promo cerita nie, dorang kat nama Kak Nona is Kak Nora, heh! Manade and then cakap Aisyah berjaya di selamatkan and mati kat hospital, it was so obvious Aisyah melarikan diri, bukan diselamatkan and mati kat parking lot dengan kepala bedarah and mayat dia kaku, orang suruhan Kak Nona tu mati sebab tembak kepala dia sendiri dan mayat dia bersebelahan dengan mayat Aisyah bukan security guard yang tembak. Mira is not Aisyah’s sister, it was obvious in the story that Mira ada mak bapak dia sendiri. And the reason why I tak tulis nama orang suruhan Kak Nona sebab I tak perasan nama dia siapa and I don’t want to simply write aje his name which is Badang according tu some of the promo on their blog. I write as I see it and not base on assumption on this story.

4 comments:

Zue-rouge said...

Hi sis..
sungguh emosi dan stress sekali review kali ini, and jugak sis, without fail sis berjaya buat saya tergedik2 nak tgk cerita ni..adehh haih
terpaksa la tunggu kat astro ria kan..
oo, harap sis cepat sembuh ye. Saya pun selalu dapat penyakit kembung/cir bir/bloated bila salah makan or telebih makan..bila dah kena memang keinsafan melanda diri dan janji dengan diri sendiri tak nak dah makan macam sang buaya, tapi apakan daya sis, saya insan biasa, bila jumpa makanan je..terus lupa pada kisah silam..ekekekek..mendayu2 pulak kan
so harap sis jaga perut sebaik mungkin ye.
bye sis, miss u. lama tak komen sebab agak kebizian

Love,
Zura

Misty said...

Hi Zue,
ituler pasal, memang emosi giler citer nie pada pandangan sis yang kabur ini hehehe.. Tengok jangan tak tengok Zue, touchinggg..

Betul zue, sis pun macam tu bila part-part makan, tak serik-serik semua nak belasah lepas tu nyesal and then lupa balik hehehe.. yea kita insan biasa yang banyak keistmewaannya wakaka....

ty and sis pun doakan zue dijauhi penyakit "favourite" kita nih hehe..bye and miss you too. Don't worry kalau tak comment apa-apa sebab sis tau zue akan jenguk blog usang sis nie from time to time.. (alahai perasannya sis hehe..)

Zue-rouge said...

sis
memang saya tak penah missed visit blog sis yang best and sempoi ni

ye..marilah kita sama-sama menjaga perut yang sensitif ni ya
oohh..nak suggest sis tengok cerita ni, sis ada astro box office channel 953 or 952?
ada satu cerita Hindi tajuknya Stanley ka dabba..sangat menyentuh sanubari cerita ni, bukan tipikal cerita hindi nyanyi2 cinta ni, ni cerita pasal budak-budak sekolah and jalan cerita sangat lain dan menyentuh hati. Try la tengok ye, worth watching. :-)

Misty said...

zue,
yes sis ada astro box office 952 & 953. Tapi lama dah tak tengok asyik-asyik keluar cerita filipina yang mengarut je.

Ok nanti sis tengok cerita nie, thanks Zue :)