Tuesday, February 25, 2014

Update Yang Outdated

Bertitik tolak balik dari Wat Emerald/Grand Palace ini, yakni peristiwa I yang nak pitam/pengsan ini kesihatan I jadi tidak menentu. Hari-hari yang dilalui amat meresahkan dan membuat hidup I dan emosi I menjadi huru hara. I jadi sukar untuk bernafas dan seperti ada lendir di dalam dada I, ndak-ndak kalau I minum air sejuk. Most of the time I memerlukan vicks inhaler untuk bernafas dengan lancar. Kaki dan tangan I especially di bahagian pergelangan kaki I sentiasa lenguh-lenguh. Dan bila berjalan, rasa macam nak tumbang serasa bagai mabuk laut. I dengan husband I sungguh risau dengan keadaan I ini. Husband I siap cakap, jangan-jangan sebab I masuk kat temple wat emerald nie kot. Husband I cakap lagi, mesti ada benda menyedut energy I la, tempat tu tak sesuai dengan orang islam, hati I suci dan bersih la, tempat macam tu banyak.....(tak nak la I cakap, kang jadi issue la pulak), oh husband I...with his mumbo jumbo theory...
 

After two weeks, we went back to KL because I have an appointment with Doctor Suseela, she wants to see the scar of my jahitan. Ok here goes.... Malam Thursday night (9th Jan) kita orang terbang dengan Air Asia beside it was nearer from our condo. First time la jugak beli food kat flight nie. Rasa macam beli kat train masa zaman 70’an dulu sebab bayar on the spot, siap air hostess ber calculator lagi. The food, well.. biasa je but walau biasa still better sikit dari MAS. Sampai LCCT lebih kurang pukul 10.30pm and this time kita orang tak guna taxi, instead husband I sewa kereta kat airport. Husband I pikir kalau guna taxi, almost hundred nak kena bayar and then leceh la pulak asyik pinjam kereta kakak dia bila sampai rumah nanti and abang dia selalu guna. Kereta kita orang yang dulu pun dah jual. I tanya husband I sebelum pegi KL, kereta jenis apa dia book, dia kata kereta biasa je, standard wira/waja. Terus la I tak ada mood kan, walau miskin still la jugak taste mewah haha... I kata, tak apa la, as long as bersih and boleh jalan, husband I cakap, a’hah as long as bukan kancil sebab nak angkut beg tak muat nanti.

 (Pose feeling anggun, "Now, I'm driving my car, there's a hole in the roof"..teringat lyric lagu group Crowded House - Don't Dream It's Over)
 
So bila sampai kat LCCT, husband I called orang tu, cakap dah sampai, then tak lama kemudian jumpa wakil Hertz nih, I tercari-cari sebab nak tengok mana kereta sewa nie, husband I tengah sibuk isi all kind of form then husband I cakap this is the rented car.. Wah! tiba-tiba hati ini berbunga dan sedaya upaya I menahan senyuman kambing sahara desert ini apabila menengok kereta Hyundai itu. Bila masuk kereta je, I cakap, eh, kata sewa kereta biasa je, husband I kata dia saje je nak surprise I, dia tau I nie macam mana kan...haha.. ceh.. malu I tau. Baru seminit drive, husband I kena stop kereta kat tepi airport tu sebab ada tanda break tak off lagi. So husband I pun called la orang yang dengan dia berurusan tadi, rupa-rupanya brake nie pakai air brake, almaklum la, mana kita orang tau, selama nie guna kereta gerobok burukkan.. After that kita orang meneruskan perjalanan, oh yeah, sedapnya duduk kat kerusi nie yang mencengkam kemas seluruh belakang badan I dan dalam perjalanan balik itu, I yang sakai seperti biasa, cucuk sana cucuk sini, inspect everything..until I saw something on the the ceiling/roof of the car. Bila I tekan ceiling kereta nie, eh, kenapa lembut, oh..ini mesti atap boleh terbukak tertutup kot..makanya I pun sibuk la cari suis and yes bila I jumpa je, mula la I bukak and tinggalkan cermin and then kadang-kadang I bukak habis untuk merasai angin malam...konon. Dalam pada tu, I dah memasang niat untuk mengeluarkan kepala kat lubang atap itu nanti.. Lepas puas bukak tutup bukak tutup atap tu, I decided to tutup je kang tak pasal-pasal ada rambut panjang mengurai bercampur lumpur turun slowly dari lubang atap tu dengan gigi menyeringainya, dah lah lalu kat kawasan kelapa sawit yang gelap gelita je kat kiri kanan nie...jam pun dah dekat pukul 12am. 

The next day Friday, husband I keluar beli breakfast, roti canai..abis diet I. Lepas breakfast dia keluar bayar all the bills etc.. as for me I kemas rumah yang sekian lama ditinggalkan, melekat-lekat bila pijak lantai. I lipat baju yang dijemur masa pegi dulu and packed some of the stuff untuk bawak balik Bangkok. Around 12.00pm husband I balik ajak lunch but memandangkan my appointment was at 1.30pm, macam tak sempat aje, furthermore husband I kena pegi solat jumaat memandangkan lama dah beliau tak solat jumaat kat Bangkok. Kat sana mana ada dorang nak bagi keluar untuk bersolat. I called hospital mintak postponed time sebab nak makan lagi, husband I nak solat lagi but assistant Dr suruh datang tepat or come early dan tak boleh tangguh. Ndak tak ndak terpaksa la kita orang bergegas pegi, without lunch and my husband miss his prayer. I suruh dia hantar I je so that dia boleh pegi solat tapi dia kata it’s ok nanti kelam kabut etc and furthermore dia nak ikut masuk dalam bilik doctor sebab dia nak dengar penerangan doctor. So sebelum naik ke office doctor, I beli mee hoon and a few kuih buat alas perut I nanti kat kiosk Glenegales. Masuk je bilik doctor nie, as usual ramainya orang tengah tunggu. I tengok bilik-bilik lain lengang aje but not doctor nie punya bilik, orang perempuan sentiasa ramai. Bila I tengok dia punya buku schedule, penuh sampai hujung tahun. 

Sementara tunggu nama I dipanggil, sempat lagi I makan sorok-sorok kat bilik menunggu. I know orang yang menunggu kat situ tau I makan. It was obvious la bila I masukkan fork dari plastic and masukkan kat mulut, what can be more obvious thatn that haha.. I’m hungry but I makan slowly and I know bau mee hoon I memenuhi ruang bilik itu hehe.. not to mention the cctv yang betul-betul depan I. Lepas makan, energy pun banyak, I pun berborak dengan perempuan kat sebelah I. Dia dah lima tahun cancer free and dia datang dari Miri. Dia datang ambik ubat sekali. Sebulan ubat dia berharga RM150, dia ambik/beli untuk enam bulan. Lepas dia keluar, I berborak dengan perempuan sebelah I, dia punya bukan cancer, dia punya lebih kurang macam I tapi dia punya tumbuh kat atas breast and dah dibuang about two years ago and pagi tadi dia buat mamo and ultrasound. Kita orang pun berborak la pasal betapa sakitnya mamogram tu. Dia kata, yang machine baru nie tak sakit in comparison yang dulu, which is lagi sakit. I kata kat dia, sakit jugak mamo yang guna machine baru nie. Dia kata memang and then kita orang pun ceritalah pasal orang yang tak banyak duit kena berhabis duit simpan untuk buang cancer kat private hospital, kesiankan.. berhabis demi kesihatan. Sebab itu baiklah prevent dulu.

Then turn I pulak kena jumpa doctor, doctor check kesan jahitan sambil dia press sikit-sikit. Sakit oo..tapi I tahan rasa macam kena toreh-toreh dari dalam. Doctor cakap, everything is ok, scar pun dah healing and I kena ambik/beli ubat sapu kat bawah untuk kurangkan lagi kesan scar kat tempat pembedahan tu. After a year, I kena datang lagi, buat mamogram/ultrasound and jumpa doctor lagi. I don’t mind jumpa the doctor, tiap-tiap bulan pun tak apa but the mamo...not again! I hate it! Ngeri bila ingat balik. Lepas beli ubat sapu, kita orang pegi ke Great Eastern untuk beli toys for Arina, Shami etc. Lepas beli toys untuk dorang, we went to MPH sebab I nak check kalau ada buku yang berkenan di hati, walau bertimbun kat rumah tak baca lagi tapi, hati ini gatal untuk membelinya juga. I nak bawak balik Bangkok. Then turun kebawah, kat ruang legar ada jualan cermin mata and dari Bangkok lagi nak beli reading glass, almaklum makcik nie kan dah tua, walau pakai contact lense tapi kalau tengok dekat dah tak nampak, kalau jauh no problem. Lepas tanya, pekerja tu bawak ke kedai dorang yang kat sebelah escalator. Ingatkan kalau pakai contact lense tak boleh pakai reading glass nie, rupanya boleh, lepas tu I ingat mahal, rupanya RM50 sebijik, husband I suruh ambik dua. Satu letak dalam beg and satu lagi kat atas meja belajar. 

Then kita orang ke Aeon untuk beli barangan dapur such as maggi mee, kari ayam tin, kicap, chili sauce etc. untuk di bawa balik ke Bangkok. Then I tak ingat dinner apa tah malam tu but we were so tired. And rumah bersepah with the stuff lying around the bags. 

 (Rayhan - adik dan Rayyan - ayen)

(Sedangku berjalan-jalan dengan cucu, anak buah dan husband kat KLCC haritu, tiba-tiba something caught this kanji eyes( kanji dalam bahasa iban maknanya gatal) Wah..gambar besar Dr Derek Shepherd kat one of the boutique, tanpa melepaskan peluang I snap banyak gambar/poster beliau.. Tak dapat ambik gambar In person, poster billboard pun jadi la..)

Next day, Saturday, we decided to makan dimsum with all the family but before that both of us went to Dr Ganesan, kat klinik Melawati sebab I punya rasa seasick and nak tumbang nie tak hilang-hilang lagi. Dr Ganesan check my bp and reluctantly bagi I ubat darah tinggi yang paling mild. And on top of that, dia suruh I potong dua and I beli sekali alat pemotong ubat kat dia. Dia suruh I datang balik jumpa dia lepas seminggu untuk check dengan dia but I told him susah I nak balik tiap minggu, nak stay kat KL, husband I tak nak biarkan I sorang-sorang. I cakap kat doctor depan husband I, yea husband I ikut masuk dalam bilik doctor, I cakap dia nie memang tak boleh berenggang dengan I and overprotective sangat, gelak doctor itu and husband I tersipu-sipu malu. Rasa kau hehe... bukan I nak kasi malu tapi I suka usik dia. So dia suruh called dia after a week and bagi dia my bp reading since I have the machine untuk measure my bp yang beli dulu tu. After that we make our way to our dim sum date with the anak-anak buah but since it was a last minute, ramai yang tak dapat datang except for me and my husband, Khairul, Shida, Khairil, Ryan and Rayhan. Kalau tau, sure ajak dorang makan kat Chili’s sebab tak ramai but I really miss of not seeing Aiza sebab sebelum balik Aiza tanya bila nak makan besar lagi, ahh..my bestfriend my anak buah hehe.. She knows me very well and I never shy to tell her everything. So sorry Aiza, aunty tak sempat jumpa, balik next time I will make it up to you. Balik dari makan dim sum, Khairil and the kids plus us went to KLCC sebab nak cari something kat situ. Lydia tak ada sebab dia pegi kursus dua hari. I tell you, I had such a great time with the kids, dorang sungguh hyper active especially the little one yang curious about everything. Kejap-kejap stop kiri kanan, oh but I love them so much, they are so adorable. Rasa macam nak picit pipi dorang kuat-kuat. I cakap kat husband I kalau Adam ada, mesti syok tengok budak kenit-kenit ramai-ramai lari sana sini. Then we went to the toy r us kat KLCC, buy them some toys, lepak kat starbuck kejap before heading home. Dalam kereta mata Rayyan and adik dah half asleep. Malam, last minute plan dinner dengan Khairul and Shida, sebenarnya I penat nak mampus but I nak jugak pegi sebab teringin nak makan sushi kat Sushi King... oh mee udon... I makan banyak malam tu, mee udon la, tempura la, sushi yang ada udang goreng tu jangan kira la, I belasah sepinggan... Still tak lapar lagi. Khairul hint ajak karaoke but since I masih tak sihat, my “mabuk laut” is very bad, jalan macam nak tumbang and I have to hold my husband tightly.

Malam tu lepas makan terus balik rumah and tidur with all the stuff masih bersepah lagi. Next day, we packed our stuff cepat-cepat meanwhile I basuh baju and jemur dalam rumah. Around 2.30pm kita orang dah bertolak ke LCCT sebab tak sempat nak makan kat rumah or nak singgah kat mana-mana. Sampai situ, husband I hantar kereta and I cari-cari tempat makan. Tengah makan, husband I datang, dia tak nak makan. I don’t know why, I pulak yang asyik lapar aje. Then kita orang terus ke balai berlepas and I try to sleep for a while but mampu pejam mata aje. Di pendekkan cerita sebab malas I nak ingat balik, my degupan jantung shoot up to 93 beats per minutes. I know it’s scary and masa jalan nak pegi kat kapalterbang, I dah rasa lain macam. Dalam pada tu I risau betul takut I pengsan, kena tahan and delay balik KL. Tapi I gagahkan jua. Bila kapalterbang naik, pressure dari kapalterbang tu buat I rasa macam dah tak ada udara. I don’t know why, it never happen to me before. I was so worried and tak habis-habis I berzikir and doa kat Allah jangan la dicabutkan nyawa I disaat-saat itu. Kang takut pulak penumpang lain sebab kena berkongsi kapalterbang dengan mayat kan. Ada la pulak busuk ke kembung perut sampai airport...   

Bila time kapalterbang nak turun, my heartbeat kencang balik and round two sesak nafas. Kelam kabut I cari vicks inhaler yang berangin itu untuk membantu pernafasan I and yes, tak abis-abis I berzikir, doa and I janji tak nak buat jahat or ingkar dengan suruhanNya (yela tu). Kalau dalam kesusahan bukan main lagi berjanji dengan Allah eh? Kalau sihat, huiii... But sedih sangat masa tu ooo... I jenguk dari tingkap masa kapalterbang nak landing and suddenly right in front of my eyes...ahhh...the view was so breathtakingly beautiful. I tell you, tak pernah I tengok panorama seindah itu seumur hidup I... Bandaraya Bangkok sungguh indah, as far as the eyes can see, terang benderang dengan segala jenis kerlipan lampu malam. I was in awe.. Lupa sekejap akan “penderitaan” I masa itu. Selama nie pegi/balik Bangkok waktu siang but I suggested to you all, kalau datang Bangkok, datang la waktu malam.. and you will know what I’m talking about...

Sampai kat airport kita orang guna limousine sebab malas nak tunggu lama-lama. On the way back, we have to use another route since jalan biasa telah dihadang dengan besi-besi penghadang oleh orang yang berdemonstrasi itu. 

Next time I akan update another drama in my life...

3 comments:

Zue-rouge said...

Sis

miss you!!!!!
semoga sis sihat sejahtera ok, cepatlah update.

love
zura

cik epel aka mrs.yon said...

sawadikaaaa kakak cantik!

hihihi :)

semoga sihat2 selaluuuuu.
sila hapdet drama seterusnya.
hihi...

~cuke~

Claudia said...

Hi Zue,

I miss you too...baru lepas update another update basi hehe... tunggu..

Hi Cuke,

Hehe... baru lps update...esok sis publish...
muah muah