Wednesday, October 12, 2011

Kisah Sabtu Lepas

(Tiga selipar kat atas tu husband I beli, yang dua bawah tu I beli)

Last Saturday both of us pegi ke Ampang Point sebab nak test mata I yang berzaman tak check. Lepas makan kat Octopus terus ke kedai Optical.. Ingatkan nak beli spec baru untuk pakai malam-malam lepas bukak contact lense but fikir balik..nanti la dulu sebab I dah ada dua spec and style yang salesgirl to bagi, sama je macam kat rumah and I need to betulkan yang rim colour black tu. The other one style spec biasa aje. Oh masa opthemtrist to checked I was so glad sebab mata I tak naik and in fact turun lagi… cuma silau aje yang bertambah… other than that everything is perfect. Then order contact lense baru untuk pakai selama 6 bulan macam biasa. But this time, order/beli yang latest and pricey but salesgirl to convinced, it’s the best and comfortable.. tak dry, latest and tak pernah dengar customer complaint etc.

Lepas abis dengan kedai Optical, we went to kedai buku. Its like a habit that I have to masuk kedai buku and mesti ada je yang I grab, walau pen nan sebatang sekalipun. I bought a key chain on my birthday’s date and glow in the dark hehe.. and I grab one recipe book.. nampak macam interesting aje. I can’t wait to try although it is still wrapping in a plastic kat rumah. Then we went to look for my slippers @ selipar jepun yang bertumit tinggi jenis platform. I told my husband I nak beli sendiri, kira macam I punya birthday gift untuk diri sendiri. I beli dua and terus pakai kat situ sebab yang tengah pakai masa tu dah terputus tali. Lepas tu both of us keluar dari that kedai kasut jukebox and we saw ada banyak varities of slippers nie kat kiosk exactly berdepan dengan kedai kasut jukebox. I kata kat husband I, jom pegi kat situ sebab I nak beli lagi. Husband I insist nak belikan I. I pilih dua and dia pilih one very nice for me and dia kata please biar dia bayar. Husband I kan, tak suka kalau I nak beli or bayar sendiri. I tanya kenapa, dia kata that is his job to pay for everything.. kira macam tak macho kalau I bayar kot. I selalu kata, but it is from the money that you gave me.. He said it doesn’t matter and told me to just keep the money he gave me.

Lepas beli selipar, we went down to beli kerepek-kerepek and after that husband I hantar barang ke kereta because both of us nak ke Giant beli barangan dapur sikit. Bila husband I beratur kat counter I took the opportunity to stand outside. I was playing with my rings while waiting for him queing to pay and tiba-tiba I perasan the ring on my right hand was gone. I was so sad and mengadu kat dia. Dia suruh I tanya tempat-tempat yang both of us pegi tadi. I pun pegi balik kat kedai optical tanya salesgirls kat situ, habis dia bongkar kat tong sampah tapi still tak jumpa, pegi toilet and check kat sinki, ke tempat I beli selipar kat kedai kasut jukebox and kiosk tanya salesgirls kat situ, dorang kata tak ada. I was so down. Husband I try tenangkan I and masuk dalam kereta dia suruh check dalam plastic, I kata buat apa memang gerenti terbuang sebab masa I bukak spec and pakai contact lense kat kedai Optical I cuci dengan sabun, sure jatuh ke dalam sinki.. and also masa I pegi toilet I basuh tangan dengan sabun mesti slipped through kat situ jugak and I remember lepas basuh I goyang-goyang tangan I sebab nak keringkan jari jemari I.

Hati I memang sedih masa dalam kereta, air mata pun bergenang kat kelopak mata, well actually tak ada la sedih sangat sebab I kena terima hakikat, kalau dah fated that it is gone, it is gone, walau macam mana sedih I sekalipun kan… Tapi I senyap je dalam kereta sebab that is one of my fav’s ring and banyak kenangan… My husband specifically choose that diamond design and cincin and then Habib’s salesperson letakkan/clamped kat cincin tu. Bila dia tengok I senyap and muka pun ala-ala pilu macam Fauziah Ghous kat Tahajud Cinta. Sedaya upaya dia pujuk I, sambil mengenggam tangan I, dia cakap, cincin hilang, tak apa boleh beli baru asal jangan you yang hilang… wah.. cair abis hati I masa tu hehe.., sambil memandang ke arah beliau I memberikan senyuman hambar walau hati I gundah gulana.

Then husband I pujuk suruh I pegi cuci and steam rambut. I pun terpikir jugak nak buat sebab lama dah pegi salon. I cakap how about I pegi spa sebab I tak ada mood nak borak dengan pekerja salon. Husband I kata, that is even better to go to the spa. Sampai kat bali spa, I tanya ramai orang ke or ada therapist ke sebab I tak buat appointment, in fact I tak pernah buat appointment each time I pegi situ.. sebab it is always spur of the moment kinda thing. Masuk dalam tu, I ingat nak senyap aje tapi tak lama lepas tu I pun bagitau apa terjadi kat I, tak sampai 5 minute, husband I called kata dia dah jumpa kat dalam plastic kerepek. I hairan macam mana boleh termasuk kat situ sebab husband I yang bawak.. entahlah.. Then husband I kata, nie hah cincin dia.. Dalam hati I nak tergelak, mana la I boleh nampak kat hp unless dia guna whatever it is. Then sibuk la dia kata, dia suruh I check kat plastic I tak nak… bla bla.. I kata yela yela, I kata kat dia I nak off hp so that dia tak kacau I lagi hehehe.. Husband I gelakkan I dengan penuh nada ketamilannya.

Masa husband I angkat I, dia cakap lagi.. hahh.. ada kat dalam plastic dia jumpa and dia check thoroughly.. bla bla.. I know he wants to be appreciated hehe.. I kata yela yela sambil memusingkan anak mata I ke atas, husband I picit pipi I hahaha.. On the way nak balik I sangat lapar then we went to Setiawangsa to buy the Nasi Ayam Kukus.. Lepas mandi and solat maghrib terus makan. Oh.. sedapnya… especially cili cicah dia…

Itulah kisah both of us on the weekend/last Saturday... kalau dalam seminggu tak ada drama dalam hidup I, macam tak sah je kan?

No comments: