Saturday, June 14, 2014

I'm Back For Good!

Hey, we have been back in KL for more than two weeks! Yes, tak ada balik Bangkok lagi. I was so happy and excited although a bit shocked when my husband told me that we're going back for good. I was depressed for quite some time when I was in Bangkok and I missed my home badly. Oh, I nak cerita pasal kisah kepulangan I ini dulu. A week before nak balik, movers came to the house to angkut all the barang that we have accumulated for the past nine months. Most of the thing was of course my clothes and barangan dapur. There were 16 boxes all together. Lepas barangan di angkat oleh movers, both of us went out to do some last minute shopping itupun tak lama shopping because of the weather that was so freaking hot sampai pening kepala I. On top of that we can't go out at night due to the curfew. So memang kelam kabut and main grab aje. Balik rumah and masa nak masukkan baju dalam bag, we found out that our luggage was quite heavy and obviously it was terlebih muatan. So two days before leaving, husband I called the movers again and told them that we forgot to take out more clothes from the closet hehehe..., pandai dia kelentong. Next day movers datang bawak one box and pack within 15 minutes. Meanwhile husband I sibuk with the management inspecting all the stuff and the condition in the house. Tak ada apa yang rosak except satu dua pinggan mangkuk je yang pecah.

On the day nak berangkat, I take a last look at the house before closing the door, ah...banyak kenangan kat sini, dapur that I used to masak-masak, ruang tamu tempat I selalu tengok tv and main laptop, bilik mandi tempat I selalu ber bathtub sambil berangan puteri puteri kayangan, bilik tempat I selalu tengok skyline etc... Do I miss this house? Not at all sebab hati I masa tu dah tak sabar nak naik belon balik KL... Sampai Suvarnabhumi airport around 7am, as usual that airport is always busy with lots of people. Terus la husband I compare to KLIA yang lengang itu. After check in, both of us terus masuk. We don't like to mingle outside, buang masa je. Masuk dalam kita orang terus ke bahagian untuk claim VAT then we went to look for halal food. On the way nak turun through escalator, husband I bawak trolley for hand carry, I told him tak boleh bawak trolley sebab ada tiang kat situ, maknanya tak boleh la. But uncle tu insist jugak, dia kata, look orang tu bawak turun. I kata dia pekerja kat situ beside tak ada bag dalam bag dalam trolley handcarry dia. Husband I kata, ah...dia nak bawak turun trolley tu jugak. Meanwhile I left my trolley aside and angkat bag and immediately I terdengar bunyi bag jatuh berdentam dentum dari atas sampai bawah. I tengok muka husband I tengah tersengih-sengih pandang I kat escalator. I apalagi gelak gila sampai tak cukup nafas. It’s not the bag yang buat I nak gelak but muka dia yang tersengih malu tak nak dengar cakap I wakaka... Nasib baik bag tak terkena kat pekerja yang turun before him sebab pekerja tu kebetulan dah sampai bawah. Sekali ada sorang pekerja tengok dari atas.. Lepas tu baru I turun sambil mengigil gelak kat husband I. Bila I sampai kat dia, I cakap, itulah...tak nak dengar cakap I. Suka la bila I'm right. Tapi still dia nak argue dengan I lagi, dia cakap boleh la bawak trolley etc.... ahhh sudahlah... Dah la malam tadi dia dye rambut, sekali entah macam mana colour rambut turun ke dahi dia sampai ke bulu kening...OMG, bila I pandang je bulu kening extra lebat dan bercantum itu, I gelak macam nak pengsan, rasa macam tinggal serumah dengan orang asli je... Husband I kan selalu buat kelakar tanpa sedar.. Dia sengih-sengih sambil gosok dahi dia and then dia bagi alasan lagi.. Tengok la bulu kening dia yang beruban dah jadi hitam...ahhh.ada je.. Lepas tu I kata, wah..kening hitam macam dahi orang alim selalu bersujud... Apalagi uncle korang, kejap-kejap angkat kening... adeeihhh... 


Anyway, kedai makan halal nie tersangatlah kecik je, macam makan kat kisok tepi jalan aje but the food was surprisingly delicious. Surprised come in a small package bak kata orang. Husband I order sand which ayam, I order nasi putih dengan kari ayam, pagi-pagi lagi makan heavy, macam makan lunch je. Husband I yang action tak nak makan nasi berlauk bagai was the person yang makan more than half of my breakfast itu. As for me I pulak yang makan dia punya sand which yang panas-panas itu. Masa tengah makan tu adalah dua couple tak tau dari mana, india ke sri lanka lalu dua tiga kali and one of the lady asyik tengok I sambil jeling-jeling sikit. I wonder why... I cakap dengan husband I, apahal pompuan tu pandang-pandang I, kalau senyum tak apa jugak boleh ku balas dengan senyuman manisku ini...

Lepas makan we went straight to balai berlepas. We were the first few people yang ada kat situ. I decided to take a nap a little bit but tak dapat. I don't know how some people boleh tidur dengan lenanya. Tak lama kemudian I tengok ramainya orang-orang dari india, sri lanka ke pakistan nie datang. 95% of all the people kat balai berlepas nie was dorang. Dalam hati I, abislah kecoh dalam kapalterbang nanti .Tengah I duduk-duduk tu, sorang mamat tua nie and anak budak muda duduk selang beberapa kerusi dari I. Then mamat tua nie bangun and kraak krukk ptuih beludah kat tong sampah depan I. Aku yang sungguh cepat reaction nya ini terus tercakap, yuck, tak senonoh. Then budak muda tu say something kat dia and tunjukkan toilet. Dalam hati, alahai kenapa la I nie tak pandai cover. Tak lama kemudian, I ternampak dua couple nie yang one of the lady yang pandang-pandang jeling-jeling I masa kat restaurant tadi ada kat situ jugak and dia pandang I lagi, I rasa hairan lah...adakah I mengingatkan dia pada tuan puteri kayangan? atau artis terkenal yang sering melakonkan watak-watak orang gaji yang teranaiya? Itu yang pandang macam nak bagi periuk belanga suruh cuci je kan.. So I just avoid looking at her kang ada adegan, “you apa pandang-pandang, nak kena sengat ke?” Or nak kena cakaran wanita ke, calling Elite - tamparan wanita ekeke..


Bila announcement suruh boarding, I decided to pegi toilet cepat-cepat. Bila I keluar dari toilet, I cari husband I tapi tak jumpa and I saw a lot of orang dah berdiri and berkumpul depan pintu nak masuk. Then I ternampak husband I tengah berhimpit-himpit. I tengok dia dari jauh and make an eye contact and expression hairan (sambil membulatkan mata dan menaikkan kening I, tanda hairan) because the number yang orang tu panggil is not the number of our sitting area. Then husband I move to aside. Bila our number was called baru la I berjalan ke depan. I tanya dia kenapa dia queue sedangkan number area kita kan belum kena panggil lagi. Husband I cakap, dia stuck kat situ and tak dapa nak lari sebab orang kat situ tiba-tiba berdiri and tak sabar nak masuk pulak tu. I gelak lagi. Oh and that lady tiba-tiba berdiri tak jauh dari I and as usual pandang I lagi. So I bagi jelingan sipi kat dia. Ambik kau jelingan sembilu.

Bila nak masuk dalam perut kapal terbang pramugari teruslah cakap thai dengan I and I tunjukkan number I and dia greet husband I dalam english...alahai.. I can see the smiling from my husband behind me and I know for sure dia akan usik I bila duduk nanti. Seat kita orang no. 2 depan. Depan I cina thai kot and same goes kat belakang I. Yang macam india-india, pakistan, sri lanka etc..duduk kat belakang maybe kebetulan kot. Seat kat thai airways nie macam kecik je and sempit lagi dari MAS and Air Asia. Kita orang di beri blanket and bantal padahal perjalanan dua jam je. Bila time nak tunjuk instruction keselamatan, tak ada pramugari/pramugara "buat show" instead tengok kat screen, which I tak tengok sebab sibuk la nak betulkan bantal sebab ingat nak take a nap kejap but it was not to be sebab mamat belakang I kejap-kejap batuk. I pulak asyik terkejut-tekejut. Rasa macam nak bagi lutut je (macam la hebat) sebab risaulah jugak takut I terkena jangkitan batuk dia but bila memikirkan, dia pun tak nak batuk and memalukan diri sendiri. I'm sure dia rasa tak sedap hati buat orang uncomfortable around him kan and also sure dia malu, itupun macam menahan-nahan dia control batuk. And beside, kalau I dah nak kena jangkit, walau duduk dalam toilet puaka sorang-sorang pun sure kena jugak. Dalam pada tu I doa kat Allah, jangan la I terkena jangkitan apa-apa dari mamat nie. Kalau tak dapat take a nap walau seminit pun tak apa lah... dah fated...tiba-tiba hati I tenang and tak marah-marah. Wah, I dah pandai considerate sekarang...mature nya..auww.. Kalau dulu-dulu sure I akan menjeruk perasaan, sakit bengkak hati, menyumpah-nyumpah non-stop bila berhadapan dengan situasi sebegini.. You see, naik kapal terbang pun boleh mematangkan seseorang wakaka...

Tak lama kemudian, our food were the first being served and its written halal on the lid. Sebelum tu, husband I dah siang-siang called Thai Airways and mintak halal food. Rasa food, lebih kurang sama je dengan mana-mana flight, kureng but makan la jugak. Sesambil tu I asyik dengar bunyi ting tong ting tong but I didn't give a hack on it. Nak pegi toilet pun senang dekat and pramugari/pramugara baik sangat sambil memberikan senyuman manis and siap tunjuk mana toilet masa I tanya, padahal dorang tengah makan, makan berdiri lagi. The flight was smooth masa nak naik, telinga I tak ada rasa gelembung-gelembung and same goes masa nak turun but ada sedikit incident berlaku masa nak turun. Kisahnya macam nie, masa flight dah nak landing, all the pramugari/pramugara dah duduk and we can see kereta and rumah-rumah kat bawah through the window, out of nowhere this one indian ke sri lanka ke etc.. tiba-tiba berjalan nak pegi toilet. All of us terkejut sebab tayar kapal terbang dah keluar. Pramugara who was sitting in front of us, cepat-cepat bangun and pegi kat mamat tu and suruh duduk. Then pramugara duduk balik. Bila dah landing and kapal terbang tengah taxiing sebab nak park kat terminal sekali lagi pramugara sound somebody kat belakang kita orang and bangun lagi sekali. And I bet the sound the same mamat yang nak pegi toilet. Kapal terbang tengah berjalan. What if kapal terbang tiba-tiba buat break mengejut tak ke haru mamat tu tersungkur kan? Apalah dorang nie, masa kat atas awan tak nak pegi toilet. Sementara tunggu kapal terbang nak docking, barulah I perasan, bunyi yang ting tong ting tong yang I dengar dari permulaan flight tadi. It was dorang nie panggil pramugari/pramugara. Alahai, non-stop you. I tengok kat atas eh, tak ada pun nampak punat loceng, tah mana dorang nie tekan eh. Then I teringat masa naik kapal terbang dulu masa nak pegi mana tah, tak ingat, kejap-kejap dorang nie bunyi loceng and cakap “ beer please, beer please for a few times pulak tu, pramugari kena ulang alik, sampai pramugari dengan tone fed up cakap dengan tangan-tangan “hold on hold on please”. They really know how to make their money worth haha.…al maklum la negara penuh dewa-dewa mestilah layanan nak kena dewa-dewa jugak wakaka…

Sekian catatan I untuk kali ini…

2 comments:

Zue-rouge said...

Sis yang manis

lama tk jenguk, welcome back..walaupun dah lambat tpi better late than never gitu..

sis selamat berpuasa to sis and hero kening baru :-)

Claudia said...

Hello Darling Zue,

Selamat berpuasa to you and your family :)

Hero kening baru ekeke...

hugs and kisses