Thursday, July 4, 2013

Mbo and Family Datang Bercuti

Dua minggu lepas I cukup busy dengan kedatangan bonda, adinda serta anak-anak sedara monkey I itu. Actually, Mbo’s convo was supposed to be around this time but postponed to the end of the year, but since dia dah beli ticket and tak boleh tarik balik, so they decided to come. Anyway, since Mbo nak visit Wo, I suggested dia pegi ke rumah Wo dulu and then baru rumah I, dari berulang alik, rumah I, rumah Wo and rumah I balik. So Wo telah mengambil rombongan Mbo dari KLIA balik ke Tampin. Setelah bertandang tiga hari dua malam, saya berserta suami telah mengambil rombongan Mbo pada hari sabtu lepas di KL Sentral. Saya tidak dapat membayangkan bagaimana Mbo membawa luggage dan mengangkut anak-anak beliau itu. Rasa macam menulis karangan yang tak ada feeling dan berhati lesung batu je hehe... Ok, back to my normal mode. Sampai sentral, dorang tengah makan kat KFC, sampai during time tengahari, budak-budak dah lapar. Setelah berpelukkan kita orang pun start la bergossip pasal ahli keluarga serta sedara mara yang lain. Acara wajib nih. Tak lama kemudian husband I sampai sebab dia pegi park kereta. Boy dengan muka tersengih-sengih terus mendapatkan husband I and mintak di dokong dan di peluknya tengkuk husband I. Alahai! Touching moment la. Tersentuh hati I tengok dua beranak ini melepaskan rindu. Dia pun cerita betapa excited dia naik commuter dengan bahasa pelatnya, tapi 95% yang diperkatakan langsung tidak kita orang pahami hehe... Mbo cakap masa dia kat Tampin, hari-hari Boy tanya bila nak jumpa husband I, yela ada agenda nak toys la tu..
 

Mbo and family spent 4 days 3 nights with us. Benda-benda yang kita orang plan tak menjadi such as bringing the kids to the zoo or any outing activities due to the worst haze ever. But on their first day to our house, we brought them to the swimming pool yang sebesar kolam itik itu. I pity Girl because she still want to swim but with the jerebu and nyamuk yang berkeliaran kat situ we have to leave early. So mostly kita orang spent time doing indoor activities. We went to Daiso at Pavilion and Aquaria at KLCC. Itu je activities kita orang. Sungguh tak syok kan?
  

Mbo also cooked for me, I rasa sungguh terharu sebab masa kecik-kecik, I masak kan dia, sekarang dia masak kan I pulak. Sedap masakan Mbo. I was so happy to just sit and play with the kids while she kling klang kling klang kat dapur. Pagi-pagi Mbo dah buat breakfast, I just bangun gosok gigi and mamam. Malam-malam Mbo masakan dinner, ahh... heaven. Mbo also ask me to buy chili kering so that dia boleh buatkan I chili kisar. She put a few stuff in there and gave me the resepi. Bila I nak masak nanti senang, just tumis and letak garam and gula. But biji chili sangat banyak, in the future kalau I buat sendiri, I will make sure to throw all the biji as me and my husband tak suka telan biji-biji chili nih.

I gave Mbo and Mummy my old clothes and most of them I tak pernah pakai lagi (“Ini kes gatal nak beli tapi bila try kat rumah tak suka”). I showed Mbo some of the blouse that I made myself masa I rajin buat baju dulu and she like it so much and wore them when we went to Pavilion and masa dia nak balik Kuching pun dia pakai jugak. Mbo kata cantik and kalau tak cantik buat apa dia pakai. I was so touched and in a way sort of bagi I semangat nak menjahit baju balik. Husband I cakap, I nie memang, asyik tak puas hati dengan apa yang I buat but other people see it differently. Same goes with makanan yang I masak, I kata tak sedap, husband I kata sedap. He said, I’m being too hard on myself.

(Makcik perasan ini pun sibuk la nak ber posing, mana nak lepas peluangkan hehehe...)
 
Anyway, since kisah nie pun dah basi, I malas nak cerita in details akan percutian dorang ke sini but we had a great time with them. I miss all of them so much and can’t wait to see them by the end of this year as Mbo's convo is around that time.
 
Sekian catatan I kali ini....


No comments: