Tuesday, August 9, 2011

Updates

Seperti biasa, lama dah I tak update blog, due to what else insomnia la dan ini membuatkan I kehilangan kata-kata untuk diluahkan walau banyak story I nak share. Like I said on my previous entry, berat badan I turun, even before puasa lagi. I sukaaa..tapi I masih tak puas hati lagi. I nak berat I turun 2 kg lagi baru hati I puas. Hopefully, by the end of this month..kan… Oh yea, baju raya I tiga pasang dah siap, husband I ambik kat tailor dua hari lepas. I suka..tapi satu je yang I akan pakai on the first day. Yang dua tu entah bila. I saje je hantar extra kain. I belum try lagi… Nanti la..

So puasa tahun nie macam tahun-tahun yang lepas, bila time berbuka, kita orang berserdahana je. We don’t even have dessert pun. Makan nasi with dua atau tiga lauk aje. Itupun lauk masak sambal, kicap or kari je. Tak ada yang special. In fact I belum lagi menjenguk ke pasar ramadhan except for my husband. Itupun dia beli tauhu anura and murtabak on second and 4th day puasa. Kita orang tak berani nak makan makanan yang nampak terdedah because our stomach nie sangat sensitive. Air, kita orang minum air sirap and air sarsi cordial bancuh sendiri aje. I rasa lagi satisfied makan kat rumah and makan home cook meal. Macam tak percayakan? I sendiri pun tak sangka that as we grow older, we don’t care much about what or where to eat. As long as ianya mengenyangkan dan selamat di makan…

So sepanjang seminggu lebih menjalankan ibadah puasa nie, my husband came back around 4pm. Balik je terus dia bukak baju, pakai short petak-petak and tidur kejap. Kadang-kadang dia beli bahan-bahan dapur or terus je ke pasar malam beli lauk mentah. As for me, well.. I lepak-lepak or main game aje. I tak masuk fb sebab I tak ada mood and malas. I have no desire to talk or nak comment kat wall orang just because I nak kena jaga hati orang. But I do miss talking to my regular chatters, the one and only my bestfriend si yang I tu but not at the moment. Nanti la kalau mood I datang balik. Bukannya ada apa pun I nak post kat wall I tu yang tak sampai lima status kot.

So sepanjang seminggu lebih berpuasa nie jugak, bila time nak masak untuk berbuka around 6.30pm, my kitchen helper merangkap suami idaman sibuk la menolong I. Dengan uniform rasmi tak berbaju dan bershort petak-petak itu, beliau sungguh gigih membasuh pinggan, menyapu, basuh-basuh lauk and potong-potong sayur/lauk mentah untuk I. Dia memang sangat rajin… buat kerja non-stop, lepas satu-satu dia capai, sampai air untuk berbuka pun dia dah siap-siap buat dengan ais sekali and simpan dalam icebx. Sesambil tu bila berselisih dengan I, sempat la lagi I mencuit atau mencubit perut beliau yang terdedah itu. Kadang-kadang I tarik seluar dia sikit. So orang tua tu mula la, nak ambik kesempatan dengan sengaja mengesel perut dia kat I…nyampah I tau..kekadang itu ada ciuman curi kat pipi la pulakkan dari beliau ahahaha… Husband I kata, kitchen helper pun nak la jugak cium chef. Lagipun dia kata battery nak kena charge, baru ada energy nak buat kerja nyampah I...

Itu je la cerita I untuk kali nie, nothing much to share….

8 comments:

Anonymous said...

sis
yeahhh...same with me
so far sepanjang bulan puasa ni, cuma hari jumaat lps mkn kt kedai, sabtu mkn kt rumah mertua, dan smlm beli kt bazar.
selain drp tu, semua masak sendiri
mmg la terkocoh2, rushing sbb 6.15 baru smpai rumah,..tp sempat jugak la masak
lg puas hati dpt masak kan,.sakit hati la kalau beli kt pasar ramadhan, ramai peniaga yg amik kesempatan,..ada yg jual mahal, dpt sikit je lauk, dan ada pulak yg x sedap...lg sadis kalau beli lps tu kena keracunan mknn....hhuhuh

p/s: sy x masak, wife yg masak, sy tolong sikit2 je sambil jaga anak..hehe

-nakkal-

Misty said...

nakkal,

A'hah betul.. lepas tu kan beli banyak kuih ke makanan sekali tak abis, membazir dan rugi je.. yela..harga dorang jual mahal and tak sedap. Lps tu ada yg jual bukan org kita...

p/s tolong2 pun mesti nakkal dan LIly ada adegan 18SX hehehe

rizz said...

sama la sis..rizz pun masak je sepanjang bulan puasa..mmg rushing la balik keja tu..

Misty said...

hi rizz,

lagi best and mengenyangkan kan rizz..a'hah u all balik kerja lagi la nak rush kan...

Zue-rouge said...

Hi Sis

How are you? baju raya dah siap ke? berapa pasang tu??ekekekeke

wishing you selamat hari raya aidilfitri, maaf kalau ada terkasar bahasa,semoga sis n hero beroleh keberkatan-NYA.

*rindu la nak baca kisah2 romantika tu..update la before raya ni please

Amylia Aldrin said...

panjangnyer comment abg bes kekeke i suka u tag ni mist, my heaven! so sweeeettttt

Misty said...

Hello zue,

Im so sorry for not updating blog yang tak seberapanya ini... Selamat hari raya to you and your family.. sama jugak nak mintak maaf kalau ada tulisan sis yang menguris hatimu ekeke...

sayang
dari Sis

Misty said...

Hi Rosy Amy,

hehehe.. itu la kisah serba serbi kehidupan I yang cukup simple ini... hehehe

sayang
dari Mist