Friday, December 31, 2010

I Sakit, Manda And Heronya Sivaji


I was supposed to update my blog this past days, but unfortunately I got sick... huhuu... I terkena food poisoning and automatically gastick pun campurtangan jugak. Ceritanya macam nie, as usual Ida would come every Tuesday to clean up the house. So when she came I tak masak sebab I tak mau kacau dia nanti dia kena cuci dapur banyak kali and furthermore I tak nak abuk-abuk masuk kat makanan kalau dia tengah lap-lap or cuci-cuci furniture kan. As usual jugak husband I akan tapau makanan untuk I dan Ida. This time I suruh husband I beli nasi dan lauk. Lepas makan tu I tak rasa apa-apa but petang tu perut I rasa lain macam, sebu and berangin semacam. Then I pegi melepas and makan ubat Actal. Malam tu tengah baring-baring tengok tv I dapat msg dari Manda, dia kata Sivaji The Boss ada kat tv. Then dia sms lagi dia kata kat astro fiesta 110. Eh, I tak tau pun ada saluran astro fiesta nih..nampak sangat I lama tak tengok tv. Tapikan I rasa Manda saje je nak kasi I jealous sebabkan dah dekat ½ jam nak abis baru dia bagitau.. Manda Kejam hehehe... So sibuk la dia bersms ngan I sambil mengutarakan point-point cemas dan penuh dramatic itu.. I tak sangka selama ini rupa-rupanya Manda Pencinta Filem Tamil secara diam-diam. Maka terserlahlah kini ketamilan beliau. Dari sms Manda I dapat rasakan bahawa dia sungguh mengagumi filem-filem lakonan Rajinikanth ini. Dan I pasti abg Raji ini adalah hero Idola Manda yang jitu. I dapat bayangkan di handphone, laptop atau di computer office Manda, hero tamil ini menjadi wallpaper beliau..wakaka..

Berbalik kepada kisah I yang tak sihat ini, the next day sedang I masak memasak dengan penuh rancak tiba-tiba I rasa perut I rasa macam nak kentut (sebelum tu I asyik sendawa angin non-stop). Serentak dengan itu I terus belari untuk melepas and memang sah I kena cir bir.. Lepas dari itu I sambung masak lagi. Lepas makan I terkena cir bir lagi tapi I tak rasa sakit sangat. Husband I balik kerja I rasa dah mula sakit semacam but I macam boleh tahan lagi. I pikir-pikir nak pegi klinik ke tak nak. Tak lama kemudian I rasa perut I sungguh berbisa. Terus husband I ajak pegi dengan terbongkok-bongkok lagi I masuk kereta. Dalam kereta I rasa macam dah nak pengsan, berpeluh-peluh dan I terpaksa bernafas pendek-pendek. Macam perempuan pregnant kat lamas kelas aje. Sakit sungguh tak tertahan sampai I menangis walau I cuba tahan. I ingat adakah ini hari terakhir I kat bumi. Serious, I ingat nyawa I dah nak kena cabut.

Sampai kat klinik nasib baik tak berapa ramai orang. Tak lama kemudian nama I kena panggil and I rasa lega sebab Dr Marina yang bertudung labuh itu. I suka kalau dia or Dr Ganesan on duty. I pun bagitau la sakit I dengan suara yang terketar-ketar. Dr Mariana kata nak jab, I kata ok, first time I setuju dengan penuh beraninya dan tanpa berfikir panjang. Selalunya I akan kata no. Tapi I kata kat Dr, I nak jarum paling halus, dia kata kalau nak makan ubat pun boleh jugak. I kata no, you jab je, I dah tak boleh tahan nie (wah, beraninya I..that shows I dah betul-betul tak tahan). Then I pesan kat doctor lagi I nak jarum paling halus. Dr kata kalau nak jarum yang paling halus, ubat tak keluar..hehe..tegelak la pulak. So bila time dia nak jab, I kata tunggu dulu, I nak kena pegang tangan your assistant/nurse sebab memang jadi kebiasaan I (yang pengecut ini) kalau nak kena jab mesti kena pegang orang.. Dr tu gelak and I kata Dr Ganesan memang dah cukup arif dengan perangai I nih hehehe.. I kata, I nie tua-tua pun takut, Dr Marina kata tak apa. Offcourse la, tak kan dia nak kata, you nie memang tua bangka pengecut gila kan wakaka...kang ada yang berparang kat klinik heh.

Lepas dia jab, I expect it to be baik on the spot, tapi tak jugak, so I duduk kejap kat klinik sebab I takut kalau I terpengsan sebab I tengah tertunduk kesakitan. Tak lama kemudian, husband I ajak balik and husband I tak kasi I jalan biar dia ambik kereta. Balik rumah sakit tak baik-baik, tak lama kemudian I muntah. I muntah air kosong and lepas tu I rasa kepala I pening. Badan I pulak lemah-lemah and mengantuk yang amat. Then I paksa makan nasi sebab perut I kosong (sebelum tu kena makan ubat gastric dulu) and acid gastric banyak dalam perut I. Lepas makan I telan ubat cir bir. Tak lama kemudian Manda from Mumbai sms and bagitau Sivaji the Boss keudara lagi..wakaka.. dalam sakit-sakit tu I tegelak besar. Dia kata pukul 9.00pm start and I bagitau dia I tengah tengok Malaysia lawan Indonesia. I kata nanti I nak beli la Sivaji The Boss nye dvd (cet rom la). I kata nak DL kat tor mesti tak ada subtitle. MANDA DENGAN PENUH BANGGA KATA DIA DAH ADA SIVAJI THE BOSS NIE DENGAN SUBTITLE SEKALI.... huiii... terkasima I sebentar wakakakaka.... Gab.. member setamil dah ada tu (ke atau Gab memang dah tau tapi secret-secret kat sis? hehe). Vagg macam mana? Dah ada unsur-unsur kesarian ke? Kui kui kui.... Kalau tak berjaya kat Vagg kita brainwash AFI lak...bak kata pepatah kalau nak melentur buluh baik la dari rebungnya oppsss...lariii...

Tak lama kemudian I termuntah and abis semua nasi yang I makan terkeluar balik... adeeihhh.. seksanya.. Kepala I pusing bagai nak giler and I bejalan terhoyong hayang. Tapi I rasa a bit lega although asyik sendawa angin non-stop. Semalam I masih cir bir lagi tapi sebelah pagi je. Hari I rasa a bit better. I hope next year I wouldn’t have to carry this sickness again and I hope I tak terkena lagi...tak sanggup rasanya. I betul-betul serik and akan berhati-hati kalau nak makan or beli kat luar lepas nie.

As for all of you out there, either you are my friends or a silent reader, I would like to wish you a very Happy New Year 2011.

Sunday, December 26, 2010

Kisah Tengok Wayang Tron


(I makan laksa lemak, husband I makan laksa asam. Selain dari tu both of us share pie tee, lobak and ice kacang)

Last Friday evening/night husband I pujuk lagi, this time dia ajak pegi tengok wayang. I cukup malas nak tengok wayang especially bila mengenangkan penonton-penonton yang cukup monkey suka buat bising and siap cerita-cerita lagi. But bila teringat husband I banyak kali ajak tengok and I asyik menolak aje, so tak sampai hati la pulak kan... you know perkahwinan kan kena ada compromise..tak kan nak ikut kepala one party je kan. See, husband, you’re lucky kahwin dengan I yang sungguh bertimbang rasa ini (ye la tu uweek uwweek). I suh husband I check what was on kat TGV KLCC right now.

Lepas mandi and solat both of us pun make our way there but not before husband I isi minyak and I grab a few tidbits nak makan dalam kereta because I was so hungry. Sampai aje, terus order makanan kat Little Penang and then husband I pegi beli ticket. We haven’t decide what to watch, it would be depends on the time. I tak nak tengok yang jauh malam sangat. It would be either Tron or Gulliver’s Travel. Husband I called from the TGV and bagitau yang GT dah penuh and kalau nak pegi tak sempat because makan berapa lama kan, so I kata Tron pun boleh jugak. Actually, I tak tau pun Tron nie cerita apa, I cuma tengok one time promo kat tv aje and I don’t even know sapa yang berlakon etc. Lepas makan, both of seperti biasa berpoya-poya and sempat la I beli one pair of CAT shoes. Actually, I tak ada ati pun nak beli but memandangkan ada discount sampai 50% tiba-tiba kasut tu nampak cantik la pulak, yela harga dah murahkan.

Then husband I pegi turun balik kat kereta sebab nak ambik keropok yang dibeli kat station minyak tadi. I dah cakap siang-siang kat dia, ambik yang plastic yang I ikat (sebab ada dua plastic). Anyway, I tak berapa suka tidbits kat TGV nih sebab tak banyak choice. Sebelum tu husband I belikan cupcake Bisou betul-betul depan TGV. Bila husband I dah naik balik. I tengok dia ambik bungkusan plastic yang salah. I kata salah keropok you ambik, I kan dah cakap ambik plastic yang I ikat, husband I kata tak nampak pun. I kata, macam mana la you boleh lulus periksa, you memang sewel hehehe.. Husband I try to question my integrity. Ini tak boleh jadi. I kata kalau you nak turun ambik, ambik la but kalau tak nak pun tak apa boleh makan yang ini but I swear, I ikat and I kata dah dua kali I ulang ambik yang ikat, satu masa dalam kereta sebelum both of us naik atas and satu masa you nak turun ambik.

Then husband I turun, bila dia sampai balik kat tempat I menunggu dia kata, mana ada ikat, nie I jumpa kat bawah seat. I kata mana I tau, I ikat and siap berdemi Allah lagi haha..last-last both of us gelak because we look so stupid arguing over some very silly thing .. adeeihh...so korang nanti kalau dah sampai usia macam I dengan husband I, percayala bende-bende remeh pun boleh jadi big issue and seems to be a very big deal...

Bila time nak masuk, husband I beli pop corn and air coke yang guna cawan Tron and air mineral. Lepas buang air kecil both of us pun masuk and ambik spec 3D kat luar panggung. Sampai-sampai sudah! Budak-budak kat depan and kat belakang kita orang. Habis la.. both of us cakap. But it was surprised that budak-budak nie was well behave, tak banyak cakap and tanya. In fact mamat dua orang sebelah I yang kurus aje sekali sekala sibuk nak story pasal kisah nie... By the way, it was a pleasant movie to watch. I never expect it to be that good. Kalau korang suka tengok cerita sci fi/computer/futuristic/game, boleh la tengok. Pada I cerita nie best and tak boring, sekejap aje dah nak abis. Malas I nak story kisah nie, korang tengok la sendiri. Ok la I cerita sikit, pasal bapak Sam nie termasuk and tak dapat keluar dari game yang dia cipta. Sam termasuk dialam itu dan bermula la segala-galanya dan terjawap la dimana bapak dia menghilang selama dua puluh tahun itu.

Bila dah abis, mamat kurus dua orang sebelah I tak bangun-bangun, mengeliat aje sambil tengok belakang. Sekali I tendang tangan dia, terus dia gelabah bangun..wakaka..yea..I memang tak sabar and panas baran..

Sekian..

Saturday, December 25, 2010

Kisah Petang Khamis


(Makan kat Belanga MidValley. I order nasi kerabu, husband I order nasi lemak)

I thought of resting for a while before planning on updating my blog, suddenly my husband called me up and ajak berpoya-poya kat KLCC or MidValley on Thursday petang aritu. I kata malas la, I nak relax kat rumah, beside apa nak cari. Dia pujuk-pujuk and kata aritu kan I nak cari something. I kata itu boleh tunggu and I’m not in a rush pun. Tapi being the pushy guy he is, I pun turutkan la jugak dengan mengantuknya. Oh dia ponteng kerja as always. Masa on the way nak keluar rumah, he put on his other shoes, apparently it was a new one. I kata, you tak nak pakai stoking ke sebab kasut kan baru nanti gigit your tumit. Dia kata, tak ada la sebab dia pernah pakai aritu. I kata ok then.

Maka berjalan-jalan la both of us kat MidValley nih yang penuh sesak dengan orang ramai. Nak cari tempat parking pun punya la susah, semua penuh, it took us a while to find one. Tengah seronok-seronok ber shopping shopping, tiba-tiba husband I kata kaki dia sakit. I ingat kena ghout. Then dia tunjukkan tumit dia yang mengelupas, huh teruknya. With that I gave him the look “I told ou so”. So mula la I bagi speech, itula kalau tak dengar cakap bini you nih mesti (bukan main suka lagi I dalam hati, kembang kempis). Then dia nak cari stoking, sementara tunggu dia I duduk kat luar Jusco tu. Dari jauh I tengok dia jalan terhengut-hengut cari stoking dalam hati tak tahan I gelak (jahatnya I, patutnya simpati la kan). Bila dia keluar aje I tengok, eh mana stoking? Dia kata baik la dia beli plaster. Then merayau nak pegi farmasi, then he changed his mind and ajak beli selipar la pulak.

So we went to Factory Outlet nun di hujung sana sambil berjalan perlahan-lahan sebab yela, hero I dah injured kan. Lepas cari-cari, I pulak nak beli baju sebab I rasa tak selesa dengan baju yang I pakai sebab walau I pakai sweater dari luar tapi tak dapat menyembunyikan perut I yang boroi..huhuhu..yea perut I boroi waaaa... I main grab je satu baju belang-belang and bagi kat husband I masa dia beratur kat counter. Lepas dia abis bayar I tanya kat counter tu boleh ke tukar baju kat dressing room, dia kata boleh. So I betukar la kat situ..fuh lega... kebuncitan perut I hilang sekelip mata... yea..baju besar and labuh hampir ke lutut..mencik I.

I rasa sungguh kelakar tengok husband I pakai selipar jepun bejalan-jalan kat MidValley nih, macam nak pegi pasar malam je. Tak lama kemudian husband I ajak stop sekejap. I ingat kaki dia sakit lagi suspense la kan.. rupa-rupanya tapak kaki dia gatal kena gigit semut..adeeihhh..macam-macam.. I dah tak tahan I gelak kat dia.. so tergaru-garu la dia sekejapan sambil sebelah tangan berpaut di railing depan kedai.

On the way nak balik husband I tersesat kat satu bandar nih. Memula-mula tercengang-cengang jugak I sebab tak pernah tengok kiri kanan nama kedai yang membuat lidah I begulung. Ada pintu gerbang sepanjang jalan lagi. Puas tengok nama jalan baru la perasan, jalan bricksfield. I kata kat husband I sirih pulang ke ganggang..muehehe...

Makanya, husband I pegi pakai kasut balik pakai selipar and I pegi pakai sweater over sleevless shirt and balik pakai t-shirt besar gedabak belang-belang...

Sekian...

Wednesday, December 22, 2010

My New iPad

(iPad, iPad case and wireless keyboard for iPad)

Aritu, husband I mentioned pasal ipad. Then last week dia kata next year nanti dia akan belikan I. I tengok kat Oprah macam best aje but entahlah, I was a bit sceptical because as you know brand US nie normally they cater more to their market. I told him tak beli pun tak apa as I don’t see the need to have one. Lagipun function more or less sama dengan laptop je (man, was I wrong). Balik dari kerja that day, (masa tu I masih kemamaian baru bangun dari take a nap, yup sekarang nie I dah dapat tidur tengahari, more or less petang, tapi I tidur kejap je, paling lama sejam). Dia pandang I, I pandang dia, tiba-tiba I cakap, “ eh you tak payah la beli ipad nie, membazir duit aje and I tak minat la, furthermore I’m fine with my laptop nie”. Suddenly, husband I keluar bilik and masuk balik bawak satu plastic and bagi kat I. Dia kata, “nah this is for you, happy belated birthday”. I kata “ eh, birthday I dah almost dua bulan lepas and beside you dah bagi I hadiah on that day itself” (yea, birthday yang paling disappointed dalam sejarah birthday I, mencik bila ingat balik ).

(Horizontal)

(Vertical)

I yang masih mamai lagi, abik plastic tu and tengok kat dalam and I masih tak tau apa ke bende nya and then bila I keluarkan, omg, I was so surprised, sekotak ipad husband I siap wrap dengan ribbon sekali. I never thought he would buy this soon and I don’t know why masa bangun tidur I cakap tak payah beli, macam tau-tau je “basic instinct” I nih..hello Sharon Stone. I terus peluk kotak ipad tu and baring for a while. Dia, I tak nak peluk sebab dia selalu “bersalah sangka” dengan I. Orang tua nie bukan boleh pecaya, mode sentiasa “on standby” je wakaka.. Wah...excited tak terkata and I tersenyum-senyum sorang. Tapi sempat lagi I pura-pura mengomel, “ish you nie, membazir aje”. Biasala ini kes lain di mulut dan lain di hati hehehe..

(Touch screen keyboard)

So beberapa hari lepas tu I sungguh busy, masuk website sana sini and try-try bende nie. It was so hard at first as I never have one or even pegang pun before this, tengok secara live pun tak penah. Itu la yang buat I and husband I busy keluar cari ini cari itu, beli screen protector and masa I try pasang sendiri kat rumah, bergelembong la pulak. Keluar lagi cari screen protector yang baru and suh cina tu pasang. We also bought a wireless keyboard and also ipad case. Kita orang beli kat tingkat atas Low Yatt sebab kat apple centre tu mahal although bende nye sama je.

(iBooks)

It is useless to have it around if you do not regiser to the itunes account (which is a must). In order for you to download the stuff, even if it is free, you still kena register dulu oh and you have to give your visa, credit card or pay pal number depending on which country you are from. Well, there are other way for you to hrrmm..hrmm.. tweak it around.. but I won’t elaborate much as you know bende yang “tak direstui” nie bahaya, tak pasal pasal I kena jailbreak oopss hehe... So, sekarang nie I don’t think so I will buy any book anytime soon as I dah ada lebih 2504 books in my ipad. Rasanya sampai mati pun I tak abis baca. I also put a few movies too. But I don’t want to put any game sebab main Farmville pun I dah tak larat. Lagu pun kalau I nak letak maybe tak banyak as I dah ada dua ipod classic.

(Fantastic kan feature iBooks nih)

(Kalau nak baca secara vertical)

Other features that I like about it was the map. It was very helpful and let you know how long it took you to go from here to there etc. Siap ada building or people walking around the street and also nama street pun ada. Beside that you have calendar, contacts, notes, maps, video, youtube (which took you directly to the website), offcourse itunes, app store, ipod, photos, mail, safari and photo. You can download as many applications as you like. No worries you can familiarise with the software easily.

(Kalau nak baca secara horizontal)

The downside of it are, tak boleh upload gambar yang kita ambik directly to the ipad because kena sync from your laptop or desktop, unless you download directly from the internet. Facebook boleh masuk but tak boleh main Farmville. Maybe it was my line ke apa, I’m not sure but itu tak penting.

(One of the movies in my iPad)

Anyway, it was quite handy (nipis and ringan) if you do a lot travelling as it sort of your companion especially when you are alone. I’m beginning to love mine and I think it is going to be a necessity thing in my life.

Note : Don't forget to put the screen protector and also it is best for you to put on the iPad cover, takut scratch ke apa kan sebab licin and ringan.

Tuesday, December 21, 2010

Spa With Pozi (Fauziah)...Part 2


(The Locker)

Oh, this is yang memang both of us tunggu-tunggu. Ah..sedapnya kena urut and belai-belai dengan bau minyak yang harum and the atmosphere was so relaxing. The therapist was very attentive, polite and kind as always. She asked if she put too much pressure but I cakap ok walaupun there are time dia urut and tekan rasa sakit nak mampus but since I want my blood to flow and I guess it must be tension in some part of the body, so I tahan aje. But overall it was a very pleasant experienced..I sukaa... Lepas therapist tu dah abis with the massaging, they move to the last course which was the scalp theraphy. Oh my God, it was the best of all...I rasa macam nak menjerit sebab sedap sangat. Tak tau nak explain akan kesedapannya bak ayat cliché, “I feel like I just die and went to heaven” (macam la orang yang invent those quote penah pegi heaven kan?). Kerana kesedapannya si Pozi tertidur sampai berdengkur.. hehehe.. Memula I ingat alunan instrumental bass kan.. makin lama I dengar macam ada bush bush sound..then I tanya her therapist.. “Is she’s snoring?” sekali both therapist (me and hers) and plus myself ketawa.. Then dia tersedar dia pun gelak gak..hehehe.. See I told you sedap giler sampai dia tertidur. But the funny thing was, walau sedap macam mana sekalipun I tak pernah dan tak boleh tertidur or terlena each time I pegi spa and kena massage massage nie. To me it was impossible because macam mana nak tidur if you feel orang tonyoh-tonyoh your body kan? Paling-paling pun I dapat berkhayal aje.. I jealous dengan those yang dapat lelap nih.

Anyway, the therapist urut our scalp for quite some time and I’m so glad. After everything selesai, we went to the reception area to pay. I asked the receptionist to check my record when was the last time I went there. I was shocked to have been told that the last time was in April 2009! Wah..lamanya I tak ke spa nih...Ini tak boleh jadi.. Then receptionist tu gurau dengan I, after this datang next year eh...I kata a’hah dua minggu lagi next year. Then both of us jalan-jalan and she bought buku resepi cake..biasala Pozi pembuat kek tersohor dalam family. Husband I datang ambik and the three of us went to Low Yatt Plaza to have our lunch and buy some stuff there. Since jalan tutup untuk ke Low Yatt/Bukit Bintang, we had to park the car kat Pavillion. This was because Pak Najib and Malaysian football supporter nak tengok kat screen besar kat Sg Wang that night. So kena menapak la dari Pavillion, lalu Lot 10, Sg Wang untuk sampai kat Low Yatt nie.

Then on the way back we went to Sg Wang and sempat la jugak I grab one skirt, I kan nak jadi wanita feminie mengikut usia. errr..selama nie I pakai macam mana eh? Batuk-batuk.. Then lalu Uniqlo and masuk kat situ. Niat I mula-mula tak ada nak beli apa-apa, Pozi sibuk cari sweater untuk pakai kat office. Then something caught my eye, a beautiful sweater pattern petak-petak besar colour black and white and tinggal satu with M size. Apa lagi terus I grab furthermore harga turun balik ke RM49.40 from RM79.90. I was so happy. Husband I suruh ambik lain-lain baju or pants but I tak nak sebab aritu dah banyak dah beli. So hubby, you should be lucky to have a wife like me...ehek! After that we went back to Pavillion and I sempat ke J.Co nak beli donut nya yang sungguh lembut dan enak. Oh..I hate J.Co punya staff...rude, muka masam and belagak. I tanya ada letak coffee ke, staff laki yang ada mulut tapi tak nak tau guna tu, pointed to the label dengan angkuhnya..celaka betul. Then masa I nak bayar cashier pompuan tu langsung tak balas senyuman and bila I said thank you dia palingkan muka ke tepi and terus jalan. I will complain to the management one of these day. I don’t care if the management will take any action or not. They need to be reminded, kalau kerja where you liaise directly with people, show some respect sikit especially when they give you the money to pay for your bloody ciput salary!! Itu baru jual donut dah belagak belum lagi jual Bentley ngeh ngeh.. But the other day I was treated nicely by one of a friendly and kind staff lelaki kat situ. Siap bagi free donut sebab tunggu the yoghurt drink yang dia buat.

Oh lupa nak cakap, you know what I was so surprised when she told me that she never went inside the Pavillion or even step foot in Berjaya Time Square. I cakap what??!! Sampai terbeliak bijik mata I. yela kan...I ngan husband kan kaki berpoya-poya, walau kaki kejang sekalipun. Tiba-tiba I jadi kesian kat dia.. anak jati KL tapi tak adventerous and independent at all ...Hah? I kesian kat Pozi? Impossible...hehe. Then, lepas beli donut the three of us pun headed home and we make a plan to go and try at another spa in town. Oh and also we make a plan to bercuti sama-sama... What was I thinking? Apa ilmu Pozi pakai nih? Unbelievable?? Me and Pozi jadi bespren.. kah kah kah kah.. Like I said earlier, kalau anak-anak buah tau, abis I akan kena kutuk kaw kaw...ahhhh....

P/S : Masa kat Uniqlo Pozi tanya size sekian sekian ada tak? I kata I tak kerja sini, tanya la sales assistant and I tambah lagi..tu depan-depan you macam-macam size ada pegi la cari...adeeihh. and macam tu la masa kat Low Yatt Plaza, dia tanya I ada tak USB kat sini (and the sales assistant betul-betul bediri kat sebelah dia sambil tengok dia lagi)..I kata offcourse la ada, ini kan kedai accessories computer wakakaka...Sales assistant tu cakap ada sambil sengih-sengih kat dia and then dia tanya I lagi mana eh USB..I kata laa..., tu sales assistant kat sebelah you tanya la wakakaka...

Monday, December 20, 2010

Spa With Pozi (Fauziah)... Part 1


(The Changing Room)

Last Saturday myself and Pozi (my husband’s elder sister) went to a spa together at Great Eastern (Energy Spa). Yea, together you... Nie kalau anak-anak buah tau abis I kena kutuk because they anti their annoying makcik (Pozi) for as long as I can remember. Yup, the makcik is a piece of work and there are times when I feel like I want to strangle her myself but being the outsider (me la) and join the family by marriage I have to go with the flow. Kekadang geram I with her bossy, fussy and macam bagus way. But actually, she is a timid and chicken (pengecut). Ish, this topic is about me and her going to the spa ma.. not kutuks her. Sorry la Pozi, I need for them to know your character in order to go on with my story..muehehe.. Raya nanti I salam mintak maap kat you (nasib u tak tau blog I...).

So anyway, like I said last Saturday we went to the spa together, holding hand and sing a song about loving each other and till death do is part (euwww..). The reason why we were going together was because, dia sudah tagih janji dekat I (a few years ago I told her about me going to the spa and when she said she would like to join me, I said yeah..why not and I will let you know when I’m going there – yup me and my biggie mouth). So, two weeks ago she asked again when am I gonna bring her, so being the “nice” lady that I am. Yela..I kan forgiving punya person (uhuk) and cepat lupa walau macam mana orang tu buat kat I, pun make a date with her.

A few days before going there I reconfirmed with her and told her that I will pick her up at 10am. Actually the appointment was at 11am but knowing how she loves to take her sweet time (her time is sesuka hati dia), so I kasi cepat one hour. Before that she sent a msg to me at 6.55am and called me around 9.00am but I hadn’t switch on my hp. Around 10am, we (me and tamil king) picked her up but as usual we have to wait a while for her (kat depan gate) to come out and I have to msg her, itupun kena tunggu a few minutes. So you see that is why I kena cepatkan time.

(On the left is a shower room and on the right is a toilet)

Sampai kat Great Eastern we decided to have our breakfast but she went and jalan-jalan because dia dah breakfast kat rumah. Around 11am we went inside and talked to the receptionist and told her what kind of treatment that we want and choose the Christmas package and it was quite cheap for two. I add a scalp treatment, it was my favourite. We went to the changing room (oh this is the first time she went to the Energy Spa). When it was time to take off her panties, she was hesitated because she doesn’t want to take it off and change to the disposable panties. I cakap kena bukak nanti basah bila masuk sauna. She said rasa tak sedap. I cakap tukar je la. She mengomel and said she should have brought her extra panties along. And then she said she doesn’t want to take off her bra la pulak. I said bukak je la, tak ada sapa nak tengok your nenen. Then I cakap lagi, “you nie timid la”, ini tak nak itu tak mau ...bukak je.. “ Tapi I dah gelak kat dia sebab it was so funny, she was laughing too. Masa nak keluar pintu, I saw something bulging inside her robe. I tanya lagi, you tak bukak ke your bra..dia gelak kata..tak. I was thinking what was inside her robe. Then we went to the relaxing area, lying down on our sofa yang macam kat swimming pool tapi cushion with pillow and drinking our red date tea yang delicious and warm itu, ala-ala puan sri terkedu.

Then the therapist asked her where is her towel. She said it was inside her robe. I apa lagi bantai gelak kat dia, dia pun gelak jugak (I was thinking, wow, ok jugak minah nie I thought dia akan rigid or defensive ke). Then she said she wants to go to the changing room to take out the towel. I kata go la.. then dia diri sebelah I and nak bukak kat situ. I punya la tak tahan I gelak lagi and dia pun mula la goyangkan badan nak kasi towel jatuh..hahaha.. then I tarik je dari bawah hahaha...adeeihhh... Sementara tunggu our therapist to come dia duduk kat another sofa and I tengok dia pegang laundry bag. I tanya apa hal dia bawak laundry bag and gelak lagi kat dia.. Dia kata I suruh bawak. I kata mana ada I suruh bawak, laundry bag tu kena simpan kat dalam locker bila kita dah abis, kita simpan kita punya robe and towel dalam tu. Dia sengih-sengih and simpan kat changing room. Then both of us masuk kat sauna. I tengok dia duduk kat ujung nun corner tepi. I kata duduk la sebelah I apa nak jauh-jauh kang ada antu menjelma. Then dia kata dia tak nampak sebab gelap and tanya I kat mana..hahahha..I kata pakai la spec... ok silly me.. pakai spec lagi la tak nampak sebab berkabus kang. Dua tiga kali dia kata dia tak nampak, I tengok dia jalan sambil mendepakan tangan macam orang buta. Oh my God, I rasa macam nak pengsan gelakkan dia, dah la I tak dapat bernapas dalam wap kat dalam bilik nie, dia pulak bejalan macam zombie hehehe..then bila I bukak pintu sikit sebab nak kasi wap keluar tak tahan panas tiba-tiba air wap kat ceiling turun macam hujan, dia panic and tanya air apa nie, I kata offcourse la air wap I bukak pintu begegar. Then dia duduk sebelah I, lepas tu ada la air menitik kat badan dia. Dia tanya lagi dengan nada terkejut air apa yang menitik..hehehe..I kata air wap laaa. After that we started to talk about all kind of stuff and I was surprised that she was quite pleasant to talk to.

Then we went out quickly sebab tak tahan panas and tak dapat bernafas. We went back to the relaxing area and minum minum kat situ. Then the therapist came and start with the foot theraphy and after about 30 mins we went to the room to do our apricot scrubbing. Sakit la jugak kena scrub but I tahan aje demi untuk mendapatkan kemulusan kulit...ahh..the extend that what we women do to look or prasan pretty. After the apricot scrubbing we went to have our shower and told her that the scrubbing buat my skin pedih-pedih. On the way out, I told her that my skin rasa pedih-pedih, dia kata dia tak rasa sangat sebab maybe kulit dia tebal. Then we went to take our shower and to prepare for our full body massage.

To be continued...

Friday, December 17, 2010

Update

I was so busy lately. Merata-rata I pegi, keluar and macam-macam benda I kena cari.. Schedule I cukup padat, nak kena pakai PA nih..macam artis kah kah kah.. wah macam la hebatkan? Tapi hari-hari bertenggek kat ladang wakakaka... I ndak sangat update blog I tapikan bila start nak tulis, I tak tau apa nak tulis. Nak cerita kisah harian I rasa macam tak ada apa yang interesting pun. Eh? bukan ke I yang cakap tadi I busy and merata-rata I kena pegi? hehe.. Ntah la..tiba-tiba idea menulis jadi beku.. I miss bloggging masa zaman dulu-dulu..macam-macam benda I boleh tulis and selalunya sampai dua entry for just one day.. Nowadays, kalau ada seminggu dua kali, tu dah kira bagus la.. hmmm... semangat nak berblog sudah hilang... tak best la macam nie kan? Oh, why not I make it one of my new year's resolution.. to update my blog everyday or frequently...

Anyway, I nak ngomel antara isu isu (macam la penting) and share with all of you (huihh..ramainya orang baca blog I hehehe..)

Isu Masak

I kan kalau masak, I tak suka kalau orang komen-komen kata kurang nie la kurang tu la terlebih nie la itu la..I cukup nyampah especially kalau orang tu first, tak tau masak, second, I tak pernah rasa masakan dia, third, masakan dia tak sedap and fourth, kalau dia jantan (ndak ndak kalau tak ada orang ndak kan dia, doesn’t that say something about that person?). Bukan sebab I tak boleh terima criticism but kalau nak kutuk tu budget-budget la sikit kan.. tegur la cara yang diplomatic dan berhemah. I kalau orang dah kutuk-kutuk melampau, jangan harap la I nak masak untuk orang tu, biar la dia kebulur sekali pun, nasib la. I know, pandangan orang yang bangang nie tak penting and I can’t help kalau cita rasa or tastebud dia macam tenuk kan but sedikit sebanyak I terasa la jugak, yela I nie kan wanita emosi... Lagipun I masak dengan sepenuh perasaan dan kasih sayang...uhuk!

As for my husband, so far dia memang tak pernah complaint lagi in fact pujian dia melambung tinggi. I tau dia ikhlas puji I sebab masakan I menepati selera dia. Maknanya, he has a good taste ahak! Berani la nak mengomen, tak berasap dapur forever (as if la I masak hari-hari).

Isu sibuk nak ajar I cara layan laki I

Ini another issue yang cukup-cukup I benci (tengok tu word cukup pun dua kali). Masa I kerja dulu and bila berborak dengan husband I kat telephone, ada je orang mencelah cakap, “eh jangan la cakap dengan laki macam tu...berlemah lembut la”. I rasa macam nak tampar mulut orang nie dengan paper file atau file keras hitam tu.. Yang kau sibuk cara aku cakap dengan laki aku apa hal? Kau tau ke kat rumah dia dengan aku cakap macam mana? Kau gila ke? Tapi di mulut I akan cakap, “eh, apa yang tak betulnya aku cakap dengan laki aku”?, apa yang tak kenanya”?, bila aku cakap kasar dengan laki aku”?. Lain orang lain la cara dorang and laki dorang kan? Lepas tu dia akan senyum-senyum and ulang balik, “jangan la cakap dengan laki kau macam tu”. I kan kalau nak sound dia memang banyak modal I pasal dia tapi nanti I pulak yang nampak jahat..tau la kat ex- office I mentality dorang are sooo.. (malas I nak cakap). I don’t need your advice la and I don’t ask for one. I pantang kalau ada yang perasan bagus nak ajar-ajar I macam mana nak layan laki.. tak ke sial tu?

Teringat I baca satu article pasal pompuan pangkat datin nie sibuk bagi advice pasal macam mana nak jaga and layan laki.. bla.. bla.. bla. From the way she said it, sungguh sempurna dia sebagai seorang isteri. Kekonon dia la best of the best. Kalau orang tak kenal orang mesti ingat perkahwinan dorang nie sure sampai ke akhir nyawa bak filem “yucks” tu.. padahal masa tu laki dia baru tambah satu dengan si puteri jawo tu...oopss. Itu yang buat I hairan masa baca article tu.. dia ingat orang tak tau what’s going on? Well, tak lama article tu keluar kat majalah dia pun bercerai. Tapi tak apa, laki dia kaya raya nak mampus and offcourse dia pun kaya la dapat harta sepencarian.

Oh and the lady yang sibuk tegur and ajar I, dah kahwin lagi...as a second wife.

Isu masuk campur hal family or sedara I

Isu nie pun I memang cukup meluat. Kalau I meluahkan perasaan tak puas hati pasal family or sedara I, harap maklum jangan sibuk nak ajar-ajar. Again I don’t need your advice or ask for one. I’m telling you because I want to tell and if I want your opinion I will let you know. You tak grew up in my family, you don’t experienced what I experienced, you don’t know the character or attitude each member of my family or relatives and tiba-tiba you nak jadi advisor I. Bila I hire you? My life and your life are soooo not the same and you tak boleh samakan. Mak bapak datuk nenek pakcik makcik sepupu sepapat you are different from mine. Hati you and hati I pun different so who are you to tell me what I should do, say or treat them? You tak pernah mengalaminya, mana you tau?

Jangan nak try to mould (membentuk) I to be like you. You can’t do that. Oh, what makes you think you tak akan react macam I jugak if you were in my situation? Mana you tau? Talk is easy babe! Respect other people’s life.

Last but not least, to Vagg..thanks for being the best sister in the world..muahhhsss.....

Friday, December 10, 2010

Obsesi Yang Crazy

Masa I kerja kat Sarawak dulu kan ada sorang colleague I nama Nancy, cerita pasal her friend yang syokkan mat salleh. Nancy nie pun couple and living together with mat salleh dari UK dah tua la mat salleh tu dalam 50 kot tak silap I, so kalau sekarang nie ada la dalam 65. Nancy pulak umur dalam 20 lebih. Mat salleh nie untung la dapat banging pucuk muda tapi kalau kat negara dia, sorry la..sebelah anak mata pun pompuan kat sana tak hingin, kat sini je yang dorang nie jadi rebutan walau muka retak seribu dan perut macam guni, but not me..yuckkss...I was never interested dengan omputih-omputih nie. Pada I walaupun dorang nie manusia macam kita but still I rasa macam dorang nie alien je and pada anggapan I yang muda pulak mesti perasan dorang tu handsome walaupun gigi gongngak (rongak, husband I la sebut gongngak). No offense to those yang kahwin ngan mat salleh nie, this is only my opinion.

So anyway, back to Nancy punya cerita.. dia kata kawan dia nie bangsa bidayuh nama Stephanie ke (kalau tak silap I), met this mat salleh guy one night over dinner and kat Pub. Mat salleh nie kawan Nancy and boyfriend Nancy jugak. Lepas berkenalan malam tu, malam tu jugak la minah bidayuh nie ber one night stand. Next morning day mat salleh tu tengok Stephanie masih ada lagi kat bed dia. Dia suruh minah nie blah.. Minah nie buat don’t know and stay kat situ sampai petang, meanwhile beberapa kali dah omputih tu suh dia cau. Bila dah menjelang malam, mat salleh tu paksa dia keluar. Stephanie tak nak jugak. Mat salleh nie called la police. Police datang and arah Stephanie nie keluar. Stephanie pun keluar and bila police dah blah, Stephanie datang lagi and masuk ikut tah mana-mana tingkap kot. Mat salleh nie geram la.. panggil police lagi and begitu la to and fro nya...... Bila mat salleh tu kunci rumah dari dalam.. Stephanie naik ikut jalan bumbung..tah macam mana tah..

Last last mat salleh nie dah fed up dia biarkan Stephanie nie kat rumah dia. Dia tak bagi makan, dia tak cakap dengan Stephanie and dia buat Stephanie nie macam tak wujud. Dia bagi perhatian kat anjing dia aje. Dia pegi balik kerja macam biasa, tengok tv sorang-sorang meanwhile Stephanie kat bilik dia yang satu lagi. Kadang-kadang dia maki Stephanie, kalau tak silap I. Nancy kata, Stephanie pernah bagitau dia, punya la benci mat salleh nie kat dia, mat salleh tu sanggup masturbate sorang-sorang dari project dengan Stephanie.

I think after a year Stephanie tu dengan muka tak malu “tinggal” bersama mat salleh tu dia pun blah not before terjadi satu incident. Masa tu I datang rumah Nancy, Nancy pulled me aside and cakap perlahan-lahan dia kata, syyhh Stephanie ada tengah mandi. I tanya, eh apa dia buat kat your house. Nancy kata, mat salleh tu bantai dia cukup-cukup and halau dia dengan sehalau halaunya.. Then Stephanie pun keluar buat muka sedih sambil belai rabbit dia. I tanya, how are you Stephanie and I’m sorry to hear about your story. Dia kata, “itula..Nancy untung tak macam I”. Dalam hati I, apa punya minah mereng nie, orang tu clearly tak nak dengan engkau yang engkau perasan and sampai tinggal setahun kat situ apa hal..stupid betul. Tapi mulut I cakap, apa nak buatkan sambil memberikan senyuman simpati. Dalam hati I tak habis-habis I menyumpah akan kesewelannya..obsess tak bertempat. Then dia tunjukkan kesan kesan lebam kat badan dia..I tengok tak ada apa-apa pun.. macam kena genggam sikit-sikit je. Lepas tu I dah tak tau apa kisah Stephanie, dengar-dengarnya dia balik hometown or went to another city or she might find another object with a new obsession.....

As for Nancy pulak, next time I cerita (kalau I rajin la), interesting jugak kisah dia..

Thursday, December 9, 2010

Update

I know lama dah I tak update. I rasa sangat malas and tak de mood. Anyway, last Saturday was one of my husband's niece's wedding. Nikah merangkap bersanding on the same day and at the same place sekali. We came early, around 8.30am. Nasib baik la weather redup and tak ada la terasa bahang panas although ber gelen-gelen (exeggerate as usual) air sirap I belasah. The food was nice but I makan sikit aje. Tau je la kalau majlis kenduri nie I tak berani nak makan banyak-banyak (bukan sebab diet ke apa) memandangkan perut I yang sangat sensitive ini.. cir bir sentiasa mencari peluang yang ada.

Tup tup dah jadi bini orang si Aiza nie. Teringat masa first time I jumpa dia masa kecik-kecik dulu. Masa tu husband I bawak jumpa family dia also for the first time (I belum kahwin lagi dengan dia). During those moment, dia cukup anti dengan orang gaji yang memang perasan bagus. Kejap-kejap Aiza kutuk dan meluahkan ketidak puasan hati dia kat I. She called her all kind of names behind her back. Kat depan dia senyap aje and tak berani. Kelakar bila I teringat balik. Not only orang gaji yang angkuh tu dia anti but auntie dia (my husband's sister) pun dia cukup geram jugak. Aiza masa kecik garang and selalu gaduh dengan abang dia yang no. 2 tu. Biasala budak-budak and that is the way they bond with each other. I teringat di awalan perkenalan itu, kita orang pegi zoo, bukit cahaya, port dickson, the mall and merata-rata la together with adik beradik dia and also cousin dia yang lain.

And now dia dah kahwin, sekejap aje masa berlalu and I pun semakin tak muda...huhuhu... kejamnya masa!

Tuesday, November 30, 2010

Budak Remaja Sekarang..

I perhatikan budak-budak remaja or pra remaja zaman sekarang, kebanyakannya sungguh la tak ada sifat-sifat yang boleh di banggakan. Baik yang pompuan maupun yang jantan. Kalau pegi Sg Wang ke or even KLCC, group-group nie banyak berkeliaran dalam satu kumpulan dengan dress up yang comot, selekeh dan berbau busuk. Muka pulak langsung tak ada cahaya... tak tau la kurang zat ke atau banyak sangat isap dadah atau main seks.. Hey it is true. Pala otak I mesti pikir yang bukan-bukan such as kat semak mana, hotel or rumah murah mana la dorang nie bertibai with each other.. Then laki/pompuan dapat penyakit kelamin, then yang pompuan preggy, then pompuan/laki buang anak, tak rasa apa ke yang lelaki that, that is your benih, then dapat malu (kalau ada malu la, terutama pompuan), then jiwa kacau and I'm sure peristiwa hitam mesti menghantui fikiran dorang nie (pompuan la) what is the point all these? Oh it is sicken me!

Kadang-kadang I feel bad seeing budak-budak pompuan as young as 13 or 14 years old dengan nenen yang tak tumbuh lagi bontot pun masih macam papan tapi dengan pakaian yang seksi meksi, make up, oh dear sangat la tebal and pakai kasut tinggi bejalan terkangkang-kangkang berpelesaran dengan budak-budak jantan seusia yang kote belum lagi panjang sejengkal (eh, automatic je jari tu buat sign sejengkal, hah! I caught you!). I selalu wonder mana la mak bapak dorang nie. Tak monitor or ambik tau ke mana anak-anak korang? Tak tegur ke? Or kalau dah tak dengar cakap hantar je kat pusat pemulihan akhlak kat mana-mana. Same goes to budak-budak laki nih, belagak and tunjuk ego tak bertempat. Tak ada harga diri and perasaan malu dah la tu melepak merata-rata tanpa arah tujuan. So sad la with this phenomena.

There are a lot of things and opportunity that they can do in this day and age and not to mention tinggal kat metropolitan city nih. Kalau la I macam dorang with all the energy, young age and time spend, there are a lot of thing that I would do or had done. Tak ada ke rasa untuk memajukan diri sendiri, after all this is your life, you la yang akan menentukan how your life would be in the future. And the sad thing is kebanyakkannya anak-anak bumiputera yang macam tu. I jarang nampak anak-anak bangsa lain..kalau ada pun susah nak jumpa. Hey, bebudak duduk rumah diam-diam and memerap kat bilik lagi bagus la. Kalau tension kat rumah, pegi melepak kat library, banyak ilmu boleh dapat kat situ, kalau korang tak tau... Or buat la kerja partime yang bertimbun kat luar tu. Duit pocket and pengalaman pun dapat tapi jangan masuk MLM/SLM yea hahah...

Blog Walking...

I'm so fed up with blog walking yang shout kat chatbox and asking me to visit their blog yang clearly advertise whatever the "f" it is/was. I'm so tired of deleting their messages yang menyemakkan chatbox I. So I decided to delete the chatbox all together. Pump or anybody kalau nak borak or leave a message terus je pegi facebook ok?

Monday, November 29, 2010

Weekend Update


(Gelang and cincin tu murah je 3 RM15.00. Anting-anting tu beli kat chameleon RM26.00 and RM15.00 je. Yang Mark & Spencer's shower bathfoam/creme tu RM21.00 sebotol 500ml..murah so I grab 3 sekali. See? I'm not a big spender!)

This past few weekends I was busy with shopping etc for the wedding of my husband’s niece. So sibuk la both of us mencari baju untuk ke majlis ituuu. I tempah baju as I tak berani nak buat baju yang ada manik-manik bejala yang berbagai.. And last Friday husband I pegi collect. It was beautiful and rasa macam glamer pun ada gak, maklumla I tak pernah pakai baju-baju berkelipan bila di simbah lampu kan... It was my husband’s idea, dia yang beria-ia pilih kain and suruh I pakai lawa-lawa.. Kalau ikutkan I..kain cotton buatan sendiri aje la wakakaka... Then dia ajak I cari kasut untuk match dengan baju..I kata tak payah la..bukan orang nak tengok kasut I pun. Husband I nie kan kalau dia perempuan I rasa la mesti fashionista atau ala ala Camelia. Kalau pegi shopping dengan dia, sibuk la dia suruh I try nie try tu. Kalau pilih kain husband I memang expert and memang cantik la kain yang dia pilih. Nasib baik husband I tak lembut kan.. kalau dia jenis auw auw, sure “anu” dia tak bagi I salam...(wah apa sengih-sengih..betul apa wakaka...).

So anyway, I lega sebab segala shopping mopping dah selesai. I bought a few costume jewellery such as gelang and anting-anting..bukan main memancar-mancar lagi batu permata pelesu I itu... Baju melayu husband I pun dah beli yang readymade aje..sedondon dengan I... Songkok and butang baju pun recycle aje yang masa time raya aritu. Sampin pun dah standby. Last night niece yang nak kahwin tu sms and tanya dah buat persiapan ke... I told her that silap-silap orang tak tau mana satu pengantin lelaki because your uncle look so grand. Dia kata jangan pakai songkok tinggi mengalahkan pengantin, husband I cakap dia pakai ketayap aje... niece tu reply jangan la kasi malu majlis..tau pun takut muehehe...

So petang semalam, visiting to the in law’s house sebab dorang baru balik dari Makkah menunaikan Haji. My SIL bagi beg, minyak wangi arab and tikar sembahyang. My BIL bagi Al-Quran with terjemahan sekali and dia belikan husband I jubah putih. Susah-susah je bagi cenderahati.. thank you Kak Aya and Abg Yim.

Sunday, November 28, 2010

Lately....

Lately nie, I rasa cukup malas nak update and share my daily life with readers (banyak la readers I or more like reader la) out there. I can’t figure it out exactly but I feel that there’s something amiss somewhere. I’ve talked with my bestfriend a few nights ago and asked for her opinion and also my luahan perasaan gituuu. I’m sure beliau rasa sungguh bosan dengan cerita ceriti terperi I ini. I know I’m older than the rest of the people out there (bencinya aku) but I do value their opinion despite their young age (huh..young.. that was long time ago..). Then I asked my husband’s point of view on "the issue" and he told me to continue with what I’m doing right now but do keep certain things to myself or write it elsewhere. There are a lot of option given by both of them and thank you yaahhh...

But then again I can’t blame people for reading what I wrote and conveyed to whoever they want to because it was clearly in the open. So I will continue writing and syok sendiri as usual and try to imagine I’m by myself...(apa la sangat yang I tulis nie..bukan interesting pun jauh sekali untuk mendapat Pulitzer Price wakaka..) and I will try to avoid having this annoying feeling towards whoever......

Monday, November 22, 2010

Penderitaanku....

(Title...kwa kwa kwa kwa...)

Last Thursday and Friday I decided to ganti my puasa and beside anak buah husband I akan nikah/kahwin early next month. Memandangkan I tengah berusaha nak menguruskan badan (usaha? Banyakla usaha..so far makan maintain melahap macam biasa, excercise pun rasanya sekali je..itu pun bejalan je, so I guess it is not counted la kan..), I pun rasa this is the right time to do so. Hari pertama and kedua I berpuasa run smoothly, I siap sahur lagi..tapi sahur benda remeh temeh je..makan hotdog, telur rebus, bakebean je. Masuk hari ketiga (Saturday) pagi tu pun macam biasa je.. but around 2.30pm to 3.00pm perut I tiba-tiba rasa semacam..(sebelum tu pagi I dah “membuang” macam biasa) and I terus ke toilet untuk membuang. Then around 4pm I membuang lagi and seluruh badan I berpeluh peluh.. Perut I mula rasa sakit and tiap saat I burping nonstop and kentut sekali. Tak lama kemudian I kena gastric attack. Oh my God..sakit yang amat.. tak dapat I bayangkan betapa seksanya. Siap menangis-nangis la kejapkan sebab sakit ya ampun! Husband I ajak pegi clinic.. lepas siap-siap tukar baju tiba-tiba rasa nak “membuang” lagi..so ke toilet lagi.. Habis je terus both of us pegi ke clinic..dengan terbongkok-bongkoknya..

Sampai clinic, nasib orang tak ada. Masuk je doctor kata kalau still purging dia suruh pegi hospital. Balik dari clinic, I terus mandi sambil dengan terbongkok bongkoknya..nak straight macam biasa tak boleh sebab sakit nak mampus. Lepas mandi tiba-tiba badan I seram sejuk and seluruh bulu roma I naik. I suruh husband I off kan kipas. I pakai sweater immediately and pakai sarung kaki. Dalam hati I kata, jangan la I kena dengue lagi.. sebab ada tak sanggup. An hour later I rasa panas, I bukak sweater and stoking... tak lama kemudian I rasa sejuk balik..sudah! apa kena nie? Dah la tu, usus perut I rasa macam kena squeeze and pinggang I rasa macam nak patah...seluruh area perut I rasa macam pakai corset yang paling ketat.. Husband I masakkan nasi and goreng ayam (nasib baik I dah train dia awal-awal), siap masak dia suapkan I. Tiba-tiba makcik sensitive ini mengalirkan air mata..ialahkan sakit tak tertahan.. serious.. Sebabkan everytime makanan masuk je terus rasa bagai ditoreh-toreh usus I nih. Minum air pun rasa macam nak pengsan. I tak pernah rasa gastric yang begitu menyakitkan dalam hidup I. Dah la tu makan pun nak kena suap punya la tak laratnya. Bila husband I suap I baring kejap, lepas suap baring kejap.. bukan apa nak duduk pun sakit.

Dah la badan seram sejuk/panas, sakit perut and then pening kepala. Husband I urut kepala tak jugak baik. Then dia buatkan milo and roti. I makan sikit-sikit sebab like I said.. masuk je apa-apa perut I sakit. Tak lama kemudian, I termuntah.. habis semua yang I makan keluar balik.. adoii..perut yang dah cramp bertambah cramp.. tak tau I nak cakap macam mana dah rasa..macam nak pitam pun ada... Habis muntah, kepala I rasa lega tapi I masih burp lagi. I tidur awal (tapi walau sesakit mana pun petani ini masih boleh lagi mengusahakan ladangnya dengan napas yang penuh sesak). Oh yeah..I can’t breathes well, ala-ala pompuan yang nak beranak..

The next day Sunday, pagi-pagi lagi I dah termuntah kuning. Adeeihh.. merana betul I. Makan nasi and ayam/ikan goreng tapi sikit aje. Perut I masih lagi tak baik. I berjalan terhoyong hayang macam orang mabuk. Sambil tu sendawa tak abis-abis. I terpaksa sembahyang duduk sebab bila I nak bediri aje rasa nak muntah. I gantikan sembahyang I yang tertinggal. Badan I rasa sangat penat, pinggang and perut I bagai di siat-siat. I decided to go to sleep sebab selagi I sedar selagi tu la I boleh rasa sakit. Tidur pun tak lena, kejap-kejap terbangun.

And today, I rasa lega sikit sebab cramp perut I dah berkurangan although each time I minum perut I masih sakit lagi but not as bad as the previous day. Petang tadi I masak sup ayam dengan serba kepayahan sebab I tak lalu nak makan sup kat luar. Tapi masa makan tadi, I makan nasi sikit aje.. tak lalu and rasa nak muntah sakit sakit. And masa I sembahyang tadi rasa macam nak jatuh and mengantuk. Up till now I masih burp and kalau begerak banyak I kena bernapas pendek-pendek and ikut mulut.....

Tuesday, November 16, 2010

Concert Konsert


(ahkak Kylie tersengih ayu kat adik Misty nye yang malew ini....)

I used to love going to a concert by international artist when they come over here.. with the exception of band or singer indon on which I tak pernah tengok or pegi pun. Some of their song I boleh layan but for me to beli ticket and watch them..nope even kalau free pun I tak nak. Yes dulu-dulu I memang suka tengok concert dari artist artist barat nih. I siap heret anak-anak buah husband and kalau dorang tak dapat I akan pujuk husband I yang memang tak suka langsung akan anything to do with music ke or should I say benda-benda berseni nih. Nak ajak tengok theatre pun punya la susahnya and kadang-kadang dia tidur sampai berdengkur sebelah I. The last concert yang I pegi was I think INXS featuring their new singer J. D. Fortune after winning the Rock Star. INXS to front the band.

Dalam banyak-banyak concert artist barat yang I pegi tengok nie, yang paling best and most memorable pada I was Alicia Keys. Best giler. I tak dapat gambarkan betapa happy, seronok, gembira..yes I was so excited back then. I went with my husband and dua anak buah. Suara dia tak payah dinafikan and cara dia melayan kita orang fan dia..wow superb..dia kelakar and pandai ambik ati. And another concert that I find best giler gak was Concert Tsunami, maunya tak best? Mengumpulkan artist artist and band band luar. Time nie pun I heret dua anak buah and husband I. I tak perasan Jody Watley duduk sebaris sebab dia dah tua and berisi tapi masa zaman late 80’s to 90’s dia antara yang cukup famous and sangat la lawanya body masa tu. I cukup suka lagu lagu dia during those time. Yang buat I tau tu dia masa kat concert tu was when one of the singer kat stage panggil nama dia and dia angkat tangan..

I had so much fun and the crowd was like crazy...kita orang menyanyi and menari like that is no tomorrow. Bab-bab lirik yang I tak tau tak ada la suara I kuat mana..asal ada ujung-ujung sama ..kita boleh la tu but bila bab yang I confident tu wah...suara terlolong macam orang hilang arah..wakaka.. Kalau pegi concert and duduk senyap baik tak payah pegi sebab macam orang pekak je. Concert omputih yang paling I menyesal pegi was Mariah Carey. Minah gedik tu memang yucks la.. Dah la baju buruk and nak sarcastic pulak. I don’t enjoy it at all. Membazir duit husband I beli ticket yang maha mahal tu.

Oh lupa as for local artist, masa I zaman remaja tinggal kat Sarawak, concert yang I pernah tengok masa tu was offcourse la Search, Gersang. As for Rahim Maarof memula tu me, my sister and one of our sedara tak nak tengok sebab ada Ramlah Ram and Salwa kat concert tu but Rahim Maarof punya pasal pegi la jugak although tak ada la minat sangat kat mamat nih..nanti la in the future I akan postkan gambar kita orang begambar sama muehehe..bila tu jangan tanya. Lagu satu local artist yang sungguh darling pada I, offcourse Sheila Majid. I once pegi concert dia kat KL nih..besssttt in the world sebab satu, I memang minat giler kat dia and dua sebab I tau almost semua lagu dia so bila nyanyi tak ada la rasa ketinggalan. To me kalau you pegi concert and you don’t know any of their song or you don’t sing along with the singer..what is the point isn’t it? Kita pegi tengok concert is for the fun or we want to have fun and gembira-gembira. And for this concert pun pegi dengan husband and anak buah.. I nak pegi dengan siapa lagi kan..

But nowadays, I dah tak mau pegi mana-mana concert although a few years ago John Legend did came here and I minat sangat dengan lagu dia masa tu. But I didn’t go and in fact I tak rasa rugi langsung. Keghairahan itu telah hilang. In fact kalau ada orang ajak and nak sponsor ticket pun I tak mau dah pegi. I feel weird if I were to go and terkinja-kinja menari macam dulu. I would look ugly. Imagine I yang veteran terjerit among the youngster, tak ke nampak macam pompuan tak sedar diri and sungguh jelik pemandangan itu? It is not a place for me anymore. I don’t know why and that feeling comes naturally. Kalau I “terpegi”, kalau la... in the future pun I akan tengok concert yang lame lame macam Sheila Majid and I’m pretty sure there is no more dancing or singing/shouting. I would behave according to my age. But I rasa I tak akan pegi kot sebab aritu dia ada buat concert kat Philharmonik pun I tak pegi tengok. Adakah ini antara tanda-tanda penuaan...ahhhhhhh..... But you know what? I’m glad for this “perubahan” which I said earlier comes naturally and I think this is part of being mature eh?

But, ada but lagi tuuu.. satu-satunya artist yang I akan tetap pegi kalau buat concert kat sini walau dengan apa cara sekalipun be it tak makan setahun ke atau kena belari seribu km ke atau kena dengar lagu tamil sepanjang zaman..... I sangggggggup buat tu semua asalkan demi ahkak Kylie Minogue I yang seorang itu... fanatic fan nih!

Tuesday, November 9, 2010

Isu Hangat Sekarang Nie..

A few days ago, I saw a comment berserta dengan link blog Aidid yang Pump post kat fb. So I decided to click on it. Wow, I was so surprised. Macam-macam info and knowledge I dapat and in my opinion this Aidid guy is very wise, knowledgeable and he talk the talk. Dia tak simply cakap aje siap dengan penerangan yang cukup details, precise and dengan bukti sekali. Oh thank you so much for the info Pump. It was an eye opening. Sebelum nie I selalu tengok kat majalah or gossip online pasal kejayaan business si Ac nih but I tak pernah ambik tau but at the same time the thought did cross my mind about how dia buat business gelang-gelang nih. Until Pump gave the link barula I tau and immediately after that I terus ke fb AC Mizal/ACk and read what was it about.

From that day onward hari-hari I akan check blog Aidid and fb AC and issue nie tengah hangat diperkatakan sekarang. Just now I check kat fb Say No To MLM (SNTMM) and from there I masuk ke berbagai-bagai link yang membawa I ke berbagai-bagai blog pasal system pyramid, MLM, SCK and berbagai-bagai jenis penipuan yang diselongkar. I tak kata or menuduh business ACk nie menipu, didn’t I? Anyway, from this morning until now I jump from one to another fb page/blog etc. And I ketawa sorang-sorang bila baca dorang berbalas-balas comment comment yang kadang kadang sungguh hilarious, sarcastic and childish at the same time. I’ve read that AC is going to make an announcement tonight. I wonder what it is but do I care? Naaahh...

As for pyramid, SCK, MLM or whatever kat luar sana, my conclusion is memang telah menjadi resmi kebanyakkan manusia, suka sangat nak senang dengan cara mudah tanpa berusaha and expect dapat immediate result without memikirkan what are the consequences. When it comes to money and kemewahan most human tend to kabur mata. I’ve been approached by a number of people asking me to join the same kind of scheme but I was never interested in it. Siap tunjuk check kat I lagi and macam-macam “keindahan” yang cuba dijual pada I but my iman never goyah. Biar la orang nak kata I kedekut or that I tak berani to take the risk. It doesn’t matter what they want to say because at the end of the day, it’s my life and the decision is in my hand not them. I ambik langkah berjaga-jaga, even if scheme tu halal and tak menindas sekalipun, I still tak nak and tak akan join.

Nasihat I, please becareful with your money, milik you. It is your hard earn. Pikirkan betapa susahnya you habiskan masa you bekerja untuk dapatkan monthly income and senang-senang nak laburkan kat something yang you belum tau kepastiannya lagi. Labur je la kat ASB ke or simpan kat bank ke. Hasil tak la sebanyak mana but it is secured and guaranteed. Pada I, biar la I tak kaya and biar la dorang kaya by joining those kind of business. Their life or life style didn’t mean a thing to me!

Monday, November 8, 2010

Geram Tengok AR Tadi

I cukup angin tengok AR tadi. I geram betul kat bapak Kevin si Michael tu. Kalau tau dah tak fit kenapa la nak join AR nie. This program is for orang yang fit mentally, emotionally and physically. Yes, series nie bukan hanya untuk physically aje but then kalau tak kuat macam mana nak lari lari maa...kena banyak guna energy. And I rasa Kevin nie mesti sakit hati sebab tak dapat meneruskan pengembaraan sebab bapak dia yang lemah tu. Dah tau tua tak ada stamina kenapa la tak pegi exercise rigorously for a few months sebelum masuk? In a way he is mengecewakan si Kevin although mamat nie tak cakap and senyap je. Berapi-api I tadi masa tengok dia baling kayu tu. Tak ada energy satu and satu lagi tak ada strategy langsung. Huh! Emo betul I tadi. Tengok je la bapak si Natasha, Hussin tu (AR Asia). Cepat je give up and tak larat la. Mental strength dia out. Nasib baik bukan elimination round still ada harapan la kot.

In the future untuk perserta-perserta AR nih kalau nak masuk jangan angkut mak, pak, tuk or nek korang yang clearly dah tak ada harapan (kalau fit tak apa la).. chances untuk nak dapat injury memang cerah, takan tak pernah tengok previous contestant? Dorang nie never learn from their lesson. Tak payah cakap la nak join AR nie sebab nak merapatkan hubungan, podahh.. merapatkan apa kalau dalam hati geram tengok vet vet nie tak larat nak buat road block. Orang masuk AR nak duit sebab nak dapat duit USD1mil (US) and USD100thou (Asia) bukan nak rapat-rapat hubungan or for fun. Kalau nak rapat-rapat or for fun baik masuk program or series lain or family game show ke betul tak?...

Sunday, November 7, 2010

Movies Yang I Tengok


(picture from http://www.imdb.com/title/tt0892318/)

I saw this kat torrent but I don’t feel like DL it during those time especially after I’ve saw rating 6.3 out of 10. But I decided to give it a try about a week later. It turned out the movie was soooo good in fact pada I one of the best love story ever. Sungguh-sungguh menarik dan unexpected.

Kisah pasal Sophie (Amanda Seyfried) pegi ke Italy dengan tuning dia yang jugak chef and in the process tengah buat restaurant. Sophie ingat dorang akan pegi pre honeymoon (sebab belum kahwin) but tunang dia sibuk la pulak nak cari barangan untuk restaurant dia. So Sophie nie bosan and dia make a deal dengan tunang dia, tunang dia pegi ke lain wine auction and dia jalan-jalan sorang kat bandar Verona tu. And you know Verona kan tempat kisah tragis percintaan Romeo and Juliet. Suatu petang tu dia pegi bejalan-jalan kat area situ and tiba-tiba dia ternampak sekumpulan pompuan menangis-nangis depan dinding, bawah balcony (balcony tu tempat Juliet nie berjumpa dengan Romeo) sambil menulis surat and then dorang lekatkan kat dinding. Bila petang semua orang dah balik, dia intip and nampak sorang pompuan ambik semua surat kat dinding and bawak ke satu rumah. Sophie nie pun ikut. Then pompuan tu letak surat kat atas meja and a few pompuan tua kat situ start bukak, baca and mula la nak balas surat. Rupa-rupanya pompuan-pompuan tua tu is kiranya secretary si Juliet nie la.. balas surat on behalf of Juliet.

Dia pun berkenalan la dengan dorang nie and so hari-hari dia join dorang membaca and borak-borak. One day dia ikut Isabella (pompuan yang kutip surat) and ikut kutip all the letters and tiba-tiba dia terjumpa ka dalam batu-batu ada tersorok satu surat yang dah 50 tahun which Isabella nie overlook... Then sampai kat rumah pompuan-pompuan tua kat situ suruh si Sophie nie reply surat yang dah berkurun tu. A few days later, cucu lelaki pompuan tua tu datang and marah-marah kat Sophie sebab reply surat nenek dia (masa nenek dia tulis surat tu and letak kat dinding tu nenek dia muda lagi, remaja belasan tahun) and now dia kena ikut nenek dia datang nak cari Lorenzo, cinta hati nenek dia masa muda muda dulu... So bermula la journey atau pengembaraan Sophie, Claire (nenek yang tulis surat tu) and Charlie (cucu dia yang cold hearted but at the end cair la jugak ekeke) mencari Lorenzo yang sungguh indah itu.... dan macam-macam la berlaku...

Cerita nie membuatkan I tersenyum and gelak at the same time, tergenang airmata pun ada jugak kui kui kui.., love story yang ringan but yet sungguh indah dan kelakar. Pemilihan pelakon sungguh tepat sekali and they complement each other very well.. sebabkan kadang-kadang tu ada je pemilihan pelakon yang tak kena dengan watak and yang tak ada keserasian but this one is just right. I recommend sangat-sangat you all yang berjiwa romantic atau pengemar love story macam I (auww) untuk tengok cerita nie.. bessssttttt... Oh and the scenery macam postcard... ahhh.....

By the way, after I watched cerita Letters to Juliet nie I decided to tengok pulak cerita Charlie St Cloud.. well.. pada I biasa aje cerita nie but ada a few element surprise and unexpected berlaku. Zack Efron berjaya membawakan wataknya but entah la at times ada part-part yang agak membosankan.. It is my opinion and how I feel ... but I suggest you all go and watch it, maybe you all will like it..

Saturday, November 6, 2010

Shopping At Uniqlo, KL


On 4th of November, Thursday, Uniqlo was launched at Bukit Bintang, KL. I dah ura-ura nak pegi masa opening tu but I changed my mind because I tak berapa sihat, you know the monthly thing and beside mesti berduyun-duyun segenap manusia akan menyerbu nanti. So next day, Friday evening both of us went there around 8.00pm. Sampai-sampai aje we were told that dah tak boleh masuk sebab they don’t accept customer after 7.00pm. Both of us pun jalan-jalan kat area situ and plan to go there again tomorrow.

So petang tadi both us park at Pavillion and had our lunch at Tony Roma's before do our shopping kat Uniqlo. Hujan renyai-renyai but demi Uniqlo ku tempuhi jua hehe.. When we arrived there, wah queue panjang sampai kat dalam Plaza Bukit Bintang but we were glad sebab tak lama tunggu and within 15 minutes dah dapat masuk. Orang ramai, tapi tak sesak so it was comfortable and barangan pun amat banyak, come with all sizes so you don’t have to worry about the stock or whether you wouldn’t be able to get it (well masa I pegi tadi banyak lagi tak tau la esok lusa kan).

I grab 3 pairs of sweater sebab harga sangat la murah offer RM49.90 (kalau hari or harga biasa RM79.90) rugi kalau tak beli and who knows I might pegi cuti-cuti luar negara ke so at least I dah prepare, lagipun boleh pakai untuk tengok wayang ke kan.. As for seluar I grab 4 pairs and it was sooo comfortable, rasa ringan and macam tak pakai seluar la pulak kan.. betul.. (Uniqlo patut bagi I commission nih sebab promote barangan dorang wakaka..). Harga offer RM49.90 (kalau hari or harga biasa RM99.90), apa lagi rambang la mata I. In fact husband I suruh ambik lagi and suggest macam-macam, tapi tak kuasa dah. One thing yang buat I penat sangat was masa nak ke fitting room, kena beratur for about one hour..imagine.. rasa macam nak pengsan pun ada..letih.. Masa I queue tu husband I pointed at some legging..I cakap lepas I pegi fitting room nanti pegi kat that section. Husband I tanya tak payah try ke, I kata tak payah asal kita tau kita punya size and benda tu elastic. Sebelum tu I sempat lagi grab a pair of gloves (RM59.90) that I've been looking for so long. It was beautiful and like I said mana la tau pegi jalan-jalan oversea nanti kan.. kira sediakan sarung tangan sebelum beku kui kui kui..

Balik dari fitting room grab a 4 pairs of leggings (RM39.90, still cheap although tak ada offer) and terus pegi ke payment counter. Sebelum pegi situ I told my husband suruh asingkan barangan because I understand that kalau beli lebih dari RM200.00 boleh dapat satu free Uniqlo bag. I thought kalau dalam satu bill although amount tu more than RM400.00 still dapat satu bag. I nak dua la kan. So I tanya salesgirl kat situ and she told me kalau amount more than RM400.00 dalam satu bill pun still dapat dua bag kira every RM200.00 dapat satu. Kalau RM1,000.00 dapat 5 bags. But our bill was RM568.80 so dapat dua free bag Uniqlo. Husband I hairan kenapa I beria and excited ndak free bag tu sebab macam bag recycle JJ or bag biasa je. I told him, sebab ada tulis macam-macam cawangan Uniqlo kat seluruh dunia and beside original... nonsense kan I?

Sebelum balik I makan ABC mangga kat foodcourt Pavillion dengan cepat sekali sebab I haus nak mampus... rasa macam nak jatuh pun ada.. almaklum la dah vet vet nih.. Then beli a few kuih kuih cina yang macam cakoi tu kat foodcourt tu jugak..and then I suruh husband I belikan tafu fa kat pasar malam sebab kat kedai jual cakoi tu dah habis.. ada ke?

Sekian..

Wednesday, November 3, 2010

Vampire Diaries La Pulak kan...


(picture from http://tengossip.com/2009/07/24/a-new-vampire-diaries-pic/)

Months ago when the show was first appeared kat torrent I decided to DL it with no expectation at all. When I watched the first episode, macam best tapi I tengok berkisar pasal kisah remaja with the exception of vampire, offcourse, habis tengok di first series, I told myself I get back to it in the future meanwhile I DL sampai 10 episode. Then about a month ago, I decided to watch the second series and right on I was hooked!. Best giler cerita nih.. lepas satu, satu series I tengok and I quickly abiskan DL first season yang tak abis lagi and the second season yang latest which was episode 7 simultaneously. I know cerita nie dongeng je..but it was so good and very entertaining.. I cemas, I suka, I sedih sampai menangis and berbagai lagi la reaksi dan perasaan di hati ini.. Oh.. husband I pun suka jugak...tak sangka lelaki perasan macho yang tak nak tonton cerita macam nie jadi one of the no. 1 fan hehehe... Macam nak pengsan abiskan semua season 1 and latest season 2 last month. Just imagine dalam satu malam tu kita orang tengok sampai 4 series..sampai rasa macam nak tekeluar bijik mata... dengan mengantuknya lagi tapi tak sabar nak tau what next... Fuh..lega sekarang nie..current...

Damon buat I geram, benci, sakit hati but at the same time, I don’t want him to die sebab dia nie kira asam garam cerita nie, kalau tak ada dia tak best. Kesian pun ada jugak I kat dia but sometime he can be very brutal..eh not sometime..all the time. As for Stefan nie..I suka akan cool nya dan his abs is to die for... tapi dia nie sometime ada weak character. Elena..I sukaaa minah nie, cute yang amat. I suka baju yang dia pakai and body dia lawa la.. Rambut dia lebat..(tak tau la kalau dia pakai extension hair dari india ke ekeke..). Yang pasti watak dia best..maunya tak best kena romance dengan dua jejaka adik beradik Damon and Stefan itu.. I pun ndak..huhu.. Watak Katherine nie geram I, pelesit punya minah..padan muka kena kurung kat tomb batu (on latest series)..tapikan nape la tak bunuh je sebab mesti future series dia akan dapat keluar and buat kacau lagi..

As for watak watak lain such as Boonie si African/American witch yang cantik itu, memang sesuai watak tu kat dia, Jeremy adik Elena nie macam dah berkenen je kat Boonie. Sesuai la dia dorang, kesian kat Jeremy (adik Elena), berapa kali dah patah hati with Vicky (adik Matt) and Ann (Annabell) yang kedua-duanya dah mati tu. Selain dari itu I suka watak Caroline yang annoying tapi bestfriend Elena and Boonie nie. Tak sangka dia pun jadi vampire because of Katherine. I kesian kat Matt yang syokkan Elena dari kecik, walaupun dia ber couple dengan Caroline sekejap tapi rasa cinta dia kat Elena tak pernah padam. Auntie Elena and Jeremy, Jenna pun I suka, cool and I suka dia ber couple dengan cikgu sejarah Jeremy, Alaric. I hope dorang akan bercinta sebab masih dalam process berkenen lagi.. And I really really hope watak Alaric tak dimatikan... oh yeah..I almost forgot about Tyler..tak best la uncle dia dah mati kena bunuh dengan Damon nih.. that guy is a hot surfer.. sekejap je watak dia.. kesian Tyler dia ingat uncle dia tinggalkan dia.. but tak sabar nak tau series selanjutnya sebab Tyler nie is a werewolves..auuuuuu.....

But one thing pelikla..bila ada vampire mesti ada werewolves..macam cerita True Blood or even Twilight.. Tapikan masa tengok VD nie I dah agak mesti sooner or later mesti ada kemunculan serigala jadi jadian nih... Sekian...

Monday, October 25, 2010

Pump, Mee Kering

Pump, for your info this is the mee kering yang I posted the other day yang menjadi kemusykilan dan keraguan di hati you.. Ada brand lain jugak tapi so far yang I beli halal dan diktiraf oleh Jakim..so no worries. You boleh dapatkan product nie kat Carrefour, Jaya Jusco and Giant Supermarket..

Mee Kering dari jarak dekat. Tiada superimpose atau camera trick.. And bukan magic atau aloh aloh hahahahaha....

Saturday, October 23, 2010

I Yang Mengada...

Today tak keluar sebab last week dah keluar beside, malas la pulak. Surprised..... I bangun awal..pukul 8.00am pagi nie... selalunya kalau weekdays I bangun pukul errr... 10.30am.. I paksa mata I tidur lagi tapi tak dapat-dapat. I pun bangun jahit sikit-sikit baju cucu sedara yang dah lama I tak buat-buat lagi...penyakit malas I tak hilang lagi hehe.. I decided to cook today tapi I masak lambat sebab masih kenyang with the breakfast..yea..I pun surprise..I breakfast you... roti bakar dua keping sapu butter dan jam nenas.. eh you should try jam nenas nie..sedap la..I tak pernah rasa before this.

Husband I diserang sakit perut cir bir (I think nie mesti kari ayam and dal yang husband I beli bersama dengan roti tempayan and roti canai tu.. yang dimakan malam tadi tapi I makan sikit je)..tengah malam tadi dia ulang alik ke toilet about 5 times. I tak sedar sebab husband I kata I tidur macam batu.. Pagi tadi dia pegi klinik.. and I decided to surprise dia and masak cepat-cepat so that bila dia balik I dah siap semua. Sebelum tu I sms husband I, I suruh dia beli a few things kat supermarket. Tak lama kemudian, husband I dah balik, I tengah masak lagi masa tu.. I tiba-tiba rasa tak puas hati sebab yelakan I nak surprise dia (banyaknya perkataan surpriseeeee)..tengok dia dah ada.. Nak surprise konon, macam la special apa yang I masak... ikan goreng bawal putih masak sambal, sup ayam kentang dan sayur kacang buncis goreng dengan fishball je wakakakaka...Then dia kata dia lupa nak beli barang-barang yang I suruh beli. I kata kalau you beli mesti timing I tepat. Tiba-tiba makcik korang nie sensitip and merajuk tua..ceh.. I kata lagi.. tengok you dah balik cepat..selalu you balik lambat and you dah tau apa I masak.. dia kata dia takut nanti nak tiba-tiba nak membuang..I kata bukan you tak biasa membuang merata-rata ke.. Then dia nak tolong I kat dapur..I kata tak payah and jangan masuk dapur and dia cuba nak pujuk I, I kata stay away from me..wah macam dalam telefilem la pulak. I merungut-rungut lagi..muka sudah masam ditambah dengan peluh memasak dan tak mandi lagi.. so imagine..buruk rupa.

Then I intip husband I duduk kat ruang tamu dengan tangannya diletakkan kat kepala.. kira dia nak overdramatic la pulak.. I ingat dia tengok laptop tapi dia tundukkan kepala. I felt bad la pulak but hati sudah punah I buat tak tau..tapi I nak tergelak pun ada sebab husband I buat so obvious so that I can see. Bila dia tengok I tak layan dia ubah posisi.. tak lama kemudian untuk yang kesekian kalinya dia menjadi tetamu setia kat bilik kecik tu... Lepas I masak I terus bertenet check apa-apa yang patut I DL.. then husband I mengadu lapar..I jeling..I kata I tak mau makan.. padahal perut I dah berbunyi.. tapi tak baik la laki nak makankan.. Masa makan tu husband I bukan main puji masakan I, dia kata masakan paling sedap dalam dunia, dia kata sup ayam paling pekat and kalau I tak mau makan kepala ikan tu bagi je kat dia, dia nak kunyah sebab sedap giler.. (podaahh), then dia kata tak pernah dia rasa fishball masak macam nie punya la sedap.. (podah podah... padahal selama I masak fishball kat dia sekalipun dia tak pernah komen pasal fishball..tiba-tiba je hari nie). Dia cuba-cuba nak berborak dengan I, tapi I jeling and I tarik mulut kebawah..

I kan kalau makan mesti baca apa-apa article be it paper or majalah..but not majalah hiburan such as URTV or Media tu ke.. (kalau baca pun gossip online je) dulu yea I baca but sekarang nie I dah bertukar angin... I baca Al Islam ahak!..jangan main-main you....(sambil membuat aksi tangan bersatu gaya orang bernasyid), akak dah insaf ekeke... So sedang I membaca sambil tu I buat muka semasam habis.. tiba-tiba I come across ayat yang lebih kurang berbunyi begini.. tanda-tanda “kiamat ialah suami taat kepada isteri...” I terus tersedar dari kealpaan I ini (cewah bahasaaa...) and kira insaf la ..I terus cakap lembut-lembut dengan husband I (tau takut dosa..), husband I terkejut akan perubahan mendadak daripada I (tapi I tak bagitau dia ayat yang I baca nanti dia akan perasan) and dengan tersenyum simpul dia menyambut kata-kata I and apalagi macam-macam yang kita orang borakkan sebab masa I geram tadi I asyik berborak sorang-sorang dalam hati. Dan serentak dengan itu, I lupa apa yang buat I tak puas hati...oh the power of hidayah wakakaka.. (seperti tiada apa-apa drama yang berlaku tadi...macam iklan je).

Kadang-kadang I terpikir kenapa la I mengada-ngada sangat, sikit-sikit nak merajuk, sikit-sikit nak ambik hati dengan dia (dengan orang lain tak ada pulak..), padahal bende punya la remeh, kadang-kadang tak masuk akal (bukan kadang-kadang..selalunya)... sungguh tak sedar diri I nie.. Kalau husband I pegi kerja bukan main lagi I suruh cepat balik la ini la itu la..tapi bila dekat ada je mende yang tak kena and husband I masih macam tu je... nerd and blur memanjang....

Masa I tengah exercise tadi dia diri sebelah I dia kopak kulit buah langsat and kejap-kejap suap kat I..bertambah-tambah mengada la I .... I’m such a bitch!

Sekian kisah I hari nie...

Friday, October 22, 2010

Update and Resepi Simple

This past weeks I mengalami kemurungan yang melampau (akibat kenaikkan badan yang sungguh mendadak). Rentenan daripada itu, I hilang semangat untuk menulis (macamla penulis buku yang hebat wakaka..padahal satu article pun tak pernah antar kat majalah) dan menjadikan I tiada idea untuk menulis atau share kisah harian I dan juga I menjadi teramat malas. Antara sebab lain... well..I kan couch potato so hari-hari la I mengadap tv sambil menongkrong (tonton) story/movie yang I DL dengan hebatnya.... Tapi I kuatkan hati ini yang tengah lara sambil kejap-kejap memicit lebihan lemak kat perut I dengan perasaan yang sungguh sakit hati... I rasa sungguh rendah diri bila mengadap cermin sambil memerhatikan perut I yang berlipat macam apam balik kat pasar malam...huhuhu..I hampa, hiba, meranaaaa...... Sekarang nie I dalam process mengurangkan kuantiti makanan (yela tu diet..padahal belasah macam biasa je.. ) walaupun bila time weekend I makan bagai nak gila. Petang tadi I start excercise balik dengan naik stairmaster selama setengah jam aje sebabkan, tak sampai 2 minit I dah semput macam orang kena kejar anjing.. kena stop every 5 minutes..punya la tak ada staminanya. Lepas tu husband I balik dari kerja, I suruh dia naik pulak..tiba-tiba dia kata jari kaki dia ada ghout and macam-macam alasan.. I kata sudahlah..then dia naik dengan short petak and tak pakai kasut (and offcourse tak berbaju)..tak sampai 2 minit dia dah mengalah tapi dia boasting..dia kata dia dah sampai 10 km.. auta kel.. Nyampah I..

(Hiking stick or tongkat orang ghout hehe.. )

Anyway, aritu husband I balik dari kerja and beli dua hiking stick. Dia kata satu untuk I satu untuk dia. I was puzzled and so surprised because he is not the outdoor type and susah betul nak ajar dia jogging kat taman titiwangsa tu..ada je alasan.. Dia kata bukan apa mana la tau kalau kita hiking ke..I kata poraahhh.. Rupa-rupanya husband I kena ghout yang serious yang memerlukan beliau bertongkat. This is by far the worse ghout yang pernah dia alami. Kaki kiri dia kat bahagian lutut bengkak and besar. So mana-mana dia bejalan dia kena pakai tongkat.. kesian I tengok..(time kerja dia tak bawak). Tapi dengan angkuh dia cakap..tongkat nie bukan untuk guna hiking ke or untuk bejalan aje, dia kata dia nak guna untuk libas penyangak penyangak sekali. Sambil tu dia menunjukkan aksi macho dengan menghayunkan hiking stick nya itu dengan tak berbajunya (ala-ala separuh bogel). Kah kah kah..tah apa-apa tah... I buat-buat tak layan tapi dalam hati I macam nak pecah gelak kat dia..

Seisi masak memasak

For this entry I decided to letakkan gambar and peringkat demi peringkat masakan I yang sungguh simple ini.. Rasanya sekali dulu I pernah buat kat blog lama. I saja- saja je nak share... orang buta pun boleh masak ekeke...

Bahan-bahannya sungguh simple. Mee kering (direbus terlebih dahulu), mix vegetable yang frozen, sausage ayam, cili merah, bawang putih and merah di mayang, serbuk secukup rasa (kalau nak guna yang kiub pun ok but make sure tidak di tambah msg), serbuk lada putih, chili sauce heinz dan kicap cap kipas.

Goreng bawang, cili and bila dah naik bau masukkan sausage.

Then masukkan mee kering yang telah direbus tadi lepas tu masukkan serbuk secukup rasa and vege frozen.. gaulkan and then masukkan chili sauce, serbuk lada putih and kicap cap kipas.

Sedia di hidang.

Sekian....

Me : Baru lepas membelasah separuh roti tempayan (roti nan lerr..), separuh roti canai tapi mengapakah perut ini masih berbunyi... waaaaaaaaaaaaaaa.... kejap lagi nak makan bubur gingko pulak...double waaaaaaaaaaaaaa...huhuhu.. benciiii...

Thursday, October 7, 2010

Update


All this while each time after I DL/tor I akan tengok either direct from my lappy or I transfer ke desktop but last week my husband bought this real HD player (RMVB) Model A1HD, whereby both of us boleh tengok kat tv flat screen. Ada macam-macam player and lama dah ada kat pasaran tapi yang dulu-dulu harga mahal and not compatible with all the program such as avi ke mpeg, divx ke whatever but with the one that my husband beli nie semua boleh main and harga pun murah je RM219.00. I tanya husband I kenapa harga yang mahal but tak semua program boleh main and kenapa harga yang murah boleh main semua program.. husband I kata because some people prefer to go for the brand regardless compatible ke tak. Well.. sambil menjeling kat Gab.. tak payah la I susah-susah bersakit tengkuk atau melanggu tengok kat lappy ke desktop lagi... ;). So sekarang nie semua series yang I DL I tengok immediately, kiranya I up to date la tak macam dulu-dulu asyik bertangguh je..almaklum bersemangat la.sebab sekarang nie it was much more relax boleh baring-baring je kat sofa instead of terseksa masa dulu-dulu (wah belagaknye..sebelum ada real player..bukan main syok lagi tengok kat lappy or desktop, bersila atas kerusi pun jadi la). Sekarang nie tengah marathon tengok movie yang lama dah DL tapi tak tengok-tengok lagi.

Oh and last week husband I mula melanggan ABO kat astro... I kata what for? Yang ada nie pun tak tertengok, you tambah lagi...and on top of that kita dah ada real HD player nie. Dia kata tak apa.. kalau rasa tak tertengok nanti kita boleh cancel.. Cerita kat ABO nie semua outdated and asyik-asyik cerita yang sama je.. Movie yang tunjuk masa time Hari Raya dulu pun ada kat ABO, buang duit aje. But I love to watch CI (Crime Investigation), interesting la.. Wah.. mentang-mentang peminat CSI.. so Gab dah DL ke yang latest? New season for the LV,NY and Miami dah ada..Sis up to date ke semua series nih.. LV terbaru nie ada Justin Bieber. Anyway, memang confrim la I jadi couch potato nih..


(Dear John, movie I tengok malam tadi)

Malam tadi I finally got to watch this movie after jadi perkasam kat lappy. Lama dah DL asyik bertangguh nak tengok.. Maklum la I busy..ye la tu..(mesin jahit pun seminggu tak sentuh kui kui kui). Movie nie best..lakonan Channing Tatum yang sungguh menyentuh perasaan di tambah dengan dia lelaki yang cukup sempurna di mata I... bentuk badan, paras rupa.. memang sungguh sungguh jantan. Oppss.. no la.. husband I la lagi macho, smart, handsome and perfect (I kena puji-puji sebab dia kadang-kadang check blog I, kang dia tak bagi I makan pulak.. wakakaka..).

Oh speaking about makan, I dah mula berdiet.. yup..dua hari berturut-turut termasuk hari ini, I masak/makan bubur nasi for lunch. Semalam I letak isi ikan and hari nie, serbuk ikan bilis je. As for the lauk, semalam I masak ikan goreng kicap and I guna sikit je minyak untuk menumis kicap chili padi and for today I steam dua ekor ikan kerapu tapi I letak kuah kicap so that berselera makan dengan bubur nasi itu.. Husband I kata, hari-hari makan bubur nasi pun tak apa sebab dia suka.. Senang la kerja I jugak kan.. Mr Potato berpeket putih menjerit-jerit memanggil I semalam dan hari ini tapi I pekakkan telinga and I terus capai je biskut tiger tadi.. and sesambil tu I makan biskut yang ada garam sikit tu.. I kena alas perut kan and makan biskut tak fattening kan?..kataku menyenangkan hati sendiri.. oh yea.. menjawab soalan Gab..part makan sepuas-puas sebelum nikmat di tarik tu.. ada betulnya Gab tapi kita pernah puas ke makan? I don't think so ekekeke... kita cuma berenti makan bila kenyang maaa..tapi tak semestinya puas wakakaka.. perut I la..tak tau perut korang.. So..I ambik la prinsip ini.. Makan la berpada pada (walau perut I meraung giler), asal nikmatnya sentiasa ada... Sekian..

Tuesday, October 5, 2010

Dilemma Ms Junk Food

(Junk food / kudapan yang husband I beli semalam)

Petang semalam husband I balik kerja dengan membawa berbagai-bagai jenis kudapan “junk” food yang dia beli sebelum balik rumah. I was so surprised.. Kalau dua tiga packet tak pe la lagi ini...oh dear. I kata hey..nape beli banyak-banyak nie..I kan nak diet. I tak nak makan bende bende nie lagi (konon). Ini semua is a process food (tau pulak process food..yang membelasah selama nie tak sedar pun). Husband I reply, dia beli sebab I suka makan junk food nie.. I kata itu dulu (which was offcourse the last time yang I makan petang semalam), sekarang I tak nak dah.. Husband I kata, tak pe la, bende nie sikit je tak mengemukkan..I kata no way, tengok la perut I buncit.. Husband I kata, buat sit up aje..sambil meletakkan tangan di belakang kepala dan membuat gaya angguk dengan kain pelikat ikat tinggi-tinggi (no ukuran pinggang) tanpa baju, tegelak besar I. Then dia tersengih..maybe dia tau aksi dia sungguh la “seksinya” wakaka.. Then I kata, serious I tak mau.. wah berazam nih..

So tengahari tadi, lepas makan, I duduk-duduk tengok CSINY7 (latest) yang I DL.. I teringatkan Mr Potato..ahh tak boleh jadi..I kena kuatkan hati nih.. Tapi I tak dapat concentrate, kejap-kejap I pandang ke dapur.. I dengar seolah olah Mr Potato perasa BBQ chilli berpeket merah memanggil sayu.. I tahan hati..sesambil tu I telan air liur bila teringatkan akan kerangupan dan kepedasan Mr Potato perasa BBQ chilli itu..ndak-ndak keluaran terbaru nie tulis more chrunchier..waaaaaa... Hati I bagai diruntun..jiwa I menangis.. I cuba minum air banyak-banyak..oh sungguh payah seksaan ini.. I makan cranberries kering banyak-banyak..konon nak bagi kenyang.. tapi dada I dah turun naik turun naik dengan kencangnya..

Dalam sedar tapi terpaksa I melangkah longlai ke kitchen cabinet dan terus mencapai Mr Potato berpeket merah itu.. kemudian I bawak ke ruang tamu..I bukak dan sedut bau dalam-dalam.. I peratikan bentuk-bentuk indah yang nampak rangup dan berempah at the same time. I capai tanpa berfikiran panjang dan I makan satu demi satu tanpa rasa bersalah.. Yang peliknya I rasa sungguh gembira dan ceria..I kunyah dengan berbagai-bagai aksi..baring, duduk, berdiri..dengan penuh ceria. But one thing kan kalau I tengah tengok movie sambil makan keropok I mesti tak dengar apa yang di perkatakan oleh pelakon pelakon itu. So bila part pelakon nie berborak I akan stop kunyah or I akan kunyah slow-slow tapi bila part action I kunyah kuat-kuat.

Habis makan, tiba-tiba terbit rasa bersalah yang teramat sangat. I felt so bad and angry at myself.. How can I let myself fall to the temptation? Bukan ke semalam I meraong dalam hati lepas weight myself.. Yea berat badan I bertambah dengan begitu mendadak. Sekarang nie berat badan I, 49kg, sebelum makan..Can you imagine kalau I dah makan.. I felt so down and so frustrated. How can I let myself down? Tiap-tiap hari, I peratikan perut I..alahai..boroi..kalau pakai panties yang cover perut.. boleh lagi I bersabar tapi kalau pakai yang ala-ala mini or midi..mak engkau.. terjuih keluar.. My stomach is so damn ugly! I’m so sad right now..I really-really kena diet... sebab pada pandangan I kalau I berisi..I nampak tua (sungguh tak sedar diri). I’m not doing this for other people, I’m doing it for myself.. Lagipun kalau I berisi..I cepat mengah and semput (macam orang belari merentas desa..padahal jalan 10 tapak rasa macam nak cari oxygen je). Anyway, back to si godaan Mr Potato tu... lepas I makan I rasa guilty and tak sedap hati.. I pegi ke bilik mandi........... and I jolok tekak I kasi keluar.. berair la jugak mata... I muntahkan segala isi Mr Potato dari perut I.. I jolok sampai I rasa dah tak mau keluar lagi.. Then I rasa puas hati.. Don’t worry I don’t so this often and I’m not a bulimic person.. I just rasa bersalah yang teramat sangat.. (wah serious betul kau nie Dek?).

Petang tadi husband I balik kerja, sebelum tu dia called tanya ada nak makan apa-apa. I kata tak de, nasi and lauk I masak ada lagi beside I don’t want to eat anything (yeah right!). Dia sampai rumah je, I tengah baring kat sofa. Dia kata dia tak ada beli makanan sebab masa dia call tadi I kata tak payah. I kata I teringin nak makan. Dia tanya nak makan apa..I kata semua bende I nak makan..sambil tu I benamkan kepala kat bantal..kira macam frustrated la nie..sebab teringin nak makan tapi I tahan. Then I suruh husband I letak tangan kat punggung I (wah suka la dia)..dia kata kenapa..sekali I kentutkan kat tapak tangan dia kuat-kuat haha.. Husband I tekejut and dia kata tangan dia tergerak sebab letupan I tersangatnya kuat.. hehehehe.. puas hati I, (sebenarnya banyak kali dah dia terkena dengan “bom tangan” dari I nie tapi dia selalu lupa and letak lagi tangan dia everytim I suruh, punya la nerd nya hehe..). Then dia tanya I nak makan chocolate apa..I kata no way.. dia kata don’t worry chocolate tak kasi gemuk.. ye ke? Dia keluarkan semua chocolate kat icebox and suruh I ambik satu..I kata tak mau..dia kata ambik je..then I ambik Snickers.. Masuk mulut...aduhhh nikmatnya tak terhingga..sementelah I nie memang hantu chocolate.. I makan slow-slow and ingat nak tinggalkan separuh..Husband I kata abiskan je. Sambil makan sambil tu I memujuk hati sendiri dan I berbisik sendiri... chocolate nie masuk perut cair jadi air...huhuhu.... ye ke teori I nie?