Posts

Showing posts from April, 2013

Trip Ke Beijing Part 4 and 5 (Last)

Image
Saturday 20th April 2013
Today after yet another super lousy breakfast, we made our way to the Olympic Sponsor Jewelry Shop at Beijing 2008 Olympic National Stadium. Tempat dia kat underground. I tengok group lain tak boleh masu but our group diarah terus masuk. Jewelry shop nie kecik aje. Then kita orang di bawa masuk ke one room where one of the budak sales lelaki nie bagi penerangan serba sedikit pasal batu tetapi secara tiba-tiba dua orang mamat cina masuk dan memperkenalkan diri as owner of the shop dan rakan niaga beliau dari Malaysia/Penang. Kiranya rakan niaga dia nie jadi translator untuk owner nie. Owner dari Myanmar nie cakap dia tengok kat CCTV, kita orang ada yang bertudung mesti datang dari Malaysia and terus dia excited nak jumpa sebab dia kahwin dengan orang Malaysia dari Butterworth. Dia kata first time dia jumpa dengan orang Malaysia. Dia cakap lagi kebetulan hari nie dia datang nak bagi bonus untuk pekerja dia and birthday anak lelaki dia yang ke tiga jatuh…

Trip Ke Beijing Part 3

Image
Friday 19th April 2013
Today after having our lousy breakfast, we went straight to Tiananmen Square and Forbidden City. Oh yeah, I was so glad that betis kaki I tak sakit after memanjat Great Wall semalam, ingatkan mesti kejang ke apa but thanks God, tak ada sakit walau sikit pun... Pelikkan? I think sebab banyak bejalan kot? Entahlah but neverthless I’m so relieved. Anyway, Tiananmen Square nie kalau korang ingat or dah besar masa tu antara lain was a place of controversial during the uprising of the chinese people (mainly student) in the 1990’s. I ingat lagi masa tu I tengok tv, penduduk cina especially student bangkit untuk menentang government, one scene that still fresh on my mind was when one student bediri depan kereta kebal askar china nie... it was a bloody history.. Ramai la jugak pelajar yang kena tembak, dipenjara during that time. Anyway, the place is big and huge and sebelum masuk bag kena go through detection machine but since kita orang nie tourist dari luar mak…

Trip Ke Beijing Part 2

Image
Thursday 18th April 2013
Pagi-pagi breakfast kat hotel and the spread buffett was sungguh menyedihkan. Tak sedap satu, lepas tu sikit nak mampus, boleh dikira dengan tangan. Satu bekas sausage, satu bekas telur, satu bekas mee goreng, satu bekas porridge yang cuma ada satu sayur masin untuk dicampur dengan bubur, satu jenis roti, satu jenis croissant, tomato, timun, satu or dua air juice, coffee dan tea. Itu sahaja. Telur overcooked, mee goreng tasteless, roti macam baru dikeluarkan dari peti sejuk. Sausage I tak berani ambik. Telur I gigit sikit terus I luahkan balik sebab like I said overcooked. Buffett breakfast, hari-hari sama cuma kalau tak mee goreng, ganti nasi goreng yang ada isi ayam. Kita orang memang tak makan langsung sebab sekarang kan musim H7N9, lagipun sembelih ke tak. Mee goreng dorang macam orang pejam mata yang masak, langsung tak even, sebelah nie ada gaul kicap and sebelah tepi tak ada, sayur pun macam tak nampak, even fish ball pun tarak. Anyway, breakfast…

Trip Ke Beijing Part 1

Image
Hello everyone,

We just got back from our Beijing Trip. Yes, this kakak and abang korang baru balik last Sunday. Actually, it was a last minute trip as we have no intention of going there. Mula-mula ingat nak ke Langkawi, kemudian bertukar ke Bali, then ke Hongkong. But when we went to the travel office, the travel agent recommended the Classical Beijing 5D 4N, a Muslim Tours. Husband I memang teringin nak pegi dari dulu sebab dia nak ke Great Wall of China. I pun ndak jugak but I prefer pegi negara omputih kalau alang-alang nak ke oversea, yang belah Asia nie kira nanti dulu la kan. Then I teringat husband I dari dulu asyik-asyik sebut-sebut nak ke Tanah Besar China nie, so I turutkan jua. Lepas discussed/booked dengan travel agent tu, the next day we went back and terus bayar full price. We also brought along our passport untuk apply for visa. During those weeks, we were quite busy preparing and packing our clothes. Tau je la I, dua minggu sebelum berangkat, siang-siang …

Another Pandora's Bracelet

Image
Ehem... hrrmm... hehehe.. yes, I’m smiling from ear to ear and lifted my eyebrows a few times, as I write this entry. 

Well..I was surprised to received this Pandora bracelet from my husband a few days ago. Ceritanya begini, masa berjalan-jalan di Pavilion weekend aritu, both of us ternampak ada collection spring summer 2013, terbaru kat booth Pandora. We decided to take the brochure and have a look. Wah, cantik-cantik collection/season kali ini. Husband I cakap, nanti kita beli charm nie sikit-sikit and according to our taste. I ok je lagipun I dah ada satu Pandora bracelet yang husband I beli last year for my birthday.

Petang on the way nak balik, ada pekara yang I tak puas hati dengan husband I. It started with a perbezaan pendapat and how we should approach the situation. Yelakan, I nie kalau sehari tak argue dengan dia, memang bukan I la. So bila ending tergantung, I fed up terus senyap sambil memuncungkan mulut yang semulajadi berbentuk serious ini. Husband I tanya-tan…

Weekend's Update

Image
Saturday
Last weekend I sungguh busy shopping sana sini. But firstly I nak bagitau, last Saturday tu husband I ajak try lunch dekat Tajine Restaurant Bukit Bintang. Dia kata, kawan mat salleh dia asyik puji-puji and selalu makan kat situ aje. So he was curious. Mula-mula tu I tak nak sebab I tak tau nak makan apa but since husband I seems to beria aje, I turutkan jua, heh, cari la bini macam I nie, yang turut selera suami sebelum diri sendiri, sambil mengentel rambutku ini, puii haha.., kalau tak puji diri dalam entry memang tak sah wakaka... Anyway I order Lamb Mandi, I suruh husband I order ayam briyani ke tah lupa nama, so that I boleh rasa dia punya and vice versa. We also ordered starter a lentil soup for me and chicken soup for my husband and also air teh sekali. Sampai aje food, wah, banyaknya, dahlah makan starter soup. I cakap kat husband I nie sure tak habis. Bila I rasa je my food, Oh dear, it was so delicious, iya, sungguh-sungguh enak, according to my taste la,…

Update

Image
Rasa macam lama dah I tak update or luahan apa-apa kat blog I. The last time was about two weeks ago, tak ada la lama sangat. The reason was, bukan I malas (ehem..) tapi disebabkan I tak ada modal nak cerita. Hidup I kan stagnant aje... Balik-balik cerita pasal pegi doctor, masak la, merajuk kat laki la, langsung tak berilmiah wakaka.. 

Anyway, I kan start jaga makan since early March. Unfortunately after a month, I cuma turun satu kg aje, I sangat-sangat sakit hati, dah la tu, kejap-kejap naik mendadak la within that month, kalau turun pun, turun negative 1 atau 2, maunya tak bengang, setengah mati I jaga. Dinner I dah tak ambik, imagine la perut I growling mintak diisi tapi I tahan aje atau makan biscuit, sungguh menyeksakan tau.... As for my husband, dia turun sampai 4kg, oh, kejam nya, I sungguh cemburu, it’s not fair sebab kita orang buat sama-sama. Perut dia pun dah turun and seluar kerja and jeans yang dia pakai sekarang nie dah longgar, kejap-kejap dia tarik-tarik de…