Thursday, April 10, 2014

Aku dan Hospital

Hi, I’m back... I know lama I tak tulis apa-apa kat blog I, due to my kesihatan yang tak menentu dan secara automatically membuatkan I hilang mood. Baiklah tanpa membuang masa lagi (aisye...tetaplah dengan ayat formal nya haha...), biarlah I teruskan kisah yang bakal membuatkan you all bosan gila sebab kisah yang I nak share nie berkaitan dengan issue kesihatan yang penuh dengan unsur-unsur mintak simpati serta flashback yang dah basi...hehehe..

14th January, 2014

Lepas dua hari balik dari KL and setelah menelan ubat BP yang di ambik dari Dr Ganesan, my mabuk laut masih tak kurang-kurang and everynow and then I have to berpegang pada dinding-dinding rumah and whatever it is to support myself or when I want to walk around the house. Even duduk kat sofa pun kepala I bergerak ke kiri kanan. That is how bad it was. On the second morning (14th January) after I had my breakfast and telan the ubat, my sesak nafas menjadi-jadi it was getting worse and I can even see my baju dekat dada kiri bergegar-gegar. We decided to go to the hospital immediately. We chose Paolo although I’m not to keen about it but memandangkan dekat dengan rumah which took about 10 minutes or less kalau tak jam. Sampai kat hospital tu, we went to the reception counter and were told to wait for a while because dorang nak cari translator. Mind you, kat situ ada translator siap ber uniform lagi, siap bersanggul. Memang nampak class dan kemas macam pramugari international. Lupa I nak ambik gambar. Anyway, Each and everyone of them know how to speak all kind of language such as russian, arabic, chinese etc., yelakan nama pun translator. 

Then tak lama kemudian one translator came and she the one who took us around the hospital, to talk with the nurses and all. We were took to one section, a waiting room to meet with the doctor. There’s a lot of doctor’s room and patient there. I dengan husband I peratikan how these people buat kerja, nurses and all. I tell you, it was so smooth, efficient and sangat attentive. Kejap je, one by one nama dorang di panggil and masuk bilik doctor. Masa I pegi to the section, I was weight and my blood pressure was taken too. Blood pressure I sangat tinggi, berapa kali nurse tu ambik still tinggi, around 190, dah la I risau nak jumpa doctor and wondering what is wrong with me, di tambah dengan darah gemuruh rasa macam nak pengsan. Tak lama kemudian, I pun masuk bilik doctor. I dapat doctor berketurunan India/hindustani and his name is Doctor Nirmal Bhatia. Beside speaking english he knows how to speak thai fluently too. Doctor, tanya-tanya kenapa, I pun explained yang I tak boleh bernafas, tak stabil etc. Then doctor suruh I baring and check I punya heartbeat and dia cakap, sangat laju, dia check my blood pressure yang nurse tu ambik and then dia suruh I ikut nurse and untuk ambik darah and buat a few test. After dapat result dia suruh I jumpa dia balik. I, bila sebut je nak kena ambik darah terus la mengelabah macam biasa, ceh lah I nie kan... tak apa-apa tah. 

Then me, my husband, nurse and also our translator pun pegi la ke another section on a different level untuk ambik darah I. Masa nurse nak ambikd arah, macam biasa, I duduk and pusing badan ke husband I sambil berpaut kat lengan dia dengan pejam-pejam mata lagi haha.. Another nurse and translator senyum-senyum tengok perangai I. Tak sampai beberapa saat, darah I dah diambik, tak rasa apa pun, I sendiri terkejut. I cakap kat husban di, eh, kejapnya tak sakit la... (wah.. action eh?). Husband I cakap, mana ada sakit... Lepas tu, kita orang turun bawah untuk buat EKG (electrocardiography), untuk check jantung I. Macam-macam la wayar di lekatkan dada, pergelangan lengan and also kat area buku lali I. Lepas result keluar dari machine, I tanya nurse tu, ok ke, dia kata ok. Then I di bawa to another building untuk buat chest x-ray. Lepas tukar baju, terus nama I dipanggil, wah..kejapnya. Tak sampai lima minit. Then kita orang balik semula ke section tempat nak jumpa doctor masa I mula-mula datang. Nurse kata, result boleh dapat dalam masa 2 jam lepas tu kena jumpa doctor balik. Sementara tunggu result keluar, kita orang pegi makan dulu which is in the hospital.

Dalam hospital nie ada restaurant makanan arab. So tak ada la masalah nak cari makan kat mana. Oh yea, there’s another section in the hospital just for orang arab and it is quite big. No wonder la kita orang tengok ada a few orang-orang arab berjubah lalu lalang kat dalam hospital nie. And there’s a few local faces yang bertudung and yang lelaki pakai suit berjanggut. Maybe their translator and also representative kot. Then husband I cakap, maybe owner restaurant nie pun ada share kat hospital nie. Tak ramai makan kat restaurant nie, masa kita orang kat situ cuma ada one group of people and the rest is empty. I cakap kat husband I, untung tukang masak and waitress kat sini sebab banyak free time. The food was ok, biasalah makanan arab, sama je. 

Lepas makan, we went back to see the doctor. Lepas doctor check result, doctor cakap, I tak ada thyroid problem, blood count I pun bagus and that everything seems normal. Tapi doctor prescribed dua jenis ubat and then suruh I datang jumpa dia for the next appointment, next week. Lepas jumpa doctor, we went to another section untuk ambik ubat. Satu nama Miracid and satu lagi Motilium. 

21st January, 2014

After one week, we went back to the hospital and meet with Doctor Nirmal again. This time he was on the 3rd floor because he has to see a patient who is leaving for overseas. As usual, I was weighted and my blood pressure di ambik. Then masuk jumpa doctor. Doctor tanya-tanya and I cakap sama je, nothing change. Then doctor prescribed the same medicine and told me to makan the ubat for one week and then stop for another week. And jumpa dia in two weeks time

During those time kat rumah, I makan for 5 days ubat yang doctor prescribe but after that I tak makan sebab I feel like I bertambah worse. Hearbeat I bertambah laju sampai I rasa nak pitam. Oh, tak tau I nak cakap betapa panic dan takutnya I, mana la tau tiba-tiba I kojol dan dan tu jugak. Terus I kesian kat husband I, mesti dia lonely kalau I mati kan... huhu sedih oo...


(Section Jantung)

4th February, 2014

After two weeks, we went back to the hospital and meet with Doctor Nirmal again. Same procedure, I was weighted and blood pressure di ambik. Doctor check jantung I, masih laju lagi, then dia check my blood pressure, sama je tinggi. Doctor tanya macam mana, I kata sama je, I masih lagi tak stabil lagi, susah nak bernafas etc. Then doctor decided to refer me to pakar cardiologist. So kita orang plus one nurse pun di bawa ke section jantung on another level. Sampai kat situ, I tengok muka-muka yang menunggu kat waiting room tu, semuanya dah tua-tua, pangkat nenek-nenek datuk. Ada pakcik sorang tu dia pandang je I, not pandang “as in pandang”, tapi see through – pandang I tapi macam pandang tembus... get what I mean? Muka macam dah give up je.. Dalam hati I kan..tengok orang-orang tua kat sini, macam tak lama je.. tiba-tiba hati I jadi sedih dah sayu, mula la nak buat adegan airmata kasih kan.... Yelakan.. orang yang menunggu kat situ semua dah tua kerepot kendur bagai, tiba-tiba je diva kylie minogue nie pun join menunggu sekalikan (pengsan juling).. maunya hatiku tak resah... On top of that, I tertanya-tanya, I nie ada penyakit lemah jantung ke...huhuhu... cemas tau, ndak-ndak diusia yang masih “remaja” ini kah kah. 

I cakap kat husband I, “tengok la muka-muka yang menunggu tu, I sorang je masih muda”, husband I kata, “ish tak ada la..tengok tua ada sorang dua tu muda lagi”. I kata “no lah, nie mesti dorang temankan atuk nenek dorang”. Husband I kata, “don’t worry, think positive, you’re not having any heart problem”. Sekalikan, airmata I bergenang and mula la I nak berdrama kat situ. I cakap kat husband I, “matilah I tak lama lagi (hahaha..nak gelak bila ingat balik), kesian you tinggal sorang-sorang, you jangan kawin lagi eh, nanti you tak jumpa I kat syurga (ahaha.. confident je pegi syurga)”, sambil kesat airmata. Husband I cakap, “eh, you nie”, don’t worry, you tak ada apa-apa, I’m very sure there’s nothing wrong with you”. Then I cakap, “if there’s something wrong with my heart, biarlah..dah nasib I, apa nak buat”, kekonon pasrah lah kan.
(Wire kat dada and perut I)

Then nurse datang, nak weight and ambik my blood pressure. Lepas tu duduk balik and tunggu nama di panggil. Tak lama kemudian, nurse datang, bawak jumpa doctor. Masuk je, wah.. I dapat doctor yang macam grandfatherly looking, atuk-atuk. Kalau dia tak pakai baju doctor sure orang ingat atuk kebun je ni. Nevertheless, I was so happy sebab makin tua doctor tu maknanya makin banyak pengalaman and mesti orangnya sabar. Nama doctor nie Doctor Thatchai. Dia sangat fluet berbahasa Inggeris and cakap baik-baik je. I peratikan tangan dia, sebab orang kata heart surgeon or surgeon nie jari jemarinya panjang and lurus and yes, I can’t agree more. Doctor baca I punya record from doctor Nirmal and then dia ambik my blood pressure and I explained everything to him. Then doctor suruh I buat physical test, EKG and lepas tu jumpa dia balik to discuss the result. One thing I like this hospital sebab you will get your result on the same day, sungguh efficient.

(With one of the nurse yang buat test physical kat I)

(Pose dari tepi)

So I pun buat la EKG again. Nasib baik tak sakit, cuma sejuk je bila nurse letak gel etc., dan again bawah nenen ku kena tampal. Nurse pun tak heran dah menengoknya tapikan dorang nie sangat polite and cool aje. Bila I tanya, ok ke EKG I, dia kata nanti doctor akan bagitau, I kata, bagitau la, I tak akan bagitau doctor, see..kuasa memujukku... dia kata, all ok sambil senyum-senyum manis. Lepas tu kita orang makan sebelum memulakan test yang lain. Lepas makan, pegi balik semula kat tempat tu. Then nurse panggil masuk and suruh tukar baju and dia suruh I pakai kasut stokin and kasut sport sebab nak buat physical test, kena belari atas treadmill. I dah la lama tak exercise, dalam hati I cakap, nie mesti semput. Sebelum memulakan larian epic I nih, habis bahagian atas badan I di tampal dengan berbagai-bagai jenis wire yang berselerakkan. Then nurse pun suruh la I lari, then stop, lari, stop sampai I tak larat dah. Sempat la lagi I berborak-borak, tanya kisah riwayat hidup dia, bila dia start kerja etc.. ala cute nya bila dia tersengih, menampakkan braces nya itu di tambah dengan intonasi suaranya yang lembut dan english nya yang berterabur..hehe.. Bila dah habis test lari-lari nie, nurse suruh I baring kat atas katil yang ditutupi dengan kain tirai. Nurse cakap husband I boleh ikut sekali. I tengok kat sebelah katil nie ada macam monitor scanning ultrasound.

(With very kind and attentive Doctor Thatchai)

Tak lama kemudian, doctor pun datang and duduk sebelah katil I. Then doctor buat ultrasound/scan jantung I, sesambil tu dia explain and cakap jantung I perfect, tak ada defect, tak ada blocking, tak ada bengkak and sangat sihat. I rasa sungguh lega dan so happy, hilang segala resah di hati ini. Then dia tunjukkan kat monitor rupa jantung I yang tengah berdegup itu. Husband I ngeri tengok jantung I gerak-gerak siap ada bunyi-bunyi. I kata ala, apa nak takut, that is my heart. I’m so proud, maknanya I’m still alive and jantung I tengah berkerja hantar darah sana sini. Sementara tu I suruh husband I ambik-ambik gambar I. Sibuk la I kan... Lama jugak doctor scan and explain macam-macam kat I. Habis buat scanning nie, I jumpa doctor and dia explained all the test and the result yang I buat dari pagi tadi. Doctor kata, everything is perfect except for my blood pressure yang tinggi itu. I know the same old issue. I tanya macam mana I boleh ada high blood pressure? I tak makan hari-hari benda berlemak and masin. I tak kerja, I sorang-sorang aje kat rumah and tak ada benda yang boleh buat I stress. Doctor kata, some people memang dah ada benda-benda nie sejak dari lahir lagi. Then doctor prescribe I ubat and suruh I datang in ten days time. Sebelum balik, nurse datang bawak satu gelen botol and suruh I kencing kat dalam botol for one day and next day bagi kat hospital sebab dorang nak buat test. Nak tergelak I. I cakap no problem sebab I nie kuat kencing, setakat setengah gelen nie tak payah tungggu satu hari, setengah hari pun dah penuh wakaka.. I cakap kat husband I, on the way to work next day sila hantar air kencing sakti I tu, husband I cakap eee... I cakap kat husband I, mintak-mintak masa dia bawak, tudung botol tu terbukak and tersimbah kat baju kerja dia hehehe..

(0ne of the section untuk ambik ubat.  Ada tiga tempat untuk ambik ubat kat hospital nie)

14th February, 2014

After ten days, we went back to see the doctor. Malam sebelum pegi hospital doctor dah pesan suruh berpuasa, stop makan after 12am. Sampai hospital and ke bahagian jantung, macam biasa nurse my weight and blood pressure. Then nurse panggil untuk ambik darah. This time, I langsung tak takut and cool aje, maybe sebab dah biasa. In fact masa nurse ambik darah, for the first time in my life, I tengok the whole process dari mula sampai dia cabut jarum and tampal plaster kat lengan I. Husband I impress tengok akan keberanian I ini. Wah... minah nie apa lagi, tak habis-habis la mengulang tayang kisah akan kecekalannya itu. Tak habis-habis I perasan memuji diri sendiri yang berjaya melepasi dugaan yang “maha hebat” itu. I kata, tengok I tak takut pun, tak sakit la..eleh..macam la bukan I yang bergayut kat tangan husband I a few weeks ago masa nurse ambik darah. But hey, at least ada la progress dalam diri I yang pengecut lagi manja mengada ini ekeke... Lepas ambik darah, I diarahkan ke bahagian yang I pegi x-ray aritu. But this time tak buat x-ray, instead I kena buat ultrasound seluruh bahagian perut I. I kan belum makan dari pagi and mula la I dah rasa lapar but memandangkan lepas nie I ingat nak lunch so I tahan je dulu. Lama la jugak masa orang tu buat ultrasound kat perut I. Kejap-kejap dia suruh I tarik nafas and then tahan, tarik lagi, hembus dan berbagai-bagai. Lepas abis buat nie I kena pegi balik jumpa doctor. Bila doctor check I punya record, dia suruh I pegi lagi sekali kat tempat tu sebab orang kat situ tak buat another ultrasound kat I. Bengang la I sebab I dah nak lunch perut I dah lapar.

So dengan penuh rasa geram yang amat, I pegi balik kat situ. I dah start complained lapar kat husband I. Husband I pun lapar jugak. Masuk kat tempat scan ultrasound tu, I sound orang yang buat ultrasound, kenapa dia tak buat sekaligus so that I tak payah pergi balik. Dia kata ramai orang sebab tu dia tak dapat complete terus, kira kena buat berperingkat-peringkat. Sekali airmata kasih I berlinangan hahaha...I cakap, I sangat lapar and tak makan dari pagi tadi and sekarang nie dah pukul 2pm and I rasa macam nak tumbang. Panic budak tu, dia dengan assistant dia pujuk I and cakap aww penuh simpati. Then dorang suruh I baring and buat a second round of ultrasound. Sesambil dia buat my ultrasound, sesambil tu jugak airmata rimau yang tengah kelaparan ini mengalir, takut-takut budak dua orang tu hehe... Tak pernah I nangis lapar tau, first time. Sensitive betul I during that time. I risau bukan apa, I takut I nak pitam lagi, sampai sekarang I masih trauma.

Bila dah habis budak tu buat, cepat-cepat dia suruh I pegi makan. I dengan husband I terus ke kedai arab yang dalam hospital nie untuk makan. Bila food sampai, I makan dengan tak makannya sebab dah terlampau lapar and selera pun sudah hilang. I makan sikit-sikit and then balik semula ke section jantung untuk jumpa doctor. Tak lama kemudian, I masuk bilik doctor and doctor bagitau result I bagus. I don't have any heart problem, my liver and all bahagian dalaman kat badan I perfect dan tak ada masalah apa-apa. I was so relieved bila I dengar result I itu. Tak habis-habis I senyum-senyum. Then doctor prescribe the same medicine and suruh datang jumpa dia in a month. Another tiring day for me, each time I jumpa doctor mesti sampai petang sebab nak tunggu result and also doctor nie ramai patient buat appointment dengan dia.

(Tetaplah nak bergambar dalam bilik persalinan)

14th March, 2014

Another appointment with the doctor and as usual, nurse ambik blood pressure and weight I. Tak lama kemudian, I jumpa doctor and explained what's going on and how I feel etc. Doctor tengok ubat cholestrol yang I dah makan for a year from doctor Ganesan. Dia suruh I datang jumpa dia in three months time and fasting sebab dia nak ambik darah and check everything. 

I'm so glad that my husband was able to sent and go with me to the hospital even on weekdays due to the closing of his office for these past three months. Dia start kerja balik pun early april, lepas orang yang berdemo negotiate dengan government and keluar dari office. I'm so glad that we chose this hospital beside near to the hospital, layanan dan kecekapan mereka memang first class!  

Anyway, akhirnya habis jugak entry I yang tertangguh-tangguh sejak berbulan-bulan yang lalu. 

Sekian, catatan I untuk kali ini.

2 comments:

Zue-rouge said...

Sis

rindunya, and risau jugak fikir sis sihat ke tidak?

Alhamdullillah dapat baca ni, and sis pun nmpk happy.

selalu2 la update ye, agar diriku tak kerinduan dan kerisauan

cayang sis
zura

Claudia said...

Dear Zura,

thank you for your concern, cayang balik kat Zue hehe.. ituler sis skrg nie malas betul nak update blog, padahal macam2 drama berlaku kat sini.. Nie tgh cari semangat balik nie hahaha..

love you very much
Sis