The Wedding dan Happy New Year 2015

Happy New Year to Everyone. May 2015 bring more joy and happiness to all of us.

So untuk entry pertama di hari yang pertama for this year, I decided to publish cerita pasal perkahwinan Khairi sebab I rasa, adalah lebih baik I memulakan atau membuat entry yang penuh cinta kasih sayang dan ikatan perkahwinan ini. Tapi sebenarnya, more about myself pun hehe...ai biasala.....

Anyway, here goes..  

About Khairi and The Wedding

Last Sunday 14th December, 2014, was Khairi’s majlis nikah and bersanding on the bride side. Khairi’s is the youngest in the Abd Karim’s family. Abd Karim is my husband second eldest’s brother. Makanya semua anak-anak Abd Karim telah berkeluarga tiada lagi yang bujang kecuali cousin beliau, si Azran yang sungguh handsome, macho dan cukup manis dengan senyuman itu yang masih lagi mencari-cari calon isteri. Itulah kan tak semestinya orang yang good looking nie kahwin cepat, tapi Ayan (nama manja Azran selain dari yan) is still young pada pandangan I memandangkan perangai beliau yang masih kebudak budakkan dengan gurau sengih-sengih yang tak lekang dari mulutnya. I bet sekarang nie the pressure is on him and mesti ramai yang bertanya but I won’t ask him, dulu pernahlah I tanya dia bila nak bawak girlfriend introduce kat I, dia suruh I carikan hehe.. I nie tak pandai lah nak menjodohkan orang lagipun mana I nak cari calon-calon isteri untuk beliau memandangkan life style I nie yang sentiasa memerap kat rumah dan hanya keluar sekali sekala dengan husband I atau jumpa anak-anak buah husband I sahaja. 
 
So anyway, berbalik kepada kisah Khairi nie, teringat I masa kecik-kecik dia dulu, masa tu dia dalam 3 or 4 tahun dulu, he was such an adorable and cute boy. Dengan gigi gongaknya (bak kata husband I) dan badannya yang sedap-sedap untuk di peluk, Khairi always made me laugh with his manja-manja voice and look up to his sister Aiza that he fondly called Kak Chik. I remembered once out of the blue, he came to me and sang children’s rhyme “dari ulat jadi kepompong....rama-rama Awah (Allah) yang cipta, sungguh cantik di pandang mata....”. I masa tu tak tertahan nak gelak but I senyum je..cute betul. Over the years I saw him from time to time but he was not close to me/us (me and my husband), we did try a few times to bring him around, makan-makan, hang out but he always declined politely. I guess, dia segan or tak biasa. But he once gave me a Destiny’s Child “Of the Wall” CD for no reason and I still kept it until now. But from time to time we did have a few chat, mainly about books since both shared the same passion. He was the one who introduced me to “Life of Pi”, which was so good. One day we were talking about “And the Mountain Echoed” by Khaled Hosseini and he said he wanted to read that book but tunggu dulu. I decided to buy for him. When I gave him the book, at first he thought, I was lending him to him then I told him, aunty, bought it for you, I saw a smile malu malu excited on his face, he said thank you a few times. 
 
One day, we had a BBQ at Keramat and I saw an unfamiliar girl with us. I was wondering who is she until he told me that is her girlfriend. I was kind off surprised because Khairi’s previous girlfriend was “different” from this one. I started talking to her and wanting to know more about her, interview la konon I kan... alahai kalau tak korek-korek bukan aunty la I ini. But I tak tanya banyak because I don’t want her to feel uneasy. And when we were in Bangkok, our other anak buah told us that Khairi is planning to marry her, me and my husband was surprised because we always thought of Khairi is the baby of the family and wow, rasa macam tak percaya. Then we heard he’s engaged and the wedding was set by the end of this year. 
 

Here’s the story....

Around 7am we went to Keramat untuk breakfast and berkumpul sebelum konvoi beramai-ramai ke rumah pengantin perempuan for the nikah ceremony. Around 7.45am, all of us mula bertolak. Around 845am, we reached at a hotel nearby where Khairi bersiap-siap for the majlis. Around 9am, we went to the bride’s house. Seperti biasa, I’m one of the rombongan who carry one of the hantaran. Dalam hati I cakap, oh God, please jangan la jatuh macam masa Shida’s and Khairul punya wedding dulu..hehe.. you tau la I nie macam manakan... Lepas photographer ambik a few shots of all of us, kita orang pun masuk la ke rumah. Sementara tunggu tok kadi, I berbual-bual sambil bergelak-gelak kecil dengan para rombongan yakni side family husband I and sebelum tok kadi datang sempat lagi I ke dapur mintak air kat tuan rumah hehe... haus maa... I tell you since kalau pegi kenduri-kenduri nie sure kena duduk kat lantai. Since kita nie biasanya tak boleh duduk lama-lama especially part bersila nie, makanya all of us we’re having a cramp or semut-semut. I nie kejap-kejap mengalih ke kiri, mengalih ke kanan, bersila la dan berbagai-bagai lagi pose mengancam dari I. Ada one time tu, I siap berlunjur you hahaha.. I tanya anak buah kat sebelah, appropriate ke aunty duduk macam nie, Aida cakap, cover sikit aunty, cepat-cepat I tukar style hahaha... On top of that, I duduk kat depan pintu bilik, makanya kejap-kejap orang keluar masuk dari bilik or ke bilik, kejap-kejap la jugak aku beralih ke kiri or ke kanan.. hahaha.. I tell you, your makcik nie is always berada di dalam situasi yang tak dijangkakan. 

Tak lama kemudian, tok kadi pun sampai and acara bermula. This tok kadi is funny, ayat-ayat nasihat beliau diselang selit dengan gurauan manja. Tapikan meleret-leretlh pulak. I tak kisah tapi memandangkan akan keadaan yang kurang selesa disebabkan makcik-makcik nie semua tiada flexibility dalam posisi apa-apa sekalipun hatta bersila sekalipun makanya kedengaran la rungutan orang sebelah menyebelah. I tak merungut I cuma mengiyakan aje.. I kan angel...ekeke... sesambil tu I snap a few shots. Dalam dua kali lafaz, maka sah lah Khairi menjadi suami orang. Lepas tu acara sarung cincin and rantai, I suruh Khairi ulang balik lakonan dia hehe.. bukan main makcik nie mengarah..lepas tu baru I perasan, eh.. boleh tahan jugak suara I nih..hehe..

Lepas tu, kita orang pun beratur untuk makan dan minum sikit-sikit sebab acara kan masih pagi lagi. Dalam pada beratur itu dan berborak-borak sikit entah macam mana tiba-tiba kedengaran seperti ada benda jatuh, rupa-rupanya tudung makanan dan puncanya adalah...siapa lagi kalau bukan I wakaka.. Apparently, bag I terlanggar tudung-tudung makanan yang diletakan di belakang makanan makanan itu. Why me? Why??? Sempatlah lagi I bergurau, I kata kat kak Ani (kahwin dengan omputih), kakak ipar I punya kakak yang datang dari Hengland itu, I nie clumsy and clumsy is in my blood. Kak Ani gelak and cakap, it is good that you want to admit your clumsiness, makanya berderai la gelak tawa kita orang. Then during ambik roti jala tu, tiba-tiba roti jala I melompat, adeeihhh haiii... cepat-cepat I control pinggan I, gelak lagi kita orang. Ceh...I sungguh malu, tak habis-habis dapat unwanted attention. Nasib baik la para-para anak buah dan ipar duai I amat mengenali diri dan menerima kekurangan diri ini seadanya kalau kena kat family orang lain abis diri ini menjadi bahan umpatan, sementelah I nie cuma related by marriage aje kan, tetap la nak buat ayat mintak simpati macam biasa, ku di dalam emosi ini bak kata Sheila Majid....

Lepas makan, kita orang balik semula ke hotel, rupa-rupanya pukul 1.30pm nanti datang balik ke rumah pengantin sebab ada majlis bersanding and makan-makan. Laaa... I dengan husband tak tau pun, ingatkan terus balik. Itulah salah kita orang jugak, lama tak datang rumah Keramat, mana la nak tau apa dia punya itinerary kan... husband la.. Kalau I tau, sure I dah bawak baju extra untuk di pakai pada majlis tengahari itu. Oh yea, speaking of baju nie, you tau tak, family husband I semua pakai baju colour gelap-gelap, biru, purple, hitam (it is not a theme but coincidentally) tapi bila sampai kat I, I sorang je pakai baju colour pink bercorak putih wakaka... Kalau I tau, I akan pakai baju lebih kurang sama gelap-gelap... Hai..makcik korang nie. So anyway, sampai kat hotel, we (me and my husband) decided to go to Tesco yang bersebelahan dengan hotel itu sebab nak beli kasut I. Kasut yang I pakai rosak la pulak. I dah lama beli kasut nie tapi tak pernah pakai. Sebab simpan lama itu la sebabnya kulit-kulit kasut nie bersepai merata-rata bila I berjalan. Kat bawah lantai kereta habis bersepah dengan kepingan kasut hehe.. Alang-alang dah beli kasut, husband I suruh beli kasut untuk majlis sebelah lelaki nanti. Lepas habis beli kasut, kita orang balik ke hotel, I baring-baring dengan kakak ipar, anak buah dan menantu sedara I tapi I tak dapat lelap walaupun ngantuk sangat. Malam sebelum tu tidur pukul 3am, tak dapat tidur la pulak. Riuh dengan cucu-cucu sedara bermain sesama sendiri. Sebelum tu Adam jatuh dari katil masa Aiza tengah suapkan dia. Sian dia. Aiza bersiap nak bawak dia pegi klinik takut apa-apa kan. Around 1.00pm, kita orang bertolak dari hotel dan kembali ke rumah pengantin perempuan. Sementara tunggu family yang lain datang, kita orang lepak dalam kereta sebab kat luar panas terik. I dengan Aida dah kelaparan dan I dah tak sabar nak makan makanan pengantin nih...hui pelahap.. Bila dorang sampai kita orang terus berarak ramai-ramai ke rumah pengantin and tak sabar nak masuk kat canopy, rasa macam nak terbakar kulit muka, itu baru kat dunia belum lagi kat padang mashyar... Dalam pada itu, I look at myself, surrounded by all these loving people, me the only iban, embrace the malay culture (I tau I selalu cakap nie, you all tak akan faham, unless you’re in my shoes yang bersepai itu hehe..), I never thought that I would have this kind of life, journey. Whatever it is, I wouldn’t change for the world or ask for more. I nie kan selalu ada “moment” dalam kepala dan fantasy sendiri. No wonder la I tak boleh focus, otak I selalu menerawang ke dunia lain, kadang-kadang ada moment out of body experience la pulak..wakaka...abis la korang baca blog orang sakit jiwa, mari la mereng bersama I.... 

(Buat la muka lagi, memang pasti ku publish seluruh dunia hehehe...My husband took this picture)
 
So anyway, lepas duduk kat tempat yang dikhaskan untuk pihak lelaki, masa baru nak duduk tu, sudu I pulak jatuh ke tanah...alahai... Then I terus suruh husband I ceduk nasi and lauk pauk untuk I. I dah tak larat, lapar bercampur panas. Masa baru nak start makan, garfu I pulak jatuh....adoiila.. macam-macam I nie. Anyway, berselera kita orang makan. I, husband I and Lydia tambah dua nasi dua kali you. Dalam pada itu I ketepikan hati I yang menangis meraung sebab diet I lari. I makan lauk daging, ayam I tak pandang sebab bukan selalu I masak or makan daging. The reason was because, husband I kan ghout, so macam tak best kalau I masak and makan sorang-sorang and dia pandang je. Furthermore, it is his favourite too tapi dia tak boleh makan. Oh, lauk daging ini sungguh sedap, lembut dan senang nak pisahkan isi-isinya. Lepas makan, kita orang di jamu dengan dessert and all kind of food. Layanan pihak perempuan sangat baik dan sungguh superb! Memang non-stop makanan datang kat meja kita orang. Tak payah mintak, dorang terus hantar. Apalagi kita orang, perut I kan tak kenyang-kenyang hehehe..

Lepas makan ada seisi bergambar dan merestui pengantin. Renjis-renjis, tabur-tabur tak ada...just salam and peluk cium pengantin. Dapat la bunga telur. In between tu, I pandang Khairi and ahh.. still rasa macam tak percaya yang dia dah kahwin and ada bini. I still anggap dia macam budak-budak lagi. Then out of nowhere dia menguap kat atas pelamin dan serentak dengan itu, mata kami berdua bertemu and both of us laugh dan tersengih-sengih tanpa mengeluarkan suara. I shall never forget that moment.... Mesti dia penat sebab non stop bergambar will lots of people.

Tak lama kemudian all of us berangkat balik.....  
 
Majlis Pihak Lelaki on 20th December, 2014
 

On that day, Majlis pihak lelaki diadakan di Kampung Pengantin. All of us ada tugas masing-masing. I, husband I, abang/kakak ipar and anak-anak buah husband I jadi penyambut tetamu. Some of the anak buah, Aida jadi pengacara, Azryan jadi right hand man Khairi etc. Theme colour baju kita orang was mint green. Oh...cantiknya all of us..nampak seragam. I dengan husband I beli last minute. Nasib baik ada colour tu sebab bukan senang nak cari. I punya beli kat bawah Big Aeon. Lepas beli I punya, I ajak husband I beli untuk dia punya. Mula-mula dia tak nak, dia kata dia pakai sekejap. I pujuk-pujuk tak jalan jugak, dia still degil tak nak. Sekali I merajuk. Dalam kereta, I pandang ke tepi cermin dengan muka masam. Suasana tiba-tiba menjadi bening.... lagu kat radio pun tidak kedengaran lagi. Mulut I yang meriah terus senyap. Husband I tanya-tanya, I buat tak tau aje. Sakit hati I tau, apa salahnya dia pakai sama colour with everybody kan. I know it is setahun sekali but I don’t see it as a pembaziran sebab nanti boleh pakai lagi for raya ke or mana la tau pak menteri mana jemput ke majlis ke (macamlah...). On the way nak balik, tiba-tiba husband I belok ke arah lain. Dalam hati I dah agak, mana dia boleh tahan dengan rajukkan I ini... hehehe... Bila dia tanya-tanya I balik, terus la makcik ini menjawap dengan secepat kilat wakakaka... Mana I boleh tahan tak cakap you...

We went to Jalan Masjid India to look for his baju melayu. Itupun merata-rata tanya pekedai and puas mencari until I ajak husband I pegi tempat yang buat banyak buat baju melayu lelaki. Mula-mula dia tak nak, dia kata, nanti dia suruh sedara dia buat. I hairan, I tanya, bila dia tanya and which sedara yang boleh buat sebab I tak pernah tau pun sedara dia ada yang tau buat baju. I ajak dia jugak cari kat situ, dia kata nanti mahal la, tak berbaloi pakai sekejap. I kata tak apa, kalau mahal tak payah beli. Husband I kan, dengan orang dia tak berkira tapi untuk diri sendiri dia cukup berkira, I don’t know why, pelik la perangai dia. Sampai kat situ masa lalu kat one of the shop, tiba-tiba ada mak nyah tegur tanya, cari apa kak... I stop and cakap cari baju melayu colour mint green, terus dia ajak masuk. I was happy sebab terus ada baju colour tu. I cakap kat husband I, cuba kita terus pegi sini, kan ke tak payah buang masa cari tempat lain merata-rata. Harga pun murah je for baju melayu lelaki yang terkenal dengan mahalnya kat situ. Harga RM100 je. Terus kita orang beli.  

(I nak letak gambar I dengan husband I pakai baju sedondon tapi dia tak kasi..terpaksa la I letak gambar anak dara ini wakaka..)

 So anyway, back to majlis pihak lelaki... sebelum acara bermula, kita orang di suruh makan dulu. I tak makan banyak sebabkan kat rumah sebelum datang I dah makan roti canai sekeping sebab ingatkan kita orang akan makan lambat. Had I know, sure I tak makan kat rumah and bersusah payah bawak air botol dari rumah. I nie kan tak boleh hidup tanpa air putih.. Itupun sempat berkrisis kat rumah dengan husband I hahaha.... omg, I’m so embarassed to share this story with you all tau... Puncanya remeh je, pasal air botol la jugak... dahlah..tak nak I cerita hehehe.., part merajuk je I cerita. Terus la I ugut tak nak pegi majlis Khairi itu tapi at the same time, I sibuk-sibuk sediakan handbag, kasut bagai...tapi mulut ugut lagi tak nak pegi wakaka.. buat-buat baring, tutup bantal la at the same time kepala ligat pikir pasal make up la and sibuk-sibuk cari selendang, kipas, camera, handphone make sure battery penuh. Bila I tengok tak ada response dari husband I. I pegi kat dia, I kata “serious I tak nak pegi” (padahal tunggu nak mandi aje), dia kata “kenapa”?, I kata sebab dia tak pujuk I, dia kata, “eh you kata jangan pujuk and jangan cakap dengan you?” I kata, “ah you memang tak sayang I lagi” (hahaha.. cilakak punya ayat)... lepas tu dia pun pujuk, “mari la pegi”.. sambil hulurkan tangan mintak maaf hahaha...(padahal dia memang tau I mesti akan pegi). Lepas berdamai ala-ala salam hari raya, teruslah I melompat masuk bilik air sebab takut lambat sebab buang masa merajuk tadi. Omg, tergelak besar bila I ingat balik... Please jangan ikut I punya contoh... I dah rosak you...

Anyway back to majlis Khairi, everything went smoothly and there’s no clumsy drama from me... thanks God....

Sekian catatan I hari ini, di tahun baru 2015.....

Comments

aaaa cantiknye anak dara berbaju ijau ituuuuuu jelessssss
Claudia said…
hehehe.... anak dara nama shahima lagi cantik lawa dan sweet tauuu... :)
Zue-rouge said…
sis

Happy new year to you, may this year sis bertambah happy and anggun :-)

sweet sgt story kahwin ni, and pengantin ayu yg mint green tu mmg tk boleh celen la, mmg macam bidadari..cun gilassss


Claudia said…
Zue,

Thank you for the wish hehehe...

you are so sweet tau... and of course my bidadari too... :)

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku