Monday, January 26, 2015

Kisah Pergi Hospital

Sudah hampir sebulan tahun 2015 berlalu..kejap je kan.. So.. Aku tanya apa khabar, aku tanya apa khabar, aku tanya apa khabar, aku tanya apa khabar semua.... Aisye hip hop la pulak, mentang-mentang menang AJL aritu kan. It has been a week and most people are still talking about it. I don’t expect Joe and Sonaone to win memandangkan asyik-asyik lagu dan muzik yang hancur hati dan lembab je kan ...nevertheless, I am so so happy that hip hop won this year... finally... Lirik lagu tentang permulaan, pengalaman dorang dalam industri and how much dia rindukan bestfriend dia, best oo.. I tak perasan pun selama nie until I listened to the lyrics. Orang kata dia cuma bercakap and bait-bait lagu tak power la, suara Sonaone semput la... hey, there’s no restriction dalam seni nie.. Beside, I’m so tired di sogokkan dengan lagu lagu yang tiada memberi manafat kepada manusia sejagat, your lips are moving, your lips are moving..eh..apahal minah trainor nih hehe... Anyway, ramai yang tak puas hati dengan kemenangan dorang nie. Well.. you can’t be pleased all the time.. Biasalah ada suka ada yang tak. And people are still talking about Caliph Busker.. Persembahan dorang memang best and they deserved to win and same goes to Dayang Nurfaizah, vocal terbaik. The ending of Di Pintu Syurga was so unexpected, rupa-rupanya suara terakhir pilot MH370 and the song in a way kerinduan for them...tiba-tiba I terkedu. As for Shila Amzah, I didn’t care much for her music but I tak kisah dia dapat no. 2. Kasi chance la bakat muda tulis lirik and composed lagu. Kalau ada yang tak puas hati dengan pendapat I, please keep your thought to yourself because I don’t want to know what you have in mind hahaha... kejam, nak bash pun bash la dalam hati wakaka...

Anyway, tak ada apa-apa cerita menarik dalam hidup I yang serba serbi serdahana ini...eceh..macam cool je statement. So on the second week of this month, I went for my doctor’s appointment untuk buat ultrasound for my breast. Ingat kena buat mamogram sekali, mula la seminggu sebelum appointment tu, hati I dah tak keruan bila mengingatkan boobs I bakal dipenyek sampai leper...huhu... Bila ingat first time buat dulu, sakit dia rasa macam nak pengsan je. Hari-hari I mengadu kat husband I akan hati yang gundah gulana ini dan kengerian yang bakal I hadapi. Husband I cuma mampu buat muka simpati dan cakap kesian. So last Friday tu, pagi-pagi kita orang dah ke Gleneagles and I was so glad sebab cuma ada dua tiga orang aje. Tak lama kemudian nama I di panggil. Masuk bilik menunggu untuk buat ultrasound, immediately all of us kat situ di suruh tukar baju. Baju yang di beri walaupun bersih tapi teruk sangat, dengan talinya yang reput dan hanya satu. So pandai-pandaila kita ikat sendiri so that tak terbukak. Hazab sangat, dah la lama dan lusuh macam kain buruk aje. I don’t know why dorang nie tak tengok akan keburukkan baju persalinan ini. I should have took the picture. Lepas salin baju, I tanya staff kat situ, I nie kena buat mamogram jugak ke? Dorang check I punya record and paper cakap tak ada... Really?? I kata betul ke, macam tak percaya je sebab doctor Suseela cakap last year I kena buat for this year. Dorang kata kalau kat record tak ada tulis memang tak ada, hati yang direndami dengan airmata sejak seminggu yang lalu tiba-tiba terus menjadi mekar. Hilang segala keresahan dan tekanan di dada ini. I rasa macam nak head banging aje punyalah happy. Kita orang pun terus la berborak akan betapa sakitnya mamogram nie hehe.. Nasib baik sekejap je process mamogram nie, kalau tak, for sure I dah pengsan 10 malam berturut-turut.

I pun berborak la dengan orang-orang kat sebelah I. Ada perempuan cina nie cakap, dia tak ada kanser cuma ada ketumbuhan macam my case. Dia kata dia kena buat dua kali sebab benda tu tumbuh dua kali. Terus la I tak sedap hati, janganlah tumbuh lagi and nak kena bedah la pulak. Kang another round of my sob sob story kan. I tak suka betul kena bius nie sebab bahagian tangan I yang kena cucuk jarum akan rasa sakit sampai dua bulan lebih. Risau I ingatkan tak boleh baik. Lama la jugak I tunggu time I nak masuk bilik ultrasound and I pun start la tanya another chinese lady yang ala-ala classy itu. Dengan slang english berabuknya dia pun explained, mak dia ada cancer and then dia pun ada tapi dia dah buang nenen dia sebelah. Dia kata what to do. Bila fikirkan kita perempuan nie yang have go through this kind of thing, kena buang nenen la, kena buang sarang peranakkan la, kena chemo la, beranak lagi la dan berbagai-bagai lagi, I rasa kesiannya orang perempuan nie. Wahai lelaki, sayangi dan kasihanilah kami orang perempuan.. No, I tak menyalahkan takdir but it is a fact of life. And if I were given a choice, I still prefer to be a woman than man. Because I suka la pakai-pakai baju, pakai-pakai make up, berdandan semua hehe.. padahal masa kecik tomboy yang amat.. oh yeah speaking of tomboy nanti I cerita.. (nanti nanti nanti cerita...tapi ceritanya tak pernah ada....). So anyway, agak lama la jugak I tunggu berjam-jam you. Siap I keluar balik kat tempat husband I tunggu kat bahagian luar and ambik note tab I. Ingat nak main Hay Day (lama sudah I tinggalkan ladang dan hasil ternakkan I itu) tapi signal dari Dome tak kuat la pulak. Last-last I main word clue aje, ala.. yang teka-teka perbuatan itu (wah..bahasa melayu I sungguh unggul..hehe..). Baru nak teka anjing yang baring kat atas floater kat swimming pool, tiba-tiba nama I di panggil. Sebelum tu banyak kali I buang air kecil sebab sejuk sangat kat situ. Bila nama I dipanggil untuk masuk bilik, terus I cakap kat staff ke doctor dalam tu, I pegi toilet dulu, then staff kat luar cakap, salah bilik, mana la I tau, dorang tak bagi tau bilik mana hehe.. Bila dah masuk bilik yang betul, I di suruh baring. Oh God, again I have to wait. Kang nak buang air kecil balik. Dalam pada itu I berfikir, janganlah dorang lupa kat I yang dalam bilik nie. Kalau I tunggu sampai setengah jam, doctor tak masuk jugak, I akan keluar and tanya. Dah la dalam bilik nie sejuk kan beku pulak I.

Dalam masa lima belas minit, doctor pun masuk (I check jam you). Nama doctor yang buat ultrasound I nie Doctor Chong. Doctor Chong nie sangat peramah macam gang kamcing la pulak. Macam-macam yang kita orang borakkan about people, about diri sendiri.. humble la..macam bukan doctor, dah la ala-ala tomboy sikit. I yang low esteem akan nenen I yang kecik dan leper nie, mula la cakap, mummy and adik beradik perempuan I semua nenen besar-besar bila tiba kat I alahai.. macam size anak dara sunti je hehe.. Makanya berbagai-bagai theory yang kita orang discussed. Sesambil tu doctor kata tak ada ketumbuhan atau apa-apa dekat kedua belah nenen I, everything is perfect and normal. Ahh...I rasa sungguh lega. This time buat ultrasound kejap je, tak sampai 20 minit pun. Oh yeah, before I forgot, bilik ultrasound memang kena sejuk because of the ultrasound machine. Anyway, lepas habis buat ultrasound, we went to Dr Suseela’s clinic. Kita orang sampai early, appointment sepatutnya pukul 3pm but since datang awal and semua dah beres so our appointment dipercepatkan. Doctor tak sampai lagi, so kita orang cadang pegi makan dulu and datang balik pukul 12.30pm or 1pm. Since it was still early and baru je breakfast kuih tadi, we decided to lepak kat Starbuck although I don’t want to go there sebab pada I semua minuman or makanan tak menepati selera I. Unless it was Coffee bean, anything in Coffee bean is so delicious pada I. Anyway, since tak ada Coffee bean and kalau nak makan kat Gloria Jeans macam awal la sangat nak lunch makanya tak ada choice kena la jugak makan makanan ringan kat Starbuck.

Well, I ordered randomly je without giving much thought but it took me quite a while to choose. I only have a few bites lepas tu terus stop kerana seperti yang sudah di jangkakan, tidak menepati selera I. I minum chocolate ice blended pun tak habis. Lepas melepak for a while we went back to the clinic. Tak lama kemudian doctor Suseela pun sampai. Bila my turn masuk, Dr Suseela tengok I sambil senyum and cakap “I remember you, the one yang sangat takut itu”..wakaka... malu I tau... I cakap, I la doctor, the one and only and also the one that people always remember hehehe.. gelak doctor. Lepas doctor baca record, ultrasound and check my breast, doctor satisfied and suruh buat appointment for next year but this time kena buat mamogram...waaaaaa...nangis. But doctor suruh buat appointment masa I tak period sebab masa period breast kita bengkak dan sakit.

Sekian catatan I untuk kali ini...

No comments: