Monday, December 23, 2013

Saturday - Bangkok National Museum

Last Saturday, we went to Bangkok National Museum, well actually I yang nak pegi. You know, I kan suka pegi tempat-tempat sejarah because dari situ kita boleh tau asal keturunan, dapat mengenali bangsa serta adat orang and beside, I don’t know la kenapa I fascinated sangat dengan museum museum nih..tak kira la kat negara mana sekalipun. 

Pagi-pagi tu, kita orang makan breakfast kenyang-kenyang, knowing it was not easy to find halal food around and pack some for bekal. Ada tu memang ada but it was on a certain place and bukan macam yang tak halal kat Bangkok nie, where you can get anywhere hence tepi tiang letrik sekalipun.

Around 11.30am kita orang tahan taxi and bila kita orang describe and siap tunjuk gambar kat phone mana tempat yang nak pegi (since most of the taxi driver doesn’t know how to speak english kat sini, well.. yang kita orang temui), taxi driver nie terus cakap, no meter and charge 200baht. I tanya husband I ok tak, husband I kata tak pe la RM20 duit kita. Beside tak tau mana tempat nie and weekend jalan kat sini mesti jam gila. On the way nak ke museum nie, sempat la lagi I mengutuk taxi driver nie, I kata tipu bla bla dalam bahasa melayu, dia bukan paham pun even kalau dia paham, I peduli apa. Bila dah nak dekat kat tempat situ, kita orang tengok ramainya mat salleh nie and merata-rata, its either dorang bejalan-jalan or melepak kat kedai makan and almost 80% of them. Kepala I pun terjengau-jengau la tengok landmark kiri kanan and curious apa yang buat dorang nie ramai sangat. Anyway, tempat yang kita orang pegi nie tak ada la jauh sangat tapi jam, mak datuk.. resah I lama-lama confined dalam taxi nih. Bila dah nak dekat sampai, kita orang mintak turun and jalan ke tempat tu sebab tak jauh dari stranded kat jam.
 

Keluar je dari taxi, wah.... terkesima I kejap tengok view dan kawasan yang cukup luas and beautiful itu. The weather, walaupun tengahari tapi sejuk, rasa macam jalan dalam aircond bersuhu 20C, langsung tak berpeluh plus the angin yang nyaman. I love their weather during this time around. Surprise kan? Padahal Bangkok and KL tak ada la jauh mana... Kalau jalan kat KL, selangkah dua je dah lenjun.. (mulalah buat comparison dengan tanah darah tumpah ku). Sebelum pegi ke museum dorang, I sempat lagi pose kat satu tugu nih, tah tugu apa, I tak baca tapi yang penting pose berahi 80’an beb....

After that we went straight to the museum. Dari luar, kita orang tengok, eh..kecik je and nothing yang impressive pun. Lepas husband I beli ticket, I pun buat pose-pose snap and took a few pics sebelum masuk. Masuk dalam, mula tu gigih I baca la fakta-fakta sejarah dorang but tak lama, kejap je, selebihnya posing-posing “milik siapakah gadis itu”, gadis? *terlentang. So much for saying and wanting to learn about their history, buek... Tak ada la besar or banyak sangat khazanah dorang nie. I cakap kat husband I, kita nie pegi museum but did we learned anything other than taking pics, hehe.. husband I kata, adaaaa... Oh yeah, masa kita orang masuk situ, kebetulan budak-budak sekolah buat rombongan pun masuk sama, cepat-cepat kita orang blah from one place to another sebab nanti sesak.


Lepas abis round kat dalam tu, we went outside to go to another building, which is the Budhhaisawan Chapel. Masa nak pegi situ tu, I hesitate, I tanya husband I, kita masuk ke and tak apa ke kita masuk nie. Husband I kata, tak pe bukan kita nak sembahyang pun, we treat their Chapel nie macam kita pegi museum and also other places that we went before. Oh yes, I remember when we were in Paris, we went to the Cathedral Notre Dame and sempat lagi ambik gambar mayat paderi dorang yang diawet itu. Husband I kata, dia rasa ngeri semacam. And also when we were in Rome many years back we watched the late Pope standing at his balcony, waving his hand to all of us down below. I ingat lagi semua orang tunduk, lambai-lambai and doa-doa, I dengan husband I aje yang tercegat kat situ and siap snap snap gambar lagi. So anyway, before masuk dalam Chapel Buddha nie, kita orang ambik a few pics kat luar and then husband I kata, masuk je. Masuk dalam je, I terus mengucap dalam hati sebab I takut tiba-tiba hati I menyeleweng and sari colour orange menjadi pujaan la pulakkan...nauzubillah.. Sempat lagi I bisik kat husband I, I kata jangan la ada “benda” ikut kita balik nanti, eee..mulut I nie choi...Husband I kata, ish seram-seram jugak la. We took a few snaps and then husband I suruh I duduk kat depan patung and dia nak ambik gambar I kat situ. Oh, if he only knew, what is my feeling during those moment... I tak cakap kat dia, tapi I rasa ngeri semacam and serasa bagai ada yang hendak menerkam belakang ini ataupun tiba-tiba ada la pulak kuku yang mengaru-garu tengkuk ini... ahhh.. me and my wild imagination. Menanti husband I menekan punat camera yang mengambil masa hanya beberapa saat itu bagaikan bertahun lamanya dan membuatkan jiwa I hilang arah. Dalam pose dan ketapan gigi, I tanya dia, dah ke, dah ke tapi bibir ini masih menguntum senyuman minah senget, pose tetap pose walau dalam keadaan apa sekalipun.. Hantu korang yang seorang ini pun pandai takut jugak tau ekeke.. Dalam pada keresahan sempat lagi I sorong another camera, in case yang kat camera satu tak jadi wakaka...


Then we went to yet another building “The Red House” yang menempatkan barangan peninggalan King and Queen dorang yang dahulu kala such as perabut-perabut lama, tembikar etc. Dressing table pun ada, itu sudah wajib, siap dengan cermin muka yang sungguh ancient itu, semua la barangan ancient, yelakan kalau dah kurun ke 16, 17 etc..maunya tak ancient. Just imagine, the furniture, bed and all yang pernah digunakan, baring-baring, pijak-pijak oleh dorang nie dulu-dulu and we got to see it... It is like mmm..macam mana I nak explain.. I can picture during those moment, without the electricity and hanya bertemankan lampu-lampu pelita..suasana persekitaran, bunyi cengkerik, unggas-unggas or how dayang-dayang and pengawal yang mengabdikan diri kat King/Queen and kaum kerabat dorang.. cater to their ever whim.. nostalgic kan? 
On the way keluar nak pakai kasut balik, sempat la jugak I terdengar mat salleh couple nie cakap pasal the process of taking off their shoes and how they/he feel about it..hmm..interesting.. byk songeh la dorang nie.. Datang negara orang, ikut la adat orang bongok... but then it’s their opinion.. After buang air kecil, we decided to go out of the museum. Nun..di sana tersergam indah, their famous temple, called Temple Emerald. But we decided to go on our next trip, since I tak bawak camera nikon yang gedabak itu and beside, mana boleh I pakai baju yang sama kannn... tak syok la tengok gambar nanti, furthermore, I already put aside apa baju I nak pakai kalau pegi situ nanti.. aha! Perasan model international itu penting walaupun versi ayam katek saje...



Sementara pikir nak makan apa, we ate our breakfast/pancake that I made this morning. Thanks God I terpikir nak bawak, kalau tak sure kebulur nak cari halal food although lepas makan pancake nan sekeping I still rasa tak puas, but its better than nothing. We walked around and looking for a taxi to take us to the BTS and decided to go to the tourist information and look for a map or anything. Bila dah nak dekat sampai kat tourist information suddenly something caught my eyes, ada one stall bertanda halal. I was so happy! God is Great. Dalam keadaan lapar dan kepenatan Allah always provide and show the way without we, hambanya knowing it... Syukur Alhamdullilah, walau sekadar stall kaki lima. Kalau kat KL, jangan harap la I nak melepak and makan kat tempat-tempat open air macam nie. Even kedai mamak pun I tak nak pegi. But, I tell you Bangkok change me..ke in this case desperation out of hunger kah kah... Terus I ajak husband I makan. I ordered the simplest food sebab tak berani nak makan yang out of the my ordinary especially kat tempat-tempat macam nie yang tidak dapat di pastikan akan kebersihannya. I ordered nasi putih and soup ayam tak pedas. Husband I ordered nasi kuning and beef. Bila food sampai, I tengok eh..sikitnya nasi and bila tengok soup ayam, alahai..sedih but bila I makan aje... OMG, it was so yummy. Rasa macam nak menangis je, punyalah sedap haha.. Who would have thought, the simplest looking dish can be the most delicious one. Soup ayamnya yang masam-masam, panas, bau daun soup dan juga bawang goreng itu menambahkan selera I and I never taste soup ayam as good as this one, first time dalam hidup ku yang dah empat dekad ini. Then husband I suruh rasa beefnya yang sebesar chewing gum itu, oh... dagingnya sangat lembut dan bercerai bila masuk ke mulut... sedap gila, I tell you.. I was so happy and satisfied with my food and it cost us around RM12 aje, just the food, as for air I tak order since tak berani minum air sebarangan especially kat tempat macam nie.. I minum air yang bawak dari rumah.

Lepas makan, kita orang tanya tuk-tuk berapa kalau nak hantar pegi nearest BTS, dorang cakap 300baht.. ah sudah.. I kata kat husband I, tak payah je. Then I tengok ada pakcik sorong ice cream, I beli dua batang sebab lepas makan kena la ada dessert kann.. Husband I tak nak makan. Then kita orang cuba tahan taxi but satu pun tak nak berhenti sebab jam teruk. Then we walk along the place and sampailah ke satu tempat and I tengok ramainya orang kat taman nie, ada yang tidur and lots of them sell the same thing, whistle with Thai’s flags etc. I kata kat husband I, nie macam yang orang bawak untuk rally aritu je, husband I kata, tak ada lah. Anyway, kita orang jalan merata-rata cari taxi but langsung tak ada and kebetulan masa bediri tengah pikir akan nasib ini, dua buah motorsikal beruniform orange, one of their mode of transportation but using motorbike with the driver tengah bediri, parking kat situ. I cakap kat husband I, naik je la motor nie, mula-mula husband I tak nak, you know la, dia nie bukannya jenis yang adventure, tak macam daredevil wife nya ini, sambil menunjukkan bicep yang bersaiz chicken wing ini.. Then I kata, we got no choice, taxi tak ada, tuk-tuk charge mahal, tapikan sebenarnya, I memang teringin nak try bila I tengok ramai customer membonceng motor nie merata-rata.


Then husband I tanya harga, mula-mula dorang nie cakap, 200baht sorang, I cakap no, one person 100baht. 100baht for me and 100baht for my husband, two motorcycle dengan menunjukkan isyarat tangan. Both of them setuju. Kalau nak harap husband I nak negotiate, baik tak payah, sometime we have to be firm. Makanya ber joy ride la kami pasangan suami isteri. Gila babas dorang nie bawak motor, rasa macam bertempiaran nyawa I terbang. Tiap ceruk, pavement, corner semua dorang cilok dan naik. Sometime, we’re in between two cars and sometime belakang and depan bus, kena hon sana sini. Kadang-kadang motor yang husband I naik kat depan, belakang and tepi motor I. Bila dekat sangat dengan kereta or motor, cepat-cepat I kepit kaki I ke motor rapat-rapat. Patutnya I duduk macam naik motor but instead I duduk macam orang naik vespa. Debu-debu tu jangan kira la, habis badan I bau asap segala jenis bau, you name it. I tengok orang yang membonceng semua pegang kat tempat handle seat but not me, I pegang bahu pakcik motor nie, I don’t care sebab I takut I terjatuh. Kadang-kadang I imagine and perasan I kat filem je dengan rambut I yang berterbangan bebas and how I wish Ryan Gosling yang bawak motor nie, for sure pinggangnya ku peluk erat wakaka...ini, pakcik gigi karat dan berkulit sawo matang dan berusia la pulakkan... Dalam pada itu sempat lagi I snap gambar I sendiri and bila ada traffic light stop, I suruh husband I ambik gambar I cepat-cepat ahaha...

Jauh jugak BTS yang pakcik dua orang nie bawak oh gosh, I tell you, what an experienced that was. Siapa yang berani and nak rasa adernalin rush, I suggest you try la at least once. You will never regret, I la tak regret, kang korang yang try and regret cari I.. mampus I haha.. To me sweet memories la and I never felt so good in such a long time. It’s like I just woke up from a long sleep. But you know what, kalau tak desperate cari transport, I tak akan dapat naik and experience this. Jangan harap la husband I saje-saje nak naikkan... After that, we went to Gourmet Market at Siam Paragon to do a lil’ bit of marketing but hati ini tak habis-habis excited!

5 comments:

Zue-rouge said...

Sis

i love all the shirt yg sis pakai..yg kt atas n yg dlm entry ni..nmpk so comfy

Claudia said...

Dear Zue,

Thanks, Zue you have a good taste hehe.. tetaplah nak puji memuji, murah je dalam RM15 setelah ku tawar menawar and buat2 nak lari ekeke...

Claudia said...

Dear Zue,

lupa nak tambah, memang sangat comfy sebab kain dan t-shirt cotton..

Zue-rouge said...

Sis

mestilah setaste dgn sis yg vouge..nampak so rilex gaya2 nautica gitu, ehh semlm ada komen wish sis happy new year, tpi takde pun,
so here m wishing u happy new year my dear sis, many happy returns, makin cantik ayu, makin sayang menyayang, to more health n wealth.
cheers,
p/s nak pegi Bangkok la this year so i can buy the shirt n handbag cantik tu.

luv u.

Claudia said...

Dear Zue,

ekeke... Zue ada wish sis happy new year tapi bukan on this entry but on Aku, Drama dan Emosi..hehehe..

Kalau datang Bangkok, bawaklah beg besar yang kosong.. serious.. ahahaha..

luv u toooo...