Posts

Showing posts from February, 2011

Movies Yang I Tengok

Dalam busy busy tu I managed to watched movie Black Swan two nights ago. I dah DL lama tapi asyik bertangguh aje but since Academy Award was coming soon (which was early this morning), so I decided to watched before the event, nanti dah tau cerita tak best la. Ohh… to me and my husband, cerita nie best best best giler.. The movie was so intense and mind blowing at the same time. Lakonan Natalie Portman fuhh..fantastic. Memang patut dia dapat Best Actress. Sebelum tengok movie nie, I don’t have any high expectation and I ingatkan boring sebab cerita ballet ballet kan but wah… I was wrong. There was no dull moment. Cerita nie membuatkan you tertanya-tanya and membuatkan you confuse sometime. Tapi confuse itu la yang buat cerita nie indah.

And malam tadi tengok cerita 127 hours. Cerita nie pun best but ngeri la towards the end. I siap tutup mata and melompat-lompat kengerian tengok ending tu…eeee… Tapi husband I kata cerita nie boring sebab James Franco nie asyik dalam celah gua/dinding. …

Kemas Rumah..

I tersangat-sangat busy sekarang nie, nak baca buku pun tak sempat. I have decided not to play Farmville lagi. This time I betul-betul serious. I know dah berapa kali I cakapkan. Dan beberapa kali jugak la I “fall of the wagon”. Memang susah betul nak lepaskan jawatan sebagai peladang cyber yang gigih nie. At first I thought I nak delete je facebook (yup dah berapa kali jugak I cakap), then I decided biar la, so that I still boleh keep in touch with kawan-kawan and sekali sekala borak dengan dorang. And kalau berkenalan dengan orang baru, the first thing that they would ask, ada facebook or please add. Maka I biarkan la.

Anyway, like I said, I was so busy with all kind of stuff and with all the spring cleaning (macam la negara kita nie ada four season). I kan dah banyak kali cakap kat husband I, suruh kemas store. Dalam store tu penuh dengan barangan dia yang pada I menyemak aje and not necessary pun. In fact he kept all kind of crap and semua bende nak simpan. Each time I suruh dia ke…

Update

Lepas balik becuti nie badan I asyik sakit-sakit je, especially kat bahagian bahu and belakang..errr..tak patut la ada antu bertenggek kat bahu I nie eh...oh my God, teringat citer shutter Korean tu…waahhh..mati aaa…macam nie… I bertimbang tiap ari sebab kalau berat I bertambah, memang yea la tu. Berat memang naik huhuhu, tapi tak ada la seberat sampai satu badan lagi kan…seraaammmm… Then aritu pegi steam rambut, dah betahun I tak pegi steam. Kat rumah ada steamer I beli dulu kat Sg Wang (made in china RM180.00 kalau tak silap I), ingat nak steam sendiri la kat rumah kan but cuma sekali je I guna lepas tu I stop sebab malas. Bila I nak guna, treatment wax pulak dah due, yela beli pun bekurun yang lalu. So like I said, aritu I pegi la steam rambut, masa pegi tu sehari suntuk I tak buang air kecil sebab busy ke sana sini. Pegi supermarket beli barangan dapur la etc. Tiga minggu cuti, ration pun ilek and due. Petang tu I terus redah je salon nie yang I selalu tengok bila to and fro dari …

What I've Learned and Experienced Part 3 Final

Image
(Gambar yang sempat I snap..so romantis kan.. Ingatkan sekejap dorang bedua nie becium sekali tak abis lagi..dorang duduk and becium lagi. Nasib baik husband I tak tengok, kalau tak kecoh orang tua nie and tak pasal-pasal I pulak dirakusnya kat situ jugak..orang tua nie bukan boleh caye wakakaka...)
First time we went to Paris or kota cinta wah… ada rasa bibit-bibit romantic la kan. The second time we came here..lagi rasa cinta kasih sayang bersemarak. But the third time we came here, rasa biasa-biasa je, I think maybe because we are so tired of going around from places to places and also sebab lama sangat bercuti. But I must say, it is true that Paris nie kota cinta cinta I think this is due to the places and the environment around. Paris itself is very beautiful. It is like you’re in a museum in a museum, you get what I mean? You are surrounded by an old buildings which has a lot of history around it. Building pun yang purba kala and full with arts, ukiran and patung-patung. Tapi ya…

What I've Learned and Experienced Part 2

Image
Firstly, I nak comment pasal the air hostess. To be frank with you, I bukan la taksub dengan air hostess nie but I must say our air hostess yang belah belah asia, mainly south east asia nie, comelnya, lawanya, petite nya and uniform pun sopan-sopan kebaya (yang MAS and SIA). Yang rambut panjang, so sweet with the sanggul sanggul bun. Gromming wise air hostess kita kita nie memang tiada bandingannya. Tak ada la dorang tu cantik-cantikkan but with a nice touch of make up, can do the wonder. I pernah baca dulu yang air hostess belah asia nie selalu kena grope and kacau dek passenger. Mana tak, dengan potongan yang sungguh petite..sesiapa passenger yang pervert, gatal kanji sure tak tahan. And I was surprised to see how cute the uniform of Silk Air nie. Air hostess dorang lagi nampak muda-muda, macam lepas sekolah pun ada.. rugi la tak ambik gambar. Berbanding dengan air hostess dari negara barat nih, bukan I nak kutuk la tapi how should I put it….mungkin disebabkan oleh gene ke, badan bi…

What I've Learned and Experienced Part 1

Image
Hari pertama I sampai kaki kat kota London, I dah terkena winter itchy. Bermula dari betis I, naik ke peha, tangan and then ke seluruh badan. Gatalnya tak dapat digambarkan. I had experienced it when I came here before but it was towards the end of my trip. But this time it was in the beginning of my trip. I try not to scratch it but I can’t help it. And sometime sampai berdarah I garu. Rupa betis and tangan I buruknya, macam orang sakit kulit. And I selalu terbangun tengah-tengah malam sebab tekejut gatal. Habis lotion I gunakan but it still does not work. Sometime when I couldn’t stand it anymore I akan mandi semula although I baru lepas mandi. Bila kena air and sabun, adeehh..pedihnya sebab I garu sebelum tu. Mula-mula tu risau jugak sebab husband I tak kena but bila I surf kat internet I rasa lega sebab, it’s only happen during winter time and omputih pun akan kena during this time. Yang peliknya it only happened kat dalam hotel and kalau bejalan-jalan siang hari, tak ada pulak. B…

London Part 20 and Final

Image
London Part 20

Heathrow Airport

Friday, 4th February, 2011

Today is our last day in London. We checked out at 12.00pm and went to the Heathrow Airport (gate 4) straight away although our flight was at 5.40pm. The reason was, we like to come early like I told you before on my earlier entry. On the way nak ke airport, our cab driver sibuk la nak cari station minyak sebab dia takut minyak dia nak abis. Merata-rata dia pegi tapi dia baik and dia kata dia tak akan charge. Dia bukan main peramah lagi and impressed that orang kat belah belah Asia nie boleh cakap English properly. He even asked ada ke pelajaran English kat Malaysia.. (nampak betul dia nie frog under the coconut shell). I cakap people in our country spoke English and it is our second English and yes it was taught in our school. I tambah lagi, if you come to our country you don’t have to worry asking people around and they can understand and converse well with you (dalam hati I, with the exception of illegal immigrant la kan).

Samp…

London Part 19

Image
Abbey Road (Crossing) and Harrod’s

Thursday, 3rd February, 2011

(Abbey Road - crossing yang famous itu) (Wah.. model season pun tak mo kalah.. banyak gambar I ambik kat situ)
Night before, I told my husband that I want to go to Abbey Road because that road was made famous by The Beatles on the cover of their album with their famous song “Let It Be”. And the song/album cover was recorded at the Abbey Studio. Today is also our last day untuk berpoya-poya kat London as tomorrow dah nak balik so we try to make the best out of it.

(Lagi gambar Abbey Road)Around 11.00am we went out and get the cab to the Abbey Road. Sampai situ dah ramai tourist sibuk ambik gambar kat that famous street and ada jugak yang buat documentary. I was so happy sebab selalu tengok kat mags, internet etc. and now I’m here standing at the very spot that make the history. Maka sibuk la jugak I bergambar at every corner. The motorist, buses etc. was very nice.. dorang akan stop each time kita orang begambar kat situ. Le…

Paris/London Part 18

Image
Paris/London Part 18

Wednesday, 2nd February, 2011

Eurostar and Holiday Inn-Regents Park

(Eclairs yang delicious itu. If you come to Paris or any part of France, you must try this)We checked out from the hotel around 11.00am to catch the Eurostar that will take us to London at 1.04pm. Kita orang kalau nak pegi naik flight ke, train ke mesti datang a few hours before the actual time so that boleh relax and tak kelam kabut. Sebelum tu husband I dah siap-siap beli French bread/baguette and eclairs for the last time kat sini and untuk alas perut I dalam train nanti. Sampai kat situ, kita orang terus pegi cari link untuk check in. Lepas check in, chop passport and kena periksa macam kat airport, we went to the waiting area. While waiting kat situ, I sibuk la ke penthouse ke playboy nye magazine untuk di bawak balik like I always do err did…ooppss… Malanganya I tak bertemu, I ingat kalau sempat I nak beli kat London…opps lagi ekeke… Bukan I nak tengok apa pun tapi saje je nak beli since kat M…

Paris Part 4 (Part 17)

Image
Tuesday, 1st February, 2011

Champ de Elysee

(Lebih kurang macam makanan kita but kita punya food lagi tasty, tapi roti yang ada cheese dalam nie...ohhh..sedap)
Today is our last day in Paris and we decided to have a walk around Champ de Elysee beside husband I nak belikan I bag LV. I tak nak sebab like I said macam bag orang tua, somber looking je but ada la satu dua yang I suka, yang colour maroon yang latest. So sebelum bertolak ke situ, husband I ajak makan kat kedai kawan dia.. Tak sangkakan husband I yang pendiam (kononnya) depan public and muka macam nak bergaduh, peramah sungguh orangnya. Masuk kat kedai makan tu, sibuk la husband I berangguk kepala dengan kawan dia.

Then kita orang pilih makanan and dia suruh kita orang naik kat tingkat atas. Wah…luasnya kedai dia. I kata kat husband I, mesti kaya mamat nih and husband I sibuk la cerita kisah dia and also sorang lagi kawan dia yang tau cakap melayu tu. Tapi mamat yang tau cakap melayu tu tak datang lagi kot. Tak lama kemudian foo…

Paris Part 2&3/3 (Part 16)

Image
Monday, 31st January, 2011

Notre Dame Eiffel Tower

(Cantikkan view nie) (Notre Dame)Then kita orang make a stop at Notre Dame. But since dah kelaparan yang amat, we decided to look around for a place to eat. Alhamdullilah di celah-celah lorong kawasan tu, we found one. Told you, it is easy to look for a halal food kat Paris nie, merata-rata you can find. But this place is very very small dan sangat cramp. Dia punya heater alahai macam zaman purba but the place is clean and penuh dengan orang. Offcourse ler penuh, tempatkan sempit. Apalagi melahap as usual and at that moment orang ramai sibuk tengok berita pasal Egypt yang dalam keadaan huru hara. In fact masa kita orang kat London lagi bende nie dah panas. Oh there is so many thing that I want to talk about especially the country and the things that happened around it, I will write about it in the future. Anyway, lepas makan, we walked around a little bit and bought a few souvenirs, sikit je beli sebab tak nak bag berat (huhu… nanti I…

Paris Part 1/3 (Part 16)

Image
Monday 31st, January 2011

Lourve Museum, Notre Dame and Eiffel Tower (For this part ada 3 series I pecahkan sebab tulisan and gambar agak banyak/panjang)

Lourve Museum

(Building persekitaran Lourve Museum. Lourve Museum nie kat underground, just beneath)Hari nie seperti biasa, pagi-pagi lagi husband I beli baguette/French bread and Eclairs…OMG..sedapp nak mampus.. lembut and melt in your mouth..nak menangis I makan punya la sedap (nanti I letak gambar on my future entry). Kita orang bawak bekal-bekal nie sebab mesti lapar, although kedai-kedai makanan timur tengah nie banyak tapi tak semua tempat attraction ada kedai jualan makanan halal nih. Lagipun paham la perut I tak boleh kosong sikit, mula la mengiler.. (Lagi gambar persekitaran) (Glass pyramid yang famous, kalau malam-malam cantik with the lighting and all)
Kita orang naik taxi (kejap-kejapt taxi kejap-kejap I tulis cab.. apa la I nie langsung tak ada ketetapan bahasa…cewah) terus ke Lourve, sebab malas nak tunggu bus hop on hop …

Paris Part 2 & 3 (Part 14 & 15)

Image
Saturday and Sunday 29th and 30 January, 2011
La Fayette and Tour On and Off Bus

Sunday, 30th January, 2011

Tour on Hop and Off Bus

Hari nie both of us plan to tour around Paris with Hop on and Off bus. It was my husband's idea. I suruh dia decide sebab asyik I aje plan, I dah penat and I nak tengok his idea of jalan-jalan makan angin nih. Asyik harap kan I aje.. So husband I beli ticket kat reception bawah. He chose a two days tour with the hop on and off bus.

Around 11.30am both of us tunggu tempat yang dikhaskan untuk mengambil penumpang yang guna this tour. It was sooo cold… I know I selalu cakap sejuk sejuk kan..tapi sejuk nak mampus. I rasa macam nak pengsan sebab bernapas asyik keluar asap. I bediri belakang husband I untuk elakkan angin sejuk…Adeeihh..I really can’t stand it.

(One of the stop in route of th Hop and Off Bus)Bila bus sampai kita orang naik kat atas yang open roof… Oh my God, I rasa beku and tak dapat nak bergerak. I cakap kat husband I, I don’t care about the sce…