Wednesday, June 12, 2013

Update Basi

Hello everybody,

Mesti rindu kat sis you all yang seorang nie kannnnn.... hehe... I pun miss nak blogging tapi I nak tulis pun kena ada mood. I don’t want to simply write without my feeling goes into it... alahai...

So here goes...


(Shida and Me)

About a week ago we went to my in-law’s for a barbeque. Lama dah tak buat bakar-bakar nih, the last time was long time ago adalah dalam beberapa tahun... sangat lama. I bawak mee goreng. Mula-mula ingat nak buat dessert but ada communication breakdown sikit hehe... So anyway, some of the family member, bawak special rice, spaghetti, potato coselaw, buah-buahan etc. This time I tak marinate or bawak chicken as Kak Aya and family buat furthermore tak sempat sebab dorang bagitau last minute..

We went there around 6pm and dorang dah start bakar-bakar. Ada ayam, ikan and hotdog. Dalam hati I sure naik berat badan nih sambil memerhatikan semua makanan kat atas meja. I tak makan banyak bukan sebab diet tapi sebab selera makan dah berkurangan sejak dua menjak nie.. I sampai sana terus tangkap si An An or drumstick or Rayhan, geram I tengok body dia and muka dia yang manja itu. As for Adam, dia buat tak tau je dengan I, Rayyan lagi la, tanya la or usik-usik la budak dua orang nie memang tak ada respond langsung...kita orang macam tak wujud wakaka.. But since Rayhan nie masih baby and boleh di dukung, peluk cium so dia pasrah je lah.. Nanti kalau dah boleh bejalan mesti dia tak pandang I macam abang-abang dia jugak.

So Shida tanya I kurus sekarang nie (hatiku berbunga), I pun bersalahsilah akan kisah I beberapa bulan lepas, tentang I buat medical check up and I ubah my permakanan etc.. Dia pun kata perut husband I dah kempis. I cakap kat husband I, wah... suka orang tua tu, sengih-sengih dan mintak I ulang lagi, nyampah I, konon mintak kepastian or should I say deep down he knows it but he still need to be recognise of his “achievement”, pueekk...


(Kenal ke setazah naughty cat nie..ekeke.. "Jangan buat andaian yea, saya masih belum bertudung lagi, ini hanya sekadar melakonkan watak, insyallah bila hati saya terbuka saya akan melangkah ke fasa baru" macam ayat artis propa je... wakaka..)

Anyway last week, I visited Yati at her school. Both of us sungguh merindui each other walau dekat je sekolah dia dengan rumah I tapi ada je benda yang buat I tak dapat datang, timing la tak kena and beside I tak mau kacau dia. But she insisted of me coming over, I nie kan peramah yang over. Jumpa terus la peluk-peluk Paris kan... After that kita orang pun start la dengan photo session ini dan I jadi model tudung beliau. I try a few tudung bertemakan colour blocking yang dia jahit sendiri. Maka sedaya upaya la I cuba untuk mengayukan diri yang sungguh huduh ini sesambil tu berborak non-stop dengan dia. Berbagai-bagai sudut I pose, pandang kiri, kanan, atas bawah mengikut arahan Yati yang merangkap photography itu. Kain tudung/shawl nie lembut, ringan dan tak panas. Tapi I siang-siang cakap kat dia kalau gambar I tak kena dalam gambar, I don’t mind at all kalau dia tak publish. I suruh dia take a few using my handphone and bila I belek balik, oh dear, sungguh tak menarik langsung, not the tudung/shawl but me. Niat orang pakai tudung sebab nak cover, I pulak sebab nak tengok cantik ke tak, apa la I nie... Tapi seriously in terms of fashion wise, rupa I semacam je, I’m in short of saying that I look ugly bertudung. Macam la I jelita selama nih...., at least I’m being honest although according to Islamic Law, it is a must for a muslim women to wear tudung/hijab, itu belum lagi cerita perempuan-perempuan macam I yang kena balasan sebab tak cover dalam neraka jahanam. Tau pun tapi kenapa you cik Claudia, tak pakai tudung ? Err... syhh... 

So, lepas habis photo session, kita orang pun sambung lagi acara borak memborak ditambah dengan gossip terbaru orang-orang yang pernah kami kenali. Beside that, Yati gave me all kind of motivational talk, dia suruh I teruskan profession jahit menjahit ini since I already have all the equipment. She knows that I nie tak kuat semangat and buat kerja semua half way or should I say, I nie malas. But I’m so glad that I went to see her and have this talk, she is very supportive, memang seorang yang sangat baik, sangat helpful dan prihatin. Although she is way younger than me but I’m open to everything and I don’t mind listen to her advise.

And I, bagai mendapat semangat baru after our last conversation and dia kata dia akan tanya every now and then akan perkembangan I. She asked me to come to her school and refresh my memory pasal blouse yang asyik-asyik bagi I problem especially part collar itu, free of charge. Bila I dah nak balik, dia tanya how much my modelling session nie, I kata tak payah la, I do it for free, bukan susah pun and beside she’s my goodfriend. Dia suruh I datang lagi, I kata ok. The next day, I received inbox dari dia, beberapa kali dia kata thanks kat I and suruh I datang kat sekolah, I kata tak mau la kacau dia sebab I nie kan banyak cakap hehehe... she doesn’t mind at all. I kata nanti lepas adik I datang and balik I akan visit dia lagi and learn new things. Well, sometime I don’t understand why orang suka sangat kat I yang serba kekurangan ini (sambil meletakkan telunjuk ke tepi pipi dan buat kenyit-kenyit kedua belah mata ahaha..). I nie cuma insan biasa yang memiliki hati yang penuh suci lagi murni...piraah...., so I guess only the lucky one can feel it ...hahaha... *ahuk, batuk belagak...

Sekian, catatan I kali ini...

2 comments:

Zue-rouge said...

Sis

i can feel you, miss you pun. Take care ya, haze ni banyakkan minum air

Sis Misty said...

Hello Zue,

miss you too dear. Nasib baik haze tak lama kan, betul tu, kena minum air banyak but I'm not feeling well right now, tekak perit..

take care...