Wednesday, December 25, 2013

Sunday - Chinatown and Nana

Last Sunday, we decided to check out Chinatown. Baca kat tripadvisor macam ok je. Lepas baca on how to get there, kita orang pun bersiap keluar after solat zuhur. Masuk dalam taxi untuk ke BTS, taxi driver nie were saying something that ofcourse, we don’t understand. Sampai kat BTS, kita orang tengok, eh, kenapa ramai orang beratur nk beli ticket kat machine. Ingatkan machine rosak ke apa but it’s not and the queue was very long but since kita orang guna pass top up so tak payah nak beli-beli each time nak naik train. Husband I cakap, hopefully train cepat sampai so that kita tak payah bersesak with those people yang queue tadi tu. But it was not meant to be, tak lama kemudian, berduyun dorang nie naik the stairs. Bila train sampai, wah..tekejut kita orang tengok, ramainya orang kat dalam train macam sardin. And they wore all kind of stuff with thai’s flags on it, it’s like the one that I saw semalam (Saturday) masa nak balik dari National Musuem.

Punyalah sempit dalam train tu but luckily tak ada orang berbau ketiak busuk, kalau tak mau nye I uwek-uwek dalam tu. Hati I dah berdebar-debar, takan la nak buat rally/gathering lagi kan, ingatkan it was over dulu, sekali bila lalu and train berhenti kat BTS Victory Monument, oh dear, ramainya orang kat bawah and dekat kawasan persekitaran. Inilah yang dikatakan selaut manusia. Tak pernah dalam hidup I, I tengok manusia seramai ini. I dah risau sebab tak bawak passport, mana la tau tiba-tiba kena round out dengan polis kan. Husband I kata don’t worry, kita tak pegi kawasan yang crowded and nothing would happen to us.

Then tukar train kat BTS Siam untuk guna line Silom ke Chinatown. Sepanjang-panjang train nie lalu, orang punyalah ramai, merata-rata, dengan whistle and suara-suara kat loudspeaker nya lagi. It seems that the people nie nak suruh government step down sekarang jugak and tak mau tunggu election bulan February next year. Anyway, kita orang turun kat BTS Saphan Taksin and thanks God, tak ada perhimpunan or anything. Turun dari situ, kita orang ingat nak lunch dulu sebelum ke Chinatown. Sebelum tu I dah tengok kat internet restaurant makanan halal yang dikatakan oleh blogger itu akan keenakkannya. Husband I lupa nak bawak address yang dia tulis masa kat rumah. But base on our memory, his la, mine memang very poor, dia teringat akan nama and the street number. Jalan-jalan, tak nampak-nampak rupa kedai tu, kita orang patah balik and then pusing balik lagi sekali. Dah la confused, penat lagi menapak sana sini. All of a sudden I saw one lady berhijab, muka arab, terus la I tegur and tanya mana makanan halal yang berdekatan. Dengan senyuman yang manis dia bagi direction, suruh jalan terus, lepas traffic ada banyak makanan Pakistan, India around. I kata thank you and cakap I’m a muslim too and she look so excited but since I dah lapar I tak cerita panjang and terus cakp thank you and bye. PR pun ada it’s off day ahaha.. and beside kalau ada kucing lalu ada yang I jadikan barbeque nih...   
 
 
Like I said on my previous posting God is Great. I sangat-sangat bersyukur kerana dalam desperation untuk mencari makanan halal tanpa di sangka-sangka a muslim woman happened to walk by. Before this, masa tinggal kat KL, I take things for granted since halal food is merata-rata and we don’t even have to think of where or worried about it. But living in Bangkok, taught me many things and make me realised and also appreciate more even if it is just a simple thing. Selama nie I tak sedar betapa Allah sangat menyayangi hambanya, dalam menduga dia memberi reward dalam berbagai bentuk dan kejadian. Cuba kalau I and husband I jenis yang tak kisah and makan main redah aje, I wouldn’t know or able to feel God’s love kan? (wah.. unsur-unsur mendapat hidayah je nie.. hehe.).
 

So bila dah nak sampai traffic light aje, tiba-tiba both of us ternampak the restaurant yang kita orang googled sebelum tu. The place is mmm... so simple and I rasa macam melangkah ke era 60’an je, but I don’t mind as long as it is halal. Pakcik waiter tanya nak makan apa, husband I mintak menu, yelakan mana la tau apa yang dorang ada. I ordered briyani chicken and husband I order curry chicken and also kita orang ordered chicken soup sebab masih teringat akan chicken soup yang sungguh lazat itu semalam kat National Museum tu. Tak sampai lima minit food dah sampai and we were again surpised sebab nasi dan lauk dia cenonet je, maklumlah kat KL kalau nasi briyani tak tinggi bukit bukan nasi briyani namanya. No wonder la orang thai nie kurus-kurus. Well.. the food taste so and so je pada I and tak de la sesedap mana pun, maybe my expectation is very high since baca the way this blogger describe macam heaven berbagai-bagai je but again..lain orang lain la taste nya kan.

 (Cepat-cepat I ambik this picture kat bawah BTS Nana)

Lepas makan, kita orang pun siap nak ke Chinatown. I nak naik boat but husband I ajak naik taxi atau tuk tuk je, see I told you, husband I nie tak adventurous langsung, asyik nak yang selesa je. We stopped at one tuk tuk and tanya driver that we want to go to Chinatown. Driver tu cakap, weekend kedai tutup...laaa.. ye ke? Buat menyusahkan je datang dari jauh. Kita orang pun blah and masuk kat shopping complex yang kita orang nampak masa lalu nak cari restaurant tadi. Masuk sekejap tak sampai dua minit kita orang keluar balik, tak ada apa-apa pun nak tengok. Then naik train and both decided that we should go to Nana since kat google cakap banyak community dan restaurant islam kat situ. But Nana nie adalah salah satu kawasan red light district di Bangkok, kawasan pelacuran yang agak besar and “business” beroperasi di sebelah malam. 


Jalan-jalan kat situ memang ramai la tourist especially mat salleh. Walaupun activity tawar menawar, mengongkek, menari separuh bogel and etc. start malam tapi ada jugak a few pondan-pondan dah bersidai di tepi-tepi jalan and also sitting in front of their “shop urut-urut”. Badan besar-besar dan suara bila berborak.. wohoo.. Bila lalu je, husband I cakap, “nampak tak? Nampak tak? Ee..geli la...” I kata, “I tau and nampak tapi senyap je ler..” biasalah husband I kan busy body kecoh. Sesambil tu merata-rata kelab-kelab kabaret, pub and restaurant di kiri kanan main road. Anyway orang berwajah mediterennean nie is everywhere, dari penjual di kiri kanan jalan or come as a tourist. Then bila masuk lorong-lorong yang bukan kat main road wah.... restaurants or shop selling everything and anything, jangan cerita la, ramai sangat dorang nie, rasa macam kat negara arab la pulak. Some of their kids siap main badminton kat tengah lorong jalan raya. Kita orang pun explore merata-rata ceruk area dan berbagai-bagai jenis restaurant Turkey, Iran, Oman, Mix of Malaysian and Thai’s, Indian etc. yang ada kat situ. Heaven la kawasan nie with the food but too bad it is quite far from our house. But kalau hari-hari makan makanan arab nie, sure badan I dengan husband I kurr semangat.


Then we saw one Turkish restaurant with kebab and we decided to tapau for dinner walaupun baru pukul berapa. Masa husband I order kebab, I decided to check ceruk-ceruk yang lain but I noticed one old arab looking guy was staring at me without blinking his eyes. But I thought, ah.. maybe dia pandang sekali je kot but no..this guy followed me and I quickly patah balik and masuk restaurant Turkey nie balik and I saw the guy ikut I and standing for a few second outside the reastaurant before dia blah. I’m not scared sebab I boleh maki je kalau I nak but I don’t want to create a scene. I told my husband, apalagi dia pun buat muka authority nya itu and bagi I the look “I told you” and cakap, ituler, dia pusing je tengok I dah hilang macam lipas kudung. Dia suruh I diri sebelah dia and mula la mengutuk-ngutuk cakap pak arab semua nie memang jahat la, this la, that la... bla bla bla... But pekerja-pekerja kat restaurant nie baik-baik and very polite kat kita orang.
 

Lepas habis tapau, kita orang terus pegi train nak balik rumah. Sampai kat BTS, husband I queue nak topup our pass. During those time, I terdengar one couple mat salleh tengah discuss something. I was standing not far from my husband, I was not in line but since dorang kat belakang husband I, so I dapat la dengar apa yang dorang cakap. Lelaki tu la yang banyak cakap, perempuan tu diam and mengiyakan aje. Their topic of discussion was about Blow Job wakaka... Interesting topic, so macam-macam la laki nie cakap. I dengar je la but bila dia cakap “It is my right if I don’t want BJ, you know”, I terus tersenyum sumbing. I think mat salleh lelaki nie perasan and terus dia senyap kejap, I think dia ingat I orang semua orang keliling nie thai so sukahati mak bapak dia la nak cakap kuat-kuat kan furthermore orang kat sini semua ingat I nie perempuan thai. So anyway, the things yang buat I nak gelak was that, why did he has to be so serious sampai main pakai right right pasal BJ nie, to me it is not an even a discussion.. hehehe... Then dia and kawan perempuan dia naik stairs depan kita orang, sekali I tengok ada tattoo carrot siap dengan urat-urat kat betis dia, macam nak mati I tahan my chuckle hehehe..

Masuk train kat Sukhumvit line, oh dear, again penuh dan padat with manusia. I bediri kat tepi pintu and I saw this mat salleh couple, the guy dapat sit and dia suruh gf dia duduk atas dia. Tak lama kemudian train stop kat one of the station and husband I suruh I duduk cepat-cepat. I pun duduk la dekat seat yang kosong sebelah mat salleh couple nie and I quickly tanya, gf dia nak duduk ke since dia duduk atas bf dia kan. Dia kata it’s ok and gf dia kata it’s fine an then I cakap yes, first class sofa, sekali both of them tergelak. Makanya bermula la PR ini dengan rancaknya berborak dengan dorang haha.. Dorang nie on the way nak ke Chatuchak Market and mula la kita orang bersalahsilah asal keturunan dari mana etc la kan... Mat salleh couple nie datang dari german I kata I only know one german word, dia tanya apa, I kata Auf Wiedersehen (pronounce Avi Dazen meaning goobye until we see each other again). Si lelaki nie cakap “Wow! That is good, at least you know some german word”.. impress la konon hehe.. (kah kah kah..if he only knew that I got the word from Project Runway bila Heidi Klum cakap word nie kat contestant yang terkeluar...wakaka..), belum lagi I nak cakap vundabar (meaning wonderful), kang ada ber october fest la pulak. Macam-macam yang kita orang borakkan, dari makna nama dia yang bermaksud pulau, kerja dia yang buat research kat Christmas Island, mengkaji pasal crab merah etc.. who would have thought kan..kira ala-ala Nat Geo la nie.  And we also discussed pasal bahasa Indonesia. I kata Malaysia dengan Indonesia lebih kurang sama je, then I bagi contoh, saya etc... dia tekejut and hairan kenapa language sama, I kata sebab serumpun. I kata I don’t know what is serumpun in english hehe.. Meanwhile, husband I membelakangkan kita orang and dia tak dapat pusing badan sebab sempit ahahah... Then laki nie tanya pasal Malaysia, orang Malaysia tau cakap english ke, I kata english is our second language. And thennnn... dia start or sort of kutuk orang thai yang tak tau cakap english..oh my..part nie I kena careful sebab di kiri kanan depan belakang semua orang thai kat dalam train and I’m very sure at least sorang dua mesti paham kan. I slow talk kat dia I kata, not so loud but maybe mat salleh nie pekak kot, dia carry on la cakap, “why did this people doesn’t want to learn or try to speak a little bit? Maybe they like their language but it will be very hard for them... bla bla bla.. Aku nie pulak, kejap-kejap terbeliakkan mata, tak jugak dia paham-paham wakaka... Dia complained pasal gathering nie, dia kata dorang nie kasi jam, sesak etc... OMG, almost 99% orang dalam train tu is orang thai yang pegi gathering, takan la dia tak perasan, dengan baju and bendera-bendera, whistle etc.. Masa tu I rasa dah nak pengsan sebab takut kena sound or gedebuk dengan orang-orang thai nie kan... furthermore, all eyes are on us ahahaha..adoii.. Nasib baik gf dia senyap and senyum-senyum, kalau gf join in, tak tau la apa nasib kita orang kan... But then kan, I can’t really blame the guy, he a westerner and the way their thinking, culture etc. are different from us asian contoh main cakap je kan.. Tak lama kemudian we reached our stop and sempat lagi dia and gf dia puji bag I. I kata, oh, it’s my favourite bought two days ago, padahal dekat seminggu dah beli tapi I nak cepat keluar train sampai tersilap kira hari hehe... Masa bejalan keluar, husband I cakap,”wah.. PR bukan main lagi”, dia nak kacau I tapi sebab dia facing kedepan tak ada chance dia usik-usik I dengan rolling his eyes... haha.. selamat I.

Sekian catatan I untuk kali ini... Oh.. the kebab was so delicious, roti dia lembut same goes to the chicken and beef, empuk dan dagingnya fresh..

No comments: