Tragedi MH17


(Picture of the ill-fated MAS flight MH17 at Schiphol Airport in Amsterdam before it took off for Kuala Lumpur taken by one of the passenger the late Cor Pan)
 
It has been more than a week since the tragedy of MH17. I was still in shock and it took me a while to write about it. Kesannya cukup mendalam di hati I although I don’t know any of them di tambah dengan saban hari bumi Gaza di bedil, watching their suffering and before that dengan kehilangan flight MH370, itu belum lagi I nak mention pasal pemergian Kak Pah. Oh, banyak pekara-pekara sedih sejak kebelakangan ini tapi tragedi MH17 adalah yang paling mengejutkan...

Malam kejadian, I masuk tidur awal, begitu juga lepas bangun sahur I tidur balik. Around 10am I bangun and switch on my phone. Eh ada whatsapp dari my sis’s group dari Wo and cakap MAS terhempas kat Ukarine. I sangat terkejut, I replied and inginkan kepastian, meanwhile I quickly switch on my laptop and tv . Then Mbo whatsapp and told, tengah kecoh sekarang nie. I msg husband I and I googled everything about it. Kejap-kejap I tukar channel dari astro awani, CNN, BBC, Al Jazeera, SKY. I can’t believe it, dalam hati I cakap, this can’t be happening, this is just a lie. Kalau kapalterbang terhempas sebab malfunction ke, masih lagi la hati boleh terima tapi kapalterbang kena tembak. It’s MAS, our national pride, maunya tak tekejut, sedih, geram dan berbagai-bagai persoalan di minda. I cepat-cepat sedekahkan al Fatihah. Hati I sebak and airmata I bergenang. Tak lama kemudian Liza my friend that I met masa trip ke Beijing called me up and both of us discussed about it. Dengan slang penangnya, dia tanya I “Awat depa lalu kat kawasan tu”. I kata, they are allowed to fly on that zone and it is approved by ICAO and semua flight lalu situ. Siapa la yang berani-berani nak kamikaze kalau tempat tu tak boleh lalu. Sesambil tu mata I tak lepas-lepas tengok screen tv. Then I decided to posted Al-Fatihah and takziah kat wall I.

Then I googled penumpang-penumpang and I tengok gambar-gambar dorang kat fb. I baca kisah-kisah dorang, family dorang, coretan terakhir orang membuatkan I bertambah-tambah pilu, tak kiralah bangsa atau pegangan agama sekalipun. Bukan family I pun I dah rasa macam nie, apalagi kalau family I. Bukan I tidak dapat menerima ketentuan Ilahi tapi kematian cara begini memang benar-benar meruntun hati I. It was so unexpected. I tengok barangan peninggalan and mayat-mayat yang bergelimpangan, serpihan bangkai berlogo MAS, I rasa macam nak meraung aje. Hari-hari seterusnya I tak putus-putus mengikuti perkembangan tragedi ini. Sesambil tu I baca-baca sikit comment dan berbagai-bagai spekulasi dari orang yang tak bertauliah tapi memandai-mandai nak bagi opinion and some nak salahkan Government la nak salahkan MAS la, sakit hati I baca. Nampak sangat kebodohan pemikiran orang-orang ini. That is why I rather diam and tak bagi comment tentang isu-isu hangat or any isu sekalipun dalam fb (or blog), it was either I like post orang or just share benda-benda biasa aje. Then I saw a video clip khutbah dari Mufti Ismail Menk from my cousin and decided to share it. Insaf I tengok khutbah beliau.

Last Friday, I tengok keranda yang membawa mayat-mayat penumpang nie ke Netherlands dan di beri penghormatan yang sungguh terpuji tapi cukup menyentuh hati I. Tangisan dari keluarga dan sahabat handai di airport, sungguh menyayat hati, sedaya upaya I tahan airmata I dari jatuh. I pray and I hope whoever did this will be caught soon!

Comments

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku