Alahai, Januari Ku..

 

(Nasib baik dia bagi I belon and teddy bear masa I sakit, kalau tak sure ada airmata bertakung, mulut mengigil nak nangis and mesti keluar ayat "sampai hati you tak kesian kat I"..wakaka..., yea, you I tak berubah, masih aunty yang kuat majuk-majuk....uwek!!)

Asalamualaikum and hello to everyone... (ramainya yang baca hehehe.. )
Sekejap je dah habis bulan Januari kan?  Well..so far there’s nothing new or exciting pun dalam hidup I untuk tahun 2017.  Yang past, awal-awal tahun lagi I dan husband I dah sakit tekak suara tak keluar dan ala-ala rock, batuk non-stop yang sangat teruk dalam hidup I, badan lemah-lemah separa demam and selsema tak jadi.  I tak pegi doctor sebab konon tak mau makan ubat doctor (kalau boleh, walau ubat darah tinggi and ubat cholestrol tetap tak miss).  Lama la jugak nak baik batuk nie kan almost sebulan.  I sakit nie pun menyangkit kat husband I, tetaplah nak blame laki... yela dia yang start sakit dulu, masa tu I masih sihat lagi, I cakap...nie mesti I akan kena jugak... betul-betul kena sehari lepas tu.  So both of us tak keluar rumah, we missed Azri’s birthday on 1st January haritu..uhuk..  takut menjangkit kat budak-budak sebab kalau ada gathering kat rumah keramat tu, memang macam tadika sebab budak2 lebih kurang sebaya ramai, semua cucu sedara, tiga belas orang, so you can imagine..dengan cucu lelakinya yang lasak seramai sembilan orang dan cucu perempuan seramai empat orang.  Cuma seorang je dah dalam tingkatan and sorang tahun tiga and yang lain-lain tu either tadika, tahun satu dan kecik-kecik lagi.

My husband’s birthday was on January too.  Seperti biasa husband I tak nak ada celebration, hadiah atau kek.  Dia kata, dia tak rasa apapun...macho la konon....  But, Khairul whatsapp and ajak makan rumah dia.  We were surprised and it was so unexpected, ingat dia kat Acu dia, terharu sentimental ma...  “Masih ada yang sayang padamu, masih ada yang rindu padamu”, tiba-tiba bait-bait lagu Nas Atea berkumandang (sungguh ancient I nie!) “Mengapa diragukan dirimu, senyum-senyum selaluuu...” eh tak abis lagi wakaka.... tetaplah menyimpang dalam tiap bicara I nih...  Before going to their house, I told my husband to buy a few packets of noodles soup at Melawati, takan nak tangan kosong aje kan. So masa both of us on the way nak ke rumah dia, we decided to buy a balloons for Daniyal.  Sampai situ Shida masak beehoon goreng, oh... her beehoon is so delicious and ada KFC, I tambah sampai tiga kali... yea yea...I memang pelahap.. adoii..  Sambil tu risau jugak I, sebab I dengan husband I masih tak sihat lagi and suara I pun keluar parau je and I semput batuk lagi.  But I make sure I’m far away from the kids.  I nak tengok baby yang baru lahir last month pun, I tengok dari jauh aje.. betul-betul risau sebab budak-budak kan masih vunerable lagi.  Daniyal tu tak payah kira la...memang non-stop bergerak sana sini hahaha..
Dalam bulan Januari jugak, I pegi doctor for my yearly breast examination.  Tahun nie buat ultrasound aje sebab last year dah buat mamogram and ultrasound so next year buat mamogram and ultrasound.  I hate mamogram but I have no choice!!  I hope in the future they have a special machine to do the examination instead of the painful mamogram tu...nasib baik la sekejap aje or else.  Anyway, result ok, there’s nothing to worried about or anything.  Syukur Alhamdullilah.  But ladies, if you’re 40 and above, I seriously suggest all of you buat la breast examination.  It’s for your own good.

My insomnia datang balik dari awal Januari but these past week makin teruk, sampai pagi I tak boleh tidur, lepas solat subuh, I managed to catched some sleep dalam dua jam and then terus terbangun and terus tak tidur-tidur sampai pagi the next day and went back to the two hours sleep. I’m so bloody tired!!   I’d tried everything... berzikir, baca macam-macam ayat, minum air milo panas, mandi malam panas-panas, exercise, baca buku sampai nak abis satu buku, semua tak jalan.  Dalam masa berjaga tu kan, macam-macam I dengar igauan husband I hahaha... kadang-kadang dia terkejut la, meraung manja auw auw la wakakaka... I cepat-cepat kejutkan dia sesambil tu I gelak la jugak... Dia punya snoring tu jangan cerita la, all kind of sounds... rasa macam kat perbarisan Merdeka je or macam kat Jazz club je (macam kat movie) mendengar alunan snoring trumpet and sax beliau. And dua tiga hari nie dah bertukar la pulak.  I berjaga sampai pukul 5am, kadang-kadang I tahan sampai time solat subuh pkl 6.am, masa-masa tu la mata I start tak dapat bukak and then tertidur sampai pukul 12pm or more.  Macam orang kerja shift je.  I missed my solat subuh and dah beberapa hari nie asyik ganti je.  I feel bad but nak buat macam mana. I also missed Yen’s kenduri masa Chinese New Year hari tu.  Alahai.. apa nak buat...  Risau I mesti muka I cepat tua...huhuhu....  I hope my sleeping pattern will go back to normal sebab banyak kerja I tak dapat buat sebab I selalu active di pagi hari....

Sekian catatan I untuk kali ini...

Comments

Popular posts from this blog

Kuih Kapit, Sepit, Love Letters or Egg Rolls

Kisah Mesin Ais

Kisahku dan Gigiku