Monday, February 28, 2011

Movies Yang I Tengok

Dalam busy busy tu I managed to watched movie Black Swan two nights ago. I dah DL lama tapi asyik bertangguh aje but since Academy Award was coming soon (which was early this morning), so I decided to watched before the event, nanti dah tau cerita tak best la. Ohh… to me and my husband, cerita nie best best best giler.. The movie was so intense and mind blowing at the same time. Lakonan Natalie Portman fuhh..fantastic. Memang patut dia dapat Best Actress. Sebelum tengok movie nie, I don’t have any high expectation and I ingatkan boring sebab cerita ballet ballet kan but wah… I was wrong. There was no dull moment. Cerita nie membuatkan you tertanya-tanya and membuatkan you confuse sometime. Tapi confuse itu la yang buat cerita nie indah.

And malam tadi tengok cerita 127 hours. Cerita nie pun best but ngeri la towards the end. I siap tutup mata and melompat-lompat kengerian tengok ending tu…eeee… Tapi husband I kata cerita nie boring sebab James Franco nie asyik dalam celah gua/dinding. Offcourse la kan,movie nie kan kisah pasal dia terselit tangan kat situ… Sebelum tu tengok movie King’s Speech but half an hour towards the movie, I changed to another movie sebab macam boring je. Nanti la I sambung balik. Husband I tak nak tengok. Oh, another story I suggest you all tengok is title Conviction. Cerita nie best giler. Respect la dengan pengorbanan adik dia. Sanggup belajar law semata-mata nak lepaskan abang dia dari prison. And she never give up on her brother. It is a true story and lakonan Hillary Swank is as excellent as always but she looks kinda old in the movie ke make up? Crow feet nampak jelas kat tepi mata dia..

Anyway, I malas nak cerita panjang-panjang, I sangat busy. Next time kalau I free I akan review movie-movie yang I dah tengok…

Kemas Rumah..

I tersangat-sangat busy sekarang nie, nak baca buku pun tak sempat. I have decided not to play Farmville lagi. This time I betul-betul serious. I know dah berapa kali I cakapkan. Dan beberapa kali jugak la I “fall of the wagon”. Memang susah betul nak lepaskan jawatan sebagai peladang cyber yang gigih nie. At first I thought I nak delete je facebook (yup dah berapa kali jugak I cakap), then I decided biar la, so that I still boleh keep in touch with kawan-kawan and sekali sekala borak dengan dorang. And kalau berkenalan dengan orang baru, the first thing that they would ask, ada facebook or please add. Maka I biarkan la.

Anyway, like I said, I was so busy with all kind of stuff and with all the spring cleaning (macam la negara kita nie ada four season). I kan dah banyak kali cakap kat husband I, suruh kemas store. Dalam store tu penuh dengan barangan dia yang pada I menyemak aje and not necessary pun. In fact he kept all kind of crap and semua bende nak simpan. Each time I suruh dia kemas, asyik cakap, this weekend la, next weekend la, nanti dia ambik cuti la, all kind of excuses. Last Tuesday, I couldn’t stand it anymore. I cakap dengan dia, are you going to clean it up or do you want me to throw it away? As usual dia kata nanti. I can’t wait any longer, I terus pegi store yang kuda pun boleh sembunyi and susun and punggah whatever. Then husband I cepat-cepat masuk store and I paksa dia buang apa-apa yang I rasa tak penting. I think, husband I ada a little bit of penyakit hordes kot? You know yang pernah keluar kat tv dulu. Kat CSI LV pun pernah keluar kisah nie but husband I taka da la teruk macam kat cerita tu. Kat CSI LV, mayat yang dah lama pun ada kat dalam rumah… And I find that he is very hard to let anything/stuff go. To him everything is important even kotak kosong sekali pun. Alasan dia? Sebab nak simpan barang dalam kotak-kotak tu.. Sampai bila pun barang tak dapat buang kan. Sesambil tu I guna psychology sikit and I selang selikan dengan unsur-unsur ugutan dan disusuli dengan jelingan maut dari I. Ber plastic-plastic sampah yang dia kena buang, siap guna troli besar yang macam kat kilang nak angkat segala benda tah apa-apa tu. Penat tu tak usah cerita memang tersangatla penatnya. Dah tua-tua nie lagi la… ish..

I rasa lega store dah kemas and two days later, I attacked our study room. I tengok husband I buat muka sedih penuh simpati. Dalam hati I nak tegelak but I have no choice. Our study room is a big mess and 90% of it was his. Dengan tah kertas apa-apa tah. I cakap kat husband I kalau dia tak nak buang kertas-kertas rubbish tu, bila dia tidur malam, I akan kumpul semua tu and letak keliling dia and bakar dengan dia sekali. Wah..attempted murder la pulak kan.. Geram la.. So at the moment our house is still in a big mess dengan almari kat study room yang dah nak roboh di tarik ke ruang tamu. Dan segala barangan yang nak di buang kat tepi pintu masuk. Sesak dada I. Husband I kata, weekend nanti dia akan call lori suruh angkat and buang. Lepas nie another room lagi nak kena kemas. That room is going to be our biggest obstacle, dengan carpetnya, dengan bag-bag, meja, kerusi, basikal…ohhh you name it. I rasa macam nak menjerit aje.

Oh ya… aritu I pegi Energy Spa sebab badan I kan sakit-sakit kan… I cakap kat receptionist tu, bahu, tengkuk and atas belakang I sakit. Receptionist tu kata nanti dia akan bagitau therapist suruh concentrate kat bahagian-bahagian tu. Sekali therapist tu massage and tekan addeiihh, I meraung sampai orang sebelah yang tengah berurut pun dengar. Malu pun ada but I have no choice, kalau nak baik. Airmata pun tekeluar tanpa sengaja punya la sakit. Sakit giler. Tak pernah dalam hidup I sakit kena massage macam tu. What to do….

Then yesterday, I try kat another spa, dekat dengan rumah. Ok la.. I think sebab I sibuk berborak dengan therapist, so tak rasa la nikmat kena urut. Tapi sedap jugak dia urut kat bahagian kaki and betis. Tapi murah lah.. Urut for 1 1/2 is RM80.00 je. Kalau package pun yang paling mahal is RM188.00. Nanti I nak try yang lain-lain but I will still go to Energy Spa.

Friday, February 25, 2011

Update

Lepas balik becuti nie badan I asyik sakit-sakit je, especially kat bahagian bahu and belakang..errr..tak patut la ada antu bertenggek kat bahu I nie eh...oh my God, teringat citer shutter Korean tu…waahhh..mati aaa…macam nie… I bertimbang tiap ari sebab kalau berat I bertambah, memang yea la tu. Berat memang naik huhuhu, tapi tak ada la seberat sampai satu badan lagi kan…seraaammmm… Then aritu pegi steam rambut, dah betahun I tak pegi steam. Kat rumah ada steamer I beli dulu kat Sg Wang (made in china RM180.00 kalau tak silap I), ingat nak steam sendiri la kat rumah kan but cuma sekali je I guna lepas tu I stop sebab malas. Bila I nak guna, treatment wax pulak dah due, yela beli pun bekurun yang lalu. So like I said, aritu I pegi la steam rambut, masa pegi tu sehari suntuk I tak buang air kecil sebab busy ke sana sini. Pegi supermarket beli barangan dapur la etc. Tiga minggu cuti, ration pun ilek and due. Petang tu I terus redah je salon nie yang I selalu tengok bila to and fro dari mana-mana tapi tak pernah masuk.

Masa I nak masuk je, taukeh kedai tu kat luar and senyum suh I masuk. I kata, ada toilet ke, I nak buang air kecil and nak trim layer (sebab dah becelaru kat ujung rambut),cuci and steam rambut sekali, dia kata ada. Bila I masuk dalam hati eh I sorang je ke customer, then I tengok ada sorang amoi cun tengah tidur kat sofa mulut ternganga dengan rambut lurus tapi lebat dan merah menyala. Lepas abis urusan kecil kat toilet I pun keluar, tiba-tiba I terdengar suara garau and amoi cun tu duduk kat tempat receptionist (tempat bayar). I tekejut la, mana datang suara itu, I tengok kiri kanan, then I terdengar lagi suara garau and I tengok taukeh tu tengah angguk-angguk kepala. I datang dekat-dekat…laaa..rupanya amoi cun tadi adalah jejaka bersuara garau itu. I tak tahan nak gelak, I alihkan muka tapi dalam hati I..adeeihh..kalau la ada kawan I yang sewel kat sebelah I, memang sure I berdekah. Sebelum tu taukeh tu tanya nak yang berapa harga, I ambik yang serdahana punya harga.. tak mau la bayar mahal-mahal, I kan cheapskate hehehe…

Then amoi jantan tu pun potong/cuci/steam la rambut/kepala I. Ramasan dan urutan lelaki dan pompuan memang tak sama, walaupun jantan tu macam amoi tapi tiada kelembutan langsung, jari jemari beliau memang keras. Dia pun tak lembik cuma penampilan aje, kalau korang tengok sure korang ingat pompuan. Dah la slim, perut pun kempis, kulit putih mulus bersih, makan hati I. Berborak-borak sakan la dengan dia, sekali dia urut belakang badan I, meraung I sebab, badan-badan I kan sakit, tekejut dia, I pun tekejut dengan laungan sendiri.. Oh dear, sungguh memalukan, err..ada perut malu ke I ekeke… then kita orang sambung borak and sempat lagi la I pegang and rasa akan kelembutan rambutnya yang sungguh menawan, heh…jelesnya.. dalam hati I bisik, kalau I kerja kat salon sure rambut I macam Christina ANGKILERA (haha..teringat I ex-officemate I pronounced nama minah nie hehe..). Tiba-tiba ada suara halus berbisik di hati I, hey cik.. yang you pegang-pegang rambut and dia ramas-ramas pala you tu jantan, haram tauuu… gulps… eh aku lupa…(bak peserta raja lawak si Nazim tu..).

Dalam dia sibuk mengurusi rambut I, sempat lagi la I beberapa kali menjalankan urusan kecil kat toilet disebabkan akan kesejukkan aircond. Nasib baik la toilet salon bersih, itu yang buat I pegi banyak kali. Masa timing steam dah abis, I tengok amoi jantan tu tidur balik kat tempat receptionist, taukeh dia ntah kemana. I pikir macam mana la nak kejutkan kaki tidur nie. Cun-cun ada siren police lalu kat kawasan tu, I pun buat-buat bangun and sibuk la menjengau-jengau kat pintu sebelah reception area (sebenarnya I tak peduli pun kat bunyi-bunyi siren nie kan tapi sebab I nak kejutkan dia secara berhemah). I buat-buat panic and cakap kat dia yang sedang tidur-tiduran, eh..bunyi siren, ada kebakaran ke? (pandai cari dialog eh?) terus dia bangun cepat-cepat. Then cepat-cepat dia cuci rambut I. Tak lama kemudian taukeh dia masuk balik and dorang pun borak-borak. Taukeh dia kata kat I, amoi jantan nie tidur eh? Amoi jantan nie gelak-gelak. I kata tak apa, I nie kan wanita yang bertimbang rasa (uweekk…). Bila dah abis, I keluar and husband I dah tunggu dalam kereta. I kata kat dia, I buat layer and potong sikit ujung rambut I. Wah..husband I risau and cepat-cepat tengok belakang rambut I. Risau betul dia kalau rambut I pendek. Dia ingat I nie Barbie doll dia ke? But he is definitely my teddy bear and not Ken muehehehe…huggable tapi kena hati-hati sikit sebab teddy bear nie ada tindak balas (I can see the smile in nakkal’s face hehehe…).

Sekian cerita I yang sungguh membosankan but for the sake of updating wakaka….

Monday, February 21, 2011

What I've Learned and Experienced Part 3 Final


(Gambar yang sempat I snap..so romantis kan.. Ingatkan sekejap dorang bedua nie becium sekali tak abis lagi..dorang duduk and becium lagi. Nasib baik husband I tak tengok, kalau tak kecoh orang tua nie and tak pasal-pasal I pulak dirakusnya kat situ jugak..orang tua nie bukan boleh caye wakakaka...)

First time we went to Paris or kota cinta wah… ada rasa bibit-bibit romantic la kan. The second time we came here..lagi rasa cinta kasih sayang bersemarak. But the third time we came here, rasa biasa-biasa je, I think maybe because we are so tired of going around from places to places and also sebab lama sangat bercuti. But I must say, it is true that Paris nie kota cinta cinta I think this is due to the places and the environment around. Paris itself is very beautiful. It is like you’re in a museum in a museum, you get what I mean? You are surrounded by an old buildings which has a lot of history around it. Building pun yang purba kala and full with arts, ukiran and patung-patung. Tapi yang slack nya, the kota is dirty and litter with lots of rubbish and also graviti.. sayang la. On top of that, ramainya gypsy so you have to be careful sebab dorang nie terkenal dengan pick pocket, curi sana sini. And also pak itam punya la ramai, rasa macam tinggal kat Trinidad Tobago je (macam la penah tinggal situ eh?). Yea…ramai sangat and I can feel that their government nie agak tolerance dengan orang luar, mainly immigrant la kan. I think this is due to their liberal way kot.

Orang-orang or true Parisian or French people nie, memang pandai bergaya. Dorang nie memang ada good taste, sementelah all the fashion industry etc. are from their country kan. Orang nya tinggi-tinggi, kurus dan sungguh menarik di pandang mata, baik laki or perempuan. Even yang tua-tua pun still dress up appropriately. I cukup seronok tengok bende-bende yang dorang pakai and how they style it. And bau pun wangi-wangi, each time they pass me by. I feel like I belong here, in this city… serious, korang yang suka-suka bende-bende akan paham apa maksud I.

Ramai orang kata, orang kat Paris nie sombong, snobbish bagai but we don’t feel it there, maybe because kita orang nie pelancong and tak lama. Most are friendly, especially when we try to speak their language. Since I ada beli buku translation and download from my ipad, boleh la jugak I cakap sepatah dua kata. Ala..cakap je merci beaucoup (pronounce merci buku maknanya thank you very much). Kat sana memang ber merci merci I and husband I, suka dorang. Oh..don’t forget to say bonsoir (pronounce bonswa, meaning good evening). Some of them bonsoir madamosille kat I (perasan la anak dara kejap hehe…), sebab madame meaning pompuan yang dah kahwin, madamosille anak dara..ahak! (bagi la chance kat I perasan anak dara sunti) Lepas tu I perasan lelaki French nie suka pandang-pandang pompuan. Tak ada la semua pandang I kan, I pun sedar diri, bukannya lawa mana pun, cukup serdahana segala segi.. sambil menutup muka dengan rambut langsuair ku ini…

Barangan toiletries kat Paris nie alahai, heaven. I jadi hilang diri kejap tengok berbagai-bagai brand yang tak pernah I tengok and dengar seumur hidup I. Tulisan serta cara pronouncation yang cukup asing bisa membuatkan air liur terkikis dari dalam mulut. Bau-bauan yang kepelebagaian membuatkan I tak tau mana satu nak capai, rasa macam nak menangis pun ada, (sedih nangis, happy nangis, excited pun nangis, yang pasti hidupku penuh dengan airmata samada pelesu atau olok-olok).

In terms of nak cari or makan makanan halal, tersangat la senangnya kat sini. Merata-rata boleh jumpa tapi makanan middle eastern la kan. And nak cari daging halal pun kedai ada merata-rata tempat jugak. So no worries, if you come or stay kat here, memang tak ada masalah langsung nak cari makanan halal, kat Paris la, other part kat France nie I tak tau la. Pekedai-pekedai warned my husband not to use the tube sebab dorang kata bahaya ramai gypsies bekeliaran sebab dorangkan pick pocket. Husband I ada jugak tanya kat pekedai-pekedai nie, orang French nie racist ke. Dorang kata tak ada la sangat, biasa-biasa, kalau ada pun maybe dorang tak tunjuk. I can understand how they felt sebab I tengok kaum pendatang kat negara I, pun I sakit hati. Kalau datang kerja elok-elok tak apa tapi bila tengok berita and baca kat paper, dorang nie selalu buat kacau and besar kepala tu yang I sakit hati and pandang serong aje. But pekedai tu kata orang dari german or Germany nie la yang racist, pekedai tu siap cakap cilaka dorang nie.

In terms of passionate, memang passionate la orang-orang yang tinggal or penduduk French nie sebabkan every now and then mesti I ternampak pasangan berpelukkan dan berkucupan. I tak nak bagitau husband I nanti sibuk je dia. But it is true, tengok la gambar yang sempat I captured, nasib baik la dorang tak tengok kang I pulak yang kena maki, mana la tau kannn… Orang-orang french nie sangat passionate and show it openly.

In term of cost living kat Paris nie, offcourse mahal. Taxi driver tu bagitau kebanyakkan yang datang bekerja kat Paris nie tak mampu sewa rumah sebab rumah or apartment agak mahal dibandingkan dengan purata gaji yang di bayar. Roughly, monthly gaji dorang is around Euro one to two thousand monthly and harga rumah untuk disewa yang sebesar kangkang kera was around Euro2,000.00. That is why ramai yang tinggal kat dalam tent. This is true because kat depan hotel tempat kita orang tinggal nie ada about 5 tents tapi yang nie I tengok macam bum aje. Taxi driver tu tambah lagi, ada separuh tu mati kesejukkan bila time winter. Dia kata dulu dia pernah tinggal kat Paris for over 20 years, lepas tu dia beli rumah kat luar Paris yang jaraknya around 45 minutes drive. And he was proud (bukan sombong) to say that he is his own boss and he drove his own taxi driver (merz, which is cheap kat Europe, kita sini je mahal because of government kenakan tax kereta yang melambung). Speaking about bums kat Paris nie, ada satu malam tu depan hotel tempat kita orang tinggal, we were curious to see because there were a lots of people mingling around than usual, sebab memang sentiasa tempat gang Kanye West melepak and macam beratur kat one spot. Tak lama kemudian ada orang-orang datang letak meja panjang and we saw that this people bagi orang-orang yang beratur nie bag plastic and also makanan. So we think it must be a charity organisation bagi orang homeless and bum nie makan kot.

Husband I was curious why tak ada station minyak kat Paris nie, puas dia cari-cari tak jumpa-jumpa, tak macam kat KL or anyway around Malaysia yang boleh ditemui merata-rata. Bus station pun kalah. Taxi driver nie kata, station minyak dorang kat bawah tanah. The reason was because tanah kat Paris kan mahal and rugi kalau nak buat station minyak. Lagipun dia kata for safety reason, sebab mana la tau tiba-tiba terbakar and meletup station minyak tu tak pasal-pasal orang yang lalu-lalang turut terkorban. Oh yeah, orang French and taxi driver nie kebanyakkannya peramah dan baik-baik belaka unlike taxi driver jenis gang Kanye West yang senyap and sombong sikit… why eh?

I think this is about all yang I experienced and learned sepanjang I bercuti kat sana….

Sekian….

Wednesday, February 16, 2011

What I've Learned and Experienced Part 2


Firstly, I nak comment pasal the air hostess. To be frank with you, I bukan la taksub dengan air hostess nie but I must say our air hostess yang belah belah asia, mainly south east asia nie, comelnya, lawanya, petite nya and uniform pun sopan-sopan kebaya (yang MAS and SIA). Yang rambut panjang, so sweet with the sanggul sanggul bun. Gromming wise air hostess kita kita nie memang tiada bandingannya. Tak ada la dorang tu cantik-cantikkan but with a nice touch of make up, can do the wonder. I pernah baca dulu yang air hostess belah asia nie selalu kena grope and kacau dek passenger. Mana tak, dengan potongan yang sungguh petite..sesiapa passenger yang pervert, gatal kanji sure tak tahan. And I was surprised to see how cute the uniform of Silk Air nie. Air hostess dorang lagi nampak muda-muda, macam lepas sekolah pun ada.. rugi la tak ambik gambar. Berbanding dengan air hostess dari negara barat nih, bukan I nak kutuk la tapi how should I put it….mungkin disebabkan oleh gene ke, badan big size tinggi, rambut bersepai, make up tak kemas, haggard looking, macam tak cukup tidur and they look quite old (hai..sendiri macam la muda kan..). Ada tu macam pra menopause but I guess due to their country policy yang tak boleh discriminate on how the person’s appearance tu yang lepas kot. And from what I can see, kerja dorang nie teruk, kena attend to the passengers needs etc. although it looks glamorous at time.

Ok, now I want to talk about the people, things etc. between London and Paris. Londoners are mainly quite helpful, polite and some are friendly. In terms of physical wise, they are not that tall or robust, quite berisi and sloppy looking. I’m talking about the “true” Londoners or English people la kan. Dorang tak ada la begaya or sharp looking yang macam kita tengok kat tv or their celebrity. Kebanyakkannya, alahai.. selekeh je, baik pompuan atau lelaki, kira orang yang common la kan. And also, orang dia jalan laju-laju, it is like they are in hurry and rushing all the time.

I kan tak pernah tengok rancangan tv yang paling banyak sekali ada game show selain dari kat UK nie. Tiap-tiap hari ada je game show and on top of that lepas satu, satu dalam masa tu jugak. Itu belum lagi reality show and talk show dorang yang to me, what a joke. Ada satu talk show to pernah disiarkan kat Astro title The Jeremy Kyle Show, siap guna polygraph untuk find out the truth about pasangan masing-masing.. kelakar la. Si Jeremy nie pulak straight forward and main bagi je kat loser loser nih… And macam-macam lagi la reality show dorang. Like I said, I tak pernah tengok programme tv yang terlalu banyak game show and reality show macam kat UK nie. Sampai I terpikir adakah their government allowed this thing to be shown or to be created for the audience in order for them to be diverted their attention from masalah negara dorang yang tengah runcing at the moment?

Masa kita orang kat sana, macam-macam issue and pekara yang telah terjadi such as NHS, cut on school budget (pelajar dorang siap berarak lagi, protest tunjuk perasan secara aman) and jobless. It was reported that 2.5 mil people are out of work in their country and I tengok their media nak menyemarakan lagi or nak divert attention by saying that the foreigner la , immigrant la taking over their jobs. I don’t know whether dorang nie malas ke and mengharapkan monthly benefit and kalau ada anak ada child benefit from the government. Jangan la ingat best sangat or glamour sangat tinggal kat oversea nie kalau tak berduit and tak berpelajaran. It is a hard life especially kalau warna kulit kita lain dari dorang. Walau tak obvious, I know and I can feel that, some of them (tak semua yea) ada rasa dengki and iri dengan kita asian because right now we are a force to be reckon with.

Foreigner or immigrant memang cukup la ramai kat sana, itu tak termasuk dengan tourist lagi. Hampir kesemua sales people, waitress etc. is a foreigner. Kebanyakkan dorang nie datang dari eastern Europe. Sekarang nie semua negara Europe excluding Switerzerland is a EEC member, they are free to go or work anywhere within the EEC country without any visa/passport or permit. Sometime it was hard to understand what they were saying, due to slang dorang yang agak tebal dan pekat and English dorang tak berapa bagus.

Tourist memang ramai kat sana, especially pak pak arab nih. Most of them, tak kisah pun telan burger or minum kat café-café or restaurant yang sah-sah dagingnya tak disembelih. You can call me kolot or whatever you like and I know I’m not a born muslim and converted aje, and I also know I bukan la se pious mana but I will try my very best to avoid makanan yang kesahihannya di ragui (bahasa….). I will not enter kedai makan yang tak bertanda halal atau memakan daging yang tidak disembelih walau di mana I berada. Kalau I terpaksa masuk ke kedai makan yang ada oink-oink, disebabkan ketiadaan tempat or makanan halal, I will only order ikan, seafood or vegetable sahaja. But like I said, pak pak arab nie relax je belasah and minum-minum anywhere they like, regardless halal ke tak. I’m not judging them but I guess their view about the religion and what was written is different from mine, I will never know…

Now I want to talk about the best part about living dekat negara four season nie. Oh I suka akan musim-musim kat negara empat musim nie. The main reason was because, kita boleh tukar-tukar fashion every season. Baju-baju, make up, perfume, bags etc.. are so murah and berbagai-bagai. Boleh gila tengok barangan dorang especially during sales. Heaven….

Like I said earlier mainly Londoners nie quite friendly and helpful, yes indeed. Kalau kita tanya-tanya macam mana nak pegi sana ke sini, they are very happy to show us. Ada sekali tu kita orang termasuk kat Nickelodeon punya studio and tanya macam mana nak pegi ke certain-certain place, the receptionist lelaki negro nie, siap print map and explained in details how to get there. Taxi driver pun kebanyakkannya friendly and some of them were surprised that we can actually speak English very well. Ingat kita nie apa eh? But one thing, taxi driver ke or orang-orang putih nie, kalau kita kata kita tourist, wah bukan main suka lagi dorang but cuba la kata tinggal or kerja kat situ sure dorang tak suka ekeke…try la…

Generally, we had a great time in London and do not hesitate to come again.. but we don’t know when… Loy mau cari maaa….

On Part 3, I will write about Paris or Parisian.

Tuesday, February 15, 2011

What I've Learned and Experienced Part 1


Hari pertama I sampai kaki kat kota London, I dah terkena winter itchy. Bermula dari betis I, naik ke peha, tangan and then ke seluruh badan. Gatalnya tak dapat digambarkan. I had experienced it when I came here before but it was towards the end of my trip. But this time it was in the beginning of my trip. I try not to scratch it but I can’t help it. And sometime sampai berdarah I garu. Rupa betis and tangan I buruknya, macam orang sakit kulit. And I selalu terbangun tengah-tengah malam sebab tekejut gatal. Habis lotion I gunakan but it still does not work. Sometime when I couldn’t stand it anymore I akan mandi semula although I baru lepas mandi. Bila kena air and sabun, adeehh..pedihnya sebab I garu sebelum tu. Mula-mula tu risau jugak sebab husband I tak kena but bila I surf kat internet I rasa lega sebab, it’s only happen during winter time and omputih pun akan kena during this time. Yang peliknya it only happened kat dalam hotel and kalau bejalan-jalan siang hari, tak ada pulak. Bila sampai KL, automatically, kegatalan I hilang???

In term of kesihatan dalaman, I mengalami sakit and perit tekak on that first day too. I had drinks lots of water and makan banyak strepsil and apa-apa mint base gula-gula. I also terkena batuk-batuk sikit and little bit of running nose. Husband I as usual, ok je. Rambut I jadi berserabut serta kusut bila dah abis bejalan di siang hari, although I put lots of olive oil and I washed it every evening. Another funny thing was, I have no desire to go to a toilet to pee no matter how cold it was during that day. Minum la air sebanyak mana sekalipun I tak akan terasa nak pee. I boleh tahan sampai petang, balik hotel baru I buang air kecil. Husband I pulak, kejap-kejap nak buang air kecil. Pelikkan sebab kalau kat Malaysia, tiap jam I nak buang air kecil kalau jalan-jalan kat shopping complex.

Selain dari tu, I was so glad, I langsung tak terkena cirit-birit or any gastrick yang teruk-teruk. Cuma sekali je I kena gastrick / perut berangin itu pun sebab makan cherry pagi-pagi. Other than that I'm fine. I think because makanan dorang tak macam makanan kita, kita banyak campuran and some of it terdedah lama-lama kat luar kot. But kalau hari-hari makan makanan dorang alamat, fatty bom bom la I, kebab and kari hari-hari.

In terms of sleeping pattern, around 3am London time, I mesti terbangun sampai siang and sampai la I nak balik KL still sleeping pattern I tak berubah. Kadang-kadang around 12am I dah terbangun and I akan tidur balik around 4am and terbangun balik around 6am. Kat KL sekarang nie I mengalami sleeping disorder lagi. Pukul 5am baru I dapat tidur and I akan terbangun around 3 or 4pm. It is still going on right now and I do hope it will get back to normal as there is so much things that I need do. We had sent all of the clothes to the laundry untuk cuci biasa and tapau makanan because of this matter too. Baju yang untuk dry clean tak hantar lagi.

On the second part of this entry I will write about the people, the surrounding and etc, base on my observation/experienced.

Note : Baju yang hantar untuk cuci biasa kat laundry kan, berbau semacam, macam bau asap hangus and some of our t-shirt and short tidur husband I terkoyak and reput. Ada yang turun colour / lusuh. Nanti husband I kata dia nak complaint. ( Yela sayang sebab some of the t-shirt beli kat London… damn it!)

Saturday, February 12, 2011

London Part 20 and Final

London Part 20

Heathrow Airport

Friday, 4th February, 2011

Today is our last day in London. We checked out at 12.00pm and went to the Heathrow Airport (gate 4) straight away although our flight was at 5.40pm. The reason was, we like to come early like I told you before on my earlier entry. On the way nak ke airport, our cab driver sibuk la nak cari station minyak sebab dia takut minyak dia nak abis. Merata-rata dia pegi tapi dia baik and dia kata dia tak akan charge. Dia bukan main peramah lagi and impressed that orang kat belah belah Asia nie boleh cakap English properly. He even asked ada ke pelajaran English kat Malaysia.. (nampak betul dia nie frog under the coconut shell). I cakap people in our country spoke English and it is our second English and yes it was taught in our school. I tambah lagi, if you come to our country you don’t have to worry asking people around and they can understand and converse well with you (dalam hati I, with the exception of illegal immigrant la kan).

Sampai je kat Heathrow Airport around 1.30pm, wah… angin betiup dengan kencang, I hampir nak melayang di tiup angin, rasa macam layang-layang la pulak. Masuk aje, kita orang terus ke tempat untuk claim VAT. VAT nie barangan yang kita beli kat negara dorang, contoh macam kita beli barang tu harga GBP50.00 and kita boleh claim 20% out of it. Lepas sort out the the thing we went to check in barang-barang but we were told flight KLM yang kita orang nak naik tak boleh landing kat Schipol Airport Amstredam sebab angin betiup sangat kencang, kapal terbang kecik tak sesuai. Dari Schipol Airport ke KLIA barula naik kapal terbang besar. Kalau kita orang nak jugak naik KLM nie kena tunggu esok. But pekerja kat counter KLM bawak kita orang tu another counter untuk check bila boleh terbang dari Heathrow nih. Lama jugak nak tunggu, dah la I lapar..nasib baik ada chocolate snickers, ada jugak untuk alas perut.

About an hour later, husband I pegi kat I and told me that they booked kita us on SIA direct to Singapore and dari Singapore then ke KLIA. Suka husband I sebab naik SIA yang latest. Selain dari canggih, kita orang tak akan kena charge apa-apa sebab KLM yang tukarkan flight due to the weather. Kalau sendiri book it would cost us about RM13,000.00. So suka la orang tua tu kalau apa-apa yang menguntungkan. Then kita orang nak check in baggasi nih. Bag pulak terlebih muatan, sudah! I dah agak.. Muatan untuk bag luggage nie is 20kg per person, not only that kita orang ada extra bag untuk hand carry. Lepas kita orang discuss-discuss and pekerja dia talked with the boss kat dalam, dorang bagi kita orang extra 10kg perperson untuk bag-bag kita orang. And we have another problem, hand carry sepatutnya sorang satu but kita orang dah terlebih satu meanging tiga la kan, on top of that kita orang kena kurangkan barangan kat luggage and handcarry yang untuk masuk luggage sebab terlebih muatan..

Kita orang pegi kat tempat nak susun bag and tempat timbangan. Adeeihh…keluar masuk, pindah barang kat bag tu ke bag nie, bag tangan lagi.. We have 8 bags termasuk bag tangan I and husband with the luggages and hand carry. Pegi kat counter balik and it was still not exceptable. It would cost us about GBP300.00, 1kg bersamaan dengan GBP30.00. Kalau nak murah bag hantar dengan cargo. I kata kat husband I don’t want our stuff to hantar dengan cargo, takut hilang etc. Then we went back ke tempat untuk susun bag and tempat timbangan tadi. Husband I dah give up and doesn’t know what to do. I kata don’t worry let me solve it for us. I susun balik and I suruh dia angkat timbang and I kata don’t worry. Lepas berkemas untuk yang kesekian kalinya we went back to the counter. Then orang tu timbang balik and she even asked us to timbang hand carry sekali. It was more than 7kg and dia suruh kita orang keluarkan apa-apa dalam hand carry. I kata laptop dalam tu, dia kata tak apa, keluar and pegang kat tangan. Bag ke tiga yang untuk hand carry dia suruh guna luggage but I don’t know somehow dia tak charge although it was 10kg. Maknanya kita orang tak payah bayar apa-apa and our bag has an extra 30kg. She just let us go. I couldn’t believe our luck. Syukur Alhamdulliah.. or else we would have to pay GBP300.00 sebab 1kg GBP30.00 (yang terlebih muatan). I thank her and give her my sweetest smile ever.

(Penne arabiata, spaghetti vegetarian, minestrone soup and salad)

Then we went upstairs to have our late lunch which was around 3.30pm. Since tak ada halal food, I order yang vegetarian base although kat semua café ada oink-oink kat menu. Ayam and beef pun tak boleh makan sebab tak sembelih. Lepas makan both of us pegi check in/scan and pegi kat another counter for VAT sebab some of the receipt was not stamp by the shop that we bought the things from. I took the time to put all of our laptop kat bag hand carry, tak ada sapa nak timbang pun barangan tu lagi. Then we went straight to another check in, dalam perjalanan ke sana, we were so frustrated because we don’t have the time to do a last minute shopping kat duty free…huhuhu… Telan air liur je.

Tak lama kemudian kita orang pegi ke another check in/scan. Yup memang banyak tempat nak kena check in/scan nie with the bombing at Russian Airport the other day. They were very strict to all of us regardless our race or religion. But they did not check my boot but pompuan omputih kat belakang I kena check abis. Bila time nak masuk to another waiting area..ada pekerja kat situ, tanya query pasal bag kita orang besar sangat hahaha… Kita orang kata it was our jacket, we can take it out. Dia kata tak apa but she was so kind and polite. Dia takut tak dapat masuk kat compartment atas. But she said ok and not to worry. Sementara tunggu nak naik flight, sempat la lagi mulut riuh nie berborak dengan sorang pompuan berusia asal Malaysia yang dah jadi British citizen nih.

Masuk dalam flight, ada sorang pompuan berusia (macam la I muda sangat eh?) Singaporean and also another British citizen duduk kat sebelah I and as always I sibuk la berborak dengan dia. Bila husband I pandang I, dia kata fuh..hebat betul PR nie…mencik I. Oh..I was so lega sebab duduk kat tengah-tengah bahagian aisle sebab I selalu nak ke toilet buang air kecil kalau kat dalam flight nie. Itu belum lagi part rambut I ternaik disebabkan oleh gravity. And segala bulu roma I akan naik sekali, bulu ketiak yang I lupa nak trim pun mengaru-garu ketiak I…sedaya upaya I tahan and kepit, kang kalau I garu-garu macam monyet and orang ingat kurap la pulak kan.

(Sedap and mengenyangkan.. sayur, labu, potatoes and kidney beans, belakang tu salmon tapi I tak makan sebab I tak suka)

Kita orang ada tanya, makanan halal ada tak, air hostess tu kata kena order three days before berangkat, kita orang kata dah order kat KLM but disebabkan pertukaran flight on the day itself so tak dapat la nak order kan. Air hostess tu kata, nanti dia akan check whether ada lagi.. Nasib baik menu for dinner tak ada daging and for breakfast pun seafood aje.. Since husband I tak boleh makan seafood dia dapat telur and roti. Air hostess tu bagi sausage ayam but husband I tak makan, mana boleh sebab it was not halal. But nasib baik kita orang tak kebulur because every hour dorang bagi macam-macam makanan, kacang la, chocolate la and any kind of drinks that we want.. Husband I minum orange juice and coke, I mintak air mineral je.. Kebanyakkan omputih kat flight order wine and beer ler… Kalau naik penerbangan jauh memang dorang bagi makan macam-macam sampai kita orang tak mau dah.

After almost 13 hours dalam perut kapal terbang, akhirnya sampai la ke Changi Airport but not before telinga I kesakitan menghadapi pressure. Oh my God.. pressure sakit telinga datang balik. Masa naik KLM tak ada pun sakit. Teringat I masa naik Qatar Air rasa macam nak pecah telinga I, sama la macam SIA nie.. rasa macam ada pin tajam cucuk telinga I. Tak terasa airmata I tekeluar. Lepas turun dari SIA, kita orang begegas naik connecting flight ke KLIA. Kita orang naik Silk Air. Telinga I yang masih kepedihan dah reda sikit. Then masa dah nak turun and sampai kat KLIA, sekali lagi telinga I pressure addeiihhh rasa macam nak pengsan kesakitan. Turun dari Silk Air, I mengalami kepekakan yang maha hebat. Rasa serik la nak bejalan nih. Penat tak usah cerita la… rasa terhuyung hayang masa nak bejalan ke limousine. I tekejut sekejap tengok akan kecerahan cuaca kat Malaysia…maklumla kat London and Paris mendung je…

Sampai rumah, husband I keluar untuk beli food and I keluarkan semua barangan and bahagi-bahagi baju bersih and kotor. Memang dah jadi kebiasaan I, walau penat macam mana sekalipun. I will make sure, I clear all the stuff as I couldn’t stand to see barangan yang tak berbukak and berkemas…. This was the first time in our travelling life that we leave our house for such a long time, 3 weeks. Normally, it was only around 2 weeks. What a holiday that was… Rasa macam mimpi and tak percaya that we actually dah abis bejalan-jalan… Oh I selsema and batuk-batuk menyangkit kat orand dalam flight……………

Friday, February 11, 2011

London Part 19

Abbey Road (Crossing) and Harrod’s

Thursday, 3rd February, 2011

(Abbey Road - crossing yang famous itu)

(Wah.. model season pun tak mo kalah.. banyak gambar I ambik kat situ)

Night before, I told my husband that I want to go to Abbey Road because that road was made famous by The Beatles on the cover of their album with their famous song “Let It Be”. And the song/album cover was recorded at the Abbey Studio. Today is also our last day untuk berpoya-poya kat London as tomorrow dah nak balik so we try to make the best out of it.

(Lagi gambar Abbey Road)

Around 11.00am we went out and get the cab to the Abbey Road. Sampai situ dah ramai tourist sibuk ambik gambar kat that famous street and ada jugak yang buat documentary. I was so happy sebab selalu tengok kat mags, internet etc. and now I’m here standing at the very spot that make the history. Maka sibuk la jugak I bergambar at every corner. The motorist, buses etc. was very nice.. dorang akan stop each time kita orang begambar kat situ. Lepas begambar we went to the shop selling The Beatles’s punya stuff, we were approached by an elder guy who hand us a pamphlet about The Beatles’s stuff etc. nih masa baru turun dari cab tadi. When we reached his shop, we were surprised because originally, we thought tempat tu macam kedai souvenir biasa it was owned privately by this elder guy. I think he owned the shop, I’m not so sure. The shop was very small. Besar store aje.. nak begerak pun kena berhimpit but, to a Beatles's fan, this is heaven… berbagai-bagai barangan and vintage item pasal Beatles nih ada kat sini. I think die hard fan nie boleh go crazy. We bought a t-shirt for me (husband I tak ndak, dia kan tak ada darah seni), key chain, mug, fridge magnet, bende-bende macam nie je la. I thought of buying the original record but mana nak cari mesin piring hitam zaman sekarang nie…harga tak mahal.. around GBP20.00 aje.. for a vintage and collector’s item..to me it was worth it.

(Rumah kat sebelah studio, husband I kata part of the studio)

(nie studio tempat dorang buat album)

(dari jauh, ada guard negro kat tepi so tak boleh la masuk or gambar dekat-dekat)


(Harrods)

Then we went back to the original spot to get a cab. O.. kedai orang tua nih agak kedalam dan terpencil. Boleh tahan lama jugak nak cari and tunggu cab kat area tu. Oh yea… ingatkan boleh masuk kat Abbey studio nie..hampeh je.. not for touring. Bila dah dapat cab, we thought of going to the Rasa Sayang Restaurant to have our lunch for the last time but cab driver tu tak tau kat mana nak berenti, both of us cakap berenti kat Argos je but we changed our mind and decided to go to Harrods (We went here before and tak ada apa la sangat…). Sampai Harrods, we decided to makan dulu, we asked around for the café and when we found the one that yang boleh di makan, it was full. Sambil tengok menu-menu yang terpampang kat atas, aisye… semua ada oink oink..kata royal family of Qatar dah take over from Al Fayed, sure tak ada menatang haram nie..tengok ada jugak..aparaaa… nak cater kat omputih pun berpada la jugak kan. Sometime I don’t understand la bangsa-bangsa nie..nanti la I summarise…

(habis rambut model season nie bersepai di tiup angin)


(Makanan kat Lebanon restaurant. Mula-mula dorang bagi satu bakul sayur, kira starter la kan.. Kalau tak makan kan orang situ hairan la jugak so I pun buat macam gaya biasa, memakan la ala-ala penuh selera, walau dalam hati, eh..ada sayur pahit, nak luah kang nampak sakai..telan je la..hehehe...)

(Masa I snap-snap gambar nie, risau husband I takut orang or owner kat situ marah..I cakap kat husband I don't worry, dorang tak akan marah.. see..mana ada dorang peduli.. husband I risau je..)

Tengah menjengau-jengau cari makanan halal kat dalam tu, we saw ada halal food tapi dalam cermin bukan untuk di makan di café, then we asked pekerja yang jaga makanan nie kalau kita orang nak tapau and makan kat situ or seat in one of the chair boleh ke..dia kata tak boleh but there is a halal food, it’s a Lebanon food tingkat 3 and he was kind enough to explained to us in detail, kat bahagian mana, belok mana.. Dalam hati I sungguh gembira, nasib baik ada.. Then both of us tersesat tak tau mana nak cari lift then tanya bodyguard kat situ and he was kind and very polite too and explained kat kita orang kat mana.. Bila dah jumpa tempat tu, both of us pun masuk and makan. Pekerja restaurant kat situ pun baik-baik but the food is not to our liking. Sedap lagi kat restaurant biasa or kedai kebab biasa tapi dah laparkan..belasah je. I saje-saje belanja husband I (although mana datang duit I kalau bukan dari dia), sengih-sengih dia malu. Ala, dengan isteri sendiri pun nak malu. Agaknya hilang kelakian dia kalau pompuan belanja, punya la perasan macho kui kui kui… But I must say, he is a true gentlemen…

(Husband I pandang kiri, kanan bila I ambik-ambik gambar nie, I peduli apa hehehe..)

Lepas makan, kita orang jalan-jalan tengok barang kat situ, beli souvenir dekat tempat jual souvenir yang ada bear bear hijau tu. Then kita orang keluar and tengok-tengok souvenir sambil ambik gambar. After that we went back to the hotel to do our last packing of the item that we bought earlier on today…

Thursday, February 10, 2011

Paris/London Part 18

Paris/London Part 18

Wednesday, 2nd February, 2011

Eurostar and Holiday Inn-Regents Park

(Eclairs yang delicious itu. If you come to Paris or any part of France, you must try this)

We checked out from the hotel around 11.00am to catch the Eurostar that will take us to London at 1.04pm. Kita orang kalau nak pegi naik flight ke, train ke mesti datang a few hours before the actual time so that boleh relax and tak kelam kabut. Sebelum tu husband I dah siap-siap beli French bread/baguette and eclairs for the last time kat sini and untuk alas perut I dalam train nanti. Sampai kat situ, kita orang terus pegi cari link untuk check in. Lepas check in, chop passport and kena periksa macam kat airport, we went to the waiting area. While waiting kat situ, I sibuk la ke penthouse ke playboy nye magazine untuk di bawak balik like I always do err did…ooppss… Malanganya I tak bertemu, I ingat kalau sempat I nak beli kat London…opps lagi ekeke… Bukan I nak tengok apa pun tapi saje je nak beli since kat Malaysia kena banned.

Then I decided to just sit and I suruh husband I beli paper, padahal I baru balik dari kedai tu hehe.. Lepas husband I keluar dari kedai tu, dia belikan I souvenir, a snow globe, a coin bag and a tote bag gambar Eiffel tower etc.. wah…I sukaa… it is a simple gifts macam nie la yang I suka because it is much more meaningful dari yang mahal-mahal tapi tak meninggalkan kesan. Sayang kat montelll….I. Tak lama kemudian announcement suruh kita orang standby the the train dah sampai. I dengan husband confused, which lane nak guna, kat ticket tak ada tulis and kat announcement pun Cuma cakap train dah sampai. Kita orang main redah guna lane 5. Dalam hati I kata, kalau salah and kena tinggal, pasrah je la. Luckily, we were in the right track and bila nak naik, pompuan negro (pekerja kat Eurostar nih) tengok ticket and cakap French dengan I, I tak paham tapi bila ujung dia kata muslim…I pun oui oui.. la… I agak nie mesti nak cakap pasal makanan halal.

(Isi chocolate kat dalam eclairs lembut, tak manis and melt in your mouth)

Lepas letak barang kita orang terus duduk. Tak lama kemudian, I tengok ada sorang mamat yang sungguh gumuk tengah tolak bag nya yang besar sambil tercungap-cungap dan berpeluh-peluh lagi. Dia tengah cari tempat nak letak bag dia yang besar itu. Laki nie patut masuk biggest loser la. Then kat belakang dia I tengok ada sorang pompuan tua, I'm not sure whether it was his mother or his wife. Tapi ada gaya-gaya dan aura orang aristocrat. Like I said, I assumed mak dia, tapi husband I cakap nie mesti bini dia. Yea.. selain suami, dia juga adalah kawan gossip I yang boleh tahan kepohnya. Then husband I penyibuk ini cakap slow slow kat I. Dia kata orang sebelah nie minum wine tapi bila cakap ada di selang seli dengan Allahamdullilah. Husband I kata, memang tak boleh pakai langsung. Then teringat masa kita orang kat hotel kat Qatar dulu, kita orang tengok dua mamat yang pakai kain lilit kebangsaan dorang nie, siap minum bir lagi. It is a normal thing for them. Biggest loser asyik calling sana sini, gaya macam juta-juta business. Then I perasan yang mamat biggest loser nie asyik tengok ke arah kita orang je. Masa food sampai pun dia tengok je. I rasa macam nak tanya and senyum but I tau husband I mesti tak suka. Husband I selalu remind I not to be too friendly to strangers. But I can’t help it hehe… Oh yea... we seat at a first class - luxury. Kalau duduk kat first class - business ticket lagi mahal. The last time kita orang naik eurostar ikut tour, kita orang duduk kat third class and no food... biasalah kalau ikut tour kan....

(Husband I order dua halal food but management terbagi satu, but yang satu lagi tu is salmon on which I tak makan..tengok la rupa food nih..lemah je kan.. dah la tu..cold food pulak. Oh yeah kalau nak order kena order a few days before berangkat so that they can arrange early, macam kat flight jugak la..)

Tak lama kemudian, bini/mak dia bangun nak ke toilet. Then I tengok orang tua tu balik semula, dia mentioned something kat laki/anak dia, then biggest loser tu ikut sekali. Bila dorang dah abis, train pulak ada goyang-goyang, tiba-tiba dia nak terjatuh, dia pandang I, I kata becareful sambil senyum.. Husband I as usual bagi pandangan nak pengsan kat I..mencik I. Sekali air dia terjatuh I ambik kan… bini/mak dia senyum and cakap thank you. Lepas tu biggest loser tanya pasal iPad yang I tengah main. Dalam hati I…ooo.. rupanya dia nak tanya pasal iPad sebab tu la asyik tengok-tengok kearah kita orang. I pun sibuk la explained and suruh dia try. He was very friendly and bini/mak dia senyum-senyum. Then I tanya dia dari mana, dia kata dia orang Lubnan. Dia cakap, your country have all the latest gadget.. (I cakap dalam hati..tau pun).

(Bag-bag dan barangan yang belum di kemas)

Train pun asyik berenti and slow down aje which was weird. We don’t know why, I think ada la yang tak betul. Then kita orang tukar time jam and plus an hour early sebab kat France, time dorang lambat sejam. Around 4pm train sampai (yup, kita orang sampai lambat then the schedule time..due to train asyik slow down) and around 4.30pm sampai hotel. Husband I check in and ambik balik bags yang disimpan kat storage kat hotel tu. Hotel tu charge, satu hari GBP3.00 for one bag. Since it was two bags dorang charge double but dorang kira 3 hari, padahal kita orang kat Paris 5 hari… Dorang tak perasan kot, entahlah. We were expecting that we would be put at the same room since husband I dah requested aritu but receptionist tu kata dah penuh and masukkan kita orang kat satu bilik yang cukup besar and luas..wah… ini sudah bagus. Sibuk la I bersnap sana sini.. tapi sama je style, cuma besar je la.

Husband I keluar tapau makanan, bila dia balik, both us mula berkemas barang so that bila nak balik lusa tak kelam kabut. Macam nak mati, kita orang berkemas… Kita orang dah risau, berapa la agaknya berat bag-bag nie.. and ada extra satu bag lagi… Oh dear…

Wednesday, February 9, 2011

Paris Part 4 (Part 17)

Tuesday, 1st February, 2011

Champ de Elysee

(Lebih kurang macam makanan kita but kita punya food lagi tasty, tapi roti yang ada cheese dalam nie...ohhh..sedap)

Today is our last day in Paris and we decided to have a walk around Champ de Elysee beside husband I nak belikan I bag LV. I tak nak sebab like I said macam bag orang tua, somber looking je but ada la satu dua yang I suka, yang colour maroon yang latest. So sebelum bertolak ke situ, husband I ajak makan kat kedai kawan dia.. Tak sangkakan husband I yang pendiam (kononnya) depan public and muka macam nak bergaduh, peramah sungguh orangnya. Masuk kat kedai makan tu, sibuk la husband I berangguk kepala dengan kawan dia.

Then kita orang pilih makanan and dia suruh kita orang naik kat tingkat atas. Wah…luasnya kedai dia. I kata kat husband I, mesti kaya mamat nih and husband I sibuk la cerita kisah dia and also sorang lagi kawan dia yang tau cakap melayu tu. Tapi mamat yang tau cakap melayu tu tak datang lagi kot. Tak lama kemudian food pun sampai, as usual banyaknya portion. Dalam hati I dah agak, mesti tak abis nih. Sebabkan selain dari nasi, I yang mempunyai nafsu makan sebuas naga nie order roti yang lekat kat dinding tapi dalam ada cheese oh dear…sooo..delicious. Kalau korang datang sini, please try, sure korang tersendu kesedapan.

(View of Champ de Elysee)

Lepas makan kita orang turun bawah, sekali I perasan ada sorang pompuan berwajah wanita asia asyik pandang-pandang I. I buat don’t know aje. Biasala kalau you saw your “kind” kat situ mesti you curious sebab tak ramaikan kat negara orang. I bagitau husband I, perasan tak sorang pompuan tu pandang pandang I dengan muka serious. Husband I kata, bukan apa, dia tekejut tengok you macam bidadari dari syurga…..hahahaha..husband I the ever sweet talker…mencik I!

(Street dance)

Tak lama kemudian taxi pun sampai. Bila kita orang bagitau nak ke Champ de Elysee taxi driver tu pronounce differently.. then kita orang suruh dia ajar macam mana nak sebut.. pronounce dia mcam nie.. shom d elezee.. Pemandu taxi nie punya la peramah..macam-macam yang kita orang borakkan and the first French guy yang pandai berbahasa English although English dia pelat French.. Dia explained macam-macam pasal country dia yang tercinta ini. Bangga betul dia. I pun sibuk la puji-puji konon (padahal dalam hati I, negara aku lagi best muehehe…). But I have to admit, their country is full with arts and history..nanti la I summarise in my future entry, tak sabar I nak give my thought nie.. So anyway, we asked him to stop us at HQ LV nih. Semalam I dah tengok masa kat roof bus and I siap ambik gambar lagi. Masuk je, wahhh…besarnya and entahlah pada I kat Starhill lagi banyak collection kot. Kat building nie ada 5 tingkat, we went to all the floor, ada section baju, jam accessories and offcourse bag. I suruh husband I tanya berapa harga bag maroon yang I suka tu. Harga dia, Euro1,403.50.. kalau convert kat RM almost five thousand… I cakap kat husband I forget about it. I punya budget Euro500.00 aje, lebih dari tu, tak payah..lagipun I tak heran la LV nie, bukan I ndak sangat pun… (wah… cuba kalau ada satu million maunya tak heran, silap-silap bag LV kotak pun I beli wakakaka..).

(Unique kan?)

(Jam Louis Pion. I sengaja tukar strap green ke yellow and vice versa)

Then we walked around and as usual, one of our habit was tersangat suka masuk kedai jam, kira pekara wajib, sebab suka la tengok jam-jam dalam cermin and also tengok harga and after that discuss with each other wether it was worth the style ke and then both of us mesti check kat internet to see who is the maker, from where and the spokeperson. Mata I tiba-tiba terpaut kat jam yang berbagai-bagai warna warni nih, brand yang I tak pernah dengar called Louis Pion (pronounce Louie Pion (sengaukan N tu). Sales girl tu cakap it was france made and it was so cool… monogram and big size. I terus suruh salesgirl tu ambik and I try-try and terus I decided to buy. It was cheap Euro51.00 around RM200.00. It was so unique (according to my eyes) and I tak pernah tengok kat Malaysia. Nanti I ambik gambar and I publish kat my future entry. I was so happy with my purchased… seronok laa… Oh and I also beli strap colour baby blue sebab I nak tukar-tukar nanti.

Then beberapa langkah dari kedai jam tu, I ternampak kedai jual berbagai-bagai perfume, make up, toiletries called Sephora. I terus masuk cepat-cepat..and Oh my God… it was heaven… I rasa macam nak menangis. I and I’m sure kebanyakkan pompuan-pompuan paling suka la tempat-tempat macam nie kan… Dengan bau yang harum dan suasana yang sungguh vibrant itu.. I don’t know where to start… Semua perfume I nak bau and semua makeup I nak sentuh and try… Tapi I tak nak shopping macam-macam sebab, like I said.. takut lebih muatan.. I ambik sikit je barangan. I told my husband, kalau la kita duduk sini…satu hari seratus kali I mandi just because I nak pakai, showercream, gel, perfume, sabun ahhhh and bertempek dengan makeup la muka I hari-hari… Harga sangat murah and the salesgirls kat situ was very very helpful and sangat polite. Husband I cakap, one of this day we will come again and this time, kita bawak bag kosong and you angkut segala makeup, toiletries yang you nak… yela sayang…don’t know when kita akan ke sini lagi.

(Sementara tunggu husband I balik dari beli jam, I snap gambar dari tingkap bilik hotel. Sejuk giler sebab I pakai t-shirt aje. Lepas tutup tingkap I kena flu sekejap)

Lepas menghabiskan masa dengan mencalitkan segala jenis pefume, cream, lotion and beli sikit-sikit bende kat situ, we then went back to the hotel. Sampai kat bilik hotel, I try the wristwatch Louis Pion yang I beli tadi..and I jatuh cinta sekali lagi. I told my husband, patutnya beli lagi strap yang colour lain selain baby blue punya colour. Husband I kata, buat apa nak beli strap aje, beli la jam colour lain pulak. I kata good idea… in that case I want Louis Pion colour kuning but you beli extra strap colour hijau. And I tambah lagi..I malas nak keluar..hehehe.. Husband I kata no prob nanti dia cari kalau ada dekat-dekat hotel. So we survey the internet and saw one nearby. Husband I ambik address… turun ke bawah tanya reception dorang pun tak tau…last-last husband I tapau makanan and hantar kat hotel kat I and dia keluar terus ambik taxi ke Champ de Elysee kat kedai Louis Pion tadi. Bila dia balik, dia kata, dia bagi I jam Louis Pion yang colour kuning. Then I tanya mana strap colour hijau..dia kata salesperson tu kata dah habis.. I hampa la kan.. Then slow slow husband I keluarkan jam Louis Pion colour hijau and gave it to me. I tekejut and husband I kata, since strap hijau dah habis dia decided to buy me the green one. I was so happy and non-stop I kata thank you. Tiba-tiba dalam hati I berjanji tak nak marah-marah dia lagi wakakaka…

So malam, sibuk la bersiap-siap and berkemas sebab esok nak balik ke London….

Tuesday, February 8, 2011

Paris Part 2&3/3 (Part 16)

Monday, 31st January, 2011

Notre Dame Eiffel Tower

(Cantikkan view nie)

(Notre Dame)

Then kita orang make a stop at Notre Dame. But since dah kelaparan yang amat, we decided to look around for a place to eat. Alhamdullilah di celah-celah lorong kawasan tu, we found one. Told you, it is easy to look for a halal food kat Paris nie, merata-rata you can find. But this place is very very small dan sangat cramp. Dia punya heater alahai macam zaman purba but the place is clean and penuh dengan orang. Offcourse ler penuh, tempatkan sempit. Apalagi melahap as usual and at that moment orang ramai sibuk tengok berita pasal Egypt yang dalam keadaan huru hara. In fact masa kita orang kat London lagi bende nie dah panas. Oh there is so many thing that I want to talk about especially the country and the things that happened around it, I will write about it in the future. Anyway, lepas makan, we walked around a little bit and bought a few souvenirs, sikit je beli sebab tak nak bag berat (huhu… nanti I story).

Lepas beli souvenir, both of us ke Notre Dame balik to take a pics etc. Again, we’ve been here during our last trip and we even enter the Notre Dame nih. I don’t know that it was a church until we went in but I regard it as part of my trip and not pegi menyembah atau melakukan upacara persembahan dorang. Yang penting niat. But this time we didn’t go in sebab dulu dah masuk. Lepas ambik gambar sana sini, we walked around, beli sikit-sikit souvenir and tukar duit. Wah, banyak commission orang tu (pengurup) ambik..ceh! Kalau korang nak tukar duit, baik la tukar kat Malaysia..lagi untung.

(lunch or more like an early dinner)

Then I saw our bus was coming around the corner, I apalagi, jerit kat husband I suruh belari sebab takut tinggal bus. Tak kuasa nak tunggu lama-lama kat bus stand dorang. Dari jauh I tengok husband I termengah-mengah belari dengan bag yang di sandang ke depan. Tiba-tiba I jadi sayu…kesiannya dia..Dulu-dulu dia cukup tangkas, sekarang nie…huhuhu…dah tak ada energy I tengok. Sampai kat bus tu, I suruh tunggu husband I. Driver tu cakap, it was going to another route. I tak nak la pegi kat route tu, so I keluar balik. Then husband I pun sampai and tanya nape tak naik, I kata bus tu pegi route biru. Yang kita orang nak naik was green and yellow aje. Next time kalau I pegi Paris lagi (entah ke bila), I will use the route blue and red. Although it was 5 days kat sini but still tak cukup time.

(Arc de Triomphe at Champ de elysee - I ambik gambar dari atas roof bus. Banyak lagi gambar I ambik tapi malas la nak upload)

Tak lama kemudian, bus yang I tengok coming around the corner tadi, rupa-rupanya itula bus yang sepatutnya kita orang kena naik. Husband I suruh pegi kat stand yang satu lagi. I kata, tak boleh, kita kena tunggu kat stand itself. Husband I suruh jugak pegi. Bila I pegi, bus driver tu suruh tunggu kat bus stand itself. I apa lagi, mengomel kat husband I, buat malu I aje.. geram I, especially kalau I betul kan… Told you, he can get on my nerve sometime (all the time). Then kita orang naik and along the way sempat la I ambik gambar kat atas roof bus tu dalam keadaan yang sungguh menyejukkan itu.

(Eiffel Tower)

Then we make a stop kat Eiffle Tower. Sempat la beli souvenir kat penjual yang bejalan kaki kat situ. And sempat la jugak pompuan gypsy yang macam kat Lourve approached I. I buat tak layan and then dia cakap asalamualaikum and then pegi kat husband I, then husband I bagitau, pompuan tu guna modus operandi yang sama and tanya, do you speak English, husband I cakap no then pompuan tu blah. Both of us tak naik atas, like I said before, on the last trip kita orang dah naik. So ambik gambar sikit-sikit and cepat-cepat I ajak husband I balik sebab aritu weather tersangat la sejuknya sampai mengeletar seluruh badan I.

(Paris Eye, macam kat funfair je kan, buruk tau, I nak naik pun tak berani... hehehe.. abis la tak dapat anugerah dari kedutaan France nih wakaka...)

Kita orang tak naik bus on and off sebab dah tak tahan nak tunggu instead we used taxi. Masuk dalam taxi I cakap sejukknya and then taxi driver tu gelak and say something I pun main oui oui je la.. (pronounce “we” meaning yes… I ada beli buku French translation and even download kat my ipad that is why I understand sikit-sikit…sikit je…). Tak susah actually bahasa dia.. (wah…action eh), asal ada yang ujung-ujung tu macam paham, I rembat je la.

Anyway, taxi driver nie sangat baik, bila I ambik gambar dari taxi dia, dia siap bukak cermin and suruh I bukak sendiri and jangan takut-takut. I assumed itu la yang dia kata sebab both of us didn’t understand each other. And dia siap point mana-mana landmark and mentioned the name.. kadang-kadang dia drive slow in order for me to take the pics around. Nantila I akan cerita perihal, culture dorang kat sini....

Monday, February 7, 2011

Paris Part 1/3 (Part 16)

Monday 31st, January 2011

Lourve Museum, Notre Dame and Eiffel Tower
(For this part ada 3 series I pecahkan sebab tulisan and gambar agak banyak/panjang)

Lourve Museum


(Building persekitaran Lourve Museum. Lourve Museum nie kat underground, just beneath)

Hari nie seperti biasa, pagi-pagi lagi husband I beli baguette/French bread and Eclairs…OMG..sedapp nak mampus.. lembut and melt in your mouth..nak menangis I makan punya la sedap (nanti I letak gambar on my future entry). Kita orang bawak bekal-bekal nie sebab mesti lapar, although kedai-kedai makanan timur tengah nie banyak tapi tak semua tempat attraction ada kedai jualan makanan halal nih. Lagipun paham la perut I tak boleh kosong sikit, mula la mengiler..

(Lagi gambar persekitaran)

(Glass pyramid yang famous, kalau malam-malam cantik with the lighting and all)

Kita orang naik taxi (kejap-kejapt taxi kejap-kejap I tulis cab.. apa la I nie langsung tak ada ketetapan bahasa…cewah) terus ke Lourve, sebab malas nak tunggu bus hop on hop off kat tempat semalam and dari situ nanti baru la kita orang akan naik bus nih. Sampai je kat Lourve nie dalam hati I dah berbisik nak heret husband I masuk ke dalam, either he wants it or not. Dia tak tau lagi niat murni I nie. Kita orang pernah masuk ke Lourve museum nie dulu on our last trip but being the wanita berdarah seni ini, sekali masuk mana cukup lagipun I tak puas la pegi sekali. Apa nak buat, like I said on my previous entry, bende-bende dahulu kala and purba-purba and also apa-apa yang ada art value memang I fanatic sangat. Until today, he can’t figure it out my fascination towards all those stuff.

(Model season as usual)

Sampai kat situ, terus ada budak gypsy datang kat I and tanya do I speak English. I said yes and then dia tunjukkan satu note, kat situ “I came from Bosnia for 2 months….bla bla”, I bagi muka yang seserious abis and terus beralih tempat lain. You have to be firm and don’t let them see your weakness because that is how they can catch you with their bullshit sorrow story. Then I tengok dia kumpul balik dengan group dia. Husband I yang dah bejalan kat depan, datang balik kat I and tanya, I kata when dorang datang kat you, jangan layan and move on. Lepas tu kita orang pun bergambar sakan kat luar Lourve nih and as usual kalau tak ada adegan tragis memang tak sah. The thing is my husband tak berapa pandai ambik gambar, mesti dia nak ambik gambar I dekat-dekat. I kata jangan ambik gambar I dekat-dekat I want the building to be included. Buat apa nak ambik gambar I besar-besarkan. Lepas tu mesti blur la, senget la.. so I ala-ala merimau la kejap. Kalau I tak puas hati, I akan masam muka kat dia and bila dia nak snap cepat-cepat I senyum balik lepas tu I masam balik. Tapi tak semua gambar dia ambik tak cantikkan... Tapi lama-lama, I pikir buat apa la I nak marah kat dia kan..it is not his fault although beratus kali I dah ajar, I siap setkan and tak suruh dia move kat the spot that I pick. I cuma suruh dia snap aje..tapi itupun tak betul.. Like I said..I learn that, there is no point to scold him sebab some people memang tak ada artistic gift and kalau dia dah pandai ambik gambar offcourse dia dah jadi photographer kan.. so I have to accept it..walau hatiku parah... Wah, pegi trip pun I learn something eh…

While berabisan snapping gambar kat luar Lourve nie, tiba-tiba I didatangi oleh seorang budak jepun suruh ambik gambar dia, I think sebab dia jalan sorang-sorang. Dia punya camera kan ada sarung lagi ehehe..takut sejuk kot…nak gelak I. I siap offer ambik dua tiga kali gambar dia, suka dia.. lepas tu dia tanya macam mana nak pegi Lourve Museum nih. I think kan the reason why dia suruh I ambik gambar dia sebab dia tengok I macam ada gaya professional photographer kot..yela siap terlentang kiri kanan..wakakaka… padahal bila tengok balik gambar macam budak darjah satu je snap hahahhaa… gaya hebat mesti ada maaa…

(Dalam Lourve Museum)

(Buat lelaki lelaki Asia, korang jangan rasa rendah diri or think that omputih punya anu nie besar bagak...NOOO... Atas adalah buktinya..dorang punya.. alahai..cenonet dan kulup aje..Tengok la aksi patung tu.. low self esteem la kan...)

(I tak ingat patung apa nie and I tak tau kenapa I ambik gambar dia)

(Cantikkan view nie)

(I kan suka ambik gambar lukisan kat ceiling..banyak yang I snap-snap)

(Gambar lukisan kat dinding pun banyak yang I ambik. I suka la rasa macam I berada di zaman renaissance. Ahh..zaman corset ketat yang menyeksakan itu)

(Lagi antara puluhan ribu lukisan kat dalam nie..err..puluhan ke atau ribuan je?)

(Pompuan yang bediri kat sebelah tu bukan I, walau ada unsur-unsur sedikit)

Sementara tunggu dia bayar, I pegi ambik map and plan mana nak pegi dulu. I must tell you I am so happy although I pernah pegi dulu but this time I akan take my sweet sweet time to go from one section to the other. So sibuk la berambik gambar sana sini. Orang pun punya la ramai.. macam-macam bangsa and languages yang I dengar. Ada yang ikut tour or with a group of family. Mamat-mamat muda pun handsome-handsome macam kat movie tapi mana boleh challenge orang tua itu kan. Seperti biasa, after we went from one section to one section, perut I dah meraung…I ajak husband I pegi duduk at one corner sebab I nak makan bekal yang di bawak dari hotel. Husband I kata, tak boleh makan nanti guard kat situ marah, I kata you cover I and kalau dia nak marah, biar I jawap, I kata la I ada penyakit nak pengsan ke kalau tak makan.. lame nya my excuse. Lepas husband I cover, I pun membelasah la donut dengan secepat mungkin and mengonggok air berhati-hati, takut tercekik la pulak.

(The last time I pegi sini dulu, gambar Monalisa nie tak ada cermin, sekarang nie dorang dah letak. But I've read somewhere, this is not the original painting of her. The real painting was stolen..tah la.. Yang pasti, pada zaman dia dulu, dia nie terkenal dengan kejelitaannya... errr..)


(I snap gambar nie masa dah keluar dari Lourve Museum. Cantikkan, macam gambar postcard..wah..puji hasil kerja sendiri)

Originally, nak makan kat dalam café kat Lourve nie but we changed our mind as we don’t know what to eat and beside tak paham dia punya menu..kang termakan daging berhidung kontot itu..sapa nak jawap? Yicckkss… Then both of us decided that it was time for us to go to other destination. On the way nak pegi dekat tempat bus stand untuk bus hop and off nie, I tengok wah..bus tu dah ada kat situ. I apa lagi ajak husband I jalan laju-laju takut kena tinggal. Macam pelumba jalan kaki yang ala-ala menonggekkan bontot. Sampai je kat bus, eh..bus tak jalan lagi.. buat penat je kita orang bejalan/belari tadi. I naik kat roof kejap and ambik gambar persekitaran, tak lama kemudian bus pun bergerak to the next destination…..

To be continue…

Sunday, February 6, 2011

Paris Part 2 & 3 (Part 14 & 15)

Saturday and Sunday 29th and 30 January, 2011
La Fayette and Tour On and Off Bus

Sunday, 30th January, 2011

Tour on Hop and Off Bus

Hari nie both of us plan to tour around Paris with Hop on and Off bus. It was my husband's idea. I suruh dia decide sebab asyik I aje plan, I dah penat and I nak tengok his idea of jalan-jalan makan angin nih. Asyik harap kan I aje.. So husband I beli ticket kat reception bawah. He chose a two days tour with the hop on and off bus.

Around 11.30am both of us tunggu tempat yang dikhaskan untuk mengambil penumpang yang guna this tour. It was sooo cold… I know I selalu cakap sejuk sejuk kan..tapi sejuk nak mampus. I rasa macam nak pengsan sebab bernapas asyik keluar asap. I bediri belakang husband I untuk elakkan angin sejuk…Adeeihh..I really can’t stand it.

(One of the stop in route of th Hop and Off Bus)

Bila bus sampai kita orang naik kat atas yang open roof… Oh my God, I rasa beku and tak dapat nak bergerak. I cakap kat husband I, I don’t care about the scenery around..I want to go down..I don’t care kalau tak ada seat pun.. I sanggup bediri. True enough, kat bawah tak ada seat kosong, apparently dorang pun tak tahan duduk kat atas kah kah.. Tak lama kemudian, dorang turun dekat tempat-tempat attraction and I terus duduk tempat dorang.

But it was still so cold even duduk kat bawah sebab tak ada heater. The reason was sebab nak guna heater pun tak guna sebab roof kat atas tak ada atap and tingkat atas and bawah kat bersambung. I cakap kat husband I, I dah tak tahan, I nak balik hotel or I akan mati beku. Husband I pun cakap dia pun dah tak tahan, I tengok dia ada separa mengigil ..sian, si mungil ku itu…mulut asyik terketar and bernapas dari mulut… Sampai stop kat Eiffel Tower both of us terus turun and naik taxi to send us to our hotel.

Sampai hotel, I terus isi bathtub dengan air panas and berendam kat situ sampai air jadi suam. Husband I keluar tapau makanan..

Saturday, 29th January, 2011

La Fayette

Next day 29th January, 2011, we decided to go to La Fayette to do a little bit of surveying plus shopping. We went there before during our last trip but tak sempat nak shopping sangat I only managed to grab one LV. But today, we have all the time in the world. Sampai-sampai je as usual orang dah ramai and I can say that 80% of orang kat situ is from Asia. Semua berpusu-pusu ke LV boutique nih. I masuk jugak and survey-survey harga but I tak beli sebab style macam orang tua and outdated aje.. Furthermore, sales girls kat situ macam tak layan..orang pulak nak pegi kat dia when in fact dia patut pegi kat orang. Bila I tanya harga bag, wah..dia siap cakap range around how much and I have to basically tell her to take the bag so that I boleh check kat dalam. Then I cakap kat husband I, berambus je, cari brand lain..beside I tak nak beli sebab I tak nak bagi dia commission. Sales girl tu pun is a foreigner not French…

Then survey around, ternampak la brand Burberry. Actually, I tak ada hati nak beli since mood pun dah kurang bagus but husband I pujuk-pujuk and suruh I pilih. I ambik aje since I tak ada style macam tu but I still ambik yang ada gambar kuda since I suka yang original dari yang colour-colour. Then I saw a few that caught my eyes, brand Barbara Rihl. I tak pernah pun dengar or tengok brand nie, so I decided to grab one. Harga mahal jugak tapi it was so stylish and chick! I sungguh berpuas hati and beside the sales girl was so kind and helpful, she’s a French lady, was so friendly and funny too.

(On the way to the hotel, nasib baik jumpa kedai makan nie, sedap dan yang penting halal)

On the way out, I terpaku tengok one unique bag. I belek-belek and then sales guy tu quickly ask orang yang jaga pintu suh bagi kita orang masuk. Kat sini nak masuk kena beratur sebab dorang tak nak customer uncomfortable with kesesakan etc. Rupa-rupanya brand Lancel… I rasa I pernah nampak kat KLCC and the price is quite reasonable and I pun grab another one. Rasa macam nak beli semua je kat dalam kedai nie..cantik-cantik la..tapi I pikir nanti dulu la..lagipun I nak cari kat airport on the way back nanti. Well..it is true that Paris is a shopping haven..yes I agree totally. You have to be here to feel the atmosphere etc.

Lepas abis bershopping, kita orang menapak balik..Husband I asyik ajak naik taxi, I kata not to worry, tak jauh lagi.. Actually kan, jauh nak mampus, dah la sejuk, ditambah kelaparan, semput I. Tapi since I adamant that we are heading the right way… husband I turutkan jua. Dalam bejalan-jalan tu sempat lagi kita orang beli buah-buahan yang dorang jual kat luar tanpa memerlukan fridge.. chocolate snickers dalam beg I keras macam batu. So you can imagine how cold it is. Dalam kesejukkan dan kelaparan, tiba-tiba mata I ternampak tanda halal kat satu kedai makan apalagi, terus kita orang masuk, , order and membelasah sepenuh hati sampai kembang perut I. Yela imagine 3.30pm tak lunch lagi..maunya tak kebulur. Nasib baik I tak kena gastrick..

(Along the way, nampak pompuan nie tengah bagi burung-burung merpati nie makan...look at her face, sungguh enjoy and penuh dengan kasih sayang)

Lepas makan baru rasa sedap nak bejalan. Mula-mula tu sangsi jugak sebab takut salah jalan. Husband I asyik tanya tak nak tahan taxi ke..I kata kejap lagi.. and selepas hampir dua jam termasuk makan tadi nampak la juga bayangan hotel..ahhh….sungguh lega.. Husband I kata..I’m the best map reader in the world hahahaha.. Well, yang penting kena ada confident and jangan takut-takut. I kan dah siap-siap kalau ada illegal immigrant or gypsy cuba nak kacau dalam bejalan-jalan nie, I akan bantai tanpa buang masa… wahhh… cakap besar….haha…

Anyway, along the way, we saw lots of stuff, people, building and the smell around us. What an experience that was.