Tuesday, February 21, 2017

TV, Aku dan Hal Ehwal Semasa


You, I dah active balik ber instagram... yea, makcik kerek pun nak la jugak ber socmed kan... keh keh.. I post gambar makanan je, gambar sendiri tu macam segan la, sebab I dah gumuk giler sekarang, nyesal tak ambik gambar banyak-banyak masa badan I hot sekeping dulu..eleh.. perasan hot lots lots of mixsss..foun dai shon...!!!! I try macam-macam pose nak kasi muka tirus, tetaplah wajah penuaan tak dapat hide.  Frust I, how I wish I was young so that I boleh letak gambar pakai hot pants ke, bikini ke...eh eh... tetek kau ada ke? Oopss hehehe.. shut up lah... Tak ada la I nak letak muka bentuk empat segi ini tiap saat kan... tapi ndak la syok sendiri kejap-kejap belek insta nengok muka sendiri sambil senyum perasan...ahak!  Keluar kat internet you, satu dunia tu...maunya tak perasan glamour walau bukan “so called artist”, nak muntah I sebut perkataan artis untuk dorang yang kat Malaysia nie... (boleh di kira la a true artist kat negara kita nie) sebab belakon sekali, jadi penjaga reban ayam pun dah chop diri sendiri artis berpengalaman..eleh..  Atau baru sekali jadi “patung”... untuk iklan perwarna bulu kaki terus kat profile tulis dalam section perkerjaan : model.. hapa?? (Itu pun produk keluaran sedara mara sendiri...), padahal ada kerja tetap....tak mau pulak letak...amboi.. makcik melahar...
 
Oh speaking of model, I sekarang nie tengok ANTM but this time Rita Ora jadi host mengantikan acik Tyra yang busy katanya, walau Tyra masih lagi playing a big role tapi kira belakang tirai je.  Tyra dah ada baby boy, tau kan..dengan boyfriend photographer dia yang ala-ala muka Chef Ramsay tu.  Tapi dia guna kaedah ibu tumpang sebab dia susah nak dapat baby, tried IVF and all.  By the way, I tell you, I memang paling menyampahlah dengan ANTM tapi tetaplah nak tengok walau perangai model-model nie sangat hazab!  Dah la muka tak ada nilai commercial and tiada keunikkan langsung.  Cute tu jauh sekali, ikan selar lagi cute.  Tak macam yang Australia, punyalah cantik, unik, cute, baik hati – personality yang sangat elok (sorang dua je yang kerek tapi itu pun kira angel in comparison to ANTM yang OMG).  Kalau muka kureng tapi perangai ok, tak apa jugak, ini dengan berkeraknya, asyik ada conflict and tak tau malu langsung.  I don’t consider them as having a competitive spirit but more toward busuk hati.  I bukan nak kutuk muka-muka orang, I pun tak lawa tapi muka kita berbeza but if you are in an industries yang penuh dengan limelight, glamour and pekerjaan yang memerlukan you di perhatikan oleh orang ramai, of course kena ada complete package and of course the most important thing, stand out or unique.  But I understand zaman sekarang, kalau perangai macam setan, yang itu la akan jadi famous... famous for a different reason.. oh..a world that we live in..  Anyway, I tak ada ayam tambatan atau favourite pun, yang I support tu pun not wholeheartedly sebab knowing chances dorang nak menang is zero, so far I suka India dengan Courtney tapi Courtney tu banyak sangat songeh and complain.  I tengok pun macam-macam tu je tapi tetap la bising-bising sorang hehehe... kalau la orang pasang cctv kat rumah ahaha...
 
Selain daripada tu, cerita The Celebrity Apprentice dengan boss nya Arnold Schwarzengger baru je abis last week.  I prefer Arnold dari that racist idiot Trump sebab Arnold nie tak berat sebelah (so far la kan...beside ini baru first season dia).  Tapi I tak tahan betul bila Arnold nie bercakap, macam ada batu melekat kat kerongkong dia.  I yang dengar rasa macam perit, wah... orang tu bercakap dia pulak yang emo kerut-kerut muka eh?  Oh, dia punya assistant atau eyes and ears la konon was his nephew, suara pun lebih kurang je tapi this guy is more and way clearer than him and yes,Tyra, yea yang, acik Tyra is everywhere, tu yang I cakap busy giler, eh..macam la I PA dia hee.. Tapi Tyra keluar dua episode, masa mula-mula and masa finale.  I am so happy that Matt Iseman yang menang, he deserved it sebab mamat nie sangat baik dan gentlemen (depan camera la, tak tau la kalau kat belakang belagak Diva), semua celebrities suka kat dia sebab dia tak ada gaduh-gaduh dengan orang, humble and very supportive.  Dia tak ada la famous mana tapi dia host American Ninja Warrior dengan Akhbar.  Walaupun I’m a big fan of Boy George during the 80’s tapi dia tak best la, orang lain je yang banyak buat kerja and ideas he didn’t even give a speech pembukaan.  Tau la dia boss tapi tak berkewibawaan lah... Dia bagi kat Carson (omg, that guy was so hilarious dengan mulut muncung gay nya itu... )  So I puas hati bila Matt menang instead of George..wah..first name basis lagi wakaka... Anyway, I suka tengok cerita ANW nie, nanti la kalau season 2017 keluar I akan story sikit.  Yang pasti, ANW nie selalu buat I ketawa terbahak-bahak sebab some of the contestant nie cakap besar/bongkak tapi baru lompat on the first hurdle dah jatuh kat air.  Sometime ada yang menangis...eh... baik I simpan dulu kang dah cerita semua tak ada modal pulak.   Btw, sekarang nie British Ninja Warrior is going on tapi I tengok sikit je terus I tak dapat nak continue sebab dia buat indoor, paham la weather kan Yingland...but tak best la, I tak ada feel...amboiii.. kak, main feel feel hehe...
 
Ada banyak lagi cerita tv I nak share nie tapi kalau panjang sangat boring pulak korang baca.  Beside not everyone share the same enthusiasm or a couch potato like me.  As for drama melayu...nope no way! But I have to admit cuma dua kali aje I pernah ikut series cerita melayu, itu pun cerita Kutub Utara Kutub Selatan 1 (yang ada Nasha Aziz and Norlia Ramli) berpuluh tahun yang lalu dan Tahajjud Cinta, lepas tu tak ada lagi... As for telefilem pun sangat lama I tak tengok.  I tak mengikuti perkembangan and it is always a turn off.  But MLM...hahaha.. walaupun trashy to the max, I tetap nak tengok.  But unfortunately, Astro punya disc kat rumah buat hal, I might download je nanti... gigih you... wakaka...  Oh yeah, speaking of tv series yang baru abis, Suami Pilot whatever the title is, it seems that everyone was and still is talking about it, pegi la kat mana-mana website gossip or forum merata-rata la kisah dorang – hero and heroin nih.  Itu belum lagi ada perang insta nya lah... Tak paham I akan ketaksuban dorang nie.  Maybe sebab I tak tengok kot itu yang I tak paham but please have some sense sikit.  I yang tengok muka dorang bedua nie pun naik menyampah because of the commotion.  Macam-macam la cerita I baca pasal dorang nie, sampai semua orang keliling termasuk family pun ada sipi-sipi terbabit, dengan video youtube nya la, dengan interview nya la... huii... betul-betul fenomena, latest news Fatah buat buku and terus jadi bestseller you hahaha... no comment la.. I tak baca lagi but I’m not going to buy it. And before that siap rakam lagu lagi you... mana tak orang dengki. Orang kutuk la macam-macam but pada I, this guy is a very business minded person sebab dia tau, tengah-tengah famous la masa yang paling sesuai nak make money and kaut untung.  Dia ada cafe named Stalkercafe lagi, see?  Baik la sapu semua tengah-tengah orang suka kat kita nih, bila orang dah tak minat, at least ada la jugak simpanan di kemudian hari, instead of buying ferrari yang million itu.  Tak ada la bila tua mintak bantuan persatuan artis ke.  Si Neelora tu jangan cerita la, dengan family yang dah sedia kaya raya, with her business tudung, another clever and business minded lady.  Hai..bertuah la both of them kerana mempunyai kemasyhuran (walau sekadar dalam negara),  kemewahan (walau tak semewah Trump), kekayaan (walau tak sekaya Mark Z) dan hubungan kekeluargaan yang sangat rapat.  Anyway, I’m not a fan of these two, dorang couple ke, nak kahwin dengan Soltan Al Koltan ke, gaduh ke, belit-belit story ke, it's none of my business, it is just so happened that I “disogokkan” dengan cerita dorang tiap kali I masuk, fb, insta, forum or baca website gossip... well, I’m just an accidental observer....keh keh..
 
More on to a serious note, the whole country was shocked and sad with the tragic lost of a 8 lives of a young men at JB recently.  I tak tau nak cakap apa or nak comment banyak-banyak because No. 1, I don’t have a children of my own, No. 2, I’m not the their parents and their family/relatives and No. 3, I’m not the driver of the car.  But I remembered while cruising late one night with my husband of course, (takan la dengan Ryan Gosling kan..), we saw a group of kids/young men as young as 12 years old cycling along the road with a thin looking and translucent/neon colours bicycle, tayar pun nipis.  The first word that came out of my mouth was, “Eh, parents dorang tak cari dorang ke? Especially early in the morning macam nie?”.  After that, banyak kali la jugak tengok  a group of budak-budak naik basikal kat merata-rata jalan either petang dan malam.  I’d read some of the parents/family member marah and try to stop them from going out but the kids tak dengar cakap.  My husband once asked penjual basikal, what kind of a bicycle that the kids are using, pekedai tu cakap, ada macam-macam jenis and jenis yang kurus nipis tak ada break. So anyway, like I said, I tak nak cakap banyak, I simpati pada family and hanya mampu sedekahkan Al Fatihah buat those kids, moga di tempatkan di kalangan orang yang beriman.. amin..
 
Sekian, catatan I hari ini...

Monday, February 13, 2017

Alahai, Januari Ku..

 

(Nasib baik dia bagi I belon and teddy bear masa I sakit, kalau tak sure ada airmata bertakung, mulut mengigil nak nangis and mesti keluar ayat "sampai hati you tak kesian kat I"..wakaka..., yea, you I tak berubah, masih aunty yang kuat majuk-majuk....uwek!!)

Asalamualaikum and hello to everyone... (ramainya yang baca hehehe.. )
Sekejap je dah habis bulan Januari kan?  Well..so far there’s nothing new or exciting pun dalam hidup I untuk tahun 2017.  Yang past, awal-awal tahun lagi I dan husband I dah sakit tekak suara tak keluar dan ala-ala rock, batuk non-stop yang sangat teruk dalam hidup I, badan lemah-lemah separa demam and selsema tak jadi.  I tak pegi doctor sebab konon tak mau makan ubat doctor (kalau boleh, walau ubat darah tinggi and ubat cholestrol tetap tak miss).  Lama la jugak nak baik batuk nie kan almost sebulan.  I sakit nie pun menyangkit kat husband I, tetaplah nak blame laki... yela dia yang start sakit dulu, masa tu I masih sihat lagi, I cakap...nie mesti I akan kena jugak... betul-betul kena sehari lepas tu.  So both of us tak keluar rumah, we missed Azri’s birthday on 1st January haritu..uhuk..  takut menjangkit kat budak-budak sebab kalau ada gathering kat rumah keramat tu, memang macam tadika sebab budak2 lebih kurang sebaya ramai, semua cucu sedara, tiga belas orang, so you can imagine..dengan cucu lelakinya yang lasak seramai sembilan orang dan cucu perempuan seramai empat orang.  Cuma seorang je dah dalam tingkatan and sorang tahun tiga and yang lain-lain tu either tadika, tahun satu dan kecik-kecik lagi.

My husband’s birthday was on January too.  Seperti biasa husband I tak nak ada celebration, hadiah atau kek.  Dia kata, dia tak rasa apapun...macho la konon....  But, Khairul whatsapp and ajak makan rumah dia.  We were surprised and it was so unexpected, ingat dia kat Acu dia, terharu sentimental ma...  “Masih ada yang sayang padamu, masih ada yang rindu padamu”, tiba-tiba bait-bait lagu Nas Atea berkumandang (sungguh ancient I nie!) “Mengapa diragukan dirimu, senyum-senyum selaluuu...” eh tak abis lagi wakaka.... tetaplah menyimpang dalam tiap bicara I nih...  Before going to their house, I told my husband to buy a few packets of noodles soup at Melawati, takan nak tangan kosong aje kan. So masa both of us on the way nak ke rumah dia, we decided to buy a balloons for Daniyal.  Sampai situ Shida masak beehoon goreng, oh... her beehoon is so delicious and ada KFC, I tambah sampai tiga kali... yea yea...I memang pelahap.. adoii..  Sambil tu risau jugak I, sebab I dengan husband I masih tak sihat lagi and suara I pun keluar parau je and I semput batuk lagi.  But I make sure I’m far away from the kids.  I nak tengok baby yang baru lahir last month pun, I tengok dari jauh aje.. betul-betul risau sebab budak-budak kan masih vunerable lagi.  Daniyal tu tak payah kira la...memang non-stop bergerak sana sini hahaha..
Dalam bulan Januari jugak, I pegi doctor for my yearly breast examination.  Tahun nie buat ultrasound aje sebab last year dah buat mamogram and ultrasound so next year buat mamogram and ultrasound.  I hate mamogram but I have no choice!!  I hope in the future they have a special machine to do the examination instead of the painful mamogram tu...nasib baik la sekejap aje or else.  Anyway, result ok, there’s nothing to worried about or anything.  Syukur Alhamdullilah.  But ladies, if you’re 40 and above, I seriously suggest all of you buat la breast examination.  It’s for your own good.

My insomnia datang balik dari awal Januari but these past week makin teruk, sampai pagi I tak boleh tidur, lepas solat subuh, I managed to catched some sleep dalam dua jam and then terus terbangun and terus tak tidur-tidur sampai pagi the next day and went back to the two hours sleep. I’m so bloody tired!!   I’d tried everything... berzikir, baca macam-macam ayat, minum air milo panas, mandi malam panas-panas, exercise, baca buku sampai nak abis satu buku, semua tak jalan.  Dalam masa berjaga tu kan, macam-macam I dengar igauan husband I hahaha... kadang-kadang dia terkejut la, meraung manja auw auw la wakakaka... I cepat-cepat kejutkan dia sesambil tu I gelak la jugak... Dia punya snoring tu jangan cerita la, all kind of sounds... rasa macam kat perbarisan Merdeka je or macam kat Jazz club je (macam kat movie) mendengar alunan snoring trumpet and sax beliau. And dua tiga hari nie dah bertukar la pulak.  I berjaga sampai pukul 5am, kadang-kadang I tahan sampai time solat subuh pkl 6.am, masa-masa tu la mata I start tak dapat bukak and then tertidur sampai pukul 12pm or more.  Macam orang kerja shift je.  I missed my solat subuh and dah beberapa hari nie asyik ganti je.  I feel bad but nak buat macam mana. I also missed Yen’s kenduri masa Chinese New Year hari tu.  Alahai.. apa nak buat...  Risau I mesti muka I cepat tua...huhuhu....  I hope my sleeping pattern will go back to normal sebab banyak kerja I tak dapat buat sebab I selalu active di pagi hari....

Sekian catatan I untuk kali ini...