Monday, April 29, 2013

Trip Ke Beijing Part 4 and 5 (Last)

Saturday 20th April 2013

Today after yet another super lousy breakfast, we made our way to the Olympic Sponsor Jewelry Shop at Beijing 2008 Olympic National Stadium. Tempat dia kat underground. I tengok group lain tak boleh masu but our group diarah terus masuk. Jewelry shop nie kecik aje. Then kita orang di bawa masuk ke one room where one of the budak sales lelaki nie bagi penerangan serba sedikit pasal batu tetapi secara tiba-tiba dua orang mamat cina masuk dan memperkenalkan diri as owner of the shop dan rakan niaga beliau dari Malaysia/Penang. Kiranya rakan niaga dia nie jadi translator untuk owner nie. Owner dari Myanmar nie cakap dia tengok kat CCTV, kita orang ada yang bertudung mesti datang dari Malaysia and terus dia excited nak jumpa sebab dia kahwin dengan orang Malaysia dari Butterworth. Dia kata first time dia jumpa dengan orang Malaysia. Dia cakap lagi kebetulan hari nie dia datang nak bagi bonus untuk pekerja dia and birthday anak lelaki dia yang ke tiga jatuh hari nie jugak. Dia kata dia sayang bini dia yang no. 3 sebab bini no. 3 dia lahirkan anak lelaki, mak/pak dia pun sayang kat bini dia nie, bini-bini yang no.1 dan 2 lahir anak perempuan so dorang tak suka. Women everywhere are treated as a second class citizen...bloody hell!
 
Then dia cerita la bertapa gembiranya dia and dia bagi kita orang sorang satu pendant jade yang berlubang kat tengah. Dia kata kalau kita orang dah beli barang dia kat luar, dia akan suruh pekerja dia pulangkan duit balik. Dalam hati I terpikir, bukan ke dia yang cakap dia tengok kita orang kat CCTV, mestilah dia tengok wether we buy or not kan? Tapi I diamkan saje. Lepas dia cerita pasal salahsilah dia yang betul ke tidak, dia ajak kita orang keluar and nak explain lagi pasal jade and batu ruby and saphire nih. Dia ajar kalau nak tau jade asli ke tulen, kalau bunyi kuat jade asli tapi I teringat yang kat kedai Jade yang kita orang pegi on the second day tu cakap, kalau bunyi tak kuat, maknanya orginal... tah lah... Then dia suluh batu ruby and saphire dengan pointer laser and nampaklah kat dinding ada shape bintang bertaburan. Then dia tengok I punya gelang jade yang I pakai masa beli kat kedai jade on the second day tu, I suruh dia teka berapa harga and then dia teka harga yang tepat. Then dia suruh I bukak gelang jade yang I pakai nie and dia toreh kat kaca, kaca bergaris, then dia ketuk kat kaca, kaca pecah, then dia balut gelang jade I dengan plastic and dia bakar, gelang jade I tak terbakar. Dia kata jangan risau, kalau patah or rosak I boleh ambik mana-mana jade dalam kedai dia, macam bagus je penipu nih. Dia kata gelang I memang ori dan bagus. Semua kita orang terpegun akan manipulasi beliau.

Then dia bagi rantai batu kat bini pasangan orang kaya dalam group kita orang nih, dia kata bagus untuk tengkuk bla bla bla.. Then dia kata since hari nie birthday anak jantan dia, dia suruh kita orang ambik batu ruby or saphire yang bernilai 2,980yuan dan satu batu jade putih bernial 1,980yuan but kita orang bayar 200yuan aje. Semua gembira and terkejut. Oh yeah, the owner siap cakap, jangan jual or bagi orang. Jangan bagitau orang berapa harga, yeah right! Cepat-cepat la kita orang pilih-pilih batu-batu nih. Tapi dalam hati I terdetik, biar betul mamat nie. Then translator dia bagitau, dia nie bekas askar, bapak dia pun bekas askar and dorang nie owner lombong batu kat Myanmar. Dan mamat nie memang jutawan. I terpikir lagi, kalau jutawan why do we have to pay for the stuff, why not bagi free aje. I bisikan kat husband I, semacam tau je keraguan di hati I, cepat-cepat la translator nie explained yang duit yang kita orang bayar tu akan di letakkan kat bawah bantal anak dia, lepas 30 hari akan didermakan. Husband I reassure I yang takan dorang nie nak tipu, company nie ada kaitan dengan government. I diam lagi.

Lepas tu dia tunjukkan one set of barang perhiasan ruby/saphire and cakap barangan nie dia bagi kat pembesar-pembesar cina dan luar negara. Dia kata barangan dia jual memang mahal untuk orang-orang Jepun. Then dia offer kat orang kaya and pasangan pensioner dengan potongan harga yang sukar dipercayai, potongan sampai 90%, tekejut all of us. Imagine dari beratus-ratus ribu yuan. I bisik lagi kat husband I, seriously? Sebelum tu dia offer cincin batu jade kat husband I and lelaki dalam group kita orang, but all of them tak nak sebab dorang tak pakai cincin but atuk terpedaya and beli dengan harga 1000yuan yang harg asalnya beratus ribu yuan (puik!). Bini orang kaya and bini pensioner nie terus beli set yang sungguh “murah” itu. Bini pensioner nie punya item was RM20,000 ribu but since mastercard cuma boleh keluar RM10,000, owner nie kata tak apa, dia bagi RM10,000 aje. As for orang kaya tu 20,000yuan (RM10,000) and also another 7,000yuan (RM3,500) for two gelang jade, satu bangles satu bulat-bulat. Then I tengok ada cincin ruby dikelilingi diamond yang sangat cantik, harga dalam yuan 39,980yuan, dia offer I, 2,000yuan (RM1,000). I tak nak tapi husband I suruh beli, I kata tak apa la, mahal and beside I don’t need it, bukan I nak pakai kat majlis-majlis yang hardly ada dalam schedule kehidupan I. Husband I suruh ambik jugak, last-last I ambik la walau I sangat reluctant. Nasihat I dekat korang yang nak pegi Beijing, PLEASE PLEASE DON’T BUY ANYTHING FROM THIS SHOP, I will explained to you on my next entry.
 


Then kita orang keluar, dari situ, semua macam tak percaya how “lucky” we are, which comes once in our life time, kononnya. I bagitau Mel, memang ke owner nie selalu buat macam nie? Mel kata tak pernah pun selalunya potongan dari 1,000yuan ke 500yuan aje. Mel nampak surprise la jugak, kononnya. Then group kita orang tak habis-habis discussed pasal benda nie, semua nampak excited (if only they know). I dengan husband pensioner nie cakap macam tak percaya because it never happened in our life before...It is too good to be true yeah yeah... Then kita orang pegi la kat Beijing 2008 Olympic National Stadium, view “The Bird Nest & Water Cube. Walaupun masa diberi agak singkat but we all macam tak peduli aje and terus bergambar melebihi masa yang ditetapkan oleh Mel.


After that we went to a shop selling all kind of tea, the shop name is Dr. Tea. Sales girl nie pun buat tea and bagi kita orang rasa macam-macam jenis tea.


Lepas beli a few kind of tea, Mel tanya lagi nak pegi ke Sakura garden ke sebab musim bunga sakura mula nak berkembang, semalam dia ada tanya. Kita orang kata ok je. Then kita orang pun pegi la ke situ. Mula-mula masuk tak nampak bunga sakura pun cuma pokok-pokok yang agak tinggi je but bila dah masuk kedalam baru la ada bunga-bunga sakura nie berkembang. Tempat nie luas and tak ada la cantik mana, cuma weather dia je la sedap sebab dah tak sesejuk dua tiga hari lepas. Macam-macam activity orang-orang kat situ dan I peratikan di setiap tempat yang kita orang pegi kebanyakkan terdiri dari local tourist yang datang dari berbagai-bagai daerah. Memang ramai la orang-orang dia sendiri.

Lepas puas berambik gambar, kita orang balik semula ke masjid yang kita orang pegi on our first day kat Beijing nih. This time I tak jumpa Ustazah Aisyah hehe... Lepas solat Mel ajak pegi shopping to another shopping market selling yet another imitation, gadgets, toys, macam yang semalam tapi yang nie pekedai dia tak aggressive macam kat shopping market yang semalam tu. Tempat kecik, demand tak banyak orang pun tak berapa ramai ke situ so dorang tak ada pushy. I tak ada plan nak beli apa masa check around kat situ but I decided to look for a cover handphone samsung yang blink-blink, dapat la satu after much negotiation from my husband with the salesgirl. I diam aje sebab malas I nak haggle dengan dorang nie. I rasa rugi pulak sebab beli satu, patutnya I beli a few sebab kat Malaysia mahal nak mampus. Sini I boleh dapat RM50 kalau kat Malaysia satu je dah around two to three hundreds.

Then husband I cari souvenir yang macam doll russian yang ada banyak patung-patung kecik each time bukak toys nih. Masa dia tawar menawar, I pegi toilet sebab tak sanggup I tengok muka pekedai yang jual tu, nampak so miskin and haggard. Then masuk kat kedai toys, tak ada apa yang special pun. I know you all may think, apa la si kakak nie macam tak heran with the place, macam fed up je, yea memang I fed up hahaha... tapi yang peliknya husband I sungguh excited with this trip, kejap-kejap dia puji, nanti la I story...

Anyway, I tengok group kita orang nie beli all kind of stuff and berplastik-plastik macam semalam hehe..memang berbaloi la bawak dorang nie bejalan. Then we went to have our dinner kat another shopping mall. It is an Indonesian Restaurant. The food was nice and delicious but I tak ada masa sangat nak makan sebab my topic turns back into kedai yang jual batu-batu earlier on today kat Bird Nest tu. I masih tak puas hati and suspect semacam je and tertanya-tanya kenapa owner nie jual dengan harga yang below market price.. tersangat murah. Ada a few of them, antara budak berlima tu pun ada doubt, so sibuk la kita orang discussed pasal hal nie....

Lepas makan, on the way out, I tengok oh, dear murah-murah barangan branded yang kat shopping mall nie. Brand pun tak pernah dengar or tengok kat Malaysia... Damn we should have go to this place and I’m very sure I will grab at least one or two items.. Dalam bus on the way nak balik ke hotel, kita orang bertukar-tukar phone number with each other and we said that in the future kita orang akan plan cuti sama-sama. I tell you, group kita orang nie best, friendly, very understanding and semua cool belaka...

Anyway, sampai hotel, I tengok a few of our groups siap bawak kotak lagi hehe...ofcourse la dorang beli banyak barang. Sampai bilik hotel I kemas sikit-sikit sebab malam semalam I dah kemas and susun almost 95%, lega....Then I rasa macam nak muntah, I korek tekak I and maka terkeluar la segala isi perut makanan indonesia tadi and I tidur dengan lenanya....
 
Sunday 21st April 2013

Pagi-pagi around 5am, kita orang dah bangun and around 6am berangkat dari hotel. Patutnya pukul 5am dah kena keluar dari hotel but tunggu dorang nie tak turun-turun lagi. Our flight was at 9.25am. Breakfast hari nie, pihak hotel bekalkan dalam plastic for us. Weather was very cold today, sampai airport mulut keluar berasap. And pagi nie baca kat paper cina, we found out that ada earthquake la pulak. Tak lama kemudian kita orang pegi ke bahagian belepas, sempat la jugak I grab perfume and hand cream kat duty free shop, wah...murahnya...

Masuk dalam perut kapalterbang, pilot announced that flight delay la pulak sebab airport sungguh busy, kita orang delay for more than one and a half hour. I dah la tak sabar nak balik... We reached KLIA around 4pm.

Sunday, April 28, 2013

Trip Ke Beijing Part 3

 
Friday 19th April 2013  

Today after having our lousy breakfast, we went straight to Tiananmen Square and Forbidden City. Oh yeah, I was so glad that betis kaki I tak sakit after memanjat Great Wall semalam, ingatkan mesti kejang ke apa but thanks God, tak ada sakit walau sikit pun... Pelikkan? I think sebab banyak bejalan kot? Entahlah but neverthless I’m so relieved. Anyway, Tiananmen Square nie kalau korang ingat or dah besar masa tu antara lain was a place of controversial during the uprising of the chinese people (mainly student) in the 1990’s. I ingat lagi masa tu I tengok tv, penduduk cina especially student bangkit untuk menentang government, one scene that still fresh on my mind was when one student bediri depan kereta kebal askar china nie... it was a bloody history.. Ramai la jugak pelajar yang kena tembak, dipenjara during that time. Anyway, the place is big and huge and sebelum masuk bag kena go through detection machine but since kita orang nie tourist dari luar maka we can just past through je. In one corner ada masoleum tempat persemadian Mao Zedong. Mayat mamat nie diawet and put on display, sesiapa pun boleh visit tapi queue sangat panjang. Kalau nak tengok dia, kena beratur as early as 5am. Seluruh penduduk cina, at least once in their lifetime akan pegi tengok mayat mamat nih. It was said that seluruh penduduk cina nie sangat meyayangi beliau dan berterimakasih kepada mamat nie sebab membebaskan dorang dari Jepun. They you go, belajar history dari I wohoo... Kita orang tak pegi sebab tak larat nak beratur panjang. So we just took a few snap kat dataran nie, tak ada apa yang special pun, setakat tugu dan kawasan yang luas. Sempat la jugak tengok pertukaran guard, no big deal pada I.      



After a while, kita orang meneruskan perjalanan ke Forbidden City yang bersebelahan dengan Tiananmen Square nih. Orang ramai and Mel warned us to make sure we secure our bags etc. Nak masuk sini, this time whether we are tourist dari luar or local ke, our bag still have to go through the detection/x-ray machine, sebab sometime ada penduduk local bakar diri kat situ demi religion/cult pelik dorang, katanya Mel. Kita orang tak banyak sangat bejalan kat dalam tu, just ambik-ambik gambar sikit-sikit aje and we didn’t explore much of the place. Mel seems to wants to rush us tapi pandai dia buat secara licik tapi I dah mula perasan. On the way out, the view was breathtakingly beautiful, pokok-pokok di kiri kanan, ah...lovely. Our bus parking agak jauh dari situ so we have to walk and we saw all kind of things happening around us. Kedai-kedai di kiri jalan was so different from us, the smell, the way the people dress up, building structure, the food, the car etc...interesting I should say. After walking around 20 minutes to our bus.
 
Then we made our way to the Chinese traditional medicine center. Sampai kat situ, kita orang diberi taklimat serba sedikit oleh this Indonesian chinese guy pasal ubat-ubatan kat center tu. Sesambil tu kita orang disuruh bukak kasut and a group of budak-budak remaja, came and suruh kita orang berendam dalam air panas yang diletakan sekampit kecil sebesar kampit teh ucang ke dalam besen panas itu. Kekononnya dorang nie akan bagi foot massage la katakan. Tak lama kemudian, a few of so called tabib or should I say Quack Doctor nie pun datang kat each and everyone of us untuk bagi advise and diagonse penyakit kita orang. Dia check tapak tangan husband I lepas tu macam-macam dia cakap husband I sakit ini la itu la, lepas tu dia sapu kedua telapak tangan husband I and tiba-tiba ada electric static berlaku, husband I kata sakit macam ada jarum-jarum. Lepas tu sibuk la dia paksa husband I suruh beli ubat ini itu, macam-macam la dia tulis kat kertas and explained. Oh, my God, this people is so pushy nak mampus dan sangat rude. Then dia beralih kat I pulak and dia check tapak tangan I, dia kata I selalu pening-pening kepala, I kata no, then dia cakap I selalu rasa nak tumbang, I kata no, sebab memang tak pun, then dia cakap lagi itu ini la kat I, which was a lie. I diam aje, then dia kata nak berubat ke tak? I kata no, then dia dan translator perempuan dia blah dengan muka masam macam sial!
   
Then mamat indonesia/chinese nie datang kat kita orang, dia paksa kita orang beli ubatan kat center dia, kita orang kata, we want to consult our doctor first bla bla bla, dia paksa lagi and cakap macam-macam, dia kata Tun M pun datang kat situ dua kali setahun untuk berubat, PENIPU! Kita orang tak pecaya. Dia push lagi suruh husband I beli, dia ambik ubat dia letak kat peha husband I, husband I tak nak jugak, macam-macam dia cakap, kita orang kata nanti kita orang datang lagi in a few months time, duit tak bawak etc... dia kata nanti deal dia lain, kita orang kata tak apa. Last-last dia fed up dia blah. Then I tanya, dorang yang lain-lain, semua cakap the same thing jugak pasal how rude and how demanding/paksa this people was. Then I tengok a few of budak-budak training remaja yang urut kaki kita orang tadi duduk-duduk kat situ and I’m sure they understand what we’re talking about. Oh, for your information, rata-rata orang cina yang kita orang jumpa kat sini tau serba sedikit cakap bahasa melayu, nanti I akan story on my future entry. Setengah tu siap letak telinga kat celah, in between kerusi bila I tengah borak-borak slow dengan Liza. I tell you semua kita orang menyumpah-nyumpah dorang nie. Budak remaja yang urut kaki I tadi, well.. tak ada rasa macam kena urut pun, budak kecik urut pun lagi terasa, yang budak remaja tu urut rasa macam dia just letak air and then terus berambus, sungguh celaka!

But some of the member on our group seems to ‘terpedaya’ and went to another room with them and kekonon berubat dengan tabib-tabib setan nih. Kita orang yang lain terus blah and tunggu dalam bus. Lama jugak tunggu dorang nie, bila keluar aje, kakak with her husband and two sons, (I dengan husband I namakan dorang nie, orang kaya base on how much they spent during their time with us), brought two bags of puma’s sports bag and dalam tu, penuh dengan ubat-ubatan. And some ada beli a few “medicine” from this freaking center too. Lupa nak cakap, I dengan husband I ada bagi gelaran on each of the member of our group nie, bukan gelaran yang tak bagus, but just to identify them. Ada satu family nie, laki, bini, dua anak perempuan, satu dah kahwin bawak dua anak, sorang laki, sorang perempuan, kecik lagi dalam 3 and 4 years old and also bawak anak abang dorang, cousin anak dia la, kita orang namakan group opah/atuk sebab cucu-cucu dia kejap-kejap panggil opah or atuk dorang and they seems so close with each other. Satu family, laki bini, dua anak lelaki, yang kita orang panggil orang kaya, another pasangan, just laki bini, kita orang just panggil Liza dan laki dia, satu pasangan yang dah berumur, kakak dan abang yang berumur 64 and 65 tahun tu, kita orang panggil pensioner or pasangan bersara, lastly satu group kawan satu office ada lima orang, kita orang panggil lima budak perempuan.
 
Anyway, back to my story, it seems that family kaya nie beli banyak “ubat-ubatan” kat center nie. Masa kat Burning Cream Centre pun dorang beli quite a number of stuff jugak. But I dengan husband don’t trust those kind of medicine because kebanyakkan ubat-ubat luar or dari negara luar, especially tradisional nie, kita tak tau apa bahasa yang dia tulis kat label tu, furthermore kita tak tau apa kandungannya and I only believe yang ada approval dari kerajaan Malaysia but we still prefer ubat-ubatan doctor modern.
 
Lepas tu kita orang pegi ke shopping market dorang I forgot what was the name but jual macam-macam la barangan yang murah dan imitation but kena tawar. Mel dah cakap dorang nie is very rude but that is how they sell but jangan ambik hati, kira macam style and they are famous for that. I dengar je, terus I cakap kat husband I, sorry la I nak argue or haggling dengan dorang nie, I punya level of temperature nie is very high, kang ada yang ada bersilat or bershaolin dengan I nanti. But kita orang masuk jugak just to check around and I ada masuk one shop nie bila I tengok ada satu jacket winter yang sungguh cantik but when the sales girl nie start nak rude dengan I, terus I blah, dia sibuk panggil-panggil nak pujuk I and siap tanya husband I why, but I buat tak tau aje and terus bejalan tanpa menoleh kebelakang. Tak ada masa I nak layan. Then kita orang meneruskan perjalanan dengan browse around and tak ada apa yang menarik pun sebab I memang tak ada intention nak beli apa-apa. Memang banyak imitation and cantik-cantik and looks real tapi I tak minat. Then both of us went back to the bus and tunggu dorang kat situ sambil makan bekal buah-buahan yang beli kat supermarket aritu and kudapan yang bawak dari Malaysia. Sejuk nak mampus dalam bus tu sebab heater tak ada. Lama la jugak dorang tu semua shopping. Balik ke bus I tengok ber plastik-plastik barang yang dorang beli and salah seorang dari budak berlima tu siap kena pukul dengan calculator lagi! Can you believe it? Macam-macam la pengalaman dorang yang I dengar...kelakar la jugak.
 
After that we went to have our dinner, to savour fresh and tasty halal Peking Duck yang sangat famous itu kata Mel. Cara nak makan peking duck nie ialah dengan wrap peking duck, sayur bawang ke apa dengan popiah basah and cicah with a weird kind of black sauce. Bila kita orang makan je, euww..tak sedap and semua tak lalu makan, makan sikit je. Well, ingatkan honey duck lemon macam kat Malaysia. I tell you, food kita tiada tandingannya....

Lepas makan, kita orang balik ke hotel.....

Friday, April 26, 2013

Trip Ke Beijing Part 2

Thursday 18th April 2013

Pagi-pagi breakfast kat hotel and the spread buffett was sungguh menyedihkan. Tak sedap satu, lepas tu sikit nak mampus, boleh dikira dengan tangan. Satu bekas sausage, satu bekas telur, satu bekas mee goreng, satu bekas porridge yang cuma ada satu sayur masin untuk dicampur dengan bubur, satu jenis roti, satu jenis croissant, tomato, timun, satu or dua air juice, coffee dan tea. Itu sahaja. Telur overcooked, mee goreng tasteless, roti macam baru dikeluarkan dari peti sejuk. Sausage I tak berani ambik. Telur I gigit sikit terus I luahkan balik sebab like I said overcooked. Buffett breakfast, hari-hari sama cuma kalau tak mee goreng, ganti nasi goreng yang ada isi ayam. Kita orang memang tak makan langsung sebab sekarang kan musim H7N9, lagipun sembelih ke tak. Mee goreng dorang macam orang pejam mata yang masak, langsung tak even, sebelah nie ada gaul kicap and sebelah tepi tak ada, sayur pun macam tak nampak, even fish ball pun tarak. Anyway, breakfast kat situ hari-hari, I cuma makan roti dengan butter and jam serta air tea aje. Kita patut berbangga dengan buffett kat hotel-hotel kita kat Malaysia yang bertimbun penuh dengan makanan dan sedap-sedap belaka and nothing like them.   
 
 (Dalam Jade Centre yang luas itu)


Weather kat luar tersangat la sejuknya, pakai baju berlapis-lapis pun still sejuk. Lepas breakfast kita orang pegi ke Jade Center. Kedai Jade nie sangat besar dengan berbagai-bagai bentuk Jade yang dipamerkan. Sebelum tu, orang kat situ bagi penerangan serba ringkas. Harga, mak oii mahal-mahal. Dalam hati I memang tak ada niat nak beli sebab tujuan ke China hanya sekadar nak melancong dan ambik gambar aje. Tapi husband I suruh I ambik bangles jenis oblong, I kata I tak minat because it was just a batu, it’s like you’re buying a rock yang colourful aje. I kata tak apa la, mahal la. But dia insist I ambik jugak sebagai kenangan. Sales girl I suruh I ambik yang harga 5000yuan, I kata, I punya budget 3000yuan aje. Cari punya cari tak ada pun yang harga serendah itu, kalau yang ada quality tak bagus. Dia suruh ambik yang 5000yuan jugak, I kata no, last-last dia panggil supervisor dia and I dapat jugak 3000yuan itu, maknanya RM1,500 duit kita. Lepas bayar I rasa macam rugi aje sebab mahal, husband I kata tak apa, at least I ada kenangan. Ada yang dalam group kita orang nie, dia beli bangles oblong macam I tapi jenis yang lagi berkualiti dan mahal 13,000yuan, dia tawar dapat 7,000yuan, RM3,500 duit kita.

Lepas tu kita orang pegi ke Cyrstal Center. Mula-mula ingat nak beli cincin but try punya try, satu pun tak muat sebab jari jemari I kecik sangat. Nasib baik tak beli sebab I tak ada la nak sangat. Seperti biasa sales girls kat situ sungguh pushy, macam-macam cincin dia suruh I try tapi I sikit pun tak hingin. Then I decided to beli dua gelang cyrstal yang murah aje, kat Malaysia pun ada. Patutnya tak payah beli pun.

Lepas tu kita orang pegi makan kat another kedai yang menjual pelbagai jenis cendrahati but kilang nie specialise buat barangan tembaga. Kat kedai or should I say kedai/gudang besar nie ada restaurant kat tingkat 3. So kita orang pun lunch kat situ dan solat sekali. The food was well..bad as always tapi dah lapar makan aje la. Lepas makan, merayau kejap beli satu dua barang, tak ada yang menarik pun. 


Lepas tu kita orang pun berangkat la ke tempat yang memang ditunggu-tunggu oleh semua orang iaitu Great Wall of China. Tak dapat digambarkan dengan perasaan akan keseronokkan di hati all of us, semua senyum memanjang. So bermula la kita orang bergambar di sana sini sebelum memanjat tembok cina itu. Mel bagi kita orang masa 2 jam but I protes, I cakap I want 3 hours. What is the point of datang jauh-jauh kalau setakat 2 jam je kan. Dia kata ok. Sebelum naik, husband I and a few of our group tempah buluh yang boleh ukir nama pasal kita orang dah ke Great Wall nie. Kita orang bayar dulu and bila turun nanti baru ambik bila nama dah siap. Then kita orang pun memulakan acara pendakian. Mula-mula kat bawah tu macam ok je tempat tu, sampai kat tangga pun ok lagi, tapi bila dah naik kat atas-atas, oh dear. The tangga is so curam at some part, kalau yang curam tu huii... tangga dia menegak dan tinggi-tinggi paras lutut tapi ada jugak tangga dia ok tapi tak serata, kena careful. Masa I naik to the next stop, I told my husband I tak nak naik lagi, gayat I. Husband I bagi semangat dia kata, rugi kalau tak naik lagi, dia tak suruh I tengok bawah and belakang. I pun naik la sambil memandang ke depan tapi sekali sekala hati gatal I datang, I tengok jugak belakang I, adeiih suspense sungguh, seriau jantung I. I was also worried that my betis kaki mesti sakit sengal nanti but demi keinginan yang mendalam I gagahi jua. 


Weather was very cold but since naik tangga macam dah setengah mati, rasa sejuk itu hilang tapi diganti dengan peluh-peluh. I was impressed with orang tua-tua cina yang masih boleh naik lagi. Masa naik tu, kita orang stop kejap-kejap sebab tinggi oo.. and penat lagi. I terjumpa satu family cina dari Malaysia and since I nie kan PR maka berborak la kita orang sambil naik tangga nih, dia bagitau I datuk dia umur 71 tahun and nenek dia 68 tahun yang tengah naik itu. Rasa malu pun yea jugak tengok dorang nie tua-tua nie nampak relax aje. I tanya apa rahsia atuk dan nenek nie, dorang cakap dorang tak makan daging, makan sayur aje. Wah! Good tips, boleh pratikkan nih. Bila I bagitau husband I yang I plan nak jadi vegetarian, husband I kata tak boleh sebab badan memerlukan protein, yea la tu ahli nutrisi! Anyway, I rasa sungguh bangga dengan diri sendiri akhirnya I sampai jugak to the next stop, walau tak tinggi mana. I ingat nak naik lagi but I takut tak larat la pulak nanti. But kakak and abang dalam group kita orang yang berumur 64 and 65 tahun nie terus menyambung lagi pendakian dorang to the next stop. Rugi la I tak teruskan sebab I sibuk nak snap gambar sana sini (yela..alasan). I tengok next tangga pun sama macam yang I naik tadi, I terus surrender... But I tell you, I want to come again and I nak conquer lagi, I rasa tak puas hati la pulak. 

(Curamkan tangga dia?) 

Oh yeah, pemandangan sangat la indahnya dan weather sungguh nyaman tak berapa sejuk sebab matahari bersinar dengan cantiknya. I sempat hantar whatsapp kat Mbo and sms kat Wo. Dorang tak tau kita orang pegi sini, kita orang tak bagitau sesiapa pun hatta family husband I sekalipun. I ada jugak tanya husband I, dia tak bagitau family dia ke, dia kata tak payah..., al maklum la I dengan husband I kan pasangan terpinggir wakaka... tiada siapa pun peduli or nak ambik tau.....sendu konon... Selepas puas bergambar dan berehat-rehat kat atas tembok cina nie, we decided to go down. Sudah! Memang sure gayat because I have to look down sebab nak turun tangga. I suruh husband I jalan and turun tangga depan I sebab kalau I jatuh at least ada cushion untuk I landing hehehe... Masa nak turun tu kan, I terdengar ada satu orang tua cina nie, berkeluh kesah masa nak naik..dia kata...haiyaaaa...haiyaaa... dengan serba kepayahannya sambil menarik nafas macam nak mati. I punya la tak tahan terus I gelak-gelak kecil kat situ... jahatnya I kan... Husband I tanya kenapa, I bagitau dia lepas tu I bisik kat telinga dia, I ikut lelaki cina tua tu mengeluh..I kata haiyaa...haiyaa... sengih-sengih husband I.  


Sampai kat bawah, kita orang melepak lagi sebab tunggu yang lain-lain. Had I know, they were still up there, for sure I tak turun lagi. Husband I pegi collect kat tempat yang tempah nama kat buluh masa nak naik tadi and it was so beautiful. After a while kita orang pun berangkat untuk pegi ke Burning Cream Centre. I terpikir tempat apa nie, I ingat kilang bakar krim kan tapi rupa-rupanya kilang yang buat krim yang boleh baikkan kulit kalau kulit terbakar. Mula-mula mamat yang kerja kat situ bagi kita orang koyok, dia kata koyok nie better dari koyok jepun yang berlubang. Koyok yang dia bagi nie ada bau herba. Lepas dia explain pasal koyok, dia introduce burning cream nie and apa kebaikkannya. Then dia bagi kita orang try, so I pun sapukan kat tangan I yang ada pecah-pecah, group kita orang yang lain, sapu kat tengkuk la or tempat-tempat yang gatal etc. Then dia pun tunjukkan demonstrasi pasal burning cream nih, mula-mula dia suruh kita orang check tangan dia, kemudian dia bakar besi sampai merah, lepas tu dia genggam and gariskan tapak tangan dia kat besi tu secepat kilat, berasap la jugak tangan dia and ada bau-bau daging terbakar, then cepat-cepat dia sapu krim tu kat tapak tangan dia. Lepas tu dia explain macam-macam kebaikkan krim nie and sambil tu dia introduce product lain jugak. After a while dia kesat tapak tangan dengan kain and then tunjukkan kat kita orang. Tangan dia tak terbakar and lembut sejuk aje. Mel cakap dia pernah kerja kat situ tapi tak lama sebab dia tak nak kena buat demonstrasi macam budak laki tu. I beli burning cream tu aje, product yang lain-lain I tak beli, tak kuasa I. Nanti bukan guna pun. 


After that we went to pray at Masjid Nan Dou Ya kat Beijing nih. I and one of the girls kat situ yang tak dapat solat pun berjalan la kat persekitaran nak cari tempat untuk duduk, sekali ada la sorang lelaki tua berkopiah, pointed to us to go to another direction. Kita orang pegi la tempat yang dia tunjuk, rupa-rupanya tempat solat untuk orang perempuan. Since both of us tak dapat solat, both of us pun tunggu kat tepi pintu yang ada bench untuk duduk, sekali budak perempuan tu cakap, “Eh kak, itu bukan tempat orang bawak jenazah ke?” I pun tengok la kat tempat yang dia cakap, memang yea you, ada keranda tapi di tarik dengan basikal, tiba-tiba I jadi ngeri la pulakkan. I nie kalau bab-bab mati nie memang gerun sikit, teruslah I ajak dia blah hehe... Then kita orang pegi kat tempat orang perempuan ambik wuduk. Sambil duduk-duduk kat situ, I peratikan perempuan-perempuan tua beruban, bermata sepet tengah sibuk ambik air sembahyang ke hulu hilir dan some of them sibuk mandi manda. Tiba-tiba terbit semacam perasaan di hati I, perasaan I jadi sayu bila memandang cara dorang berpakaian yang lusuh miskin tapi wajah dorang nampak bersinar-sinar, tersenyum dan sentiasa ceria. I jadi insaf dan malu akan diri sendiri yang terkadang lalai dan alpa ini. They have less thing in life but they look content. Then ada a few dari Malaysia datang and sempat la berborak-borak. Orang nie datang dengan mak and kawan dia. Dia tak guna tour, dia buat sendiri and murah sangat. Dia bagi I tip macam mana cara nak buat sendiri. Nanti I nak try la ikut style dia. Tiba-tiba I terpandang wajah yang agak familiar, yea Ustazah Aisyah yang I jumpa kat masjid Niujie semalam, baru masuk untuk mengambil wuduk. Kita orang terus ketawa terkejut sebab tak sangka jumpa kat situ jugak and terus menghulurkan tangan untuk bersalam with each other. Liza, one of our the people from our group tanya siapa, I cakap, eh lupa ke? Bukan ke kita jumpa dia semalam? Then dia mintak diri untuk solat, I dengan our group perempuan pun keluar. 


Lepas semua dah habis solat kita orang pegi dinner kat another restaurant halal kat Beijing nih. Oh yea, lupa nak cerita, makanan kat Beijing nie, kebanyakkannya sayur-sayur and daging. Tiap-tiap kali kita orang makan, either dinner ke lunch, mesti ada daging sampai dua tiga jenis. Ayam tak ada, I think sebab maybe H7N9 but orang Beijing memang suka makan daging. Nanti la I cerita secara detail on future posting pasal serba-serbi orang-orang Beijing/cina nie. Sebab kalau nak tulis kat this entry nanti berjela-jela la pulak. Anyway, the food yang kita orang makan malam nie was steamboat, sebelah soup pedas and sebelah soup biasa. Rasa biasalah, tawar, nasib baik tour guide yang kat Malaysia nie ada bawak maggie secukup rasa, so kita orang tuang kat steamboat nih. 

Lepas makan, Mel ajak pegi beli buah kat kedai buah and kudapan orang islam yang sebelah restaurant nie. Then some of us borong keropok/kacang/kudapan. I dengan husband I tak beli benda-benda tu. Kita orang cuma beli buah strawberry aje. Buah epal, pisang and laici yang beli semalam pun tak habis lagi dalam icebox kat hotel. Lepas membeli-belah, Mel bagitau Fatimah, kawan dia akan datang kat hotel kita orang untuk jual cenderahati etc. so that kita orang tak payah susah-susah nak ke kedai-kedai yang tak boleh dipercayai sebab kebanyakkannya suka guna duit palsu. So sampai hotel, Fatimah dah tunggu kat one of the room our group tak guna so bilik itulah yang digunakan untuk Fatimah jual barang dia. Macam-macam dia bawak, table cloth, cadar tilam, t-shirt, key chain, fridge magnet dan berbagai jenis bags. I cuma beli sikit key chain and fridge magnet, table cloth ke cadar tilam ke I tak beli. I nie memang kurang la sifat keperempuanannya. Kalau korang tengok rumah kita orang, mesti korang tak percaya orang perempuan atau rumah orang dah kahwin tinggal kat situ, macam rumah orang bujang aje. Tak adanya curtain beropol-opol ke atau hiasan pinggan mangkuk kat display cabinet ke, pasu bunga ke, tarak! Ilek! Decor rumah I memang hazab! Wakaka..  

Anyway, lepas borong sikit-sikit kat Fatimah, kita orang balik ke hotel masing-masing. I terus sediakan pakaian untuk besok then berendam kat dalam hot tub kejap sebab rasa macam nak flu and then terus masuk tidur...letih ooo...

Tuesday, April 23, 2013

Trip Ke Beijing Part 1

 Hello everyone,

We just got back from our Beijing Trip. Yes, this kakak and abang korang baru balik last Sunday. Actually, it was a last minute trip as we have no intention of going there. Mula-mula ingat nak ke Langkawi, kemudian bertukar ke Bali, then ke Hongkong. But when we went to the travel office, the travel agent recommended the Classical Beijing 5D 4N, a Muslim Tours. Husband I memang teringin nak pegi dari dulu sebab dia nak ke Great Wall of China. I pun ndak jugak but I prefer pegi negara omputih kalau alang-alang nak ke oversea, yang belah Asia nie kira nanti dulu la kan. Then I teringat husband I dari dulu asyik-asyik sebut-sebut nak ke Tanah Besar China nie, so I turutkan jua. Lepas discussed/booked dengan travel agent tu, the next day we went back and terus bayar full price. We also brought along our passport untuk apply for visa. During those weeks, we were quite busy preparing and packing our clothes. Tau je la I, dua minggu sebelum berangkat, siang-siang I dah sibuk susun and pilih baju. Mana lagi nak kena match and all kan. We also brought the laptop sebab I ingat nak update blog while it was still fresh in my mind but the thing is although internet kat China nie line dia ok, tapi FB, Blogspot, YouTube etc.. was banned. Spoiled je so I kena update bila balik KL. 

Anyway, here goes....

Tuesday 16th April 2013

 Around 9pm, our taxi datang ambik untuk ke airport. Actually, kita orang suruh datang pukul 8.30pm but the pakcik was late, alasan dia sebab jumpa kawan, ada ke? Rasa macam nak marah aje but bila memikirkan we will be spending at least one hour time dengan dia kat dalam taxi tu, so I decided just to keep quiet je la. Kang tak pasal-pasal di bawaknya ke Tasik Kenyir ke kan, melepas flight. On the way ke sana, tour agent dah call, nasib baik dah nak dekat sampai and jalan tak jam. Dekat pukul 10pm kita orang sampai airport KLIA, yelakan takan la taxi tu bawak sampai airpot Chennai. Sampai je terus ke aras 5 and cari tour agent. Then kita orang pegi dinner kat situ yang tak banyak choice itu. Lepas makan, lepak kejap and then jalan-jalan masuk kedai buku kat airport. Tak lama kemudian husband I ajak boarding sebab flight pukul 12.25am.

 Masuk kat boarding area, both of us was wondering siapa yang akan join tour nie but we don’t know anybody. Tour agent pun tak nampak and it was kind of confuse sebab selalunya tour agent akan ajak semua berkumpul. Rasa macam travel sendiri-sendiri aje. Our flight from KL to Beijing took about 6 hours. 
 
Wednesday 17th April 2013
 
We arrived at Beijing International Airport around 6.25am. The weather was cold. Turun dari flight, nampak tour agent tunggu kat tepi pintu tapi dia suruh jalan aje. So we went to get our luggage and lepas tu tunggu kat pintu arrival. Tunggu punya tunggu dekat dua jam tak muncul-muncul. Pilot and pramugari/pramugara MAS yang kita orang naik tadi dah turun. Both of us dah panic. Naik turun, naik turun tak jumpa-jumpa. Habis keliling airport and bas kita orang cari tak jumpa-jumpa, ingat kena tinggal. Ingat kalau dorang dah blah, kita orang pegi hotel je dulu. Husband I called a few times baru dapat. Rupa-rupanya dorang tunggu kat luggage area. La..kenapa tour agent nie tak bagitau kan.. I sungguh bengang. Dah la sejuk nak mampus masa cari-cari and tunggu kat luar airport tu.
 

Tak lama kemudian baru la dorang keluar and first time I jumpa group kita orang nie but masa tu masih tak berkenalan lagi sebab hati masih membara. Then tour agent dari China nie datang and bawak kita orang ke bas pelancong. Amoi nie nama singkatan or panggilan dia Mel. Dia pandai cakap bahasa melayu tapi ada campur indon sebab guru yang ajar dia, ajar dalam bahasa indon. Kita orang terus bertolak ke Imperial Summer Palace dengan tak mandi and tak berus giginya lagi. It seems that dorang dah ubah schedule but semua tempat akan pegi according to the schedule. Sepanjang perjalanan ke sana, macam-macam info Mel bagitau kat kita orang. It was very interesting. Oh, weather sangat sejuk, I bengang lagi sebab masa kat KL, tour agent nie cakap bawak jacket nipis aje but weather kat sini walaupun musim spring rasa macam winter aje, sejuk nak mampus. I pulak bawak jacket nipis...oh I sangat sakit hati, kalau I tau siang-siang I dah bawak satu jacket winter. Tambah-tambah tengok husband I lagi I kesian, jacket nipis satu je dia bawak. Nasib baik I bawak another jacket, itu pun untuk musim spring. Budak-budak yang ikut kita orang tour nie pun frust sebab dorang pun bawak jacket nipis. Maka bermula la acara tangkap menangkap gambar dengan berbagai pose dan posisinya sekali. Kita orang tak jalan jauh just dekat-dekat aje. Macam-macam perangai dan ragam orang kat situ, tarian poco-poco pun ada terutamanya warga emas. Pemandangan sangat menarik dan summer palace nie sangat besar dan cantik.   


Then we went to Silk Store. I tak beli cadar tilam etc. sebab I nak tengok kain aje. Cadar tilam, comforter etc.. tu banyak choice but kain potong, alahai, boleh kira dengan tangan aje. I beli dua aje just untuk buat kenangan walaupun tak cantik mana pun. Pekerja or sales girl kat situ, oh dear, sangat-sangat pushy, aggresive and doesn’t take no for an answer. But silap orang la sebab I memang tak minat nak beli cadar tilam, comforter tu semua sebab bila campur-campur jadi mahal beside baru sehari je sampai, maybe ada benda lain yang lebih berbaloi untuk dibeli. Kain silk yang I beli pun rasa rugi la pulak membelinya. Balik dari Silk Store, kita orang pegi makan kat muslim restaurant, yela namakan muslim tour. The food was well... tak sedap mana pun sebab biasalah tekak kita macam mana kan. Rasa makanan dorang nie, masin tapi Mel dah bagitau tukang masak suruh kurangkan masin. Nasi dorang nie rasa semacam, melekat-lekat bukan macam beras siam, lain la rasanya. Tapi sebab dah lapar, makan je la dari tak ada makanan.   


Lepas makan, kita orang pegi ke Panda Zoo. Masa datang situ, ada panda tengak melepak and ada yang tengah mengunyah buluh. Gumuk-gumuk dan besar-besar tapi tak banyak, ada dalam empat ekor and some of the place masih dalam renovation. Kejap je kita orang kat situ, lepas tu kita orang tengok Acrobatic Show. Ramainya manusia dan orang-orang cina yang datang dari daerah lain nie. Kecoh tu tak payah ceritalah, dari mula show sampai habis dorang nie non-stop berborak dan macam-macam ragam, dengan pakai topinya la, dengan kejap-kejap bangun duduk la, nampak macam tak beretika bila tengok show but bila I pikir balik, I have no right to judge them base on how their act or behaviour. It’s their culture, buruk pada kita is normal to them. Lain bangsa or lain perangai dari negara lain, lain la character dan adat resam orangnya kan? Wah, open minded nampak... Anyway, Acrobatic Show nie tak ada la best or impressive mana pun cuma yela...still unique and bukan semua orang boleh buat apa yang dorang nie buatkan, contohnya naik basikal sambil pegang 4 or 5 batang kayu yang atasnya ada piring berpusing, lompat-lompat kat gelung bergolek yang kecik ke, enam orang tunggang motorsikal dalam satu pagar bulat yang kecik etc.


Lepas habis show tu kita orang pegi sembahyang kat Masjid Niujie yang terbesar di Beijing dan tertua di China. I tak dapat solat, paham-paham je la kan... ish rugi la. Rasa macam kembali ke zaman silam berada di dalam kawasan masjid itu, dengan struktur binaan dan suasananya yang sungguh peaceful itu. Terdapat beberapa orang tua-tua berkopiah di kawasan persekitaran. Masa kita orang masuk kat situ, dorang kat situ semua baik-baik and very helpful, tunjukkan mana nak ambik wuduk, toilet and mana masjid untuk perempuan. Husband I sempat berderma kat situ and sedekah al-fatihah kat Makam Syeh. Masa I duduk-duduk kat luar sementara tunggu some of the group perempuan yang tengah sembahyang, tiba-tiba datang seorang perempuan cina yang separuh umur menegur I dalam ramai-ramai perempuan yang tunggu sama dengan I. I pun cuba la berborak dengan dia, tau je la I nie kan PR bak kata husband I. Dia tak paham apa I cakap, I pun tak paham apa dia cakap tapi dia sedaya upaya explain kat I. Nama dia Ustazah Aisyah dan dia mengajar orang mengaji kat daerah dia, siap explain dalam bahasa arab lagi. Dia datang Beijing sebab potong and buang gallbladder, hehehe..coincidence sebab I kan pernah buat procedure tu a few years ago.. Macam tau-tau je Ustazah Aisyah nie kan. Then dia tunjukkan perut dia yang baru kena potong, I pun explain pasal I pernah kena potong jugak dulu, main tunjuk-tunjuk perut. One of the perempuan kat group kita orang cakap, dia pun ada batu kat gallbladder tapi dia tak potong sebab dia minum air apa tah lupa..for a few weeks and last-last batu tu keluar. Muka Ustazah Aisyah nie bersih dan bersinar-sinar, terpancar ketenangan di wajah berserta senyuman manis beliau.


Tak lama kemudian dia pun mintak diri, kita orang pun nak ke bas. On the way nak balik ke bas, tiba-tiba I teringat, eh, macam I pernah nampak dia dulu, kat mana eh? Then I teringat cerita Muslim In China kat National Geographic kalau tak silap I rasanya ada Ustazah Aisyah nie la yang ada keluar kisah dia mengajar budak mengaji dan bahasa Arab. Maybe ustazah lain kot....tah la.. tapi macam muka dia... I bagitau husband I, husband I cakap kenapa tak ambik gambar, I kata segan la nak bergambar mana la tau dia tak nak ke kan... Lepas solat Mel, ajak ke muslim supermarket. I dengan husband I beli buah aje and sempat jugak snap gambar makanan, kuih-muih yang di jual di situ. Ramai orang beratur tapi kita orang tak berani nak beli or rasa sebab nampak pelik.

Balik dari muslim supermarket kita orang pegi dinner. Makanan dinner sungguh la tak sedapnya dengan lauk-pauk yang manis-manis belaka. Lepas makan, barulah kita orang check in kat hotel. Sungguh memenatkan, dah la tak mandi sehari kan dan malam itu I makan mee in my mug sebab I tak makan banyak masa dinner tadi. Lepas mandi, I cepat-cepat menyediakan baju untuk dipakai pada keesokan harinya....

Friday, April 5, 2013

Another Pandora's Bracelet


Ehem... hrrmm... hehehe.. yes, I’m smiling from ear to ear and lifted my eyebrows a few times, as I write this entry. 

Well..I was surprised to received this Pandora bracelet from my husband a few days ago. Ceritanya begini, masa berjalan-jalan di Pavilion weekend aritu, both of us ternampak ada collection spring summer 2013, terbaru kat booth Pandora. We decided to take the brochure and have a look. Wah, cantik-cantik collection/season kali ini. Husband I cakap, nanti kita beli charm nie sikit-sikit and according to our taste. I ok je lagipun I dah ada satu Pandora bracelet yang husband I beli last year for my birthday.

Petang on the way nak balik, ada pekara yang I tak puas hati dengan husband I. It started with a perbezaan pendapat and how we should approach the situation. Yelakan, I nie kalau sehari tak argue dengan dia, memang bukan I la. So bila ending tergantung, I fed up terus senyap sambil memuncungkan mulut yang semulajadi berbentuk serious ini. Husband I tanya-tanya and mintak maaf, I buat tak tau tapi hati I menjawab. I bagi dia silence treatment sebab I suka tengok dia bila dia berada di dalam keadaan kelam kabut dan serba salah.

Petang, keluar dinner kat Johnny’s, I tak banyak bercakap and buat macam tak ada mood nak bercakap. Mata I pandang ke lain walau berhadapan dengan dia. Imagine betapa susahnya I bila terpandang wajahnya itu. Tapi sekali sekala I borak la jugak tapi mood ceria and usik mengusik itu memang nil. Mbo pulak whatsapp antar gambar boy and girl, ndak tak ndak I kena tunjuk kat dia, nyampahnya I bila I terpaksa buat macam tu haha... I ambik gambar dia and hantar kat boy sebab boy cukup sayang kat husband I. Then husband I ingat, inilah opportunity dia untuk buat modal berborak, dia pun sibuk la plan dengan I nak bawak dorang nie pegi mana kalau dorang datang nanti especially for boy and girl. I pandang ke lain sambil mengangkat-angkatkan bahu I..(hahahaha...), maknanya entah, suka hati la... body language you.... penting tu..
 

Tengah-tengah tak ada mood habis jugak steamboat tu kita orang belasah, first time tau, sebabkan selalunya tak habis and mesti ada tinggal. Balik rumah, lepas mandi, I terus masuk bilik, tv pun tak tengok and terus masuk tidur. Husband I tanya-tanya lagi but I still diam, dia kata goodnite pun I tak jawab punyala belagak macam bagus. Bila I try nak tidur, mata nie tak nak la pulak sedangkan teman seranjang bukan main sedap lagi berdengkur. Padan muka I, itula, nak tunjuk lagak kat husband terus tak dapat tidur. Lepas pusing kiri, pusing kanan, tengah-tengah malam I bangun and tengok cerita-cerita series yang I download sampai ke pagi.

Tengahari dia balik, dia pegi ke dapur, masa tu I tengah basuh pinggan, dia tanya malam tadi tak tidur ke, I buat tak tau, wah, jahatnya perempuan ini yang tak sedar diri. I buat macam dia tak wujud and I terus ke meja belajar sambil surf internet. Tiba-tiba ada satu beg bungkusan chop Pandora dia letak kat atas meja I sambil berdiri sebelah, terkejut I. I still buat tak tau tapi dalam hati punyalah gatal nak capai tapi sebab ego I tahan jugak, sungguh seksa saat itu. Husband I terkejut, dia tanya, “ai, tak nak check ke?”. Serentak dengan itu tangan monyet ini terus mencapai and tanpa sedar senyuman malu-malu angsa terpamer dibibir dan juga tulang pipi I..wakakaka..shit la! Sedaya upaya I control tak mau kasi senyum tapi bibir miang ini senyum jugak tanpa mahu mendengar arahan otak I, siap meleret-leret lagi, hantu betul! Terus hilang macho I hahaha... I pusingkan muka ke tepi sebab tak mau husband I tengokkan, but it was too late, husband I dah sengih-sengih kat I...ahahaha..
 

Then I koyak cepat-cepat tak sabar nak tengok. Bila I bukak aje, terpana mata I dan tak terkata-kata dengan mulut separa ternganga. It was the one that we saw in the brochure and the one that my husband love so much. Oh, I was so excited and I can’t put into word. I tak sangka dia akan beli the whole thing because I thought kita orang plan nak beli charm/batu sikit-sikit dulu. I know it is just a Pandora and not Van Cleef & Arpels atau Chopard ke but hey, it doesn’t matter, I LOVE IT so much! I cakap thank you kat husband I and terus berborak seperti biasa, macam tak ada apa-apa kes.. wakaka.. Sungguh senang jiwa I dibeli yea. Benci I taw.. Husband I pandai tackle jiwa I yang penuh material ini. Berseri-seri muka husband I bila tengok I ceria bermulut kepoh ini non-stop cakap-cakap dengan dia. Lepas tu kan, I buat-buat marah and concern kat dia, I kata buat bazir duit aje, baik beli sikit-sikit dulu, benda nie pricy kalau beli sekaligus macam nie (iya la tu, padahal, like I care?). Husband I cakap, its ok and dia memang lama dah nak belikan I bracelet Pandora yang penuh charm/batu tapi dia tak tau yang mana satu until he saw kat spring summer 2013 collection nih. I pun terus pakai and non-stop terkemut-kemut senyum sorang-sorang. Then I cakap kat husband I, how I wish we had a daughter so that she can inherit all of my stuff, jewelleries, bags, shoes, clothes, books...etc.

Sekian catatan wanita yang tak ada kerja lain, selain dari asyik merajuk aje.......

Wednesday, April 3, 2013

Weekend's Update

Saturday
 

Last weekend I sungguh busy shopping sana sini. But firstly I nak bagitau, last Saturday tu husband I ajak try lunch dekat Tajine Restaurant Bukit Bintang. Dia kata, kawan mat salleh dia asyik puji-puji and selalu makan kat situ aje. So he was curious. Mula-mula tu I tak nak sebab I tak tau nak makan apa but since husband I seems to beria aje, I turutkan jua, heh, cari la bini macam I nie, yang turut selera suami sebelum diri sendiri, sambil mengentel rambutku ini, puii haha.., kalau tak puji diri dalam entry memang tak sah wakaka... Anyway I order Lamb Mandi, I suruh husband I order ayam briyani ke tah lupa nama, so that I boleh rasa dia punya and vice versa. We also ordered starter a lentil soup for me and chicken soup for my husband and also air teh sekali. Sampai aje food, wah, banyaknya, dahlah makan starter soup. I cakap kat husband I nie sure tak habis. Bila I rasa je my food, Oh dear, it was so delicious, iya, sungguh-sungguh enak, according to my taste la, kang jangan korang cari I pulak bila korang rasa tak sedapkan. Nasi both of us, texture nya sungguh lembut dan enak sekali. Lauk lamb I dengan ayam husband ah... juga lembut, empuk dan terlerai dengan sungguh indahnya. I tell you, I rasa macam nak menangis je makan, punya lah sedap. Ada dua mangkuk kecil satu macam sambal and satu macam soup berminyak comes together with our rice. I tak tau macam mana nak makan benda tu, I letak atas nasi dan lauk sikit-sikit bila nak makan and ahh.. double double sedap. Tak tau I nak explain akan kenikmatannya tapi tak habis-habis I dengan husband I puji memuji makanan kita orang nih. Tapi disebabkan terlampau banyak nasi dan lauknya maka tak habis la di makan. Rasa macam nak take away but we need to go elsewhere, kang masuk kedai baju, bau lauk kambing dan ayam la pulakkan. But we told each other, next time, kita order and share je satu menu nasi.


Then last sekali kita orang minum tea dia, wah, segar dan sedap sebab dorang letak mint. I cakap kat husband I, we have to come here again. Dan semalam, husband I cakap kat I tak payah masak for lunch and dia belikan lamb mandi ini dan ayam tanpa nasi. Kita orang share nasi sebab banyak, sampai petang pun masih ada lagi. I cakap kat husband I, silap-silap dorang letak dadah kot sebab I asyik teringat je, ke aku yang bernafsu pelahap? Hehe...
 
Sunday
 
Last Sunday pulak, both of us went to Pavilion but sebelum itu, lunch kat Tarbush. Husband I teringin nak makan roti and as for me, since masih teringat akan nasi lamb mandi kat Tanjine, I order nasi arab dengan ayam grill. I order a lentil soup and husband I order chicken soup as a starter. Sini pun sedap especially roti dia, oh and my lentil soup was delicious hingga ke titisan yang terakhir. Dulu husband I selalu take away bila I malas masak tengahari tapi bila berat badan I naik terus kita orang stop but since nak bejalan merata-rata so this time we make an exception. As for the nasi arab, I still prefer nasi lamb mandi Tanjine, nothing can beat that so far. Lepas makan, we went looking for a pair of jeans for my husband but he changed his mind. Dia kata beli baju I aje, I kata tak payah la, I ada lagi baju-baju t-shirt tak pakai. Dia kata tak apa, dia tak jadi beli seluar sebab nanti berat badan dia turun lagi, eleh! Lagipun dia kata, kat rumah sure jeans yang dia beli dulu muat balik.
   

Like I said earlier on that, last weekend we were busy shopping sana sini. Alahai takat-takat Uniqlo and Cotton je maa... I suka baju-baju cotton kat both places nie, sejuk dan lembut. Cuma kalau boleh, turunkan la harga sehelai ke 20 hinggit ke bawah ke kan, banyak la demand. I paling suka pakai jeans Uniqlo nih, ngam-ngam kat pinggang I yang banyak pancake ini.. As for kat Cotton I tak pernah lagi beli jeans dia, one of these day I akan try nanti but kalau baju-baju dia I pasti beli especially kalau ada sales 3 for RM80. Bila I tengok short-short yang sungguh cute itu, I terpikir, kalau la I muda remaja lagi, for sure, sudah ku pakai wakaka... Ish, patutnya wanita berusia macam I nie, shopping kat butik Muslimah ke, Hajaba ke kan, hah! Sedar pun. Lepas shopping kat Cotton, I terpandang kedai sebelah, eh, macam cantik-cantik je baju kat situ nama kedai tu Pink’s Evil Fashion Supermarket , hah, panjang nama. I pun masuk la, wah, ladylike and pakaian sopan-sopan je, sesuai la untuk orang yang berumur macam I nih. Belek punya belek, semua I nak try, sales and husband I sibuk la ambik-ambik and suggest a few kat I and suruh I try kat fitting room. Then I teringat blog-blog yang I pernah tengok pasal dorang yang try baju kat fitting room and ambik gambar. Makanya I pun try la jugak aritu hehe... Kelakarnya, dengan nak ambik gambarnya, dengan nak bagi pose nya lagi. Huii.. it is not an easy job you.. Ada la I snap a few but I forgot to memperkemaskan baju yang I dah pakai kat belakang, ceh, spoil je view belakang.

Mula-mula tu I tak nak ambik baju-baju yang I try although it looks so lovely sebabkan dress nya just bawah lutut. I lama dah tak pakai dress bawah lutut nih since berpuluh tahun yang lampau. I only wear jeans, ¾ jeans, seluar besar-besar and sometime skirt panjang aje tapi husband I suruh ambik jugak. I tanya dia, I nak pakai kat mana, segan la nak tunjuk kaki kan, dia kata tak apa, just ambik je and I can wear it anywhere. I know I’m not gonna wear it anytime soon but husband I suruh ambik, I ambik je la.. so you see, lagi..., mana nak cari bini yang menurut kata suaminya ini, especially kalau situasinya berpihak kepada I muehehe... muntah angin la korang hehe... Baju kat situ memang cantik-cantik and harga pun tak mahal. I ambik empat pasang and dapat discount RM50 and dapat gift rantai leather besi dan cincin berlian berbatu lagi. Mana la I nak pakai benda-benda nie kan..oh I lupa, I can always wear it time masak and potong-potong sayur wakaka...imagine. Tapi cincin berlian tu besar sangat, maklumlah jari jemari I kan kontot serba tak sekata ini...

Sekian catatan I kali ini....

Tuesday, April 2, 2013

Update

Rasa macam lama dah I tak update or luahan apa-apa kat blog I. The last time was about two weeks ago, tak ada la lama sangat. The reason was, bukan I malas (ehem..) tapi disebabkan I tak ada modal nak cerita. Hidup I kan stagnant aje... Balik-balik cerita pasal pegi doctor, masak la, merajuk kat laki la, langsung tak berilmiah wakaka.. 

Anyway, I kan start jaga makan since early March. Unfortunately after a month, I cuma turun satu kg aje, I sangat-sangat sakit hati, dah la tu, kejap-kejap naik mendadak la within that month, kalau turun pun, turun negative 1 atau 2, maunya tak bengang, setengah mati I jaga. Dinner I dah tak ambik, imagine la perut I growling mintak diisi tapi I tahan aje atau makan biscuit, sungguh menyeksakan tau.... As for my husband, dia turun sampai 4kg, oh, kejam nya, I sungguh cemburu, it’s not fair sebab kita orang buat sama-sama. Perut dia pun dah turun and seluar kerja and jeans yang dia pakai sekarang nie dah longgar, kejap-kejap dia tarik-tarik depan I, even masa bejalan-jalan keluar, nyampah I... Tapikan kalau keluar on the weekend, diet semua lari, makanan yang berlemak dan bergoreng habis kita orang bedal. Come weekdays, I masak kat rumah and jaga makan. Yang peliknya, kalau I makan nasi tengahari, the next day I timbang, berat badan I akan turun atau maintain whereas kalau I tak makan nasi and makan mee hoon ke etc.. berat badan I akan naik mendadak. Even I makan nasi arab kat luar pun berat badan I tak naik bila timbang the next day...so pelik.. So semalam, I masak ayam goreng sambal as a reward pada diri sendiri dan husband I setelah sebulan tak masak benda-benda macam nie.  

  

Next story, a few days ago, I went to a Spa after solat zuhur. This was the first time for this year, in fact lama I tak “menyepa” kan diri. Dulu nama spa nie, Dewi Day Spa tapi sekarang dah bertukar ke Jari Spa, still at the same place cuma owner dah bertukar. Dulu pekerja dia indon and siap pakai uniform tapi sekarang nie local and pakai baju biasa aje. This time I tak ambik package (which was more cheaper) sebab some of the thing kat package tu I tak berapa bekenan instead I ambik a la carte, macam menu makanan pulak, boleh pilih-pilih. I mintak urutan for two hours sebab one hour tak cukup pada I. I jugak ambik steam and body scrub. Masuk kat bilik je, I snap-snap gambar seperti biasa. I pernah ambik gambar and letak kat previous entry tapi gambar tak berapa terang so I decided to put a new picture on this entry.

As always, tiap kali I berkenalan/jumpa orang baru, the first thing that they asked me was dah berapa lama kahwin? Diikuti dengan, anak dah berapa orang? And that is what budak yang buat I nie tanya. I kan bila orang dah tanya soalan pertama, I dah agak mesti menyusul soalan kedua dan I sudah pasti soalan ketiga yang paling I tak suka sekali ditanya ialah “kenapa tak ada anak, berapa lama dah kahwin, tak pegi berubat ke? Bla bla bla... Sebelum di tanya soalan yang seterusnya itu, cepat-cepat I pintas, I cakap, “I tak ada anak, both of us, suami isteri memang tak nak anak. Kita orang bukan tergolong dari orang yang ndak ada anak”. I’m definietly gonna use this answer from now on. I dah tak kuasa and tak larat dah nak menjawab soalan yang cukup personal ini. I tambah lagi, sebelum budak itu meneruskan kata-katanya, I cakap “ tak apa tua nanti kalau tak ada orang jaga, kita orang akan tinggal rumah orang tua-tua, kat situ pun ada orang jaga”. Ada orang ada anak ramai pun tak dapat jaga mak bapak dorang jugak, tak semestinya ada anak, anak tu nak jaga”. Dan I pun memberikan cerita-cerita ringkas penuh tauladan. After that, kita orang pun meneruskan perbualan dengan cerita-cerita lain, see, you have to cut them short and be firm about it.

Untuk orang-orang yang macam I nie, nasihat I, jangan bagi peluang walau seinci pun untuk orang membuatkan you rasa rendah diri. Tak payah nak explain akan sebab muasabab atau nak bagitau yang you dah berusaha ke, dah buat rawatan ke or whatever it is. You just cakap, you don’t want to talk about it, it is terlalu peribadi untuk di kongsi dengan orang lain. It is your personal, you have the right not to tell them. If they can’t understand that, that is their problem not you. Jangan risau kalau orang itu terasa dengan jawapan you sebab you kena pikir ada tak dorang pikir akan perasaan you yang terasa bila dorang tanya-tanya that kind of a question. They might think, they are only asking but they don’t realise how annoying it was to be asking the same question over and over again, ndak-ndak I yang dah berapa puluh tahun kahwin nih. Imagine berapa ramai dah orang yang I jumpa and bercakap benda yang sama. And to look at the face of the people yang tanya and dengan nada simpati cakap, “tak apa, belum ada rezeki bla bla bla.. tak ke bosan? I personally, don’t need orang punya simpati or feeling sorry for me. I’m fine! I know they meant well and sincere... tapi bosan ok? Put yourself in our position, baru you tau... Just tanya, ada anak ke tak and then stop kat situ aje, tak payah tanya lebih-lebih unless orang tu sendiri nak bagitau. I rasa kan orang yang masih bujang dan dara pun bosan asal jumpa je terus tanya bila nak kahwin kan? Ndak-ndak kalau orang tu dah lanjut usia, don’t ask la.. Kalau orang tu tak kahwin lagi, ada la sebabnya. Lepas tu tak payah la gurau-gurau kata orang tu memilih. Ofcourse la kena pilih yang betul-betul, ingat kahwin nie macam main pondok-pondok ke?

Oh ya, lagi satu, I sungguh lega sebab I tak payah visit kawan-kawan I bersalin kat hospital lagi. Kalau anak buah yang bersalin I tak kisah, itu wajib kena visit. Masa I kerja dulu dalam setahun sampai 3, 4 kali I pegi visit kawan-kawan yang bersalin nie. Since I tak kerja dah sekarang nie, tak ada la I visit lagi furthermore dorang pun lebih kurang sebaya I, for sure tak nak beranak lagi, lain la kalau nak beranak tua, sekarang nie time orang sebaya I timang cucu la pulak... adeiih hai tuanya I.... Like I said the main reason why I lega was not because I jealous jauh sekali dengki but I cukup menyampah lah... bila I nak dukung baby dorang yang masih merah lagi, dorang akan tanya,” eh, kau tau ke dukung budak?” Hapa! You ingat I nie standard cuma pandai dukung anak itik serati je ke? (kataku di dalam hati). I jawab, boleh la.. Then gurauan yang lagi menyampah yang sering dorang dodoikan pada I, “aku kerja nanti, kau boleh la jaga anak aku, nanti aku hantar kat rumah kau eh?” I know it was just a joke but ingat I nie tak ada kerja lain ke nak jadi nanny korang? Tak pasal-pasal jadi nanny lambung-lambung, free dapat gelang bergari stainless steel! Just because tak ada anak, senang-senang je korang gurau berbisa kat I eh? Oh, this joke pun “paling I suka”, bila dah nak balik, “eh, kau bawak balik la sekali anak aku”. Hapa? Kau ingat anak kau tu anak kucing paria ke, main bagi-bagi (ye kataku di dalam hati), tapi diluar I jawab “ambik betul-betul baru tau”. Dorang jawab, “eh, mana boleh, sakit O.. beranak”. Habis tu yang gatal mulut offer kat orang kenapa, betul tak?

 Anyway, berbalik kepada kisah I di spa ini, I suruh budak nie urut I kuat-kuat sebab kalau sikit-sikit tak terasa, sambil tu sibuk la kita orang berborak-borak. Hajat hati yang ndak tidur-tidur arnab ini tidak berjaya kerana ada je benda yang I nak sosekkan. Masa dia urut I, dia hairan kenapa I tak sendawa sebab dia kata I banyak angin and dia kejap-kejap sendawa hehe.. Kentut pun I tak. Budak tu cakap, urat pun banyak yang bersimpul. I know balik nanti sure sakit-sakit badan I sebab lama dah tak berurut nih. Oh ya, sedap dia urut walaupun sakit sebab I suruh dia buat kuat-kuat and I like this kid, she’s good. Masa nak balik, I tanya nama dia sebab I ingat I nak pegi kat dia aje. Tak kuasa I nak orang lain sebabkan nanti tanya soalan sama and furthermore, I dah tak larat orang-orang baru tengok nenen I yang leper tidak berbukit bukau ini..


Keluar dari spa husband I dah tunggu kat luar. Badan I rasa sungguh segar and mood I tersangat la baiknya. I tersenyum-senyum ceria. Husband I cakap, I nampak berseri-seri. Ofcourse la darling... Then dia ajak pegi Wangsa Walk and makan kat Manhattan Fish, first time kat WM nih Sebelum nie pernah makan kat tempat lain but I think this is our 2 or 3 times aje. We’re not to keen makan makanan nih sebab tak berapa suka. Anyway, we decided to try yang grill sebab before this order yang goreng aje. Well..it’s not bad and the service pun ok. Lepas makan terus balik rumah dengan badan I dah mula sengal-sengal....

Sekian catatan I hari ini....