Posts

Showing posts from February, 2010

A Place Called Here - Cecelia Ahern

Image
I habis baca buku nie about a week ago. I bagi 3 stars out of 5 stars. Pada I buku nie tak berapa best seperti The Gift dari penulis yang sama jugak. Permulaan yang agak membosankan, I sempat lagi baca buku yang lain but I decided to come back to this book and abiskan once and for all. Like I said, buku nie kureng tapi interesting jugak. I think sebab I dah baca karya The Gift dia yang hebat tu kot. Anyway, I malas nak cerita panjang but what I want to tell of you is, buku nie ada macam unsur-unsur di alam bunian la pulak.. yeaaa.. baca la kalau tak caya.

Ok la I cerita sikit, cerita nie mengisahkan Sandy Shortt nie kerja dia cari orang-orang yang hilang. Itupun bermula masa jiran depan rumah dia nama Jenny May-Butler vanished. Sebelum tu dia nie ada “penyakit” sikit. Penyakit obsess kalau dia tak jumpa barang contohnya stokin dia, abis la satu rumah tu di kerjakannya. Selain dari tu dia kalau balik rumah mak dia ke bf dia ke rumah sendiri ke mesti letak bag dia kat tepi pintu. Jangan …

Perletakan Jawatan Bhg Kedua haha...

My status kat fb at the moment tapi this time I memang serious...
"Dear friends and neighbours, I wouldn't be spending much time in fb and play the games anymore (except for maybe fv). Take care and bye.. (This time I'm serious hahaha...)".
Me : Tapi I akan still masuk fv sekali sekala tapi secara senyap-senyap aje..

Meh Bowling Dengan I

Image
(Empat bola sebelah kiri berserta dengan tiga kasut tu I punya (masa bongkar tadi tekejut I sebab I tak tau I ada satu lagi kasut baru yang belum dipakai, yang tiga bola tu husband I punya, tangan besi I tak jumpa, kalau I jumpa nanti I akan post/publish)
Petang semalam, I teringin nak main bowling. Weekend haritu pegi tengok ramai nye manusia and fully booked. So bila husband balik dari kerja I terusla menyatakan hasrat di hatiku yang sekeping ini. Lepas I siap-siap nak keluar I tengok dia tak tukar baju lagi. I tanya napa tak tukar baju, dia kata tak apa dia pakai je baju kerja dia. Mula la I nak tergelak, sebabkan nampak kelakar la bila tengok orang lelaki dress up smartly lepas tu baling bola bowling. Tak sangka husband sendiri pun macam tu jugak. Then masa nak keluar I tanya lagi, you pakai kasut kerja ke? Bawak la kasut bowling and bola you sekali. Dia kata tak pe, stokin pun dia pakai stokin untuk pegi office. I kata dalam hati, nie mesti aku gelakkan puas-puas nanti.
Sampai je k…

Camera Baru I..

Image
(Latest Camera)
I dah tanya husband I bila nak beli camera baru since last year lagi, dia kata nanti dulu sebab next year mesti ada keluar yang latest. So this year a few times I tagih bila dia nak belikan I yang baru. Is not that yang lama berpixel 5 tu tak bagus, but I tengok macam dah outdated, bukan macam, memang dah outdated pun, bulky pulak tu. Sebenarnya pixel 5 ke 6 ke seratus ke kualiti sama aje, yang penting either kita tau nak capture angle angle yang cantik. But being wanita yang sentiasa mengejar “kebendaan” atau duniawi ini, I rasa macam ketinggalan zaman la pulak bila acapkali “terpaksa” menyenap-nyenap gambar dengan camera buruk ini, kira macam semangat nak ambik gambar tu macam takde... Low self esteem pun ada gak hahaha..It is all on the mindddd...

A few days before nak pergi Melaka, I tanya lagi, I cakap kalau you tak nak belikan I tak pe, nanti I boleh beli sendiri. Dalam hati sorry la I nak keluarkan duit sendiri, memandangkan I nie memang terkenal dengan kehajian …

Wayang The Wolfman and The Gatals

Image
Awal tu cadang nak lepak aje kat rumah aje malam tadi.. but bila dia balik kerja petang, terus dia produced kat I two tickets wayang Wolfman. I tanya, eh kan kita dah agree malas nak keluar.. Husband I dengan muka manis sengih-sengih je, biasa la mamat sorang nie. Dia beli ticket pukul 9.30pm which is a good timing sebab kita orang akan hanya keluar tengok wayang lepas solat maghrib.

Sampai situ terus dinner kat food court then jalan-jalan kejap and sempat la I capai dua buku baru kat Kinokuniya wohooo... happy lerrr... Then around 9.25pm kita orang masuk. Ingatkan ramai orang sebab masa kat luar bertimbun la jugak segala manusia. After we took our sit.. well..as you know, selalunya I jarang nak comment wayang yang I tengok only perangai manusia yang disekliling I je haha. So kali nie pun sama jugak I nak story pasal dorang-dorang nie. Masa kita orang duduk tu, ingatkan tak ada orang duduk depan, I pun sudah gumbira tapi tak lama kemudian one couple nie datang duduk betul-betul depan b…

Pompuan Gila

Here’s the thing, pepagi tadi as usual I masuk fb sebab yela..nak check fv sesambil tu I jengah mafia wars. Then I tengok ada message dalam inbox I. I tengok familiar name dari sundal brengsek mat salleh sial sekor nie (dia sorang sahaja yea tak termasuk omputih yang lain). Minah retard nie memang dari dulu get on my nerve but I just play it cool sebab malas nak layan. Awal-awal dulu dia sibuk suh I hantar gifts itu ini kat dia. Kekadang I turutkan jugak kehendak setan babi nie. Kekadang I ignore je. Lepas tu dia sibuk tanya macam mana I boleh dapat coop banyak, macam mana I boleh hantar gifts bebanyak and dia sibuk tanya-tanya apa trick yang I boleh share kat dia. Padahal main game kalau nak best, tak payah nak ber trick trick yang penting your minda kena tajam and learn as you go along the way. Dia nie memang macam nyamuk iblis, asyik message and kacau je. Kekadang tu dia tanya napa tak fertilise dia punya farm or dah fertilise ke.. Kekadang tu dia tulis kat wall kenapa orang tak f…

One Night In PD Episode 3

Image
Swimming Pool dari pelbagai sudut

(Gambar dari bilik mandi)

(Gambar dari tepi)

(Gambar dari Verandah)

(Gambar dari Verandah)

(Verandah mengadap laut dan chalet di bawah)


(Bilik mandi)

Husband I bagitau, hotel nie tak ada in house/room wifi, meaning kalau nak bertenet kena turun kat lobby... Really?? Teruknyaaa.. Leceh betul, patutnya dorang kena buat in house punya... again buat I frust. So anyway, pusing-pusing cari tempat makan macam tak ada yang menarik je kat area situ, so we decided to order room service je.. But before that kita orang jalan-jalan kat chalet kat bawah and steal steal picture dulu sambil tu husband I ber viewcam and ask me to say something. Part-part nak berlakon nih la yang I lemah sebab tak tau nak cakap or nak explain apa-apa. Kalau mengarah tu memang I pakar la kan... kui kui. Lepas pusing-pusing kat kawasan hotel, kita orang pun decided to bertenet kat lobby dulu sebelum naik atas and order room service. Duduk kat lobby cari plug to plug in my lappy... ada satu …

One Night In PD Episode 2

Image
Masa memula sampai hotel untuk check in, kita orang pegi ke lobby hotel for chalet, actually kita orang kena pegi ke lobby hotel for sky pool. Hotel nie ada dua tempat, satu untuk chalet and satu lagi untuk sky pool. Oh lupa nak cakap, kita orang menginap kat hotel The Legend International Water Chalet Homes. So lepas I melepaskan hajat kecil yang sungguh murni lagi suci itu, husband I dah tunggu kat lobby. Then both of us terus naik lift ke tingkat bilik hotel.


Masuk je dalam bilik tu...wow..terkejut I seketika, giler lawa.. siap ada swimming pool lagi walaupun sebesar kolam itik tapi private swimming pool maunya tak terkasima sekejap (I understand that tiap bilik hotel ada private swimming pool sendiri, either chalet or skypool except for a few rows yang tak ada). Hilang segala penat jerih I mengomel serta sumpah seranah dalam kereta tadi. While my husband pegi park kereta, I pun mengambil kesempatan menyenap setiap sudut dan lekok bilik nih sambil tu I meleret-leret keseorangan sert…

One Night In PD Episode 1

Image
(Dalam smart tunnel)

I sungguh “busy” or should I say teramat la malas untuk meng update blog I beberapa hari nie.. Bukan apa, idea tu rasa macam terbantut...yela... fb punya pasal la...Hajat murni I nak meninggalkan games games yang melalaikan itu tidak kesampaian lagi...benciiiiiiii I..I hate myself for not being able to parted with those evil games! Lagipun I baru je upload gambar-gambar kat lappy and nak resize lagii..banyak kerja.

So anyway... last Saturday, husband I ajak spend one night kat PD. I was hesitate memula tu but memikirkan sekali sekala keluar dari KL why not? Lagipun takan la everyweek nak ngadap shopping complex yang merata-rata kat sini..bosann ooo..

On the day itself, which was Saturday morning, I bangun awal sebab nak masak kat rumah and bawak food kat hotel memandangkan it was not easy to look for tempat makan yang menyelerakan kat PD, maybe ada but both of us tak tau kat mana nak cari at the last minute. Beside mesti lapar bila sampai sana and in time for lunch. …

Husband I Kena Finger

Image
Hari tu kan husband I balik rumah terus pegi kat I, masa tu I tengah tengok American Idol. Dia ngadu kat I, dia kata macam nie... “ Ada orang bagi I FINGER”. I terpegun kejap sebab it was so unexpected and then I laughed, I laughed as hard as I can, I laughed penuh dengan exaggerate nya ...Cerita dia macam nie... ada kereta datang dari jauh drive dengan begitu laju, husband I pulak berenti dekat tengah-tengah simpang tapi dia bagi ruang yang luas, cukup untuk kereta yang laju tu membolosinya. Then dia perasan, orang dalam kereta bercermin gelap tu angkat-angkat tangan and bagi finger kat dia sebab, kira macam block jalan, padahal that car can go through easily.. Sekali husband I cerita lagi, husband I balas dengan mengepalkan tangan kiri dia dan dia tamparkan kat telapak tangan kanan. Then dia cakap bila so call gangster berantai emas dalam cermin gelap tu nampak terus kereta tu pecut lari... (ini versi husband I la..I tak ada kat situ I tak tau...) So anyway, yang membuatkan I gelak …

Terimakasih Vagg

Image
Firstly I nak ucapkan thank you kat vagg kerana menghadiahkan sis kain nie... Susah-susah je vagg. But I love it so much...
Dua hari lepas vagg sms tanya my address, I pikir nie mesti ada misi rahsia dari dia. Then semalam tekejut I dapat kiriman through skynet. Wah cepatnya sampai.
I bukak je wow... cantiknya kain 4 meter nih. Bau harum semerbak. Colour sungguh sweet. Then teringat I pada zaman kita orang dulu-dulu yang suka kirim mengirim nie.
Dulu-dulu siap hantar cake la, serbuk konyaku la, buku la, gelang, rantai dari vagg la..macam-macam la.. Rindu akan kemesraan dulu but I understand sekarang nie all of us are busy with our life and other commitment but I'm glad hubungan yang terjalin dari dulu sampai sekarang masih utuh seperti dulu-dulu. Thanks for being my friend and sister at the same time.
Me : Tunggu vagg kirimkan baby lepas nih..hehehe...

I Tewas......

I menyampah dengan diri sendiri, janji janji manis yang I semai semalam tak menjadi sebab I masuk main game tadi..ceh! Cerita dia macam ni, sebenarnya I ingat nak main Sorority Life senyap-senyap je and xmo la publish and skip je apa-apa, TAPI...bila I tengok ramai yg offer friendship kat hompepage dan dua tiga hari hati yang friends bagi tak balas-balas So I dengan penuh kegatalan and kemiangannya menerima friendship yang dihulur dan menghantar hati hati yang tak I reply aritu.

Bak kata perpatah alang alang menyeluk baju (sejak bila I ambik prinsip nih?), makanya I terus la accept gifts dari seluruh game yang I join, adalah dekat 100 gifts.. Lepas tu bak empangan pecah maka air mengalir ke seluruh kawasan begitu juga la I yang cuba berenang ke tepian tapi hanyut ke lautan ganas.. Niat ikhlas yang cuba I pegang untuk hanya menjenguk ladang rose putih I tu dengan tujuan hanya untuk menuai telah menjadi acara hantar menghantar gift berserta dengan valentine love love sekali. I te…

Perletakan Jawatan

My currently fb's status:

"Dear friends/neighbours, please do not send any gifts to me on Country Life, Mafia Wars, Superhero, Cafe World and Sorority Life as I wouldn’t spend much time on it anymore. I’ll still play Farmville but I wouldn’t be as frequent or a daily player as before. The reason was because I’m bored of all these game hahaha.. And I will log in only occasionally. Take care and thanks for all your support all this while.. ciao".
Merujuk kepada tajuk di atas, saya dengan penuh rasa hormatnya telah melepaskan jawatan saya sebagai antara pemain games cyber yang terunggul di fb. Ini kerana saya telah membuat banyak kajian tentang perihal kehidupan saya semenjak saya berkecimpungan dalam bidang ini. Saya mula hilang punca dan mengalami ketagihan yang tidak saya sedari. Hari hari yang saya lalui telah banyak dihabiskan berdampingan dengan games games yang sungguh tidak masuk akal itu. Banyak tugasan tugasan saya tertunda dan saya banyak melengah-lengahkan mas…

I Sudah Bosan!!!

A few days ago, I decided to give it a try on playing Mafia Wars kat fb selepas beberapa kali I reject invitation from my fb friends. I tengok macam best aje. And then my other fb’s friends invite I untuk main Country Life, dulu ada dorang invite tapi I clicked ignore but ntah tiba-tiba rasa macam nak try yang nie jugak. And then another fb friends msg I and discussed dengan I pasal Mafia and told me about Sorority Sister yang banyak kali I ignore jugak but she sound so convincing that I decided to give this one another try too. And a few nights ago another fb friend invite main Superhero, I accept jugaaakkkk... what was I thinking??? Seronok memang la seronok tapi letih la. I dah mula rasa sungguh bosan dan tak mendatangkan hasil langsung! I rasa macam nak blah aja on all this game tapi bila mengenangkan banyak “harta-harta’ dan “cash” yang telah I kumpul rasa macam sayang la pulak although it is not real. Ntah la, I dah mula rasa jelak yang amat because it took a lot of my precious …

D&G La Lune No. 18 by Dolce&Gabbana (2009)

Image
(Picture from http://bit.ly/cr9vtY)
(Mine)
About two three months ago, while I was watching nothing in particular suddenly I saw, Claudia Schiffer, Naomi, Eva and three hot guys promote D&G perfume. I told my husband, kalau dah sampai sini I nak beli. I must have yang CS nie guna/promote. Then I lupa... but a few Fridays ago masa tengah bejalan-jalan tiba-tiba one salesgirl kat kedai perfume promote/approach me. I pun masuk, padahal tujuan I bukan nak beli perfume furthermore I dah banyak sangat perfume and banyak lagi belum bukak or pakai.

Sedang I smell a few sample of the perfumes, tiba-tiba I teringat advertisement pasal my favourite supermodel tu, I pun tanya ada tak perfume tu.. then salesgirl tu tunjuk kat I. Tanpa banyak pikir I kata kat husband I, I want this without even smell it first. Then salesgirl bagi I sampel bau...ahhh harum... I was so excited.. tapi I tak ingat nombor apa dia pakai but I main agak mesti D&G No. 18.

Balik rumah, I cepat-cepat check kat internet…

Monthly Summarised - January 2010

I buat section baru khas untuk I summarised what I did/done for that whole month. Kira macam monthly report ler. Bulan January yang lepas my social activities was tengok wayang for three times. Went for an overnight trip to Melaka. Finished reading one book. Went to my class as usual. Health wise – asyik kembung perut je bulan nie with sendawa angin and rasa macam kosong aje padahal makan macam gajah. Tu je, malas nak story panjang-panjang. Next time/month I will write in detail.

Weekend At Melaka

Image
(Jonker Street At Night - Tapikan berada kat situ rasa macam bukan berada kat Malaysia. I feel like I don’t belong there. I don’t want to elaborate much as I don’t want to have some kind of repercussion or anything. Kang tak pasal-pasal dikatakan saja nak incite sentiment pulak! )


Last Saturday both me and the hubby went to Melaka to spend a night and sightseeing there. Actually, dia ajak about a week ago. I kata ok aje as I don’t know what else to do with my life hahaha.. and beside a change of scenery would be good for the mental state of mind who is clueless for as long as I can remember haha. I didn’t pack early like I normally did which would be a day or night before going on a trip. But I guess since it is just a night stay I don’t see that I need to pack much. Yeah sure and offcourse laptop mana boleh tinggal.

So on the morning of a trip I still try to steal some time to spend a little bit of time in my facebook while at the same time do some packing (ma’am nie memang hebat part …