Tuesday, February 21, 2017

TV, Aku dan Hal Ehwal Semasa


You, I dah active balik ber instagram... yea, makcik kerek pun nak la jugak ber socmed kan... keh keh.. I post gambar makanan je, gambar sendiri tu macam segan la, sebab I dah gumuk giler sekarang, nyesal tak ambik gambar banyak-banyak masa badan I hot sekeping dulu..eleh.. perasan hot lots lots of mixsss..foun dai shon...!!!! I try macam-macam pose nak kasi muka tirus, tetaplah wajah penuaan tak dapat hide.  Frust I, how I wish I was young so that I boleh letak gambar pakai hot pants ke, bikini ke...eh eh... tetek kau ada ke? Oopss hehehe.. shut up lah... Tak ada la I nak letak muka bentuk empat segi ini tiap saat kan... tapi ndak la syok sendiri kejap-kejap belek insta nengok muka sendiri sambil senyum perasan...ahak!  Keluar kat internet you, satu dunia tu...maunya tak perasan glamour walau bukan “so called artist”, nak muntah I sebut perkataan artis untuk dorang yang kat Malaysia nie... (boleh di kira la a true artist kat negara kita nie) sebab belakon sekali, jadi penjaga reban ayam pun dah chop diri sendiri artis berpengalaman..eleh..  Atau baru sekali jadi “patung”... untuk iklan perwarna bulu kaki terus kat profile tulis dalam section perkerjaan : model.. hapa?? (Itu pun produk keluaran sedara mara sendiri...), padahal ada kerja tetap....tak mau pulak letak...amboi.. makcik melahar...
 
Oh speaking of model, I sekarang nie tengok ANTM but this time Rita Ora jadi host mengantikan acik Tyra yang busy katanya, walau Tyra masih lagi playing a big role tapi kira belakang tirai je.  Tyra dah ada baby boy, tau kan..dengan boyfriend photographer dia yang ala-ala muka Chef Ramsay tu.  Tapi dia guna kaedah ibu tumpang sebab dia susah nak dapat baby, tried IVF and all.  By the way, I tell you, I memang paling menyampahlah dengan ANTM tapi tetaplah nak tengok walau perangai model-model nie sangat hazab!  Dah la muka tak ada nilai commercial and tiada keunikkan langsung.  Cute tu jauh sekali, ikan selar lagi cute.  Tak macam yang Australia, punyalah cantik, unik, cute, baik hati – personality yang sangat elok (sorang dua je yang kerek tapi itu pun kira angel in comparison to ANTM yang OMG).  Kalau muka kureng tapi perangai ok, tak apa jugak, ini dengan berkeraknya, asyik ada conflict and tak tau malu langsung.  I don’t consider them as having a competitive spirit but more toward busuk hati.  I bukan nak kutuk muka-muka orang, I pun tak lawa tapi muka kita berbeza but if you are in an industries yang penuh dengan limelight, glamour and pekerjaan yang memerlukan you di perhatikan oleh orang ramai, of course kena ada complete package and of course the most important thing, stand out or unique.  But I understand zaman sekarang, kalau perangai macam setan, yang itu la akan jadi famous... famous for a different reason.. oh..a world that we live in..  Anyway, I tak ada ayam tambatan atau favourite pun, yang I support tu pun not wholeheartedly sebab knowing chances dorang nak menang is zero, so far I suka India dengan Courtney tapi Courtney tu banyak sangat songeh and complain.  I tengok pun macam-macam tu je tapi tetap la bising-bising sorang hehehe... kalau la orang pasang cctv kat rumah ahaha...
 
Selain daripada tu, cerita The Celebrity Apprentice dengan boss nya Arnold Schwarzengger baru je abis last week.  I prefer Arnold dari that racist idiot Trump sebab Arnold nie tak berat sebelah (so far la kan...beside ini baru first season dia).  Tapi I tak tahan betul bila Arnold nie bercakap, macam ada batu melekat kat kerongkong dia.  I yang dengar rasa macam perit, wah... orang tu bercakap dia pulak yang emo kerut-kerut muka eh?  Oh, dia punya assistant atau eyes and ears la konon was his nephew, suara pun lebih kurang je tapi this guy is more and way clearer than him and yes,Tyra, yea yang, acik Tyra is everywhere, tu yang I cakap busy giler, eh..macam la I PA dia hee.. Tapi Tyra keluar dua episode, masa mula-mula and masa finale.  I am so happy that Matt Iseman yang menang, he deserved it sebab mamat nie sangat baik dan gentlemen (depan camera la, tak tau la kalau kat belakang belagak Diva), semua celebrities suka kat dia sebab dia tak ada gaduh-gaduh dengan orang, humble and very supportive.  Dia tak ada la famous mana tapi dia host American Ninja Warrior dengan Akhbar.  Walaupun I’m a big fan of Boy George during the 80’s tapi dia tak best la, orang lain je yang banyak buat kerja and ideas he didn’t even give a speech pembukaan.  Tau la dia boss tapi tak berkewibawaan lah... Dia bagi kat Carson (omg, that guy was so hilarious dengan mulut muncung gay nya itu... )  So I puas hati bila Matt menang instead of George..wah..first name basis lagi wakaka... Anyway, I suka tengok cerita ANW nie, nanti la kalau season 2017 keluar I akan story sikit.  Yang pasti, ANW nie selalu buat I ketawa terbahak-bahak sebab some of the contestant nie cakap besar/bongkak tapi baru lompat on the first hurdle dah jatuh kat air.  Sometime ada yang menangis...eh... baik I simpan dulu kang dah cerita semua tak ada modal pulak.   Btw, sekarang nie British Ninja Warrior is going on tapi I tengok sikit je terus I tak dapat nak continue sebab dia buat indoor, paham la weather kan Yingland...but tak best la, I tak ada feel...amboiii.. kak, main feel feel hehe...
 
Ada banyak lagi cerita tv I nak share nie tapi kalau panjang sangat boring pulak korang baca.  Beside not everyone share the same enthusiasm or a couch potato like me.  As for drama melayu...nope no way! But I have to admit cuma dua kali aje I pernah ikut series cerita melayu, itu pun cerita Kutub Utara Kutub Selatan 1 (yang ada Nasha Aziz and Norlia Ramli) berpuluh tahun yang lalu dan Tahajjud Cinta, lepas tu tak ada lagi... As for telefilem pun sangat lama I tak tengok.  I tak mengikuti perkembangan and it is always a turn off.  But MLM...hahaha.. walaupun trashy to the max, I tetap nak tengok.  But unfortunately, Astro punya disc kat rumah buat hal, I might download je nanti... gigih you... wakaka...  Oh yeah, speaking of tv series yang baru abis, Suami Pilot whatever the title is, it seems that everyone was and still is talking about it, pegi la kat mana-mana website gossip or forum merata-rata la kisah dorang – hero and heroin nih.  Itu belum lagi ada perang insta nya lah... Tak paham I akan ketaksuban dorang nie.  Maybe sebab I tak tengok kot itu yang I tak paham but please have some sense sikit.  I yang tengok muka dorang bedua nie pun naik menyampah because of the commotion.  Macam-macam la cerita I baca pasal dorang nie, sampai semua orang keliling termasuk family pun ada sipi-sipi terbabit, dengan video youtube nya la, dengan interview nya la... huii... betul-betul fenomena, latest news Fatah buat buku and terus jadi bestseller you hahaha... no comment la.. I tak baca lagi but I’m not going to buy it. And before that siap rakam lagu lagi you... mana tak orang dengki. Orang kutuk la macam-macam but pada I, this guy is a very business minded person sebab dia tau, tengah-tengah famous la masa yang paling sesuai nak make money and kaut untung.  Dia ada cafe named Stalkercafe lagi, see?  Baik la sapu semua tengah-tengah orang suka kat kita nih, bila orang dah tak minat, at least ada la jugak simpanan di kemudian hari, instead of buying ferrari yang million itu.  Tak ada la bila tua mintak bantuan persatuan artis ke.  Si Neelora tu jangan cerita la, dengan family yang dah sedia kaya raya, with her business tudung, another clever and business minded lady.  Hai..bertuah la both of them kerana mempunyai kemasyhuran (walau sekadar dalam negara),  kemewahan (walau tak semewah Trump), kekayaan (walau tak sekaya Mark Z) dan hubungan kekeluargaan yang sangat rapat.  Anyway, I’m not a fan of these two, dorang couple ke, nak kahwin dengan Soltan Al Koltan ke, gaduh ke, belit-belit story ke, it's none of my business, it is just so happened that I “disogokkan” dengan cerita dorang tiap kali I masuk, fb, insta, forum or baca website gossip... well, I’m just an accidental observer....keh keh..
 
More on to a serious note, the whole country was shocked and sad with the tragic lost of a 8 lives of a young men at JB recently.  I tak tau nak cakap apa or nak comment banyak-banyak because No. 1, I don’t have a children of my own, No. 2, I’m not the their parents and their family/relatives and No. 3, I’m not the driver of the car.  But I remembered while cruising late one night with my husband of course, (takan la dengan Ryan Gosling kan..), we saw a group of kids/young men as young as 12 years old cycling along the road with a thin looking and translucent/neon colours bicycle, tayar pun nipis.  The first word that came out of my mouth was, “Eh, parents dorang tak cari dorang ke? Especially early in the morning macam nie?”.  After that, banyak kali la jugak tengok  a group of budak-budak naik basikal kat merata-rata jalan either petang dan malam.  I’d read some of the parents/family member marah and try to stop them from going out but the kids tak dengar cakap.  My husband once asked penjual basikal, what kind of a bicycle that the kids are using, pekedai tu cakap, ada macam-macam jenis and jenis yang kurus nipis tak ada break. So anyway, like I said, I tak nak cakap banyak, I simpati pada family and hanya mampu sedekahkan Al Fatihah buat those kids, moga di tempatkan di kalangan orang yang beriman.. amin..
 
Sekian, catatan I hari ini...

No comments: